16 Μαΐου 2008

Αποπομπή Κούλογλου: Rousopulicious

Μέχρι πρότινως ήξερα ότι καναλάρχες ήταν ο Κυριακού, ο Κοντομηνάς, ο Λαμπράκης και οι άλλοι μέτοχοι του ΔΟΛ, ο Βαρδινογιάννης και λοιποί… Δεν είχα αντιληφθεί ότι η Κρατική τηλεόραση έχει ιδιοκτήτη… Μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει καλά… Η κρατική τηλεόραση συντηρείται από τα χρήματα του Παναγόπουλου (δηλ. Ρουσόπουλου) ή από τα χρήματα των φορολογουμένων;
Τόσα χρόνια κάνουμε γαργάρα τις αλόγιστες και πέρα από κάθε προηγούμενο σπατάλες της ΕΡΤ:eurovision, Δρούζα, παραγωγές όπως το «Στην υγειά μας», κάποια γλωσσικά τηλεπαιχνίδια, εκπομπές της Παναγιωταρέα και του Κοττάκη, εκπομπές της Σεμίνας Διγενή… Τόσο καιρό γαργάρα.

Όταν απομάκρυναν τη Δάφνη Μπόκοτα (σας φαίνεται κουλό, μπορεί και να μην είναι!) να σας θυμίσω όλοι απορήσαμε και σκεφτήκαμε απλά πως πίστευαν ότι ήρθε τέλος εποχής… Κανείς δε σκέφτηκε ότι η γυναίκα απλά δεν ήταν… ΝΔ! Όταν η κυρία Κλείτου έλεγε «γιατί δεν έχουν φύγει ακόμη όλοι οι ΠΑΣΟΚοι από την ΕΡΤ» απλά κάποιοι σχολίασαν αρνητικά τη δήλωση… Όταν η Δρούζα δε διώχτηκε κλοτσηδόν ο κόσμος άρχισε να τσινάει…

Το αποκορύφωμα ήρθε τώρα, με την αποπομπή του Κούλογλου…. Από τη μία το ρεπορτάζ για τον Πούτιν που δεν συγκίνησε το Μαξίμου το οποίο έχει αρχίσει τις μπίζνες με τη Ρωσία, από την άλλη το ρεπορτάζ για τη «γενιά των 700 ευρώ» η οποία για την κυβέρνηση προφανώς αποτελεί ενοχλητικό ζωύφιο, συν την προετοιμασία για ρεπορτάζ στην Κίνα ενόψει ολυμπιακών αγώνων τσουπ ήρθε η αποπομπή.

Ο κόσμος εξοργίστηκε και με το δίκιο του… Η κρατική τηλεόραση θα έπρεπε να είναι μία ελεύθερη φωνή η οποία δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον…

Δε μπορεί το κάθε διορισμένο τσατσόνι που από τίποτα έγινε κάτι χάρη στις κομματικές του φιλίες να τσαλαπατάει αξιοπρεπείς δημοσιογράφους και να ενδιαφέρεται μόνο για τη eurovision, μπας και φωτογραφηθεί με το νικητή του διαγωνισμού, μπας και κάνει καμία δήλωση στις κάμερες…

Εκτός φυσικά από τη eurovision, που οι περισσότεροι την έχουν κάνει καραμέλα, υπάρχει και ένα άλλο θέμα που κανένας δε θίγει… Τα εξωφρενικά ποσά που δόθηκαν σε ποδοσφαιρικές ομάδες για να αποκτήσει η ΕΡΤ τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του πρωταθλήματος! Να μη μιλήσω για τα ψηφιακά κανάλια…
Εν πάσει περιπτώσει αν τους περισσεύουν τα χρήματα τα οποία πετάνε από εδώ και από εκεί, ας μειώσουν τις εισφορές μας, εμείς δε τα έχουμε για πέταμα!

Το άσχημο είναι ότι γυρνάμε πίσω σε εποχές ΥΕΝΝΕΔ όπου κουμάντο θα κάνει η… ΟΝΝΕΔ!

