20 Οκτωβρίου 2011

Διεγράφη από την Κ.Ο. του Πασοκ η Λούκα Κατσέλη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η ψηφοφορία επι των άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Όλα τα άρθρα πέρασαν με 154 "Ναι", εκτός από το άρθρο 37 το οποίο καταψήφισε η Λούκα Κατσέλη, που αποτελεί πλέον παρελθόν για την Κ.Ο. του Πασόκ.
Να σημειώσουμε εδώ οτι η Λούκα Κατσέλη ψήφισε επι της αρχής το πολυνομοσχέδιο και δεν ψήφισε ένα μόνο άρθρο.


Η Κατσέλη διαφώνησε απόλυτα τεκμηριωμένα με το άρθρο 37 και πρότεινε στο τέλος της ομιλίας της, να αναβάλει η κυβέρνηση την ψήφιση των ρυθμίσεων του εν λόγω άρθρου για ένα χρονικό διάστημα και να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους σε διαβούλευση, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε καταβάλει προσπάθεια να γίνουν αλλαγές οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές.


Ας δούμε λοιπόν πώς δικαιολόγησε την καταψήφιση του άρθρου 37



Ας δούμε τώρα τι είχε δηλώσει ο επικεφαλής της τρόικας Ματίας Μορς σε συνέντευξή του στην Καθημερινή


"Δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος σε σχέση με αυτό και λυπάμαι γιατί δημιουργήθηκε πιθανόν εξαιτίας παραπληροφόρησης. Δεν είναι αλήθεια ότι ζητήσαμε ποτέ την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Κάποιες φορές, δηλώσεις που αποδίδονται στην τρόικα από κάποια μέσα ενημέρωσης είναι καθαρά εφευρήματα και μας παρουσιάζουν ως τέρατα. Αυτό που ζητήσαμε είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για να δουν τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο κατώτατος μισθός είναι μια από τις παραμέτρους. Αλλά η ευρύτερη εικόνα είναι η εξής: η Ελλάδα έχει εξωτερικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συζητήσουν τι πρέπει να γίνει για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Προσωπικά, ανησυχώ για την ανεργία των ατόμων με μειωμένα προσόντα. Αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Η μείωση του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει πολλά άτομα με μειωμένα προσόντα εκτός αγοράς εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατώτατος μισθός, οι φόροι και οι επιβαρύνσεις δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στο να βρουν αυτοί οι άνθρωποι δουλειά. Νομίζουμε ότι καλό θα ήταν οι κοινωνικοί εταίροι να τα συζητήσουν όλα αυτά."


Προσωπικά διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη απόρησα και σκέφτηκα: "πώς είναι δυνατόν κάποιοι να μας λένε οτι εάν δεν ψηφιστεί το άρθρο 37 δε θα υπάρχει αύριο και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις"; Αυτό που καταλαβαίνω από αυτό το απόσπασμα είναι οτι η ψήφιση του άρθρου 37, δεν ήταν απαραίτητη.


Πραγματικά είμαι απογοητευμένη από τη διαγραφή Κατσέλη, είμαι απογοητευμένη από το μάντρωμα των βουλευτών και τον περιορισμό στην ελευθερία έκφρασης που υποτίθεται οτι είναι απεριόριστη.
Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός προς τους ψηφοφόρους. Κατανοώ οτι ένας βουλευτής που διαφωνεί συνολικά με την ασκούμενη πολιτική είναι λογικό να διαγράφεται από μία Κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε μιλάμε γι' αυτό, δεν μιλάμε καν για στείρα διαφωνία χωρίς αντιπροτάσεις.

Τι να πει κανείς, αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε με Υπουργούς σε Οικονομικά Υπουργεία την Κατσέλη και τον Παπακωνσταντίνου και κατέληξε με Χρυσοχοΐδη, Βενιζέλο και την Κατσέλη διαγραμμένη.
Βέβαια σε κάποιους αυτό μπορεί να αρέσει, μιάς και η Λούκα είχε ταυτιστεί για κάποιον λόγο με το "παλαιοκομματικό".
Εν πάσει περιπτώσει η μη ψήφιση του άρθρου 37 θα την ηρωοποιήσει στα μάτια κάποιων, ενώ κάποιοι άλλοι κατά το σύνηθές τους hobby θα την απαξιώσουν...

