9 Ιουλίου 2010

Ευχαριστώ κα. Σακοράφα


Το ΠΑΣΟΚ από το 74, από τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και αργότερα,
εξαιρώντας
κακές παρενθέσεις,
αργότερα λοιπόν με το Γιώργο Παπανδρέου, μίλησε για αυτό το είδος του πολίτη, του δυνατού, του εύρωστου, του ενεργού, του συνειδητού.Μίλησε για αυτήν την κοινωνία, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής.

Μίλησε για αυτό το οικονομικό μοντέλο,
το μοντέλο της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. [...]

Γιατί εάν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση,
μέσα δηλαδή στην ιστορική και πολιτική συγκυρία που ωριμάζει και τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου,
τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής, παρά μόνο
νεοφιλελεύθερος.[...]

Με πολιτικές επιλογές φτάσαμε στο σημερινό μονόδρομο.
Και αυτές οι επιλογές δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας μόνο.
Είναι εμφανής πολιτική πρόθεση!
Τόσο εμφανής πολιτική πρόθεση, όμως, που πιστεύω ξεκάθαρα πια,
ότι τα μέτρα δεν επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης,
αλλά, δυστυχώς για την κυβέρνηση και την ταυτότητα που επικαλείται, με αφορμή την κρίση.[...]

Όλη η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα για το ασφαλιστικό εδώ.

Κόλαφος...
Με μπέρδεψε και με προβλημάτισε πολύ αυτή η ομιλία, όπως με μπερδεύει "συναισθηματικά" η στάση της εν λόγω πολιτικού από τότε που το ΔΝΤ μπήκε σφήνα στις ζωές μας. Αισθάνομαι από τη μία πως έχει απόλυτο δίκιο, αλλά από την άλλη αναρωτιέμαι: Και αν όλα αυτά είναι μία υπερβολή?
Είναι ένα από τα άτομα τα οποία εκτιμώ απεριόριστα, των οποίων τη δράση θαυμάζω και την άποψή της την ακούω πάντα με τεράστια προσοχή... Γι' αυτό η ομιλία της για μία ακόμη φορά με ταρακούνησε....

Θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις που με βασανίζουν τις τελευταίες ημέρες, πιο έντονα μετά από αυτή την ομιλία...

Πόσες και πόσες δικαιολογίες δεν έχει εφεύρει το μυαλό μου αυτές τις μέρες για να πειστώ πως τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία και πως σε βάθος χρόνου θα δούμε θετικά αποτελέσματα... Μα γιατί πρέπει να εφευρίσκω συνεχώς δικαιολογίες?
Ίσως από ανάγκη να μην παραδεχτώ πως μπορεί να έκανα λάθος, ίσως για να ξεγελάσω τον εαυτό μου...

Φοβάμαι μήπως έχω καταφέρει σαν άνθρωπος που πιστεύει στην καλή προαίρεση των άλλων να πέσω θύμα μίας αισχρής προπαγάνδας, που είχε ως μόνο στόχο να μας πείσει πως όλα αυτά γίνονται για το κοινό καλό. Και το φοβάμαι γιατί πραγματικά δεν βλέπω να λαμβάνονται μέτρα για να πάρει μπρος η αγορά, μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα και κυρίως βλέπω πως τα μεγάλα ψάρια ακόμη κάνουν τα δικά τους...

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση τα στηρίζουν μόνο οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του Κοινοβουλίου και αυτές όχι με τόσο ζήλο, γιατί το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ τους τρώει τη δουλειά και έχει αρχίσει να παρεισφρύει στα δεξιοχώραφά τους... Σε αυτά τα χωράφια εγώ δεν έχω καμία δουλειά.
Μέτρα, μέτρα, μέτρα και μία κοινωνία που ακόμα βρίσκεται σε αναμονή, βουλευτές πρόβατα που πνίγονται μέσα στα νέα ιδεολογικά πλαίσια που τους επιβάλλονται, όσοι έχουν ιδεολογία φυσικά.
Έχω ελάχιστη υπομονή ακόμη...
________________

Nιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σοφία Σακοράφα, που από τη στιγμή που μπήκε στο Κοινοβούλιο δικαιώνει συνεχώς την επιλογή χιλιάδων πολιτών (και δική μου), να την ψηφίσουμε.

Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος πολιτικός μέσα στη Βουλή πέραν ίσως από τον Κουβέλη και τον Λεβέντη που να γεννά τέτοιες αντιδράσεις στους ψηφοφόρους του και να απολαμβάνει τη συμπάθεια του κόσμου σε αυτή τη φάση.

Είναι παρήγορο να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στο Κοινοβούλιο και μην ξεχνάμε πως η Σοφία Σακοράφα δεν είναι απλά η γυναίκα που καταψήφισε το μνημόνιο και το ασφαλιστικό κόντρα στην κομματική γραμμή... Είναι μία γυναίκα που αγωνίζεται μία ζωή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τον Παλαιστινιακό λαό. Δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική στάση...

Ελπίζω στο μέλλον να ξαναδιεκδικήσει την ψήφο μας, αν όχι με το ΠΑΣΟΚ τότε με κάποιο... δημοκρατικό αριστερό κόμμα...

Μόνο αν αρχίσουμε να ψηφίζουμε προσωπικότητες και όχι κόμματα θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αυτομουτζώνεσαι διαρκώς για ατυχείς επιλογές που έχεις κάνει...
Τουλάχιστον για έναν από τους 4 σταυρούς μου, είμαι υπερήφανη, κάτι είναι κι αυτό...

ΥΓ: Η φωτογραφία από το sakorafa.gr

9 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα προεκλογικά ψέματα (με ή χωρίς εισαγωγικά) του Γ. Παπανδρέου. Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος από έναν πολιτικό που ήξερε πολύ καλά τι τον (και μας) περιμένει και παρ’ όλα αυτά …έταζε λεφτά.
Θεωρώ είτε αφελή, είτε ηλίθιο, είτε επικίνδυνο όποιον πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές επειδή «έταξε», ενώ ο ακαταλληλότερος τις έχασε γιατί «είπε την αλήθεια». Πρώτα απ’ όλα δεν θυμάμαι ποτέ να είπε την αλήθεια ούτε αυτός. ΠΟΤΕ δεν είπε κουβέντα για τον διπλασιασμό του χρέους επί πρωθυπουργίας του και για την εκτόξευση του ελλείμματος στα δυσθεώρητα ύψη που το παρέδωσε. Έχει κανένας (εξαιρούνται οι μαλάκες) την εντύπωση ότι αν είχε εμφανιστεί στο γυαλί σε κάποιο από τα διαγγέλματα που μας συνήθιζε και είχε παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας που παραδίδει, δεν θα είχαν και αυτός και το κόμμα του καταβαραθρωθεί;
Σήμερα πιστεύει ότι με τη σιωπή του (που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι χρυσός αλλά παραδοχή της ενοχής) θα τον λυπηθεί η ιστορία, ή ότι κάποτε στο μέλλον θα εμφανιστεί ξανά στο πολιτικό προσκήνιο ως «χρυσή λύση». Δικό του πρόβλημα. Τον αφήνω αυτόν και το κόμμα τους γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Την Σοφία Σακοράφα ως πολιτική οντότητα ομολογώ ότι δεν την γνώριζα. Δεν έχω παρακολουθήσει ομιλίες της και είχα την ίδια εντύπωση που έχει όλος (σχεδόν) ο λαός: μια από τους 300. Διαπιστώνω ότι πρόκειται για εξαίρεση, μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη.
Το ζητούμενο στην πολιτική είναι η συνέπεια λόγων και έργων. Όλοι μας κατηγορούμε τον πολιτικό που «άλλα λέει και άλλα κάνει». Αυτόν που με το φόβο της διαγραφής και της «εξόδου από το μαντρί» θυσιάζει ιδέες, πιστεύω και οράματα. Από την άλλη όμως, με την διαμετρικά αντίθετη λογική, που φθάνει στα όρια της σχιζοφρένειας, κατηγορούμε τον πολιτικό που μένει αταλάντευτος στις θέσεις του, που τηρεί το «συμβόλαιο με το λαό», που δεν αλλαξοπιστεί για να είναι αρεστός στο κόμμα του, όταν αυτό μεταλλάσσεται (έστω και κατ’ ανάγκη).
Το μόνο σημείο της ομιλίας της Σοφίας Σακοράφα που δέχεται περαιτέρω συζήτηση είναι η αναφορά «εξαιρώντας κακές παρενθέσεις». Υποθέτω ότι αναφέρεται στη διακυβέρνηση Σημίτη. Κάνοντας μια ακομπλεξάριστη αποτίμηση των πραγμάτων, αν και μιλούμε για εντελώς διαφορετικές πολιτικο-οικονομικές συγκυρίες, θεωρώ ότι συγκριτικά ο Σημίτης υπήρξε πολύ περισσότερο σοσιαλιστής και ελαχιστότατα νεοφιλελεύθερος. Θυμάμαι μάλιστα ότι με την δημοσιοποίηση και μόνο του νόμου Γιαννίτση, είχαν ανέβει όλοι στα κεραμίδια, μιλώντας για ταφόπλακα των ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων.
Σχεδόν όλοι αυτοί σήμερα αποδέχονται και υπερψηφίζουν το σημερινό νόμο, ως μοναδική λύση !

