16 Σεπτεμβρίου 2011

Η απόφαση των φοιτητών να χάσουν την εξεταστική, πρέπει να γίνει σεβαστή

Λίγο πριν το καλοκαίρι σε όποιον με ρώταγε: "ποιά είναι η εκτίμησή σου, πάμε για καταλήψεις μέσα στην εξεταστική;",απαντούσα: αποκλείεται είναι αυτοκτονικό για τις παρατάξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σεβαστούν την εξεταστική, θα αρχίσουν λογικά αμέσως μετά για να έχουν στρατολογήσει και πρωτοετείς.


Διαψεύστηκα, όπως διαψεύστηκαν και οι προσδοκίες μου οτι θα συμμετείχε αρκετός κόσμος στις συνελεύσεις αν όχι την πρώτη, αν όχι τη δεύτερη, τότε σίγουρα την τρίτη εβδομάδα και οι σχολές θα άνοιγαν. Αντ' αυτού οι σχολες που ανοίγουν πέρα από κάποια ΤΕΙ που ανοίγουν μαζικά, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.


Μα είναι πλειοψηφία αυτοί που θέλουν την κατάληψη; Όχι δεν μπορώ να το δεχτώ και δεν είναι αυτό που βλέπω, απλά οι υπόλοιποι κλασσικά αδιαφορούν και κατηγορούν από τον καναπέ τους όπως κάνουν και στις εκλογές. Έχουν μία πληθώρα επιλογών, είναι κάτι παραπάνω από εύκολο να κατεβάσουν δικό τους πλαίσιο ή να μπλοκάρουν την κατάληψη με τον τρόπο που επιτρέπει το καταστατικό κάθε σχολής (δεύτερος γύρος, 50% +1)... Και όμως αδιαφορούν περιορίζονται στο να σιχτιρίζουν από τηλεφώνου και να λένε: μα καλά εγώ θα κάνω τη διαφορά; Και όμως πολλά τμήματα κλείνουν για 5-10 ψήφους! Επειδή κάποιος προτίμησε να πάει για καφέ, παρά να διαθέσει 2-3 ώρες από τη ζωή του, επειδή μετά τις δυο εβδομάδες τα παράτησε και το έριξε στις διακοπές, επειδή επειδή.


Ένα νέο κύμα αγανακτισμένων αρχίζει και φουντώνει. Οι αγανακτισμένοι φοιτητές, που θέλουν ανοιχτές σχολές. Το "φουντώνει" βέβαια είναι σχετικό και ολίγον τι υπερβολικό, αφού το άνοιγμα μίας σχολής αποτελεί είδηση. Είναι πάντως μία ελπιδοφόρα κίνηση. Αγανάκτηση που δεν συνδέεται με γελοιότητες του τύπου: "Δεν χρωστάω, δεν πληρώνω, Όχι", αλλά με μία και μοναδική διεκδίκηση: "Να ανοίξουν τώρα οι σχολές". Μία διεκδίκηση που στρέφεται εν πολλοίς εναντίον των αγανακτισμένων των πλατειών. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει ακόμη ούτε οργάνωση, ούτε το know- how για το πώς να μαζέψεις κόσμο και πώς να ανοίξει η σχολή, κάτι που οι επαγγελματίες καταληψίες γνωρίζουν πολύ καλά.


Η αγανάκτηση φουντώνει ακόμα περισσότερο, όταν ο φοιτητής που μέσα στις διακοπές του διάβαζε και συνεχίζει πεισματικά ελπίζοντας οτι η σχολή θα ανοίξει, βλέπει να χάνονται τα μαθήματά και συνειδητοποιεί τη μορφή του αγώνα... Μία πορεία και τις υπόλοιπες μέρες, "κατάληψη party", διάφορα τουρνουά, προβολές ταινιών, μπλόκο στα γραφεία των καθηγητών, εγγραφές πρωτοετών υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγωνιστών κλπ... 
Παράλληλα έχει ένα φοιτητικό ενοίκιο να τρέχει, περιορισμούς για το μέχρι πότε ισχύει ο βαθμός εργαστηρίου στο τάδε μάθημα, περιμένει να φύγει για μεταπτυχιακό ή για στρατό, ακούει οτι είναι πολύ πιθανό να χαθεί και η εξεταστική του χειμώνα, ξέρει οτι καταργήθηκε η εξεταστική για τους επι πτυχίω φοιτητές και παρ' όλα αυτά ακούει τους εκτός τόπου και χρόνου επαναστάτες να λένε: δεν θα χαθεί η εξεταστική, τους καθηγητές να είναι έξω φρενών, αλλά να τα λένε στα διάφορα forum ή απαντώντας σε mail φοιτητών και να συνειδητοποιεί το εξής σκληρό:


