8 Νοεμβρίου 2012

Άλλος για Τσίπρα τράβηξε πήγε κι άλλος για νέο κόμμα

Προσπαθώντας κανείς να αναλύσει τι συμβαίνει ή τι έχει συμβεί στο ΠΑΣΟΚ μέσα στα τελευταία τρια χρόνια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποφασίσει το πώς θα σχολιάσει το φαινόμενο. Ένα τέως μεγάλο κόμμα που πέρασε από συμπληγάδες και τώρα έχει μείνει ένα θλιβερό απόκομμα, δεν ξέρεις πώς να το προσεγγίσεις. Είναι δύσκολο να γράφεις επικήδειους για ένα κόμμα με το οποίο ίσως να σε έδενε ένας πολιτικός ή συναισθηματικός δεσμός, για ένα κόμμα το οποίο στέγαζε την ιδεολογία σου η οποία πλέον έχει μείνει ορφανή, ενώ άλλες ιδεολογίες θριαμβεύουν εντυπωσιακά φιλοξενούμενες από κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Είναι ψυχοφθόρο και μπορεί να συγκλονίσει κάθε προσωπικότητα το αίσθημα της ιδεολογικής απομόνωσης, της μη εκπροσώπησης, που σημαίνει οτι όλο και λιγότεροι μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις και επιθυμίες για τη χώρα. Σε κάνει να αναρωτιέσαι έντονα μήπως εσύ ο ίδιος δεν έχεις καταλάβει κάτι καλά, μήπως έχεις μείνει πίσω, μήπως έχεις παραπλανηθεί και έχεις χάσει τα νέα δεδομένα. Μήπως οι εποχές δεν σηκώνουν την ιδεολογία σου και πρέπει να λουφάξεις στην ιδεολογική σου σπηλιά περιμένοντας να σταθεροποιηθούν τα πράγματα. Αλλά και πάλι είναι άτολμο να δίνεις ιδεολογικές μάχες σε ήρεμες περιόδους, ενώ όταν υπάρχει ταραχή να περιμένεις να γίνει το μεγάλο μπαμ, να απέχεις και μετά να προσπαθείς να ξαναμπείς στα πράγματα. Αυτή είναι πάγια συνήθεια ελιτιστών ή άτολμων ανθρώπων που θεωρούν οτι είναι πολύ τέλειοι για να ανακατευτούν με την "πλέμπα", οτι η "πλέμπα" κάποια στιγμή πρέπει να αναβαθμιστεί με ένα μαγικό ραβδί και να γίνει μεμιάς το ποίμνιό τους, χωρίς να έχουν ιδρώσει να υπερασπιστούν το δίκιο τους.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είτε κατευθύνονται προς το νέο φιλόξενο παλαιοΠΑΣΟΚ ή κάνουν αφωνία σε επίπεδα Κώστα Καραμανλή ( εντάξει ίσως είμαι υπερβολική) περιμένοντας... κάτι. Κουρασμένοι από τις ανύπαρκτες ιδεολογικές μάχες που έδωσαν από το 2009 και μετά, αποφάσισαν τον Ιούλιο του 2011 να δεχθούν την παράδοση του ΠΑΣΟΚ στο βενιζελικό μπλοκ που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στα τέλη του 2011. Κουρασμένοι από το να διοικούν Υπουργεία και να κάνουν διευθετήσεις κάτω από το τραπέζι, αποφάσισαν οτι θα ήταν πολύ τραβηγμένο να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματός τους και με δηλώσεις περι αλλαγμένου Βαγγέλη Βενιζέλου δέχθηκαν να δεθούν στο άρμα του. Παρέδωσαν έτσι βορρά σε έναν αλαζόνα, αχόρταγο, βερμπαλιστή ξερόλα το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να προτείνει μία μεταρρυθμιστική πλατφόρμα, το μόνο κόμμα που παρά τα χιλιάδες στραβά του, συνέχιζε να αναδεικνύει στελέχη με φρέσκα μυαλά και ιδέες, μακριά από τα ρουσφετολογικά πρότυπα των φοιτητοπατέρων.

