Υπάρχει μία λογική που έχει επικρατήσει (και) στη χώρα μας, οτι σε συνθήκες κρίσης, η λύση είναι λιγότερη Δημοκρατία και λαός που μένει στο σκοτάδι και ενημερώνεται στοχευμένα για να μη πανικοβληθεί, διότι θεωρείται ανώριμος ή γιατί δεν μπορούν κάποιοι να προβλέψουν τι συνέπειες θα έχει η πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τις τρέχουσες συνθήκες.
Δυστυχώς οι περισσότεροι θιασώτες της κοινής λογικής και της αναλυτικής σκέψης φαίνεται να υιοθετούν ή να εγκρίνουν σιωπηλά αυτές τις δημοκρατικές εκπτώσεις.
Το ισχυρό (δημοκρατικό) σοκ που με συνέφερε μερικώς, μπορώ να πω οτι ήρθε μόλις έγινε η πρόταση για το δημοψήφισμα και είδα τις αντιδράσεις που αυτή πυροδότησε. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους έγινε και από το τι ακολούθησε, έγινε προφανές οτι περισσότερη δημοκρατία τρομάζει. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν... σχεδόν ανατριχιαστικά και όλα συνηγορούσαν στο εξής: Καλό το δημοψήφισμα, αλλά όχι τώρα, δεν είναι καιρός για δημοκρατικές διαδικασίες, ας κάνουμε μία έκπτωση.
Ύστερα ήρθε η επόμενη δημοκρατική έκπτωση που ακούει στο όνομα "κυβέρνηση Παπαδήμου". Ο Παπαδήμος δε μου είναι αντιπαθής, γενικά είμαι φαν του τεχνοκρατικού τρόπου σκέψης, αλλά προφανώς με ενοχλεί όπως φαντάζομαι ενοχλεί και κάθε πολίτη με δημοκρατικές ευαισθησίες, να έχουμε έναν μη εκλεγμένο Πρωθυπουργό. Με ενοχλεί περισσότερο από την συμμετοχή Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση. Διότι ο Καρατζαφέρης και τα μπουμπούκια του, είναι εκλεγμένοι.
Ο Παπαδήμος όμως είναι ένας διορισμένος Πρωθυπουργός. Διορισμένοι Πρωθυπουργοί που δεν έχουν εκλεγεί από τον λαό δεν υπάρχουν σε Δημοκρατίες. Είπαμε πολλοί να κάνουμε τα στραβά μάτια. Αλλά απ' οτι βλέπω θα μας ζητηθεί να εγκρίνουμε σιωπηλά, ακόμα μία δημοκρατική έκπτωση: Παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, πολύ πιθανό και μετά την ολοκλήρωση (;) του psi. Η λογική μου λέει πως κάτι τέτοιο ίσως και να ήταν σωστό, μία ακόμα δημοκρατική έκπτωση για το καλό της χώρας....
Παρατηρώ μία δημοκρατική αδρανοποίηση ιδιαίτερα ανησυχητική και στον εαυτό μου. Δεχόμαστε όλο και περισσότερες δημοκρατικές εκπτώσεις με μία αδικαιολόγητη παραίτηση, αντί να αξιώνουμε περισσότερη δημοκρατία, δημοκρατική ωρίμανση, σεβασμό στην πλειοψηφία και συμμετοχή.
Αντί να απαιτούμε πλήρη ενημέρωση, δημοψηφίσματα, ενστερνιζόμαστε κάποιοι (όχι όλοι) που τείνουμε να γίνουμε πολύ ελιτιστές, τη θεωρία οτι μερικές δημοκρατικές εκπτώσεις παραπάνω, μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις, αλλά γίνονται για το καλό μας.
Ήμουν κατά των πρόωρων εκλογών επι Παπανδρέου, γιατί πολύ απλά θεωρούσα οτι το να μη γίνονται εκλογές την ώρα που δεν έχει λήξει η 4ετία, δεν ήταν δημοκρατική έκπτωση. Στη δεδομένη χρονική στιγμή όμως, θεωρώ οτι το πολίτευμά μας, αλλά και το κοινωνικό κράτος, έχουν κλονιστεί πολύ, ανησυχητικά πολύ. Γι' αυτό και όσοι προτείνουν παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, καλό θα ήταν να σκεφτούν λίγο περισσότερο αν μπορούμε να έχουμε για πολύ ακόμη δημοκρατία υπό αίρεση, με κίνδυνο να γεννηθούν πολλά ακόμη τέρατα.
Η Ελληνική Δημοκρατία του 2012, έχει διορισμένο Πρωθυπουργό, την ακροδεξιά στην εξουσία, χιλιάδες ανθρώπους αστέγους, που περιμένουν να τραφούν από συσσίτια, έχει ανθρώπους που μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τους κόβεται το ρεύμα και δεν έχει κόκκινες γραμμές.