Ίσως τελικά πρέπει να χαθεί η εξεταστική για να συνειδητοποιήσουν μερικοί οτι ο τσαμπουκάς, μας τελείωσε,  οτι πρέπει να πάψουμε να είμαστε ένα σκορποχώρι του οποίου οι κάτοικοι εφαρμόζουν επιλεκτικά νόμους, πρέπει επιτέλους όλοι να ενδιαφερθούμε και να συμμετέχουμε, οτι κάθε πράξη έχει και συνέπειες και με το να χτίσεις στο γραφείο του, τον Πρύτανη ή τον Πρόεδρο τίποτα δεν αλλάζει κι έρχεσαι αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών σου.


Ακούω από διαφόρους, μα είπαν οτι θα δίνουμε Σαββατοκύριακα, θα γίνει διπλή τον Φεβρουάριο, δεν χάνεται η εξεταστική και σκέφτομαι: από πού και ως πού παραμυθιάζουν, ποιός τους έδωσε αυτές τις εγγυήσεις και αν και τώρα ενδώσει το Υπουργείο ή ο εκάστοτε Πρόεδρος τμήματος στους εκβιασμούς των διακοπάκηδων, πότε θα αλλάξει αυτή η χώρα; 


Συνειδητοποιώ ότι μάλλον θα ζήσουμε τη μετάβαση στην υπευθυνότητα με τον σκληρό τρόπο. Ίσως με το χάσιμο της εξεταστικής να βάλουν μυαλό τα επαναστατικά τσικό των ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ/ΠΑΣΠ, το μόνο σίγουρο είναι οτι με την προκλητική τους στάση, εξασφάλισαν πολλούς haters, ενώ με τον μελλοντικό τους αγώνα για αποκατάσταση της εξεταστικής η οποία χάνεται εξαιτίας τους, όταν δεν θα έχουν πετύχει την απόσυρση του νέου νόμου, θα θέλουν να τους πούμε και "ευχαριστώ".


Είναι πολλοί (κι εγώ μέσα σε αυτούς) που βλέπουν οτι ο σχεδιασμός ζωής για τα επόμενα 2-3 χρόνια, πάει στράφι. Ο καθένας βρίσκει τους δικούς του υπαιτίους, προσωπικά τα βάζω με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους που δώσανε παράταση, με τους φοιτητές που κάνουν καταλήψεις και με τους συμφοιτητές που αδιαφορούν.
Και για να προλάβω σχόλια του τύπου:
Ναι αυτός σου φταίει Τσούγδω, το Μνημόνιο, ο ΓΑΠ, ο Βενιζέλος, το Ινστιτούτο Νεολαίας δε σου φταίνε.
Όχι στην παρούσα φάση και στον συγκεκριμένο ζήτημα, δεν μου φταίνε. Η μεταρρύθμιση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, όποιος έχει περάσει έστω και απ' έξω από Ελληνικό Πανεπιστήμιο το ξέρει. Μιλάω για το συγκεκριμένο θέμα αποκλειστικά και μόνο. Όλα τα άλλα τα υφίσταμαι κι εγώ και η οικογένειά μου. Αλλά να δημιουργείται πρόβλημα στη ζωή μου και στον οικογενειακό προγραμματισμό από τους συμφοιτητές μου, πάει πολύ.


Δε με συμφέρει και δε συμφέρει πολλούς, αλλά παρακαλώ αν έχει μείνει λίγη τσίπα και αν υπάρχει επιθυμία για αλλαγή, να μην γίνει καμία κίνηση για αποκατάσταση της εξεταστικής. Πολύς κόσμος έχει παλέψει για να μείνουν ανοιχτές οι σχολές, δεν τα καταφέραμε, από εκεί και πέρα θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες των επιλογών των διαφόρων ταγαριών. Μόνο έτσι θα αλλάξει κάτι. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και να υπάρξουν οι απαραίτητες κυρώσεις. Αν είναι να θυσιάσουμε μία ακόμη εξεταστική τουλάχιστον ας θυσιαστεί για να αρχίσουν επιτέλους να εφαρμόζονται οι νόμοι σε αυτή τη χώρα. Η "επανάσταση του αυτονόητου" ας ξεκινήσει από τα Πανεπιστήμια.


