22 Ιουλίου 2011

Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων

Διαβάζω από εχθές δυο τύπους αναλύσεων. Οι μισές αποπνέουν ανακούφιση, οι άλλες μισές δεν αναλύουν καν τις αποφάσεις και μιλάνε για χρεοκοπία. Έστω και επιλεκτική, δεν μας πειράζει... Χρεοκοπία δεν είναι κι αυτή; Άρα αποτύχαμε και τα ελικόπτερα περιμένουν με ζεσταμένες μηχανές.



Επιλεκτική χρεοκοπία, όπως λέμε ολίγον έγκυος ή όπως λέμε ανεμογκάστρι;


Θεωρητικά βέβαια, χρεοκοπημένοι είμαστε καιρό τώρα, απλά τα τελευταία 2 χρόνια γνωρίζουμε τα πραγματικά νούμερα. Άλλο να είσαι θεωρητικά χρεοκοπημένος και άλλο πρακτικά, δηλαδή να κηρύξεις στάση πληρωμών κλπ. 


Ας δούμε όμως λίγο σε μία σύντομη αναδρομή πώς φτάσαμε ως εδώ...


4 Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται κυβέρνηση με 10 μονάδες διαφορά από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στο debate των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Καραμανλή να δεσμευτεί οτι τα νούμερα για το έλλειμμα και για το χρέος, ήταν τα αληθινά. Ο Καραμανλής απέφυγε να δεσμευτεί.
Λίγους μήνες μετά κι ενώ περιμέναμε όλοι να δούμε τις πολυδιαφημισμένες 100 πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν οι δηλώσεις για παγόβουνα κλπ και τα spread εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη μόλις αποκαλύφθηκε το μαγείρεμα των νουμέρων, από την όχι και τόσο ανεξάρτητη όπως αποδείχθηκε, στατιστική υπηρεσία.
Έχουμε εδώ λοιπόν το πρώτο σημείο διαφωνίας. Τα spread ανέβηκαν λόγω των δηλώσεων ή λόγω του οτι αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά νούμερα; Το αφήνω στην κρίση σας.


Αρχίζει λοιπόν να συζητιέται έντονα η προσφυγή μας στο ΔΝΤ.
Τον Μάιο του 2010 εντασσόμαστε σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Μνημόνιο το ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πλην 3, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη. Εξασφαλίστηκαν έτσι 110δις σε πακέτα δόσεων. Μέσα σε ένα χρόνο το μόνο που εφαρμόστηκε ήταν οι περικοπές. Οι αποκρατικοποιήσεις, οι καταργήσεις οργανισμών έμειναν στα χαρτιά υπό τον φόβο των αντιδράσεων και έτσι πορευτήκαμε ένα χρόνο και βρεθήκαμε σε χειρότερη θέση από αυτή που βρισκόμασταν τον Μάιο του 2010.
Δεύτερο σημείο που πρέπει να σημειώσουμε. Ποιός ευθύνεται για τη μη εφαρμογή του Μνημονίου; Μήπως η κακιά ΝΔ; Ή μήπως το Παναγιωτακοπουλικό/Τονιααντωνιακό Πασόκ  και οι συνδικαλιστές -διαμάντια κατά Χρυσοχοίδη που το ίδιο εξέθρεψε;


Κάπως έτσι ήρθε το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πλην ενός και την Έλσα Παπαδημητρίου.
Αυτή η πολιτική δεν οδηγούσε πουθενά προφανώς. Και κάπως έτσι φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα που τα πράγματα άλλαξαν, καθώς επιτέλους δόθηκε μία Ευρωπαϊκή λύση.


Ελπίζω να μην διαφωνεί κάποιος με την παράθεση τουλάχιστον των γεγονότων... Πάμε τώρα στην περαιτέρω ανάλυση.


Υποτίθεται λένε κάποιοι, οτι υπογράψαμε το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο για να μην χρεοκοπήσουμε και όμως χρεοκοπήσαμε. Είναι φαίνεται πολύ δύσκολο να αντιληφθούν οτι χρεοκοπία σημαίνει στάση πληρωμών. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την κωλοπιλάλα, που πριν ακόμη μας υποβαθμίσουν οι οίκοι σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, το έχουν προεξοφλήσει, προσπαθώντας να προλάβουν να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη. Δεν τους ενδιαφέρει επίσης οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ουσιαστικά να αγνοήσει την όποια αξιολόγηση τέτοιου τύπου.


