24 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία αλά Καρχιμάκη;

Αντιγράφω από ρεπορτάζ της Ημερησίας:
"Οι διορισθέντες μετά το 2004 χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ συζητείται να τεθούν στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων εφέδρων, όπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στον Τύπο."


Το γεγονός οτι το όνομα του Καρχιμάκη εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την εργασιακή εφεδρεία, σε συνδυασμό με την κομβική χρονολογία "2004", προσωπικά με τρομάζει.


Εφόσον οι υπάλληλοι δεν θα μπουν στην εφεδρεία μετά από αξιολόγηση (χρονοβόρα διαδικασία), τα κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν πρέπει να είναι απόλυτα αντικειμενικά και να μην υπάρχει καμία υπόνοια "κομματικής δίωξης". 


Ίσως θα έπρεπε αρχικά να διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν άνθρωποι που θα εξαιρεθούν από την εφεδρεία και ποιοί θα είναι αυτοί. Για παράδειγμα θα μπουν στην εφεδρεία γιατροί, δάσκαλοι ή καθηγητές;
Σύμφωνα με το νέο δόγμα Παπανδρέου που αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί κάθε λαϊκιστή, πρέπει να υπάρχει "ένας εργαζόμενος ανα οικογένεια τουλάχιστον". Δεν θα έπρεπε λοιπόν να εξαιρεθούν από την εφεδρεία όσοι έχουν πάνω από το 50% (ενδεικτικά) των μελών της οικογένειάς τους ανέργους;
Δεν θα πρέπει άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω δανείων ή αυξημένων υποχρεώσεων να εξαιρεθούν;


Κριτήριο φυσικά δεν μπορεί να είναι το έτος ή ο τρόπος με τον οποίο διορίστηκαν (δεν έχει ακούσει κανείς τίποτα για φωτογραφικούς διαγωνισμούς;) και ελπίζω ο Καρχιμάκης να ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος που τόλμησε να πει κάτι τέτοιο. Ωραία (τρόπος του λέγειν) διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ... Θα τους σταυρώσουμε; Ποιός τους διόρισε; Αυτός που τους διόρισε γιατί δεν έχει τιμωρηθεί και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπάλληλοι;


Δεν ξέρω αν θα σας φανεί αστείο αλλά πιστεύω οτι ο πιο δίκαιος και αδιάβλητος τρόπος για να εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας, θα είναι να εξαιρεθούν αιτιολογημένα και όχι φωτογραφικά, κοινωνικές ομάδες από την εφεδρεία και το ποιοί θα βγουν σε αυτή ανά υπηρεσία, να αποφασιστεί με ... κλήρωση μεταξύ των εναπομεινάντων. Η προσωπική κρίση ή η συγκρότηση λιστών από διευθυντές υπηρεσιών κλπ, δεν είναι ποτέ αξιόπιστη και σίγουρα είναι διαβλητή. 
Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε ποια κριτήρια πιστεύουν οτι πρέπει να πληρεί κάποιος για να μπει στην εφεδρεία, όσοι εμπνεύστηκαν αυτό το μέτρο.


Οι πολιτικοί, εάν έχουν καταλάβει τι μας έφερε σε αυτό το σημείο και έχουν κάνει σε ελάχιστον βαθμό την αυτοκριτική τους, οφείλουν να διασφαλίσουν οτι η εργασιακή εφεδρεία δεν θα είναι το επόμενο, το τελευταίο μεγάλο κόλπο για να "κουμπώσει" μία minimum εκλογική πελατεία του όποιου κόμματος. Η εργασιακή εφεδρεία προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια.


Χρειάζεται προσοχή από όλους, δεν είναι παίξε γέλασε η κατάσταση, εάν υπάρξει έστω και μία υπόνοια οτι "ο τάδε μπήκε στην εφεδρεία επειδή δεν ήταν Πασόκ", θα σηκωθούν και οι πέτρες. 


Όσοι σκέφτονται να αξιοποιήσουν την εφεδρεία ως το τελευταίο colpo grosso, πόσο μάλλον όσοι κάνουν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουν θέση σε μία κυβέρνηση ή και ευρύτερα σε ένα πολιτικό σύστημα, που είναι υποχρεωμένο να καταβάλει την ύστατη προσπάθεια και παράλληλα προσπαθεί να εμπεδώσει με τον όποιο στρεβλό ή... διακοσμητικό τρόπο την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. 
Ο Πρωθυπουργός πρέπει να εγγυηθεί το αδιάβλητο των διαδικασιών και εάν υπάρξει οποιαδήποτε σκιά, πρέπει ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη.


Εάν πάντως αποφασίσει η κυβέρνηση να ακολουθήσει λογικές παρόμοιες με αυτή του Καρχιμάκη, τι πιο εύκολο από το να μπαίνουν στην εφεδρεία όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν προσκομίζουν κάρτα μέλους του Πασόκ ή δεν υπογράφουν δηλώσεις πασοκοφροσύνης ή μεταμέλειας λόγω διαφορετικών επιλογών στο παρελθόν.


