28 Φεβρουαρίου 2011

Πρόβλημα συντονισμού;

Μόλις πριν 6 μήνες, ο Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε ευρύ ανασχηματισμό με αλλαγές στη δομή των υπουργείων και μετακινήσεις προσώπων. Υποτίθεται οτι ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός, έγινε διότι έπρεπε να αντικατασταθούν όσοι θα συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να απομακρυνθούν οι αντιρρησίες. Τα ΜΜΕ επίσης, είχαν εντοπίσει προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, απλά έγινε ένα μεγάλο ντόμινο μετακινήσεων, που είχε σαν αποτέλεσμα να φαγωθεί η αντιδραστική και ενοχλητική Κατερίνα Μπατζελή και να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα, ξεχωριστές περιπτώσεις πολιτικών ογκολίθων, όπως η καταχράστρια της βουλευτικής ασυλίας, αξιότιμη Μιλένα Αποστολάκη.


Αν δεχτούμε λοιπόν οτι τότε υπήρχαν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έκρινε αναγκαίο να προβεί σε ανασχηματισμό, τώρα τι ακριβώς πρέπει να κάνει;
Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στον συντονισμό της κυβέρνησης όσο στην απροθυμία ορισμένων (συνδικαλιστών, βουλευτών, υπουργών) για ουσιαστικές αλλαγές;


Όπως πολύ σωστά είπε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο περιοδικό crash και στον Γιώργο Τράγκα:
Ένας άνθρωπος (σσ: Παπανδρέου) αποφασισμένος πλέον, έχει επιλέξει να κάνει αυτή την πολιτική -με τις αδυναμίες που έχει ο καθένας- αλλά χωρίς συνεργάτες.
Νομίζω ότι δυόμιση άνθρωποι πιστεύουν σε αυτή την πολιτική, άντε να τους κάνεις τρεις. Οι υπόλοιποι είναι διχασμένες προσωπικότητες. Δεν υπάρχει όραμα.


Ποιος συντονισμός και κουραφέξαλα; Το πρόβλημα είναι οτι οι ίδιοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την εφαρμοζόμενη πολιτική, έχουν αρχίσει να τσινάνε και απαιτούν "άλλο μείγμα". Φυσικά δεν φροντίζουν να μας κάνουν πιο σοφούς προτείνοντας κιόλας το άλλο μείγμα.


Αλήθεια, ποιοι έχουν μείνει στην κυβέρνηση να μάχονται χωρίς μεγαλοστομίες και ηθοποιηλίκια;
Ποιοι προσπαθούν για το κάτι παραπάνω, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και χωρίς να κινούνται παρασκηνιακά για να εξασφαλιστούν την επόμενη ημέρα;


Αυτό είναι το πρόβλημα του Παπανδρέου, οτι ο καθένας έχει αρχίσει και κοιτάει επικίνδυνα το τομάρι του. Κάποιοι εκ των βουλευτών και των υπουργών, μπορεί να συναινούν σε περικοπές και στα "εύκολα μέτρα" που εφαρμόζονται πάνω στους εύκολους στόχους, αλλά όταν πρόκειται για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είναι στην κόντρα.


Το είχα επισημάνει και όταν δημιουργήθηκε το θέμα με τις περιοχές Natura και το αντάρτικο κατά της Μπιρμπίλη: Άνθρωποι που δέχτηκαν χωρίς πολλά πολλά και με επιχείρημα το "βάζουμε όλοι πλάτη", περικοπές που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις, αντιδρούν σε ορθολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Οι ίδιοι άνθρωποι που μιλάνε για το πόσο αναγκαίο είναι εκτός από περικοπές, να παρθούν και αναπτυξιακά μέτρα, οι ίδιοι τα σαμποτάρουν καθότι δεν μπορούν να κατανοήσουν πως αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και δεν μετεξελιχθεί αυτό το σκορποχώρι που ονομάζεται Ελλάδα, σε ευνομούμενο κράτος, όχι επένδυση δεν θα δουν, αλλά θα μείνουν να κυβερνάνε έρημο τόπο.


