28 Φεβρουαρίου 2011

Πρόβλημα συντονισμού;

Μόλις πριν 6 μήνες, ο Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε ευρύ ανασχηματισμό με αλλαγές στη δομή των υπουργείων και μετακινήσεις προσώπων. Υποτίθεται οτι ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός, έγινε διότι έπρεπε να αντικατασταθούν όσοι θα συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να απομακρυνθούν οι αντιρρησίες. Τα ΜΜΕ επίσης, είχαν εντοπίσει προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, απλά έγινε ένα μεγάλο ντόμινο μετακινήσεων, που είχε σαν αποτέλεσμα να φαγωθεί η αντιδραστική και ενοχλητική Κατερίνα Μπατζελή και να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα, ξεχωριστές περιπτώσεις πολιτικών ογκολίθων, όπως η καταχράστρια της βουλευτικής ασυλίας, αξιότιμη Μιλένα Αποστολάκη.


Αν δεχτούμε λοιπόν οτι τότε υπήρχαν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έκρινε αναγκαίο να προβεί σε ανασχηματισμό, τώρα τι ακριβώς πρέπει να κάνει;
Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στον συντονισμό της κυβέρνησης όσο στην απροθυμία ορισμένων (συνδικαλιστών, βουλευτών, υπουργών) για ουσιαστικές αλλαγές;


Όπως πολύ σωστά είπε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο περιοδικό crash και στον Γιώργο Τράγκα:
Ένας άνθρωπος (σσ: Παπανδρέου) αποφασισμένος πλέον, έχει επιλέξει να κάνει αυτή την πολιτική -με τις αδυναμίες που έχει ο καθένας- αλλά χωρίς συνεργάτες.
Νομίζω ότι δυόμιση άνθρωποι πιστεύουν σε αυτή την πολιτική, άντε να τους κάνεις τρεις. Οι υπόλοιποι είναι διχασμένες προσωπικότητες. Δεν υπάρχει όραμα.


Ποιος συντονισμός και κουραφέξαλα; Το πρόβλημα είναι οτι οι ίδιοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την εφαρμοζόμενη πολιτική, έχουν αρχίσει να τσινάνε και απαιτούν "άλλο μείγμα". Φυσικά δεν φροντίζουν να μας κάνουν πιο σοφούς προτείνοντας κιόλας το άλλο μείγμα.


Αλήθεια, ποιοι έχουν μείνει στην κυβέρνηση να μάχονται χωρίς μεγαλοστομίες και ηθοποιηλίκια;
Ποιοι προσπαθούν για το κάτι παραπάνω, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και χωρίς να κινούνται παρασκηνιακά για να εξασφαλιστούν την επόμενη ημέρα;


Αυτό είναι το πρόβλημα του Παπανδρέου, οτι ο καθένας έχει αρχίσει και κοιτάει επικίνδυνα το τομάρι του. Κάποιοι εκ των βουλευτών και των υπουργών, μπορεί να συναινούν σε περικοπές και στα "εύκολα μέτρα" που εφαρμόζονται πάνω στους εύκολους στόχους, αλλά όταν πρόκειται για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είναι στην κόντρα.


Το είχα επισημάνει και όταν δημιουργήθηκε το θέμα με τις περιοχές Natura και το αντάρτικο κατά της Μπιρμπίλη: Άνθρωποι που δέχτηκαν χωρίς πολλά πολλά και με επιχείρημα το "βάζουμε όλοι πλάτη", περικοπές που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις, αντιδρούν σε ορθολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Οι ίδιοι άνθρωποι που μιλάνε για το πόσο αναγκαίο είναι εκτός από περικοπές, να παρθούν και αναπτυξιακά μέτρα, οι ίδιοι τα σαμποτάρουν καθότι δεν μπορούν να κατανοήσουν πως αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και δεν μετεξελιχθεί αυτό το σκορποχώρι που ονομάζεται Ελλάδα, σε ευνομούμενο κράτος, όχι επένδυση δεν θα δουν, αλλά θα μείνουν να κυβερνάνε έρημο τόπο.


Φυσικά δεν έχουμε μόνο το κρούσμα με τις περιοχές Natura... Η επανάσταση της κλίκας των δικηγόρων, η επανάσταση εναντίον του Παπακωνσταντίνου για τον Οικονομικό Εισαγγελέα, το πολύ κακό θέατρο για τα "50δις", είναι μερικά ακόμη παραδείγματα που μου έρχονται έτσι πρόχειρα στο μυαλό..


Όλα αυτά καταδεικνύουν ένα πράγμα: Πως πολλοί υπουργοί και βουλευτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα έπρεπε να τους νοιάζει η πολιτική τους επιβίωση, θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να συγκρουστούν όχι με τους απλούς πολίτες, αλλά με τους μικρο/μεγαλο νταβάδες. Αλλά πού, μία ζωή λίγοι...


Η (προσωρινή) λύση στο "αδιέξοδο", δεν είναι φυσικά εκλογές με λίστα (στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια...) αλλά ένας "ανασχηματισμός ευθύνης" που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τον προηγούμενο κωμικοτραγικό ανασχηματισμό ισορροπιών. Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση είναι να μπουν στην κυβέρνηση "καθαρά βλέμματα" τύπου Βασούλας και Πρωτόπαππα.
Όσοι κουράστηκαν, όσοι δεν έχουν πια δυνάμεις, όσοι δεν έχουν το απαραίτητο εκτόπισμα για να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις (και είναι αρκετοί), ή όσοι δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην .... "σοσιαλιστική" τους ιδεολογία, ας πάνε σπίτια τους. Το μόνο που δεν έχει ανάγκη η χώρα, είναι κοντόφθαλμοι υπουργοί που επαναστατούν μόνο όταν πρόκειται να προστατέψουν μικρο/μεγαλο συμφέροντα.