Το αποτέλεσμα είναι οτι το Πασοκ έχασε ένα σημαντικό στέλεχος, έμεινε με 153 βουλευτές και το πιθανότερο είναι οτι ανάλογο νομοσχέδιο δεν θα καταφέρει να ξαναπεράσει, ενώ και η εφαρμογή των διαφόρων πολιτικών δυσκολεύει επικίνδυνα. Ένα βήμα πιο κοντά σε εκλογές λοιπόν.


Update: Για όσους νομίζουν οτι η Κατσέλη ξύπνησε ξαφνικά και "τώρα το θυμήθηκε που δεν είχε καρέκλα" και λοιπά κλασσικά και εικονογραφημένα που ακούγονται, παραθέτω δυο παλαιότερές μου αναρτήσεις που είχαν να κάνουν με το σάλο που είχε ξεσπάσει μετά από άρθρο της που είχε δημοσιεύτει στο Βήμα, στο οποίο αναφερόταν εκτός των άλλων και στις επιχειρησιακές συμβάσεις (εδώ κι εδώ). 
Η απαξίωση και ο ισοπεδωτισμός, παραμένουν σταθερά οι πιο εύκολες μέθοδοι αποφυγής αυτοκριτικής, διευκολύνουν δε την εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων χωρίς να μπει κανείς στον κόπο να προβληματιστεί.

30 σχόλια:

Swell είπε...

Σωστά είσαι απογοητευμένη. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν ζητήθηκε από κανέναν. Είναι απόφαση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του συνολικού στόχου της. Να δω τι θα κάνει τώρα ο ΓΑΠας με τους 153 βουλευτές. Παλιότερα είχε δηλώσει ότι "με 153 βουλευτές εγώ δεν κυβερνώ".

chessman είπε...

Είπαμε τώρα που ο ΓΑΠ ψάχνει απεγνωσμένα το "ατύχημα" που θα τον οδηγήσει σε εκλογές για να γλυτώσει, θα διαγράφει κάθε ένα που θα φταρνίζεται χωρίς να του ζητήσει την άδεια, όχι να καταψηφίζει κι ΕΝΑ άρθρο !

nikos είπε...

Δόξα τω Θεω, διεγράφη η επάρατος Λούκα και το ΠΑΣΟΚ μένει με Υπουργούς Μπένι, Χρυσοχοΐδη, Λοβέρδο, Ρέππα και βουλευτες τη Βάσω, τη Σούλα, την Τόνια, τη Μιλένα


Τσούγδω, θέλω να σχολιάσεις και την σταση της "ηρωική" Βάσως και της Νταλάρα.

Ευτυχώς που δε διεγράφη και η Μιλένα, μιας που χρυσοπληρώνουμε το διαζύγιο της

Τσούγδω είπε...

@ swell

Ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να τα παρατήσει, είναι όμως πολύ πιθανό να τον ρίξουν. Τώρα είμαι σίγουρη οτι ως προς το ποιός είναι ο συνολικός στόχος, συνεχίζουμε να διαφωνούμε.

@ chessman

Είναι υπερβολικό όπως και να το κάνουμε. Θα ήθελα να έβλεπα εάν το καταψήφιζαν 5, θα τους διέγραφε;

@nikos

Την καταλαβαίνω τη στάση τους, όπως καταλαβαίνω και τη στάση της Λούκας που ήταν πεπεισμένη οτι είχε δίκιο και περιέγραψε γλαφυρά τι πιστεύει οτι θα επακολουθήσει. Όταν είσαι απόλυτα σίγουρος για κάτι, απλά σταθμίζεις, η στάθμιση για τον καθένα βγάζει διαφορετικό αποτέλεσμα.
Καταλαβαίνω λοιπόν και τη Βάσω (την Νταλάρα δεν την παρακολουθώ).

Παραμένει άλυτο μυστήριο για εμένα πώς κάποιοι μπορούν να τη χαρακτηρίζουν άχρηστη, αλλά φευ, κάτι παραπάνω θα ξέρουν.

nikos είπε...

Η Βάσω μετα τη σημερινή ομιλία της μπορεί να κάνει ανετα καριέρα στην Επίδαυρο

Για εμένα παραμένει άλυτο μυστήριο πως κάποιοι την έχουν ταυτίσει με το παλαιό-βαθύ ΠΑΣΟΚ, μήπως η Κατσέλη εχει υπερασπιστεί το Φωτόπουλο, το Θύμιο ή καμια άλλη συντεχνία;

Τσούγδω είπε...

