10 Μαρτίου 2011

Μερική δικαίωση του αγώνα των μεταναστών

Έληξε εχθές η απεργία πείνας των 280 μεταναστών οι οποίοι μετά από 44 ημέρες είδαν τον αγώνα τους να δικαιώνεται μερικώς.


Ζητούσαν τα πάντα, γνωρίζοντας οτι δεν υπήρχε περίπτωση έστω και ένα ημι-σοβαρό κράτος που συνήθως υποκύπτει σε εκβιασμούς, να τους τα παραχωρήσει και τελικά κατάφεραν να κερδίσουν, ένα ιδιότυπο καθεστώς ανοχής (που μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει και σε νομιμοποίηση).
Είναι παρήγορο που το ζήτημα λύθηκε χωρίς να έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες, καθώς θα υπήρχε γενικός ξεσηκωμός, όχι μόνο από όσους λιγουρεύονται μονίμως νέο Δεκέμβρη, αλλά κυρίως από τους υπόλοιπους μετανάστες που κατοικούν παράνομα στη χώρα, ο αριθμός των οποίων είναι πολύ μεγάλος για να μπορέσουμε να αδιαφορήσουμε για την όποια αντίδρασή τους.


Όσο καιρό κράτησε η υπόθεση της Νομικής/ Υπατίας, είχα διάφορες συζητήσεις και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τα συντηρητικά ένστικτα που έχουν ξυπνήσει σε σύσσωμη την κοινωνία. Όσο εκτυλίσσονταν όλα αυτά, η κοινωνία σιωπούσε εκκωφαντικά με εξαίρεση κάποιες ακραίες φωνές. Αυτή η σιωπή όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθότι δε σημαίνει σιωπηρή έγκριση του αγώνα των μεταναστών ή του τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος από την κυβέρνηση. Το αυγό του φιδιού επωάζεται πλέον σε ολόκληρη την κοινωνία. Προσωπικά έχω συλλάβει τον εαυτό μου να σκέφτεται αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, πράγματα που αν κανείς μου τα έλεγε στα πλαίσια μία συζήτησης, θα τον χαρακτήριζα αν μη τι άλλο ρατσιστή...


Η συντηρητική στροφή της κοινωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη (την οποία επιτάχυνε το περιστατικό με τους μετανάστες στην Υπατία) πολύ φοβάμαι οτι θα μας επιφυλάξει στο μέλλον πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις. Ήδη όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκουν καταφύγιο σε ακραίους σχηματισμούς. Το πιο μεγάλο σοκ ήταν με τη Χρυσή Αυγή στον Δήμο της Αθήνας, όμως υπάρχουν και άλλες ενδείξεις οτι η κοινωνία μας στρέφεται με επικίνδυνο ρυθμό σε όλο και πιο ακραίες ιδεολογίες. Δυο από τις βασικότερες είναι η αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ και η επικράτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ακραίων εθνικιστικών δικτυο-φωνών που μόνο σε κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα δεν παραπέμπουν.


Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά τι είναι αυτό που οδηγεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στο να ασπάζονται ιδεολογίες μίσους και να οδηγούνται σε φιλόξενες ακραίες αγκαλιές. Μήπως, λέω μήπως, για αυτή τη δυσάρεστη στροφή ευθύνονται και κάτι Πρωτοβουλίες του κ... που θεωρούν οτι νομιμοποιούνται να κάνουν ό,τι τους καπνίσει αν και μειοψηφία, αφού κατέχουν το αλάθητο; Μήπως επίσης ευθύνονται όλοι όσοι τόσα χρόνια κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και περιμένουν να λυθούν μόνα τους με μαγικό τρόπο;


Για να επιστρέψω στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας...
Διαβάζω στο tvxs:



«Η δικαίωση των 300 μεταναστών, ελπίδα για όλη την κοινωνία»

Για δικαίωση των 300 μεταναστών απεργών πείνας κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Οι μετανάστες έκαναν λόγο για μερική δικαίωση των αιτημάτων τους και υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για τη νομιμοποίηση των μεταναστών της χώρας.