Μακάρι να βγω ψεύτρα αλλά φοβάμαι οτι θα έχουμε άσχημες εξελίξεις με αυτές τις δημοκρατικές εκπτώσεις και με τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της πολιτείας, που ποντάρει στην αυτοοργάνωση και στα δίκτυα αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη υπάρχει από όλους μας, όλοι μας βοηθάμε, το θέμα είναι να μην έχουμε μία ανάλγητη πολιτεία που δε γνωρίζει τι θα πει κοινωνική πολιτική και περιμένει από ευαισθητοποιημένους πολίτες να καλύψουν την ανυπαρξία της, ομολογώντας έτσι την πλήρη αποτυχία της.
Μη ξεχνάμε τέλος, οτι εκτός από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, υπάρχουν και ευαισθητοποιημένοι "ύποπτα πρόθυμοι", που όπως σε περιοχές με πρόβλημα αναλαμβάνουν την αστυνόμευση (βλέπε Χρυσαυγίτες στον Άγιο Παντελεήμονα και αλλού) υποκαθιστώντας το κράτος, έτσι θα αναλάβουν να υποκαταστήσουν το κράτος και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν πιστεύω να ξέχασε κανείς την πρόσφατη εκλογή μέλους της Χρυσής Αυγής στον Δήμο Αθηναίων.... Πολύ χαλαρά το πήραμε κι αυτό. Μη γελιέστε είναι ένα από τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκπτώσεων. Όπου δεν υπάρχει κράτος, εμφανίζονται πρόθυμοι και όσο το κράτος θα συνεχίσει να αδιαφορεί και να αποστρέφει το βλέμμα του, τόσο τα χρονοντούλαπα της ιστορίας θα ανοίγουν, ας μην κάνουμε οτι δεν ακούμε όσους λένε οτι επι χούντας ήταν καλύτερα.
3 σχόλια:
Πάντοτε διαφωνούσαμε σε αυτό. Σου συνιστώ στις απόψεις σου να εξετάζεις το "χρυσό" κανόνα "παν μέτρον άριστον" και να απορρίπτεις τα άκρα. Γιατί τίποτε απόλυτο δεν είναι σωστό. ΟΥΤΕ η απόλυτη Δημοκρατία.
ΝΑΙ, Τσούγδω μου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι θεμιτό να γίνουν εκπτώσεις. Π.χ. σε ένα πλοίο που βουλιάζει μπορεί να αποκρυφτούν πληροφορίες χάριν της τάξης, για το συμφέρον όλων. Μπορεί ακόμα και να θυσιαστεί κάποιος ή κάποιοι για να σωθούν περισσότεροι.
Τέτοιες εξαιρέσεις προβλέπονται και στο Σύνταγμα σχεδόν κάθε Δημοκρατίας ανά τον πλανήτη. Φαντάζομαι θα συμφωνείς πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ακραίες καταστάσεις που δικαιολογούν ακραία μέτρα.
Γιατί η ζάχαρη μπορεί να είναι ωραίο πράγμα, αλλά αν στο καφέ σου αδειάσεις όλη τη σακούλα, δεν πίνεται. Συμπέρασμα: Ακόμα και η γλύκα χρειάζεται μέτρο.
Πολύ εύστοχο το κείμενο.
Όμως η ποιότητα της ελληνικής Δημοκρατίας είναι τόσο κακή, που ειλικρινά δεν ξέρω εάν μια δημοκρατική επιλογή είναι καλύτερη από την τωρινή μη δημοκρατική με και χωρίς εισαγωγικά. Με τους δεδομένους πολιτικούς φορείς και κυρίως με την ποιότητα των υπαρχόντων ΜΜΕ, πιστεύω ότι το πολίτευμα της Ελλάδας πιάνει οριακά τη βάση για να μπορέσει να αποκληθεί και Δημοκρατία, όσο υπερβολικό και αν φαίνεται αυτό ενδεχομένως.
Εάν πάντως μπορείτε να μου προτείνετε ένα αξιόπιστο μέσο για να ενημερωθώ για την Κρίση, χωρίς να διαβάζω τα συμφέροντα και τους καημούς του κάθε εκδότη και μεγαλοεπιχειρηματία, κερδίζετε χρυσούν ωρολόγιον και την αμέριστη εκτίμησή μου.
Ήδη το κανάλι της απόλυτης αλήθειας, ο ΣΚΑΙ, με τους φοβερούς παρουσιαστές ειδήσεων και διαμορφωτές γνώμης / δημοσιοκάφρους (εδώ είναι πολύ εύστοχος ο όρος), όπως και ο ΔΟΛ (δείτε Λακκόπουλο για Καραμανλή και θα με εννοήσετε), έχουν βαλθεί να μας λένε για την αντικειμενική δημοκρατική εκτροπή. Για Αυριανή, Realnews, Δημοκρατία και άλλα τόσα δεν συζητάμε.