@nikos

Ακριβώς! Τη θεωρούν παλαιοκομματική για κάποιον ανεξήγητο λόγο.
Πρέπει πολλοί να έχουν πάθει σοκ με το γεγονός οτι η "παλαιοκομματική, λάτρης των δημοσίων υπαλλήλων" διεγράφη επειδή υπερασπίστηκε ουσιαστικά τον ιδιωτικό τομέα και τις ΣΣΕ.

nikos είπε...

Ο ΓΑΠ καταφερε το ακατόρθωτο απο εκεί που είχε κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμο ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ. έσα σε μόλις δυο χρόνια κατάφερε να μείνει με τη σαβούρα.

Η πλάκα είναι οτι κατηγορούν ως "κρατικίστρια" την Κατσέλη οι αρχικρατικοδίατοι Συγκρότημα Μπόμπολα, ΔΟΛ, Συγκρότημα Αλαφούζου

Τσούγδω είπε...

@nikos

Είναι οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν αυτά τα χρόνια και δυστυχώς τον κυνηγάνε.
Αγνόησε το σαυράκι και έγινε φίδι που τον πνίγει.

Δεν έχει μείνει με τη σαβούρα έχει και πολλούς αξιόλογους. Το θέμα είναι όμως οτι η απομάκρυνση Κατσέλη είναι ένα ισχυρό σοκ και μία μεγάλη απώλεια.

Την κατηγορούσαν θέλεις να πεις. Πραγματικά αστείες κατηγορίες, εγώ άλλους θυμάμαι να λένε για συνδικαλιστικά διαμάντια κλπ....

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Ο ΓΑΠ δεν είχε την πολυτέλεια να κυβερνήσει με 153, ούτε την πολυτέλεια να κάνουμε εκλογές.

Δεν είχα υπόψη μου τις δηλώσεις του επικεφαλή της Τρόικας και βάση αυτών τεκμηριώνεις άριστα το άρθρο σου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι προκύπτει να είναι ο πιο αδιάλλακτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Δεν είμαι υπέρ του χυλού που προέκυπτε από τον Καραμανλή, αλλά ούτε κι αυτό το κακό του ΓΑΠ.

Μερικές φορές φτάνω να αναρωτιέμαι αν πράγματι θέλει να βγάλει τον τόπο από την κρίση ή να τον βάλει πιο βαθιά... (σχήμα λόγου).

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους, Τσούγδω μου, τόσο αχάριστη είσαι; Ο τόπος πρέπει να σωθεί! Κι αν ψοφήσει και κανένα εκατομμύριιο φοροκλέφτες δεν πειράζει, θα φέρουμε Πάκις που δουλεύουν για μισό ευρώ την ώρα.

Τσούγδω είπε...

@ Θεόδωρος Αθηναίος

Είναι προφανές οτι δεν πάει άλλο, ήδη η Βάσω Παπανδρέου προανήγγειλε πολιτικές εξελίξεις μόλις επιστρέψει. Σε αυτή τη φάση το πιο ασφαλές θα ήταν να περιμένουμε να ληφθεί μάι σωτήρια απόφαση, να μας δοθεί χρόνος και να πάμε σε εκλογές.
Σε μία άλλη χώρα ή εποχή θα ήλπιζα οτι θα χαμήλωναν οι τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, θα υπήρχε δέσμευση του Πρωθυπουργού οτι πάμε σε εκλογές μόλις βρεθεί λύση και θα πήγαιναν όλοι μαζί να διαπραγματευτούν.
Εδώ, μόλις γίνει νύξη για εκλογές θα αρχίσουν να βγαίνουν στα κανάλια, να δυναμιτίζουν το κλίμα, να προσπαθούν να συσπειρώσουν και θα πάνε περίπατο όλα.

Δεν είναι ο μόνος αδιάλλακτος (εάν είναι μη ξεχνάμε τι έγινε τον Ιούνιο), είναι και ο Σαμαράς.

@Ανώνυμος 10:22
Πείτε μου οτι δεν αφήσατε εσείς το κάτωθι σχόλιο που βρήκα στα junk : "Pak job Ads and advertisements for Karachi,Lahore,Quetta,Peshawar,Multan,Hyderabad,Rawalpindi,Islamabad "

Ανώνυμος είπε...

