29 Ιουνίου 2011

Υπεύθυνοι και κωλοτούμπες

Η ψήφιση του Μεσοπροθέσμου συνοδεύτηκε από δυο απώλειες για τα δυο μεγάλα κόμματα. Από τη μία η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου που ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΝΔ και από την άλλη ο κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής που δεν το ψήφισε και διεγράφη από το Πασόκ και οι δύο απόλυτα αξιοπρεπείς σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους τους.


Σε αυτή την ψηφοφορία διέκρινα δυο κατηγορίες ανευθύνων. Από τη μία οι διάφοροι κωλοτούμπες της τελευταίας στιγμής που βολεύτηκαν στον ανασχηματισμό ή δέχθηκαν ασφυκτική πίεση και τελικά ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο, ενώ πριν μερικές εβδομάδες έστελναν επιστολές για ψήφιση κατ' άρθρο, έβγαιναν στα κανάλια και διαπραγματευόντουσαν live την ψήφο τους κλπ... 
Από της άλλη βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κινούμενοι κόντρα στην ιδεολογία τους και με δεδομένο οτι η ψήφιση απαιτούσε 151 ψήφους και όχι 180 επέλεξαν το "Όχι" ή το "Παρών".
Θα καταντήσω βαρετή, αλλά η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.


Όλοι όσοι μεταπείστηκαν ξαφνικά από το χώρο του Πασόκ, δεν είχαν εξ' αρχής την κοινή λογική να κατανοήσουν οτι το Μεσοπρόθεσμο είναι ουσιαστικά μονόδρομος αν θέλουμε να αποφύγουμε την χρεωκοπία; 
Αν οι βουλευτές κεντρώων μετριοπαθών κομμάτων που δεν υιοθετούν ακραίες ρητορικές και πιστεύουν στην ευρωπαική προοπτική της χώρας, δεν κατανοούν την αναγκαιότητα της ψήφισης του Μεσοπροθέσμου και πείθονται πίσω από κλειστές πόρτες, να πάμε να πνιγούμε.



Η επιλογή να περάσει το Μεσοπρόθεσμο με απλή πλειοψηφία, έδωσε στον κάθε πατερούλη της ΔΕΗ τη δυνατότητα να εκβιάζει, στους διάφορους υπερπατριώτες τη δυνατότητα να βγουν στα κεραμίδια και στους κωλοτούμπες, το χώρο να ξετυλίξουν τις ζηλευτές τους ικανότητες στο αγαπημένο τους σπορ.


Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε η στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενός κόμματος που έβλεπα με ιδιαίτερη συμπάθεια, καθότι η Ντόρα είχε υιοθετήσει μία υπεύθυνη ρητορική και φάνταζε ως μία όαση στον χώρο της κεντροδεξιάς. Προφανώς τα μικρά ποσοστά του κόμματος, οδήγησαν την Ντόρα στην απόφαση να μη ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο αποδεικνύοντας στους λιγοστούς που είχε αρχίσει να πείθει με την υπεροπροσπάθειά της, οτι δεν είναι τελικά τίποτα το διαφορετικό, απλά μία από τα ίδια. Έχει πρόγραμμα η Συμμαχία και το κατέθεσε, μα και η ΝΔ έχει πρόγραμμα, το Ζάππειο2. 


Φαντάζομαι οτι οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι θα είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι από την επιλογή "παρών", μία επιλογή που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει. Τι θα πει, "παρών"; Σε μία τόσο κρίσιμη ψηφοφορία με τόσο πολωμένο κλίμα, με δεδομένο οτι η ιδεολογία σου είναι ο φιλελευθερισμός και το παίζεις "η μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη" δηλώνεις "παρούσα"; Ποιός όσο και αν λοξοκοίταγε προς το μέρος σου θα σε πάρει στα σοβαρά μετά από αυτό; Και αλήθεια η συνείδηση και των 5 βουλευτών της Συμμαχίας έτυχε να είναι "παρών"; 
Σήμερα η Ντόρα αυτοκτόνησε και θα το καταλάβει πολύ σύντομα αυτό. Με την επιλογή της αυτή δεν έχει πλέον το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τον Σαμαρά ανεύθυνο και κοντόφθαλμο.


Λαμπρή εξαίρεση ανάμεσα στους κωλοτούμπες του Κοινοβουλίου ο κύριος Κουρουμπλής και η Έλσα Παπαδημητρίου.
Ο μεν γιατί δεν προέβη σε μία κατινίστικη κωλοτούμπα εκβιάζοντας και δεν μεταπείστηκε πίσω από κλειστές πόρτες και η δε, διότι επέλεξε να διαφοροποιηθεί από το κόμμα της σταματώντας να καταπνίγει την ιδεολογία της. Η ομιλία της ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και αιχμηρή (μπορείτε να τη δείτε εδώ)
Δεν αμέλησε να αφήσει αιχμές και για την στάση της Ντόρας Μπακογιάννη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, λέγοντας οτι το "παρών" είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου. Κρίμα, στέρησε από τους υπαλλήλους της Συγγρού τη χαρά να την αποκαλέσουν εξαπτέρυγο της Ντόρας.


