5 Ιουλίου 2011

Ο κ.Μυλόπουλος, ο κ.Πελεγρίνης και οι ... υπόλοιποι Πρυτάνεις.

Στην χώρα μας υπάρχουν περίπου είκοσι Πρυτάνεις και φαντάζομαι οτι συμμετείχαν όλοι στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Φαντάζομαι επίσης οτι όλοι εξέφρασαν τις θέσεις τους, τις οποίες φυσικά ποτέ δε μάθαμε. Το μόνο που προέκυψε σαν αποτέλεσμα από τη Σύνοδο ήταν το κείμενο/απόφαση της Συνόδου και οι μόνες δηλώσεις που έπαιξαν ήταν των κυρίων Μυλόπουλου (Πρύτανης ΑΠΘ) και Πελεγρίνη (δεν χρειάζονται συστάσεις). 
Προσωπικά σχημάτισα την εντύπωση οτι οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα, διότι αν είχε συμβεί το αντίθετο όπως και έγινε, κάπου θα ακουγόταν, κάποιος θα το ανέφερε. Και όμως χρειάστηκε να παρακολουθήσω τους χθεσινούς Φακέλους του Αλέξη Παπαχελά για να διαπιστώσω πως τελικά υπήρξαν και μειοψηφήσαντες Πρυτάνεις, όπως ο Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ κύριος Πραστάκος που φαντάζομαι οτι δεν ήταν ο μοναδικός.


Παραθέτω την κατακλείδα της απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων:
"Η Σύνοδος αποφασίζει να αναλάβει συντεταγμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι Πρυτανικές αρχές λειτουργούν με ευθύνη και θα τιμήσουν την εντολή που  έχουν πάρει από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενες σθεναρά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο."


Φαντάζομαι οτι στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ο κύριος Μυλόπουλος δεν έχει αφήσει εκπομπή για εκπομπή, που να μην μιλάει για την προχειρότητα του νομοθετήματος, την αντισυνταγματικότητά του ("θα τα πούμε στα Συνταγματικά δικαστήρια" είπε εχθές στην κα. Χριστοφιλοπούλου) και το γεγονός οτι σκοπός του Υπουργείου είναι να καθυποτάξει τα Πανεπιστήμια και να τα κάνει ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Μου προκαλεί δε τεράστια εντύπωση, που οι Πρυτάνεις στην αρχή του κειμένου που εξέδωσαν, θίγουν το γεγονός οτι το νομοσχέδιο προωθείται εν μέσω θέρους. Θα ήθελαν φαίνεται να προωθηθεί κάπου τον Οκτώβρη για να παραλύσουν τα Πανεπιστήμια από τις καταλήψεις, να οδηγηθούμε σε πισωγυρίσματα, ένταση και τελικά το Υπουργείο να κάνει πίσω. Η οργισμένη αντίδραση μεγάλου μέρους της φοιτητικής κοινότητας σε όποιες αλλαγές και αν προωθούνται, έχει σταθεί σωτήρια για μεγάλο μέρος της Πανεπιστημιακής κοινότητας τα τελευταία χρόνια. Το "Όχι σε όλα" που υπερασπίζονται οι φοιτητές με ψηφίσματα, καταλήψεις και πορείες, ουσιαστικά ήταν πολύ βολικό για μερίδα καθηγητών που ενδόμυχα έτρεφαν την επιθυμία να μην αλλάξει τίποτα και να συνεχίσουν ανενόχλητοι το πάρτυ τους.


Πολλοί αισθάνονται οτι το Υπουργείο επιθυμεί να τους ... καθυποτάξει και οτι το Συμβούλιο Διοίκησης θα είναι άμεσα ελεγχόμενο. Η παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα είναι εκ του πονηρού. Τα εξωτερικά μέλη που θα το απαρτίζουν θα είναι επιλογή των 7 μελών ΔΕΠ και του εκπροσώπου των φοιτητών, οπότε δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης μελών που θα επιλέγει το Υπουργείο.