Νομίζω οτι ήταν εμφανές σε όλους πού θα πήγαινε το πράγμα. Εκτός αν μιλάμε για ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν ούτε έναν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό (όπου βραχύ λίγες ώρες) και δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Αμαχητί έπεσαν κάνοντας σαφές σε εξωτερικούς παρατηρητές οτι κάποιοι τους κράταγαν από τα αχαμνά.
Ηρθε έτσι το πρώτο "σοκ", τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ έπιασαν ιστορικά χαμηλά, έγινε ξαφνικά το τρίτο κόμμα αυτόματα το δίπολο αναπροσαρμόστηκε, ο all time classic τίτλος της μεταπολίτευσης "Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ- ΝΔ" έδωσε αυτόματα τη θέση του στο "Στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ" και το ΠΑΣΟΚ έγινε ένας πολιτικός κομπάρσος με συνεχώς μειούμενο ποσοστό.

Για κάποιον περίεργο λόγο ο τωρινός αρχηγός του, πίστεψε και πιστεύει οτι αυτό το κόμμα μπορεί να νεκραναστηθεί. Για κάποιον περίεργο λόγο επίσης έχει ακόμη στο πλευρό του στελέχη που πιστεύουν το ίδιο.

Τα πράγματα είναι απλά, για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα ούτε μέσα από συνέδρια, ούτε μέσα από ξεκατινιάσματα. Ο κύκλος του έκλεισε με ευθύνη όλων. Με ευθύνη μεγαλοστελεχών που αποστασιοποιημένα ξέρουν μόνο να κρίνουν τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας, ενώ δεν είχαν τα κάκαλα τότε να βγουν απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο και προσπαθούσαν να μας τον πλασάρουν ως τον διαφορετικό. Με ευθύνη όλων εκείνων των στελεχών που έτριβαν ικανοποιημένα τα χέρια τους μόλις είδαν την ευκαιρία να ξεφορτωθούν τον βραχνά "Παπανδρέου", που το έπαιζαν παράγοντες τις ημέρες που η χώρα έψαχνε να βρει Πρωθυπουργό και έκαναν υποδείξεις, όλων εκείνων που  εκβίαζαν εκλεγμένο Πρωθυπουργό για να παραιτηθεί δημιουργώντας πρωτοφανή πολιτική αστάθεια και οδηγώντας τη χώρα σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Όλων εκείνων που ενώ γνώριζαν, δεν τόλμησαν να μιλήσουν, να σπάσουν το απόστημα της διαπλοκής να πουν στον κόσμο τι γίνεται, για να έρχεται σήμερα η Χρυσή Αυγή να το παίζει τιμητής των πάντων.

Οι ευθύνες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν μίλησαν, που ανέχθηκαν το πραξικόπημα, που συμμετείχαν σε αυτό, που αποσταθεροποίησαν τη χώρα και τώρα το παίζουν αθώες περιστερές είναι τεράστιες. Δεν διέβλεψαν τον κίνδυνο; Τότε είναι ανίκανοι και δεν πρέπει να ξαναασχοληθούν με την πολιτική. Τον διέβλεψαν αλλά θεώρησαν οτι έτσι διασφαλίζεται η δική τους σωτηρία και έκαναν τα παγώνια περιμένοντας την επόμενη μέρα της επόμενης μέρας; Τότε είναι πολιτικοί εγκληματίες. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Πριν λοιπόν ο οποιοσδήποτε ζητήσει την ψήφο μας είτε από ψηφοδέλτιο υπάρχοντος κόμματος, είτε μέσα από νέο αγνό και άμωμο φορέα, καλό θα ήταν να κάνει την αυτοκριτική του και να δει αν και αυτός μιλώντας ή σιωπώντας, πράττοντας ή μένοντας άπραγος οδήγησε στα σημερινά και στα αυριανά αδιέξοδα.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι με μνήμη, η αναβάπτιση θα είναι πολύ δύσκολη όποιο κουστουμάκι και να φορέσουν τέως μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εάν οι θρησκείες είναι το όπιο τον λαών οι ιδεολογίες είναι η ηρωίνη των διανοούμενων. Τα αποτελέσματα και των δύο είναι εμφανή, όταν τελειώσει η δόση ψάχνεις εναγωνίως για την επόμενη.

