13 Ιουλίου 2011

Διχασμός και για τις παραιτήσεις από βουλευτικά προνόμια!

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παραιτήθηκε εχθές από μέρος των βουλευτικών του προνομίων, ακολούθησε η Χαρά Κεφαλίδου.
Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά παρατήρησα κάτι πολύ ενδιαφέρον: μέχρι και αυτή η κίνηση που για εμένα είναι ξεκάθαρα θετική, κατάφερε να διχάσει! 


"Υποκριτές και λαϊκιστές όσοι κλωτσάνε τα προνόμια που τους έχουν δοθεί για να είναι ανεξάρτητοι και να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Μπράβο στον Κυριάκο αλλά έχει άλλα 25 αμάξια...."
Ειδικά αυτό το τελευταίο, μου θυμίζει λίγο επιχειρήματα επιπέδου φιμώτρου, που κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη οτι είναι “πλουσιόπαιδο” και κάνει "μαγκιές" ενώ είναι εξασφαλισμένος.


Μιλάμε για την απόλυτη υποκρισία γύρω από το θέμα. Προχθές είχα μία συζήτηση με μία φίλη ημιαγανακτισμένη η οποία μου έλεγε: Εγώ ξέρω ανθρώπους που πεινάνε, δεν έχουν να φάνε και πάνε στην πλατεία Συντάγματος και τους δίνουν και φαί και τα πάντα, ενώ αυτοί εκεί μέσα συνεχίζουν να τα τρώνε.
Της αντέτεινα οτι δεν μπορεί να ξέρει αν συνεχίζουν να τα τρώνε, οτι δεν είναι όλοι ίδιοι, για να πάρω την απάντηση οτι όταν ο κόσμος πεινάει και κόβονται μισθοί και συντάξεις, δεν γίνεται οι βουλευτές να συνεχίζουν να απολαμβάνουν όλα τους τα προνόμια, σαν Μαρίες Αντουανέτες. Μία απάντηση δηλαδή που δίνει όχι η πλειοψηφία, αλλά σύσσωμος ο Ελληνικός λαός και οι βουλευτές κάνουν εδώ και καιρό οτι δεν ακούν.


Κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους έχουν δοθεί κάποια προνόμια, αλλά και άκρως υποκριτικοί. Τι θα πει πρέπει να είναι μεγάλος ο μισθός του βουλευτή για να είναι ανεξάρτητος; Δηλαδή πρέπει να δοθούν κίνητρα σε κάποιον για να μη διαπλέκεται και να μην συναλλάσσεται; Αν ο άλλος είναι λαμόγιο και 100.000 το μήνα να παίρνει, πάλι θα κοιτάξει να τα φάει από παντού. Από την άλλη αν ο άλλος είναι ηθικό στοιχείο και έχει γίνει βουλευτής για να προσφέρει και 1000 ευρώ να παίρνει, πάλι θα κάνει σωστά τη δουλειά του. 
Σε αυτό το σημείο, να θυμίσω οτι υπάρχει και άλλος τρόπος να μη συναλλάσσεται και να μη διαπλέκεται ο βουλευτής: αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκλογή μέσα από λίστες. Τότε δεν θα έχει ανάγκη ο εκάστοτε βουλευτής να διαφημιστεί, ούτε να φιλάει κατουρημένες ποδιές χορηγών για να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική του καμπάνια ή να τον προβάλλουν με όποιο τρόπο ή μέσον διαθέτουν.




Σε περιστάσεις που ο λαός πιέζεται, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, η διατήρηση κάποιων προνομίων είναι εώς και προκλητική.
Προσωπικά ποτέ δεν κατανόησα γιατί οι βουλευτές θα πρέπει να αμείβονται extra για συμμετοχή σε επιτροπές και πάντα απορρούσα με το γεγονός οτι δεν έχει μπει πλαφόν στο ποσό που δαπανά κάθε βουλευτής για τηλέφωνα. 


Θα πουν κάποιοι οτι αν ο βουλευτής δεν παίρνει αρκετά, αναζητά χορηγούς... Αρχικά σε μία ιδανική κοινωνία δεν θα χρειαζόταν ο βουλευτής να τυπώνει φυλλαδιάκια, να στέλνει spam-SMS και να οργανώνει συγκεντρώσεις για να ψήσει ψηφοφόρους. Θα τον γνώριζαν μέσω της δουλειάς του ή της προσφοράς του και θα τον ψήφιζαν. Θα τον αναζητούσαν οι ψηφοφόροι και δεν θα τους κυνηγούσε ο ίδιος με το τουφέκι.


Αν κάτι είναι κατακριτέο κατά την άποψή μου, δεν είναι το να παραιτούνται βουλευτές των προνομίων τους, είναι ο τρόπος που ορισμένοι από αυτούς αξιοποιούν, ή καλύτερα, εκμεταλλεύονται τα προνόμιά τους. Το πώς πουλάνε μούρη και απαιτούν από όλους διακριτική μεταχείριση, ενώ θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα επεδίωκαν να αποδείξουν κάθε στιγμή οτι όλοι είμαστε ίσοι. 


