5 Οκτωβρίου 2011

Ενεργοποιείται ο κοινωνικός αυτοματισμός;

Έκανα σήμερα την ακόλουθη ρητορική ερώτηση στο twitter: 
"Ξέρει κανείς πού είχαν συγκέντρωση οι ιδιωτικοί υπάλληλοι";

Φυσικά κανείς δεν απάντησε σοβαρά, κάποιοι γέλασαν, πολύ απλά διότι ο ιδιωτικός υπάλληλος έχει καθημερινά ..."συγκέντρωση στο γραφείο του", αγωνίζεται για να είναι παραγωγικός και ανταγωνιστικός καθώς αξιολογείται καθημερινά και έχει από πάνω του τον πέλεκυ της απόλυσης. 
Ποιός βρίσκεται λοιπόν στους δρόμους; Ο δημόσιος υπάλληλος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φοιτητής και ο άνεργος;

Ο άνεργος έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται στους δρόμους όπως φυσικά και ο αυτοαπασχολούμενος που βλέπει την επιχείρησή του να μαραζώνει και δεν ξέρει πώς θα τα βγάλει πέρα (αν και νομίζω οτι αφοσιώνεται στην επιχείρησή του και δεν βάζει λουκέτο για να πάει στο Σύνταγμα). Ο φοιτητής, επίσης έχει κάθε δικαίωμα να αντιδρά εφόσον είναι ιδεολογικά αντίθετος με τα όσο προώθησε η κυβέρνηση στην Παιδεία και θεωρεί οτι σε λίγα χρόνια η δημόσια και δωρεάν Παιδεία θα είναι ένα ανέκδοτο.
Ο δημόσιος υπάλληλος όμως; Φυσικά και αυτός έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τις περικοπές, για την εφεδρεία. Δεν θα έπρεπε όμως να διαμαρτύρεται για το τσουβάλιασμα; Να απαιτεί εφεδρεία ή και απολύσεις μετά από αξιολόγηση; Δεν θα έπρεπε να τα βάζει με όσους στιγματίζουν όλο τον δημόσιο τομέα με τη συμπεριφορά τους; Δεν θα έπρεπε να δείξει οτι κατανοεί την κρισιμότητα της κατάστασης;


Εν ολίγοις όλοι έχουν δικαίωμα να αντιδρούν, αρκεί με τον αγώνα τους να μην παραλύουν κάθε άλλη δραστηριότητα. Να μην καταλαμβάνουν υπηρεσίες, να μη δημιουργούν πρόβλημα στη μετακίνηση των συμπολιτών τους (ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η περίπτωση προσωπικού ασφαλείας όπως γίνεται στα νοσοκομεία), κάτι το οποίο οδηγεί σε αγανάκτηση εναντίον τους. Διότι ο κόσμος πλέον ασχολείται λιγότερο με τα αιτήματα και περισσότερο με τον αντίκτυπο που έχει η απεργία στην καθημερινότητά του. Σίγουρα ο αγώνας απαιτεί θυσίες, αλλά δεν είναι απαραίτητο οτι σύσσωμη η κοινωνία θέλει να κάνει τις θυσίες αυτές.

Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, λένε οτι δεν γίνεται να την πληρώνει συνέχεια ο εργαζόμενος του δημοσίου τομέα που άλλωστε δεν φοροδιαφεύγει και έχει υποστεί σειρά περικοπών. Έρχεται η απάντηση οτι στο δημόσιο δεν έχει απολυθεί ούτε ένας, αντιθέτως οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ενώ παράλληλα μικροεπιχειρήσεις κλείνουν και κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο.


Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στον δημόσιο τομέα που δεν φοροδιαφεύγουν, υπάρχουν όμως και άλλοι που έχουν ... παράλληλες δραστηριότητες. Στο μυαλό του πολίτη που βλέπει, αξιολογεί και κρίνει όμως, τους παίρνει όλους η μπάλα.
Μία φορά είχα απορήσει με το γεγονός οτι ένα ζευγάρι καθηγητών έμενε στα βόρεια προάστια και είχε κάτι αμαξάρες που ντρεπόσουν να δεις. Η απάντηση ήταν απλή. 4 ώρες τη μέρα 30 ευρώ την ώρα 6 μέρες την εβδομάδα= 2880 μαύρα το μήνα ο ένας και αυτό σε ουδέτερη περίοδο και όχι ένα μήνα πριν τις εξετάσεις που οι ώρες αυξάνονται. Αυτό το ζευγάρι, είναι αυτή τη στιγμή αγανακτισμένο με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και με τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν.
Δεν είναι φυσικά μόνο αυτοί.