Μετά τη μερική δικαίωση του αγώνα τους λοιπόν, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος και άλλοι μετανάστες που βρίσκονται παρανόμως στη χώρα, να προβούν σε τέτοιες μορφές αγώνα. Προφανώς οι μετανάστες αλλά και οι περιβόητοι αλληλέγγυοι, δεν κατανοούν οτι η ανοχή της κοινωνίας ήταν μέχρις εδώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτεί ο κόσμος εκβιασμούς παρομοίου τύπου και ο συγκεκριμένος προκλητικός εκβιασμός, έγινε ανεκτός διότι έπιασε την κοινωνία στον ύπνο.
Σε περίπτωση όμως που υπάρξουν παρόμοιες κινήσεις που δεν θα κοπούν εν τη γενέσει τους, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά και μόνο της κυβέρνησης. Τη δεύτερη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία και η απάντηση θα πρέπει να είναι άμεση (το λέω αυτό γιατί είμαι πεπεισμένη οτι θα υπάρξει δεύτερη φορά).


Ελπίζω μετά το αίσιο (;) τέλος που είχε η υπόθεση, οι πολιτικές δυνάμεις να μην παραμερίσουν το θέμα της μετανάστευσης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για κρύψιμο του προβλήματος κάτω από το χαλί. Πρέπει άμεσα να υπάρξει αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική, που δεν θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των άκρων, θα λαμβάνει υπόψιν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και πάνω απ' όλα θα σέβεται τον άνθρωπο.


7 σχόλια:

Θανασης είπε...

την απεργια πεινας την ελυσαν μονοι τους μετα απο τον εκφοβισμο της κυβερνησης για απελαση,δεν βλεπω που κεδισαν, εφοσον το αιτημα τους ηταν μονο ενα ...δεν τους δοθηκε τιποτα..!!!προς τι ο πανηγυρισμος? και οταν εισαι νηστικος 45 μερες δεν κανεις σοου μπροστα στις καμερες..!!
η κυβερνηση το χειριστικε καλα...

Swell είπε...

Aποκλείεις να ωθείται πολύ κόσμος στο φασισμό, από την εξαθλίωση που τον οδήγησαν οι πολιτικοί;

Οταν είσαι δέκα χρόνια στην Ελλάδα και δουλεύεις, αλλά δεν έχεις ένσημα, δεν βρίσκεις ότι υπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα;

Η όποια ανοχή της κοινωνίας, είναι πάντοτε σεβαστή; Οταν μου λένε, για παράδειγμα, να δέσω τους σκύλους μου που είναι ήμεροι και πολύ φιλικοί στο Πεδίον του Αρεως, εγώ πρέπει να το κάνω; Οταν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ψηφίζει αλήτες (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), εγώ πρέπει να το ανεχτώ;

Τσούγδω είπε...

@ thanasis

Είναι προφανές οτι το αίτημά τους ήταν ουτοπικό και λογικά το γνώριζαν και οι ίδιοι, όμως με τον αγώνα τους πέτυχαν ένα ειδικό, πιο ανθρώπινο καθεστώς.
Προσωπικά δεν είδα κανέναν να κάνει σόου μπροστά στις κάμερες.

@ Swell

Όπως ανέφερα υπό μορφή ερώτησης "ευθύνονται και όλοι όσοι τόσα χρόνια κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και περιμένουν να λυθούν μόνα τους με μαγικό τρόπο"

Δεν είπα οτι δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα.

Ως προς την τελευταία σου ερώτηση, ναι πρέπει να το υπομείνεις, καθότι έχουμε δημοκρατία...

ΥΓ: Σου είπε κάποιος να δέσεις τους σκύλους σου στο Πεδίο του Άρεως και αν ναι, πως ακριβώς συνδέεται αυτό με την παρούσα ανάρτηση;

Khlysty είπε...