Φυσικά δεν έχουμε μόνο το κρούσμα με τις περιοχές Natura... Η επανάσταση της κλίκας των δικηγόρων, η επανάσταση εναντίον του Παπακωνσταντίνου για τον Οικονομικό Εισαγγελέα, το πολύ κακό θέατρο για τα "50δις", είναι μερικά ακόμη παραδείγματα που μου έρχονται έτσι πρόχειρα στο μυαλό..


Όλα αυτά καταδεικνύουν ένα πράγμα: Πως πολλοί υπουργοί και βουλευτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα έπρεπε να τους νοιάζει η πολιτική τους επιβίωση, θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να συγκρουστούν όχι με τους απλούς πολίτες, αλλά με τους μικρο/μεγαλο νταβάδες. Αλλά πού, μία ζωή λίγοι...


Η (προσωρινή) λύση στο "αδιέξοδο", δεν είναι φυσικά εκλογές με λίστα (στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια...) αλλά ένας "ανασχηματισμός ευθύνης" που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τον προηγούμενο κωμικοτραγικό ανασχηματισμό ισορροπιών. Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση είναι να μπουν στην κυβέρνηση "καθαρά βλέμματα" τύπου Βασούλας και Πρωτόπαππα.
Όσοι κουράστηκαν, όσοι δεν έχουν πια δυνάμεις, όσοι δεν έχουν το απαραίτητο εκτόπισμα για να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις (και είναι αρκετοί), ή όσοι δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην .... "σοσιαλιστική" τους ιδεολογία, ας πάνε σπίτια τους. Το μόνο που δεν έχει ανάγκη η χώρα, είναι κοντόφθαλμοι υπουργοί που επαναστατούν μόνο όταν πρόκειται να προστατέψουν μικρο/μεγαλο συμφέροντα.


Είναι προφανές οτι ο προηγούμενος ανασχηματισμός απέτυχε πλήρως. Δυσλειτουργικό σχήμα, με πολλούς υφυπουργούς, σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων.... Η μεγαλύτερη αποτυχία όμως, ήταν αυτή του "συντονιστικού σχήματος" υπό τον Ραγκούση.
Η αλήθεια είναι οτι ποτέ δεν κατάλαβα την ανάγκη ύπαρξης υπουργού - συντονιστή. Ουσιαστικά συντονιστής είναι ο Πρωθυπουργός, ενώ υπάρχει και ο Αντιπρόεδρος. Επίσης σε καιρούς μνημονίου, αν κάποιος υπουργός πρέπει να ανακηρυχθεί σε συντονιστή, αυτός σίγουρα δεν είναι ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο Υπουργός Οικονομικών, ίσως.


ΥΓ: Παρανοϊκή ιδέα μου ήρθε στο μυαλό: Σούλα Μερεντίτη στη θέση της Μπιρμπίλη!!! 

14 σχόλια:

ellinaki είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω. Με γλύτωσες και από τον κόπο να γράψω μία παρόμοια ανάρτηση που είχα στο μυαλό.

τσότσος είπε...

Ακριβώς τσούγδω, το είχα επισημάνει και εγώ όταν έγινε ο ανασχηματισμός (http://tsotsos.blogspot.com/2010/09/blog-post.html).
Δουλειά, δυνατά πρόσωπα, σήκωμα μανικιών χρειάζεται και όχι προβληματισμοί στυλ to be or not to be...

Τσούγδω είπε...

@ ellinaki

Αγαπητό Ελληνάκι, να την κάνεις την ανάρτηση!!!

@τσότσος

Ακριβώς. Υποτίθεται οτι θα αναλάμβαναν πόστα "οι άριστοι και όχι οι αρεστοί". Θα έπρεπε οι υπουργοί να είναι ταγμένοι στο καθήκον, να μη σηκώνουν κεφάλι και να βάζουν πλάτη για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συμφωνήσω με τα όσα είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης, η κατάσταση είναι "3 λαλούν και 2 χορεύουν".

Greco mascara είπε...

Τα σπας!

Διάφοροι τα λέγαμε πως ακόμα και πριν την κρίση χρειαζόταν μια κυβέρνηση με υπουργούς "ταλιμπάν": υπουργοί μιας θητείας που θα μπουν, θα τα αλλάξουν όλα και μετά θα αποχωρήσουν. Χωρίς να νοιάζονται για την επανεκλογή ή τις διάφορες συντεχνίες.