Δεν με αφορά αν ο Μητσοτάκης έχει άλλα 100 αμάξια και άλλοι έχουν, αλλά ούτε που το έχουν σκεφτεί να παραιτηθούν και όχι γιατί θα τους πουν λαϊκιστές. Δεν με ενδιαφέρει αν η Κεφαλίδου έχει ή δεν έχει χρήματα στην άκρη, η κίνηση, ο συμβολισμός και η λογική βάσει της οποία έγινε μετράει. Σίγουρα η κίνησή τους αυτή είναι κάτι το θετικό και θα έπρεπε ήδη να έχει βρει πολλούς μιμητές. Αντιθέτως είμαι σίγουρη οτι οι περισσότεροι συνάδελφοί τους, έχουν αγανακτήσει γιατί θεωρούν οτι χάλασαν την πιάτσα.


Πάντως αν υπάρχουν άνθρωποι που χαρακτηρίζουν την κίνηση υποκριτική, λαϊκίστικη, επαρχιώτικη και θεωρούν οτι δεν θα έπρεπε να έχει γίνει, τι να πω κάτι παραπάνω θα ξέρουν... 


Διαβάστε επίσης: O Kυριάκος; Κοίτα ποιός μιλάει... (Τοποθέτηση της αξιόλογης Φωτεινής Πιπιλή επι του θέματος)

6 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συμφωνω με το σκεπτικο της αναρτησης . Κατι αντιστοιχο επιχείρησα να κανω και εγω πριν λιγο στο μπλογκ μου, απο διαφορεικη μαλλον σκοπια . Δυστυχώς ζουμε στην Ελλαδα. Ακομη και στην μετα μνημονιου-χρεωκοπιας Ελλάδα...

ακυβέρνητος είπε...

Έχω την εντύπωση Τσούγδω ότι για να κρίνουμε τις πράξεις ενός ανθρώπου πρέπει να συνυπολογίζουμε διάφορα πράγματα. Και φυσικά δεν εννοώ την καταγωγή του Κ. Μητσοτάκη, τα DNA και τα τοιαύτα. Εννοώ την μέχρι τώρα διαδρομή του εν λόγω βουλευτή.

Να σου θυμίσω λοιπόν ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που το καλοκαίρι του 2007 είχε πάρει από την Siemens εξοπλισμό αξίας 137.000 € (!) τον οποίο δεν είχε πληρώσει.
4 μήνες αργότερα έγινε απόπειρα εξαφάνισης ενός μεγάλου μέρους αυτής της οφειλής, ύψους 57.000 €, από τον φίλο του, Μ. Χριστοφοράκο !
Τα χρωστούμενα άρχισαν να πληρώνονται από το Γενάρη του 2008.
Είχαν περάσει 5 μήνες από την απόπειρα εξαφάνισης μέρους του χρέους του και ένας μήνας από την αποχώρηση του Μ. Χριστοφοράκου από τη Siemens.
Ήταν τότε που άρχισε να ακούγεται η εμπλοκή πολιτικών προσώπων με το σκάνδαλο της Siemens και έτρεχε να καλύψει τα ίχνη.

Επειδή οι πολιτικοί απατεώνες με έμαθαν να κάνω και δεύτερες αναγνώσεις, μήπως αυτή η σουπιά οσφραίνεται σύντομα εκλογές και προσπαθεί να παραστήσει το παιδί του λαού, που αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας και είναι κοντά της;

Θα προτιμούσα να μας ανακοινώσει πόσα λεφτά έχει τσεπώσει από τις επιτροπές που συμμετείχε μέχρι σήμερα και πόσα πρόκειται να «χάσει» και θα κάνω το λογαριασμό μόνος μου. Το ότι οι υπόλοιποι 298 (αφαιρώντας και την Χαρά Κεφαλίδου) είναι πιο γαϊδούρια από αυτόν, δεν τον κατατάσσει στο πλευρό της κοινωνίας.

Και πάλι απέναντί της είναι…

Τσούγδω είπε...

@Nikos.Lioliopoulos

Προσωπικά αυτό το "δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα" δεν το ανέχομαι. Δείχνει παραίτηση και αποδοχή των χρόνιων προβλημάτων. Κάποια στιγμή όσοι θέλουν να εκλεγούν βουλευτές θα πρέπει να ακολουθήσουν την ορθή οδό και ο κόσμος επίσης θα πρέπει να μάθει να ψηφίζει με σωστό σκεπτικό. Αλλιώς τίποτα δεν θα αλλάξει. Και τότε ούτε ρουσφετάκια θα υπάρχουν, ούτε ανάγκη για τεράστιες δαπάνες από την πλευρά των υποψηφίων βουλευτών.

@ Πέτρος Κ.