Όλοι φαντάζομαι έχουμε παρόμοια παραδείγματα στο μυαλό μας που αφορούν σε γείτονες, φίλους, συγγενείς ή γνωστούς που ο καθένας με τον τρόπο του έχει συμβάλλει σε όλο αυτό. Τα προηγούμενα χρόνια σίγουρα δε μας ενοχλούσε ο τρόπος που είχαν βρει να κρύβουν εισοδήματα από το κράτος, τώρα όμως;

Παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία οτι ενεργοποιείται σιγά σιγά ο κοινωνικός αυτοματισμός. Όχι όμως επειδή οι συνήθεις υπόπτοι, δυναμιτίζουν το κλίμα. Ενεργοποιείται μέσα από την προσωπική αγανάκτηση του καθενός που γνωρίζει τι γινόταν τόσα χρόνια και τώρα βλέπει τα αποτελέσματα.
Ενεργοποιείται στο μυαλό του εργαζομένου του ιδιωτικού τομέα που δουλεύει μακριά από το σπίτι του και έχει να έρθει αντιμέτωπος με τις απεργίες στα ΜΜΜ. Στο μυαλό εκείνου που βλέπει οτι ο δημόσιος υπάλληλος καταλαμβάνει για την πλάκα του την υπηρεσία στην οποία δουλεύει γιατί απλά έτσι έχει μάθει να διεκδικεί. Στο μυαλό εκείνου που εξοργίζεται βλέποντας συνδικαλιστές που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους να λένε ελαφρά τη καρδία: Ας χρεοκοπήσουμε, έξω η τρόικα και να συμπεριφέρονται με μία λογική "l'etat c' est nous". Στο μυαλό του ελεύθερου επαγγελματία που δεν φοροδιαφεύγει, φορολογείται με υψηλό συντελεστή και έχει φάει 2 έκτακτες εισφορές στο κεφάλι.


Τον τελευταίο καιρό έχω ακούσει τη φράση: "Ας μη πληρωθούν για ένα μήνα και θα σου πω εγώ, ας μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε και θα σου πω εγώ", ανησυχητικά πολλές φορές. Διολισθαίνουμε σε επικίνδυνα μόνοπάτια, όπου η λογική της τιμωρίας για παραδειγματισμό κερδίζει δυστυχώς έδαφος.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός ενεργοποιείται σιγά σιγά στη χώρα μας και στρεφόμαστε όλοι εναντίον όλων, όχι επειδή κάποιος βάζει λόγια ή επειδή ο Πρετεντέρης ή ο ΣΚΑΙ έχουν βάλει στόχο να "θάψουν" κάθε κλάδο που αντιδρά, αλλά διότι ξέρουμε ο ένας τα άπλυτα του άλλου. Τόσα χρόνια απλά δε μας ένοιαζε. Τώρα ξαφνικά έχουμε βγάλει όλους τους κλάδους σκάρτους όχι επειδή κάποιος τους συκοφαντεί, αλλά διότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει πώς λειτουργεί το σαπάκι που ονομάζεται ελληνικό κράτος. 

Δεν χρειάζεται κανένας να πιπιλίσει το μυαλό κανενός. Βλέπουμε σε τι οφείλεται η στασιμότητα. Καταλαβαίνουμε οτι η αχρηστία, ο καιροσκοπισμός και η απροθυμία των πολιτικών σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις όσων θίγονται, μας οδηγούν στην καταστροφή. 


ΥΓ: Νομίζω το ερωτηματικό στον τίτλο είναι πλεονασμός.

12 σχόλια:

Αταίριαστος είπε...

Ωραίο (κι αυτό) το άρθρο σου αλλά μου φαίνεται σαν σταγόνα λογικής σε έναν ωκεανό ανορθολογισμού. Ωστόσο τις χρειαζόμαστε αυτές τις σταγόνες. Συνέχισε έτσι, εύχομαι για πολύ καιρό ακόμη.

Ψαρακλας είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Δεν έχω να κάνω καμία παρατήρηση/προσθήκη.

Καλή συνέχεια :)

Τσούγδω είπε...

@ Αταίριαστος + Βρομερός

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, καλώς ήρθατε στο blog!

EFHMERIS.blogspot.com είπε...