monahikoslikos είπε...

Αγαπητή Τσουγδω είχα από πολύ νωρίς πανηγυρίσει την είσοδο της κυρίας Σακοράφα στη Βουλή όντας βέβαιος ότι μια μέρα θα δικαιώσει όχι μόνο όσους την ψηφίσατε αλλά και όλους όσοι στο γκρίζο της σημερινής συγκυρίας επιμένουν αριστερά.

Τσούγδω είπε...

@ Πέτρος Κ.

Το επιχείρημα : "Το ΠΑΣΟΚ υφάρπαξε με ψέματα την ψήφο μας", είναι για τα πανηγύρια και μπορεί να συγκριθεί μόνο με το : "το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε πρόωρες εκλογές με την επιμονή του να μη στηρίξει τον όποιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρότεινε η ΝΔ". Γελοιότητες.

Τι είναι οι ψηφοφόροι, παιδάκια που ο κακός ο λύκος τους τάζει γλειφιτζούρια για να τα αποπλανήσει και "τσιμπάνε" το δόλωμα?

Η Σακοράφα είναι διαφορετική πολιτικός και πάντα ξεχώριζε με τη δράση της. Είναι πολύ ηπίων τόνων και δεν την προβάλει κανένα μέσο, αφού είναι αντισυμβατική. Αν δεν ασχολούμουν με το Παλαιστινιακό πολύ πιθανόν να μη την ήξερα ούτε κι εγώ και να έλεγα " Α, μία από τους 300 είναι κι αυτή".

Όσον αφορα στον Σημίτη, δεν θα συμφωνήσω. Πάντως αν είχε περάσει τότε το ασφαλιστικό του Γιαννίτση τα πράγματα τώρα σίγουρα θα ήταν διαφορετικά και πολύ καλύτερα. Τα ίδια λέγαμε και επι Πετραλιά.

@monahikoslikos
Λύκε μου δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χαρούμενη είμαι που την ψήφισα, που κι εγώ βοήθησα έστω και λίγο στο να βρίσκεται η γυναίκα αυτή μέσα στο Κοινοβούλιο!!
Μέσα σε ένα ψηφοδέλτιο που είχε άτομα όπως η Μιλένα, η Μαριλίζα, ο Πρωτόπαπας και η Νταλάρα, η Σακοράφα ξεχώριζε.
Ήμουν σίγουρη πως θα με δικαιώσει!

tzonakos είπε...

Και εσυ ψηφοφόρος της ;
Κι εγω επίσης.
Πάντα την εκτιμούσα πολύ την Σακοράφα τόσο πολυ που για μενα ειναι Σοφία σκέτο.
Την αισθάνομαι ειλικρινή και αγωνίστρια και εύχομαι να παραμείνει στις επάλξεις ζωντανή.
Τουλάχιστον λέει αυτο που αισθάνεται και οχι μόνο αυτή αλλα και χιλιάδες πολίτες ακόμα κι απο οσους δεν την ψήφισαν.
Πραγματικά πρέπει να παραδεχτούμε οτι οι Κυβερνήσεις ειναι κυβερνήσεις διαχείρησης ( μάνατζμεντ ) και οχι ακριβώς πολιτικές παρατάξεις που εφαρμόζουν τις 'ιδεολογίες' τους κατα γράμμα.
Αποκλίνουν πολύ απο όσα διακηρύσσουν, και φοβάμαι οτι οσο αγνές προθέσεις και να εχει αυτη η Κυβέρνηση, θα προκαλέσει μεγάλη οργή, αν δεν ειναι ήδη αμετάκλητη στον κόσμο η επιθυμία να μην την ξαναψηφίσει, μα αυτο δεν ειναι το θεμα, γιατι δεν ψηφίζούμε κάποιον απλά για να βγεί εξουσία η "ομάδα μας" αλλα για να κάνει δουλειά της προκοπής.
Και περνάνε τα χρόνια και συνέχεια μας επιβάλλοντα μέτρα και μέτρα και μέτρα, πάντα σε βάρος των πολιτών, ειδικά μισθωτών και συνταξιούχων που δεν μπορούσαν ποτέ να κλέψουν ουτε σεντς.
Μακάρι να ειχαμε πολλές Σοφίες !

