1 Δεκεμβρίου 2011

Δελφίνοι και υπευθυνότητα

Μόλις προχθές, τελείωσε το θρίλερ με την 6η δόση καθώς το Eurogroup ανακοίνωσε οτι τελικά και μετά από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες, θα εκταμιευθεί. Έχουν περάσει ήδη 48 ώρες και κανένα νέο δράμα δεν έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των τηλεπολιτών.
Τις τελευταίες ημέρες όμως ομάδα πολιτών στους οποίους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός "δελφίνοι" ζουν το δικό τους προσωπικό θρίλερ/δράμα/ανάσταση, το οποίο θεωρούν οτι ενδιαφέρει άμεσα τον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη, από τον οποίον απ' οτι φαίνεται έχει αφαιρεθεί και το δικαίωμα στην ηρεμία.

Οι άνθρωποι που έχουν χαρακτηριστεί "δελφίνοι", τυχαίνει αυτή τη στιγμή να κατέχουν Υπουργικές θέσεις σε κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας, υπο τον Λουκά Παπαδήμο, όπως υπουργική θέση κατείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Πολλοί εξ' αυτών μάλιστα συνέβαλαν με τη στάση τους στη συγκρότηση της κυβέρνησης αυτής, αλλά και στην άκρως δημοκρατική αντικατάσταση εκλεγμένου Πρωθυπουργού από τον νυν Πρωθυπουργό.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς, τώρα που τα "ανεύθυνα σταγονίδια" παραμέρισαν και ανέλαβε ένας ικανός τεχνοκράτης στο όνομα του οποίου όλοι πίνουν νερό, οι δελφίνοι, μερικοί εκ των οποίων ένιωσαν το ταλέντο τους να παγιδεύεται από έναν "ανεπαρκή" Πρωθυπουργό, να τα δώσουν όλα μέχρι τις προσεχείς εκλογές. Αντ' αυτού παρατηρείται και απ' οτι φαίνεται το παρατηρεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είμαι βέβαιη πως δεν έχει σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθεί, οτι έχουν αρχίσει να γίνονται κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα οι οποίες μας ανησυχούν όλους, γιατί σχετίζονται άμεσα με την κυβερνητική ηρεμία.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή κανέναν δεν αφορά το μέλλον του Πασοκ, το μέλλον των δελφίνων ή η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί για τον δρόμο προς την 4η Ελληνική Δημοκρατία, μετά τη νέα κηδεία που αναμένεται να γίνει στην χιλιοκηδευμένη Μεταπολίτευση. Μας αφορούν πιο πεζά πράγματα, όπως η σταθερότητα στη χώρα, η ηρεμία, η στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα και να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο συγκροτήθηκε.

Είναι κοινή πεποίθηση οτι η κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να αποτελείται από Υπουργούς μουτζαχεντίν, όπως και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, παρ' όλα αυτά απ' οτι φαίνεται έχουμε αποδεχθεί οτι η ηρεμία, η σταθερότητα και η αποδοτικότητα (;) μίας κυβέρνησης στη χώρα μας περνούν μέσα από "δελφινικές ισορροπίες".
Ο Παπαδήμος πάντως είναι Πρωθυπουργός, άρα όποτε το θελήσει, εάν θεωρήσει οτι υπάρχουν προβλήματα στην άσκηση κυβερνητικού έργου λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων στο Πασοκ, φαντάζομαι οτι θα ζητήσει παραιτήσεις, έτσι ώστε οι δελφίνοι να μπορέσουν να ασχοληθούν χωρίς προσκόμματα με την επόμενη μέρα στο Πασοκ.
Θα μου άρεσε πάντως σαν κίνηση να δω από κάποιον μελλοντικό διεκδικητή της αρχηγίας του Πασοκ να παραιτείται λόγω ασυμβιβάστου μεταξύ υποψηφίου αρχηγού σε κομματικό σχηματισμό και Υπουργού σε κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας".