Πιστεύω πραγματικά οτι με τέτοιο πολιτικό προσωπικό δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ελάχιστοι είναι οι πραγματικά υπεύθυνοι που στηρίζουν την ιδεολογία τους.
Οι διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, οι "ανασχηματισμοί- τυράκι" για τα ποντίκια που πήδαγαν από το βυθιζόμενο πλοίο, το μάντρωμα των βουλευτών, είναι πρακτικές που προσβάλλουν τη Δημοκρατία μας και το καλύτερο επιχείρημα εναντίον του Κοινοβουλευτισμού.
Οι βουλευτές οφείλουν να έχουν άποψη και ιδεολογία.
Ντρέπομαι να εκπροσωπούμαι στο Κοινοβούλιο από πρόβατα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη θέση τους και ακολουθούν τον βοσκό συνεχώς. 
Οι ίδιοι δεν αισθάνονται άσχημα, δεν ντρέπονται;


Ο Κουρουμπλής, η Έλσα Παπαδημητρίου, πέρυσι η Σοφία Σακοράφα (Οικονόμου και Δημαράς είναι άλλες περιπτώσεις) έχουν βάλει τον τελευταίο καιρό τα γυαλιά στους συναδέλφους τους. Δεν έχει σημασία τι ψήφισαν, σημασία για εμένα έχει οτι υποστήριξαν την άποψή τους και δεν δέχθηκαν να διαπραγματευτούν την ψήφο τους, δεν στοιχήθηκαν πίσω από τον βοσκό και επέλεξαν να ανεξαρτητοποιηθούν, αυτό τους τιμά και μακάρι να είχαμε περισσότερους τέτοιους βουλευτές.


Προσωπικά εγώ θα ήθελα να είχαν παραμείνει στο Πασοκ ο Κουρουμπλής και η Σακοράφα, κάτι τύποι σαν τον Αθανασιάδη, θα ήθελα να δω να διαγράφονται.


ΥΓ: Πόσες "ρόμπες" χωράνε μέσα σε ένα Κοινοβούλιο;

16 σχόλια:

skatoarouri είπε...

Γιατί βλέπεις γραμμικά το ΟΧΙ το ΝΑΙ και το ΠΑΡΟΝ? Οταν πιστεύεις ότι θέλεις να περάσει το Μεσοπρόθεσμο γ αλλά πιστεύεις ότι πραγματικά η ανικανότητα μιας κυβερνησης να αντιδράσει και να εφαρμόσει πολιτικές σε συμπυκνωμένο χρόνο, είναι 100% εμφανής, τι κάνεις? Ψηφίζεις ΝΑΙ και αφήνεις την ίδια κυβέρνηση να προσπαθήσει μόνη της να εφαρμόσει αυτά που δεν θα μπορέσει? Κάθε θέση στην πολιτική προσπαθεί να πιέσει προς μια κατεύθυνση. Το ΛΑΟΣ και το ΔΗΣΥ πιεζουν εδώ και καιρό προς μια οικουμενική κυβερνηση ή κυβερνηση σωτηρίας και συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο όμως. Με ποιόν τρόπο πιστεύεις ότι μπορούν να πιέσουν προς αυτή τη κατεύθυνση έναν παπανδρέου που ακόμα πιστεύει ότι η σωτηρία της χώρας είναι υποθεση ΠΑΣΟΚ, ενώ εμφανώς δεν μπορεί να τραβήξει το ανασταχτο βαρος της κατάστασης μόνο αυτός? Εγω το θεωρω πέρα για πέρα μεμπτό και άκρως πολιτική κίνηση και το ΠΑΡΟΝ του ΔΗΣΥ και το ΟΧΙ του ΛΑΟΣ. Αλλο εάν έχουν και παράπλευρα κέρδη. Με το ΠΑΡΟΝ δεν κερδίζει το ΔΥΣΗ είναι και αυτό εμφανές, το ξέρει η Ντόρα πολύ καλά. Με το ΟΧΙ το ΛΑΟΣ θα κερδίσει εκλογικά. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Και οι δύο πιέζουν προς κυβερνηση σωτηρίας και αυτό είναι το σημαντικό και σωστό. Ας μην εστιάζουμε στα παράπλευρα...

Τσούγδω είπε...

@ skatoarouri

Και ο τρόπος να πιέσουν για κυβέρνηση σωτηρίας ήταν το Παρών και το Όχι; Δηλαδή η Έλσα Παπαδημητρίου που μίλησε για mini συναίνεση από μεριάς της ακολούθησε λάθος τακτική;
Με τον Καρατζαφέρη δεν ασχολούμαι, αλλά με τη Ντόρα έχω απογοητευτεί πάρα πολύ, γι' αυτό και η εκτενής αναφορά.

Οκ είχε άλλο πρόγραμμα, αλλά είναι εμφανές οτι θέλει την εφαρμογή του Μεσοπροθέσμου. Αν το είχε ψηφίσει θα μπορούσε να πίεζε πιο άνετα για την εφαρμογή του, τώρα θα είναι λιγάκι υποκριτικό.
Επίσης δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξεις οτι θέλεις συναίνεση, από το να δείξεις οτι στηρίζεις κορυφαίες πολιτικές επιλογές.
Ήταν φάουλ της Ντόρας, γιατί θεωρώ οτι οι άνθρωποι που την καλόβλεπαν τον τελευταίο καιρό ήταν άνθρωποι σαν κι εμένα που αναζητούν με το κυάλι την υπευθυνότητα.

skatoarouri είπε...