Είναι προφανές οτι ο προηγούμενος ανασχηματισμός απέτυχε πλήρως. Δυσλειτουργικό σχήμα, με πολλούς υφυπουργούς, σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων.... Η μεγαλύτερη αποτυχία όμως, ήταν αυτή του "συντονιστικού σχήματος" υπό τον Ραγκούση.
Η αλήθεια είναι οτι ποτέ δεν κατάλαβα την ανάγκη ύπαρξης υπουργού - συντονιστή. Ουσιαστικά συντονιστής είναι ο Πρωθυπουργός, ενώ υπάρχει και ο Αντιπρόεδρος. Επίσης σε καιρούς μνημονίου, αν κάποιος υπουργός πρέπει να ανακηρυχθεί σε συντονιστή, αυτός σίγουρα δεν είναι ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο Υπουργός Οικονομικών, ίσως.


ΥΓ: Παρανοϊκή ιδέα μου ήρθε στο μυαλό: Σούλα Μερεντίτη στη θέση της Μπιρμπίλη!!! 

22 Φεβρουαρίου 2011

"Το φίμωτρο ξέρουμε, το φίμωτρο εμπιστευόμαστε"

Πόσα blogs να υπάρχουν στην Ελλάδα, 10.000; Ένα είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει, ένα είναι το καμάρι των blogs, αυτό που διαμορφώνει απόψεις, ασκεί σκληρή κριτική και κρατάει ψηλά τη σημαία της αντικειμενικότητας, το blog φίμωτρο.
Θεωρώ πως πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (κλινική) περίπτωση blog και βυθιζόμενη μέσα στην λάσπη του, θα προσπαθήσω να αναδείξω όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν σήμερα το Νο2 blog στην Ελλάδα.


Ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του συγκεκριμένου blog είναι οι επιτυχημένες προβλέψεις του. Αν μία φορά διαβάσεις φίμωτρο σε περίοδο εκλογών, ξέρεις πραγματικά οτι δεν θα ξεκολλήσεις ποτέ, “το φίμωτρο ξέρουμε, το φίμωτρο εμπιστευόμαστε” κραυγάζουν εκστατικοί, οι ορκισμένοι λάτρεις του συγκεκριμένοι blog! Θα ξεχάσει κανείς τις άκρως επιτυχημένες εκτιμήσεις του διαχειριστή περι επικράτησης: Κακλαμάνη, Γκιουλέκα, Δράκου, Μίχα, Δημαρά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές; Θα ξεχάσει κανείς πως έδινε τον Σγουρό εκτός 2ου γύρου; Φυσικά και όχι!


Τον τελευταίο καιρό, ακολουθώντας το σερί των επιτυχημένων προβλέψεων, παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση για τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών, καθώς επίσης και για το τι παίζει εσωκομματικά στη νΝέα Δημοκρατία. Μάλιστα πριν λίγες μέρες, έβγαλε στον αέρα δημοσκόπηση της αξιόλογης VPRC, παρουσιάζοντάς τη ως την πλέον αξιόπιστη, που δίνει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ/ΝΔ στη 1 μονάδα, ενώ η ΝΔ παρουσιάζει, όπως διέβλεψε η άψογα κατηρτισμένη ομάδα του blog, ανοδική τάση. Σαν να λέμε ο Σαμαράς είναι Πρωθυπουργός εν αναμονή!


Ένας άλλος λόγος που το φίμωτρο ξεχωρίζει από όλα τα άλλα ελληνικά blogs, είναι ο μη σταθερός πολιτικός προσανατολισμός του. Ένα blog που κατά καιρούς το έπαιξε Παπανδρεικό, για λίγο Ντορικό και κατάντησε ακραιφνώς Σαμαρικό, δεν γίνεται παρά να προκαλέσει το ενδιαφέρον κάθε παρατηρητή, που μπορεί να εκτιμήσει μία καλή κωλοτούμπα. Η χαρά του printscreen το φίμωτρο, έχουμε όλοι ένα αρχείο “ΝΑ” με το συμπάθιο. Ορίστε άλλος ένας παράγοντας επιτυχίας του blog, σε κάνει να θες να αποθηκεύσεις τις μνημειώδεις αναρτήσεις του, γιατί είσαι σίγουρος/η οτι στο μέλλον κάπως θα τα γυρίσει. Μιλάμε για αρχείο Gbyte όχι αστεία.


Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά το φίμωτρο το Νο1 πολιτικό blog είναι οτι ποτέ δεν περιορίστηκε σε απλό, μη-πονηρό σχολιασμό. Κάθε σχόλιο και ένα ... υπονοούμενο, πάντα και παντού μία προσπάθεια να επηρεάσει εξελίξεις και να πουλήσει παραγοντιλίκι. Τον τελευταίο καιρό ο διαχειριστής του προσπαθεί να παίξει ρόλο στα εσωκομματικά της νΝΔ θάβοντας όσους δεν γουστάρει, επιτιθέμενος με αισχρό τρόπο στην Ντόρα Μπακογιάννη και γλείφοντας αηδιαστικά τον Σαμαρά. 


Μία από τις αγαπημένες μου αναρτήσεις ήταν αυτή στα δεξιά. Ο φίμωτρος βρίσκει οτι έχει βελτιωθεί ο χαρισματικός πατριώτης ηγέτης της ΝΔ και μάλιστα επισημαίνει οτι τον χειροκροτούν όλοι οι βουλευτές της νΝΔ_, ενώ και οι βουλευτές του Πασόκ αναγνωρίζουν την πρόοδό του! Μόνο που δεν του έγραψε σαν σχόλιο: Μπράβο Αντώνη, την επόμενη βδομάδα θα μάθουμε και την προπαίδεια. Προφανώς και δεν κατανοεί πόσο προσβλητικό είναι αυτό που κάνει για τον Σαμαρά. Είπαμε γλείψιμο γλείψιμο, αλλά μην κάνεις και κακό στον αρχηγό! Η οικειότητα έχει και τα όριά της.