Με το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο μείναμε ουσιαστικά μέσα στο παιχνίδι και μας δόθηκε η δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση. Το 2010 δεν φαινόταν η Ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και κάποιοι μιλούσαν για Ελληνικό πρόβλημα. Αν δεν είχε ψηφιστεί το Μνημόνιο ή το Μεσοπρόθεσμο, τώρα θα ήμασταν χρεοκοπημένοι, αγκαλιά με τις δραχμούλες μας και θα βλέπαμε τους Ευρωπαίους να βρίσκουν λύση για άλλου τύπου προβλήματα που θα τους είχε δημιουργήσει τόσο η κρίση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όσο και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.


Κατηγορούνται συνεχώς οι βουλευτές που ψήφισαν Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο αλλά δεν μας λέει κανείς πού θα ήμασταν αν δεν είχαν ψηφιστεί. Θα είχαμε χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα και θα μου επιτρέψετε να συμπεράνω απλοϊκά και ισοπεδωτικά, πως όσοι δεν τα ψήφισαν ή δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε έναν εθνικό διάλογο ή σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ήθελαν τη χρεοκοπία της χώρας.
Ξέχασα λίγο πιο πάνω να αναφερθώ στις συνεχείς προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να εξασφαλίσει συναίνεση. Φαντάζομαι ο μόνος που το αμφισβητεί είναι ο αξιόλογος Αντώνης Σαμαράς και η παρέα του. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε οτι λίγο πριν τον ανασχηματισμό ο Παπανδρέου δέχθηκε μέχρι και να αφήσει την Πρωθυπουργία και ο Σαμαράς, έβαλε ως προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου για το μεταναστευτικό.
Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, για να ξέρουμε και τι ρόλο έπαιξε ο καθένας.


Τώρα που τα πράγματα αναμένεται να ηρεμήσουν δεν πρέπει να ξεχάσουμε οτι υπάρχουν και κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις ορισμένων. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Καμμένος, είναι υποχρεωμένος να μας παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, οτι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έμμισθος broker των διεθνών τοκογλύφων και οτι η οικογένεια Παπανδρέου είναι μπλεγμένη με διάφορα CDS όπως υπονόησε. Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει η παράνοια και ο λαικισμός. 
Πλέον ο καθένας κρίνεται σε άλλη βάση.


Για να μην ξεχνιόμαστε:
''H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων,
που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο,
εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.''

Επαφίεται λοιπόν στον πατριωτισμό των Ελλήνων να εφαρμόσουν δημοκρατικά ψηφισμένους νόμους και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του Συντάγματος. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε τώρα που είναι καιρός μεταρρυθμίσεων και κινητοποιήσεων. Δεν είμαι σίγουρη πάντως πως όσοι χρησιμοποιούν το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους "γνήσιους πατριώτες", αντιλαμβάνονται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιχείρημα από τους "αντιπάλους τους", όσους δηλαδή πραγματικά υπερασπίζονται την εφαρμογή του Συντάγματος. 
Νομίζω πάντως οτι μετά τη χθεσινή απόφαση, που είναι όπως όλα δείχνουν μία απόφαση-ανάσα, πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Για να δούμε, θα βάλουμε μυαλό;

ΥΓ: Όταν η ΝΔ αποφασίσει να βγάλει ανακοίνωση, ξυπνήστε με.... Update: Η ΝΔ με μία αμελητέα καθυστέρηση της τάξεως των 12 περίπου ωρών, αναγνώρισε οτι στο σχέδιο που παρουσιάστηκε, υπάρχουν κάποια θετικά σημεία, αλλά και πολλά "σκοτεινά", δεν αμέλησαν να τονίσουν οτι το Μνημόνιο απέτυχε. 

17 σχόλια:

Khlysty είπε...

α) Να διαβάσεις και τη δική μου ανάλυση, πιστεύω ότι θα σου αρέσει :-)

β)Το μνημόνιο αρχικά και το Μεσοπρόθεσμο στη συνέχεια αποτέλεσαν, κατά την άποψή μου τις προσπάθειες των Ευρωπέων να βάλουν ένα φραγμό στο πανηγύρι ξοδέματος που διαπίστωσαν ότι γινόταν στην Ελλάδα. Ήταν -και παραμένουν- ατελή και δυσεφάρμοστα προγράμματα, καθώς επιχειρούν να παντρέψουν αλληλοσυγκρουώμενες οικονομικές πολιτικές (εσωτερική υποτίμηση και νομισματική σταθερότητα), ωστόσο, συμφωνώ μαζί σου ότι τα κρίσιμα κομμάτια τους (διαρθρωτικές αλλαγές) πάνε ως τώρα στράφι χάρη στο μαυρογιαλουρισμό πολλών στην κυβέρνηση.