Vangelis είπε...

Δεν υπάρχει επαναστατικότερη πράξη από την αυτοκατάργηση, όταν διαπιστώνεις ότι το σπίτι στο οποίο έκανες τις ιδέες σου πολιτική, πάλιωσε πια. Και σε αυτή την περίπτωση ο αγώνας να το διατηρήσεις είναι η συντήρηση. Πιστεύω πως η καταρρευση της κεντροαριστεράς πρωτή από όλους τους άλλους ιδεολογικούς χώρος, θα την βρει να ανασυστάται πρώτη σε δεύτερο χρόνο.
Είμαστε σε φάση κατεδαφίσεων, η ιστορια είναι σε εξέλιξη για να κρίνουμε τους ήρωες της.

Ανώνυμος είπε...

Τσούγδω μου πες με αμετανόητο εγώ πάντως θεωρώ ότι όλοι αυτοί αν δεν ζητήσουν πρώτα συγγνώμη απ` τον Παπανδρέου δεν έχουν μέλλον. Επίσης, νομίζω ότι ο μόνος που μπορεί να ξαναχτίσει την παράταξη είναι ο Γιώργος, έστω και αν χρειαστεί να την ξεκινήσει απ` ρο μηδέν. Είναι ο μόνος που έχει κάτι συνεκτικό να πει, να απολογηθεί, να εξηγήσει, να προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο και να σταθεί περήφανα απέναντι στην όποια κρίση του λαού. Όλοι οι υπόλοιποι, λυπάμαι που το λέω, αποδείχτηκαν πρόσωπα χωρίς ήθος και συγκροτημένη πολιτική αντίληψη. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

υ.γ. εάν αληθεύει ότι η δόση δεν έρχεται άμεσα ή έρχεται σε δεσμευμένο λογαριασμό και λίγο λίγο νομίζω ότι το Δημοψήφισμα προβάλλει και πάλι ως η μόνη λύση. Και ό,τι αποφασίσουμε συλλογικά συλλογικά να το υπηρετήσουμε. Είναι η μόνη αξιοπρεπής λύση...

_alcor_ είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο

Ανώνυμος είπε...

Τσουγδω,
εχεις την ικανοτητα ν αποτυπωνεις με τον καλυτερο τροπο αυτο ακριβως που νιωθω αυτη την εποχη και πιστευω και αρκετοι αλλοι σε οτι αφορα την πολιτικη κατασταση στη χωρα.Εχω εντονο όπως λες το αίσθημα της ιδεολογικής απομόνωσης,κυρίως μετα τον Ιούλιο του 2011 και αν κανω κι εγω εναν απολογισμο που ισως βοηθαει να δουμε μπροστα , θα σου λεγα οτι,και ας γινομαι γραφικος σχεδον αν το αναφερω στους ανθρωπους που με περιβαλλουν , Ο μονος που εξεφραζε ακριβως αυτο που εδινε οραμα και προοπτικη για τη χωρα ηταν Ο Γιωργος Παπανδρεου.Ακομη και τωρα λογο πολιτικο, ουσιας, αυτος εκφραζει οπου κι αν ειναι.Δυστυχως ομως δεν τα καταφερε και οι λόγοι ειναι λιγο πολυ γνωστοι.Και αν του προσαπτω προσωπικα κατι για το οτι δεν τα καταφερε ειναι οτι η περιοδος που περνουσε η Ελλαδα ήθελε περισσοτερο να ειναι Ανδρεας Παπανδρεου και λιγότερο ο εαυτός του.Η εποχη που ζουμε αν δεν υπηρχε κριση ηθελε το Γιωργο κυβερνητη , η κριση ομως τον ηθελε περισσοτερο Αντρεα , και να χτυπουσε το χερι στο τραπεζι και να μην αφηνε καθε λογης απιθανους να κανουν το κομματι τους.Και δυστυχως νομιζω πως πλεον δεν ειναι αυτος που μπορει να ηγηθει σε αυτο το καινουριο(οχι οτι δε θα το επιθυμουσα,μιλαω ρεαλιστικα, να επιστρεψει ,στην Ελλαδα με τη νοοτροπια που εχουμε οχι, σε αλλη χωρα ισως και να μπορουσε) που ελπιζουμε να δημιουργηθει και να μας εκφραζει,μπορει ομως να παιξει σημαντικο ρολο θετικο, αλλα επικουρικο μονο.
Αγγελος