Δυστυχώς όμως και εδώ έρχεται η δυστυχία του φιμώτρου και η ευτυχία των αναγνωστών του, τα κόμπλεξ του διαχειριστή του και ο χονδροειδέστατος τρόπος που προσπαθεί να πουλήσει παραγοντιλίκι και να επηρεάσει εξελίξεις, έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Άμα δεν το έχεις αγαπούλη, μη το παίζεις παράγοντας, κάτσε εκεί να αναπαράγεις αναρτήσεις άλλων, να κατασκευάζεις ανύπαρκτα περιστατικά και να συκοφαντείς συναδέρφους σου. Το παραγοντιλίκι θέλει περισσότερο στυλ και τακτ.


Μιάς και το ανέφερα, πάμε στο άλλο συστατικό της επιτυχίας...
Ο δημοσιογραφικός κατιμάς που βρίσκεται πίσω από το φίμωτρο, αρέσκεται τον τελευταίο καιρό στο να προσβάλει και να κολλάει ταμπέλες σε συναδέλφους του, προσπαθώντας να τους απαξιώσει και κυρίως να τους στοχοποιήσει. Βασικοί του στόχοι είναι όλοι οι συντελεστές του δελτίου του Mega και η Έλλη Στάη.
Το πρόβλημά του δεν είναι φυσικά ο πολιτικός προσανατολισμός ή η ... ηλικία των σχολιαστών, αλλά η τραγική δική του κατώτερη δημοσιογραφική ύπαρξη και τα κόμπλεξ που αυτή του έχει δημιουργήσει.


Αυτοί τους οποίους υβρίζει καθημερινά είναι τα μεγάλα ονόματα, στα μεγάλα κανάλια και όχι σε κάτι περιθωριακούς σταθμούς τύπου Κόντρα και “Επιπλέον τρια”. Βρίζει τον Καψή, βρίζει τον Χασαπόπουλο τους κατηγορεί ως πρασινοφρουρούς, που μπορεί να είναι, αλλά πραγματικά εγώ προσωπικά, δεν έχω ματαξαναδεί γλείψιμο σαν του διαχειριστή του φιμώτρου σε οποιονδήποτε πολιτικό.
Τον τελευταίο καιρό βέβαια ο Παπαφίμωτρος έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού η νέα παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς συκοφαντικούς λιβέλλους.
Ασχολείται λοιπόν συνεχώς, με το κατά την εκτίμησή του πιο απαράδεκτο, ανούσιο, παλαιολιθικό και πράσινο δελτίο στην Ελλάδα που τυχαίνει να το παρουσιάζει μία “ανύπαρκτη δημοσιογράφος” ονόματι Έλλη Στάη, που τι να του κλάσει του Φιμώτρου δηλαδή. Μέχρι και οι παρουσιαστές του καναλιού “επιπλέον 3” θα ήταν καλύτεροι για την παρουσίαση των ειδήσεων της ΝΕΤ, ε;


Το τελευταίο συστατικό της επιτυχίας, είναι αυτό το πέπλο μυστηρίου που πλανάται γύρω από το πρόσωπο του διαχειριστή. Πολλά έχουν ακουστεί, αλλά έχουν διαψευστεί και δεν έχω προσωπικά κανέναν λόγο να μην πιστέψω τις διαψεύσεις. Αν ο "χ" δημοσιογράφος διαψεύδει σε όλους τους τόνους οτι βρίσκεται πίσω από το blog σημαίνει φυσικά οτι: α) δεν βρίσκεται πίσω από αυτό και β) θα ντρεπόταν να βρίσκεται πίσω από αυτό. Πάντως ο συγκεκριμένος "χ" δημοσιογράφος πρέπει αν είναι πολύ υπεράνω, για να επιτρέπει να δημοσιεύονται εικόνες ή βίντεο που σχετίζονται με αυτόν στον συγκεκριμένο ιστότοπο.


Θα πρέπει όμως να πω, με παράπονο είναι η αλήθεια, πως παλιότερα το φίμωτρο (κυρίως ως pressmme) είχε μία πιο σικ παρουσία στην blogoσφαιρα. Ο διαχειριστής ως γνήσιος bon viveur /παράγοντας, δημοσίευε φωτογραφίες από τα στέκια στα οποία σύχναζε, θέλοντας να δείξει στις οχτάντζες που συχνάζουν στο blog του, οτι δεν είναι όποιος κι όποιος, καθότι πίνει καφέ στο ίδιο μαγαζί με τον "Ψ" ή τον "Ζ". 


Δυστυχώς αυτό που πουλάει το φίμωτρο και ο διαχειριστής του, κάποιοι το αγοράζουν και δεν εννοώ οι αναγνώστες. Αυτοί οι κάποιοι, καλό θα ήταν να δουν ποιά είναι η αντιμετώπιση του φιμώτρου στους προηγούμενους "κάποιους" και να πάψουν να συντηρούν και να γιγαντώνουν αυτό το... 'πράγμα'. Κάποιοι έχουν δώσει στο φίμωτρο περισσότερη δύναμη απ' όση του αναλογεί.


Και τώρα μερικά screenshots από τα συλλεκτικά:





17 Φεβρουαρίου 2011

Yπάρχει και το δημοψήφισμα!

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση που έχει ανοίξει περι πρόωρων εκλογών και το αιτιολογικό με το οποίο αναμένεται αυτές να γίνουν. Ουσιαστικά υπάρχει συζήτηση για νέο Μνημόνιο που θα καλύπτει την  τριετία 2012-2015 και στο βάθος διαφαίνονται νέα εκβιαστικά διλήμματα....


Σύμφωνα με το wikipedia:
Δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος.
Δημοψηφίσματα διοργανώνονται συνήθως για σημαντικά ζητήματα, όπως για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος, την επικύρωση νέας Συνθήκης, κλπ.
Σε πολλές χώρες τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, διοργανώνονται εύκολα, με πρόταση βουλευτών ή συλλογή υπογραφών, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.