Τσούγδω είπε...

@ tzonakos

Υπάρχουν ψηφοφόροι που διαλέγουν "ομάδα διαχείρισης" και άλλοι που κινούνται με ιδεολογικά κριτήρια. Τώρα το αν γνωρίζουν σε βάθος την ίδια τους την ιδεολογία, είναι άλλο θέμα.
Δηλαδή αν εμένα με ρωτήσει κάποιος, ιδεολογικά που κινείσαι? Πραγματικά δεν θα ξέρω τι να απαντήσω!

Οπότε διαλέγω την ομάδα που θεωρώ πως έχει τα ικανότερα στελέχη για να διαχειριστεί μία κρίση.
Κατ' εμέ λοιπόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πολύ καλύτερη για να διαχειριστεί την παρούσα κρίση, απ' ότι θα ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή ή μία ενδεχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

Τέλος το θέμα είναι πως επιβάλλονται μέτρα, αλλά συνεχίζουμε να μην παράγουμε τίποτα. Μηδενική ανάπτυξη! Το μόνο που παράγει αυτή η χώρα αφειδώς είναι "σταρ".

Ανώνυμος είπε...

Τι να πεις γι αυτή την γυναίκα..πραγματικα με συγκίνησαν τα λόγια της,πιστεύω ότι εκφράζει ενα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικου πληθυσμου..και εχει πολυ περισσότερα αρχ..απο πολλους "άντρες" εκεί μέσα

Τσούγδω είπε...

@ Θυμωμένο Πιθήκι

Οι πολιτικοί δεν έχουν καταλάβει πως οι πολίτες θέλουν και επιδοκιμάζουν τα λίγα και απλά λόγια. Ούτε μεγαλοστομίες, ούτε βαρύγδουπες εκφράσεις, να μένει ο άλλος κόκκαλο και να ανατρέχει στον Μπαμπινιώτη.

Απλός, μεστός και συγκροτημένος λόγος. Σκέψου πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπήρχαν για να πει η Σακοράφα αυτά που είπε. Δεν είναι μόνο η πολιτική επιλογή να μην στηρίξει τα μέτρα λόγω ιδεολογίας που επιδοκιμάζουν οι πολίτες, είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο δικαιολόγησε την απόφασή της αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να σου πω πως συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια σου..απλότητα,μεστος λόγος με νοήμα,κατανοητός και χωρις περιττές φανφαρες εντυπωσιασμού ήταν ο λόγος της...θέλω να σταθώ περισσότερο στο ότι πρώτη φορά μετά απο αρκετό καιρό κατάφερα και άκουσα ομιλία πολιτικού από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να πεταξω σπυριά απο τα νεύρα μου και να εχει σπάσει κάτι δίπλα μου..αυτά που γίνονται στον τόπο μας είναι ανεκδιήγητα..και αναρωτιόμουν αν υπάρχει ένας τρόπος να καταφέρουμε να αλλάξουμε την κατάσταση;;;..μάλλον αν η πλειοψηφία των διοικούντων της χώρας ήταν σαν την ΚΥΡΙΑ Σακοράφα και είχαν το σθένος να μιλήσουν και να αντιδράσουν τότε ίσως και να αλλαζε κάτι..

Τσούγδω είπε...

@Θυμωμένο Πιθήκι

Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα. Αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν και όχι μόνο επι Καραμανλή, ήταν τα ανεκδιήγητα. Οι πολύχρωμοι που οδήγησαν τη χώρα εδώ είναι οι ανεκδιήγητοι.