13 Μαρτίου 2011

"Real Housewifes" of Athens

Να σας πω την αλήθεια φέτος δεν βλέπω πολύ τηλεόραση, μόνο ειδήσεις, που και που το Νησί και όταν υπάρχουν ενδιαφέροντα πάνελ, πολιτικές εκπομπές. Άντε καμία φορά όταν πέσει σύρμα να δω και Οικογενειακές Ιστορίες για να θαυμάσω τα ταλέντα που παίζουν.

Άλλα οι αντιδράσεις και οι κριτικές που άκουσα για το Real Housewifes μου κέντρισαν την προσοχή καθότι μυρίστηκα υπερ-trashιλα. Είπα λοιπόν να κάτσω να δω τα δυο πρώτα επεισόδια, να καταλάβω γιατί τόσος ντόρος βρε αδερφέ και αυτή τη φορά δεν αδικώ όσους έχουν "ξεκατινιάσει" το θέμα...

Πρόκειται για έξι ευκατάστατες ημιδιάσημες γυναίκες, που δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα real life πρόγραμμα όπου οι ζωές τους παρακολουθούνται και καταγράφονται στιγμές από την καθημερινότητά τους. Προφανώς έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο και οι υποχρεώσεις τους είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικές. Μεταξύ των 6 υπάρχουν και 2 που έχουν μικρά παιδιά, κάτι το οποίο καθόλου δεν φάνηκε να τις πτοεί.
Μάλιστα η μία έκρινε σκόπιμο να ανακοινώσει παρουσία καμερών στα παιδάκια της οτι θα αλλάξουν σχολείο, η άλλη επέτρεψε στις κάμερες να καταγράψουν την προετοιμασία των παιδιών για την πρώτη τους μέρα στο σχολείο.... 

Για τις ίδιες δεν το βρίσκω κανιβαλιστικό, ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει με τον εαυτό του και ποσώς με ενδιαφέρει αν θα επιλέξει να προβάλλει τα πλούτη του και τον τρόπο ζωής του. 
Αν δεν μπορούν να κατανοήσουν οτι αυτή η προβολή μόνο κακό τους κάνει και πως όσοι τις ψέγουν δεν είναι κατ' ανάγκην υποκριτές, "κομπλεξικοί ψωμόλυσσες" ή νοικοκυρές σε απόγνωση, κακό του κεφαλιού τους.

Όμως οι δυο κυρίες που έχουν μικρά παιδιά και αντί να τα προστατεύσουν από την έκθεσή τους στην τηλεόραση, τα προβάλλουν, πραγματικά απορώ τι έχουν μέσα στο κεφάλι τους. Δηλαδή δεν καταλαβαίνουν οτι αυτό που κάνουν είναι απόλυτα καταστροφικό για τα παιδιά τους; 
Και να πεις ρε γαμώτο οτι είχαν ανάγκη τα χρήματα, εξαρτημένες από τη δημοσιότητα είναι, ημιεργαζόμενες, βασικές εκπρόσωποι του εγχωρίου βλαχομπαρόκ lifestyle και συγκεκριμένα της σχολής "τι κάνεις χρυσό μου, πολύ ωραίο το μαλλί σου σήμερα".

Το καλύτερο όλων όμως, είναι ο τίτλος του προγράμματος “Αληθινές νοικοκυρές”.... Μιλάμε οι γυναίκες είναι τόσο νοικοκυρές που η μία δηλώνει “έχω πιάσει και σφουγγαρίστρα” (ω μα τι επίτευγμα), η άλλη πάει να φτιάξει καφέ στον άντρα της και του ανακοινώνει οτι μάλλον έχει μπερδέψει μερικά είδη καφέ, ενώ όλη μέρα τρέχουν σε ινστιτούτα, οργανώνουν εκδρομές κλπ...

Υποτίθεται οτι οι αληθινές νοικοκυρές στο πρόγραμμα είναι 6, αλλά εγώ εντόπισα και μία έβδομη, ένα αλλοδαπό entry στα πλάνα (αριστερά)...


Η κυρία είναι άραγε η 7η real housewife που αναμένεται να μπει στις ζωές των 6 και να τις αναστατώσει σε επόμενα επεισόδια ή μία από τις real Φιλιππινέζες στις οποίες οι κιουρίες φορτώνουν τα παιδιά τους στην παραλία προκειμένου να μη τις πολυσκοτίζουν κατά την πάγια τακτική των νεόπλουτων αδιάφορων κυρατσών; 


Κάθε Αμερικανιά που κάνει νούμερα στο εξωτερικό, κάποιοι αισθάνονται την υποχρέωση να τη φέρουν και εδώ... Το χειρότερο όμως είναι οτι βρίσκουν άτομα που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν.

Πραγματικά ζω για τη στιγμή που κάποιο από τα ποιοτικά κανάλια της χώρας μας, τα οποία έχουν πάψει να επενδύουν σε νέες ιδέες και αγοράζουν τη σαβούρα του εξωτερικού βλέπε “Αγρότης μόνος ψάχνει”, “μία νύφη για το γιό μου” και λοιπές μπιπ, θα φέρει στην Ελλάδα το reality που προέβαλε το Mtv με τίτλο “sweet 16” όπου οργανώνονται απίστευτης χλιδής πάρτυ για τα 16χρονα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα στην Αμερική... Εκεί να δω αντιδράσεις.