Αν είναι η εκτροπή αυτή να χαλάει έστω και ελάχιστα την πάστα των παραπάνω, που αποτελούν μια ιδιάζουσα ελληνική μορφή του Tea Party, τότε επιτρέψτε μου να πάρω εκτροπή στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας (ήτοι με χρονικό ορίζοντα τετραετίας).
Προφανώς και είναι ως και τρομακτική η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην Κυβέρνηση, αλλά υπαγορεύθηκε από την στάση των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, ιδίως της Αριστεράς.
Η προσφορά αυτής της δημοκρατικής εκτροπής είναι τεράστια, γιατί έχει ξεβρακώσει κι εκθέσει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα / κατεστημένο, ενώ ταυτόχρονα έχει αναδείξει το καθεστώς που διέπει την φτωχή πλην τίμια πατρίδα μας που δεν είναι άλλο από αυτό της παράγκας.
Μην γελιόμαστε. Με Αγγλικό, Γαλλικό και Ρωσικό κόμμα και υψηλότατο δανεισμό εξ αρχής με τα λεφτά να διασπαθίζονται με τον πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι καλύτερο. Αυτό το σκηνικό επιβιώνει λίγο πολύ και σήμερα, σε νέα πιο εξελιγμένη μορφή. Ως κοινωνία άλλωστε συζητάμε λίγο-πολύ τα ίδια προβλήματα που μας απασχολούν από τον 19ο αιώνα.
Το point μου: Δεν θεωρώ ότι είναι καλή η τωρινή κατάσταση. Απλά δεν θέλω να σκέφτομαι τί θα μπορούσε να την διαδεχτεί, γιατί διακρίνω ζοφερές, στην καλύτερη περίπτωση, προοπτικές.
Το παρόν γράφτηκε ετοιμάζοντας σιγά-σιγά βαλίτσες για μετανάστευση.
@ Θεόδωρος Αθηναίος
Ξέρετε οτι δεν είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Ακόμα και σε ένα πλοίο που βυθίζεται θα ήθελα να ξέρω την πλήρη αλήθεια και όλες τις λεπτομέρειες έτσι ώστε να μπορώ να κρίνω το σχέδιο διαφυγής, να μπορώ να επεξεργαστώ ένα δικό μου με όσες γνώσεις και τελικά αν φτάσω να πνιγώ να το έχω κάνει επειδή εκτίμησα όλα τα δεδομένα κι επέλεξα εγώ τον τρόπο.
Παρέθεσα συγκεκριμένες "δημοκρατικές εκπτώσεις" που έχω και έχουμε ανεχθεί περισσότερο για να πω οτι όλοι όσοι λένε ελαφρά τη καρδία, παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι το 2013 πρέπει να σκέφτονται περισσότερο τι λένε.
Ατυχήσατε πάντως με το παράδειγμα που δώσατε για τον καφέ. Δεν βαζω ούτε ζάχαρη, ούτε γάλα. Σκέτος, φαρμάκι!
@efthymos
Είναι μία ιδιότυπη ελεγχόμενη Δημοκρατία. Η ανάγκη να καταπολεμηθεί το μαύρο πολιτικό χρήμα και οι χορηγοί είναι πλέον τεράστια. Είναι προφανές οτι όταν εθνικοί προμυθευτές, εργολάβοι κλπ προβάλουν από τα Μέσα που διαθέτουν συγκεκριμένα πάντα άτομα που έτσι εξασφαλίζουν άνετη εκλογή, κάτι δε λειτουργεί σωστά με το πολίτευμα.
Η συμμετοχή του τηλεκόμματος ΛΑΟΣ, δεν υπαγορεύτηκε από κανέναν, είναι απόλυτα ύποπτη. Δεν υπήρχε ανάγκη να συμπράξει ένα κόμμα των 15 βουλευτών εφόσον συμφώνησαν τα 2 μεγάλα κόμματα, πόσο μάλλον να πάρει Ναυτιλία και Υποδομές.
Όσο για τα ΜΜΕ που με ρωτάτε... Ας είναι καλά η ΕΡΤ που απεργεί. Ό,τι και να πει κανείς για την ΕΡΤ πίσω της δεν έχει επιχειρηματίες.
Σιγά σιγά η Ελλάδα θα αρχίσει να ερημώνει από τις ηλικίες 18-35 πικρή αλήθεια. Δεν ξέρω έναν άνθρωπο που να μη το σκέφτεται σοβαρά να φύγει και να γυρίσει όταν τα πράγματα θα φιάξουν.
Δημοσίευση σχολίου