14 Φεβρουαρίου 2011

Για τα μάτια του κόσμου

Την ενόχλησή της εξέφρασε η κυβέρνηση για τις θρασύτατες υποδείξεις της τρόικας προς τους Έλληνες πολίτες και την εξαγγελία αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις από το στόμα του Πωλ Τόμσεν, ενώ αρκετοί βουλευτές δηλώνουν απηυδισμένοι.
Από κοντά και τα ΜΜΕ... “Απαράδεκτος ο κύριος Τόμσεν” ωρύετο η Όλγα Τρέμη, “Να πάει να τα πει αυτά στους Δανούς” συμπλήρωνε ο Πρετεντέρης. Πολύ ενδιαφέρουσα κωλοτούμπα, έχω να πω εγώ.


Με διαφορά 2 μόλις ημερών ήρθε και η δήλωση Ντερούζ να επιβεβαιώσει οτι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...

"Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής μου έχουν πει επανειλημμένως τους τελευταίους έξι μήνες “κάνεις λάθος και χάνεις τον στόχο, το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας".

Από που και ως που η τρόικα συνδιαλέγεται με σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας και όχι με σωματεία εργαζομένων ας πούμε; Επίσης από που και ως που δέχονται υποδείξεις οι ξένοι επιτηρητές και τελικά προς όφελος ποίου είναι τα μέτρα που προτείνει η τρόικα;

Θα πρέπει εδώ να επισημάνω πως η εκ των υστέρων αντίδραση της κυβέρνησης για το περιστατικό με τον Τόμσεν είναι επιεικώς γελοία. Η δε δήλωση Καρχιμάκη: "δεν θα μας πει η τρόικα πως θα αξιοποιήσουμε την περιουσία μας" είναι στάχτη στα μάτια των αφελών. 

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50δις δεν το αποφάσισε ξαφνικά η τρόικα, είναι κάτι που συναποφάσισαν με τον Υπουργό Οικονομικών. 
Αλήθεια οι αποκρατικοποιήσει ύψους 50δις υπήρχαν σαν πρόβλεψη στο αρχικό Μνημόνιο, ή είναι από τα εξτραδάκια? Το έχω πει και στο παρελθόν, το ξαναλέω και τώρα: Δεν γίνεται το Κοινοβούλιο να παρακάμπτεται με τόσο απαράδεκτο τρόπο και τα νέα μέτρα να τα συναποφασίζουν Παπακωνσταντίνου και τρόικα. Όσοι υπέγραψαν το αρχικό Μνημόνιο, δεν έχουν συμφωνήσει και με τα Reloaded.


Το πρόβλημα της κυβέρνησης, ας μη κρυβόμαστε, είναι οτι ο Τόμσεν αυτά που είπε, τα είπε on camera και όχι off the record.

Και σκέφτομαι τώρα εγώ... Αν βγαίνει ο κύριος Τόμσεν και κουνάει το δάχτυλο στους Έλληνες, πραγματικά τι λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες και σε τι ύφος γίνεται η διαπραγμάτευση;

Αναρωτιέμαι επίσης πότε σκόπευε η κυβέρνηση να ενημερώσει και το πόπολο για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας.... Προφανώς ήθελαν να περάσουν τη νέα αυτή εξέλιξη φιλτραρισμένη... Πολύ φιλόδοξο πάντως αυτό το σχέδιο... 50δις είναι ένα τεράστιο ποσό, δεν το συγκεντρώνεις εύκολα, ειδικά όταν ο όποιος αγοραστής γνωρίζει οτι βρίσκεσαι σε δεινή θέση.


Το θέμα που έχει προκύψει και με τις δυο δηλώσεις είναι πολύ σοβαρό και το ζουμί δεν βρίσκεται τόσο νέα μέτρα που προτάθηκαν από την τρόικα, όσο στο ύφος του Τόμσεν που καταδεικνύει τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και στις δηλώσεις Ντερούζ που φαίνεται να ακούει τις παραινέσεις "σημαντικών ανθρώπων της Ελλάδας" με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Η όψιμη αγανάκτηση ΜΜΕ και κυβερνητικών κύκλων είναι για γέλια. Οτι δηλαδή όλο αυτό το διάστημα όλα πήγαιναν καλά με την τρόικα και δεν είχε ύφος επικυριάρχου και ξαφνικά την Παρασκευή του την έδωσε του Τόμσεν... 
Τόσο καιρό την Κατσέλη την σταυρώνουν επειδή τολμάει και διαπραγματεύεται και δεν χαϊδεύει τα αυτιά της τρόικας. Στην αρχή της προηγούμενης βδομάδας δε, που δήλωσε οτι: "Η γνώμη των δανειστών μας είναι σεβαστή και χρήσιμη. Δεν υποκαθιστά όμως την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί και παράγει πολιτικές για τους πολίτες της.", πέσανε να τη φάνε και τώρα ξαφνικά ομαδική αντίδραση...


Μιλάμε για χοντρό δούλεμα


ΥΓ: Ο Παπακωνσταντίνου αλήθεια τι έχει να πει για όλα αυτά?
ΥΓ2: Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τι είχα γράψει στο παρελθόν με αφορμή την αντίδραση που είχει προκαλέσει άρθρο της Κατσέλη με τίτλο "Το φάρμακο της τρόικας ...σκοτώνει".

8 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Πολύ ωραία η παρούσα ανάρτηση.

