28 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα ομολογία αποτυχίας και παραλογισμός

Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου, απ' όπου μάθαμε τα μαντάτα για το νέο σύστημα αποδείξεων:
"Έχουμε πολλά προβλήματα με τον φορολογικό και φοροεισπρακτικό μας μηχανισμό, έχουμε εκτεταμένη παραοικονομία, εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Έχουμε όμως ένα σχετικά πολύ υψηλό επίπεδο ζωής, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε απόλυτους αριθμούς, παρά την κρίση και παρά τη μείωση του ΑΕΠ. [...]
Ακούω άλλες φωνές –στεντόρειες- υπέρ της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της μείωσης της παραοικονομίας. Ναι, αυτό είναι πρώτος ηθικός, πολιτικός και διοικητικός στόχος. Όμως τώρα εάν πει κανείς ότι «θα έχω έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», δεν γίνεται πιστευτός. Πρέπει να έχουμε ασφαλείς πηγές εσόδων, πρέπει να καταπολεμήσουμε μέχρι το μεδούλι τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία και να εισπράξουμε παραπάνω από όσα έχουμε υπολογίσει. Αυτά όμως τώρα δεν μπορούμε να τα υπολογίζουμε για να κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011 και του 2012."



Ομολογώ οτι το θέμα πλέον έχει πλάκα. Δεν μπορείς και να θέλεις να τους πάρεις στα σοβαρά. Θα εκλάβω λοιπόν τη νέα ομολογία αποτυχίας του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης ως αστειάκι. Θα περιμένω απλά κάποιος να βγει και να διαψεύσει τη νέα εξαγγελία Βενιζέλου για τις αποδείξεις και να πει "χαμογελάστε, είναι η Candid camera" σε όσους ακόμη και τώρα αρνούνται να παραδεχτούν οτι είναι τόσο άχρηστοί και τόσο παράλογοι.


Δηλαδή εάν η τρόικα ζήτησε μέτρα μονίμου χαρακτήρα και στο Υπ.Οικ σκέφτηκαν αυτό, να πάμε να πνιγούμε όλοι μαζί.


Δεν γίνεται να μη βλέπουν στο Υπουργείο οτι το 50% (ή 60%) πάει αθροιστικά με τον φορολογικό συντελεστή. Δεν γίνεται να μην έχει διορθωθεί ακόμη το προφανές λάθος. Δηλαδή να πει το Υπουργείο 50% επι του μη φορολογηθέντος εισοδήματος, που και πάλι υπάρχει πρόβλημα, αλλά κινείται στα πλαίσια της λογικής. 
Υποτίθεται οτι το κράτος θέλει να πείσει τους μεγαλοεισοδηματίες να πάψουν να φοροδιαφεύγουν επειδή έχουμε πρόβλημα, αντ' αυτού οι φοροφυγάδες ξεφυσούν με ανακούφιση εφόσον βλέπουν οτι οι τίμιοι ηλίθιοι που δήλωναν μεγάλα εισοδήματα ως φυσικά πρόσωπα, φορολογούνται με 40%, τους κοπανάνε 2 έκτακτες εισφορές 4+4% (είμαστε στο 48%) και εν συνεχεία τους λένε να προσκομίσουν αποδείξεις 50%. Άρα μπορούν να αποταμιεύσουν ωραιότατα ένα διόλου ευκαταφρόνητο 2%!!!
Δηλαδή όποιος δεν φοροδιέφευγε ή όποιος έπαψε να φοροδιαφεύγει, αυτή τη στιγμή πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο.


Αυτό το μέτρο ήταν το επόμενο που σκέφτηκαν στο Υπ Οικονομικών, μετά από μία σειρά μέτρων που έχουν εξαγγελθεί τις τελευταίες μέρες. Αυτό το μέτρο είναι το sequel του sequel του sequel της ομολογίας αδυναμίας πάταξης της φοροδιαφυγής.