Οχι, καλη μου φίλη. Θα πρέπει να εισάγουμε Πάκις εδώ. Δεν ξέρουν από οχτάωρα, άδειες, περιθάλψεις και τέτοιες κουμουνιστικές μαλακίες, δουλέυουν δεκαεξάωρα και εξαήμερα για μισό πιάτο φαϊμ ζούν δέκα-δέκα σε είκοσι τετραγωνικά σε αντίθεση με τους κακομαθημένους Έλληνες που θέλουν τριάντα τετραγωνικά σπίτι ο καθένας στην καθισιά του και σαν καλά ποντικάκια, αντί να διαμαρτύρονται όταν χάνουν το τυρί τους, τρέχουν να βρουν καινούριο.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

@tsougdw

Σχολιάσαμε ένα χρήσιμο και γενναίο άρθρο (το συνηθίζεις), αναφορικά με τις επιλογές, τα λάθη, τις ευθύνες και την ανυπαρξία αν θέλεις της κυβέρνησης.

Ας μη ρίξουμε το επίπεδο της συζήτησης σχολιάζοντας τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις του Σαμαρά, περιτυλιγμένες από κουτόχορτο προς κατανάλωση ιθαγενών...

Μας αξίζει καλύτερη συζήτηση.

Τσούγδω είπε...

@ Θεόδωρος Αθηναίος

Ο Σαμαράς και οι επιδιώξεις του δεν είναι ανάξιες σχολιασμού. Αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι πολύ πιθανό να μας κυβερνήσει.
Πάντως συμφωνώ οτι δεν κολλάει με το συγκεκριμένο post τέτοιος σχολιασμός.

Δε με ενδιαφέρει να κάνω "γενναία" post και δεν κάνω γενναία post. Αλλά κάποιες φορές όσο και να προσπαθείς να εξορθολογίσεις την αγανάκτησή σου, ε δε γίνεται.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Επιμένω στο γενναία, για αυτό και αντικειμενικά, για αυτό και συμφωνούν οι περισσότεροι με τις εκτιμήσεις σου.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις και την σοβαρότητα με την οποία γίνονται, μετά από αυτόν τον κόλαφο, δεν τις λαμβάνω καν υπόψη μου, ούτε πρόκειται ποτέ ξανά, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η κοινωνία έχει έρθει τα πάνω-κάτω και είναι σαφές ότι από το 2009 τους είναι αδύνατο προσδιορίσουν αποτέλεσμα.

Έχουν φτάσει στα αυτιά μου ανεπίσημες δημοσκοπήσεις που δείχνουν εντελώς άλλα αποτελέσματα. Δεν εννοώ ότι αυτές είναι οι σωστές, αλλά και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ δημοσκοπήσεων, λέει πολλά.

Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρους ποιος είναι πρώτο κόμμα και αν θα έχει ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό θα μάθουμε στις κάλπες. Δεν πρόκειται να δώσω καμίας μορφής αβάντα στο Σαμαρά. βασισμένη σε αβάσιμες και αστοιχείωτες δημοσκοπήσεις με 40% και πλέον αδιευκρίνιστη ψήφο. Επιτέλους προσβάλουν την επιστήμη των δημοσκοπήσεων.

Τσούγδω είπε...

@ Θεόδωρος Αθηναίος

Φαντάζομαι οτι ακολουθούνται μέθοδοι για την επιλογή του δείγματος που δεν είναι ελληνική πατέντα, απλά τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που το αποτέλεσμα είναι επισφαλές, γι' αυτό και δεν μπορεί να πολιτεύεται κανείς πλέον με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

@Τσούγδω: Ακριβώς.

gspy είπε...

Στη συνέντευξη ο επικεφαλής της τρόικας λέει ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με αύξηση της παραγωγικότητας, είτε με μείωση μισθών. Το πρώτο είναι αδύνατο βραχυχρόνια. Το δεύτερο γίνεται είτε με κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, είτε με το να καθήσουν οι κοινωνικοί εταίροι και να συμφωνήσουν να πέσουν οι μισθοί. Το δεύτερο δεν πρόκειται να το κάνουν τα όργανα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, ενώ οι εργοδότες δεν θα θελήσουν να φανούν ανάλγητοι.

Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να τους πιέσει να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο. Οπότε το μόνο που απομένει είναι να καταργηθούν οι συμβάσεις ώστε οι μισθοί να πέσουν.

chessman είπε...