Timoros είπε...

Ωραία, η Βασούλα και ο Πρωτόπαπας έχουν καθαρό βλέμμα. Η πρώην επίτροπος (και άλλα τινά) και ο πρώην συνδικαλΗστής. Πιο ωραία δεν γίνεται.

Η αλητεία βρίσκεται και στα δύο "μεγάλα" κόμματα.

Τσούγδω είπε...

@ Greco mascara

Μου αρέσει το "Υπουργοί- ταλιμπάν" θα το χρησιμοποιήσω στο μέλλον!
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να βάλουν το κεφάλι τους στη λαιμητόμο.

@ Timoros

Προφανώς το "καθαρά βλέμματα" είναι ειρωνικό για τους 2 συγκεκριμένους.
Η αλητεία βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα 2 μεγάλα κόμματα, αλλά όχι μόνο.

nikos είπε...

Ανασχηματισμός πρέπει να γίνει και να γίνει σύντομα. Πρέπει επειγόντως να αποχωρήσουν οι πολιτικοι ογκόλιθοι που εβαλε στον προηγούμενο(Νταλάρα, Αποστολάκη, Σκανδαλίδης κ.α) που εχουν ομως τη στηριξη του Mega του Εθνους κ.α Πρέπει επίσης να φύγουν και Υπουργοί που εχουν κουράσει και δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα(π.χ Παπακωνσταντίνου).
Απο την αλλη υπάρχει περιθώριο για αλλαγή πολιτικής. Η Κυβέρνηση για παράδειγμα μπορεί να διαπραγματευθει με την Τρόικα και το κλείσιμο σχολείων που προωθείται και νοσοκομείων, τα οποία θα εχουν σα συνεπεια την ερημωση της επαρχίας. Ειδικα αν συγχωνευτούν νοσοκομεία με τον τρόπο που διαφαίνεται, θα χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωες στο βωμο των "μεταρρυθμίσεων"
Ελπίζω να του δωσει φωτιση και δυναμη ο Θεος και να κάνει το καλύτερο.

Αλήθεια μιας που το θυμήθηκα, 6 μήνες εχει φυγει η "επάρατος" Κατσέλη απο το Υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης. Ο "ικανότατος" διάδοχος της τι κάνει με την ακρίβεια που ελεγε οτι θα μειώσει τις τιμές 30% μεχρι τα Χριστούγεννα(5,2 ο πληθωριμός); Επίσης τι εχει κανει με την περιβόητη "Ανάπτυξη", βλέπετε εσεις να αναπτύσσετε τιποτα και εγω δεν το βλέπω;
Τέλος θα ηθελα να αναφερθω στον άλλο πολιτικο ογκόλιθο στο Υπουργείο Υγείας, θυμάστε μήπως που είχε πεί (που μη με ρωτήσετε, ολη μερα στα καναλια περιφέρεται) οτι αν δεν εχει μπει στα νοσοκομεία συστημα ηλεκτρονικων προμηθειών μεχρι το Μαρτιο θα παραιτηθεί; Που εχει χαθει ;

Τσούγδω είπε...

@nikos

Θα διαφωνήσω μαζί σου. Ο Παπακωνσταντίνου, σε αντίθεση με τους περισσότερους, έχει βάλει πλάτη και δεν κλαψουρίζει νυχθημερόν, είναι "υπουργός - μουτζαχεντίν".
Αν ο Παπακωνσταντίνου απομακρυνθεί, θα είναι η ισχυρότερη ένδειξη οτι πάμε ολοταχώς σε πρόωρες εκλογές, όπως είχε γίνει με την απομάκρυνση Αλογοσκούφη και την έλευση Παπαθανασίου.

Η Αποστολάκη έπρεπε να είχε φύγει "χθες", ειδικά μετά το θέμα που προέκυψε με την ασυλία της.

Πάντως πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και να μη ζητάμε ελαφρά τη καρδία την απομάκρυνση όσων αντιπαθούμε. Ας πούμε ο Σκανδαλίδης που κακώς μπήκε και η Νταλάρα επίσης, γιατί να φύγουν; Με τι αιτιολογικό;

Όσον αφορά στον Χρυσοχοίδη δεν έχω καταλάβει τι απέγινε ο "νέος αναπτυξιακός νόμος" τον οποίο η Κατσέλη είχε έτοιμο.

nikos είπε...