Η απόφαση των φοιτητών να χάσουν την εξεταστική τους ελήφθη με δημοκρατικό τρόπο και πρέπει να γίνει σεβαστή. 


Η Διαμαντοπούλου φαίνεται αποφασισμένη για κάτι τέτοιο, είπε εχθές στη Βουλή:
«Εάν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, υπάρχουν επιπτώσεις. Γιατί αν δεν υπάρξουν επιπτώσεις, τότε οδηγούμαστε σε μία κοινωνία απόλυτης ανομίας, η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να επιλέγει αν θα εφαρμόσει ένα νόμο ή μια εγκύκλιο. Όταν κάποιος επιλέγει αντί να σεβαστεί το νόμο να ακολουθήσει την παρότρυνση της κοινωνικής οργάνωσης στην οποία ανήκει -όσο σημαντική και αν είναι αυτή- παίρνει και την ευθύνη»


Διαβάστε εδώ, πώς βλέπει το μέλλον ένας φοιτητής που είναι υπέρ των καταλήψεων...


ΥΓ: Μετά και την τελευταία χαμένη συνέλευση, δοκίμασα το ξύδι, δεν βοήθησε.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο φοιτητής που ζορίζεται οικονομικά και του δημιουργείται πρόβλημα από το χάσιμο της εξεταστικής, έχει την δυνατότητα να φύγει για μεταπτυχιακό?
Τελικά, λεφτά υπάρχουν?

Τσούγδω είπε...

@Ανώνυμε

Ο φοιτητής έχει κάνει ένα πρόγραμμα ζωής. Δεν θα κάτσω εγώ να μετράω τα λεφτά στην τσέπη του ιδίου ή των γονιών του.

Υπάρχουν άτομα που χρωστάνε 2 μαθήματα και είχαν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακά που έχουν ήδη ξεκινήσει ή ξεκινάνε οσονούπω.
Όσο για το αν υπάρχουν λεφτά ή όχι, φαντάζομαι ξέρετε όπως γνωρίζω κι εγώ εκατοντάδες άτομα που φεύγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό. Δεν είναι απαραίτητο οτι υπάρχουν λεφτά, απλά οι γονείς κάνουν το σκατό τους παξιμάδι, στερούνται τα πάντα οι ίδιοι, για να συνεχίσουν τα παιδιά τις σπουδές και να "απεγκλωβιστούν" από την Ελλάδα κλπ....

Ανώνυμος είπε...

Πώς γίνεται, όσοι κόπτονται για την εξεταστική τους , ώστε να τελειώσουν και να μην επιβαρύνουν τους γονείς του οικονομικά να μην τους νοιάζει για την επιπλέον συρρίκνωση της δωρεάν παιδείας;

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνετε πιστεύω ότι αυτή ακριβώς η νοοτροπία του απεγκλωβισμού οδήγησε τα πανεπιστήμια και την κοινωνία μας σε αυτή τη φαιδρή και οσονούπω απολύτως εξαθλιωμένη πραγματικότητα. Προσπάθησα απλώς να αναδείξω την νοοτροπία του ''να σώσω τον ποπό μου'' που διαποτίζει πολλούς από εμας. Γιατί κάποιοι από τους φοιτητές που θα φύγουν τώρα, μπορεί να υποχρεωθούν να επιστρέψουν αργότερα και να βιώσουν ακόμα χειρότερες καταστάσεις, όπως ήδη συμβαίνει. Δεν τους κατηγορώ για έλλειψη επαναστατικότητας. Εξίσου φαιδρή είναι η υπερεπαναστατικότητα αυτών που κλείνουν τις σχολές και σκέφτονται στα κρυφά τον απεγκλωβισμό από την ελλάδα. Καλώς ή κακώς τα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι. Κάποια θα το καταφέρουν, τα πιο αδύναμα θα πνιγούν. Εξάλλου είπαμε, κοινωνικός δαρβινισμός, ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ας πρόσεχαν, εμένα δεν με πιάνουν οι αλλαγές στα πανεπιστήμια κλπ.

