4 Νοεμβρίου 2012

Εκλογές δια πάσαν νόσον

Άκουσα με προσοχή τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και έπιασα τον εαυτό μου να συμφωνεί με πολλά από αυτά που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως δε με το κομμάτι στο οποίο αναφέρθηκε στα κόμματα της συγκυβέρνησης, συγκεκριμένα στο γεγονός οτι παραβιάζουν την λαϊκή εντολή και ξεφτιλίζουν την προγραμματική συμφωνία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ακόμη νωπό, όπως νωπές είναι και οι υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά τα κόμματα.
Στις πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης τα κόμματα που σχηματίζουν αυτή τη στιγμή την συγκυβέρνηση, επέλεξαν για ακόμα μία φορά να πουν ψέματα, να τάξουν λαγούς με πετραχήλια, να παίξουν με τον πόνο του κόσμου, με την σταθερότητα της χώρας, να υποκριθούν τους "σκούντα με κι εγώ δεν θέλω", τους δυναμικούς επαναδιαπραγματευτές που χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι, μπροστά στους οποίους η Μέρκελ παθαίνει ίλιγγο και οπισθοχωρεί.

Σκοπίμως απέκρυψαν και απομάκρυναν από το τραπέζι των προεκλογικών συζητήσεων το γεγονός οτι το καλοκαίρι θα έπρεπε να κλείσει νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5δις και κανένα ΜΜΕ ή άλλο κόμμα δεν τους εγκάλεσε επαρκώς, έτσι ώστε να γίνει για μία φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης σοβαρός διάλογος, χωρίς υποσχέσεις αλλά επικεντρωμένος στην επόμενη μέρα. Δέχθηκαν όλοι τις μπαρούφες περι επαναδιαπραγμάτευσης και απαγκίστρωσης και όταν μερικοί φώναζαν οτι υπάρχει σε εκκρεμότητα νέο πακέτο μέτρων, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ κοιτούσαν πώς θα αυξήσουν τα ποσοστά τους και έλεγαν για νέα δεδομένα. Είχαν δημιουργήσει δε σε ορισμένους την εντύπωση οτι με την διαπραγματευτική τους δεινότητα, δεν θα χρειαζόντουσαν νέα μέτρα ή οτι τα μέτρα αυτά θα ήταν δίκαια, όχι οριζόντιες περικοπές κλπ. Έλεγαν χαρακτηριστικά οτι "το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει".

Τώρα λοιπόν λίγες μέρες πριν έρθει για ψήφιση το ένα και μοναδικό άρθρο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα, γεγονός προσβλητικό για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές. Λίγους μόλις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ξαναανοίγει η συζήτηση...  Δεν εξετάζω αν είναι μία κίνηση τακτικής από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ που μόλις είδε οτι είναι πρώτο κόμμα, πιστός στις νόρμες της Μεταπολίτευσης ζητά εκλογές, αλλά στο κατά πόσον μετά από ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει το δικαίωμα να το κάνει. Και καταλήγω στο οτι, ναι, το έχει.

Επιλέγοντας να πουν ψέματα προεκλογικά, να καλλιεργήσουν υπερπροσδοκίες στους ψηφοφόρους τους, να αποκρύψουν οτι ερχόταν νέο πακέτο μέτρων, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, μπαρούτιασαν από την επόμενη κιόλας μέρα την κυβέρνηση που σχημάτισαν. Η δε προγραμματική συμφωνία, φαντάζει πλέον ως ανέκδοτο.

Αν πάμε σε εκλογές μέσα στο 2012 η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιη, ενώ το μεγαλύτερο ανέκδοτο αναμένεται να είναι το πολυαναμενόμενο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο με εξέχουσες φυσιογνωμίες όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να λιγουρεύονται ήδη να ηγηθούν μίας τέτοιας προσπάθειας.