Η Νταλάρα λέει τη μια βλακεία μετα την αλλη στο θεμα των μεταναστων, ο δε Σκανδαλίδης δεν εχει κάνει απολύτως τίποτα.
Οσο για τον Παπακωνσταντίνου, σίγουρα δεν είναι Λοβέρδος(δηλ Καργκιόζης) αλλα μέχρι στιγμής σε τιποτα δεν εχει πάει καλα ούτε με τη φοροδιαφυγη, ούτε στις διαπραγματευσεις με την τρόικα και γενικα ευθυνεται για το αλλαλουμ του τελευταίου μήνα. Δε συμφωνω οτι η απομακρυνση του σημαίνει αυτοματα πρόωρες εκλογές. Κανένας Υπουργος δεν πρέπει να ειναι δεμενος με την καρεκλα του.
Οσο για τη Μιλένα θυμάμαι με τι ενταση ειχε φαγωθεί το Mega να απομακρυνθει η Γκερέκου και με τι τρόπο προσπάθησε να τη μειώσει μετα, η οποία στο κάτω-κάτω παραιτηθηκε αμέσως απο μόνη της και για ενα θεμα που δεν την αφορούσε άμεσα.
Με τη Μιλένα μούγκα στη στρούγκα

timoros@gmail.com είπε...

Aλητεία έχει παντού. Αλλά έλα που τα δύο αυτά γαμημένα κόμματα είναι αυτά που έχουν κυβερνήσει τον τόπο. Και τον γάμησαν.

Τσούγδω είπε...

@nikos

Τον Υπουργό Οικονομικών δεν τον αλλάζεις εύκολα, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μία τέτοια φάση. Απλά ενισχύεις το επιτελείο του ας πούμε...

Αυτό έλειπε να μη κάνει το Mega μούγκα για τη Μιλένα. Τέτοια στελέχη, σαν τα μάτια τους τα φυλάνε.

xristin είπε...

Η εύκολη λύση είναι να πυροβολείς την (όποια) κυβέρνηση, που ειδικά αυτή (χαρά στο κουράγιο της) προσπαθεί να εμπεδώσει μια νέα νοοτροπία και διαφορετική λογική για το τι σημαίνει κυβερνάω έναν τόπο.
Αν παρουσιάζονται δυσαρμονίες και χάνεται που και που ο βηματισμός , δεν είναι αυτό που καίει και τσουρουφλίζει την έρμη την Ελλαδίτσα μας.
Δεν είναι μόνο θέμα Μιλένας,Παπακωνσταντίνου,Προτώπαπα κλπ.κλπ.
Είναι και δικό μας θέμα,δηλαδή αυτή η καταραμένη προσωπική ευθύνη που όλοι την ακούμε αλλά κανείς δεν θέλει να την αναλάβει,που σημαίνει να πορεύεσαι ως σωστός πολίτης που σέβεται τους νόμους,το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο σου.

ασωτος γιος είπε...

ειμαι απογοητευμενος απο το πασοκ
ισως ο γιωργος να ειχε καλες προθεσεις
βεβαια οπου το λεω με βριζουν
κι αυτος ο παγκαλος λιγη τσιπα?
καλα οι υπολοιποι ειναι τρια πουλακια καθονταν

Τσούγδω είπε...

@ xristin

Συμφωνώ απόλυτα. Το "όχι" σε όλα, διαχρονική πολιτική πρόταση των κομμάτων διαμαρτυρίας, είναι ο εύκολος δρόμος.

Η "ασυντονισία" της κυβέρνησης όμως, είναι κρίσιμο θέμα γιατί δημιουργεί προβλήματα.

@ άσωτος γιος

Είναι αλήθεια οτι ο Πάγκαλος έχει ξεφύγει λίγο, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει άδικο. Το πρόβλημα είναι οτι αυτά τα λέει ο Πάγκαλος σαν εξωτερικός παρατηρητής, γι' αυτό ο κόσμος "τα παίρνει".