24 Οκτωβρίου 2008

Το κρίμα στο λαιμό του ΠΑΣΟΚ

Δε γνωρίζω εάν και κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αναβολή της συζήτησης για προανακριτική επιτροπή, εφόσον η συνεδρίαση έχει καθοριστεί και ξεκινάει οσονούπω.

Άκουσα προσεκτικά την προχθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή και τον τρόπο με τον οποίον οι κυβερνητικοί βουλευτές κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον υπουργών και ότι κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού. Εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο...
Η υπογραφή του Ρουσόπουλου δεν υπάρχει πουθενά και δεν αποτελεί τεκμήριο ενοχής το γεγονός ότι όλοι οι μάρτυρες αναφέρουν την ανάμιξή του σε συναντήσεις και την υποστήριξη που παρείχε στον Εφραίμ.
Μέχρι τώρα την ενοχή την καταλαβαίνω, αλλά δε μπορώ να πω ότι είναι τεκμηριωμένη, απλά όποια πέτρα και αν σηκώσεις ο Ρουσόπουλος είναι από κάτω.. Και δε μπορώ να το πω, γιατί η δικογραφία δεν έχει γίνει γνωστή, δεν έχει γίνει μελέτη των καταθέσεων και των εγγράφων.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η κυβερνητική παράταξη απέχει από ψηφοφορία στη Βουλή και αντί το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία ενοχής και αποδείξεις, στρουθοκαμηλίζει!
Ότι και να ειπωθεί σήμερα στη Βουλή, δεν έχει νόημα. Η προανακριτική δε θα περάσει και λυπάμαι που το λέω, αλλά το ΠΑΣΟΚ, τραβώντας το σχοινί θα κατορθώσει να είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη συγκάλυψη.
Μπορεί τώρα ο κόσμος να εξοργίζεται με την αποχή της Νέας Δημοκρατίας, να καταλαβαίνει ότι πολλοί βουλευτές θα ψήφιζαν εκτός γραμμής, αλλά σε ένα μήνα όταν θα υπάρχουν στοιχεία, η κατακραυγή προς το ΠΑΣΟΚ θα είναι τεράστια και ο κόσμος θα έχει δίκιο.
Τότε θα υπάρχουν στοιχεία, τότε η ΝΔ δε θα έχει καμία δικαιολογία και μάλιστα θα βγει και από πάνω, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βιάστηκε και οι υπεύθυνοι δε θα μπορέσουν να οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.
Τότε ο κόσμος θα στραφεί εναντίον του ΠΑΣΟΚ και θα έχουμε τον Παυλόπουλο που θα λέει, "εμείς τα λέγαμε και τώρα που υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχει η δυνατότητα για προανακριτική επιτροπή, αφού το ΠΑΣΟΚ τη σπατάλησε σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, μη έχοντας διαβάσει τη δικογραφία"!
Και πραγματικά θα έχουν δίκιο. Τι θα στοιχίσει στο ΠΑΣΟΚ μία αναδίπλωση; Τίποτα! Μόνο να κερδίσει έχει... Εκτός και αν υπάρχει σοβαρότερη ανάμιξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ και θέλει μέσω της παρούσας προανακριτικής να βγάλει τους Δρυ, Φωτιάδη και δε ξέρω ποιον άλλο έξω από το κάδρο. Αλλά καλώς ή κακώς (κακώς κατά την άποψή μου) οι ευθύνες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχουν παραγραφεί...

Και επειδή μου αρέσει να ανάγω το πολιτικό παιχνίδι σε παιχνίδι του σκάκι, η κατάσταση έχει ως εξής:
Η ΝΔ έχει κάνει Ρουά στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ σε μία κίνηση κάνει Ρουά Ματ στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ αντί να προστατεύσει το βασιλιά του, δείχνοντας απόλυτη ηλιθιότητα, προτιμάει να κάνει ρουά ματ στη ΝΔ, αλλά δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ χάνει, γιατί λόγω ενθουσιασμού και έλλειψης συγκέντρωσης, βλέποντας ότι έχει παγιδέψει τον αντίπαλο, δεν αντιλαμβάνεται το ρουά. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, μένει με την ευχαρίστηση, ότι προτού χάσει έκανε ρουά ματ...
Αν το ΠΑΣΟΚ έδειχνε λίγο μεγαλύτερη υπομονή και προσοχή, και αναδιπλωνόταν στο παιχνίδι μας, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να νικήσει.

Το σκάκι και η πολιτική θέλουν υπομονή και τακτική και όχι παρορμητισμό και ανυπομονησία.

6 σχόλια:

Basil Lucas είπε...

Τσούγδω νομίζω πώς έχεις παρεξηγήσει την κατάσταση. Εύλογο άλλωστε αφού γίνεσαι δέκτης μιας οργανωμένης παραπληροφόρησης από τα μέσα.