Σε αυτές τις συνθήκες, κανένας δεν ξοδεύει. Είναι παράλογο λοιπόν να εκβιάζεις τον πολίτη να δαπανά τα χρήματά του όταν η αβεβαιότητα είναι στο κόκκινο. Ειδικά αυτό τον καιρό όλοι έχουμε μαζευτεί και κόβουμε από παντού. Ο Έλληνας πάντα είχε τη σοφή φιλοσοφία του "για μία ώρα ανάγκης" και τώρα του το κόβουμε κι αυτό με το έτσι θέλω;
Δε γουστάρω ρε φίλε να δαπανήσω, θα πληρώσω και πρόστιμο επειδή δεν είμαι καταναλωτικό ον; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να κάνει αποταμίευση; Η αγορά πρέπει να λειτουργήσει εκβιαστικά; 


Είναι προφανές οτι το νέο μέτρο που σκέφτηκαν έχει ως στόχο τη φορολόγηση της απόκλισης, γιατί ποιός εχέφρων θα ξοδέψει το 50% του φορολογημένου αγρίως εισοδήματός του τη σήμερον ημέρα;


Την Δευτέρα στην εκπομπή "Netweek" της Έλλης Στάη εμφανίστηκε ο Στέλιος Ράμφος και είπε κάτι πολύ απλό και πολύ σοφό:
"Όλα τα μέτρα είναι απερίσκεπτα, από πίσω είναι παρορμητισμοί φοβεροί, κρυμμένοι πίσω από ψυχρές αναλύσεις και προσεκτικές διατυπώσεις οι οποίες καταλήγουν να φεύγει η τρόικα να μην έρχεται ποτέ εδώ, στη Φινλανδία να ζητάει εγγυήσεις.
Πίσω από αυτά βρίσκονται σκοτεινοί παρορμητισμοί είτε εξουσίας είτε άλλων πραγμάτων, που οδηγούν με υψηλή λογικοφάνεια σε αυτό το παιχνίδι που βλέπουμε και στο αδιέξοδο που δημιουργείται."


Αυτό είναι ουσιαστικά το πρόβλημα, οτι τα μέτρα είναι μέσα στον παραλογισμό και ο παραλογισμός αυτός φαίνεται από το γεγονός οτι μέχρι και οι φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου οι οποίες είναι παραδοσιακά υπέρ της εξυγίανσης, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, των περικοπών στο δημόσιο, μιλούν για πανικό και ανικανότητα της κυβέρνησης. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός οτι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Στέφανος Μάνος ωρύονται οτι η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και διαρκώς προτείνουν άλλα μέτρα, μπας και....


Η στήριξη σε τέτοια μέτρα -εκτρώματα που επιβραβεύουν τη φοροδιαφυγή, δεν ονομάζεται υπευθυνότητα και ένας βουλευτής που δεν θα τα ψηφίσει, δεν σημαίνει οτι δεν στηρίζει την προσπάθεια. Νομίζω έχει έρθει η ώρα για την Κ.Ο. του Πασόκ και κυρίως για τις υπεύθυνες φωνές και όχι για τους μόνιμους αντιρρησίες, να αντιπροτείνουν άλλα μέτρα και επιτέλους να πάψουν να ανέχονται μέτρα τέτοιας φιλοσοφίας. Επίσης έχει έρθει η ώρα ο Παπανδρέου, εάν διαφωνεί με τους χειρισμούς του Βενιζέλου ή να πάρει ο ίδιος τα ηνία και να μαζέψει τον Υπουργό του ή να τον αποπέμψει.





Η κυβέρνηση είναι προφανές οτι βρίσκεται σε πανικό, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Δεν περίμενα οτι θα το έλεγα αυτό τώρα κοντά, αλλά φτάνει, άμα δεν μπορείτε, παραιτηθείτε. Τέλος.

11 σχόλια:

Swell είπε...

Κακώς εκπλήσσεσαι, με το δεδομένο εσμό αλητών.

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιό κόμμα ρε Swell βρίσκεται η αφρόκρεμα της Ελληνικής κοινωνίας μας λες; μήπως στο ΚΚΕ ΑΕ; μάθετε ρε να χρισημοποιείτε σωστά τους χαρακτηρισμούς δημοκράτες του εγώ ξέρω την αλήθεια και μόνο!

Γιάννης

Τσούγδω είπε...

@swell + Γιάννης

Δεν είναι όλοι αλήτες, υπάρχουν και πολλοί ανίκανοι μεγαλομανείς.
Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αξιόλογοι και αυτοί πρέπει να βγουν μπροστά.

Και μιάς και θίγει ο Γιάννης το ΚΚΕ, ας μαζέψουν την κόκκινη Λιάνα, έχουν πολύ πιο σοβαρά στελέχη.

Ανώνυμος είπε...

// Τσούγδω μη τεντώνουμε τις λέξεις. Άλο ανίκανος και άλλο αλήτης. Όσο και αν απεχθάνομαι κάποια κόμματα δεν μπορώ να κατηγορήσω τα στελέχη τους αλήτες.

