24 Αυγούστου 2011

"Ποιός νοιάζεται για τη γνώμη του Τσόμσκι και του Ζίζεκ, όταν εσείς έχετε την υποστήριξη του ΛΑΟΣ;"

Από τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

"Τι σημασία έχει αν 902 πανεπιστημιακοί σε όλο τον κόσμο (από 43 διαφορετικές χώρες) μεταξύ των οποίων πρυτάνεις, κοσμήτορες διακεκριμένων πανεπιστημίων, που διδάσκουν σε γνωστά πανεπιστήμια, όπως του Βερολίνου, της Βιέννης, του Λονδίνου και του Παρισιού, ή όπως του Κέμπριτζ, της Κολούμπια, του Μπέρκλει, της Οξφόρδη, του Πρίνστον του Χάρβαρντ, εκφράζουν τη διαφωνία τους και ζητάνε να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος και μιλάνε για σεβασμό των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών παραδόσεων;
Τι σημασία έχει και ποιος νοιάζεται για τη γνώμη του Τσόμσκι και του Ζίζεκ, όταν εσείς έχετε την υποστήριξη των Βουλευτών του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και φυσικά όλων των διακεκριμένων αρθρογράφων του ΔΟΛ. Τι σημασία έχει ο Τσόμσκι μπροστά τους!
 "


Τι σημασία έχει η ορθή ενημέρωση του πολίτη, όταν υπάρχει η προπαγάνδα που είναι πολύ πιο επικερδής;


Πέραν του εντυπωσιακού της επίκλησης στην αυθεντία από τον Σύριζα και της υφέρπουσας ξενομανίας, ο κύριος Τσίπρας, ξέχασε να μας ενημερώσει γι' αυτή καθ' αυτή την επιστολή Πανεπιστημιακών, η οποία απ' οτι φαίνεται, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία υπογραφή τους σε ένα αδιάφορο και σκόπιμα αόριστο petition, που έχει συνταχθεί από κάποιον Σταύρο Κωνσταντακόπουλο*.
Μία απλή αναζήτηση στο google αποκαλύπτει οτι ο εν λόγω κύριος, είναι Επίκουρος στο Πάντειο, μέλος της ΠΟΣΔΕΠ και της Πανεπιστημιακής Συσπείρωσης (Σύριζα). Φυσικά αυτό δε λέει κάτι. Ούτε το γεγονός οτι το μόνο κόμμα που σήκωσε το θέμα και το χρησιμοποιεί ως (σοβαρό) επιχείρημα εναντίον του νομοσχεδίου, είναι ο Σύριζα.
(H απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο εδώ)


Η ομιλία Τσίπρα όμως δεν είχε μόνο ένα ενδιαφέρον απόσπασμα...


"Μέχρι τώρα μας λέγατε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξοντώσει και εξουθενώσει την ελληνική κοινωνία είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες σας επιβάλλονται και είναι έξω από την ιδεολογία σας.
 Σήμερα αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό που φέρνετε ένα νόμο που απηχεί βεβαίως την μετανεωτερικότητα των απόψεών σας, τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις σας οι οποίες συμπίπτουν, δένουνε με τις πιο ακραίες, δεξιές και νεοφιλελεύθερες πεποιθήσεις, σήμερα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν σας ορίζει κανένας αυτή την πολιτική. Είναι μία πολιτική η οποία ορίζεται από την ίδια την ιδεολογία σας. Αυτή είναι η ιδεολογία σας κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης. Η ιδεολογία της μετανεωτερικότητας, του νέου φιλελευθερισμού, μία ιδεολογία που συγκροτεί βεβαίως μέσα στην Αίθουσα μία κοινοβουλευτική μειοψηφία του κόμματος του Μνημονίου ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και στη Δημοκρατική Συμμαχία, δεν συγκροτεί όμως και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά καμία πλειοψηφία σε επίπεδο κοινωνίας. Δεν έχουμε μπροστά μας μία μεταρρύθμιση, έχουμε μία απόπειρα κατεδάφισης δημόσιου πανεπιστημίου. Και εγώ θα προσέθετα ότι είναι η τελευταία πράξη κοινωνικής κατεδάφισης ενός αποτυχημένου Πρωθυπουργού, μίας καταστροφικής κυβέρνησης".
(Μετανεωτερικότητα-2, Νεοφιλελευθερισμός- 3)