Δυστυχώς, κάνουμε απλώς preaching to the converted οπότε μάλλον περιττεύει η συνέχιση του σχολιασμού.Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Τσούγδω είπε...

@panospirin

Δεν θεωρώ οτι υπάρχει "επιπλέον συρρίκνωση της δωρεάν παιδείας" και αυτό γιατί ο φοιτητής δεν καλείται να πληρώσει κάτι...
Τα συγγράμματα διανέμονται δωρεάν και μετά το 2014 (σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη), ενισχύονται οι βιβλιοθήκες, δεν υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές....

Επίσης όσοι κόπτονται έχουν ένα ενοίκιο γύρω στα 300 ευρώ να τρέχει, φως/νερό/τηλέφωνο να πληρώνουν... Δεν είναι και λίγα.

Konstantinos Floridis είπε...

Όταν η γενιά μου έκανε καταλήψεις,τις έκανε για να αλλάξει το Πανεπιστήμιο και τον κόσμο!Μπορεί και να κάναμε σοβαρά λάθη (κυρίως αργότερα).
Φοβάμαι ότι σήμερα οι καταληψίες δεν μιμούνται απλά μια ρετρό μόδα,επιλέγουν την ακινησία,θέλουν να μην αλλάξει τίποτε, νομίζοντας ότι έτσι θα αποφύγουμε την πτώση (μερικοί ίσως έχουν και συμφέροντα ανάλογα με αυτούς που σκίζονται για να χρεοκοπήσει η χώρα).Να μην τους αφήσετε ,να μην τους αφήσουμε.
Κωνσταντίνος Φ.

Ανώνυμος είπε...

όχι δεν είναι λίγα. Έξοδα έχουν όλοι οι φοιτητές, ειδικά όσοι κάνουν σπουδές σε άλλες πόλεις.

Χωρίς συγγράμματα φοιτητές; Επιστήμονες με φωτυπία;

Με τη διάσπαση των πτυχίων και την υποβάθμιση τους, βάζει στο παιχνίδι τα κολέγια, τα οποία ήδη δίνουν πτυχία ισάξια του δημοσίου.

Άρα ο έχων παίρνει το "βαρύ " πτυχίο. Ο όχλος πάει για κάτι πιο δεύτερο.

Και αυτό στηρίζεται και με άλλες διατάξεις. Πχ το ν+ 2.

Ενισχυμένες βιβλιοθήκες θέλουμε ούτως ή άλλως.

επιπλέον, κατά τη γνώμη μου, το νομοσχέδιο βάζει τα ΑΕΙ σε τροχιά μικρομάγαζου. Δεν είναι όμως έτσι. Κοπτήρια πτυχίων. Αντί να τα αναβαθμίσουν, τα στέλνουν πιο κάτω.

Ανώνυμος είπε...

Ζήτημα πρώτο: δεν έχω καταλάβει ποιους άλλους συμφέρει η παρελθούσα κατάσταση εκτός από τους κατ' επάγγελμα συνδικαλιστές. Καθένας μη επαγγελματίας φοιτητοπατέρας ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης οφείλει να πάει κόντρα σε αυτό το πάρτι συναλλαγής.
Ζήτημα δεύτερο: αν καταλαβαίνω καλά, γιατί πάνε χρόνια που τέλειωσα πανεπιστήμιο, κουμάντο στο θέμα συνελεύσεις-καταλήψεις εξακολουθεί να κάνει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Αναρωτιέμαι ειλικρινά πώς μια ολόκληρη κοινωνία επιτρέπει να χειραγωγείται η ανώτατη εκπαίδευσή της από μια παράταξη που δεν κατορθώνει να μπει ούτε στη Βουλή.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ακόμα και με συγχωρείτε για την κατάχρηση του χώρου. Ο προγραμματισμός ζωής πανεύκολα ανατρέπεται. Το λέω εξ ιδίας πείρας, θα το βιώσουν και ορισμένοι νέοι άνθρωποι που αγωνίζονται να απεγκλωβιστούν όταν θα δεσμευτούν οι καταθέσεις τους επόμενους μήνες.
Το κακό είναι ότι οι ήδη εργαζόμενοι στο εξωτερικό δεν αμοίβονται αρκετά για να στέλνουν συνάλλαγμα στην πατρίδα όπως οι γκασταρμπάιτερ περασμένων δεκαετιών...