Μια και με ρώτησες ν' απαντήσω. Δεν πρόκειται ποτέ ν' αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα ο ΓΑΠ γιατί δε θα βρεθούν ποτέ 5 κοτάρες μαζεμένες να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η άλλη περίμενε μια ζωή γλείφοντας, άντε μην πω τι ακριβώς, για να έρθει η στιγμή που θα μπαίνει στο κομμωτήριο και θα αφήνει τάχα μου τυχαία το μπρελόκ με το σηματάκι της βουλευτικής mercedes σε κοινή θέα και που το κουδούνι κάτω στο θηροτηλέφωνο αλλά και πάνω στην πόρτα θα γράφει "ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ" και θα τα πετάξει όλα αυτά χωρίς ούτε καν να εξασφαλίσει μια βουλευτική σύνταξη ; Αλήθεια υπάρχει κανένας τόόόόσο αφελής που να πιστεύει το αντίθετο ; Και τι δουλειά θα βγουν να κάνουν μετά όλοι αυτοί οι αποτυχημένοι χαραμοφάηδες που μαζεύτηκαν εκεί μέσα ; Για δες ποιοι και πότε αντέδρασαν όπως αντέδρασαν. Όταν και μόνο όταν είχαν φτιαχτεί από κάθε άποψη. Εδώ φτάσαμε να έχουμε τον κάθε Λαμπρινίδη Υπ.Εξ. μόνο και μόνο να έχει ένα μεροκάματο (σαν επιλαχών Ευρωβουλευτής) ο άλλος απίθανος ο κηπουρός (δεν πιστεύω να μην το ήξερες αυτό) και περιμένεις μετά να ψηφίσει κατά συνείδηση ο κάθε Βούρος, η κάθε Ρενταρή, το κάθε άνευρο κι αποτυχημένο βουλευτίδιο τέλος πάντων;

Τσούγδω είπε...

@gpsy

Είναι δεδομένο όμως οτι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν έχει να κάνει με τους μισθούς.
Θα έπρεπε να δοθεί παράταση για να μπορέσουν να συζητήσουν οι εταίροι και να προστατεύσουν τις ΣΣΕ. Τακτική: "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι", χωρίς να πάρει πρώτα ένα ντεπονάκι.... Από εκεί και πέρα θα ήταν ευθύνη των συνδικαλιστών η μη- συμφωνία, αλλά θα έπρεπε να δοθεί σε όλους η ευκαιρία να κάτσουν σε ένα τραπέζι να πάρουν αποφάσεις.

@chessman

Μα φυσικά και δεν περιμένω από αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία που περιγράφετε! Ο άλλος που το μόνο επάγγελμα που έχει εξασκήσει είναι αυτό του βουλευτή, όσο και να πιέσει και να απειλήσει, στο τέλος δε θα ρισκάρει.
Να ξεκαθαρίσω οτι μιλάμε πάντα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και για ένα άρθρο ή συγκεκριμένα για ένα μέτρο, που απ' οτι φαίνεται δεν μας είχε ζητήσει να λάβουμε η τρόικα. Εν ολίγοις η επιβίωση της χώρας δεν κρινόταν από αυτό.

chessman είπε...

Εννοείται ότι το άρθρο 37 ήταν μνημείο πλειοδοσίας του Βαγγέλα κι απόδειξη μίσους κι εμπάθειας εναντίον της ελληνικής κοινωνίας στη λογική "άμα δεν τα περάσουμε αυτά τώρα, πότε θα τα περάσουμε;", Κι όλα αυτά φυσικά γιατί πολύ απλά ακόμα χρωστάει γραμμάτια στους "εργοδότες" του.

Τσούγδω είπε...

@chessman

Ας μην αναφερόμαστε καλύτερα σε εργοδότες κλπ. Πάντως δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά με το άρθρο 37 κι εάν δεν ήταν απαραίτητη η ψήφισή του ίσως θα έπρεπε να αφήσουν την Κ.Ο. να ... εκτονωθεί.

Ανώνυμος είπε...