Κοιταξε, η υπευθυνότητα είναι ένα ζητουμενο. Στην πολιτική το άλλο ζητούμενο είναι να πετύχεις να σε ακούσουν κιολας, αλλιώς καταλήγεις μόνο στις καταγγελίες και τις γραφικότητες. Δεν λέω ότι προσωπικά μου άρεσε το Παρόν ως θέση. Καταλαβαίνω τι λες γιατί και γω νιώθω πως αφού διάλεξε ένα δύσκολο δρόμο και φάνηκε ότι θέλει να τον διανύσει μάζι με κάποιους ακόμα, έπρεπε να συνεχίσει με ΝΑΙ και να σουρει από πίσω όσα θέλει για την ολιγωρία μηνών που παρατειρείται στην κυβέρνηση. Βλέπω όμως και ότι με 3% στις δημοσκοπήσεις και με το να τη θεωρούν δεδομένη και το κόμμα του ΔΗΣΥ δεδομένο, και αυτό δεν βγάζει πουθενα. Γενικά δεν νομίζω ότι έχουν πρόβλημα στην κυβέρνηση με το ΠΑΡΟΝ του ΔΗΣΥ. Ξέρουν νομίζω ότι όταν υπάρχει λόγος θα στηρίξουν τισ δυσκολες αποφάσεις για τη χώρα. παντως είμαι σιγουρος ότι άμα ήθελε η Μπακογιαννη να ωφεληθεί από μια κατάσταση θα πήγαινε στο ΟΧΙ. Δεν νομίζω ότι έξυπνος άνθρωπος μπορεί να πιστεύει ότι θα κερδίσει ψήφους λέγοντας ΠΑΡΟΝ. Παντως πρεπει να πουμε ότι το μεγαλύτερο προβλημα της Ελλάδος δεν είναι να περάσουν τα Μεσοπρόθεσμα και τα Μακρυπρόθεσμα...είναι η αδυναμία δράσης, αλλαγών και η απουσία ομοψυχίας και πνεύματος συνεργασίας. Παρότι όλα αυτά δεν διορθώνονται με το ΠΑΡΟΝ και το ΟΧΙ, το ΝΑΙ μπορεί από μια άποψη να είναι ακόμα χειρότερο σε αυτό το επίπεδο. Εγώ περιμένω από τον Βενιζέλο να δω εαν θα συνεχίσει αυτό το σενάριο που ειπώθηκε για υπεύθυνο αποκρατικοποιήσεων τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Ίσως να είναι μια κατάκτηση τότε του λαος και του δησυ. πιστεύω ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάλο λαθος να βαδιζει αυτόν τον δρόμο της μοναχικής ξεροκεφαλιάς και δεν είναι πλεον δικαιωμα της να τηρεί αυτή τη στάση και να αγνοεί άλλες δυναμεις στη χώρα που μπορούν να επιταχύνουν τα πράματα που πρέπει να γινουν.

skatoarouri είπε...

και δυστυχως πριν λίγο δήλωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος ότι δεν θέλει αυτη τη θεση και ότι το έχει πει στον Βενιζέλο. Αυτό είναι μια απογοητευτική θεση για έναν ανθρωπο που πιστεύω ότι μπορούσε να επιβάλει τους όρους του σε ένα πεδιο όπου πιστεύω ότι παίζεται το μέλλον της Ελλάδας. Γιατί αυτό δεν παίζεται ούτε στους φόρους , ούτε στην ανάπτυξη που θα καθυστερήση, αλλά στις συμφέρουσες αποκρατικοποιήσεις με σωστό timing και σωστές διαδικασίες. Αυτές μπορούν αν γινουν σωστά να αντιστρέψουν το κλίμα και το πεπρωμένο μας. Απλά απογοητευτικός ο Αλέκος...

Ανώνυμος είπε...

Εβλεπες με συμπαθεια ενα κομμα αποτοκο μιας τεραστιας φιλοδοξιας,μιας εξισου τεραστιας περιουσιας και κηρυκα του νεοφιλελευθερισμου....
ασε μας ρε κοπελια στον πονο μας

Τσούγδω είπε...

@skatoarouri

Πιστεύω οτι το παν είναι να μπορείς να δόσεις όραμα, προοπτική, να εμπνεύσεις, να ξεχωρίζεις από το συρφετό και να μη λαικίζεις.

Η Ντόρα θα συμφωνήσω οτι επέλεξε πέρυσι με την ψήφιση του Μνημονίου έναν δύσκολο δρόμο, δεν χάιδεψε αυτιά, έκανε προτάσεις, αλλά άποψή μου είναι οτι αφού επιθυμεί την εφαρμογή του Μεσοπροθέσμου θα έπρεπε και να το ψηφίσει. Το να αρχίσει να πιέζει για την εφαμοργή του και να κρίνει, ενώ δεν θα το έχει ψηφίσει θα είναι λίγο σχήμα οξύμωρο.
Η λογική του "εγώ έχω καλύτερη πρόταση" έχει υιοθετηθεί και από τον Σαμαρά άλλωστε και απ' οτι γνωρίζω η πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη δεν θα συζητηθεί, δεν είναι προς ψήφιση. Επίσης άλλο οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι και άλλο οι Ευρωπαίοι Εταίροι.