Μεγάλο μέρος της Πανεπιστημιακής κοινότητας εθελοτυφλεί και αρνείται να δεχτεί το εξής απλό: η συνδιοίκηση απέτυχε. Και δεν απέτυχε επειδή ήταν το λάθος μοντέλο, αλλά επειδή υπήρξαν οι γνωστές στρεβλώσεις. Όπως υπάρχουν στο οτιδήποτε. Εν δυνάμει ο κάθε θεσμός και το κάθε επεξεργασμένο μοντέλο θα μπορούσε να είναι τέλειο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ανθρώπους που καλούνται να το εφαρμόσουν και στην ανάγκη που τους δημιουργείται να το υπερβούν και να το παρακάμψουν. Σε περιπτώσεις δε που τα διάφορα διοικητικά σχήματα είναι μεγάλα, είναι συνήθως και μη λειτουργικά αφού οι διαφορετικές απόψεις και οι διαφορετικές θεωρήσεις, στέκονται εμπόδιο στη λήψη αποφάσεων και παρατηρείται στασιμότητα. 
Όπως υπερασπίζομαι την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, έναντι της Άμεσης, τα μικρά και ευέλικτα κυβερνητικά σχήματα έναντι φαραωνικών σχημάτων που εγγυώνται τη στασιμότητα, καθαρά και μόνο για θέματα λειτουργικότητας, έτσι υπερασπίζομαι και το Συμβούλιο διοίκησης.


Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που επικαλείται η πλειοψηφία των Πρυτάνεων. Η χαριστική βολή στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα δοθεί αν δεν περάσει το νομοσχέδιο αυτό, αν υπάρξει στασιμότητα και αν για ακόμα μία φορά, "το νομοσχέδιο πέσει στους δρόμους"
Ετοιμαστείτε για τεράστια παραπληροφόρηση γύρω από το νομοσχέδιο. Πρέπει όσοι το υποστηρίζουν καθηγητές και Πρυτάνεις να βγουν μπροστά, ας μην αφήσουν για ακόμα μία φορά τους φωνασκούντες και αντιδρώντες να καταδικάσουν το Πανεπιστήμιο.


Τέλος, για να μην τρελαθούμε, οι περισσότεροι φοιτητές που δεν ασχολούνται με φοιτητικές παρατάξεις, δεν γνωρίζουν καν οτι υπάρχουν Πρυτανικές εκλογές και οτι έχουν δικαίωμα ψήφου. Και αν το γνωρίζουν, δεν συμμετέχουν, καθότι δεν ενδιαφέρονται να εκλέξουν Πρύτανη, γιατί συνήθως δεν ξέρουν ποιοί είναι υποψήφιοι και κυρίως δεν γνωρίζουν τι αρμοδιότητες έχουν. Αυτό για τα διάφορα που λέει ο κύριος Μυλόπουλος όπως το οτι η διοίκηση από ένα ολιγμελές σχήμα, θα ενισχύσει τον κομματισμό και τη διαφθορά.


ΥΓ: Δηλώνω αγανακτισμένη με τους αντιδρώντες στο Νόμο για τα ΑΕΙ και κυρίως με τα επιχειρήματα που επικαλούνται για τον Ανένδοτό τους. Τους περιμένει έκπληξη, οι αγανακτισμένοι είναι πολλοί.


Update: Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, οι Πρυτάνεις ζήτησαν διάστημα τριών μηνών για να "μελετήσουν" το νομοσχέδιο. Σε 3 μήνες θα έχουμε Οκτώβρη. Ούτε τα προσχήματα.


Διαβάστε επίσης: 
Μεταρρύθμιση και Αντιμεταρρύθμιση

10 σχόλια:

Hive είπε...

Η ανάρτησή σου δεν αποτελεί έκπληξη. Θα ήταν τέτοια αν δεν υποστήριζες μονίμως ό,τι κι αν κάνει η "κυβέρνηση" αυτή, περιμένοντας να αμειφθής μελλοντικά. Εκτός αν γίνεται ήδη.

Τσούγδω είπε...

@ Hive

Έχω άποψη και αυτή είναι η άποψή μου. Δεν ξέρω αν εσείς αμείβεστε για τις απόψεις που εκφράζετε. Είναι εντυπωσιακό να πιστεύει κάποιος οτι όταν ο διπλανός του έχει διαφορετική άποψη, σίγουρα από κάπου τα παίρνει. Φαντάζομαι έχετε βγάλει ήδη τα συμπεράσματά σας.
Μπορείτε αν θέλετε να μου πείτε και τη δική σας άποψη, αν όχι, τότε μου αφήνετε το ελεύθερο να υποθέσω οτι είναι ένα ξερό "όχι".