Σε πολλές χώρες λοιπόν τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, σε αντίθεση με τη δική μας, στην οποία συνήθη πρακτική για οτιδήποτε αποτελούν οι εκλογές. Νιώθει η εκάστοτε κυβέρνηση οτι δεν έχει τη νομιμοποίηση για κάτι; Εκλογές! Νιώθει οτι τη συμφέρει να πάει σε εκλογές μετά από 1,5 χρόνο και όχι μετά απο 4ετια; Εκλογές! Δεν μπορεί να "μαντρώσει" τους βουλευτές της πλειοψηφίας; Εκλογές! Η εύκολη λύση.


Γιατί πολύ απλά, οι εκλογές συσπειρώνουν και είναι "ο τάδε απέναντι στον δείνα" και όχι "συμφωνώ ή διαφωνώ" με μία κρίσιμη επιλογή. Δηλαδή μπορεί εγώ να διαφωνώ με ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσε άνετα να γίνει δημοψήφισμα, αλλά μπορεί παράλληλα να στηρίζω την όποια κυβέρνηση.
Οπότε ενώ στο δημοψήφισμα θα ψήφιζα “όχι”, στις εκλογές που θα προέκυπταν με βάση το συγκεκριμένο δίλημμα, θα ψήφιζα εκβιαστικά “ναι”. 

Ουσιαστικά τα δημοψηφίσματα υπάρχουν για τα εκβιαστικά διλήμματα, γιατί είναι τα μόνα που σου παρέχουν τη δυνατότητα να απαντήσεις σε κάτι "Ναι ή Όχι".
Ενώ οι εκλογές σαν απαντήσεις στα εκβιαστικά διλήμματα σου δίνουν: “ΠΑΣΟΚ”, “ΝΔ”, “ΚΚΕ”, “ΣΥΡΙΖΑ”, “ΛΑΟΣ”, "αποχή", "άκυρο" κλπ...


Είμαι σίγουρη οτι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα στηρίζουν, δεν επιθυμούν εκλογές, όχι επειδή έχουν συνειδητοποιήσει την "τελειότητα" (ας γελάσω) της παρούσας κυβέρνησης, αλλά γιατί κατανοούν οτι οι πρόωρες εκλογές, θα σήμαιναν καταστροφή. Εκεί που υποτίθεται παλεύαμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, θα βάλουμε τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας! 


Για το όποιο κρίσιμο ζήτημα προκύψει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα δημοψηφίσματος, μόνο έτσι δεν φαλκιδεύεται η λαϊκή βούληση και δεν χάνεται μέσα στη μετάφραση, η πραγματική θέληση των πολιτών για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι καιρός η δημοκρατία μας να γίνει πιο συμμετοχική, πιο άμεση και να πάψει η άποψη των πολιτών να αποτυπώνεται και να ερμηνεύεται μέσα από αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπήσεις και βάσει αυτών να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Οι εκλογές δεν μπορεί να γίνονται κάθε 3 και λίγο και να πετάει ο ένας την καυτή πατάτα στα χέρια του άλλου. Αυτή η στάση που τηρούν χρόνια τώρα τα κόμματα εξουσίας, είναι η πλέον ανεύθυνη. Νομίζω οτι είναι καιρός να ωριμάσει λίγο το πολιτικό σύστημα και να δεχτεί να μπουν νέα δεδομένα στην άσκηση της πολιτικής.


Είναι ντροπή για μία δημοκρατική χώρα να συζητάει το αν θα γίνει δημοψήφισμα για το θρήσκευμα στις ταυτότητες και όχι για κρίσιμες επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον γενεών ολόκληρων. Φυσικά καταλαβαίνω οτι η διαχείριση της απάντησης "Όχι" είναι πολύ δύσκολη, αλλά αυτά έχει η δημοκρατία... 


Κλείνοντας, πιστεύω πως δεν πρέπει να δεχθούμε η χώρα να συρθεί σε εκλογές βάσει εκβιαστικών διλημμάτων, που το μόνο που θα φέρουν, θα είναι ΚΑΙ πολιτική αστάθεια. 
Αν ο Παπανδρέου οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα στην άσκηση πολιτικής (δηλαδή χωρίς να έχει χάσει την πλειοψηφία), θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει...  Για την αδύναμη κυβέρνηση, πολύ πιθανόν συνεργασίας, για τους εκβιασμούς και τις κόντρες για τα υπουργεία, για τον χρονοβόρο επανακαθορισμό των πολιτικών, για τις ασυμφωνίες, για τους συμβιβασμούς...


ΥΓ: Για να μην παρερμηνευθούν τα λεγόμενά μου, δεν λέω να πάμε σε δημοψήφισμα για το νέο Μνημόνιο, απλά υπενθυμίζω οτι ο κόσμος μπορεί να απαντήσει σε εκβιαστικά διλήμματα και μέσω δημοψηφισμάτων, χωρίς να μεσολαβήσει η περιπέτεια των εκλογών.



15 Φεβρουαρίου 2011

"50δις"

Ποιο "π", ποιο "φ" και ποιο "e", νέος αριθμός προς διερεύνηση στον ορίζοντα ακόμα πιο μυστηριώδης: 50δις!


Η συζήτηση τις τελευταίες μέρες περιστρέφεται γύρω από τα 50δις και πως αυτά θα εξευρεθούν μέσω αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης, εκμετάλλευσης ή πώλησης της δημόσιας περιουσίας.
Μία πρώτη αφελής ερώτηση που έρχεται στο μυαλό του καθενός, είναι που το βρήκαν αυτό το "50δις". Υπάρχει κάποια σχετική μελέτη που καταγράφει ας πούμε την αξία των ακινήτων φιλέτων που έχει στα χέρια του το δημόσιο; Αυτός ο αριθμός, αντιπροσωπεύει κάτι ή απλά το άκουσαν από τη νΝΔ_ , τους φάνηκε πειστικό (και αρκετά μεγάλο) και το υιοθέτησαν;


Η επόμενη απορία είναι αν έχουμε αναλάβει τη δέσμευση απέναντι στους δανειστές μας να συγκεντρώσουμε 50δις από αποκρατικοποιήσεις ή απλά έχουμε μιλήσει για μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα αποδώσει στο δημόσιο ένα σημαντικό ποσό. Γιατί όπως καταλαβαίνετε άλλο να έχουμε δεσμευτεί για 50δις νταν και άλλο να μην υπάρχει συγκεκριμένο ποσό το οποίο καλούμαστε να συγκεντρώσουμε.