Οκ κάποιοι της κολλάνε τη ρετσινιά του δεκανικίου του Πασόκ, αλλά αυτοί οι κάποιοι δεν λένε καλό λόγο για κανένα, μόνο για τα αφεντικά τους.
Το ΛΑΟΣ και η ΔΗΣΥ δεν θα καταφέρουν με τη μη ψήφιση του Μεσοπροθέσμου να αποτινάξουν από πάνω τους αυτό τον χαρακτηρισμό.

Δεν μπορούμε να απαιτούμε υπευθυνότητα μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Ο Βενιζέλος, το ΛΑΟΣ κλπ κάνουν τραγικό λάθος με το να δημοσιοποιούν ονόματα. Όταν προσπαθείς να πείσεις κάποιον να αναλαβει μία θέση, δεν το δημοσιοποιείς για να το χρησιμοποιήσεις ως μέσο πίεσης ας πούμε. Αυτή η τακτική δεν βγαίνει σε καλό.
Επίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο ο Παπαδήμος, ο Μαρκεζίνης και ο Παπαδόπουλος.

Αλήθεια γιατί να αναλάβει ο Παπαδόπουλος μία τέτοια θέση που στο μέλλον μπορεί να τον οδηγήσει σε περιπέτειες; Είναι ένα πρόσωπο που βρίσκεται εκτός πολιτικής. Καλό θα ήταν πάντως να μην έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά. Απογοητευτικός ο Παπαδόπουλος, αλλά η Ντόρα δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

@Ανώνυμος 11:44

Έβλεπα μία συμπάθεια μία πολιτικό που παλαιότερα είχα δαιμονοποιήσει κυρίως λόγο του πατέρα της, που άρθρωνε υπεύθυνο πολιτικό λόγο, μακριά από Σαμαροτσίπρικους λαικισμούς που δεν χάιδευε αυτιά. Δικαίωμά μου αφού αυτό επιζητούσα, τα μη εύκολα λόγια.
Όσο για την καραμέλα του νεοφιλελευθερισμού, απλά έλεος. Σαν την Coca Cola κολλάει σε όλα.

skatoarouri είπε...

Δεν είναι δυο μέτρα δυο σταθμα. Απογοητευτική και τραγικη και για φτύσιμο θα ήταν και η Ντόρα αν πχ το αποτέλεσμα ήταν ΟΧΙ στο Μεσοπροθεσμο. Αν δηλαδή ήταν καθοριστικές οι 5 ψήφοι τους. Γιατί μην μου πεις ότι τώρα που ψήφισαν ΠΑΡΟΝ δεν θα φάνε φτύσιμο από τον κόσμο ή ότι δεν πέρνουν πολιτικό κόστος με αυτή τους τη θέση. Ομως επειδή δεν κινδύνευε το να μην ψηφιστεί το Μεσοπροθεσμο μπήκαν και άλλοι παράγοντες στη μέση. Ηδη τώρα είδα βιντεάκι με τη συνεντευξη της στο Αλτερ όπου είπε ξανα σαν κατακλειδα ότι η κυβέρνηση σωτηρίας είναι μονόδρομος ότι και να κάνει η κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι αυτή πιστεύει ότι είναι η μόνη λύση που θα μας δώσει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας παραπανω και δεν πιστεύει και δεν θέλει να ξοδέψει ούτε μια μέρα αν είναι δυνατό υποστηρίζοντας περισσότερο αυτή τη κυβέρνηση, γιατί θα χαθεί και άλλος χρόνος. Γιατί αυτοί στην κυβέρνηση έτσι όπως σκέφτονται, πέρνουν απλά τα ΝΑΙ σαν καύσιμα και μετά δεν νοιάζονται να προσεγγισουν ουσιαστικά κανένα, να συνδυαλαγουν, να συζητήσουν. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς, αλλά προσωπικά με εξοργίζει. Και σκέφτομαι δηλαδή ότι ισως πρέπει να ξεχωρίσουμε το ΠΑΡΟΝ που είναι προΪόν αποποίησης ευθύνης (Ποντιος Πιλάτος), από το Παρόν του "στηρίζω το πρόγραμμα περιορισμού αλλά δεν μπορώ να κάνω το ίδιο λάθος και να ξοδέψω άλλους 6 μήνες , όπου το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθεί κομματικά να λύσει τα άλυτα εθνικά μας προβλήματα". Από την άλλη λέω τον Παπαδόπουλο απογοητευτικό, γιατί τορπιλίζει μια πρόταση για μια θέση που εάν έβαζε κάποιους όρους, θα μπορούσε να είναι τρομερά μεγάλης σημασίας και να κάνει πραγματικά καλό στη χώρα μας. Συμφωνώ τελικά με αυτό που λες για το ότι δεν έπρεπε να το "κάψουν" δημόσια το όνομα του Αλέκου, όμως πρέπει και λίγο να ξεκολάμε από αυτά νομίζω...δηλαδή δεν νομίζω να είχε κανένας αντίρησση (από τα κόμματα) να μπει ο Παπαδόπουλος επικεφαλής μιας τέτοιας προσπάθειας ωστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καψίματος. Αναρωτιέσαι γιατί αυτός και όχι άλλος...μα το έχει από μόνος του υπονοήσει ότι αν του το ζητήσουν με ομοψυχία θα μπορεί να ξαναμπει στην πολιτική σκηνή με συγκεκριμένο σκοπο και έχει στοιχεία ενωτικά.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Εξαιρετικο το κειμενο σου, αν και νομιζω πως αδικει λιγο την Ντορα , Εγω εξακολουθω να τη βλεπω οπως πολυ σωστα περιγραφεις στο τελευταιο σου σχολιο.