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογραφω με τα τεσσερα. Δεν συμφωνω με εαν σημειο του αρθρου οτι δηλαδη ολοι αυτοι πρεπει να κανουν την αυτοκριτικη τους. Η σψστη φραση ειναι να ζητησουν συγνωμη ολοι απο τον Παπνδρεου και τον κοσμο του Πασοκ και να κανουν στην ακρη κατ'αρχην και εν συνεχια να εξαφανιστουν απο το Πασοκ. Τοτε μονο υπαρχει περιπτωση να ξαναγυρισουμε εμεις τουλαχιστον που χωρις διακοπη το στηριζουμε απο το 1974. Επαναλαμβανω, ολοι οι συνμωτες να εξαφανιστουν απο το Πασοκ συμπεριλαμβανομενου του αχαρηστου Σκανδαλιδη.

Unknown είπε...

Με χρυσά γράμματα θα τον έγραφε η ιστορία, εάν o ΓΑΠ τον άκουγε για αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, πριν το πρώτο μνημόνιο.
Ο,τι χαρισματικό όμως έχει (γιατί έχει δεν μπορούμε να μην το παραδεχτούμε) το σπατάλησε εκείνο το βράδυ στο Ζάππειο , που θα τον κυνηγάει μια ζωή.
Πώς να τον άκουγε;
Δεν πίστεψε ο ΓΑΠ το: «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα δεν πειράζει, αρκεί να πιάνει ποντίκια»

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 7:53

Δεν έχετε άδικο, αλλά φαντάζομαι μιλάμε για όταν εγκλωβιζόμαστε σε ιδεολογίες.

@ Vangelis

Συμφωνώ. Το θέμα είναι πού τοποθετείται χρονικά ο "δεύτερος χρόνος".

@ Ανώνυμος 8:32

Δεν πρόκειται να ζητήσουν συγγνώμη για τίποτα. Ο Γιώργος την είχε την ευκαιρία του και δεν έδειξε την απαιτούμενη πυγμή, δυστυχώς...

@alcor

Ευχαριστώ :-)

@ Άγγελος

Συμφωνώ απόλυτα!

@ Ανώνυμος 11:31

Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, δεν μπορεί να αναγεννηθεί, αυτή είναι η άποψή μου.

@nectariosk k

Ναι στο πρώτο Μνημόνιο έπρεπε να έχει πάει με 180 ή να πρότεινε τότε δημοψήφισμα. Τι είναι το χαρισματικό που έχει; Η ρητορική του ικανότητα;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το άρθρο τσούγδω (όχι ότι χρειάζεσαι επιβεβαίωση), αλλά όχι μια ένσταση: Πολύ εύκολα ξεγράφεις (και ξεγράφουμε) ένα θεσμικό κόμμα. Έχω την εντύπωση ότι η νεκρανάσταση που αναφέρεις θα γίνει, θα αργήσει αλλά θα γίνει. Δες τι έγινε στο Μεξικό ;). Το πρόβλημα είναι ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς και η Ελλάδα κατά συνέπεια δεν έχει το χρόνο και την πολυτέλεια να περιμένει το ΠΑΣΟΚ να ορθοποδήσει...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι φιλοι, και εγω συμμεριζομουνα τοτε την αποψη του Βενιζελου για 180 αλλα δεν ητανε το θεμα οτι δεν τον ακουσε ή δεν τον πιστεψε. Δεν το ρισκαρισε επειδη ηξερε πολυ καλα και απο κοντα το πραγμα αυτο που μας κυβερνα σημερα και κανει τον Προθυπουργο. Οταν εχεις την ευθυνη μιας πιθανης χρεωκοπιας δεν παιζεις με πολιτικους σαν τον Σαμαρα. καποιος φιλος λεει οτι το Πασοκ εχει τελειωσει. Ας το ξαναπουμε αλλη μια φορα. Το ονομα μπορει να σβησει αλλα ο χωρος δεν χαθηκε ποτε ουτε τωρα θα χαθει. Πηγαινετε πισω στην ιστορια και θα διδαχθειτε. Δεν εξαφανιζετε ενας ολοκληρος δημοκρατικος κοσμος για δεκα βουλιμικους.