Τσούγδω είπε...

@ Aνώνυμος 3:31

Δεν είναι απαραίτητο οτι έχουν υιοθετήσει όλοι την λογική που περιγράφετε τόσο παραστατικά. Κάποιοι φεύγουν για την εμπειρία για παράδειγμα, κάποιοι άλλοι είναι αποφασισμένοι να μείνουν εδώ ό,τι και να συμβεί και να προσπαθήσουν να αλλάξουν τα πράγματα.
Το θέμα είναι οτι όταν οι συνθήκες στην κοινωνία είναι τέτοιες, όταν τα Πανεπιστήμια είναι πλήρως απαξιωμένα, δεν δίνεις τη χαριστική βολή.
Θα έπρεπε η κρίση να μας κάνει πιο σοφούς, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, να μάθουμε να συζητάμε και όχι να καταγγέλουμε.
Πόσο διαφορετικός θα ήταν αυτός ο νόμος αν και οι φοιτητές είχαν κάτσει να συζητήσουν και να προτείνουν...

@gatopontikas

Δεν νομίζω οτι υπάρχει αναλογία. Στην πραγματικότητα θέλουν όλοι το καλό του Πανεπιστημίου, αλλά πιστεύουν οτι αυτό περνάει μέσα από την ικανοποίηση των δικών τους απαιτήσεων.

@panospirin

Οι φοιτητές θα έχουν συγγράμματα (κι εγώ είχα θίξει έντονα το θέμα, μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιότερες αναρτήσεις μου επι του θέματος). Τώρα για το εάν θα δημιουργηθούν προβλήματα όπως έγινε με τα σχολεία, δεν αμφιβάλλω οτι θα δημιουργηθούν... Θα έπρεπε εκτός από τις βιβλιοθήκες να ενισχυθούν και τα Πανεπιστημιακά τυπογραφεία...

-Τα πτυχία δεν διασπώνται, θα ήθελα λοιπόν να μου εξηγήσετε τι θεωρείτε εσείς διάσπαση.

-Δεν παιρνεί ο έχων το βαρύ πτυχίο, αλλά ο επιτυχών.

-Δεν θεωρώ οτι τα ΑΕΙ γίνονται "μικρομάγαζα" απλά υπάρχει απευθείας σύνδεση με την αγορά εργασίας.

@Ανώνυμος 3:50

Νομίζω οτι το πρώτο ήδη γίνεται. Κανένας πάντως δεν μπορεί να ξέρει το μέγεθος της διαφθοράς. Προσωπικά τον τελευταίο καιρό ακούω διάφορα και φρίττω. Είναι αστείο να πέφτει κανείς από τα σύννεφα, αλλά κάποια πράγματα ξεπερνούν την κοινή λογική.

Ως προς το δεύτερο, δεν είναι μόνο η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Και η ΠΑΣΠ βάζει καταλήψεις και η ΑΡΕΝ (Σύριζα) σε συνεργασία με τα ΕΑΑΚ.

@ Ανώνυμος 3:57
Καμία κατάχρηση χώρου. Ο χώρος των σχολίων είναι για να συζητάμε. Το βλέπω κι εγώ αυτό... Οι οικονομικές δυνατότητες πλέον είναι πολύ περιορισμένες και τα δίδακτρα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού πολλά...

Ανώνυμος είπε...

@ gatopontikas

Προφανώς και χρειάζονται αλλαγές. Αλλά όχι αυτές.

Η σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι σε " γλώσσα Βενιζέλου" το μικρομάγαζο του επιχειρηματία.

Δεν έχει νόημα το πανεπιστήμιο , αν είναι να βγάζει συγκεκριμένους υπαλλήλους , για συγκεκριμένες θέσεις που απαιτεί ο χρηματοδότης του. Τότε για ποια ελευθερία στις σπουδές θα μιλάμε;

Και με τις ανθρωπιστικές σπουδές, που δεν εντάσσονται εύκολα στο μάρκετινγκ και στην αγορά; Θα τις κόψουμε.

Ο έχων θα το παίρνει. Γιατί άμα κάποιος έχει, θα πηγαίνει εκεί ακριβώς που θέλει. Έχεις υπόψη σου τις τιμές των διδάκτρων στα ξένα κορυφαία πανεπιστήμια;; Σε αυτό θέλουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι...