Khlysty είπε...

Ποια υπευθυνότητα καλή μου; Κατ' αρχάς, αμφιβάλλω αν τα 4/5 της Βουλής είχαν μελετήσει αυτό που υπερ/καταψήφιζαν. Ο Αθανασιάδης, από την άλλη, τηρούσε στεγνή ψηφοφηρική στάση, μήπως και στεναχωρήσει τους ψηφοφόρους του συνδικάλες της ΔΕΗ στην Κοζάνη (δεν πιστεύω ότι το έκανε για τους απλούς εργαζόμενους στην επιχείρηση). Όσο για ΝΔ, ΛΑΟΣ και Ντόρα, είναι πραγματικά θλιβερά τα επιχειρήματά τους για την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου: "Διαφωνούμε, όχι με το Μεσοπρόθεσμο, αλλά με την κυβέρνηση που θα το εφαρμόσει". Ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει. Και, αλήθεια, ο Λιάνης πού ήταν χθες; Πολιτική πενία, αυτό είναι το μείζον πρόβλημα του τόπου...

Τσούγδω είπε...

@skatoarouri

Κοίτα δεν μου αρέσει να βρίσκω δικαιολογίες. Το παρόν σημαίνει παρόν. Δηλαδή η Έλσα Παπαδημητρίου έδωσε λευκή επιταγή θέλεις να μου πεις; Μέχρι και αυτή που είναι τόσο κοντά στην Ντόρα, έριξε το καρφί της για τη στάση τόσο της Συμμαχίας όσο και του Κυριάκου.
Όταν θέλεις συναίνεση, το δείχνεις, αυτή είναι η άποψή μου.
Νομίζω πάντως οτι υπερβάλεις, ο Παπανδρέου έχει σκιστεί να ζητάει συναίνεση, ειδικά από τον Σαμαρά. Συμβούλια πολιτικών αρχηγών συνεχώς και διαπραγματεύσεις μέχρι που δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός για να έχει τον Σαμαρά να του λέει οτι πρέπει να καταργήσει το νόμο για το μεταναστευτικό και να εφαρμόσει το Ζάππειο2. Και η στάση της Ντόρας, χωρίς να θέλω να τη συγκρίνω με αυτή της ανύπαρκτης Νέας Δημοκρατίας, ήταν του τύπου, εμείς έχουμε πρόγραμμα ας ψηφιζόταν το δικό μας. Ε έτσι δεν γίνεται. Και νομίζω ο Παπανδρέου είναι αρκετά εώς πολύ συζητήσιμος και έχει υιοθετήσει αρκετές προτάσεις του Ζαππείου2 και της Ντόρας.
Όσο για τον Παπαδόπουλο, αν έχει ο ίδιος αντίρρηση; Η καρέκλα αυτή το πιθανότερο είναι να κάψει όποιον κάτσει σε αυτή.

@nikos.lioliopoulos

Ευχαριστώ. Ίσως και να την αδικεί λίγο, αλλά εμένα αυτή την αντίδραση μου δημιούργησε ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε.

@khlysty

Το έχω θίξει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, γιατί τελικά όλα σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν. Πιστεύω οτι ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να παρακολουθεί το κανάλι της Βουλής, να δει και να αξιολογήσει. Οι περισσότεροι εκεί μέσα είναι μία απογοήτευση, υπάρχουν φυσικά και άνθρωποι εξαιρετικοί, αλλά είναι οι πιο ήσυχοι, που δεν ακούγονται.
Προσωπικά περισσότερο από τον Αθανασιάδη με έχει εξοργίσει ο Χρυσοχοίδης, που έγλυφε πατώκορφα τον Φωτόπουλο και αυτός ο άνθρωπος είναι Υπουργός Ανάπτυξης.
Μιλάμε κορυφαίοι οι πολιτικοί μας ταγοί.

Απορώ με αυτούς τους 40/50 αξιόλογους (μπορεί να είναι βέβαια και πολύ παραπάνω, συνεχώς εκπλήσσομαι από άτομα που ούτε καν ήξερα οτι είναι βουλευτές) εκεί μέσα, εντάξει δεν τα έχουν βροντήξει, αλλά πώς ανέχονται όλον αυτό τον κατιμά;

ΥΓ: Ο Λιάνης ας πάρει τη Μιμή αγκαζέ και ας πάνε στο Άρμα.

skatoarouri είπε...