Ανώνυμος είπε...

To PASOK opos afto katelikse mou einai pleon adiaforo. Me thlivei os proin psifoforo tou (kai ypotheto kai esena, mias kai akoma asxoleisai me afto) alla apo tin stigmi pou ta perissotera stelexi pou ektimo (Papandreou, Ragousis, Papakonstantinoou, Pagalos kai oi loipoi "kipouroi") eite einai sto perithorio eite den anikoun pia se afto to komma gia emena den yparxei os epilogi. Elpizo stin dimiourgia enos neou forea me kapoia apo afta ta stelexi kai allous ikanous anthropous apo oles tis paratakseis gia na kalypsei to aisthima tis ideologikis mi ekprosopisis pou kai ego niotho. Nomizo tha itan epoikodomitikes perissoteres anartiseis sou me idees-protaseis gia to ti kanoume apo edo kai pera. Ti exei symbei sto PASOK einai iliou fainotero.
Elias S.

Τσούγδω είπε...

@chriszah

Η κεντροαριστερά χρειάζεται νέο φορέα, το brand ΠΑΣΟΚ έχει σαπίσει πια. Δεν είναι πανάκεια...

@ Ανώνυμος 6:12

Δεν είπε κανείς για τον χώρο, προς Θεού, το κόμμα όμως δεν σώζεται.

@ Elias S.

Έχω γράψει σχετικές αναρτήσεις για την κεντροαριστερά, αλλά φως στο τούνελ δεν βλέπω...

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ .
ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ .
Κάτω τα «εξαπτέρυγα»
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
ΟΧΙ αγαπητή Τσούγδω .
Δεν νομίζω πως το ΠΑΣΟΚ έχει πεθάνει είτε πρέπει να πεθάνει .

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΟΓΟ .

Γιατί ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι το ΜΟΝΟ κόμμα στην Ελλάδε
με ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΟ, ΑΥΤΟΦΩΤΟ κομμάτι ( στελέχη και πολιτική παράδοση ),
Και αυτή η πολιτική παράδοση του «Σωστού» Αντρέα, του Σημίτη, του ΓΑΠ (εδώ στοπ !)
είναι το «κουμπί» γιά ότι καλό έκανε ως τώρα το ΠΑΣΟΚ .

Λένε πολλοί : «Ο Γιώργος δεν χτύπησε το χέρι στο τραπέζι»
Ο ΓΑΠ με πολύ λίγους , ΜΟΝΟ από το ΠΑΣΟΚ, είπε και έκανε το :
*** «ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ»
(ιδεολογικό, χρηματικό είτε μιντιακό «χορηγό»).
ΚΑΙ χτύπησε και ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.
*** «ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΛΑΙΨΩ, ΚΙ’ΑΣ ΜΗΝ ΞΑΝΑΒΓΩ» ( χτύπημα στο τραπέζι του «πολιτικού κόστους», δηλαδή στα πελατειακά ).

Ετσι απέδειξε πως είναι πολιτικός συνεχιστής του «σωστού» Αντρέα,
του γεννάρχη του ΠΑΣΟΚ, και όχι ο «κληρονόμος» του πατέρα του,
που (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε που λέει κι’ ο οξαποδώ) κατέληξε
στον «Αντρέα του κωλόσπιτου».
(Γι’αυτό τέρμα τα πρόσωπα) .

Μόνο που στις ΘΕΣΕΙΣ και ΣΤΑΣΕΙΣ αυτές ο ΓΑΠ ήταν ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟΣ !
Γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε «σκαρτέψει» (διαφθορά, κρατισμός, πελατειακά),
όχι μόνο στην ηγεσία, αλλά ΚΑΙ στην βάση .
Το «σκάρτεμα» ΟΜΩΣ έχει μάρκα .
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΠΟΛΛΑ ΤΗΝ Δ Ε Ξ Ι Α .