Είναι πολύ εύκολος ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος του Σύριζα διατυπώνει διάφορες ατεκμηρίωτες μπαρούφες. Το αν το "κόμμα του Μνημονίου", όπως λαϊκίστικα το χαρακτηρίζει, είναι μειοψηφία στην κοινωνία, μένει να αποδειχτεί σε ενδεχόμενες εκλογές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι το δικό του κόμμα, ήταν και παραμένει καθηλωμένο σε μονοψήφια ποσοστά, άρα τραγική μειοψηφία και εντός Κοινοβουλίου και στην κοινωνία.
Ως προς τη μεταρρύθμιση που επιχειρείται τώρα, μάλλον δεν έχει υπόψιν του δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το 80% φαίνεται να είναι υπέρ των συγκεκριμένων αλλαγών. Κρίνει μάλλον από τις αντιδράσεις των φοιτητών που πρόσκεινται στην ΑΡΕΝ και τα ΕΑΑΚ και χάνει το κάδρο των πραγματικά αγανακτισμένων φοιτητών και γονέων.


"Θα έλεγα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι και ένας νόμος εμπνευσμένος από ανθρώπους που μισούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, εμπνευσμένος από ανθρώπους -επιτρέψτε μου την έκφραση- συμπλεγματικούς απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ενδεχομένως, εμπνευσμένος σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειές του από αποτυχημένους υποψήφιους πανεπιστημιακούς που, αφού δεν κατάφεραν να κριθούν επιτυχώς από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα βάζουν τώρα με την ίδια την κοινότητα την ακαδημαϊκή."
Σε αυτή την κατηγορία (των αποτυχημένων Πανεπιστημιακών), φαντάζομαι ανήκει και ο Δημήτρης Νανόπουλος, ξέρετε ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο, που κρίθηκε ακατάλληλος να διδάξει στο Φυσικό της Αθήνας, προφανώς ήταν ανίκανος.


"Δεν είναι μονάχα τα κόμματα. Δεν υπάρχει πρύτανης που να μην αντιδρά. Πως το καταφέρατε;"
Δεν υπάρχει Πρύτανης που δεν αντιδρά λέει ο κύριος Τσίπρας και όμως υπάρχει και δεν είναι μόνο ένας. Απλά έχει αποφασιστεί να θάβονται απόψεις όπως για παράδειγμα του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ κύριου Πραστάκου.
 Σχετικά (εδώ)


Παρά τις διάφορες αλλαγές της τελευταίας στιγμής που καθιστούν ελάχιστα πιο μετριοπαθές το νομοσχέδιο, η ψήφισή του και πολύ περισσότερο η εφαρμογή του παραμένουν ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι κρίμα που απ' οτι φαίνεται δεν επετεύχθη συναίνεση και είναι ιδιαίτερα υποκριτική η μη- ψήφισή του από τη Νέα Δημοκρατία, με κυρίαρχη δικαιολογία οτι αν το Πασοκ ήταν αντιπολίτευση δεν θα το ψήφιζε (!). Ειδικά όταν ο βουλευτής της κύριος Λυκουρέντζος, υποστήριξε στη Βουλή οτι το μονοπώλιο του φιλελευθερισμού το κατέχουν η ΝΔ και η ΔΑΠ. Η ΔΑΠ ίσως, η ΠΟΛΑΝ, σίγουρα όχι.
_______
Update: Η Νέα Δημοκρατία τελικά ψήφισε επι της αρχής το νομοσχέδιο αφού η Άννα Διαμαντοπούλου διευκρίνισε οτι υπάρχει πλήρης κατάργηση του ασύλου και δέχτηκε ο Πρύτανης να εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς όμως τη συμμετοχή των φοιτητών (όπως είχε ζητήσει η ΝΔ). Το νομοσχέδιο ψήφισαν ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ/ΔΗΣΥ. Νομίζω οτι πρέπει να πούμε ένα μπράβο στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της. Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στη θέση της δεν υπήρχε περίπτωση να το ψήφιζε το νομοσχέδιο, θα υιοθετούσε δε ρητορική Σύριζα. Να τα λέμε αυτά.