Ήδη στο πανεπιστήμιο μπαίνει ο έχων, γιατί αν δεν έχεις να τα σκας στα φροντιστήρια για ένα δυο χρόνια , οι πιθανότητες σου για σπουδές είναι ελάχιστες.

Αλλά και όταν περάσεις. Αν δεν έχεις για νοίκια , νερά κ.λπ πάλι δεν σπουδάζεις.

Αντί να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να ελαφρυνθούν οι οικογένειες απ αυτές τις δαπάνες, βάζει στο παιχνίδι τους ιδιώτες. Είδαμε τι γίνεται στην υγεία : άμα έχεις πας σε αξιοπρεπές νοσοκομείο. Αν όχι ;

Παιδεία - Υγεία - Ασφάλεια , αν θες να λέγεσαι κράτος , πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν. Γι αυτά εξάλλου δεν πληρώνουμε;

ΥΓ. Το πάσο πήγε 2,50 ευρώ και θα εκδίδεται από ιδιωτική εταιρία και θα το παίρνουμε από εμπορικά κέντρα. http://eudoxus.gr/files/Anakoinosi_Paso.pdf

Τσούγδω είπε...

@ Panospirin

Δεν θα ανακαλύψουμε στην Ελλάδα τον τροχό αγαπητέ. Τα περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο νόμος εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

Η χρηματοδότηση δεν κόβεται πλήρως για να μην είμαστε υπερβολικοί. Συνδέεται με την αξιολόγηση και δίνεται η δυνατότητα να αναζητηθούν πόροι και πέρα από το χρεοκοπημένο κράτος. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας οτι μπορεί να δημιουργηθούν στρεβλώσεις, αλλά είναι άσκοπο να θεωρητικολογούμε ασύστολα και να έχουμε προδικάσει την αποτυχία.

Δεν προβλέπονται δίδακτρα στα Πανεπιστήμια. Ως προς το οτι μπαίνει ο έχων (πιο εύκολα) έχετε δίκιο. Αλλα αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει μία μεταρρύμιση για τα ΑΕΙ, εκτός κι εάν είστε υπέρ του να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες και να μπαίνει όποιος θέλει.

Το ζήτημα είναι οτι οι εστίες είναι λίγες και είναι και αίσχος, δύσκολα μένει άνθρωπος μέσα. Με κίνδυνο να με κράξετε πιστεύω οτι πρέπει να αναλάβει να τις φιάξει ιδιώτης και να εκμεταλλεύεται πχ κάποιο εστιατόριο ή κάτι τέτοιο εφόσον δεν υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι για δωρεές και εάν είναι να παρέχονται καλές υπηρεσίες (αξιοπρεπή δωμάτια κλπ) να μπει ένα ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ενοίκιο πχ 20-50 ευρώ τον μήνα. (Δεδομένου οτι το κράτος δεν μπορεί)

Γι' αυτό πληρώνουμε ΟΣΟΙ πληρώνουμε, διότι απ' οτι έχει φανεί οι περισσότεροι δεν πληρώνουν και εξαιτίας αυτής της πλειοψηφίας που δεν πληρώνει, είναι αναγκασμένοι οι τίμιοι φορολογούμενοι να δέχονται τον ένα βιασμό μετά τον άλλο.

ΥΓ: Ήμουν σίγουρη οτι κάποιος θα αναφερόταν στο πάσο. 2,5 ευρώ δεν είναι τίποτα, οι φωτογραφίες από των οποίων το κόστος απαλασσόμαστε, κόστιζαν περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

Ότι εφαρμόζονται στο εξωτερικό δεν αποτελεί επιχείρημα. Οι φοιτητές της Βρετανίας ήταν τον δρόμο για τον διπλασιασμό των διδάκτρων τους. Και εκεί κάποτε δημόσιο ήταν ...

Στην Αμερική το σύστημα υγείας αφήνει ανθρώπους χωρίς περίθαλψη. Να το μιμηθούμε;;

ΞΑΝΑ λέω, ότι δίδακτρα μπορεί να προβλέπει, αλλά

1. είναι φανερό ότι με την εμπλοκή ιδιωτών θα υπάρξουν τέτοιες συνέπειες

2. με την ύπαρξη ιδιωτικών κολεγίων θα υπάρξουν πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων.