Τσουγδω νομίζω ότι η Ελσα Παπαδημητρίου ψηφισε ξεκάθαρο ΟΧΙ πριν ένα χρόνο. Τότε, όλοι έπρεπε να δώσουν δύναμη σε μια κυβέρνηση που δεν είχε δοκιμαστεί και έμοιαζε να έχει την θέληση. Το ΟΧΙ αυτό είναι αδικαιολόγητο περισσότερο από ένα ΠΑΡΟΝ σε αυτή τη ψηφοφορία που λίγο πολύ όπως λέγεται υπήρχε η σιγουριά οτι θα περάσει αλλά και δεν υπήρχε η καλή πιστη πλέον για την αποτελεσματικότητα της κυβερνησης, όπως πριν ένα χρόνο.

Δεν μηδενίζω τις προσπάθειες και τα θετικά του Γιώργου, αλλά δεν φτάνει και όσο δεν το καταλαβαίνει από μόνος του τόσο γυρνάει σε μειονέκτημα αυτό. Θα μου επιτρέψεις επίσης να αμφιβάλω για την ουσία των προσπαθειων του Παπανδρεου για συναίνεση.Δεν έχει έρθει σε ρίξη με το κακό ΠΑΣΟΚ και όσο δεν το κάνει , δεν νομίζω ότι η συναίνεση (που είναι του χαρακτηρα του είναι η αλήθεια) θα παίξει σε πρώτο πλάνο. Απλά γίνονται κάποιες άψυχες προσπάθειες. Πιθανό να έχουν να κάνουν αυτές οι αδυναμες προσπάθειες συναίνεσης και με το ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να στεριώσει κάτι συναινετικό με τον Σαμαρά , μιας και αυτός μπορεί να έχει στο μυαλό του συνεχώς "άλλα μυστηρια σχέδια". Πιθανόν αν ήταν κάποιος άλλος στο τιμόνι της ΝΔ να το επεδίωκε με περισσότερη θέρμη και ειλικρίνια

Για την καρέκλα που θα κάψει τον Παπαδόπουλο....εγώ έτσι όπως παρακολουθησα το τελευταίο διάστημα τισ συνεντεύξεις του, μου είχε φανεί έτοιμος για όλα, και με αυτό το δεδομένο πιστεύω σε αυτόν. Αν είναι να σκεφτεται το πολιτικό κόστος , ενταξει ας το αφήσουμε καλύτερα...

Τσούγδω είπε...

@skatoarouri

Διαφωνώ, δεν υπήρχε η σιγουριά και όπως ο Κουρουμπλής δεν ενέδωσε στις πιέσεις το ίδιο θα μπορούσε να είχε γίνει με 4 ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τότε θα ψαχνόντουσαν όλοι. Το "Ναι" στο Μνημόνιο ήταν πολύ πιο εύκολο από το "Ναι" στο Μεσοπρόθεσμο.

Η προσπάθεια για συναίνεση προφανώς και δεν είναι υποκριτική, εγώ βλέπω οτι οι υπόλοιποι προβάλλουν διάφορες προφάσεις και βάζουν μπροστά τα δικά τους σχέδια και τις δικές τους προτεραιότητες.
Η ρίξη με το κακό Πασόκ με αυτή την κυβέρνηση που συγκρότησε πολύ φοβάμαι οτι θα μείνει ένα όνειρο. Εδώ ο Χρυσοχοίδης προχθές έγλειφε πατώκορφα τον Φωτόπουλο....

Και μιάς και είπα Φωτόπουλο... Ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος δεσμεύτηκαν για τη ΔΕΗ απέναντι σε βουλευτές τους για ποιόν ακριβώς λόγο; Γιατί πολύ απλά αν δεν το έκαναν ήταν πολύ πιθανό να υπήρχαν και άλλες διαρροές.

Αν είχαν στο πλευρό τους άλλα κόμματα δεν θα αναγκαζόντουσαν να κάνουν αυτή την τραγική κωλοτούμπα. Αύριο μεθαύριο η Ντόρα, ο Σαμαράς και το ΛΑΟΣ που δεν ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο, δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γιατί πολύ απλά αφήνοντας τον Παπανδρέου να βγάλει το φίδι από την τρύπα τον ανάγκασαν να κάνει παζάρια με τον κάθε Αθανασιάδη.
Εσύ αυτό δεν το βλέπεις ως συνέπεια; Ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί με το βαθύ Πασόκ να βάλει στην κυβέρνηση Οικονόμου, Κουκουλόπουλο και σια, πολύ απλά γιατί κανένας δεν συναίνεσε. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του λοιπόν και ας προσέχουν όσοι θα είναι έτοιμοι με το πιστόλι απέναντι να σημαδεύουν όσους αργοπορούν και δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα.

skatoarouri είπε...