Η "προανακριτική επιτροπή", έχει αλλάξει! Κάτι που δεν ήξερε ούτε ο πρωθυπουργός , ο οποίος μιλούσε για δήθεν ανάγκη ύπαρξης "αποχρωσών ενδείξεων" κτλ.

Δεν χρειάζονται "ισχυρές ενδείξεις" κτλ. Από την στιγμή που εντοπίστηκε εμπλοκή υπουργών το Σύνταγμα επιτάσσει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής!

Αυτά φαντάζομαι τα μάθανε πια όλοι!

Το θέμα είναι, ότι συνοδεύονται με ένα σωρό ψεύδη!

Το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής λέει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση αν απορριφθεί με τα ίδια πραγματικά περιστατικά! Δηλαδή η ίδια πρόταση! Αν όπως λες βρεθούν στοιχεία, θα είναι καινούρια, οπότε δεν υπάρχει κώλυμα.

Αν δεν είναι καινούρια τα στοιχεία, τότε σημαίνει ότι δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί η ΝΔ την Προανακριτική αφού υπήρχε το σύνολο των στοιχείων!

Τεχνικά λοιπόν, είναι μπούρδες οι δικαιολογίες της ΝΔ.


Ουσιαστικά , αυτό που θέλουν είναι η παραγραφή μέσα από μια μακρόχρονη (πάντως μετά τον Ιούνη) εξεταστική επιτροπή που δεν θα καταλήξει πουθενά.
Η πρόταση για εξεταστική που πρότειναν πριν καιρό τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έγινε επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη -δικαιολογημένα- στην Δικαιοσύνη (βλ. αρχείο). Μετά όμως από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων αλλά και το πόρισμα της τρίτης, δεν ψάχνουμε πια για πολιτικές ευθύνες αλλά για ποινικές!

Basil Lucas είπε...

Για να γίνω πιο κατανοητός , ήδη τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τις κούτες της δικογραφίες προσθέτουν νέα πραγματικά περιστατικά στην υπόθεση!

Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα να ξανακατατεθεί πρόταση για Προανακριτική!

ERMIS είπε...

Μήπως το παιχνίδι δεν είναι αυτό που φαίνετε. Μήπως η Νεα Δημοκρατία (από εδώ και πέρα ΚΟΤΕΣ) προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει??? Μήπως με οι κινήσεις των Κοτόπουλων δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή συντελείται η τρίτη Συνταγματική εκτροπή???
Πιστεψέμε υπάρχουν πολλοί που αισθάνονται πολύ άσχημα που έχουν ψηφίσει αυτές τις ΚΟΤΕΣ

Basil Lucas είπε...

Σε κάθε περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι βλάκες, και δεν θα άφηναν με τίποτα στην ΝΔ έστω και αυτό το χαζό επιχείρημα.

Με ιδιαίτερη ομολογουμένως νομική μαεστρία, ολοκληρώθηκε η συζήτηση, και εκκρεμεί πλέον η ψηφοφορία!

Κάτι περίεργα πήγε να πεί ο Σιούφας αλλά δεν τον έπαιρνε

Τσούγδω είπε...

Νομικάριε,
ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις! Οι νομικές μου γνώσεις είναι μηδενικές και πίστεψα ότι τουλάχιστον τους νόμους οι διάφοροι ψάλτες θα τους γνώριζαν και θα τους σέβονταν...

Με βάση τα όσα λες τυπικά, το ΠΑΣΟΚ μπορεί όποτε προκύπτει νέο στοιχείο να καταθέτει πρόταση για προανακριτική;

Ερμή
Η Νέα Δημοκρατία προφανώς και θέλει να συγκαλύψει, ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ όμως είναι να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο, με κανέναν τρόπο.
Δεν αμφιβάλλω ότι πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ αισθάνονται άσχημα αυτή τη στιγμή

Basil Lucas είπε...

Όπως προκύπτει από τον Κανονισμό της Βουλής. Αν απορριφθεί η πρόταση και μετά προσθέσουν τυχόν νέα στοιχεία σε αυτήν, ναι μπορούν να την καταθέσουν ξανά. Αν περάσει, δεν χρειάζεται νέα πρόταση γιατί τα στοιχεία αυτά θα τα εξετάσει ούτως ή άλλως η επιτροπή.

Βασικά, η πρόταση για την προανακριτική χωρίς στοιχεία ενήργησε ως μέσο πίεσης για να έρθει ο φάκελος στην Βουλή. Τώρα πια θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας για να ενταχθούν κι αυτά στο σώμα της πρότασης. Ενδεχομένως να κατηγορηθούν κι άλλο υπουργοί (Μπέζας, Κοντός κτλ.)