Συνεχίζω εμμονικά να πιστεύω οτι για τόσο σημαντικά θέματα επιβάλλεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το "Ναι ή το Όχι" στα μέτρα που έχει να κάνει με την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα, οφείλει να ειπωθεί από τον λαό ευθέως, χωρίς κομματικούς διαμεσολαβητές και εκλογές.

Σε ένα ενδεχόμενο "Ναι" ο Σαμαράς θα συνεχίσει κανονικά χωρίς να υπάρξουν εκλογές και άρα επιπλέον νεκρό διάστημα στο οποίο θα θριαμβεύσουν πάλι οι φανφαρολογίες, ενώ σε ένα ενδεχόμενο "Όχι" θα προκηρυχθούν εκλογές.
Ο γόρδιος δεσμός μπορεί να λυθεί. Είναι άδικο για ακόμα μία φορά ο λαός να μην ερωτηθεί ευθέως. Απέφυγαν το δημοψήφισμα πέρυσι τέτοια εποχή με πραξικοπηματικές καταστάσεις και διορισμένους Πρωθυπουργούς, οδηγηθήκαμε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να συζητάμε μετά από λίγους μήνες το αν θα περάσουν τα νέα μέτρα και αν θα γίνουν εκλογές ενώ ήδη η κατάταξη των κομμάτων έχει αλλάξει.

Βλέπουμε βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, που κατέβηκαν υποψήφιοι με ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ να λένε οτι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ γνώριζαν οτι η επιλογή τους να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, θα επέβαλλε την ψήφιση νέων μέτρων. 
Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, επιβάλλεται δημοκρατική ωρίμανση, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε εκλογές και να απαιτήσουμε δημοψήφισμα....

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστη εκπληξη η αποψη σου . ηδονιστης

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Επί τέλους! πέστα ρε Τσούγδω, που μας έπρηξαν προεκλογικά ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους ποιος έχει την καλλίτερη διαπραγματευτική ικανότητα. Θλίβομαι όταν βλέπω την έκφραση του Σαμαρά σε εκείνα τα βίντεο από τα Ζάπεια όταν μιλούσε για ισοδύναμα και το κοπάδι από κάτω χειροκροτούσε. Τελικά αυτοί μας αξίζουν;

Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Το ειπαμε εμεις οι ασχετοι εδω και παρα πολυ καιρο οτι στο τελος θα το κανουν το Δημοψηφισμα και θα πουνε και ενα τραγουδι. Στον ΓΑΠ δεν ξερω τι θα πουνε με τοσα που του εσουραν και ειδικα οι συνομωτες μεσα απο το ιδιο το κομμα του.

Ανώνυμος είπε...

Dimopsifisma, ekloges, sygkiverniseis kai alla san afta den linoun to problima noitikis kai pnevmatikis penias pou mas xaraktirizei. Ti mporeis na elpizeis apo ena lao amorfoto, ageni, psoroperifano kai en dynami katapatiti tou kathe nomou? Den mou aresei na genikevo alla i pleionotita ton politon exoun kapoia an oxi ta perissotera apo ta parapano xaraktiristika. Mono ena dynato rapisma isos mas ksypnisei apo ti nirvana mas.
Kosmaki min klais gia osa sou "symbainoun". Esy den tous psifizeis tosa kai tosa xronia? Ta sylipitiria mou...
Elias S.

Ανώνυμος είπε...

Ηλια Σ, αν δεν κανω λαθος εσυ πρεπει να ανηκεις στην ΑΡΙΑ φυλη και ζεις σε αλλο κρατος. Εχεις τουλαχιστον την Ελληνικη ιθαγενεια??? Μπορει φιλε μου καλε να εχουν οι Ελληνες ολα αυτα που λες αλλα δεν ευθυνονται γιατι αλλοι τους αφησαν αμορφωτους, αλλοι τους διδαξαν την ανομια και την αγενεια. Ομως η περιφανεια του να εισαι και να αισθανεσε Ελληνας ουτε διδασκετε ουτε πωλειται στα περιπτερα, ουτε ψωρα ειναι. Απλα κληρονομιται απο γενια σε γενια μαζι με αυτο τον τοπο και την σημαια του. Ελπιζω να μην ντρεπεσε που εισαι Ελληνας αν εισαι αλλα συγουρα θα πρεπει να ντεπεσε γιαυτα που εγραψες.