Γιάννης
ΥΓ: στην κυβέρνηση υπάρχουν άνίκανοι αρκετοί αλλά αλήτη δεν ξέρω κανέναν.

Swell είπε...

Γιάννη, τί σε κάνει να πιστεύεις ότι υπάρχουν κόμματα στην ελληνική βουλή που δεν έχουν συμβάλει σ' αυτό που ζούμε σήμερα;

Ανώνυμε, σοβαρά δεν ξέρεις κανέναν αλήτη; Διάβασε λοιπόν:

Μεγαλογιατρός, πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τεράστια περιουσία, δίνει σπανίως απόδειξη στους ασθενείς του. Παρ' όλα αυτά είναι βγαίνει συχνά στα ΜΜΕ και "καταγγέλει" την κυβέρνηση για το μη περιορισμό της φοροδιαφυγής!

Αλλος, υπουργός αυτός, καλύπτει δημοσιογράφο του ΔΟΛ, ώστε αυτός να εργάζεται στην ΕΡΤ και να είναι σύμβουλος σε επαρχιακή εφημερίδα, στον τόπο που εκλέγεται ο υπουργός. Από την εφημερίδα συτή, ο δημοσιογράφος έπαιρνε 6.000 το μήνα, για τα δυο Σ/Κ που πήγαινε τα καλοκαίρια το μήνα και ένα το χειμώνα. Όταν η εφημερίδα άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα, ο σύμβουλος και ο υπουργός ήθελαν να απολύσουν γραφίστρια των 700 ευρώ.

Τσούγδω είπε...

@ Γιάννης

Συμφωνώ αλλά για δες και το σχόλιο του Swell

@Swell

Δεν ξέρω για ποιούς μιλάς ούτε είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να πεις ονόματα, αλλά γενικά είναι και αυτό ένα πρόβλημα
Οτι δηλαδή ο καθένας μας ξέρει ένα κουτσομπολιό ή μία πραγματική είδηση, ξέρουμε τα "άπλυτα" του καθενός και όλοι μαζί προσποιούμαστε οτι δεν ξέρουμε, κανείς δε μιλάει κλπ. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Ανώνυμος είπε...

Ξεφύγαμε από το θέμα της ανάρτησης με αιτία τη λέξη την οποία επιμένω πως δεν ήταν η κατάλληλη για να προσδιορίσει τα παραπτώματα που μου αναφέρεις Swell. Υπάρχουν χειρότεροι χαρακτηρισμοί που θα είναι και δίκαιοι για αυτά που περιγράφεις. Για την κατάντια της χώρας φταίνε όλοι το ίδιο και οι εντός και οι απ' έξω. Σταματώ την κουβέντα εδώ. (παλιότερα που πιθανόν δούλευα στη γειτονιά σου σε είχα στα αγαπημένα μου )

Τώρα κάτι για το θέμα: οι παλιές καραβάνες της πολιτικής δεν έχουν καταλάβει πως τα πράγματα αλλάξανε και πρέπει τα κεφάλια μέσα. (Βλέπε Βενιζέλος πριν φύγει η Τρόικα και αφού έφυγε). Όσο και να το παλεύει ο Γιώργος με αυτό το πλήρωμα δεν πάει το καράβι. Μιλάνε όλοι για πάταξη της φοροδιαφυγής. Με ποιους. Με τον υπάλληλο που λαδώνεται ή θα πάει ο υπουργός να κάνει ελέγχους. Δε μας σώζει τίποτα καλλίτερα να τα παρατήσουν να μας σώσει ο Σαμαράς.

Γιάννης

pandora είπε...

Προσωπικά πιστεύω ότι το βασικότερο λάθος του Βενιζέλου είναι ότι πίστευε ότι με παλαιοκομματικές πολιτικές τρίπλες μπορείς να τα βάλεις με τους ευρωπαίους, όπως περίπου κέρδιζες μέχρι προτινος τους εγχώριους ψηφοφόρους. Όμως έχεις να κάνεις με λογιστές, οικονομολόγους, τεχνοκράτες. Όχι με συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο όπως σωστά περιγράφεις, από κει και πέρα νομίζω ότι λείπει και η πολιτική βούληση να αγγιχτούν κάποια θέματα που δεν έχουν αγγιχτεί. Κατ' επίφαση μπορούμε να λέμε διακόσια χρόνια ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παραοικονομία, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να μη θέλουμε.