Αφού λοιπόν, για να επανέλθω, ο κύριος Ρουσόπουλος (γιατί αυτός κάνει κουμάντο) νομίζει ότι ο Κούλογλου δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει με τις εκπομπές του, παρακαλείται να μας αναλύσει τι προσφέρουν η κυρία Παναγιωταρέα, ο κύριος Κοττάκης και τόσοι άλλοι, εκτός από εκδούλευση βεβαίως βεβαίως!

Πρέπει οπωσδήποτε να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της κρατικής τηλεόρασης. Υπάρχει για να ενημερώνει και να είναι μακριά από συμφέροντα, ή υπάρχει για να είναι η επιχείρηση στην οποία θα χωθούν τα παιδιά των ψηφοφόρων; Υπάρχει για να έχουμε ποιότητα στην ενημέρωση και αξιοπρεπείς δημοσιογραφικές εκπομπές ή υπάρχει για να γίνεται γραφείο τύπου του Ρουσόπουλου και για να διοργανώνει τη eurovision;

Και αφού γίνονται τόσες αποκρατικοποιήσεις, γιατί η ΕΡΤ στο απυρόβλητο; Να μου πεις υπάρχει κανένα κορόιδο να την αγοράσει; Εκτός και αν η ΕΡΤ είναι μία υγιής επιχείρηση και προσφέρει πόρους στο κράτος (εδώ γελάμε).

Παραθέτω απόσπασμα από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αντώνη Καρπετόπουλου στη Sportday το οποίο αλίευσα στην Παραπολιτική.

Η κυβέρνηση μιλά για λιγότερο Κράτος και πουλάει τον ΟΤΕ – πολύ καλά κάνει από τη στιγμή που το είχε στο πρόγραμμά της και αυτό το πρόγραμμα ψήφισε κατά πλειοψηφία ο κόσμος. Η ίδια όμως κυβέρνηση που μιλά για την ανάγκη να ξεφορτωθεί το Κράτος οποιοδήποτε βαρίδι, φυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού την κρατική τηλεόραση κι ας είναι σχεδόν δεδομένη η οικονομική προβληματικότητά της, επειδή κουβαλάει πολλά και μεγάλα χρέη. Γιατί; Γιατί προφανώς είναι μια βιτρίνα εξουσίας και αισθητικής: εκεί καταλαβαίνεις ποιος κυβερνάει τον τόπο! Υπό αυτό το πρίσμα δεν μου κάνει εντύπωση που σταμάτησαν τις εκπομπές του Κούλογλου: και πολύ άργησαν!
Οσο για τις θεαματικότητες και την ΑGB, σόρι αλλά το θέμα είναι ανάξιο συζήτησης. Η AGB είναι «φερετζές» – δεν μετράει ούτε την εκτίμηση του κοινού στα πρόσωπα, ούτε τη συγκέντρωση των τηλεθεατών σε αυτό που παρακολουθούν στην οθόνη. Αν τα νούμερα είναι αυτοσκοπός, είμαι βέβαιος ότι ένα αφιέρωμα στο γερμανικό πορνό μπορεί να εκτοξεύσει όποιο κανάλι το τολμήσει. Διαφωνείτε;

Περιμένουμε τον Ανταγωνιστικούλη να κάνει σχετική εκπομπή, αφού τον ενδιαφέρουν τα νούμερα!

Σήμερα γράφτηκαν διάφορα για τον Κούλογλου για χαφιεδιλήκια το 77 και διάφορα άλλα(που ποιός τα διαρρέει άραγε;)...Εμένα στην παρούσα φάση δε με αφορά τι έκανε ο Κούλογλου πριν 30 χρόνια (υπάρχει και ο Μαστοράκης και πολλοί άλλοι)... Άλλωστε αυτό αποτελεί και μία προσφιλή τακτική για όσους θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, λάσπη στον ανεμιστήρα. Αυτό που δε μπορούν να καταλάβουν οι διάνοιες της ΕΡΤ είναι ότι ο κόσμος αντιδρά στη λογοκρισία κατά κύριο λόγο. Ο Κούλογλου σίγουρα θα βρει νέα τηλεοπτική στέγη αφού οι καλοί πάντα ξεχωρίζουν, οπότε η αντίδραση δεν οφείλεται τόσο στην αγωνία για το μέλλον του δημοσιογράφου... Οφείλεται στο ξύπνημα του κόσμου ο οποίος πλέον είναι εξαγριωμένος με την καθημερινή σε βάρος του κοροϊδία.

