6 Σεπτεμβρίου 2008

Βρωμάει... ενέργεια ή κάτι χειρότερο;

Παραθέτω αυτούσια ανάρτηση από το blog της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ζούγκλα.

Η αλλαγή πλεύσης του Κίσινγκερ για το καλό μας

«Οι Έλληνες είναι αναρχικοί.....και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από ομιλία του Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974.

Σήμερα, ο Kissinger (πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., νομπελίστας, ακαδημαϊκός στο Harvard, συγγραφέας) δήλωσε από βήματος γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου ότι η «Ελλάδα έχει ιστορικά δικαιώματα στο όνομα Μακεδονία». Κρίσιμη η χρονική στιγμή, guru ο Χένρυ, αναστάτωση στη κυβέρνηση των Σκοπίων, ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης των Η.Π.Α. στο Μακεδονικό,.. επιτέλους μια καλή είδηση!

Γράφω τη διπλωματική μου, που άπτεται διεθνολογικών θεμάτων και διαβάζοντας βρήκα κάτι που θέλω να το παραθέσω εδώ, καθώς πιστεύω ότι περιγράφει με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο το όλο σκεπτικό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Εμείς (στις Η.Π.Α.) διαθέτουμε το 50% του παγκόσμιου πλούτου αλλά μόνον το 6,3 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην κατάσταση αυτή, η αληθινή μέριμνά μας την περίοδο που έρχεται είναι να διατηρήσουμε αυτή τη δυσαναλογία. Για να το επιτύχουμε, οφείλουμε να απαλλαγούμε από τους συναισθηματισμούς [….] θα πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανύψωση του επιπέδου ζωής και τον εκδημοκρατισμό..»
Τζωρτζ Κήναν, 1948

Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης



Το δόγμα του Κίσινγκερ είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους.
Ο Χένρι Κίσινγκερ λοιπόν που έχει βαπτιστεί ανθέλληνας έκανε πρόσφατα αυτή την διόλου τυχαία δήλωση. Από πολλούς θεωρείται ότι ο άνθρωπος που χαράζει την πολιτική των ΗΠΑ είναι αυτός, χρόνια τώρα, το μεγάλο κεφάλι...
Πάμε τώρα στις Αμερικανικές εκλογές...
Ο Barrack Obama εμφανίστηκε με φόντο όπως λένε "αρχαιοελληνικό ναό" και πιο κοντά στις Ελληνικές θέσεις. Παράλληλα ο McCain, άξιος συνεχιστής του Bush ενώ θα αναφερόταν στο Σκοπιανό και αναμένετο να υποστηρίξει τις θέσεις των Σκοπίων, στο κοινό που τον άκουγε ήταν και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, δεν έβγαλε μιλιά.
Πραγματικά δεν ξέρω ποια είναι η δύναμη του Ελληνικού lobby αλλά όλο αυτό το παιχνιδάκι με βάζει σε υποψίες. Φυσικά και δεν είμαι καμία ακραία εθνικίστρια να πιστεύω ότι το lobby μας κρίνει τις εκλογές, ούτε πιστεύω πως η εξωτερική μας πολιτική επηρεάζει ιδιαίτερα.
Παράλληλα δεν ξέρω πόσο μπορεί να έπαιξε ρόλο η Ελληνο-Ρωσική συμφωνία για τον South Stream (λογικά οι Αμερικάνοι θα έπρεπε να έχουν εξοργιστεί).
Πιστεύω πως κάποιο άλλο παιχνιδάκι παίζεται που έχει να κάνει με συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ σε ενεργειακό τομέα, οπλικά συστήματα ή άλλου είδους συμμαχία ιδιαίτερα συμφέρουσα για τις ΗΠΑ( πολύ πιο συμφέρουσα από ότι ο South Stream για τη Ρωσία), είναι και αυτή η ριμάδα η γεωγραφική μας θέση, που την τρέμω...
Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση Κίσινγκερ, μέχρι και παράλογη θα την χαρακτήριζα, όσο για το "καλή είδηση", κρατάω ιδιαίτερα μικρό καλάθι, τέτοιες δηλώσεις γίνονται μόνο με ανταλλάγματα...
Και συνήθως για τέτοιες δηλώσεις από τέτοιους ανθρώπους τα ανταλλάγματα είναι μεγάλα και πολύ φοβάμαι επιζήμια...
Ξέρουν ότι απευθύνονται στους Έλληνες που είναι να μη τους θίξεις την ιστορία, μπορεί να μη την κατέχουν, οι ίδιοι να μη την σέβονται, αλλά, έναν μικρό εθνικιστή τον κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ξέρουν πως θα μας γλυκάνουν...
Άλλωστε όταν ο "εχθρός" σου, σου χαϊδεύει τα αυτιά να φοβάσαι πρέπει και να είσαι υποψιασμένος χίλιες φορές, παρά να χαίρεσαι.
Άλλωστε η τελευταία δήλωση του Τζωρτζ Κήναν, τα λέει όλα...

ΥΓ: Μακάρι να πρόκειται για ενεργειακή συμφωνία, γιατί κάτι άλλο ούτε να το υποψιάζομαι δε θέλω...(...έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή)

1 σχόλιο:

wert01gf είπε...

Κρύβονται και μερικές μικρές αλήθειες, πίσω από αυτό το μεγάλο παραμύθι του Κίσινγκερ.