γ)Οι Ευρωπέη αποφάσισαν να πάρουν ένα λελογισμένο ρίσκο, βάζοντας στο παιχνίδι της διάσωσης και τις τράπεζες. Χρεοκοπία -επιλεκτική ή κανονική- δεν πρόκειται να συμβεί, ακόμα κι αν οι οίκοι το επιχειρήσουν. Θεωρώ ότι ο εσωτερικός τσαμπουκάς της απόφασης κόβει τον αέρα των οίκων (ακόμα κι αν αξιολογήσουν την Ελλάδα στη βαθμίδα SD, αυτό θα έχει μικρή και πεπερασμένη διάρκεια).

δ)Τώρα που μάθανε πώς παίζεται το παιχνίδι, τι θά'λεγες να τους πιέζαμε και για ευρωομόλογο; ;-Ρ

Τσούγδω είπε...

@khlysty

α) Τη διάβασα και συμφωνώ.
β) Αν συνεχίσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα το επόμενο πρόγραμμα που θα έρθει θα είναι πιο επώδυνο... Πάντως δε νομίζω οτι ξεμπερδέψαμε. Οι αντιδράσεις όταν αρχίσουν οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι πολύ έντονες και δεν ξέρω αν μία μονοκομματική κυβέρνηση θα μπορέσει να τις ελέγξει και να αντέξει.
δ) Μιάς και σε βρήκα εξήγησέ μου τι είναι το Ευρωομόλογο και τι θα κερδίσουμε από αυτό :)

Khlysty είπε...

Με απλά λόγια, αντί να δανείζεται η κάθε χώρα μόνη της, δανείζεται μέσω κοινού χρεογράφου όλη η Ευρωζώνη. Έτσι, και καλύτερους όρους δανεισμού επιτυγχάνει (καλύτερη αξιολόγηση από τους οίκους, μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη ισχύς) και μπορεί να φτιάξει έναν κουμπαρά για να στηρίζει όποιες χώρες έχουν ανάγκη. 'Ντάξει, οι Γερμανοί έχουν ένα δίκιο, με το ευρωομόλογο ουσιαστικά μοιράζεται το βάρος του χρέους και σε χώρες με μικρό πρόβλημα, άσε που -κατά πάσα πιθανότητα- αυξάνεται και το κόστος δανεισμού τους. Από την άλλη, όμως, το ευρωομόλογο αποτελεί την κύρια έκφραση της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, αφού, για να επιτύχει, θα πρέπει και οι "άτακτες" χώρες να δείξουν σύνεση και να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτά τους... Κι έχει και ισχυρότερες εγγυήσεις και κόβει και την όρεξη των ραντιέρηδων για σπέκουλα, όπως κάνουν, ας πούμε, με την Ιταλία.

Ανώνυμος είπε...

"να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του" Πόσο δίκιο έχεις!!
Αλλά μην το ελπίζεις οι παπατζήδες έχουν περισσέψει στην Ελλάδα.

nikos είπε...

Είμαι βαθύτατα συγκινημένος. Υστέρα απο εργώδεις προσπάθειες του Παπανδρέου και των "κηπουρών", οι Ευρωπαίοι μας παρέχουν ενα πολύ γενναιόδωρο πακέτο οικονομικής βοήθειας, το οποίο κατα πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί για να διορίζουν η Διαμαντοπούλου, ο Λοβέρδος, ο Σκανδαλίδης, ο Χρυσοχοΐδης, ο Ρέππας, ο Βενιζέλος τους κομματικούς τους στρατούς.
Όσο για το " Σχέδιο Μάρσαλ" προβλέπω να ξαναγίνει "Σχέδιο Μπόμπολα"

Τσούγδω είπε...

@ Khlysty

Ευχαριστώ για την ενημέρωση!
Σαν να λέμε θα υπάρχει μία αξιολόγηση για όλη την Ευρώπη;
Αντιλαμβάνομαι τα θετικά όμως φαντάζομαι προυποθέτει τον περιορισμό των ελλείμματων στο επίπεδο που έχει συμφωνηθεί (3%). Δεν είναι τρελοί να βάλουν το κεφάλι τους στη λαιμητόμο.