Η Λούκα πολλές φορές -και προεκλογικά- είχε εκθέσει τον Παπανδρέου με θέσεις που απείχαν παρασάγγας από τη γραμμή του κόμματος. Δεν είμαι υπέρ των γραμμών, αλλά όταν πρακτικά πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομία δεν είναι δυνατόν να σε αδειάζει επανειλημμένα εσένα τον πρόεδρο του κόμματος ο καθ' ύλην αρμόδιος σκιώδης υπουργός. Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική της θητεία, αν εξαιρέσει κανείς το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κατά τ' άλλα κινήθηκε σε ρηχά νερά, οπότε κατά τη γνώμη μου δικαίως και πήγε σπίτι της. Αναφορικά με την τωρινή της διαφωνία, σαφώς και η διαγραφή δεν είναι λύση ούτε συνάδει με τις λογικές δημοκρατικών κομμάτων, αλλά υπήρχαν δυο βασικά ζητήματα που ουσιαστικά την εκβίασαν: το ένα η προσωπική σχέση -σε περίπτωση που δεν προχωρούσε σε διαγραφή ο ΓΑΠ θα μιλούσαν όλοι για ευνοιοκρατία- και το άλλο ο φόβος να ακολουθήσουν κι άλλοι, με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης σε μια συγκυρία που οι εκλογές δεν είναι και το καλύτερο κανενός. Χοντρικά, η κατάσταση ήταν αδιέξοδη εξαρχής, ο ΓΑΠ παγιδευμένος, η δε Κατσέλη γνώριζε πολύ καλά πού θα την πήγαινε αυτή της η στάση. Από και και πέρα, συμφωνώ με τα όσα λέγονται εδώ μέσα περί ανεπάρκειας βουλευτών οι οποίοι προέκυψαν στη Βουλή εκ μεταγραφής από την τηλεόραση και την κοσμική ζωή, ας έχουμε πάντως κατά νου ότι και κάποιοι εκ των διαγραφέντων του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κατηγορία ανήκουν.

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 5:32

Αν δεν κάνω λάθος το πρόγραμμα του Πασόκ το είχε επιμεληθεί η Κατσέλη...
Το αδιέξοδο φάνηκε εξ' αρχής και ήταν προφανές οτι εάν δεν γινόντουσαν αλλαγές δεν θα το ψήφιζε. Βέβαια και την πρότασή της να δεχόντουσαν θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου. Και που δεν τη δέχτηκαν, πάλι άνοιξε και πλέον προτάσεις και ερωτήσεις υπογράφονται από διψήφιο αριθμό βουλευτών που ζητάνε αλλαγές κλπ. Ίσως η κυβέρνηση υπό το βάρος των αντιδράσεων των βουλευτών και δεδομένου οτι η αντίδραση για το άρθρο 37 ήταν μαζική θα έπρεπε να αφήσει τους βουλευτές να ... εκτονωθούν μέσω της μη- ψήφισής του. Επιμένω οτι εάν το είχαν καταψηφίσει 5 βουλευτές δε θα τους διέγραφε.

ΥΓ: Δεν μιλάμε συλλήβδην για όλους όσους έχουν διαγραφεί.

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται πως δε μιλάτε συλλήβδην για όσους έχουν διαγραφεί, άλλο λέω, ότι καθένας χαράζει τη δική του πορεία, κι όπως υπάρχουν μαϊντανοί στους από δω, έτσι υπάρχουν και στους από κει. Δε θέλω να μιλήσω με ονόματα, καταλαβαινόμαστε νομίζω.

Πάνος Χατζηκωνσταντίνου είπε...

Να μη τρελαθούμε κι όλα. Σιγά μη βρεθούν τρεις ή πέντε, υποψήφιοι αυτόχειρες», κυβερνητικοί Βουλευτές που θα ψηφίσουν εναντίον της Κυβέρνησης, με κίνδυνο να διαγραφούν ή ακόμα και να ρίξουν τη Κυβέρνηση! Γιατί, αν μεν διαγραφούν, θα τους φάει το σκοτάδι ενώ, αν ρίξουν τη Κυβέρνηση και πάμε σε αναγκαστικές εκλογές, θα τους φάνε . οι συνάδελφοί τους. Γιατί, οι πιθανότητες να ξαναβγούν Βουλευτές, είναι δραματικά μειωμένες. Με τα ποσοστά που δίνουν στο ΠΑΣΟΚ όλες οι δημοσκοπήσεις (άσχετα από το αν τις πιστεύουμε ή όχι, πρέπει να έχουμε κάποιο μέτρο σύγκρισης) στο 20, άντε 25%, θα βγάλει κάτω από 100 βουλευτές. Πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 50 Βουλευτές θα ψάχνουν για δουλειά την επόμενη μέρα! Με αυτό το δεδομένο, είσαι σωστή στο ότι «Ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να τα παρατήσει» αλλά, κατά τη γνώμη μου, είσαι εκτός πραγματικότητας όταν λες «.είναι όμως πολύ πιθανό να τον ρίξουν»! Έτσι, δεν πιστεύω ότι θα έχεις την ευκαιρία να λύσεις την απορία σου, τι δηλαδή θα κάνει ο ΓΑΠ, αν τον καταψηφίσουν 5 Βουλευτές.