Εμένα πάντως μου έμεινε μία και μόνη εντύπωση απ' όλη την ιστορία: ότι γι' άλλη μια φορά ουδείς μιλά σοβαρά για τη μεταναστευτική πολιτική. ΝΔ και ΛΑΟΣ ξεσηκώθηκαν λες και έγινε πραξικόπημα, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δυνάμεις μίλαγαν για περηφανή νίκη του κινήματος (ποιου;;;;) και η κυβέρνηση προσπαθούσε αμήχανα να φανεί σοβαρή και στιβαρή. Για την ταμπακιέρα, ωστόσο, ούτε τριγμός ούτε λυγμός, που λέει κι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Ωραία, λοιπόν, δεν πέθανε κανένας απεργός πείνας. Οι υπόλοιποι μετανάστες που "πεθαίνουν" καθημερινά, κέρδισαν τίποτα; Η Ελλάδα έγινε πιο "καλή"; Άλλαξε έστω και στο ελάχιστο η νοοτροπία μας; Τσου σε όλα, οπότε...

Τσούγδω είπε...

@khlysty

Από την υπόθεση δεν υπάρχει κανένας κερδισμένος, οπότε τσάμπα τα πανηγύρια και οι υστερικές κραυγές περι εθνικής προδοσίας.
Η κυβέρνηση κατ' εμέ χειρίστηκε μία χαρά το θέμα, χωρίς να κάνει βεβιασμένες κινήσεις.

Ο μόνος πολιτικός φορέας που με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό μιλάει για την ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής είναι η Δημοκρατική Αριστερά.

Το περιστατικό αυτό πρέπει να αποτελέσει αφορμή για αλλαγές.
Όπως είπα και στο post το μόνο πράγμα που πιστεύω οτι άλλαξε είναι οτι επιταχύνθηκε η συντηρητική στροφή της κοινωνίας. Δες μόνο το χθεσινό βαρόμετρο της Public Issue...

Khlysty είπε...

Καλά, άμα περιμέναμε από την Public Issue -που και γι' αυτή και για όλους τους γκαλοπατζήδες έχω ράμματα...- να μας δείξει τη συντηρητικοποίηση του πληθυσμού, φέξε μου. Εγώ θεωρώ, πάντως, και το γράφω, ότι αυτή η στροφή προς το ΛΑΟΣ, όπως και σε άλλες χώρες προς ακροδεξιά κόμματα, οφείλεται στην κρίση ταυτότητας που περνά η Δεξιά πανταχόθεν. Τά'χουν κάνει merde και τώρα δεν ξέρουν πώς να τα μαζέψουν. Ε, λογικό είναι τους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους να τους τραβά ο ΛΑΟΣ, ο Λεπέν και οι συναφείς...

Τσούγδω είπε...

@ Khlyst

Νομίζω οτι για όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων υπάρχουν ράμματα καθότι συνεργάζονται με ομίλους ΜΜΕ και κόμματα. Συνεπώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν αποτελούν αξιόπιστη καταγραφή της πραγματικότητας.
Ακόμα ένα προπαγανδιστικό εργαλείο στα χέρια των νταβάδων και στα χέρια των κομμάτων μέσα από το οποίο προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Για παράδειγμα βγάζει μάτι οτι το συγκρότημα Αλαφούζου ποντάρει πλέον στον Καρατζαφέρη.

Η στροφή στην άκρα δεξιά δεν οφείλεται μόνο στην κρίση ταυτότητας της λαικής δεξιάς κατά κύριο λόγο (σσ: διάβασα το κείμενό σου το οποίο βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον), αλλά και στην αδυναμία της αριστεράς να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να ξεφύγει από τον καταγγελτικό λόγο και να κάνει εφαρμόσιμες προτάσεις.

Ο κόσμος πλέον αναζητά υπευθυνότητα και ο Καρατζαφέρης ως γνωστή αλεπού, έχει υιοθετήσει από νωρίς "υπεύθυνο προσωπείο". Και αν θες την άποψή μου, ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης (τα πιο προβεβλημένα του στελέχη δηλαδή) αρθρώνουν πολύ ποιοτικότερο πολιτικό λόγο από τα στελέχη της ΝΔ οπότε voila η αιτία της ανόδου. Το ΛΑΟΣ κάνει κεντροδεξιά στροφή.