Ωραία δεν μπορώ να αμφισβητήσω τα στοιχεία που παραθέτεις και δεν με ενδιαφέρει να το κάνω. Εξετάζω την πράξη ως πράξη. Δεν είπε κανείς οτι ξαφνικά ο Κυριάκος έγινε το παιδί του λαού το κοντά στην κοινωνία.
Η ανάρτησή μου αυτή είναι ουσιαστικά μία απορία, ένας προβληματισμός. Καταφέρνουμε να διαφωνούμε σε ΌΛΑ ακόμα και σε μία πράξη που είναι ξεκάθαρα θετική και αναζητούμε σκοτεινά κίνητρα, μπαμπούλες κλπ.
Για εμένα το εξοργιστικό είναι η αντίδραση άλλων βουλευτών τύπου Στυλιανίδη, Πιπιλή, που εκτός των άλλων είναι και προκλητικοί.
Τώρα το να την μπαίνουμε σε κάποιον που μπορεί να μην έχει και το πιο καθαρό "πολιτικό μητρώο", ενώ έκανε μία σωστή πράξη και να ανεχόμαστε τον κάθε καραγκιόζη που το παίζει φτωχαδάκι και μιλάει για πλουσιόπαιδα, ε είναι λίγο σχήμα οξύμωρο.

Ανώνυμος είπε...

Το άκρον άωτον της γελοιότητας και της υποκρισίας είναι ότι οι αντιδρώντες στην πρόταση του Μητσοτάκη, Πιπιλή, Στυλιανίδης κ τα άλλα μπουμπούκια που τον κατηγορούν για νεποτισμό και για πλουσιόπαιδο, έγλυφαν τον τιτανοτεράστιο καταλληλότερο που ως γνωστόν ήταν παιδί του λαού και αναδείχτηκε με την αξία και τις ανυπέρβλητες ικανότητες του!!

ΣΧ

ακυβέρνητος είπε...

Δεν εξετάζω τις "σωστές" πράξεις αλλά τα κίνητρα που κρύβονται από πίσω. Και το ότι δεν ανέχομαι να με δουλεύει ο Μητσοτάκης, δεν σημαίνει ότι ανέχομαι κανέναν άλλο καραγκιόζη, όπως υποθέτεις. Γιατί από το σχόλιο μου δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο. Λάθος κατάλαβες.

Αν επιμένεις να εξετάζεις "την πράξη ως πράξη", προφανώς διαφωνούμε.
Εγώ πάντως είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχε να αποκομίσει κάποιο κέρδος, δεν υπάρχει περίπτωση να το έκανε.

Διάβασα ότι η σύμβαση των αυτοκινήτων των βουλευτών (είναι με λίζινγκ) λήγει το Σεπτέμβρη. Άρα τα λεφτά ούτως ή άλλως θα τα πληρώσουμε. Το όφελος για τον ελληνικό λαό αυτής της στρακαστρούκας μπορείς να μου πεις ποιο ακριβώς είναι;

Να σου απαντήσω; Θεαθήναι λέγεται !

Δεν είμαι μίζερος. Απλά έχω κουραστεί να απογοητεύομαι…

Τσούγδω είπε...

@ΣΧ

Να τον κατηγορούσαν τίποτα βουλευτές- φτωχαδάκια, να πω πάει στο διάολο. Αλλά όλο αυτό το κομπλεξιλήκι από μεριάς μερικών εθνοπατέρων είναι εκνευριστικό. Όταν ο κόσμος έχει στοχοποιήσει τους 300 δεν είναι δυνατόν να γίνεται μία τέτοια κίνηση, λαικίστικη ξελαικίστικη και να βγαίνουν άλλοι βουλευτές και να κατηγορούν.

@Πέτρος Κ.

Κάνεις λάθος, δεν υποθέτω κάτι τέτοιο.
Το μόνο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει είναι να γίνει λίγο πιο συμπαθής σε σχέση με άλλους. Πιστεύεις αλήθεια οτι μπορεί να κερδίσει κάτι άλλο πέρα από το να προστατευτεί από κανένα γιαούρτι σε αυτή τη φάση;

Όφελος για τον Ελληνικό λαό δεν υπάρχει ιδιαίτερο, αλλά προσπαθεί να επιβάλλει μία άλλη λογική. Δεν θέλω να τον υπερασπιστώ, δεν είναι στις προθέσεις μου, αλλά θα ήθελα να δω τέτοιες κινήσεις και από άλλους. Για εμένα αυτό δείχνει οτι έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι την αγανάκτηση του κόσμου.
Δεν γίνεται να σε μουτζώνουν τόσοι άνθρωποι, να σε αποκαλούν κλέφτη και να κάνεις οτι δεν ακούς. Είναι πολύ εύκολο να αποφασίζεις ο ίδιος για τα επιδόματά σου, τον μισθό σου και τα προνόμιά σου, είναι όμως αρκετά δύσκολο να πηγαίνεις κόντρα στη συντεχνία σου.