Προσωπικά δεν έχω καταλάβει ακόμη τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση. Βγαίνει ο ένας υπουργός και λέει: "Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό", βγαίνει ο άλλος και λέει "μπορούμε να μαζέψουμε και πολύ παραπάνω", βγαίνει ο τρίτος και λέει "θα πουλήσουμε", ο άλλος λέει "θα αξιοποιήσουμε", ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλάει για ενδεικτικό ποσό (what?), το οποίο προφανώς και ανέφεραν "ενδεικτικά" Γιούνκερ και Τόμσεν.


Μιλάμε για γενικευμένο μπάχαλο. Ήταν που ο μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός και η ομάδα κρούσης υπό τον Ραγκούση θα εξασφάλιζε καλύτερο συντονισμό. Μήπως να κάνουμε και κανέναν ανασχηματισμό ακόμη, να εκχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον Ραγκούση μπας και συντονίσει καλύτερα;


Βλέποντας την Παρασκευή τον συμπαθή κύριο Σταικούρα, να κραδαίνει απειλητικά ένα φυλλάδιο με το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και να περηφανεύεται πως ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ ασπάζεται αυτά που αμφισβητούσε ως Χαριποτερίστικα κόλπα, αναρωτήθηκα πραγματικά, τι είδους σχέδιο είναι αυτό. Η συγκεκριμένη πρόταση και η εκτίμηση για τα 50δις ήταν στα πλαίσια του γνωστού προγράμματος “μηδενισμός του ελλείμματος σε 24 ώρες χωρίς νέα μέτρα”.
Αφού λοιπόν η πρόταση Σαμαρά ήταν τόσο καλή, γιατί δεν έσπευσαν να την υιοθετήσουν στην κυβέρνηση από τον Ιούλιο; Αν αυτό είχε γίνει θα είχε ξεπουληθεί.... ε συγνώμη... αξιοποιηθεί (να προσέχουμε και τι λέμε) ήδη, ένα μικρό μέρος της δημόσιας περιουσίας.


Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση και δεν ξέρουμε τι είναι προς εκμετάλλευση, τι είναι προς πώληση... Δεν θα πωληθούν οι μετοχές της ΔΕΗ, δεν θα πωληθεί ελληνική γη... Και τότε πού θα βρούμε τα 50δις?


Όπως λένε και οι Κραουνάκης/Νικολακοπούλου:
Άμα είσαι στην ανάγκη και "διά χειρός Βαράγκη"
θα πουλήσεις το τραπέζι και τη σάλα σου,
κι άμα τρέχουν οι πιστώσεις και τη μάνα σου θα δώσεις
προκειμένου να γλυτώσεις την κεφάλα σου.


Αυτά τα 50δις στάθηκαν ικανά για να πυροδοτήσουν νέα χωρίς λόγο σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εκεί που ο απλός πολίτης δεν ξέρει τι του ξημερώνει και απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, παρατηρεί έκπληκτος πως οι κοκορομαχίες συνεχίζονται. Το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται γιατί το κατηγορεί η ΝΔ, αφού η ίδια ουσιαστικά πρότεινε αυτό το μέτρο τον Ιούλιο, η ΝΔ λέει οτι μιλούσε για αξιοποίηση και όχι για ξεπούλημα και κάπου εκεί χάνεται το μέτρο και προχωράμε σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, στα πλαίσια του παιχνιδιού της κολοκυθιάς. Τι έκανε ο Καραμανλής και τα περιμένετε όλα από εμάς, έχουν περάσει μόνο 18 μήνες...
Μα φυσικά και τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση, από ποιον να τα περιμέναμε δηλαδή από την αντιπολίτευση? Δεν ενδιαφέρει κανέναν πια τι έκανε ο Καραμανλής, το γεγονός οτι ο προηγούμενος θίασος ήταν απαράδεκτος, δεν απαλλάσσει την τωρινή κυβέρνηση από τις ευθύνες της, ούτε δικαιολογεί καθυστερήσεις.


Εν τω μεταξύ και ενώ παρακολουθούμε με ανοιχτό το στόμα τις συζητήσεις για το που θα βρούμε τα 50δις, το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει 19.000 ευρώ για τα μάτια της Μιλένας, η οποία αισθάνθηκε την υποχρέωση, να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία, στα πλαίσια μίας αντιδικίας με τον πρώην σύζυγό της, τον οποίο και δικαίωσε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. (Εδώ περισσότερες πληροφορίες)
Η ατιμωρησία ακόμα και για ένα τέτοιο θέμα ήσσονος σημασίας συνεχίζεται, όπως επίσης και η προκλητική σιωπή των ΜΜΕ. Θα μου πείτε, Μιλένα είναι αυτή, να μην την καλύψουν?





14 Φεβρουαρίου 2011

Για τα μάτια του κόσμου

Την ενόχλησή της εξέφρασε η κυβέρνηση για τις θρασύτατες υποδείξεις της τρόικας προς τους Έλληνες πολίτες και την εξαγγελία αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις από το στόμα του Πωλ Τόμσεν, ενώ αρκετοί βουλευτές δηλώνουν απηυδισμένοι.
Από κοντά και τα ΜΜΕ... “Απαράδεκτος ο κύριος Τόμσεν” ωρύετο η Όλγα Τρέμη, “Να πάει να τα πει αυτά στους Δανούς” συμπλήρωνε ο Πρετεντέρης. Πολύ ενδιαφέρουσα κωλοτούμπα, έχω να πω εγώ.


