15 Μαρτίου 2011

Οι εκλογές και ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται

Αυτή είναι η φράση που επικαλούνται οι απανταχού ανασχηματισμολάγνοι που φροντίζουν να συντηρούν και τα σενάρια εκλογολογίας, για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την αναπαραγωγή των εμπνευσμένων αθώων ρεπορτάζ τους.


Με τη φράση αυτή η οποία αγνοώ από ποιον πρωτοδιατυπώθηκε, δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Όμως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται, όπως και άλλες χιλιοειπωμένες φράσεις (πχ. “στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”) ως επιχείρημα, για να συνεχιστεί η αναπαραγωγή των διαφόρων σεναρίων.


Πριν γίνει ο προηγούμενος ανασχηματισμός, τα Μέσα τον συζητούσαν και τον κυοφορούσαν επι ένα 3μηνο. Δεν αμφιβάλλω οτι κάποιοι για ακόμα μία φορά προσπαθούν να δημιουργήσουν προτετελεσμένα. Το λέμε μία, το λέμε δυο αλλά δεν γίνεται κάθε μέρα να συζητάμε για το πότε θα έρθει ο ανασχηματισμός παρά τη διάψευση του Πρωθυπουργού.
Ειδικά όσοι μπαίνουν στο παιχνίδι της ονοματολογίας για τα κρίσιμα υπουργεία, είναι άποψή μου, πως εξυπηρετούν άλλους σκοπούς πέρα από την απλή ενημέρωση και τον σχολιασμό.


Το κλίμα που υπάρχει και η φημολογία περι αντικατάστασης του Παπακωνσταντίνου μόνο αθώα δεν είναι. Μόλις 5 ημέρες μετά τη θετική εξέλιξη στις Βρυξέλλες όπου ανακοινώθηκε παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωση του επιτοκίου, κάποιοι διακινούν πιο έντονα από ποτέ σενάρια αντικατάστασής του. Δηλαδή τώρα που προέκυψε μία επιτυχία του Οικονομικού Επιτελείου και φαίνεται πως έχουμε ανακτήσει μερικώς την αξιοπιστία μας και τη διαπραγματευτική μας ισχύ, κάποιοι έκριναν οτι είναι το σωστό χρονικό σημείο για να αρχίσουν να διακινούν τέτοια σενάρια. Κάτι τέτοιο καταδεικνύει εκτός των άλλων και τη μειωμένη αντίληψη των πραγμάτων που έχουν.
Σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, το πιο απίθανο σενάριο είναι η αντικατάσταση του Παπακωνσταντίνου.


Την Κυριακή στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Παπανδρέου ανέφερε:
"Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι χαμένη. Ακόμα και με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό. Δεν θα κάνουμε πίσω. Εμείς έχουμε δουλειά."


Δεν νομίζω οτι θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατηγορηματική διάψευση των εμπνευσμένων σεναρίων. 
Ακόμη όμως και αυτή του η αποστροφή, δεν έπεισε τους πάντα υποψιασμένους, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι οτι έρχονται μεγάλες αλλαγές... Αντεπιχείρημα των περισσοτέρων είναι όπως προανέφερα, οτι "ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται".
Τους προβλημάτισε επίσης το γεγονός οτι ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο Κυριακάτικα. Δεν πέρασε από το μυαλό τους οτι μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, ήθελε να δώσει ένα τέλος στα καταστροφικά σενάρια που διακινούν οι διάφοροι κύκλοι και να τρίξει τα δόντια σε όσους έχουν αφήσει στην άκρη τις μεταρρυθμίσεις και κάνουν δημόσιες σχέσεις.


Είναι προφανές οτι για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία πίεση που δέχεται ο Παπανδρέου να προβεί σε περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το αν θα ενδώσει ή όχι, ή το αν θα επιλέξει να κάνει αποκλειστικά και μόνο διαρθρωτικές αλλαγές για την καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο δεν είναι τόσο ασυντόνιστο όπως πολλοί ωρύονται, είναι κάτι που όσο και να το συζητάνε δημοσιογράφοι, bloggers ή ο περιπτεράς της γειτονιάς, αν είναι να 'ρθει θε να 'ρθει αλλιώς θα προσπεράσει.