Τι μου θυμισες τωρα με τον Χρυσοχοιδη και τον Φωτόπουλο. Εμετό πήγα να κανω βλέπωντας το. Και το έκανε ο Χρυσοχοίδης που αν μη τι άλλο μετράει σαν σοβαρός πολιτικός.
Στο θεμα με το ΠΑΡΟΝ εχουμε διάσταση απόψεων. Θα προτιμουσα το ΝΑΙ όπως προείπα, αλλά μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει το ΠΑΡΟΝ και το ΟΧΙ της ΔΗΣΥ και του ΛΑΟΣ. Αλλωστε αυτά τα δύο κόμματα ξερουμε πολύ καλά (και από τη ρητορική τους) ότι και χωρίς το μνημόνιο και την κρίση, θα υποστήριζαν τις πολιτικές που μας επιβάλονται τώρα εξωθεν. Δεν μπορείς να λες ότι δεν θα μπορούν να μιλήσουν για τις ιδιωτικοποιήσεις, επειδή οι τωρινές τους κινησεις προσδιορίζονται από την μη πίστη τους ότι η σημερινη κυβερνηση μπορεί να είναι αποτελεσματική. Δεν ειναι μονοσήμαντα αυτά τα πράματα, είναι περιπλοκα στην πολιτική.

Η επιλογή του Παπανδρεου να το πάει πασοκικα και κομματικα το θεμα, πιστευω ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας αναστολής της συναίνεσης. Και είναι δική του επιλογή να αγεται και να φέρεται τις περισσότερες φορές από κομματικές πιέσεις και επιρροές. Δεν είναι τυχαίο ότι 1 χρόνο μετά δεν έχει γίνει το παραμικρό για ιδιωτικοποιήσεις και το δημόσιο. Ολα αυτά είναι προϊόν ασύλληπτων κομματικών πιέσεων, που εμείς ουτε βλέπουμε ούτε μπορουμε να φανταστούμε το μέγεθος τους. Ομως αυτός είναι ο πρωθυπουργός και σε αυτόν έλαχε να αντιμετωπίσει την κρίση που κινδυνεύει να διαλύσει τη χώρα μας, οπότε αυτός πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Οι άλλοι μπορουν απλά να υποβοηθούν. Αν θέλει να βοηθήσουν όλοι πάρα πολύ, τότε θα πρέπει να πάει στη λογική της Κυβερνησης Σωτηρίας, ώστε να εμπλακουν στον υπέρτατο βαθμό και άλλες δυνάμεις. Ομως φαινεται ότι το βλέπει είτε εγωιστικά (εγώ θα σώσω την χωρα) είτε υποκύπτει στις κομματικές πιέσεις (το ΠΑΣΟΚ και οι Παπανδρέου δεν παραδίδουν εξουσία κτλ)

Δεν μπορουμε να κατηγορούμε την Ντόρα που δεν ψηφισε, για τα παρακαλητά και τις υποσχέσεις για τη ΔΕΗ στον Αθανασιάδη. Αλλωστε αν ακουσα καλά η Μπακογιάννη είπε ότι θα περιμένει μέχρι το τέλος για να δει το Μεσοπρόθεσμο και τις κινήσεις, ώστε να σιγουρευτουν ότι το ΠΑΣΟΚ ελέγχει την ΚΟ του. Από έγκυρη πηγή ξέρω ότι η Μπακογιάννη έχει ανοιχτη γραμμη με τον Βενιζέλο, άρα ήταν ενημερωμένη και updated του τι γινόταν με την υποθεση αυτή στο ΠΑΣΟΚ.

nikos είπε...

Σου είχαμε επισημάνει εξ' αρχής οτι υπερεκτιμάς πολύ τη Ντόρα. Δεν ψήφισε το μνημόνιο επειδη το πίστευε το ψήφισε επειδή είναι σαφές οτι έψαχνε αφορμή να φύγει απο τη ΝΔ ηρωικά απο τότε που εξελέγει ο Σαμαράς, ο οποίος επίσης εψαχνε αφορμή για να τη διαγράψει.
Η Ντόρα δεν έγινε σοβαρή πολιτικός στα γεράματα, απλά δεν μπορεί να αποδεχτεί οτι τελείωσε πολιτικά.
Που ήταν η υπευθυνότητα που επικαλείται όταν διόριζε σωρηδόν τους ψηφοφόρους της στην Ευρυτανία στη ΔΕΗ, που εκλέξαν πρόσφατα το γιο της χωρίς καλά -καλά να τον ξέρουν. Μήπως ηταν υπεύθυνη όταν ηταν Δημαρχος που επίσης γέμισε τις δημοτικές επιχειρήσεις με οπαδούς της και τον Αθηνα 9,84 με φιλους της δημοσιογράφους. Ή μήπως σκεφτόταν το καλό της χώρας όταν μεχρι πρίν τις τελευταίες εκλογές χασκογέλαγε στα παράθυρα της Τρεμη και του Χατζηνικολάου, ειρωνευόμενη τους αντιπάλους της;
Η Έλσα Παπαδημητρίου είναι της ιδίας κατηγορίας. Ρωτα κανέναν απο Αργολίδα να σου πεί τι έχει κάνει η κυρία εκεί(τι δεν έχει κάνει μάλλον)
Η συγκεκριμένη κυρία πρίν 2 χρόνια διόρισε κόρη και ανιψιά στη Βουλή, τωρα θυμήθηκε τη σωτηρια της χώρας;
Είναι επίσης σαφες οτι έψαχνε λόγο για να φύγει απο τη ΝΔ

Τσούγδω είπε...

