7 Δεκεμβρίου 2011

Όχι στον κανιβαλισμό Παπανδρέου/Όχι στην αγιοποίηση Παπανδρέου

Παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τα εσωκομματικά του Πασοκ, οτι έχουν αναπτυχθεί δυο κυρίαρχες ακραίες τάσεις, ενώ όσοι έχουν μία πιο ψύχραιμη στάση, υπάρχει η βιασύνη να ταυτιστούν από κάποιους με ένα από τα άκρα.

Υπάρχει η μία τάση που λέει οτι ο Παπανδρέου είναι άχρηστος, δεν έκανε τίποτα, απέτυχε, τόλμησε να μιλήσει για το καταστροφικό δημοψήφισμα που λειτούργησε με τη λογική του φαινομένου της πεταλούδας για τον παγκόσμιο καπιταλισμό (μόνο αυτό δεν έχουμε ακούσει ακόμη).
Υπάρχει και η άλλη τάση που λέει οτι ο Παπανδρέου είναι ο Μεσσίας που στο μέλλον όλοι θα πίνουμε νερό στο όνομά του, που πέτυχε στα πάντα, που τον έφαγαν τα συμφέροντα, ενώ αυτός τα είχε όλα καλώς καμωμένα, που τον πρόδωσαν οι δικοί του άνθρωποι.

Διατηρούν φαντάζομαι όλοι το δικαίωμα να μη ταυτιστούν με καμία από τις δυο αυτές ακραίες φωνές, χωρίς παράλληλα κανένας να λέει: αφού δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας.

Ο κανιβαλισμός στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος όσο και να κωλοχτυπιούνται κάποιοι, έχει καταφέρει να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη με τις συμφωνίες που πέτυχε, είναι απαράδεκτος και δυστυχώς πλέον δεν είναι αποκλειστικότητα των ΜΜΕ. Το αποτυχημένος Πρωθυπουργός- επιτυχημένοι Υπουργοί δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη.

Αλλά απαράδεκτο είναι και το να απαξιώνονται συλλήβδην όλοι οι Υπουργοί, που όσο και να κωλοχτυπιούνται κάποιοι, έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα στα Υπουργεία τους. Το πετυχημένος Πρωθυπουργός- αποτυχημένοι Υπουργοί, δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη.

Κι εάν είναι να μιλήσουμε με ονόματα, ας μιλήσουμε.
Πότε και με ποιό τρόπο οι Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης και Μόσιαλος, υπονόμευσαν τον Γιώργο Παπανδρέου; Πότε και με ποιό τρόπο μίλησαν εναντίον του;
Δεν έχουν να παρουσιάσουν μεταρρυθμιστικό έργο;

Εάν γενικά η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχει να παρουσιάσει μεταρρυθμιστικό έργο, πώς κάποιοι που τον υποστηρίζουν φανατικά, προσπαθούν να πείσουν άλλους οτι πέτυχε;
Εάν γενικά η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου απέτυχε, πώς κάποιοι έχουν το θράσος να βγαίνουν μπροστά για να διεκδικήσουν την αρχηγία κάνοντας κριτική, ενώ οι ίδιοι ήταν Υπουργοί;

Δεν ξέρω κατά πόσον όσοι σκοπεύουν να διεκδικήσουν την αρχηγία του Πασοκ, έχουν προβληματιστεί πάνω στο τι οδήγησε στην επικράτηση Παπανδρέου το 2007. Απ' οτι καταλαβαίνω, έχουν δώσει πολύ εύκολες απαντήσεις που βολεύουν τους ίδιους για να αποφύγουν την όποια αυτοκριτική. Ο Παπανδρέου στηρίχτηκε τότε σε δυο πόδια. Φυσικά στο παλαιοκομματικό που ακούει Παπανδρέου και κλαίει από συγκίνηση, αλλά και σε ένα άλλο. Σε αυτό το κομμάτι των πολιτών που τους άρεσαν τα ανοίγματα που έκανε σε άλλους χώρους, που τους άρεσαν τα στελέχη που έφερνε στην πολιτική ζωή (μία ματιά μόνο στα 3 ψηφοδέλτια Επικρατείας που έχει παρουσιάσει, αν εξαιρέσουμε ορισμένες παραφωνίες, λέει πολλά 2004 2007 2009), που γούσταρε τους νεωτερισμούς του, τους οποίους όλοι τώρα υιοθετούν χωρίς καν να το καταλαβαίνουν.


Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός στο δικό μου το μυαλό. Ελπίζω όλους αυτούς που του εισηγούνται να τα κάνει όλα λαμπόγυαλο, να μη τους ακούσει.


Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και ο καθένας πρέπει να προσέχει τι κριτική κάνει, τι λέει και πώς το λέει. Κανείς δεν θέλει να δει το απόλυτο ξεκατίνιασμα σε live μετάδοση, ενώ η χώρα αιωρείται πάνω από τον γκρεμό. Οφείλουν όλοι να δείξουν σεβασμό και να πολιτεύονται με ήθος. Κερδισμένος θα βγει αυτός που θα κρατήσει τους τόνους χαμηλά.

19 σχόλια:

Ιδεοδοχείο είπε...

Ερ.:Δεν έχουν να παρουσιάσουν μεταρρυθμιστικό έργο;

Απ.: Ειδικά ο Ανδρέας Λοβέρδος όχι. Έχει φάει από την Τρόϊκα όσες κόκκινες κάρτες έχουν φάει όλοι οι υπόλοιποι μαζί. Δυστυχώς στο πρόγραμμα της Τρόϊκας ο τομέας της Υγείας παίζει καίριο ρόλο, λόγω της τερατώδους σπατάλης και διαφθοράς που επικρατεί στο όλο σύστημα. Και μπορώ να πω ότι εξαιτίας του Λοβέρδου έπεσε τόσο έξω το πρόγραμμα. Αντί να ασχοληθεί με τις υποχρεώσεις που είχε, αρθρογραφούσε για τον Μοντέστο και τον Τζιμπούρ!

mahler76 είπε...

you know mother...
My God Giorgos

XAXAAXAXXAXAXAAXAA

Τσούγδω είπε...

@ Ιδεοδοχείο

Ειδικά για τον Λοβέρδο έχω ακούσει διφορούμενες κριτικές, όλοι όμως του αναγνωρίζουν οτι προσπαθεί. Νομίζω οτι η φοροδιαφυγή είναι μακράν το μεγαλύτερο αγκάθι....

@ mahler76

Ε ρε γλέντια....
Νομίζω είναι το καλύτερο σχόλιο που έχει γίνει ποτέ, εάν φέτος δώσω πάλι χρυσά βατόμουρα, εννοείται οτι θα το πάρετε εσείς. Μιλάμε για πολύ... βατόμουρο.

mahler76 είπε...

ω σας ευχαριστώ πολύ αλλά νομίζω προηγείται ο πρώην πρωθυπουργός σας. Εγώ θα αρκεστώ μόνο στα αντίστοιχα οπτικών εφέ και ο Giorgos σε όλα τα υπόλοιπα.

My God Giorgos

Τσούγδω είπε...

@ mahler76

Υποψιάζομαι οτι όταν το πετυχαίνετε στο ραδιόφωνο το βάζετε στην τσίτα. Ειδικά εάν οδηγείτε θα είστε μία όαση για τους γειτονικούς οδηγούς σε συνθήκες κίνησης.

mahler76 είπε...

δεν οδηγώ αγάπη μου. επίσης δεν περιμένω να το ακούσω στο ραδιόφωνο, το έχω κατεβάσει στο mp3 μου.

My God Giorgos

Τσούγδω είπε...

@ mahler76

My god mahler

Εντάξει εάν το έχετε στο mp3 απλά respect.

τσότσος είπε...

Προσυπογράφω τσούγδω, φοβάμαι όμως ότι είμαστε λίγοι... (http://tsotsos.blogspot.com)

Ανώνυμος είπε...

Στο δικό μου μυαλό πάλι ο ΓΑΠ είναι ένας αντιφατικός πολιτικός.

efthymos είπε...

Εγὼ πάλι έχω περιέργεια να δω τί θα ψηφίσει ο κόσμος που πανηγύριζε την 4.10.09 για την εκλογή του και έλεγε ότι "αν δεν αλλάξει τα πάντα" δεν θα τον ξαναψηφίσει.

