4 Απριλίου 2011

Μην πυροβολείτε τον Σαμαρά, έχει άλλοθι!

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Πρόεδρος της νΝΔ_ Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει:


"Το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο των ψεμάτων που είπε και των αδιεξόδων στα οποία παγίδεψε την οικονομία. Δεν μας ζητούν υπευθυνότητα, μας ζητούν συνενοχή. Δεν θα τους την προσφέρουμε."


Απέκλεισε έτσι κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης και διαλόγου με την κυβέρνηση, υιοθετώντας την πάγια τακτική των συντηρητικών μορφωμάτων της αριστεράς, που δεν συμμετέχουν στους "στημένους και προσχηματικούς" διαλόγους πάνω σε οποιοδήποτε θέμα.


Σήμερα λέω να προσπαθήσω όχι να (κατα)κρίνω τον Αντώνη Σαμαρά αλλά να του βρω ένα άλλοθι (πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο)...


Αναρωτιέμαι, γιατί τα κόμματα που δεν βρίσκονται στην εξουσία να μπουν στη διαδικασία να επιδιώξουν εθνική συνεννόηση, ομοφωνία, να κάνουν μία κοινή μεγάλη προσπάθεια, να συμμετάσχουν στον διάλογο, ο καθένας να κατεθέσει τις προτάσεις του μα συντηρητικές, μα προοδευτικές, νεοφιλελεύθερες, κομμουνιστικές, καπιταλιστικές, τα όνειρα θερινής νυχτός του ή να κάνει τέλος πάντων μία "πρόταση- μπαρούφα", όταν ξέρουν εκ των προτέρων πως το να μπουν στην διαδικασία να συζητήσουν θα τους καταστήσει αυτόματα συνυπεύθυνους στο μυαλό κάποιων, για την όποια εξέλιξη των πραγμάτων... Όταν ξέρουν οτι απέναντί τους θα βρουν προκάτ επιχειρήματα μερίδας της κοινωνίας, οργανωμένο όχλο που έχει μάθει μόνο να κατηγορεί και να κατακρίνει. 


Από τη στιγμή που η κοινωνία δεν έχει ωριμάσει στον απαραίτητο βαθμό ώστε να απαιτήσει εθνική συνεννόηση, είναι λογικό κάποιοι να σφυρίζουν αδιάφορα.
Τρελοί είναι να βάλουν τα χεράκια τους να βγάλουν τα ματάκια τους; Βολεύονται στην άρνηση η οποία και επιβραβεύεται από την κοινωνία της ανευθυνότητας στην οποία ζούμε. Συνθηματολογία, ουτοπικές προτάσεις, κριτική εκ του ασφαλούς...


Υιοθετώντας αυτή την τακτική από κάπου χάνεις, από κάπου κερδίζεις. Αν η εποχή δεν ήταν τόσο ταραγμένη, πιστεύω οτι μεγάλο μέρος του κόσμου θα καταδίκαζε την τακτική του "Όχι σε όλα" από ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ. Τώρα όμως που μεγάλη μερίδα των θολωμένων συμπολιτών μας, δεν λέει να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, οι τακτικές του όχι σε όλα, η ακραία ρητορική, η συνομωσιολογία, πουλάνε περισσότερο απ' οσο μία ενδεχόμενη υπεύθυνη στάση.


Οπότε πλέον είναι θέμα επιλογών. Ή επιλέγεις την υπευθυνότητα έστω κι αν πληγώσεις μεγάλο μέρος του κομματικού σου ακροατηρίου που έχει υποστεί περικοπές και περιμένει μπαρουτοκαπνισμένο τον ξεσηκωμό, αρθρώνεις υπεύθυνο πολιτικό λόγο, λέγοντας όλη την αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας και συμμετέχεις στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ή επιλέγεις τον εύκολο δρόμο του όχι σε όλα, του απέναντι, των ουτοπικών προτάσεων, περιμένοντας να φθαρούν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και να έρθει η σειρά σου να κυβερνήσεις.
Και αλήθεια, αν κυβερνήσεις, τι διαφορετικό θα κάνεις; 


Στο παρελθόν τα ίδια και χειρότερα είχε κάνει το Πασόκ, όχι σε όλα και συνεχείς προτάσεις μομφής που κράταγαν τους οπαδούς του "πωρωμένους και ετοιμοπόλεμους"... 
Μόνο τις συζητήσεις που γίνονται να ακούσει κανείς, καταλαβαίνει πόσο κακό έχει κάνει όλη αυτή η πόλωση που εκπορευόταν τόσο καιρό από τα κόμματα. Πόσο κακό έχουν κάνει τα διάφορα non- paper, οι έτοιμες απαντήσεις στις αναμενόμενες ερωτήσεις ... Εσύ έκανες αυτό, μιλάς κι εσύ που έκανες εκείνο, πού πήγαν τα λεφτά από το Χρηματιστήριο, από το Βατοπέδι... Και λοιπά γνωστά και κουραστικά. Προκειμένου να μη συζητήσουμε για το τώρα και το μετά, καθόμαστε και αναλωνόμαστε στο τι έκανε ο καθένας στο παρελθόν.