Ένα πράγμα έχω να πω: ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ

ΥΓ: Κύριε Ρουσόπουλε και λοιποί μιάς και από ότι φαίνεται ασχολείστε με το internet κάντε μία βόλτα στα διάφορα groups που έχουν δημιουργηθεί σε διαδικτυακές κοινότητες για το θέμα, θα εκπλαγείτε από τη συμμετοχή!

5 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Ο Κούλογλου θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί από τη δημοσιογραφική πιάτσα εδώ και πολλά χρόνια, έχει διαπράξει πολλά (και δεν είναι λάσπη στον ανεμιστήρα)για να θεωρείται αξιόπιστος.
Το ζητούμενο επομένως για μένα δεν είναι η απομάκρυνσή του αλλά η πρόσληψή του πριν από τόσα χρόνια στο κρατικό κανάλι που τον ξέπλυνε από τις "αμαρτίες" του.
Και το άλλο ζητούμενο είναι γιατί δεν απομακρύνονται και όλοι οι άλλοι σιτιζόμενοι με ανύπαρκτες τηλεθεάσεις, ανούσια θεματολογία αλλά ισχυρές κομματικές πλάτες.
Εκεί είναι ο στόχος...
Την καλημέρα μου

Τσούγδω είπε...

Καλημέρα!
Δεν έχω παρακολουθήσει την πορεία του Κούλογλου, οπότε δε μπορώ να ξέρω τι έχει κάνει και τι όχι. Με ενόχλησε όμως ο τρόπος απομάκρυνσής του, αφού οι άνθρωποι που τον έκριναν δεν έχουν λιγότερα στην πλάτη τους. Φυσικά και αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος να έχουμε μιά σοβαρή κρατική τηλεόραση, με άξια άτομα...
ΥΓ: Συγχωρέστε μου την άγνοιά μου σε τέτοια θέματα "δημοσιογραφικής πιάτσας", αλλά δεν ανήκω στο δημοσιογραφικό κλάδο!

mmexer είπε...

απαράδεκτος ο τρόπος που ενήργησε η ΕΡΤ. Για τον Κούλογλου και για τις εκπομπές του είναι μια άλλη ιστορία

dr.SeenG είπε...

Είμαι κι εγώ κατά της απόλυσης Κούλογλου, για λόγους από τους οποίους τους περισσότερους τους αναφέρεις. Ίσως να έχουν δίκιο όσοι του καταλογίζουν... "τσατσιλίκια". Δεν μπορώ να το ξέρω. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το λάθος βαραίνει την ηγεσία της ΕΡΤ για το λόγο και τα επιχειρήματα με τα οποία οδογήθηκε στην αποπομπή του δημοσιογράφου.
Θα ήθελα να μάθω εκτενέστερα πάντως για το ιστορικό του Κούλογλου. Καλό είναι να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Καλημέρα tsouddw. Μ'άρεσε πολύ το μπλογκ σου. Η θεματολογία σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Θα τα ξαναπούμε.

Τσούγδω είπε...

@mmexer
Ακριβώς! Αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση είναι η συμπεριφορά των "μεγάλων κεφαλιών" της ΕΡΤ...

@Dr.Seeng
Καλώς ήρθες στο φιλόξενο blog μου! Κι εγώ θα ήθελα να μάθω το ιστορικό της απομάκρυνσης... Όσον αφορά αυτό το θέμα πιστεύω ότι τα πεπραγμένα του Κούλογλου πριν 30 χρόνια δεν έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση του.