Αυτές οι δύο αρχές είναι ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ από την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ.
Μακάρι να τις ακολουθούσαν και τα άλλα κόμματα .
ΜΟΝΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟ το «παραμύθι του σωστού» ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει συνέχεια .
Οχι γιά το ΠΑΣΟΚ,
γιά την Ελλάδα ρε . . .

Θύμιος Τουλουμοτύρης

Ανώνυμος είπε...

Οχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και το μέχρι τώρα πολιτικό σύστημα έχει κλείσει τον κύκλο του, έρχεται όπου να ναι και η σειρα της ΝΔ,όχι βέβαια οτι είναι η ιδια ΝΔ που ήταν παλιά.
Τα "κορυφαία" στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Σκανδαλίδης, Βάσω, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ρέππας, Χρυσοχοϊδης κ.α, που μας κυβέρνησαν μέχρι τώρα και όσοι πολιτευονται σαν αυτούς, δηλαδή πολιτικάντικα, έχουν τελείωσει, έχουν κλείσει τον κύκλο τους

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Προσωπικά τις παρατάξεις και τις ιδεολογίες τις βρίσκω απλά οχήματα που κατά το δοκούν επιλέγονται εφόσον έχουν να προσφέρουν μία λύση στη πατρίδα μου. Δεν θα ήταν έξυπνο να τρέξω στο Ράλι Ακρόπολης με τριαξονικό, απλά και μόνο επειδή μου αρέσουν τα φορτηγά. Ούτε θα ήταν έξυπνο να μεταφέρω την οικοσκευή μου σε μια Ferrari, απλά και μόνο επειδή μου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα. Το λογικό είναι να επιλέγουμε το κατάλληλο όχημα για την κατάλληλη περίπτωση.

Με αυτή τη σκέψη, με αφήνουν παγερά αδιάφορες έννοιες όπως σοσιαλιστής, λαϊκοδεξιός, κομμουνιστής, φιλελεύθερος κλπ, όπως και οι ταμπέλες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Μία έξυπνη και φρέσκια ιδέα, ικανή να φέρει λύση, μου είναι αδιάφορο κάτω από ποια πολιτική στέγη ή ιδεολογία προέρχεται, γιατί θα ήταν χαζό να αποφασίσουμε αν μας κάνει κάτω από τέτοια στερεότυπα (βλ. τυπικό παράδειγμα μεταξύ ΚΚΕ vs Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Το ξέρεις πόσο εκτιμάω την πολιτική σου σκέψη, αλλά δεν συμπαθώ καθόλου άρθρα που αναλώνονται στα προβλήματα μιας παράταξης, την ίδια ώρα που η χώρα καταρρέει και δεν έχει τίποτα να της προσφέρει.

babis είπε...

Ο μονος που μπορει πλεον να αποτελεσει πολο επανασυγκολησης και νεου ξεκινηματος του ΠΑΣΟΚ ειναι ο ΓΑΠ ως προεδρος μονο με διπλα του ενα νεο αφθαρτο καινουργιο στελεχο που θα προτεινει αυτος ,χωρις να το βαρυνει προηγουμενη κυβερνητικη προυπηρεσια.
Ο νεος αυτος να ψηθει στους αγωνες και στη ζωη διπλα στο λαο και στην κοινωνια εχοντας την στηριξη και την βοηθεια του ΓΑΠ να απομακρυνει το συνολο των υπουργων και διοικητων που βαρυνονται με πολιτικη εξουσια και οιανδηποτε οικονομικη διαχειρηση του παρελθοντος....Ενα νεο ΠΑΣΟΚ λοιπον με προεδρο τον ΓΑΠ και υποψηφιο πρωθυπουργο ενα σημερινο 40ρι που δεν βαρυνεται με κυβενρητικες εμπειριες και θητειες κρατικης διαχειρησης..Ολο το υπολοιπο στελεχιακο δυναμικο με οποιαδηποτε προυπηρεσια σε κρατικη εξουσια να παει σπιτι του..Τελος για ολους τους...