Ωραία τα λές...αλλα στη χωρα των πολλών τρελλων πού να βρεθεί η λογική; Καλα τα ειπε και η Διαμαντοπούλου σήμερα στη βουλή και τα έχωσε χοντρα στο ΚΚΕ,αλλα σε ανθρωπους που μισουν τα παντα και προπαντος την ίδια την κοινωνία..τι άλλο να πεις;

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λες, αλλά να εστιάσουμε στο εξής: Η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού είναι περίπου αναπόφευκτη σε μια κοινωνία εγγενώς άδικη, προκλητικά ευνοιοκρατική απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες και συντεχνίες. Αν μια περίοδος σχετικής ευμάρειας μασκάρευε το πρόβλημα, ή τουλάχιστον το καθιστούσε δυσδιάκριτο, η σημερινή συγκυρία όχι απλώς το ξεγυμνώνει μπροστά στα μάτια όλων αλλά και το αποκαλύπτει ως σοβαρό κομμάτι ή και αιτία του προβλήματος. Ως αυτοαπασχολούμενος -και ουχί φοροφυγάς- ενώ θα μπορούσα κάλλιστα -βάσει βιογραφικού και τυπικών προσόντων τουλάχιστον- να έχω παρκάρει στο Δημόσιο -επιλογή που θεωρούσα ότι δε συμβάδιζε με τα όνειρα και τις προσδοκίες μου από τη ζωή-, φρίττω διαπιστώνοντας ότι άνθρωποι οι οποίοι χωρίς ουσιαστικά κανένα τυπικό προσόν παρασιτούν σε βάρος ηλιθίων σαν και μένα μέσα σε ΔΕΚΟ και λοιπούς οργανισμούς κοινής αφέλειας, δουλεύουν 3-4 ώρες την ημέρα, συνταξιοδοτούνται στα 45-50 κτλ., τώρα ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ!!! Πώς να μην εξοργιστείς όταν ζεις στη μοναδική χώρα του κόσμου που αυτοί οι αργόσχολοι πληρώνονται πολύ καλύτερα από τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα, ακόμα κι αν αυτά τα κορόιδα διαθέτουν απείρως ανώτερα βιογραφικά; Πολλώ δε μάλλον όταν βλέπεις κόσμο με διδακτορικά να ψωμολιμάζει για ένα χιλιάρικο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους να βουλιάζουν στην απόγνωση της ύφεσης αγνοημένοι και ξεχασμένοι απ' όλους, κόσμο με απίστευτα βιογραφικά να μην έχει στον ήλιο μοίρα και να φεύγει για τα ξένα. Τι περιμένεις δηλαδή εσύ να γίνει;

Τσούγδω είπε...

@ efhmeris

Το ΚΚΕ δε μισεί την κοινωνία, είναι πολύ υπερβολικό και άδικο κάτι τέτοιο, απλά ζει στον πλανήτη του ιδανικού κομμουνισμού που δε συγκρίνεται φυσικά με τον κομμουνισμό που εφαρμόστηκε στη Σοβιετική Ένωση.
Όσο για τα όσα είπε η Διαμαντοπούλου, πράγματι τα είπε καλά, αλλά δεν είναι μόνο το ΠΑΜΕ ή η ΚΝΕ που δημιουργούν πρόβλημα. Για την ακρίβεια δεν έχω δει ποτέ Κνίτη να κάνει ζημιές, να σπάει ή να προκαλεί και δε νομίζω οτι έχουν σχέση με βανδαλισμούς, άλλο εάν οργανώνουν καταλήψεις.

@ Ανώνυμος 5:21

Για να μην υπερβάλλουμε όμως υπάρχουν και πολλοί ικανοί στον δημόσιο τομέα με πλούσια βιογραφικά και σε ΔΕΚΟ πχ στη ΔΕΗ ή στον ΟΤΕ.
Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση αλλά όπως εσείς αγανακτείτε με τους δημοσίους υπαλλήλους μπορεί ο άλλος να πει, α ο τάδε φοροδιαφεύγει γιατί έτσι κάνουν οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και αυτός να μη φοροδιαφεύγει, είναι η μειοψηφία, άρα αγανάκτηση απέναντι σε όλους.

Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ισοπεδωτικοί, γιατί πολύ φοβάμαι οτι θα φτάσει η στιγμή που ο ένας θα κάθεται απέναντι από τον άλλο και θα τον κατηγορεί για τη χρεοκοπία.

ακυβέρνητος είπε...

Εσύ Τσούγδω μου που ζεις; Τώρα σε φέρανε; Για όλα φταίνε οι ακριβοπληρωμένοι Δ.Υ. Για όλα όμως. Τα’ παμε και τα συμφωνήσαμε. Εσύ τι παριστάνεις μου λες;
Τι κοινωνικός αυτοματισμός και κουραφέξαλα Τσούγδω; Επιβεβλημένος κανιβαλισμός είναι, κάτι σαν αυτοάμυνα ας πούμε.
Α …και μη ξεχάσω !
Όταν στη ζούγκλα οι κανίβαλοι φάνε όλους τους ξένους και αρχίσουν οι πείνες, τότε ο ένας βλέπει τον άλλο για μεζέ.
Τα σέβη μου.