Roadartist είπε...

..Ναι τους κατατρόμαξαν! .....Μας δουλεύουν κανονικότατα..

Greco mascara είπε...

Το θέμα ήταν να μη φτάσει ο κόμπος στο χτένι και ζητάμε δανεικά αλλά αφού τα τελευταία χρόνια ζούσαμε με αυταπάτες μας μείνανε τρεις λύσεις:

1. Να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΔΝΤ (έστω στην πιο light εκδοχή της τρόϊκας) και να αποφασίζουν άλλοι για το πως θα προχωρήσει η οικονομία,
2. Να αποφασίσουμε να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές από μόνοι μας για να σωθούμε (περίπτωση Μαλαισίας που στην κρίση του 97 ήταν η μόνη που τα κατάφερε χωρίς ΔΝΤ)
3. Να πάμε για αναδιάρθρωση και έξοδο από το Ευρώ ελπίζοντας πως θα γίνουμε μια Κούβα της Μεσογείου, φτωχή αλλά ευτυχισμένη (πρόταση ΚΚΕ)
[*Η πρόταση Σαμαρά να δανειστούμε χωρίς εχέγγυα απλά δεν υπάρχει]

Τη λύση 3 την αφήνω στην κρίση σας...
Η λύση 2 απλά δεν γινόταν. Βλέπετε τις αντιδράσεις σε κάθε αλλαγή (νταλίκες, φαρμακοποιοί, γιατροί κτλ), εδώ δε μπορείς να τα κάνεις με τον μπαμπούλα θα τα κάνεις χωρίς;

Έτσι λοιπόν ξεμείναμε στη λύση 1. Σκάσε και κολύμπα που λένε...

Τσούγδω είπε...

@ the elf at bay

Σ' ευχαριστώ!

@Roadartist

Τους έκαναν τη μούρη κρέας... Δεν θα τολμάνε να κυκλοφορήσουν ούτε στη Δανία μετά από αυτό...

@ Greco mascara

Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό σου.
Έρχονται τώρα κάποιοι και ισχυρίζονται οτι δικαιώθηκαν που δεν ήθελαν το Μνημόνιο. Ποιοι, αυτοί που ουσιαστικά πρότειναν τη χρεωκοπία ως εναλλακτική λύση.
Συνεχίζω να πιστεύω οτι η προσφυγή στο Μνημόνιο ήταν η καλύτερη λύση, αλλά διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο που παρακάμπτεται η Βουλή και με την εξουσιοδότηση που έχει δοθεί στον Παπακωνσταντίνου να διαπραγματεύεται μόνος του για τα πάντα.

Stefanos είπε...

Φυσικά και αντιδράσαμε!
Γιατί να έρθουν οι ξένοι να μας τσιμεντώσουν τσι παραλίες μας, ενώ το κάνουμε με εξαιρετική ευκολία και μόνοι μας; ε;
Οργή! Αίσχον!

Τσούγδω είπε...

@ Prophet Estarian

Ακριβώς έτσι. Εγώ θέλω να τσιμεντώνει τις παραλίες ο Κυριακού, δεν γουστάρω να έρθει ο κάθε αλλοδαπός κροίσος να ρίχνει το τσιμέντο του!

Greco mascara είπε...

Ασφαλώς και ο τρόπος με τον οποίο εξουσιοδοτήθηκε και δρα ο Παπακωνσταντίνου δεν είναι κομψός. Συμφωνώ πως θα μπορούσε να διαπραγματεύεται διαφορετικά, πιο ανοιχτά. Μέσα από τον διάλογο θα μπορούσαν να αναδειχτούν καλύτερες λύσεις, να παίξουμε τα "χαρτιά" μας καλύτερα. Ο Παπακωνσταντίνου από μόνος του μπορεί να κάνει και λάθος εκτιμήσεις.

Πραγματικά όμως, έτσι όπως έχει η κατάσταση έχουμε χρόνο για όλα αυτά; Ακόμα κι αν έχουμε, μπορεί να γίνει πραγματικός διάλογος μέσα στο ακριβό πολιτικό καφενείο που ονομάζουμε Βουλή; Ακόμα και αν γίνει ο διάλογος και σχεδιαστεί μια στατηγική πρόταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, θα την αποδεχτεί ο κόσμος που εθελοτυφλεί με το σύνθημα πως φταίνε πάντα "οι άλλοι" η θα συνεχίσει να διεκδικεί εγωϊστικά κάθε τι στρεβλό που το βάφτισε "κοινωνικό δικαίωμα";

Δε διαφωνούμε νομίζω, απλά νομίζω πως (δίκαια) είμαι πολύ απαισιόδοξος.

Τσούγδω είπε...

@ Greco Mascara

Ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει το αλάθητο, ούτε είναι ο Πάπας της Οικονομικής Επιστήμης για να έχει αναλάβει αποκλειστικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Αυτό που γίνεται δεν είναι δημοκρατικό.

Νομίζω οτι στη Βουλή υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να συνεισφέρουν σε έναν τέτοιο διάλογο, όχι όλοι φυσικά, αλλά όλες οι απόψεις είναι χρήσιμες. Θα επιμείνω πως καφενείο- ξεκαφενείο δεν μπορεί να παρακάμπτεται έτσι το Κοινοβούλιο.

ΥΓ: Ενώ εγώ τι να σου πω, μεσ' στην αισιοδοξία!