Ε φαίνεται ότι τα άλλαξε όλα.

Για να δούμε τώρα...

μουαχαχα.

υ.γ. Το δημοψήφισμα ήταν τέλεια κίνηση, που φυσικά δεν έκανε για το καλό της Μάγκρετ. Ξαφνικά όλος ο αντιμνημονιακός παροξυσμός έχει χαμηλώσει απίστευτα, τότε που μέχρι και το ΣΚΑΙ έλεγε διά στόματος Ακριβοπούλου ότι "ο λαός μίλησε"...

ξαναμουχαχα

Τσούγδω είπε...

@ Τσότσος

Το πρόβλημα με όσους προσπαθούν να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά, είναι οτι υπάρχουν άνθρωποι ένθεν κακείθεν που αυτό το εκμεταλλεύονται και βγαίνουν μπροστά λέγοντας αηδίες.
Όποιοι συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να κάνουν υποδείξεις και να λένε απορημένοι "μα ποιά υπονόμευση" την απάντησή τους θα την πάρουν εκεί που πρέπει: στις εκλογές. Το ξεκατίνιασμα είναι ανούσιο.

@ Ανώνυμος 1:20

Ισχύει. Εάν δει κανείς και ποιοί τον στηρίζουν είναι τόσο μα τόσο ετερόκλητοι....

@ efthymos

"Για το καλό της Μάγκρετ";
Το σχόλιό σας είναι λίγο διφορούμενο και δεν ξέρω πώς να απαντήσω είναι η αλήθεια :)

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπανδρέου υπήρξε όντως ένας μετριοπαθής πολιτικός, με φιλελεύθερες εν πολλοίς απόψεις, ο οποίος όμως λόγω συγκυριών και εσωκομματικών ισορροπιών εγκλωβίστηκε σε συμμαχίες με τους λάθος ανθρώπους. Το εξωφρενικό στην περίπτωσή του είναι ότι οι άνθρωποι που πρακτικά τον εξέθεσαν, τον πρόδωσαν και τον άδειασαν ήταν αυτοί που ανήκαν στο στενό πυρήνα των συνεργατών του, σε αντίθεση με κάποια άλλα στελέχη, τα οποία όντως έβαλαν πλάτη για να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο. Σίγουρα δεν μπορείς να πεις ότι απέτυχε σε όλα. Δεν μπορείς όμως και να πεις ότι πέτυχε πολλά. Πάλεψε, κι όταν είδε το αδιέξοδο, έφυγε. Για μένα ο κύκλος του στην Ελλάδα έχει κλείσει. Όσοι τον προτρέπουν να τα κάνει όλα λαμπόγυαλο νοιάζονται μονάχα για τη δική τους κομματική επιβίωση. Άλλωστε ελπίζω έστω και τώρα να του έχει γίνει μάθημα ότι προπονητής χωρίς καλή ομάδα δεν υπάρχει, και δυστυχώς για την ώρα ο ίδιος εξακολουθεί να περιβάλλεται από ανθρώπους περιορισμένων δυνατοτήτων.

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 3:04

Συμφωνώ. Η ευθύνη για την επιλογή συνεργατών βαρύνει τον ίδιο. Εάν αυτή τη στιγμή ξαναδιεκδικήσει την αρχηγία, με ποιό team θα το κάνει; Σε σχέση με τους δελφίνους είναι πολύ καλύτερος αλλά έχει σημασία και η ομάδα.

Συνεχίζω όμως να μην καταλαβαίνω ποιοί εκ των στενών του συνεργατών τον πρόδωσαν. Αν οι κατηγορίες αυτές πάνε προς Ραγκούση και Μόσιαλο, είναι απλά αστείες.

Swell είπε...

Aν θυμάμαι καλά, ο Λοβέρδος είναι ο υπουργός με τα τρία "ΔΕΝ". Σοβαρότατος...

Ο ΓΑΠας κέρδισε τις εκλογές κυρίως με το "λεφτά υπάρχουν", γιατί οι νεοέλληνες πιστεύουμε σε "αξίες"...