Όσο για τις πρόωρες εκλογές, ο Παπανδρέου δεν είναι Καραμανλής, εν ολίγοις δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές απλά και μόνο για να πετάξει αλλού την καυτή πατάτα. Ο μόνο τρόπος να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, είναι η κυβέρνηση να χάσει την πλειοψηφία.


Οφείλουμε να παρακολουθούμε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τη νέα, έκδηλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επηρεασμό των εξελίξεων. Θεωρώ πως η συνεχής συζήτηση για επερχόμενο ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές, είναι πλήρως αποπροσανατολιστική, δημιουργεί χάος και αποσπά την κυβέρνηση από το έργο της και κάπου εδώ, μετά και τη διάψευση του Πρωθυπουργού, αυτή η συζήτηση πρέπει να κλείσει.

Διαβάστε επίσης: Αυτός ο Υπουργός, πρέπει να φύγει (Γιατί πραγματικά αυτοί οι υπουργοί, πρέπει να φύγουν)

13 σχόλια:

Khlysty είπε...

Συμφωνώ μαζί σου και υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ γενικά δεν έχει παράδοση στις πρόωρες εκλογές ('ντάξ' δυο μήνες πάνω-δυο μήνες κάτω, δεν είναι θέμα). Πάντως, το αστείο είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει εκλογές τώρα κοντά. Η ΝΔ μόνο που δεν το λέει ευθέως κάθε τόσο, η Αριστερά το παίζει δήθεν-τάχα μ', αλλά τρέμει το φυλλοκάρδι της, Κουβέληδες και Ντόρες ούτε να το σκέφτονται, όσο για τον Καρατζαφέρη, ίσως και να τον σύμφεραν οι πρόωρες, αλλά με το Βορίδη στο φεύγω-στο κάθομαι, ούτε αυτός είναι και πολύ σίγουρος. Οπότε, το ερώτημα είναι από πού προέρχεται όλη αυτή η εκλογολογία και ανασχηματισμολογία; Ε;...

nikos είπε...

Οταν ο Παπακωνσταντίνου εκανε επικοινωνιακό παιχνίδι με συγκεκριμένα ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας τα για να μειώσει και να υποβαθμίσει τελικα την Κατσέλη, και οσους με τους οποιους δεν τα πάει καλά, επρεπε να το ειχε σκεφτεί. Τα ιδια ΜΜΕ τον χαρακτηριζουν αυτη τη στιγμη αποτυχημενο και ζητούν την απομάκρυνση του. Και για να λέμε την αλήθεια δεν εχουν και πολύ αδικο, πέραν των προσωπικων επιθέσεων, ούτε με τα εσοδα και τις Εφορίες εχει κάνει τίποτα, παρα τα μεγάλα λόγια. Επίσης οι διαπραγματευσεις δεν είναι και το πιο δυνατο του σημείο. Η επιτυχία στη Συνοδο θα ελεγα οτι ηταν πιο πολύ του Παπανδρέου και του Υπουργειου Εξωτερικών(αποφασιστηκε απο τους αρχηγούς κρατων). Ο Παπακωνσταντίνου οποτε εχει παει μονος του στις Βρυξελλες ή εχει διαπραγματευτει με την Τρόικα δεν τα εχει παει και τοσο καλα(δεν είναι λιγα τα παραδείγματα).
Για τον αν πρέπει να φυγει δεν ξέρω. Αυτο που μπορω να πω είναι οτι σε καμια περιπτωση δεν αποκλείεται να φυγει. Τετοιου ειδους σενάρια δεν τα διαρρεουν οι δημοσιογραφοι χωρις να εχουν πληροφόρηση.

Τσούγδω είπε...

@khlysty

Είδες ένα περίεργο πράγμα...

ΥΓ: Άσχετο αλλά το έχω απορία, το khlysty πως διαβαζεται?