Ναι, θα έπρεπε να μπαίνει όποιος θέλει, σε μια σχολή της επιλογής του και να συνεχίζει εφόσον μπορεί. Αν οι βαθμοί του σε βάθος χρόνου μέσα στη σχολή δείχνουν ότι ανταπεξέρχεται.

Αυτό που λες για τις εστίες. Τα περιμένεις όλα από ένα ιδιώτη μεσσία;; Δεν το ξέρεις ότι και άγιος να είναι πρώτο και κύριο μέλημα του είναι το κέρδος ;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πιέζουμε το κράτος να κάνει το χρέος του. Όχι να λέμε ότι " εντάξει , αυτοί είναι άχρηστοι" και να ψάχνουμε σωτήρες.

Αυτή είναι και η τακτική των τελευταίων κυβερνήσεων. Απαξιώνω Ολυμπιακή, την πουλάω. Απαξιώνω ΟΤΕ , τον πουλάω. Απαξιώνω ΑΕΙ, τα βάζω σε τροχιά για ιδιωτικοποίηση...

Τι εννοείς πληρώνουμε όσοι πληρώνουμε κλπ...

Εγώ βλέπω ότι σ αυτή τη χώρα όσοι δεν έχουν πληρώνουν. Αυτοί που έχουν, βρίσκουν τρόπους.

ΥΓ. Σου φαίνονται λίγα τα 2,5 για ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για το φοιτητή και που αυτά τα λεφτά δεν πάνε καν στο δημόσιο;

Το πάσο μέσα σε λίγα χρόνια έχει πάρει αύξηση σχεδόν 100% !!! Που ήθελες να το πάνε 5 ευρώ σε ένα χρόνο; Θα πάει και εκεί...

Τσούγδω είπε...

@panospirin

Δεν υπάρχουν οι υποδομές για να μπαίνει όποιος θέλει και δεν υπάρχει και η κουλτούρα. Αυτομάτως θα ερήμωναν όλες οι σχολές πλην ιατρικής, πολυτεχνικών, νομικής και οικονομικών.

Πραγματικά απορώ πώς με την εμπλοκή ιδιωτών θα υπάρξουν δίδακτρα. Ίσα ίσα που η εμπλοκή τους θα διασφαλίσει τη μη καταβολή διδάκτρων, καθότι θα υπάρχουν και επιπλέον πόροι και επιπλέον έρευνα.

Δεν μιλάμε για απουσία κέρδους το οποίο δεν δαιμονοποιώ, αρκεί να μη συνδέεται με κανονική αφαίμαξη. Δηλαδή ο άλλος να βάλει τα λεφτάκια του χωρίς να περιμένει μεγάλο τζίρο.

Δεν μου φαίνονται πολλά τα 2,5 ευρώ μιλάμε και για μεταφορά με μέσα που δεν είναι δημόσια, δεν μπορείς να λες "να είναι δωρεάν".

Ανώνυμος είπε...

Αν θα ερημώσουν αυτές οι σχολές είναι θέμα αυτών που θα το επιλέξουν. Σύντομα θα στραφούν σε πιο ρεαλιστικούς στόχους. Στο φινάλε θα είναι προσωπική επιλογή. Ενώ τώρα για να μπεις σε υψηλή σχολή πρέπει να τα σκας σώνει και ντε.

Μάλλον διαφωνούμε για το τι ρόλο έχουν παίξει οι ιδιώτες επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Που έχεις δει τη λογική του "λίγου κέρδους";
Πως ακριβώς φαντάζεσαι ο ιδιώτης να βγάλει το κέρδος της επένδυσης του από τα ΑΕΙ;

Το πάσο τότε να περιμένουμε να πάει 7 ευρώ, ή όπου δυσκολεύεται ο καθένας, και μετά αντιδρούμε.
Το ποσοστό αύξησης, που με τόση ευκολία έκαναν δεν νοιάζει;
Φυσικά και θα έπρεπε να είναι δωρεάν οι μεταφορές. Φαντάζομαι ξέρεις πόσο στοιχίζει μια κάρτα. Ούτε αυτό είναι έξοδο;

Τί σημαίνει είναι ιδιωτικές οι εταιρείες; Δεν μπορεί το κράτος να ελέγχει τους ιδιώτες επιχειρηματίες, ώστε να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική του;;; Και θέλει να τους βάλει και στα ΑΕΙ;