Το μόνο σίγουρο είναι οτι οι πολίτες δεν θα θυμώσουν, όσοι ήταν να εξοργιστούν και να καταγγείλουν την όποια "χουντάρα" το έχουν κάνει. Το μόνο που προσωπικά επιζητώ πλέον, είναι έστω και την τελευταία στιγμή, πολιτικοί που δεν είναι έξω από το κάδρο των ευθυνών να δείξουν υπευθυνότητα.
Το μέλλον ενός κομματικού σχηματισμού, πόσο μάλλον το πολιτικό μέλλον και οι φιλοδοξίες μεμονωμένων ατόμων, ενδιαφέρουν μόνο τους ίδιους και το περιβάλλον τους.

Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά, καθώς η συζήτηση για την επόμενη μέρα στο Πασοκ δεν έχει ανοίξει επισήμως.

4 σχόλια:

koulpa είπε...

xaxa με λένε συχνά ισοπαιδωτικό.. αλλά όταν επικαλήσαι για μια ομάδα μια ιδιότητα αναγκαία για να μπει κάποιος στην ομάδα.. δε καταλαβαίνω την ισοπέδωση.. :) :)
η υπευθυνότητα δεν διδάσκεται γενικά τα τελευταία χρόνια γενικά.. πόσο μάλον για τους πολιτικούς που δεν έχουν προσωπικές τιμωρίες τα λάθη τους.. :) :)
καλησπέρα και καλό μήνα :) :)

Ανώνυμος είπε...

Οταν ο ιδιος ο Παπανδρεου, που πρωτος θα επρεπε να δειχνει αφοσιωση και σοβαροτητα απεναντι στους στοχους αυτης της κυβερνησης, εχει συνεχεις συναντησεις με τους "δελφινους" για προσωπικους λογους που ουδεμια σχεση εχουν με τα προβληματα της χωρας, τι περιμενεις;

Τσούγδω είπε...

@koulpa

Καλησπέρα και καλό μήνα,
φυσικά και δεν διδάσκεται, θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη!

@ Ανώνυμος

Όταν λέτε προσωπικούς λόγους; Γιατί άραγε συναντά τους δελφίνους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στέλνουν τελεσίγραφα; Εγώ δεν βλέπω να δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Παπανδρέου ο οποίος άλλωστε δεν συμμετέχει.

Πάνος Χατζηκωνσταντίνου είπε...