Με διαφορά 2 μόλις ημερών ήρθε και η δήλωση Ντερούζ να επιβεβαιώσει οτι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...

"Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής μου έχουν πει επανειλημμένως τους τελευταίους έξι μήνες “κάνεις λάθος και χάνεις τον στόχο, το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας".

Από που και ως που η τρόικα συνδιαλέγεται με σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας και όχι με σωματεία εργαζομένων ας πούμε; Επίσης από που και ως που δέχονται υποδείξεις οι ξένοι επιτηρητές και τελικά προς όφελος ποίου είναι τα μέτρα που προτείνει η τρόικα;

Θα πρέπει εδώ να επισημάνω πως η εκ των υστέρων αντίδραση της κυβέρνησης για το περιστατικό με τον Τόμσεν είναι επιεικώς γελοία. Η δε δήλωση Καρχιμάκη: "δεν θα μας πει η τρόικα πως θα αξιοποιήσουμε την περιουσία μας" είναι στάχτη στα μάτια των αφελών. 

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50δις δεν το αποφάσισε ξαφνικά η τρόικα, είναι κάτι που συναποφάσισαν με τον Υπουργό Οικονομικών. 
Αλήθεια οι αποκρατικοποιήσει ύψους 50δις υπήρχαν σαν πρόβλεψη στο αρχικό Μνημόνιο, ή είναι από τα εξτραδάκια? Το έχω πει και στο παρελθόν, το ξαναλέω και τώρα: Δεν γίνεται το Κοινοβούλιο να παρακάμπτεται με τόσο απαράδεκτο τρόπο και τα νέα μέτρα να τα συναποφασίζουν Παπακωνσταντίνου και τρόικα. Όσοι υπέγραψαν το αρχικό Μνημόνιο, δεν έχουν συμφωνήσει και με τα Reloaded.


Το πρόβλημα της κυβέρνησης, ας μη κρυβόμαστε, είναι οτι ο Τόμσεν αυτά που είπε, τα είπε on camera και όχι off the record.

Και σκέφτομαι τώρα εγώ... Αν βγαίνει ο κύριος Τόμσεν και κουνάει το δάχτυλο στους Έλληνες, πραγματικά τι λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες και σε τι ύφος γίνεται η διαπραγμάτευση;

Αναρωτιέμαι επίσης πότε σκόπευε η κυβέρνηση να ενημερώσει και το πόπολο για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας.... Προφανώς ήθελαν να περάσουν τη νέα αυτή εξέλιξη φιλτραρισμένη... Πολύ φιλόδοξο πάντως αυτό το σχέδιο... 50δις είναι ένα τεράστιο ποσό, δεν το συγκεντρώνεις εύκολα, ειδικά όταν ο όποιος αγοραστής γνωρίζει οτι βρίσκεσαι σε δεινή θέση.


Το θέμα που έχει προκύψει και με τις δυο δηλώσεις είναι πολύ σοβαρό και το ζουμί δεν βρίσκεται τόσο νέα μέτρα που προτάθηκαν από την τρόικα, όσο στο ύφος του Τόμσεν που καταδεικνύει τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και στις δηλώσεις Ντερούζ που φαίνεται να ακούει τις παραινέσεις "σημαντικών ανθρώπων της Ελλάδας" με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Η όψιμη αγανάκτηση ΜΜΕ και κυβερνητικών κύκλων είναι για γέλια. Οτι δηλαδή όλο αυτό το διάστημα όλα πήγαιναν καλά με την τρόικα και δεν είχε ύφος επικυριάρχου και ξαφνικά την Παρασκευή του την έδωσε του Τόμσεν... 
Τόσο καιρό την Κατσέλη την σταυρώνουν επειδή τολμάει και διαπραγματεύεται και δεν χαϊδεύει τα αυτιά της τρόικας. Στην αρχή της προηγούμενης βδομάδας δε, που δήλωσε οτι: "Η γνώμη των δανειστών μας είναι σεβαστή και χρήσιμη. Δεν υποκαθιστά όμως την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί και παράγει πολιτικές για τους πολίτες της.", πέσανε να τη φάνε και τώρα ξαφνικά ομαδική αντίδραση...


Μιλάμε για χοντρό δούλεμα


ΥΓ: Ο Παπακωνσταντίνου αλήθεια τι έχει να πει για όλα αυτά?
ΥΓ2: Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τι είχα γράψει στο παρελθόν με αφορμή την αντίδραση που είχει προκαλέσει άρθρο της Κατσέλη με τίτλο "Το φάρμακο της τρόικας ...σκοτώνει".

9 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχει ανάπτυξη και πέρα από το μπετόν;

Η Δημοκρατική Αριστερά σε σχόλιό της για το ζήλο που επιδεικνύουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura αναφέρει:

"Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν αντικοινωνικά μέτρα για την οικονομία, που στήριξαν όλες τις ανατροπές στα εργασιακά, που δεν αντέδρασαν στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, «επαναστάτησαν» τώρα κατά του νομοσχεδίου της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα 10 στρέμματα στις περιοχές Natura και τις ελάχιστες διατάξεις που προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη στο χάος της αυθαιρεσίας σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος."

Έχει μήπως άδικο η Δημοκρατική Αριστερά?

Ξαφνικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον προηγούμενο καιρό φωνή είχαν και μιλιά δεν είχαν, ξεκίνησαν αντάρτικο εναντίον του μόνιμου στόχου που ακούει στο όνομα "Τίνα Μπιρμπίλη". Αλήθεια όταν θιγόντουσαν τα συμφέροντα σύσσωμου του ελληνικού λαού, που ήταν οι συγκεκριμένοι; Τότε ήταν αναγκαιότητα να συσπειρωθούν όλοι για το κοινό καλό, ενώ τώρα που μιλάμε για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι;

Είναι σοκαριστικό το γεγονός οτι δεν βρέθηκε ένας βουλευτής να πει οτι κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτεί η οποιαδήποτε δόμηση σε περιοχές Natura, αντιθέτως βρέθηκαν πολλοί να ειρωνευτούν, όπως ο Γιάννης Βούρος που ανέφερε μεταξύ άλλων πως: "Καλή είναι η οικολογία αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία", ενώ προσέθεσε ότι "δεν μπορεί να σκέφτεται που θα γεννήσει ένας πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα".