@ nikos

Διαφωνώ. Ακούγεται ευρέως οτι η Ντόρα ήθελε να το ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά οι βουλευτές της είχαν αντιρρήσεις και το πιστεύω. Ξέρει οτι αυτό ήταν η αυτοκτονία της και δεν έχει να αποκομίσει κανένα όφελος.
Μπορεί να έχεις δίκιο στα όσα αναφέρεις για την Ντόρα και την Παπαδημητρίου (δεν μπορώ να το ξέρω) εγώ κρίνω την στάση που τήρησαν και τίποτε άλλο.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

«Έχει πρόγραμμα η Συμμαχία και το κατέθεσε, μα και η ΝΔ έχει πρόγραμμα, το Ζάππειο2»

Ατυχής η επιλογή της φράσης και ακόμα πιο ατυχής η σύγκριση.

Το Ζάππειο2 σε σχέση με την αντιμνημονιακή στάση, ήταν μεν ένα βήμα προόδου, αλλά το πρόγραμμα του Σαμαρά δεν είχε ούτε ψήγμα ρεαλισμού. Μόνο ο Σαμαράς και οι χειροκροτητές του αντιλαμβάνονται πώς αυτό το πράμα μπορεί να έχει εφαρμογή. Εκτός από τους χειροκροτητές, ποιος άλλος υιοθέτησε το πρόγραμμα Σαμαρά στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη; Τέτοια προγράμματα μπορείς να καταθέσεις κι εσύ, κι εγώ κι οποιοσδήποτε έχει να πετάξει οποιαδήποτε αρλούμπα του έρχεται πρόχειρη στο μυαλό.

Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν κατέθεσε απλά πρόγραμμα που λέει τα δικά του, την παρουσίασε, όχι ασφαλώς στους χειροκροτητές της, αλλά στους Φιλελεύθερους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που ανήκει), την πιο αυστηρή και απαιτητική ευρωπαϊκή παράταξη στα οικονομικά θέματα, που αντιπροσωπεύονται κυρίως από τις βορειότερες χώρες (με γνωστή απέχθεια στις τεμπέλες νοτιότερες), που είναι οι ταμίες της ΕΕ.

Αυτή η αρνητικά φορτισμένη σε εμάς παράταξη, που γνωρίζει άριστα το διεθνές οικονομικό σύστημα, που μέχρι πριν μεμονωμένα ισχυρίζονταν να επιδιώξουμε τη χρεοκοπία, το υποδέχθηκαν με ενθαρρυντικά σχόλια, το χαρακτήρισαν ρεαλιστικό και παρακαλώ, όχι μόνο το υιοθέτησαν, αλλά πρόσθεσαν επιπλέον δαπάνες για επενδυτικά προγράμματα.

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ, όχι απλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τις αρλούμπες της ΝΔ, αλλά τελικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ΟΥΤΕ με τη κυβέρνηση, που δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει μια αξιόλογη πρόταση, μια διαπραγμάτευση για όσα μας επιβλήθηκαν. Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν και ασφαλώς θα έχουν τον πρώτο λόγο. Όμως εμείς γνωρίζουμε την Ελληνική πραγματικότητα και από εμάς περιμένουν feedback. Εκτός από «θέλω λεφτά», τι άλλο feedback έχει προσφέρει η κυβέρνηση; Εκεί η Δημοκρατική Συμμαχία έβαλε τα γυαλιά στο πολιτικό σύστημα, αποδεικνύοντας ότι αν ήταν κυβέρνηση, θα ήταν ικανότερη να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.

Αυτό που αυτή η κυβέρνηση προσφέρει στην Ελλάδα, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και πολύτιμο και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, είναι ότι σαν τον Χριστό πήρε στις πλάτες της το πολιτικό κόστος για όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το πολιτικό θάρρος να κοντράρουν με τις ίδιες τις πολιτικές τους απόψεις. Πρόκειται για αρκετά γενναία παραδοχή και σε αυτό εγώ τους βγάζω το καπέλο. Δεν περίμενα να έχουν τέτοια καρύδια και αμφιβάλλω να άντεχε οποιοσδήποτε άλλος, για να είμαι ειλικρινής.

Τόσο τα κυβερνητικά ναι-μεν-αλλά, όσο και τα αντίστοιχα της Μπακογιάννη, μπορούν πιστεύω να συνεκτιμηθούν. Θα προσθέσω κι εγώ τη γνώμη μου ανάμεσα σε μερικούς από τους προλαλίσαντες, ότι ήταν άδικες και αυστηρές οι εκτιμήσεις σου απέναντι στην Μπακογιάννη και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ίσως επειδή σε απογοήτευσε απρόσμενα.

Όμως η πολιτική έχει να κάνει με εσωτερικές ισορροπίες και όχι με κάθετες και οριζόντιες γραμμές, επειδή δεν εκφράζεται ένας, αλλά συνθέτουν άποψη περισσότεροι. Η άποψη Παρών απεικονίζει την άποψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και όχι προσωπικά την Μπακογιάννη. Δεν στέκει σαν δικαιολογία, αλλά εύλογα προέρχεται από το γεγονός ότι δεν ήταν κρίσιμη η στάση της για την έκβαση της ψηφοφορίας, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με την πολιτική της επιλογή.

Κατά τα άλλα, για να μη κουράζω περισσότερο, σχεδόν καλύπτομαι από τις απόψεις του skatoarouri.