ΥΓ: Που έχει χαθεί αυτός ο Πάγκαλος;


*Εκ παραδρομής είχα γράψει λάθος το όνομα του ανθρώπου που συνέταξε το petition. Είναι Κωνσταντακόπουλος και όχι Κωνσταντόπουλος. (διόρθωση 25/8)


Update: Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, εστάλη mail (σχετικά εδώ) στον Τσόμσκι όπου του επεσήμαναν την εμπλοκή του ονόματός του και απάντησε: "t’s ridiculous for my name to be first. I’m not seriously involved (if at all)". Η λέξη "ντροπή" είναι λίγη.

9 σχόλια:

Leo Kastanas είπε...

Τσούγδω
Πολύ καλό το ρεπορτάζ και αναδημοσιεύω.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Πολλά θα μπορούσα να γράψω για τους Τσίπρες, το πανεπιστημιακό σινάφι τους και το μπάχαλο που έχουν επιβάλλει στην Ακαδημαϊκή κοινότητα (εσύ Τσούγδω νομίζω είσαι πιο ειδική), ίδιο και απαράλλαχτο με τα μούτρα τους, αλλά δεν του χαλαλίζω την ψυχραιμία μου.

Προτιμώ να τους τοποθετήσω στην τελευταία αφόδευση που ακούμπησα στην τουαλέτα και μετά... καζανάκι (συγνώμη αλλά εδώ λίγο την έχασα την ψυχραιμία μου).

Το video με τον Νανόπουλο που έχεις πάνω δεξιά, δεν αφήνει ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο σε κανέναν καραγκιόζη να παίζει το θέατρο σκιών του κοινοβουλίου. Το video λέει αυτά που αξίζουν να ειπωθούν.

Με την ευκαιρία να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Άννα Διαμαντοπούλου, μία όχι μόνο εξαίρετη υπουργό, αλλά εξαιρετική προσωπικότητα, από τις ελάχιστες χρήσιμες στην Ελλάδα αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Αν στη δημοκρατία μπορούσαμε να ψηφίζουμε ανά υπουργείο, η σημερινή υπουργός θα είχε για πολλές τετραετίες τη ψήφο μου.

...και ο Λοβέρδος επίσης (άσχετο).

Τσούγδω είπε...

@ leo

Σας ευχαριστώ!

ΥΓ: Αν και δεν είναι ρεπορτάζ, μιάς και ρεπορτάζ κάνουν οι δημοσιογράφοι :)

@ Θεόδωρος Αθηναίος

Ο Νανόπουλος είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όλη αυτής της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί. Αυτός ο άνθρωπος κρίθηκε μη ικανός να διδάξει σε Ελληνικό ΑΕΙ...

Συμφωνώ ως προς τη Διαμαντοπούλου, διαφωνώ όμως ως προς τον Λοβέρδο...

