8 Ιανουαρίου 2011

"Μία ακόμη ατυχής διπλωματική κίνηση το Ερζερούμ"

Σεληνιάστηκαν στη Νέα -Νέα Δημοκρατία με την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ.
Από εκεί που είχαμε συνηθίσει το επίπεδο της διπλωματίας μας σε σχέση με την Τουρκία να είναι εντελώς δουλοπρεπές και κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ξαφνικά ο Παπανδρέου σε μη φιλικό έδαφος, έθεσε επι τάπητος τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τις διμερείς σχέσεις.
Εξεπλάγησαν οι περισσότεροι καθώς περίμεναν να πάει εκεί, να καταπιεί τη γλώσσα του κατά τη συνήθη πρακτική, να ρίξει και μία ζεμπεκιά στο κατάμεστο γήπεδο που εγκαινίασαν μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν ή να συζητήσει την προοπτική κουμπαριάς μαζί του, στα πρότυπα φυσικά της επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής του παρελθόντος.


Τώρα κάποιοι μιλάνε για τα αυτονόητα, τα οποία αυτονόητα βέβαια επι Σημίτη και Καραμανλή μόνο αυτονόητα δεν ήταν.


Ο μετρ της διπλωματίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, έσπευσε να σχολιάσει με τη δέουσα σοβαρότητα και αντικειμενικότητα τα όσα διεμείφθησαν στο Ερζερούμ...
Είναι βέβαιο πως ο Πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα. Από τις εικόνες, που μόνον αυτές, συνόδευσαν το όλο σκηνικό, επετεύχθη ο βασικός σκοπός της τουρκικής διπλωματίας, που ήταν να δοθεί η εντύπωση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ουσιαστικά βελτιωθεί.


Και συνεχίζει λέγοντας:
Το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, οι οποίες και την Ελλάδα αποδυναμώνουν διπλωματικά και το στόχο, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνεργασίας στην περιοχή μας, δεν υπηρετούν.


Από τα καλύτερα ανέκδοτα που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό!! Τολμάνε οι κύριοι της νΝΔ να μιλάνε για ατυχείς διπλωματικές κινήσεις! Ποιοι?
Οι άνθρωποι που κυβέρνησαν επι 5,5 χρόνια και δεν είχαν σταθερή εξωτερική πολιτική, που για να μπει το βέτο στο Βουκουρέστι μας είχε φύγει η ψυχή, που μας κατηγορούσαν οι ξένοι για 2 γλώσσες στην εξωτερική μας πολιτική, αφού άλλα έλεγε η Ντόρα, άλλα ο και καλά φιλόΡωσος Δάμαλος, ο οποίος ήταν ανύπαρκτος στο διεθνές στερέωμα. Αλήθεια σκοπεύουν κάποια στιγμή να μας ενημερώσουν για τις επίσημες θέσεις του κόμματός τους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ή θα συνεχίσουν απλά να ασκούν ανέξοδη κριτική στα πάντα?


Ο Παπανδρέου λοιπόν, πήγε στην Τουρκία και είπε τα... "αυτονόητα". Μίλησε για την υφαλοκρηπίδα, για την ανάγκη οριοθέτησής της και για την μόνιμη απειλή του casus belli. Μίλησε για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και αναρωτήθηκε τι έχει να κερδίσει η Τουρκία από αυτό.
Είπε ανοιχτά πως όσο η Κύπρος βρίσκεται υπο Τουρκική κατοχή και δεν βρίσκουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, την Ευρώπη η Τουρκία, θα την βλέπει με το κιάλι.
Εύκολα? Αυτονόητα? Τότε γιατί κανένας στο παρελθόν δεν έκανε κάτι παρόμοιο?


Πάντως κατανοώ όσους μιλάνε για "μυστική διπλωματία" συνεχώς, έτσι δικαιολογούν την ύπαρξή τους, αφήστε που η συνομωσιολογία σε καιρούς Μνημονίου, πουλάει όσο τίποτε άλλο.
Το καλύτερο είναι πως είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ειπώθηκε σε μία συνάντηση μεταξύ Παπανδρέου και Ερντογάν. Προφανώς βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με έναν από τους δυο, μάλλον με τον Ερντογάν γιατί ο Παπανδρέου είναι πολύ "νεοταξίτης" για τα γούστα τους.


ΥΓ: Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Mega.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παντου και παντα, ολο με τα αυτονοητα ασχολειται αυτο το "παιδι"!
Αληθεια στο Ερζερουμ δεν υπαρχει θαλασσα και γι' αυτο αντι για το κανο του, πηρε μαζι του τα σκι;

αθεόφοβος είπε...

Διάβασα όλη την ομιλία και δεν βρίσκω σε πιο σημείο της θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει.
Αν σκεφτεί κανείς ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει σε σύνοδο τούρκων πρέσβεων και θίγει όλα τα θέματα που μας απασχολούν θεωρώ το γεγονός σημαντικό και πιθανώς προάγγελο προσυμφωνηθέντων εξελίξεων με τον Ερντογκάν, που δείχνει ικανός να κατανικήσει δεδομένες απόψεις του τουρκικού κατεστημένου.

Swell είπε...

Κάνεις πολύ σωστά που παραπέμπεις στο video από τις ειδήσεις του MEGA. Γιατί στο κανάλι αυτό, ως γνωστόν, ακούν Παπανδρέου και βγάζουν σπυριά. Γι' αυτό ο χρεωμένος από το κανάλι στο ΠΑΣΟΚ δημοσιογράφος, Ιορδάνης Χασαπόπουλος, τον αναφέρει συνεχώς ως Παπαντρέου. Κάτι που κάνει και ο Σαμαράς. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος

Θα ήθελα να σε συγχαρώ για το σχόλιό σου. Απαξίωση και ειρωνία...