Για να μην κοροϊδευόμαστε, δεν αμφιβάλλω οτι αν ήταν η ΝΔ στην εξουσία, το Πασόκ θα είχε σηκώσει ιδιαίτερα ψηλά το μπαϊράκι εναντίον της τρόικας, των νέων μέτρων, το αντίστοιχο "Ζάππειο" του Πασόκ θα ήταν επίσης εκτός τόπου και χρόνου (απόδειξη το "μετριοπαθές" οραματικό προεκλογικό πρόγραμμα του Πασόκ το οποίο δεν εφαρμόζεται ούτε κατά διάνοια) και ίσως η όποια κυβέρνηση ΝΔ να είχε ήδη πέσει. 
Είναι κάτι το οποίο επισημαίνω διότι το έχω ακούσει σαν επιχείρημα από πολλούς. 
Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν απάντηση προς όσους το επικαλούνται είναι: ε και λοιπόν; Επειδή η αντίδραση των πολιτών είναι πολύ πιο light απ' οτι θα ήταν αν κυβερνούσε η ΝΔ, θα πρέπει να μη μιλάμε καθόλου και να κάνουμε οτι δεν βλέπουμε τον εκβιασμό ορισμένων κλάδων, επειδή αν ήταν η ΝΔ στην εξουσία θα γινόντουσαν χειρότερα;


Για να επανέλθω, δεν κατηγορώ τον Αντώνη Σαμαρά για την τακτική που έχει υιοθετήσει, διότι πολύ φοβάμαι οτι μεγάλο μέρος της κοινωνίας αυτό επιζητεί, την πόλωση, το θόλωμα των νερών, μία ελπίδα, να πιστέψει σε ένα όραμα που το πιθανότερο είναι οτι θα καταρρεύσει, μόλις το όποιο κόμμα κλιθεί να το κάνει πραγματικότητα.
Υπάρχει όμως και μία εξίσου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, πιο συνειδητοποιημένη, που μπούχτισε πια, κουράστηκε με το κομματικό ξεκατίνιασμα και επιζητεί συναίνεση και υπευθυνότητα και η Νέα Δημοκρατία με τη στάση που έχει υιοθετήσει πολύ φοβάμαι οτι αυτή τη μερίδα την απωθεί.
Βέβαια θα μου πείτε, όταν έχεις δεξιά σου τον Καρατζαφέρη και αριστερά σου το Πασόκ και την Ντόρα να έχουν υιοθετήσει μία πιο υπεύθυνη πολιτική, πρέπει να καλύψεις το λαικίστικο κενό ανευθυνότητας στον χώρο της δεξιάς... Σωστό και αυτό!


Το επιχείρημα που επικαλείται ο Σαμαράς, οτι δηλαδή η κυβέρνηση ζητάει συνενόχους, στη δεδομένη φάση που βρισκόμαστε είναι αστείο. Δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση για το κακό χάλι της Οικονομίας, αλλά όλες οι προηγούμενες και κανείς από τους συνυπευθύνους δεν δικαιούται να σφυρίζει αδιάφορα και να περιμένει από τη λεγόμενη "συμμαχία των προθύμων" (ουυυυυ 666**) να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. 
Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση, είναι πως παρότι στην πορεία προς την καταστροφή όλοι δέχθηκαν να συνεισφέρουν ο καθένας από το πόστο του, στην πορεία προς την ανάκαμψη δεν βρίσκονται αρκετοί πρόθυμοι να βοηθήσουν. Αλήθεια η "συμμαχία των προθύμων" κατηγορείται διότι είναι πρόθυμη να κάνει τι ακριβώς;


Δεν γίνεται όσοι προσπαθούν για την ανάκαμψη, καταθέτουν προτάσεις και παλεύουν, όποια και να είναι η προϊστορία τους (προσοχή δεν επιδιώκω να τους αθωώσω) να στοχοποιούνται και ξαφνικά να γίνονται ήρωες οι άνθρωποι που έχουν κάνει ιδεολογία τους το “Όχι”.