Ναι ναι τώρα που το σκέφτομαι ο Βούρος και όσοι άλλοι αντιδρούν έχουν δίκιο. Πως θα έρθει η ανάπτυξη αν δεν μπαζώσουμε τα πάντα και δεν βιάσουμε το περιβάλλον; Υπάρχει ανάπτυξη και πέρα από το μπετόν;
Πραγματικά πείτε μου, είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις από βουλευτές ενός υποτίθεται σοβαρού προοδευτικού κόμματος, που έχει κάνει σημαία του την πράσινη ανάπτυξη;


Να θυμίσω σε όσους τείνουν να ξεχνάνε, πως από τη στιγμή που ο Παπανδρέου, πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός, άρχισε να μιλάει για πράσινη ανάπτυξη, οι γνωστοί μπετολάγνοι που παρασιτούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, έλεγαν "πράσινη ανάπτυξη και πράσσειν άλογα". Μετά όμως που κατάλαβαν οτι υπήρχε κόσμος που δεν σκέφτεται τόσο πεζά, έκαναν κυριολεκτικά "τουμπεκί" και άρχισαν και αυτοί να επικαλούνται και να υποστηρίζουν αυτό που κορόιδευαν. 
Ίσως πολλοί να πίστευαν οτι με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι υποσχέσεις περι πράσινης ανάπτυξης θα παραμερίζονταν και θα συνεχιζόταν το party. Η Τίνα Μπιρμπίλη όμως φαίνεται πως έχει χαλάσει τα σχέδια κάποιων, καθώς επιμένει περιβαλλοντικά και καλά κάνει. Αν θέλετε την άποψή μου και πολύ light είναι.

Η αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στην Μπιρμπίλη όχι τόσο τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εξοργιστική, είναι πολύ μάγκες φαίνεται για να ανεχτούν οικολογικές πολιτικές, που είναι σε βάρος τοπικών μικροσυμφερόντων.


Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά μία κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν της και το περιβάλλον στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και η προσπάθεια υποσκάπτεται εκ των έσω!
Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να στηρίξει την Τίνα Μπιρμπίλη σε αυτή την προσπάθεια απέναντι σε όλους και επιτέλους να τρίξει τα δόντια σε όσους πολεμάνε κάθε προσπάθεια της Υπουργού.

Ευτυχώς που το περιβάλλον είναι στα χέρια της Μπιρμπίλη και δεν έχει περάσει στα χέρια Σουφλοειδών βουλευτών που παρασιτούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. 


ΥΓ: Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας



5 Φεβρουαρίου 2011

Denplironistas

Για μία ακόμη φορά, μία μικρή επανάσταση απειλείται από τον ευερέθιστο λαό μας, που αισθάνεται οτι το κράτος, του βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Φυσικά όχι από σύσσωμο τον λαό μας, αλλά από τους κατοίκους κυρίως των Αθηνών, που απολάμβαναν είτε σε κάποιους αρέσει είτε όχι, φθηνά εισιτήρια, ενώ είχαν και τη δυνατότητα να μην αγοράζουν, αφού για να πέσεις πάνω σε ελεγκτή το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θα έπρεπε να ήσουν ιδιαίτερα γκαντέμης. 


Για να μη μου χουμήξουν διάφοροι κατηγορώντας με που χαρακτηρίζω τα εισιτήρια φθηνά, ας μην πάμε πολύ μακριά, δηλαδή εις τας Ευρώπας, ας πάμε λίγο νοτιοδυτικότερα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα.


Η Πάτρα λοιπόν έχει ζηλευτές ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες. "Σύγχρονος" στόλος λεωφορείων και "πάμφθηνα" εισιτήρια συνθέτουν το σκηνικό. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, το φοιτητικό εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο κοστίζει 1,10 ενώ το κανονικό 1,60 και φυσικά σε αντίθεση με την Αθήνα δεν υπάρχει δυνατότητα λαθρεπιβίβασης (αν και δεν υπάρχουν λαθραίοι επιβάτες...) καθότι η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή είσοδο και ο οδηγός ελέγχει τα εισιτήρια και τις πλείστες των περιπτώσεων τα σκίζει, για να μη μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Αν δεν έχεις εισιτήριο κατά την είσοδό σου, αγοράζεις από τον οδηγό εισιτήριο αξίας 2 ευρώ! Επίσης το μόνο που δεν έχουν κάνει ακόμη, είναι να προσλάβουν ειδικό υπάλληλο για να σπρώχνει μέσα στα λεωφορεία τον κόσμο στα πρότυπα της Ιαπωνίας...


Θα συμφωνήσω με όσους λένε οτι η εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών δεν μπορεί να γίνει  στις πλάτες των τιμίων επιβατών, που αγνοώντας το σιωπηλό κίνημα "δεν πληρώνω" των τελευταίων ετών, αγόραζαν εισιτήριο. Διότι το κίνημα "δεν πληρώνω" δεν εμφανίστηκε τώρα ξαφνικά. Χρόνια τώρα ένα μεγάλο μέρος των επιβατών των ΜΜΜ δεν πληρώνουν εισιτήρια, απλά τώρα κάποιοι έχουν το θράσος να το φωνάζουν κιόλας, θεωρώντας οτι θα βρουν πολλούς συμπαραστάτες και μιμητές.