Ανώνυμος είπε...

Agapite file 4:19,

Epetrepse mou na eimai perifanos gia tin entimotita kai tin akaireotita mou os xaraktiras kai os anthropos. Epetrepse mou episeis na eimai perifanos gia tin istoriki kai politismiki klironomia mou, tous goneis mou kai arketous apo tous anthropous pou gnorizo. Oxi omos genikotera os melos enos laou pou angoei tin istoria tou, den sevetai ton synantrhopo tou, ta atoma me eidikes anagkes, tous neous, tous ilikiomenous, tous allodapous, tous nomous, ti dimokratia (ti eironia na eimaste emeis pou protoi tin efarmosame), to perivalon klp klp. Perifania file mou tou na eisai Ellinas, pou nai exo logo ithageias, exei kathe aksioprepis laos gia tin patrida tou. Den einai diko mas pronomio
kai mallon o tropos pou aisthanesai deixnei oti esy nomizeis oti eisai melos kapoias Arias fylis.

Elikrina pisteveis afta pou grafeis? Poios sou didakse tin ageneia, tin anomia? Oi goneis sou ti rolo epaiksan stin diapedagogisi sou? Poios se afise amorfoto? Sxoleio den piges? Kai an o daskalos sou itan axristos, biblia den epiases sta xeria sou?

File mou aftoi oi "alloi" einai mia voliki dikailogia gia na aisthanomaste kalytera me ton eafto mas. Eidika kato apo aftes tis antiksoes synthikes. Apla oso noritera katalaboume oti mono an alaksoume EMEIS yparxei elpida toso to kalytero. (I gnosi tis psifou mas einai mono to kerasaki stin tourta).

Filika,
Elias S.

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 4:19

Δεν έχει άδικο ο Ηλίας Σ. ίσως τα λέει λίγο υπερβολικά. Δεν φταίει για όλα το κράτος, φταίει εξίσου η οικογένεια. Αν η οικογένειά σου σε μάθει από νωρίς στην κλεψιά, στην αγένεια, στην εκμετάλλευση, θα γίνεις ένας αγενής τραμπούκος που θα γουστάρει τον τσαμπουκά των Χρυσαυγιτών. Υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι τραμπούκοι, δεν είναι όλα θέμα κράτους, έλεος πια.

Ανώνυμος είπε...

Απαντω και στους δυο, ουτε αγενης ειμαι, ουτε κλεφτης υπηρξα ουτε τιποτα απο τους χαρακτηρισμους του Ηλια. Απλα απαντησα στον Ηλια επειδη αυτος περιεγραψε ΟΛΟΥΣ τυς Ελληνες οπως τους περιεγραψε. Δηλαδη καλε μου φιλε 7.45, χαρακτηριζει οπως χαρακτηριζει του Ελληνες και να του πουμε και μπραβο?? Τελος, το νοημα δεν ητανε αυτο. Ητανε οτι αν ειναι οι Ελ΄ληνες αυτοι που περιγραφει τοτε ασφαλως δεν ειναι υπευθυνοι μονο οι ιδιοι και οι οικογενειες τους!!! Δηλαδη 11 εκατομυρια Ελληνες εχουν διδαχθει την απατη και την αγενεια απο τις οικογενειες τους?? προσβαλλει τους Ελληνες και θιγετε σαν Ελληνας και απαντα στα φραγκολεβαντινικα προφανως απο το εξωτερικο εχοντας εξασφαλισμενη την δουλεια που δεν εχουν 2 εκατ Ελληνες σημερα.