@ Ανώνυμος 9:49
Η σωτηρία πλέον κοστίζει ακριβά. Την επόμενη φορά που δεν θα είμαστε συνεπείς και θα πρέπει να μας σώσουν ή θα έχουν βρει τρόπο να μας ξεφορτωθούν με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες ή τα μέτρα θα είναι εξωφρενικά.

@ nikos

Ύστερα από προσπάθειες του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου, αλλά και του Μπένυ τον τελευταίο καιρό, αλλά και ύστερα από τεράστια υπονόμευση της προσπάθειας, όσων προσπάθησαν και από πολλά πισωγυρίσματα.
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του τώρα και εμπρός για μεταρρυθμίσεις.
Τώρα που ξέρουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, είναι καθήκον μας να τους ελέγχουμε και να μην αφήνουμε περιστατικά τύπου "Ινστιτούτου Νεολαίας" να περνάνε στο ντούκου.
Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι κηπουροί, γεμίσαμε Τόνιες Αντωνίου.
Μην ανησυχείς για το Μάρσαλ, σιγά μην αφήσουν το ντουετάκι Χρυσοχοίδη- Βενιζέλου να το διαχειριστεί.

ΥΓ: Για ένα άτομο άλλαξα κι εγώ γνώμη και μου το έχει βγάλει ξινό (Διαμαντοπούλου).

nantia είπε...

Συμφωνω με αυτη τη συντομη αναδρομη .

Βεβαια,αξιζει να αναρωτηθουμε τι μεσολαβησε απο την ψηφιση του Μεσοπροθεσμου ωστε να αναγκαστουν να παρουν αυτες τις αποφασεις οι εταιροι μας .
Τα εξης:
-Οι κινητοποιησεις των αγανακτισμενων και ειδικα τα επεισοδια πρεπει να φοβισαν.
-Η μεγαλη υστερηση εσοδων το πρωτο εξαμηνο.
-Το προβλημα της Ιταλιας .Δεν εχει το ελειμμα μας,αλλα το δημοσιο
χρεος της ειναι μεγαλο.
(δεν ειναι τυχαιο οτι πολλες φορες επανελαβαν οτι αυτες οι αποφαεις δεν θα παρθουν για αλλες χωρες )

Για το ευρωομολογο θελω να πω οτι μια τετοια αποφαση που πρεπει να την επιδιωξουμε ,πιθανοτατα θα εκλεινε την πορτα εξοδου της Γερμανιας απο την Ευρωζωνη .Αυτο υποστηριζουν διαφοροι,αναμεσα τους και ο Βαρουφακης.
Αυτο καθεαυτο το ευρωομολογο ,θα βοηθουσε Κινεζους και αλλους να επενδυσουν στην Ευρωπη ντι να διοχετευουν ολη τους τη ρευστοτητα σε αμερικανικα ομολογα.

υ.γ.
Τωρα πια,μεσα στη χωρα , σοβαρευει πολυ το πραγμα.
Δεν συγχωρουνται πισωγυρισματα, υπαναχωρησεις ,λαικισμοι .
Ο χρονος δεν ειναι με το μερος μας, η αντοχη του κοσμου εξαντλειται και η απελπισια ειναι κακος συμβουλος .
Η βασικη μου ενσταση ειναι στο οτι η κατανομη των βαρων δεν ειναι δικαιη .
Οσο και να διαμαρτυρεται ,η μεσαια ταξη πρεπει να σηκωσει το βαρος και οχι οι εξαθλιωμενοι μικροαστοι και εργατες-μισθωτοι .
Αφηνω τελευταια την ατιμωρησια που ομως,δινει ισχυρα επιχειρηματα σε οσους υποστηριζουν οτι ολοι ιδιοι ειναι.

Τσούγδω είπε...

@nantia42

Αν θέλετε την άποψή μου ευτυχώς που μεσολάβησαν αυτά και αναγκάστηκε η Ευρώπη να βρει μία σοβαρή λύση.
Βέβαια καθόλου σίγουρη δεν είμαι οτι εν τέλει θα μας βγει σε καλό, αφού ούτε το Μνημόνιο δεν εφαρμόσαμε, που μπροστά στο Μεσοπρόθεσμο ήταν ένα χάδι.
Έχει αποδειχθεί οτι η στασιμότητα είναι η χειρότερη καταδίκη, δεν λέμε να το καταλάβουμε.