Πριν από λίγες μόνο μέρες, είχα γράψει σε ένα Blog με το οποίο συνεργάζομαι πού και πού,
«Κι εγώ δεν συμφωνώ με την απαίτηση των Τροϊκανών για υπογραφές των πολιτικών αρχηγών.
... Μετά, γιατί αγνοούν παντελώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Έστω ότι έβαλε την υπογραφή ο Σαμαράς ή ο ΓΑΠ. Δεν είπε κανένας στους Τροϊκανούς ότι έχουν πάψει προ πολλού να ελέγχουν τους Βουλευτές τους; Θα έχει πολλή πλάκα, να υπογράψει ο Σαμαράς και να αρχίσουν να του κάνουν πλάκες οι Βουλευτές του….». Οι αντιδράσεις στη ΝΔ είναι εμφανείς και οι "κραυγές" πληθαίνουν καθημερινά. Τόσο που ο "αρχηγός" έφτασε στο σημείο να απειλεί με διαγραφές!
Οι πλάκες στο ΠΑΣΟΚ, άρχισαν υπό την μορφή αρχηγικών βλέψεων (τη απουσία πλέον ουσιαστικού "αρχηγού" μια και ο ΓΑΠ μόνο "τυπικά" είναι πλέον αρχηγός), της λεγόμενης "δελφινομαχίας". Και ποιος καλύτερος τρόπος να αναδείξεις τα … αρχηγικά σου προσόντα (ο Σαμαράς το έχει κάνει επιστήμη και σχολή για επίδοξους αρχηγούς) από την "σκληρή" αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση. Τώρα, αν «τυχαίνει» να είσαι και μέλος της κυβέρνησης την οποία αντιπολιτεύεσαι, αυτό δεν είναι παρά μια αμελητέα σύμπτωση.
Οι άνθρωποι που έχουν χαρακτηριστεί "δελφίνοι", τυχαίνει λοιπόν αυτή τη στιγμή να κατέχουν υπουργικές θέσεις σε Kυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας, όπως υπουργική θέση κατείχαν και στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα, συνετέλεσαν τα μέγιστα στη σημερινή κατάντια. Θα περίμενε κανείς, ότι τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, οι ουσιαστικοί ή κατά φαντασία "δελφίνοι" να παραμερίζαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να έπεφταν με τα μούτρα στη δουλειά μέχρι τις επόμενες εκλογές για να μας βγάλουν από το αδιέξοδο.
Σιγά μη το κάνουν όμως. Επειδή είναι βέβαιο ότι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πάει με «νέο» αρχηγό, είναι εκ των πραγμάτων βέβαιο ότι η "δελφινολογία" όχι μόνο δεν θα σταματήσει αλλά θα ενταθεί. Κατά κάποιο τρόπο αυτό, και κατανοητό είναι, και λογικό αλλά και θεμιτό. Αυτά υπό την προϋπόθεση όμως ότι ξεκουμπίζονται από τις κυβερνητικές θέσεις. Δεν είναι δυνατόν, για προσωπικούς λόγους, να αντιπολιτεύεσαι την Κυβέρνηση της οποίας είσαι εξέχον μέλος. Δεν είναι δυνατόν η (Υπουργός) Διαμαντοπούλου να αμφισβητεί αποφάσεις του (Υπουργού) Βενιζέλου, ο Βενιζέλος του Παπακωνσταντίνου, αυτός του Παπαρίδη και όλοι μαζί όλων των άλλων. Ή ακόμα ακόμα, ο Σαμαράς (τελικά θα αποφασίσει αν η ΝΔ είναι συγκυβέρνηση ή Αξιωματική αντιπολίτευση;) να τα χώνει (έρχονται εκλογές, δεν είπαμε;) στην Κυβέρνηση την οποία "υπέγραψε" ότι θα υποστηρίξει! Και σε όλο αυτό το αλαλούμ, ο Παπαδήμος να προσπαθεί να περισώσει ότι είναι δυνατόν από μια καταρρέουσα οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος που θα έπρεπε να αφεθεί η Κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, με τα μέλη της απερίσπαστα (όσο αυτό είναι δυνατόν) από προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, και μόνο όταν, κατά γενική ομολογία, το έργο της έχει ολοκληρωθεί, να προκηρυχτούν εκλογές σε κάποια λογικό χρονικό διάστημα. Από την Κυβέρνηση αυτή, θα πρέπει αποπεμφθούν (…με την καλή σημασία της λέξης!) όλοι οι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί και να εγκατασταθεί από τον Πρόεδρο Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (όπως γίνονταν παλιά) με εξωκοινοβουλευτικούς (και σίγουρα κανέναν από τους φερόμενους ως «δελφίνους») Υπουργούς στα κρίσιμα Υπουργεία. Αυτή η Κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και οι επίδοξοι δελφίνοι θα έχουν την ευκαιρία πλέον να βγάλουν τα μάτια τους χωρίς να επηρεάζουν το έργο της Κυβέρνησης. Όπως πολύ σωστά είπες, «Το μέλλον ενός κομματικού σχηματισμού, πόσο μάλλον το πολιτικό μέλλον και οι φιλοδοξίες μεμονωμένων ατόμων, ενδιαφέρουν μόνο τους ίδιους και το περιβάλλον τους». Αν δεν γίνει αυτό και συνεχίσουμε με την υπάρχουσα Κυβέρνηση μέχρι τις (στη γνωστή τακτή ημερομηνία) εκλογές, κατά τη γνώμη μου, η αποτυχία είναι βέβαιη. Ας ελπίσουμε ότι κάνω λάθος.