@nikos

Δεν νομίζω οτι ο Παπακωνσταντίνου έκανε πόλεμο στην Κατσέλη, απλά τα ΜΜΕ αγκαλιάζουν κατά καιρούς διάφορους υπουργούς και κάνουν πόλεμο για λογαριασμό τους, χωρίς λογικά να τους το ζητήσει κάποιος.
Τι να πρωτοκάνει ο άνθρωπος; Εμένα προσωπικά με ικανοποιεί το γεγονός οτι δείχνει να μη πτοείται από το πολιτικό κόστος και δεν κάνει επικοινωνιακή διαχείριση.

Όσο για το αν τα διαρρέουν οι δημοσιογράφοι και τι πληροφόρηση έχουν. Δεν χρειάζεται να κάνουν ρεπορτάζ, κάποια από αυτά τα κατασκευάζουν. Το να ανασχηματίζεις κάθε μέρα τον Υπουργό Οικονομικών, την Κατσέλη και την Μπιρμπίλη, είναι ένα αρκετά ύπουλο μέσο πίεσης.

Khlysty είπε...

Απάντηση στο Υ.Γ.: προφέρεται "κλύστυ" κατά το "κλύσμα".
Για περισσότερες πληροφορίες, δες αυτό: http://en.wikipedia.org/wiki/Khlysts

Khlysty είπε...

A, by the way, ο Νίκος μας δίνει, εμμέσως, μια ενδιαφέρουσα απάντηση για τα σενάρια, την εκλογολογία και τα συναφή, ε, τι λες κι εσύ;

Τσούγδω είπε...

@khlysty

Δεν νομίζω οτι κάποιο Μέσο από αυτά με τα οποία "έκανε παιχνίδι" ο Παπακωνσταντίνου, τον χαρακτηρίζει αποτυχημένο. Απλά έχουν πάψει να τον προμοτάρουν.
Δεν ξέρω αν έχουν αρχίσει να δημιουργούν κλίμα για την απομάκρυνσή του, έχοντας κάποιες πληροφορίες εκ των έσω, μου φαίνεται ολίγον τι δύσκολο, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.

Khlysty είπε...

Αναφερόμουν γενικά στη σεναριολογία, όχι μόνο στον Παπακωνσταντίνου -για τον οποίο, πάντως, αν και έχω ράμματα, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει πόστο...

Τσούγδω είπε...

@ Khlysty

Ο Νίκος αναφέρεται ειδικά στον Παπακωνσταντίνου γι' αυτό και απάντησα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Όσο για την έμμεση αναφορά του, οι δημοσιογράφοι έχουν αποδείξει πως δεν είναι αναγκαίο να έχουν (αξιόπιστη) πληροφόρηση για να κατασκευάζουν σενάρια... Σίγουρα όμως κάποια από τα σενάρια αυτά, ξεκινάνε μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να εκβιάσουν...
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν εκλογές και δεν ενδιαφέρονται για ανασχηματισμούς, οπότε οι διαρροές δεν προέρχονται από εκεί.

Ελπίζω να σε κάλυψα.

nikos είπε...

Το σενάριο για απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου, το ακούω και απο έγκυρα παπαγαλάκια, βλ Κατια Μακρη.
Ούτε κι εγω μπορω να πω αν σιγουρα θα μείνει ή αν θα φυγει, το βεβαιο είναι οτι μεχρι τωρα θα μπορούσε να τα εχει πάει καλυτερα. Εχει κάνει πολλές "πατάτες" και κορυφαιο λαθος του είναι οτι δεν εχει αντιμετωπιστει η φοροδιαφυγη , αν και ειχε καλλιεργησει πολύ μεγαλες προσδοκιες.
Απο τη άλλη δε βλέπω και κάποιο αξιο αντικαταστάτη του. Ο Χρυσοχοΐδης δε νιμίζω οτι εχει το προφιλ να αναλαβει τη συγκεκριμένη θέση, ούτε γνωση των θεματων της οικονομιας εχει και απορω αν ξερει Αγγλικά. Ο Λοβερδος είναι αστεία περίπτωση, η Διαμαντοπούλου λίγο καλύτερη, αν και προσωπικα δεν θα την εμπιστευομουν για τοσο κρίσιμη θεση, γιατι θεωρω οτι παίζει σε πολύ μεγαλο βαθμο προσωπικα παιχνίδια και δεν είναι οτι πιο καταρτισμένο. Την περίπτωση να πάει η Βάσω στο Υπ Οικονομικων δεν τη σχολιάζω καν. Η μόνη εναλλακτικη λύση θα ηταν να πάει η Κατσέλη στο Υπ Οικονομικών, αν και αρκετα δυσκολο, η οποία σημειωτεον ελεγε αυτα που συζητανε σημερα για το μνημόνιο και την οικονομικη πολιτικη εδω και 1-1,5 χρόνο οταν τη λεγαν γραφικη. Καλη επιλογη είναι και η Παναριτη απο το Ψηφοδελτιο Επικρατείας, (πιο πολύ για Υφυπουργός)