Υ.Γ. Να μη παρεκκλίνεις από τη γραμμή. Σε κακό θα σου βγει…

Τσούγδω είπε...

@ Πέτρος Κ.

Δεν διαφωνώ με τη συλλογιστική, όσο για τη "γραμμή", αδυνατώ να κατανοήσω τι υπονοεί το σχόλιο.

Swell είπε...

Τσούγδω, ξέχνα τα γαλλικά και το πιάνο. Με comme il faut προσεγγίσεις αντιλαμβάνεσαι κι εσύ ότι καταλήγεις σε λογικά αδιέξοδα. Δεν είναι οι ΔΥ και οι αντιδράσεις των θιγομένων που μας οδηγούν στην καταστροφή.

Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι όλα γίνονται για να σωθούν οι φαλιρισμένες τράπεζες; Το ότι ακόμα και ο Παπαδήμος είπε ότι το κούρεμα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 21%, δεν σου λέει κάτι;

Ψιλό γαζί μας δουλεύουν Τσούγδω. Και μπορούν να το κάνουν γιατί ο πολύς κόσμος αγνοεί τα οικονομικά.

Παρντόν για το ύφος, αλλά έχω αρχίσει να εξαγριώνομαι βλέποντας όλα αυτά που γίνονται κι εμείς να μην αντιδρούμε. Καλό Σ/Κ!

Τσούγδω είπε...

@ Swell

Αν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε λογικά και ήρεμα, τότε θα γίνουμε Ζούγκλα.
Εάν αυτό που κατάλαβες είναι οτι κατηγορώ τους ΔΥ κατάλαβες λάθος. Λέω το εξής απλό: Όλοι κατηγορούμε όλους, γιατί όλοι έχουμε ράμματα για τη γούνα του γείτονα και αυτό πολύ φοβάμαι οτι θα οδηγήσει σε εντάσεις και θα "σφαχτούμε" μεταξύ μας χωρίς ο οποιοσδήποτε που έχει το συμφέρον να μπει στον κόπο να σπείρει ζιζάνια.

Το οτι μας δουλεύουν (όχι όλοι) και μας θεωρούν ανώριμες αμοιβάδες είναι πλέον εμφανές. Δυστυχώς οι μη οικονομολόγοι, δεν μπορούμε να μάθουμε οικονομικά διαβάζοντας 5 άρθρα και ακούγοντας 2-3 αναλύσεις.

Όσον αφορά στις τράπεζες, δεν ξέρω κατά πόσον η σωτηρία των Ελληνικών τραπεζών είναι συνδεδεμένη με τη σωτηρία της χώρας.

Η ερώτηση όμως παραμένει λιτή: Και τι προτείνεις ή τι προτείνει ο οποιοσδήποτε δεν αναγνωρίζει ως μοναδική λύση αυτό που γίνεται τώρα;

nikos είπε...

Υπάρχουν δημόσιοι Υπάλληλοι που δουλεύουν σκληρά, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νοσοκομεία, οπου το ΕΣΥ το κρατάνε κάποιοι γιατροί και νοσηλέυτές δουλεύοντας σκληρά πολλές ωρες και υποαμοιβόμενοι, ,με πλήρη ανυπαρξία του κράτους.
Απο την άλλη υπάρχει μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών της αρπαχτής, που δεν καταβάλλουν ένσημα εισφορές ακόμα και μισθούς, αυτοί γιατί μπορούν να αγανακτούν;

Η Λογική "συζητάμε για τους δημοσίους υπαλλήλους, και δε συζητάμε καθόλου για τους ιδιωτικούς " δεν έχει νόημα και απλώς προσπαθεί να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη (κοινωνικός αυτοματισμός)

Τσούγδω είπε...

@nikos

Συμφωνώ. Ουσιαστικά συζητάμε για όλους, αλλά με διαφορετικούς όρους. Η συζήτηση γύρω από τους δημοσίους υπαλλήλους ξεκινά από το σημείο που κλείνει η συζήτηση για την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής.
Οι σάπιες δομές και λογικές διαπερνούν όλη την κοινωνία.
Υπάρχουν πάντα και παντού οι εξαιρέσεις οι οπόιες παρακάμπτονται και δεν γίνεται καμία αναφορά....