Ίσως να υπερβάλλω αλλά αυτό το "στην κορυφή της λίστας όσοι μπήκαν μετά το 2004 εκτός ΑΣΕΠ" το βρίσκω τουλάχιστον επικίνδυνο.


ΥΓ: Η Νέα Δημοκρατία δια του Ανδρέα Λυκουρέντζου μίλησε για Υπουργούς που καθοδηγούνται απροκάλυπτα από τον Καρχιμάκη (εδώ). Να μας εξηγήσουν ποιούς εννοούν και κυρίως, τι εννοούν.
ΥΓ2: Θα έχετε δίκιο πάντως άμα μου πείτε: Τι λες κι εσύ έρμη, εδώ αποκαλύφθηκαν προσλήψεις από το παράθυρο (εννοείται εκτός ΑΣΕΠ) στο Ινστιτούτο Νεολαίας και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός κι εσύ περιμένεις αντικειμενικότητα;

10 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Το ότι διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει το κυβερνών κόμμα από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση και να είχε καταγγείλει τη διαδικασία ως παράνομη. Τώρα αυτή η κίνηση φαντάζει ως κίνηση απελπισίας.

Είναι ή δεν είναι νόμος του κράτους το ΑΣΕΠ; Αν είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι όποτε μας βολεύει, να κοιτάξω ποια μέρα δεν θα είναι παράνομη η ληστεία τράπεζας, να πάω να κάνω μία, αντί να περιμένω τη σύνταξη!

Να κάνω και μια πρόβλεψη; Όταν και αν έρθει στη κυβέρνηση η νΝΔ, όχι μόνο θα τους επαναπροσλάβει, αλλά θα τους πληρώσουμε και αναδρομικά όλους τους μισθούς που «έχασαν» και με τόκο. Πάω και στοίχημα!

Καλώς ή κακώς (προσωπικά πιστεύω κακώς) διορίστηκαν. Το μεγάλο πρόβλημα Τσούγδω δεν είναι το πώς διορίστηκε ο καθένας, αλλά τι κάνει. Δουλεύει; Προσφέρει; Τα αξίζει τα λεφτά που τον πληρώνει ο ελληνικός λαός; Ή επειδή έχει τον κερατά που τον διόρισε και δεν φοβάται μη χάσει τη θέση ξύνεται όλη μέρα.

Η δική μου δημοκρατία Τσούγδω λέει πως ανεξάρτητα κομματικής προτίμησης είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες. Αν (ξανα)φτάσουμε στο σημείο να βρίσκουμε δουλειά από βουλευτές, όπως γινόταν πριν από 30-40 χρόνια, τότε δεν μας σώζει όχι η τρόικα, ούτε η αγχόνη…

Ανώνυμος είπε...

Πότε έγιναν οι προσλήψεις στο Ινστιτούτο ρε παιδιά; Μην λέμε ό,τι θέλουμε...

Τσούγδω είπε...

@ Πέτρος Κ.

Συμφωνώ απόλυτα. Το ιδανικό θα ήταν αφού πρέπει να γίνει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, να γίνει μεσά από αξιολόγηση. Αλλά πόσο χρονοβόρο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο και εάν γίνει μία αξιολόγηση ενός μήνα πχ δεν είναι απόλυτα σίγουρο οτι ο μέχρι πρότινος αντιπαραγωγικός δημόσιος υπάλληλος του οποίου βασικό καθήκον ήταν να εμφανίζεται στην υπηρεσία του, ξαφνικά θα αρχίσει να κάνει όλα όσα δεν έκανε όσα χρόνια είναι στο δημόσιο;
Πράγμα το οποίο είναι βέβαια θετικό, αλλά δεν θα βοηθήσει στην επιλογή.

Διαφωνώ με την πρόβλεψη. Δεν θα έχει περιθώρια η ΝΔ να τους επαναπροσλάβει, εκτός βέβαια αν βασικό προεκλογικό τους σύνθημα θα είναι- επαναξιολόγηση όσων βγήκαν στην εφεδρεία, πράγμα που δυστυχώς δεν θεωρώ απίθανο.

@Ανώνυμος

Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτό που συνέβη με το Ινστιτούτο Νεολαίας λοιπόν. Εάν δεν έγιναν προσλήψεις, τι ακριβώς έγινε;

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που προσελήφθησαν με κομματικά κριτήρια (εκτός ΑΣΕΠ ή με τη γελοία συνέντευξη) να φύγουν πρώτοι γιατί πήραν τη θέση, εις γνώση τους ότι κάποιοι άλλοι αδικήθηκαν. Το μέτρο να επεκταθεί και στους παπάδες και όχι να μένουν στο απυρόβλητο και να εισπράττουν και επίδομα παραγωγικότητας. Βέβαια αυτό το μέτρο δεν θα προλάβει να εφαρμοσθεί γιατί γίνεται ένα βήμα μπρος και δύο πίσω.

Γιάννης

Τσούγδω είπε...