Όσον αφορά στο ποιός θα πληρώσει, όλοι θα πληρώσουν ανάλογα με τις αντοχές τους, αυτό είναι το σωστό.

nikos είπε...

Μα με τι κάθεστε και ασχολείστε; Εχουμε σοβαρότερα θέματα. Εδώ η Τόνια και η Σοφία(Γιαννακά) δεν μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες και ασχολείστε με το πακέτο διάσωσης;
Νομίζω οτι το ίδιο πρόβλημα θα έχει και η Σούλα(δε φαντάζομαι να ρωτήσετε ποια Σούλα!!!), την οποία έχουμε χάσει τον τελευταίο καιρό

nikos είπε...

Μόλις άκουσα στη ΝΕΤ, οτι ξεκινανε τα αναπτυξιακα μέτρα που δεν είναι άλλα φυσικά απο την κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων. Με Μπένι και Χρυσοχοΐδη τι περίμενε κανείς; Έφυγε και η Μπιρμπίλη...
Ελπίζω οι αναθέσεις να μη γίνουν με το γνωστό τρόπο στον εργολάβο που όλοι φανταζόμαστε

Τσούγδω είπε...

@nikos

Δεν την έχουμε χάσει καλέ. Συνυπέγραψε το αίτημα για σύγκλιση του ΚΤΕ μεταφορών!

Απ' οτι φαίνεται πρέπει να αρχίσουμε από το "Λόλα να ένα μήλο". Τι ορίζουμε λοιπόν ως ανάπτυξη;
Την οικοδομή και την επέκταση των οδικών αξόνων; Είναι δυνατόν να ξεκινάμε έτσι;

nikos είπε...

Όχι ρε γαμώτο χοντρό το πρόβλημα τώρα, πως αυτές οι 3 κυρίες θα πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Πάντως η Γιαννακά αρχίζει να γίνεται ίνδαλμα τον τελευταίο καιρό. Απο εκεί που έβριζε την Κατσέλη, που αντιστεκόταν στην Τρόικα στο θέμα των Συμβάσεων του Ιδιωτικού Τομέα, βγαίνει τώρα να υπερασπιστεί τους ταξιτζήδες

τσότσος είπε...

Θαυμάζω το κουράγιο σου να λες τα αυτονοητα σε ώτα μη ακουόντων...

Ο Ουμπέρτο Έκο περιγράφει τους Έλληνες σαν λαό που "ψοφάει" να χάνει το χρόνο του σε άσκοπες κουβέντες μέχρι να τριχοτομήσει την τρίχα (Κοιμητήριο της Πράγας).
Κάπως έτσι αναλισκόμαστε, αν δεν υπάρχουν από πίσω συμφέροντα, να "αναλύουμε" τις σκοτεινές πλευρές της συμφωνίας, τζάμπα μάγκες ως συνήθως...

Τσούγδω είπε...

@nikos

Κατηγορούσε η Γιαννακά την Κατσέλη γι' αυτό το θέμα;

@τσοτσος

Το ένα μας ξινίζει, το άλλο μας βρωμάει. Πάντα ανικανοποίητοι...... Λογικό, αφού όλοι μας χρωστάνε και ελάχιστοι (μην πω κανένας) αναγνωρίζουν την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητά μας.

nikos είπε...

Κι όμως την κατηγορούσε, γιατι δεν εφαρμόζει το μνημόνιο και δημιουργεί προβλήματα με την Τρόικα

Ανώνυμος είπε...

Μέρος τών αποδείξεων είναι στό Olympia.gr
Όλα τά CDS είναι στή δικαιοσύνη στόν εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.
Ο Αντρίκος θά κληθεί νά απαντήσει καί γιά τα αφεντικά του Unigestion καί γιά τις´ ΜΚΟ μέ έδρα τήν Ελβετία i4cense.
Εσείς αν θέλετε αναδημοσιεύστε τίς αναρτήσεις αυτές καί μήν αρνείστε στίς ανακοινώσεις τών γραφείων δημοσίων σχέσεων του antricos
Πάνος Καμμένος

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 2:09

Πραγματικά πιστεύετε οτι ο Αντρίκος Παπανδρέου είναι υπόλογος επειδή μία εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε κατείχε CDS?
Για την ΜΚΟ του δεν έχω ιδέα.