Δεν ξέρω κατά πόσον η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων θα μπορέσει να καλύψει τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ, αν δεν συνοδευτεί και από άλλες δράσεις από το Υπουργείο Μεταφορών. Αυξηθούν δεν αυξηθουν τα εισιτήρια, οι τζαμπατζήδες θα συνεχίσουν να είναι τζαμπατζήδες, κάνοντας τα τίμια κορόιδα να νιώθουν ακόμα περισσότερο κορόιδα.


Αν οι έλεγχοι δεν ενταθούν και δεν αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους λαθρεπιβάτες χωρίς παραθυράκια, αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να εμποδιστεί  η είσοδος των τζαμπατζήδων στα ΜΜΜ, τότε όσες αυξήσεις και να γίνουν, τα ελλείμματα δεν θα μαζευτούν και θα επακολουθήσουν νέες αυξήσεις και στο βάθος ... ιδιωτικοποίηση.
Γιατί ως γνωστόν όπου δεν πίπτει εξυγίανση, πίπτει ιδιώτης (και ακολούθως πιο σκληρή εξυγίανση). Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε και στον ΟΑΣΑ και στον ΟΑΣΘ φαινόμενα τιμών, αστικών συγκοινωνιών Πάτρας. Τότε να δω τι θα κάνουν οι denplironistas που θα έχουν απέναντί τους ιδιώτες και όχι το άκρως ελαστικό κράτος.


Αλλά μέχρι το κράτος να σοβαρευτεί και να αυστηροποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, οι τζαμπατζήδες θα κάνουν party, οι καπνιστές θα καπνίζουν παντού παρά την "αυστηρή απαγόρευση", τα γαϊδούρια θα παρκάρουν όπου γουστάρουν και οι ασυνείδητοι θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν. 


Ποιος θα φταίει όμως για την συνεχιζόμενη ανομία, οι θρασείς ή το κράτος που είναι όλο μέλι μέλι κι από τηγανίτα τίποτα, φοβούμενο οτι οι ευερέθιστοι συμπολίτες μας, που είναι κράτος εν κράτει, θα εκνευριστούν έτσι και θιχτεί το "δημοκρατικό τους δικαίωμα στην ανομία"?


ΥΓ: Αφιερωμένο σε όλους όσους χρησιμοποιούν ΜΜΜ, το κατά Νίκο Χατζηνικολάου "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω αμαρτίες αλλονών"...





Διαβάστε επίσης:
Τι πληρώνω... πώς πληρώνω
Για το κίνημα "Δεν πληρώνω"



1 Φεβρουαρίου 2011

Η ΝΕΤ απέκτησε την "περσόνα" της




Σήμερα μετά από πολύ καιρό, κατάλαβα επιτέλους δελτίο ειδήσεων.



Όχι άσκοποι τσακωμοί, όχι "τραγκομακρέικες" προπαγάνδες, όχι στοχοποιήσεις κοινωνικών ομάδων, πολυθεματικότητα και μη καφενειακή διάθεση.


Θα μου πείτε αυτά τα στοιχεία τα έχουν και τα δελτία του ΑΝΤ1 και του ΣΚΑΙ και θα σας πω, ναι, αλλά δεν έχουν την “περσόνα”, είναι πιο αδιάφορα, ενώ η Στάη είναι από μόνη της "ίντριγκα", δεν σε αφήνει να βαρεθείς, έχει σπιρτάδα, γρήγορο λόγο και δεν επιτρέπει σε ένα θέμα να κάνει κοιλιά.


Η πρεμιέρα μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, όμως υπήρχαν και κάποια μελανά σημεία, που δεν πρέπει να περάσουν "στο ντούκου"....


Γενικά στην ΕΡΤ υπάρχει το μόνιμο πρόβλημα, οτι η κάθε κυβέρνηση τείνει να την εκμεταλλεύεται για να κάνει την προπαγάνδα της. Το γεγονός οτι σήμερα στην πρεμιέρα του δελτίου δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της ΝΔ_, ενώ αντίθετα εμφανίστηκαν 2 υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν και η καλύτερη εικόνα. Ευτυχώς δεν έκαναν μονόλογο και στον μεν Λοβέρδο ήταν απέναντι ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών και πριν τον Παπουτσή μίλησε ένας μετανάστης, αλλά και πάλι η παρτίδα δεν σώθηκε, διότι εκτός των άλλων, η Στάη, λόγω πρεμιέρας ελπίζω, δεν είχε την κλασική επιθετική της διάθεση.


Η ΕΡΤ οφείλει να εγγυάται την πολυφωνία και αυτό πρέπει να το προσέξει, αν όχι η διοίκηση της κρατικής, τότε η Στάη, η οποία λόγω πορείας, είναι σε θέση να απαιτεί πολυφωνία και εγκυρότητα. Θα ήταν κρίμα η προπαγάνδα να βρει έκφραση στο πρόσωπό της, αν και δεν νομίζω μετά από τόσα χρόνια καριέρας, να το επιτρέψει.
Tέλος, κάτι άλλο που εμένα προσωπικά με ενόχλησε, ήταν ο τρόπος που κοβόντουσαν οι συνδέσεις. Ελπίζω να οφειλόταν στο οτι ήταν πρεμιέρα και υπήρχαν πολλοί “προσκεκλημένοι” και να μη γίνει συνήθειο το αγενές κόψιμο στον αέρα.


Πάντως η δημόσια τηλεόραση τη χρειαζόταν μία Στάη, διότι και μεγάλο δυναμικό έχει και τεράστιο αρχείο, αλλά το δελτίο ειδήσεων δεν ήταν "πιασάρικο" και όσοι πιστεύουν οτι η κρατική δεν πρέπει να είναι εμπορική αλλά με ποιοτικό τρόπο, πλανώνται πλάνην οικτρά. 


Και για να κλείσω αυτό το καθ' όλα “αντικειμενικό” μου post, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και "γερό στομάχι" (καθότι έχουν βγει μεγάλα φτυάρια από φίλους κι εχθρούς).


ΥΓ: Η εικόνα από τo real.gr