Πάνος Χατζηκωνσταντίνου

Πάνος Χατζηκωνσταντίνου είπε...

Αγαπητή Τσούγδω. Λες κάπου για τον Σαμαρά:«Αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι πολύ πιθανό να μας κυβερνήσει». Η μαγική εικόνα με το "προβάδισμα" του Σαμαρά, μου θυμίζει ένα έργο"Other people's money" με τους Danny DeVito, Gregory Peck και Penelope Ann Miller. Σ' αυτό ο DeVito, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων με θέμα την πώληση ή όχι μιας «κλινικά νεκρής» εταιρίας, την οποία ήθελε να αγοράσει και να διαλύσει, σε απάντηση στον δακρύβρεχτο λόγο του ιδιοκτήτη (Peck), έφερε το εξής παράδειγμα. «Κάποτε ήταν μια εταιρία που έκανε καμουτσίκια για αμαξάδες και αναβάτες. Το 1900, είχε το20% της αγοράς και παρήγαγε 20.000 καμουτσίκια ετησίως. Το 1930, ανέβασε τα ποσοστά της στο 45%. Το 1960 είχε πιάσει πλέον το 75%. Το 1990 το 90% και το2000 κατάφερε να έχει το 100% της αγοράς, εξουδετερώνοντας τον ανταγωνισμό. Πόσα καμουτσίκια κατασκεύαζε εκείνη την εποχή; Μα, μόλις 500 καμουτσίκια το χρόνο!Την ίδια χρονιά η εταιρία έκλεισε»! Έτσι και η νΝΔ του Σαμαρά. Πανηγυρίζουν γιατί ξεπέρασαν πλέον το ΠΑΣΟΚ και προηγούνται κατά 5%. Αυτό συνέβη γιατί αυξήθηκε η .. πελατεία; Όχι βέβαια. Απλά το ΠΑΣΟΚ και αυτός συναγωνίζονται, όχι ποιος θα αυξήσει την εκλογική του δύναμη αλλά ποιος θα χάσει λιγότερους οπαδούς.Αυτός κατάφερε (οποία επιτυχία) να χάνει λιγότερους οπαδούς από το καταρρέον ΠΑΣΟΚ και έτσι να αυξάνει την εικονική ποσοστιαία διαφορά. Όταν το ΠΑΣΟΚ πέσει στο 10%, αν δεν πέσουν και τα δικά του ποσοστά, θα αυξήσει τη διαφορά στο 10%! Αυτός πάντως πέτυχε να είναι το μοναδικό κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κόσμο που, απέναντι στη χειρότερη Κυβέρνηση όλων των εποχών, αντί να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία και να αυξήσει εντυπωσιακά την εκλογική του πελατεία,κατάφερε να τη μειώσει! Αλλά ποιος νοιάζεται για τις λεπτομέρειες τώρα; Εκείνο που μετράει είναι οι 10 μονάδες(!!!) πάνω από το ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι; Τώρα,πώς με 20-25% θα μας κυβερνήσει είναι άλλο θέμα. Πάνος Χατζηκωνσταντίνου

Τσούγδω είπε...

@Πάνος Χατζηκωνσταντίνου

Θα κυβερνήσει εάν όχι μόνος του τότε θα συγκυβερνήσει, έτσι λειτουργούν τα πράγματα.
Υπάρχουν Υπουργοί και βουλευτές που πλέον δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν κι έχει γίνει πιο έντονο αυτό. Τους επηρεάζει, μη νομίζετε. Προσπαθώ να το βλέπω πιο στεγνά, αλλά και πιο ανθρώπινα παράλληλα.
Πολλοί έχουν υπερβεί τα όριά τους και δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν ξανά νέα εισπρακτικού τύπου μέτρα. Το πιστεύω οτι δε θα το κάνουν κι ελπίζω να μη χρειαστεί να ληφθούν.

Στις δημοκρατίες πάντως που δεν είναι επιχειρήσεις, τις αποφάσεις και τις κυβερνήσεις τις επιλέγουν όσοι επιλέγουν να μετέχουν.
Με 7-8 κόμματα μέσα στη Βουλή πλέον διαμορφώνονται άλλες εξελίξεις.
Στις επόμενες εκλογές η αποχή δεν θα είναι option παρά μόνο για τους ανεύθυνους.