Τσούγδω είπε...

@ nikos

Θα συμφωνήσω στα περισσότερα από αυτά που λες.
Στη θέση του ΥΠΟΙΚ χρειάζεται κάποιος που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, δηλαδή όχι πολιτικοί όπως η Διαμαντοπούλου, ο Λοβέρδος ή ο Ραγκούσης που έχουν ηγετικές φιλοδοξίες.
Ο Παπακωνσταντίνου δεν είναι κακός, αλλά θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο επιτελείο κατά την άποψή μου. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει Υφυπουργός επί των εσόδων και μόνο που θα αναλάμβανε και τη φοροδιαφυγή. Τι να πρωτοκάνει ο Παπακωνσταντίνου, όταν όλο τον καιρό πρέπει να διαπραγματεύεται, κάποια πράγματα μένουν πίσω και δεν πρέπει.
Συμφωνώ για την Παναρίτη.

nikos είπε...

Να μη βάζουμε το Ραγκούση στο ιδιο τσουβάλι με το Λοβέρδο και τη Διαμαντοπούλου. Μπορούμε να του καταλογίσουμε πολλά. Αλλα παρόλα αυτα είναι αθόρυβος, αποτελεσματικος και εργατικός, δεν εχει δειξει σημάδια οτι υπολογίζει το πολιτικο κόστος. Στον Παπακωνσταντίνου ισως πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία ακόμα και λογω της κρισιμότητας της συγκυρίας. ΩΣτόσο κακα τα ψεματα δεν τα πηγαίνει καλά, δεν εχει δειξει σημαδια οργανωτικότητας. Δεν είναι μόνο το θεμα των εσόδων. Θυμησου τι γινόταν ολο το Φεβρουαριο(συνεντευξη τρόικας, συγχώνευση Εθνικης -Alphaκ.α) Εχει κανει παρα πολλά λάθη και στις διαπραγματευσεις θα μπορούσε να τα εχει πάει καλύτερα, να αποτρέψει για παράδειγμα την αυξηση του ΦΠΑ ή τη μείωση πολυ χαμηλών συντάξεων ή τη μειωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η επιμηκυνση και η μείωση των επιτοκιων της περασμένης εβδομάδας ήταν μαι διορθωση των οσων ειχαν πρωτοσυμφωνηθεί στην αρχη.
Υφυπουργός Εσόδων υπάρχει είναι ο Κουσελάς

Τσούγδω είπε...

@ nikos

Δεν τον έβαλα στο ίδιο τσουβάλι, απλά το ΥΠΟΙΚ είναι μία ηλεκτρική καρέκλα στην οποία δεν νομίζω οτι πρέπει να κάθεται άνθρωπος που έχει ηγετικές φιλοδοξίες (θεμιτό).

Είμαι συγκρατημένη ως προς την κριτική στο πρόσωπο του Παπακωνσταντίνου γιατί αναγνωρίζω οτι έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα κ' οτι δεν ξέρει τι να πρωτομαζέψει. Επίσης δεν γνωρίζω τι περιθώρια διαπραγμάτευσης είχε.

Δεν ήξερα οτι ο Κουσελάς είχε μόνη αρμοδιότητα τα έσοδα.

nikos είπε...

Και ο Παπακωνσταντίνου ενδέχεται να εχει ή να είχε ηγετικές φιλοδοξίες, αλλα κάτι τετοιο είναι πολύ δύσκολο.

Πάντως μου κάνει εντυπωση που δεν αναπαραγεται το γνωστο σενάριο να πάει ο Παπαδήμος στο Υπ Οικονομικών