Εάν, όπως σωστά λες, η χώρα βρίσκεται μπροστά στο γκρεμό, ποιός ευθύνεται γι' αυτό;

Τσούγδω είπε...

@ Swell

Έχει καταντήσει βαρετό αυτό με το "λεφτά υπάρχουν" ο Παπανδρέου είχε πει λεφτά υπάρχουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ, δεν υποσχέθηκε σε κανέναν οτι θα τα γεννήσει. Οπότε η κριτική θα έπρεπε να εστιάζεται σε αυτή την αποτυχία.

Η χώρα βρίσκεται στο γκρεμό χρόνια τώρα, μη μου πείτε οτι ευθύνεται ο ΓΑΠ και για το έλλειμμα χρέος που του κληρονόμησαν. Το πώς διαχειρίστηκε την χρεοκοπία που ήταν προ των πυλών είναι άλλο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Όι κατηγορίες δεν πάνε σε Ραγκούση και Μόσιαλο, από τις ελάχιστες επιλογές του που του βγήκαν και, όπως είδες, αποστασιοποιήθηκαν. Προδίδεις όχι κριτικάροντας αλλά, κυρίως, με την ανικανότητά σου να φέρεις σε πέρας ένα κυβερνητικό πλάνο ή με την αδυναμία σου να αντιληφθείς την κρισιμότητα των περιστάσεων. Να πω ονόματα; Τι έκανε, π.χ., η Μαριλίζα στην Υγεία ή ο Ρέππας στο Υποδομών; Πόσο σοφοί σύμβουλοι αποδείχτηκαν ο Καστανίδης κι ο Πετσάλνικος;
Ανώνυμος 3.04

Ανώνυμος είπε...

Τσουγδω, συμφωνω οτι αυτος που θα βγει επομενος αρχηγος πρέπει να βγει με σηγκεκριμένη πολιτικη πλατφόρμα....δε θα εχει καμια σημασια το πρόσωπο (για ορισμενα ΜΜΕ μπορει να εχει)για ολους μας αν δεν ξεκαθαριστει ποιο θα ειναι το ΠΑΣΟΚ ή οπως θα λεγεται της επόμενης μέρας....Διότι έχω την αίσθηση οτι συμβαίνει κάτι οξύμωρο σε σχέση με το διάλογο που ΄εχει ξεκινήσει και αφορά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τις απόψεις των στελεχών.Το οξύμωρο ειναι οτι αν χωρισουμε το ΠΑΣΟΚ σε "βαθύ"-αναχρονιστικο και σε ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ - ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ τοτε οι απόψεις που εκφράζουν η μια ή η άλλη πλευρά θαρρείς οτι τον ξεχνούν αυτό το διαχωρισμό και μιλούν εκ μέρους του ολου ΠΑΣΟΚ...ως σαν να ειναι μονο μια ταση , ξεχνουν δηλαδη οτι ναι μεν εκφράζουν τη μια η την άλλη τάση αλλα πρέπει να απευθυνθούν και στις δυο και οτι δεν εχουν τα περιθώρια να αγνοήσουν την άλλη ταση....Λέγοντας βαθυ ΠΑΣΟΚ δεν εννοω τον τεμπέλη δημόσιο υπάλληλο ούτε τον υπάλληλο των ΔΕΚΟ που συντεχνιακά διασφάλιζε προνόμια τα οπόια δεν δικαιούνταν ....εννοώ αυτόν που θεωρεί οτι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει αυτο που εξέφραζε και τη δεκαετία του 1980 με ένα ρομαντικό τρόπο μη μπορώντας ή μη θέλοντας να αποδεχθεί τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο....Αυτόν λοιπόν πρέπει οι μεταρυθμιστές να μην τον τσουβαλιάσουν μαζι με τους κάθε λογής Φωτόπουλους αλλα ειναι σίγουρο οτι δεν εχουν καταφέρει να τον εκφράσουν ακόμη ....και σίγουρα δεν μπορούν να μιλούν εκ μέρους του...Αυτός λοιπόν που θα καταφέρει να τον εμπνεύσει θα κερδίσει το στοίχημα και θα μπορέσει να δώσει προοπτική στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και θα μπορέσει να μεινει μεγάλη....Δεν ξέρω αν απλοποίησα τα πράγματα ή είναι πιο σύνθετα μεσα στις τάξεις των στελεχών αλλα αυτή είναι για μένα η ουσία.Τωρα ποιος μπορεί να το κάνει αυτό καλύτερα...να εκπροσωπήσει και τις δυο τάσεις;....αυτό θα το αποφασίσουν οι εσωκοματικές εκλογές ...δημοκρατικά....διότι αν δεν μπορείς να κατηγορήσεις για κατι τους ψηφοφόρους του βαθέως ΠΑΣΟΚ ειναι οτι δεν δέχονται ή δε σέβονται τα αποτέλεσματα ψηφοφοριών μέσα στην παράταξη....τις δέχονται και τις σέβονται... οσοι διαφωνούν απλά ...φεύγουν....όπως εγινε το 1996...όσοι εμειναν στηριξαν το Σημίτη ακόμη και ο Μαγκούφηε...και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε οχτώ χρόνια με το Σημίτη....το ιδιο θα γινει και τώρα...