Η Έλενα Ακρίτα (ένα από τα λίγα άτομα στην ελληνική τηλεόραση που κάνει ποιοτικές δουλειές, χωρίς ίχνος φτήνιας και προστυχιάς, που έχουν πέραση στον κόσμο) απευθύνει "ανοιχτή επιστολή" στο ΕΣΡ για το συγκεκριμένο θέμα εδώ.



6 σχόλια:

Political Animal είπε...

Συμφωνώ με την ουσία της Ακρίτα, διαφωνώ με τις συστάσεις.

Το αν κάποιος θα επιλέξει να φέρει τις κάμερες σπίτι του είναι δική του υπόθεση, και κανείς δεν υποχρεώνει τον/την τηλεθεατή να δει το συγκερκιμένο show. Εφόσον η θέαση του show δεν είναι υποχρεωτική, και η συμμετοχή σε αυτό προαιρετική ο μπορεί καθένας κάνει τις επιλογές του. Οι διατάξεις του νόμου για κακοποίηση ανηλίκων έχουν σαφές περιεχόμενο και δεν νομίζω ότι καλύπτουν την συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να λογοκρίνουμε απλώς επειδή κάποιοι θίγονται αισθητικά. Αυτό από μόνο του δεν δεν είναι ικανό κριτήριο, γιατί όλοι θίγονται από ΚΑΤΙ αισθητικά.

Και κάτι ακόμα: το συγκεκριμένο show το βλέπει κόσμος, όχι για να πάρει μαθήματα ζωής από αληθινές νοικοκυρές (που κανείς δεν πιστεύει ότι είναι), αλλά για να γελάσει με τις comme il faut κατίνες που απεικονίζονται.

Τσούγδω είπε...

@Political Animal

Συμφωνώ μαζί σου. Δεν μπορώ όμως να μην απορρήσω με τον τρόπο σκέψης και δράσης μερικών ανθρώπων....

Δεν αμφιβάλλω οτι γι' αυτό το βλέπει ο κόσμος κι εγώ γέλασα, δεν ξέρω βέβαια κατά πόσον οι συγκεκριμένες κυρίες θα χαρούν όταν συνειδητοποιήσουν τον λόγο για τον οποίο τις παρακολουθεί ο κόσμος.

Το πρόβλημα πάντως δεν είναι το σόου αυτό καθ' αυτό, προσωπικά δεν με ενοχλεί, αλλά η προβολή των παιδιών και η συμετοχή τους σε ένα ριάλιτυ έστω και με γονική συναίνεση, δεν μπορεί παρά να με προβληματίσει.

Political Animal είπε...

@Tougdw

Συμφωνώ απολύτως σε αυτό που λες για τα παιδιά.

Ως προς την προβολή τους: είναι κατίνες, δεν είναι ηλίθιες. Ξέρουν πολύ καλά ότι το celebrity είναι βιομηχανία πλεόν. Δηλαδή δεν χρειάζεται να παράγεις κάτι για να είσαι διάσημος, χρειάζεται απλά να συντηρείς την διασημότητα σου και να την μεγαλώνεις με εξαλοσύνες.

Και την διασημότητα σου την συντηρείς μέσω ριάλιτι, sex tapes που "διέρευσαν" εδώ είμαι και εδώ είσαι θα έρθει και στην Ελλάδα η μόδα), και μέσω γενικής κατινιάς. Μετά την εξαργηρώνεις με καλοπληρωμένες εμφανίσεις σε περιοδικά, με διαφημήσεις, με προωθήσεις προϊόντων που υποτίθεται ότι "διάλεξες" φοράς κτλ. Μετά πάλι από την αρχή.

Στην αμερική υπάρχουν πλέον άνθρωποι που δεν κάνουν τίποτα εκτός από το να είναι διάσημοι. Π.χ. η Κιμ Καρντάσιαν και η Πάρις Χίλτον.

Να είσαι σίγουρη λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες Αθηναίες ξεκατινιάζονται, αλλά ξέρουν πολύ καλά τη κάνουν. Έχουν σαφή στόχο.

Τσούγδω είπε...

@ Political Animal

Μα δεν θεωρώ ούτε υπονόησα οτι είναι ηλίθιες, φυσικά και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν!
Επάγγελμα: Διάσημη/ κοσμική!
Πιστεύω οτι όσοι έχουν επάγγελμα το να είναι διάσημοι, είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τη δημοσιότητα... Μεγάλη αρρώστια αυτό το πράγμα...

Το σχόλιό σου με εκφράζει απόλυτα!

maximus είπε...

Kαλησπέρα. Είμαι μητέρα αλλά ακόμα και αν δεν ήμουν θα συμφωνούσα μαζί σας για το σοβαρό θέμα που προκύπτει με τα παιδιά και φυσικά με την επιλεκτική "κρίση" του ΕΣΡ. Γενικότερα όμως νομίζω ότι η εκπομπή θα είχε μεγαλύτερη "επιτυχία" αν απλώς άλλαζαν τον τίτλο ίσως σε, "Δεν τα τρώμε μαζί" ή σε αυτό το "comme il faut κατίνες", πολύ μου άρεσε!

Τσούγδω είπε...

@maximus

Παρ' οτι παραθέτω το άρθρο της κυρίας Ακρίτα δεν συμφωνώ οτι θα έπρεπε να επιληφθεί το ΕΣΡ.
Αν οι ίδιες οι μητέρες δεν κατανοούν πόσο κανιβαλιστικό είναι αυτό που κάνουν στα παιδιά τους, δεν είναι η δουλειά του ΕΣΡ να τους τραβήξει το αυτί....