@ Γιάννης

Δεν είναι απαραίτητο οτι είναι και ανίκανοι όμως. Υπάρχουν και άλλοι που πήραν τη θέση μέσα από φωτογραφικούς διαγωνισμούς, να τους ψάξουμε έναν έναν λοιπόν.
Δεν μπορεί ο χρόνος και ο τρόπος να αποτελούν κριτήρια. Εκτός πια και εάν τα προσόντα κάποιου δεν δικαιολογούν τη θέση την οποία κατέχει.

ακυβέρνητος είπε...

Τσούγδω μου, εδώ ο Σαμαράς μέσα σε (ένα από τα πολλά) παραλήρημα βλακείας, υποσχέθηκε ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξιτζήδων, στις επαναπροσλήψεις θα κωλώσει;
Μη βάζεις στοίχημα, θα το χάσεις.
Ακόμα να μάθεις τον τρόπο σκέψης τους; Το ίνδαλμά τους ήταν πάντοτε ο βουλευτής "Καλοχαιρέτας"...

Τσούγδω είπε...

@ Πέτρος Κ.

Εάν ο κόσμος τους πιστέψει ενώ ξέρει την πραγματική κατάσταση (αυτή είναι η αντίθεση με την καραμέλα "λεφτά υπάρχουν"), τότε λυπάμαι αλλά ο κόσμος έχει το πρόβλημα.
Θα υποσχεθούν, θα τάξουν, αλλά το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο, δεν έχουν περιθώρια...

Ανώνυμος είπε...

http://www.parapolitiki.com/2011/09/blog-post_5332.html

Από το ίδιο site που επικαλείσαι... Μου αρέσει πάντως που χωρίς να έχει προχωρήσει η διαδικασία καν στην φάση της συνέντευξης, έχει αποτυπωθεί στο μυαλό σας ότι έγιναν "προσλήψεις με συνέντευξη εκτός ΑΣΕΠ" και ύστερα μας το παίζετε και "αντι-Ελληναράδες" που δεν μασάτε κουτόχορτο, μάλλον απλά μασάτε την δικιά σας ποιότητα...

Τσούγδω είπε...

@Ανώνυμος 3:40

Ο καθένας αξιολογεί τα στοιχεία που έχει μπροστά του.
Και εάν το Υπουργείο ήθελε η υπόθεση να καθαρίσει μία και καλή, καλά θα έκανε να έβγαζε μόλις αναδείχθηκε το θέμα μία ειλικρινή ανακοίνωση και να ακύρωνε τον εκτός ΑΣΕΠ διαγωνισμό.

Το πρόβλημά μου όπως θα καταλάβατε δεν είναι η συνέντευξη αλλά το "εκτός ΑΣΕΠ".
Εν ολίγοις το πρόβλημά μου βρίσκεται στη σελίδα 12 της προκήρυξης: http://et.diavgeia.gov.gr/f/ify/ada/4ΑΣΠ4694ΔΝ-ΜΨΛ.

Κάντε μου τη χάρη να διαβάσετε και το άρθρο της Ελευθεροτυπίας στην ανάρτηση που παραθέσατε και μετά κατηγορήστε τον οποιονδήποτε οτι μασάει κουτόχορτο. Δε σημαίνει οτι μασάμε ό,τι μας ταΐζουν (ή μας ταΐζετε ό,τι προτιμάτε).

Η εμμονή κάποιων να υπερασπίζονται το λάθος και να προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, απλά ρίχνει στα μάτια μου και στα μάτια του καθενός το άμεσα ενδιαφερόμενο άτομο που είναι η Άννα Διαμαντοπούλου.

Εάν όλο αυτό δεν ήταν προσωπική της επιλογή, τότε πρόκειται σαφώς για το απόλυτο σαμποτάζ.

Ανώνυμος είπε...

@ Τσούγδω

Κατ΄αρχάς συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη (24/9 08:24)
Το πρώτο κριτήριο που πρέπει να μετρήσει είναι κατά πόσον οι προσλήψεις έγιναν με συνέντευξη ή όχι, δεδομένου ότι και αυτές οι προσλήψεις έγιναν υποτίθεται με την εποπτεία του ΑΣΕΠ (συνήθως διαγωνισμοί με σειρά προτεραιότητος και όχι γραπτοί π.χ. δημοτική αστυνομία). Οι προσλήψεις με διαδικασία ΑΣΕΠ γενικώς και αορίστως δεν πρέπει να εξαιρεθούν ανεξαρτήτως τυπικών προσόντων και ικανότητας. Πτυχία και μεταπτυχιακά κυκλοφορούν χιλιάδες, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι όσοι τα έχουν είχαν την ίδια "πρόσβαση" σ΄αυτούς τους (στημένους) διαγωνισμούς.
Στο βαθμό που η συνέντευξη καθιερώθηκε μετά το 2004, δεν βρίσκω καθόλου λάθος την άποψη του Καρχιμάκη, η προτεραιότητα να δοθεί σ΄αυτούς.