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος που κατά δήλωσή του πήγαινε αμφιθέατρο μόνο στις συνελεύσεις δεν μπορεί να έχει σοβαρή άποψη για τα τεκταινόμενα στην παιδεία. Είναι προφανές ότι πτυχίο πήρε ως φοιτητοπατέρας. Πώς λοιπόν να δεχτεί τώρα την υιοθέτηση ενός συστήματος που βάζει στο περιθώριο φοιτητές-τουρίστες, παραγοντίσκους συνδικαλισταράδες της φραπεδιάς και της τζάμπα μαγκιάς σαν την πάρτη του; Αυτό ξέρει, αυτό υπερασπίζεται. Έτσι ανέβηκε. Ο κόπος, το μεράκι για την επιστήμη και η αγωνία για αξιοκρατία και ικανή επιστημονική κατάρτιση πέρασαν και δεν ακούμπησαν από πάνω του. Ας αφήσει λοιπόν τον Τσόμσκι στην ησυχία του. Είναι σίγουρο ότι ο Νόαμ θα το εκτιμούσε.

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 12:33

Αφήστε που με τη φράση του: "πόσο απέχει η 21η Ιουλίου από το σήμερα. Ημερολογιακά απέχει σχεδόν ένα μήνα όμως στην ουσία, στην πραγματικότητα απέχει έτη φωτός "
Αποδεικνύει οτι πέρασε και δεν ακούμπησε.

Πραγματικά δεν νομίζω να υπάρχει μηχανικός που να έλεγε ποτέ τέτοια πατάτα.

nikos είπε...

Αρχισαν τα όργανα... Η ΠΑΣΠ ΑΠΘ του Πολυτεχνείου(βλ Μυλόπουλος)καταγγέλει τη γνωστή υπόθεση του Ινστιτούτου Νεολαίας, όπου διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ, στελέχη της ΠΑΣΠ ΤΕΙ.
Προβλέπω δύσκολο φθινόπωρο για τη Διαμαντοπούλου

Τσούγδω είπε...

@nikos

H Διαμαντοπούλου δεν κατάλαβε εγκαίρως οτι ήταν θέμα χρόνου να σηκώσουν το θέμα. Το είχα θίξει και τότε, οτι δεν ήταν ηλίθιοι να το κάψουν τόσο νωρίς, το κρατούσαν για μετά την ψήφιση. Δεν καταλαβαίνουν όμως οτι με το να πλήξουν το κύρος της Υπουργού, ένας νόμος που ψηψίστηκε από 250+ δεν μπορεί να παρθεί πίσω, ούτε να μην εφαρμοστεί.

nikos είπε...

Οτι ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίστηκε, το αν θα εφαρμοστεί φοβάμαι.

Η Διαμαντοπούλου μάλλον νόμισε οτι επειδή έχει τη στήριξη κάποιων εφημερίδων και δημοσιογράφων, μπορεί να κάνει ο,τι θέλει, ευτυχώς νομίζω σε αυτην την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Αυτο που εξοργίζει πιο πολύ δεν είναι οτι έγινε απο τη Διαμαντοπούλου, ούτως ή άλλως δεν έπεσα απο τα σύννεφα, ήξερα τι πρεσβεύει.Με εξοργίζει η αδυναμία του ΓΑΠ να επιβληθεί στους Υπουργούς του, είναι τραγικό να κυβερνάει με αυτα τα σούργελα(Ρεππας, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης) και να τους επιτρέπει να κάνουν ό,τι θέλουν

Τσούγδω είπε...

@nikos

Είναι πράγματι εξωφρενικό, το έχουμε πει τόσες πολλές φορές που έχουμε καταντήσει πια γραφικοί. Δεν ξέρω αν ο Παπανδρέου έχει παραδοθεί και περιμένει το πλήρωμα του χρόνου για να πέσει, ξέρω όμως οτι αυτή του η χαλαρότητα είναι επιζήμια για τη χώρα. Δεν είχε ξεκινήσει έτσι, δεν νομίζω οτι και ο ίδιος πιστεύει σε αυτούς τους ανθρώπους.

Επιμένω οτι η Διαμάντω ανήκει σε άλλη κατηγορία. Δεν είναι "παλτό".