Καλησπέρα στο μπλόγκ σου

Τσούγδω είπε...

@ Γιάννης

Πρέπει να θέλουμε να σωθούμε, με το ζόρι δε γίνεται.
Έστω οτι κάποιος κάνει μία απόπειρα αυτοκτονίας και πέφτει από τον 5ο όροφο και επιζεί. Ο ίδιος ήθελε προφανώς να πεθάνει, αλλά οι γιατροί κάνουν προσπάθειες να τον σώσουν. Δεν τον ρώτησαν όμως αν θέλει να ζήσει μία ζωή στο καροτσάκι, ο ίδιος μπορεί να πιστεύει οτι μετά τον θάνατο τον περιμένουν τα καλύτερα. Δικαίωμα στην επιλογή υπάρχει. Με το ζόρι δε σώζεται κανείς.

@ pandora

Συμφωνώ. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα Ευρωπαίων. Δηλαδή σε ποιόν Έλληνα αρέσει η αντιμετώπιση που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση και το γεγονός οτι ορισμένοι μας περνάνε για ηλίθιους. Το γεγονός οτι ο Βενιζέλος προσπάθησε να μας ταΐσει πίτουρο όταν έφυγε η τρόικα λέει πολλά για το τι άποψη έχουν για τον τρόπο σκέψης και το επίπεδο των Ελλήνων.

ΥΓ: Την καλησπέρα μου, πέρασα από το blog σου και λάτρεψα της μουσικές επιλογές!

Ανώνυμος είπε...

Με την επιλογή Βενιζέλου ο ΓΑΠ "έσωσε" προσωρινά την εσωκομματική παρτίδα κι έχασε το μεγάλο παιχνίδι, που είναι το συμμάζεμα της χώρας. Αν εξαιρέσεις ότι πλέον και ο πιο ηλίθιος στην Ελλάδα έχει καταλάβει τι παλαιοκομματάρχης εστί ο Βενιζέλος και τι γελοιότητα συνιστά η λεγόμενη "επαναδιαπραγμάτευση"
του μπάρμπα απ' την Κορώνη που το παίζει παιδί του λαού, ο χρόνος που έχει χαθεί και οι βλακείες που έχουν γίνει είναι τερατώδεις. Ο Φλωρίδης είχε την τιμιότητα να φύγει, ο Παπαδόπουλος να μην ανακατευτεί, αναρωτιέμαι ειλικρινά αν αυτοί οι δυο κι άλλοι λίγοι απ' το ΠΑΣΟΚ, η Ντόρα, ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ κι όσοι αξιοπρεπείς και original φιλελε'υθεροι έχουν απομείνει στη ΝΔ είναι ακόμα αρκετοί για να συμμαζέψουν λίγο το πράγμα. Εφόσον βέβαια αντιληφθούν ότι η παραμονή στο μαντρί είναι και μόνο ως επιλογή παρωχημένη. Θεωρώ ότι ο κόσμος θα ξεκολλήσει από τα κόμματα -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- μόνο όταν δει μια μαζική -αμφίπλευρη, για να μην πω πολύπλευρη- απομάκρυνση βουλευτών από γραμμές και άνωθεν επιταγές. Όσο για τα κόμματα ως οντότητες; Πλάκα μου κάνετε, το κομματικό σύστημα στην Ελλάδα μπορεί πλέον να μελετηθεί μόνο από ψυχίατρο με ειδικότητα στη σχιζοφρένεια.

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος

Πολύ φοβάμαι οτι μία κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ή Σωτηρίας whatever δεν θα προσφέρει όλα όσα θα μπορούσε να είχε προσφέρει εάν είχε συγκροτηθεί το καλοκαίρι ας πούμε, τότε που ο ΓΑΠ προσπάθησε. Έχουμε φτάσει κάτω από το σημείο μηδέν πλέον και έχουμε χάσει την όποια αξιοπιστία.
Συμφωνώ για το κομματικό σύστημα τα κόμματα αποτελούνται πλέον μόνο από ετερόκλητα άτομα.
Ειδικά τα 2 κόμματα εξουσίας πρέπει να διαλυθούν και να ξαναχτιστούν. Είναι σχιζοφρενικό να υπάρχει ένα κόμμα που να προσφέρει στέγη στον Μητσοτάκη αλλά και στον Μαρκόπουλο κι ένα άλλο που να έχει ως στελέχη την Κεφαλίδου αλλά και την Τόνια Αντωνίου.