ΥΓ: Η εικόνα από το epikairo.gr

** Νομίζω είναι εμφανής πλέον η επιρροή της Ελένης Λουκά στα post μου. Ήταν να μην επανεμφανιστεί!

8 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Υπάρχει όμως και μία εξίσου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, πιο συνειδητοποιημένη, που μπούχτισε πια, κουράστηκε με το κομματικό ξεκατίνιασμα και επιζητεί συναίνεση και υπευθυνότητα και η Νέα Δημοκρατία με τη στάση που έχει υιοθετήσει πολύ φοβάμαι οτι αυτή τη μερίδα την απωθεί.

Ισως σε αυτούς οφείλεται και το ότι παρά την λαίλαπα των μέτρων τα ποσοστά της ΝΔ δεν λένε με τίποτα να ανέβουν.

ασωτος γιος είπε...

τον θεωρω πιο ασημαντο και απο τον τσιπρα

Τσούγδω είπε...

@ αθεόφοβος

Εν μέρει οφείλεται και σε αυτούς. Πραγματικά είναι παρήγορο να βλέπεις οτι η ανευθυνότητα και το "όχι σε όλα" δεν επιβραβεύονται στο βαθμό που επιβραβευόντουσαν στο παρελθόν. Βέβαια έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι τις επόμενες εκλογές, ποτέ δεν ξέρεις... Άβυσσος η ψυχή του Έλληνα...

@ασωτος γιος

Βαρύ, αλλά θα το δεχτώ!

Swell είπε...

Καλημέρα, θέλεις δηλαδή να βάλεις δυο κλέφτες να συνεργαστούν για να γίνει καλύτερα η "δουλειά". Εγώ θα πρότεινα να συνεργαστεί όλο το συνδικάτο.

eparxiakosaloni2 είπε...

Μα η ιδεολογία του Όχι είναι που έχει πέραση σήμερα , τι και πως θα γίνει μετά το Όχι ..... έλα μωρέ Έλληνες είμαστε κάτι θα σκαρφιστούμε .
Την καλημέρα μου

Khlysty είπε...

Πάντως, παρότι ο Αντωνάκης_ ακολουθεί την πεπατημένη, η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις αδυνατεί να περάσει μπροστά. Αντιθέτως, ο κόσμος μοιάζει να την εμπιστεύεται λιγότερο απ' όσο το ΠΑΣΟΚ. Μήπως, λοιπόν, λέω 'γω τώρα, θά'πρεπει η νΝΔ_ να σκεφθεί μια αλλαγή τακτικής; Καλά, και μετά ξύπνησα...

Τσούγδω είπε...

@ Swell

Δεν μιλάω για συνεργασία μιλάω για συνεννόηση η οποία θα ήταν καλό να είναι διακομματική. Τώρα αυτά τα "2 κλέφτες" είναι υπερβολικά, δεν έχουν κλέψει όλοι, όπως δεν είναι και όλοι ίδιοι.
Πάντως αυτούς έχουμε, με αυτούς θα πορευθούμε και θα επιδιώξουμε το καλύτερο. Ας φροντίσει την επόμενη φορά ο σοφός λαός να μην στείλει "κλέφτες" στη Βουλή.

Την καλησπέρα μου!

@ eparxiakosaloni2

"Πάντα κάπως την σκαπουλάρει ο Έλληνας, το ελληνικό δαιμόνιο βρίσκει πάντα τον τρόπο του" και λοιπά ελπιδοφόρα και γλυκούλικα δεν πείθουν πλέον (ευτυχώς) παρά ελάχιστους.
Όταν αρνείσαι μία πολιτική και βρίσκεσαι απέναντι πρέπει να έχεις και μία ρεαλιστική αντιπρόταση...

Την καλησπέρα μου!

@khlysty

Αυτό είναι το μόνο παρήγορο. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ΝΔ δεν ερμηνεύει το μήνυμα που της στέλνει η κοινωνία όπως θα έπρεπε. Νομίζουν οτι είναι θέμα χρόνου να ανακάμψουν. Για τη δημοσκοπική της κατάρρευση δεν ευθύνεται μόνο η καταστροφική 5ετια Καραμανλή, αλλά η απουσία πρότασης και η έλευση στο προσκήνιο γραφικών και επικίνδυνων καρικατουρών.

Swell είπε...

Α, για το κριτήριο του σοφού λαού μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Η σοφία του ήταν που έστειλε στη βουλή, Παναγιωτόπουλο, Βουλγαράκη, Κεφαλογιάννη, Νικητιάδη, Κρεμαστινό και λοιπές δυνάμεις του "συνδικάτου", γιατί αν συνεχίσω τα ονόματα θα προκύψει σεντόνι.

Καλό Σ/Κ!