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 8:58

Τότε μιλάμε για "προδοσία ελπίδων" αυτό αν και τραβηγμένο μπορώ να το δεχτώ.

@ Ανώνυμος 12:01

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά το Πασοκ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Αυτοί που δεν μπόρεσαν 2 χρόνια να εξηγήσουν γιατί φτάσαμε ως εδώ, γιατί το Μνημόνιο ήταν μία αναγκαιότητα και άφησαν να ερμηνεύσουν τα όσα έγιναν συνομωσιολογικές φωνές που βγήκαν από μουχλιασμένα ντουλάπια, δεν θα καταφέρουν να συσπειρώσουν κανέναν. Υπάρχουν οι άνθρωποι που λέτε αλλά είναι ελάχιστοι και λίγο.... εκτός εποχής.
Το θέμα είναι αυτοί που θα αναμετρηθούν να αντιπροσωπεύουν την προοδευτική κεντροαριστερά και το προοδευτικό κέντρο (σοσιαλφιλελεύθερους τους αποκαλούν κάποιοι) και κυρίως να είναι καθαρά στελέχη.

nantia είπε...

Συμφωνω με την αγαπητη Τσουγδω στο ποιοι θα πρεπει να ειναι οι υποψηφιοι -το προφιλ τους-

Το Πασοκ ειναι δημοσκοπικα υπο καταρρευση .
Η μεγαλη μαζα των ψηφοφορων του της μικροαστικης κυριως ταξης , αυτοματα το συνδεει με την φτωχεια και την εξαθλιωση της.

Εχουμε μπροστα μας δυο σεναρια:
Το σεναριο αυτοδυναμιας ή μη της ΝΔ .
Πιστευω οτι ειναι περισσοτερο ασφαλες για τη χωρα ,να συγκυβερνησουν τα 2 μεγαλα κομματα.

Δεν υπαρχουν περιθωρια για κατι αλλο καθως ειμαστε στην πιο δυσκολη χρονικη στιγμη του εγχειρηματος που λεγεται ελεγχομενη χρεωκοπια.
Μεταρυθμισεις απολυτως αναγκαιες για να γινουμε αστικο κρατος δυτικου τυπου , ειναι μπροστα μας.
Αποκρατικοποιησεις ,φορολογικο συστημα συγχρονο , αποδοτικο και κοινωνικα δικαιο.
Πιθανον και νεο ασφαλιστικο .
Συν PSI .

υ.γ.

1.Σε καθε περιπτωση , ενισχυση της αριστερας στις εκλογες ειναι αναμενομενη αλλα δυστυχως δεν φαινεται να ενδιαφερεται να συμμετασχει σε ευθυνες κυβερνητικες και το κυριοτερο , δεν συμφωνει με την παραμονη μας στην Ε.Ε. -εξαιρειται η Δημοκρατικη Αριστερα-

2.Μονοδρομος για την δημοκρατικη παραταξη το να κανει την αυτοκριτικη της για τα 2 χρονια που περασαν και να δειξει υπευθυνη σταση -θα της δοθουν πολλες ευκαιριες τα χρονια που ερχονται, δεν ειναι περιπατος αυτο που ζουμε-