Φαντάζομαι θεωρείς την "επανάσταση του αυτονόητου" γελοιότητα.
Όσο για τα σκι θα μπω στον κόπο να σου απαντήσω, οτι εγκαινίασε μαζί με τον Ερντογαν ένα στάδιο που θα φιλοξενήσει αθλήματα των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν εκεί και του τα χάρισε ο Ερντογάν. Τα παράπονά σου στον Τούρκο Πρωθυπουργό.

@ Αθεόφοβος

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Θα περίμενα από τον Ερντογάν να απαντήσει σε έντονο ύφος στον Παπανδρέου, αλλά δεν το έκανε εκπλήσσοντάς με. Θεωρώ πως η σχέση μας με την Τουρκία περνάει σε μία νέα φάση, φυσικά λόγω της μελλοντικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

@Swell

Έχεις να μου προτείνεις κάποιο άλλο video? Θα προτιμούσες κάτι σε Alter ή μήπως κάτι σε Star?

Φαντάζομαι δεν μπαίνεις στον κόπο να σχολιάσεις επι της ουσίας γιατί είδες Mega, άρα Χασαπόπουλος, άρα τι να πούμε...

Τώρα το πως σε μία ανάρτηση που σχολιάζει τη συνάντηση Παπανδρέου/ Ερντογάν και το πως σχολιάστηκε από τη νΝΔ κατάφερες να αφήσεις ένα τέτοιο σχόλιο, μόνο εσύ το ξέρεις.

Swell είπε...

Οπα, έχει αποφασιστεί η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και δεν το ξέρουμε; Πώς το έμαθες βρε Τσούγδω;

Oταν σταματήσουν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, όταν οι Τούρκοι δεχτούν ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκριπίδα, όταν θα πάψουν να μας έχονται από την Τουρκία χιλιάδες μετανάστες, όταν αποδειχθεί δηλαδή, ότι όσα είπε ο ΓΑΠας που σε εντυπωσίασαν, γίνουν, τότε θα παραδεχτώ ότι το σχόλιό μου ήταν άστοχο.

Διαφορετικά θα πρόκειται πάλι για πομφόλυγες του ΓΑΠα για εσωτερική κατανάλωση και για δικό σου λιβανιστήρι.

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Πολύ καλά έκανε και έθεσε όλα αυτά τα θέματα στις ομιλίες του. Ελπίζω να έκανε το ίδιο και με τον ίδιον τρόπον και στις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες και να μην ήταν οι δηλώσεις απλό εφέ.

Τσούγδω είπε...

@ Swell

Ο Παπανδρέου έθεσε επι τάπητος αυτά τα ζητήματα, δεν υποσχέθηκε τίποτα. Δεν είναι και τόσο στο χέρι του, το να σταματήσει η Τουρκική προκλητικότητα.

Τώρα αν εσύ κατάλαβες οτι δεσμεύτηκε πως όλα αυτά θα σταματήσουν, με συγχωρείς αλλά εγώ δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο.

Τέλος αν όλα αυτά τα έλεγε για εσωτερική κατανάλωση θα το έκανε όταν είχε έρθει ο Ερντογάν στην Αθήνα ή σε κάποια Κοινοβουλευτική συζήτηση, δεν το έκανε όμως και επέλεξε να τα πει μπροστά στους Τούρκους πρέσβεις.

@Κωνσταντίνος Καντακουζηνός

Κι εγώ το ελπίζω, δεν υπάρχει όμως τρόπος να το μάθουμε, θα καταλάβουμε εν καιρώ τι λέγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες...

Swell είπε...

Kωνσταντίνε Καντακουζηνέ, τα ίδια είπε και στην κατ' ιδίαν 4ωρη συνάντησή τους. Το επιβεβαίωσε πριν λίγο το MEGA, με τον Ι. Χασαπόπουλο. Ο οποίος, προφανώς, παρίστατο στην κατ' ιδίαν συνάντηση. Φαντάζομαι δε, ότι επειδή η συνάντηση κράτησε 4 ώρες, ο ΓΑΠας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τα ίδια πράγματα πολλές φορές, ώστε να τα εμπεδώσει ο καρντάσης Ταγίπ.

Swell είπε...

Τσούγδω, δεν είπα ποτέ ότι υποσχέθηκε κάτι. Ούτε ότι δεσμεύτηκε για κάτι. Αλλωστε όσες φορές δεσμεύτηκε, ξέρουμε τα αποτελέσματα. Δεν θα τα θυμίσω για να μη σε στεναχωρήσω.

Αφού λοιπόν συμφωνούμε ότι δεν είναι στο χέρι του να σταματήσει η Τουρκική προκλητικότητα, προς τι οι ιαχές θριάμβου, οι πανηγυρισμοί και τα λιβανιστήρια;

Για τη συνεκμετάλλευση, ακόμα περιμένω να μας κάνεις πιο σοφούς.

Τώρα αν εσύ κατάλαβες οτι δεσμεύτηκε πως όλα αυτά θα σταματήσουν, με συγχωρείς αλλά εγώ δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο.

Τσούγδω είπε...

@Swell

Καμία ιαχή θριάμβου, κανένας πανηγυρισμός, κανένα λιβανιστήρι, απλά ένα Μπράβο που πήγε και είπε τα αυτονόητα.

Η όποια "συνεκμετάλλευση" που για εμένα είναι λανθασμένος όρος, προυποθέτει την σαφή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Προφανώς δεν περιμένεις από εμένα να σε κάνω πιο σοφό και προφανώς δεν μπορώ να σε κάνω πιο σοφό.

τσότσος είπε...

Τί ψάχνεις και εσύ καημένη τσούγδω... Περίμενες κάτι καλύτερο;
Καλή Χρονιά σου εύχομαι