Ανώνυμος είπε...

Με μας που είμαστε ''αγανακτισμένοι'' με τους Μυλοπουλους και τους Πελεγρινηδες αυτης της χώρας, τι θα γίνει;

Με μας που δεν νιωθουμε καμια νοσταλγία για την προ ''μνημονίου'' εποχή; Αυτό το μεταπολιτευτικό έκτρωμα; Μπορούμε να πάμε εξω απο το σπίτι του Μυλοπουλου, του Τράγκα, του Κουρή και να μουτζώσουμε;

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι δάσκαλοι πολιτεύονται παύουν να είναι δάσκαλοι.
Παρακολούθσα τον Μυλοπουλο στις ειδήσεις χθές αν δεν κάνω λάθος και τον "εκτίμησα" δεόντως. Δίδασκε πρός μία κατεύθυνση άρα δεν μου κάνει.

Γιάννης

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 5:39

Θεωρώ οτι θα πρέπει οι πιο ψύχραιμοι που αναγνωρίζουν τα προβλήματα, να έχουν ως μόνο τους όπλο τον διάλογο. Δεν πρέπει να γίνουμε σκορποχώρι. Ο καθένας θα κυκλοφορεί και θα μοιράζει μούτζες δηλαδή;

@Γιάννης

Είναι θεμιτό να έχεις την όποια άποψη, είναι θεμιτό και να μην είσαι αντικειμενικός. Αυτό που με ενόχλησε αισθητικά κυρίως ήταν ο τρόπος που απαξίωσε τον έταιρο Πρύτανη, αυτή η ειρωνία... Πάντως αυτή η στάση του φαίνεται να επιβραβεύεται από τους συναδέλφους του, σας παραπέμπω στις διθυραμβικές κριτικές των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ για την εμφάνισή του...
http://diafaneia.ee.auth.gr/?q=node/961

Ανώνυμος είπε...

Εκείνοι είναι κλικα και επαγγελματίες που θίγωνται κάποια κεκτημένα τους. Εγω είμαι λαός, χωριάτης και αγράμματος.

Γιάννης

spizaetos είπε...

Φοιτητής δεν είμαι, οπότε δεν πρόκειται να ασχοληθώ ιδιαίτερα με το θέμα. Αλλά έχω μια ερώτηση, αφού εσύ ασχολείσαι: Τίποτα στραβό δεν υπάρχει στο προσχέδιο νόμου; Τίποτα;

Τσούγδω είπε...

@ Spizaetos

Αν παρατήρησες δεν αναφέρομαι σε όλο το σχέδιο νόμου αλλά κυρίως στις διοικητικές αλλαγές, τις οποίες και υποστηρίζω σαν φιλοσοφία. Όμως χρειάζονται διευκρινίσεις πάνω σε πολλά ζητήματα.
Πχ το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 15 μέλη, τα εξωτερικά μέλη θα επιλέγονται από τους 7 εσωτερικούς; Αν ναι, τότε διαφωνώ, γιατί τότε ουσιαστικά όλο το συμβούλιο θα ελέγχεται από τα μισά μέλη.
Επίσης όσον αφορά στα συγγράμματα, είμαι κάθετα αντίθετη στο να σταματήσουν να μοιράζονται και να παρέχονται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Πρώτα θα πρέπει οι βιβλιοθήκες να προμυθευτούν ικανό αριθμό αντιτύπων για το κάθε σύγγραμμα και μετά να γίνουν τέτοιοι πειραματισμοί.
Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί το πως θα γίνεται η αξιολόγηση.

Υπάρχουν λοιπόν και στραβά και πολλά "σκοτεινά σημεία" τα οποία προβληματίζουν, όμως επιμένω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλαγές είναι επιβεβλημένο να γίνουν, η κατάσταση δεν πάει άλλο.

nikos είπε...

Ξέρετε ποια είναι η πλάκα; Ο Μυλόπουλος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και το 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής. Το ακόμα ποιο αστείο είναι οτι βγήκε πέρυσι Πρύτανης με τη στήριξη της ίδιας της Διαμαντοπούλου, στην οποία εθεωρείτο προσκείμενος

Τσούγδω είπε...

@nikos

Τι έχουν ακούσει τα αυτάκια μου από άτομα τέως προσκείμενα στη Διαμαντοπούλου μέσα στα Πανεπιστήμια δεν λέγεται.