Πάνος Χατζηκωνσταντίνου είπε...

Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στη λήψη των αποφάσεων, με τον μόνο τρόπο που μας δίνει η Δημοκρατία, αυτόν της ψήφου μας. Η «αποχή» σίγουρα δεν είναι Οption, μια και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεμπόληση των «υποχρεώσεών» μας, ένας κλασικός «στρουθοκαμηλισμός» και μια βολική «δραπέτευση» από την ευθύνη που συνεπάγεται η ψήφος. Γιατί, ας μη κοροϊδευόμαστε, με τη ψήφο μας, πέρα από την εκλογή του εκλεκτού μας, παίρνουμε και την ευθύνη των πεπραγμένων αυτού και της παρατάξεώς του. Τώρα πλέον, με την απαξίωση των λεγομένων κομμάτων εξουσίας και την εκ των πραγμάτων εκμηδένιση της σημασίας της λεγόμενης «χαμένης ψήφου», είναι ευκαιρία να ανακατέψουμε την τράπουλα, στέλνοντας νέους ανθρώπους και κόμματα στη Βουλή και τους «γνωστούς αγνώστους» της πολιτικής στα σπίτια τους. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε, όπως προέβλεψες, 7-8 κόμματα στη βουλή, κάτι που δεν απέχει πολύ από τα αποτελέσματα της «απλής αναλογικής». Το βέβαιο είναι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων (ειδικά για τα «μεγάλα κόμματα»), ότι και το κόμμα με τους περισσότερους Βουλευτές, έστω η νΝΔ, θα χρειαστεί τη «βοήθεια» δύο ή τριών άλλων «μικρών» κομμάτων για να σχηματίσει Κυβέρνηση. Θα έχει πολλή πλάκα να δούμε τις συνεννοήσεις μεταξύ των διάφορων αρχηγών κομμάτων συναφούς (και όχι μόνο) ιδεολογίας, για το ποιος παίρνει τι και ποιος θα είναι ποιος στη Κυβέρνηση. Φανταστείτε ο Σαμαράς να παρακαλάει τη (διαγραφείσα από τον ίδιο) Ντόρα για συνεργασία κι αυτή με 8 έως 10 Βουλευτές (ελπίζω να είναι πολύ περισσότεροι!), να το παίζει δύσκολη. Ο Καρατζαφέρης (διαγραφείς κι αυτός), μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, και αφού πάρει ότι ακριβώς ζητήσει, θα αποδειχθελι πιο «εύκολος» στην συνεργασία αλλά πολύ πιο δύσκολος στη συμβίωση. Ή από την άλλη, σκεφτείτε συνδιαλλαγή ΓΑΠ/Αλέκας/Τσίπρα και ίσως και Αλαβάνου, για να μη ξεχνάμε και τους Πράσινους. Για άλλους συνδυασμούς, δεν το συζητάμε. «Μιλάμε και για πολλή πλάκα ρε παιδάκι μου», που θα έλεγε και κάποιος γνωστός μας! Ναι, ίσως ο Σαμαράς να (συν)κυβερνήσει. Αλλά, με τι αντίτιμο, ποιες παραχωρήσεις και πόση αυτοτέλεια; Και πόση σταθερότητα μπορεί να έχει ένα τέτοιο συνονθύλευμα ανθρώπων που δεν αντέχουν ούτε να βλέπουν τη μούρη ο ένας του άλλου, όχι να συμφωνήσουν σε κρίσιμα για το μέλλον της Πατρίδας θέματα; Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μας βοηθήσει!
Πάνος Χατζηκωνσταντίνου

Τσούγδω είπε...

@ Πάνος Χατζηκωνσταντίνου

Η ψήφος δεν είναι υποχρέωση είναι δικαίωμα. Και δεν ανέχομαι άνθρωποι που διαμαρτύρονται οτι η εκάστοτε κυβέρνηση πειράζει τα κεκτημένα τους, να λένε οτι θα απέχουν.
Ούτε φυσικά γίνεται ανεκτή η κριτική από ανθρώπους οι οποίοι βγάζουν την ουρά τους απέξω. Η αποχή στο ύψος του 40% δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να υπερηφανεύεται. Η αδιαφορία είναι το πρώτο κόμμα όπως πολλοί λένε. Με 30 περίπου υποψηφίους είναι αστείο να λέει κάποιος οτι κανείς δεν τον αντιπροσωπεύει.
Σενάρια συγκυβέρνησης ας μη κάνουμε καλύτερα...