21 Νοεμβρίου 2010

Το φάρμακο της τρόικας ... σκοτώνει (Updated)

Θέμα από το πουθενά δημιουργήθηκε σήμερα με ένα επιστημονικό άρθρο της Υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα". 
Ο τίτλος του άρθρου? "Το φάρμακο της τρόικας ... σκοτώνει". 


Έχει ξεσπάσει λοιπόν έντονη φημολογία περι δυσαρέσκειας του Πρωθυπουργού με την Κατσέλη, η οποία όπως χαρακτηριστικά λένε, εξαπέλυσε "μύδρους" εναντίον της τρόικας.


Αν διαβάσει κανείς το άρθρο αγνοώντας τον τίτλο, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για ένα καθαρά επιστημονικό και τεκμηριωμένο κείμενο, το οποίο αποτυπώνει αλήθειες με τις οποίες δύσκολα κάποιος διαφωνεί.


Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:


Για την ανταγωνιστικότητα:
Ετσι εξηγείται και το παράδοξο για πολλούς να μην πέφτουν οι τιμές των προϊόντων όταν μειώνεται η ζήτηση. Οταν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό, οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας δεν μειώνουν τις τιμές των προϊόντων και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση αυτών των επιχειρήσεων, π.χ. μέσω αύξησης της φορολογίας, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης, η ακόμα και πάταξης της φοροδιαφυγής, μεταφράζεται αρχικά μεν σε αύξηση των τιμών και μετά σε λουκέτο. [...]


Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις:
Μια γενικευμένη, όμως, άκριτη και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τη θέση των επιχειρήσεων από πλευράς κόστους εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο της αγοράς και στην οικονομική δραστηριότητα. Θα επέφερε τον αργό θάνατο του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο, που η εμπειρία στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι έχει δράσει ευεργετικά, διατηρώντας την κοινωνική συναίνεση και την εργασιακή ειρήνη.


Μιλάμε για "μύδρους" εναντίον της τρόικας, όχι αστεία!
Τι από αυτά ενόχλησε άραγε την κυβέρνηση και την τρόικα? Υπο φυσιολογικές συνθήκες το άρθρο αυτό δεν θα έπρεπε να ενοχλήσει... 


Ισως να παίζει ρόλο που στην αρχή του άρθρου, υπάρχει η εξής διατύπωση:
Για να προτείνει όμως κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Οπως έχει αποδειχθεί συχνά, η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία. 


Η καλή εφημερίδα λοιπόν θεώρησε σωστό να βάλει σαν τίτλο του άρθρου το εξής καταπληκτικό: "Το φάρμακο της τρόικας ...σκοτώνει". 
Τέτοιο συμπέρασμα δεν εξάγεται από το άρθρο της Κατσέλη και αν η ίδια δεν επέλεξε τον τίτλο, τότε πολύ φοβάμαι πως η καλή εφημερίδα της έπαιξε μεγάλη ... φουστιά. Για την ακρίβεια επιχείρησε να την παγιδέψει με άθλιο τρόπο και να την εμφανίσει ως "πολέμια" της τρόικας.


Βέβαια, υπάρχει και μία περίπτωση, ο όλος σάλος να μην δημιουργήθηκε λόγω του τίτλου του άρθρου, αλλά λόγω των θέσεων της Λούκας Κατσέλη... Τότε το "πρόβλημα" δεν το έχει ούτε η Κατσέλη, ούτε η εφημερίδα, αλλά η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Παπανδρέου που "ενοχλήθηκε".


Πριν λίγο καιρό την απαξίωναν λέγοντας πως "η κυρία καθηγήτρια" είναι καλή στη θεωρία, αλλά στην πράξη θα κριθεί. Τώρα λοιπόν που ως "κυρία καθηγήτρια" γράφει ένα θεωρητικό άρθρο μήπως θα έπρεπε αντί κάποιοι κύκλοι να διατυμπανίζουν τη δυσαρέσκειά τους που η Κατσέλη μίλησε, να δώσουν βάση στα λεγόμενά της, πριν είναι πολύ αργά;
Εκτός και αν τρόικας παρούσης, πας υπουργός (και πάσα λογική) παυσάτω.


ΥΓ: Καλά και στο Εργασίας ενοχλεί?

13 σχόλια:

nikos είπε...

Η Λούκα έχει απόλυτο δίκιο σε όσα λέει , ισως δεν έπρεπε όμως να εκφράσει αυτες τις απόψεις δημοσίως με άρθρο.
Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει η μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα; Δεν οφείλεται εκεί η χαμηλή ανταγωνιστηκότητα, αν κάποιοι επιχειρηματίες, λειτουργούσαν με τη λογική "εσεις δουλεύετε σκληρά για να κάνω εγω λεφτά" και γενικά δε διοικούσαν σωστά, δεν τους φταίει ούτε η κρίση ούτε το ήδη χαμηλό μισθολογικο κόστος που κλείνουν. Ασε που θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η ζήτηση και η κατάναλωση, επιτείνοντας την ύφεση

Επίσης θα ήθελα να πώ οτι οι Υπουργοί είναι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, όχι πρέσβεις της Τρόικας.
Αν ήταν όλοι οι Υπουργοί σαν τον Παπακωνσταντίνου ζήτω που καήκαμε, αυτουνού και να πάει να πνιγεί να του πει η τρόικα θα πάει..
Τελος εκτιμώ οτι υπάρχουν τόσο μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά απο το Mega, επειδή ουσιαστικά Κατσέλη και Παπανδρέου αδειάζουν τον προκάτοχο της - Ρούλα Βροχοπούλου της Κυβέρνησης- Λοβέρδο, που υπέγραψε τη συμφωνία και έχει καλές σχέσεις με το εν λόγω συγκρότημα. Θυμάστε τοτε τι έβγαινε κι ελεγε ο Λοβέρδος, οτι κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις κ.α φανταστείτε και να μην έκανε

Τσούγδω είπε...

@nikos

Καλά έκανε και είπε την άποψή της. Το άρθρο δεν είναι προκλητικό, κάθε άλλο θα έλεγα. Στον τίτλο που δόθηκε υπάρχει το πρόβλημα.
Εν πάσει περιπτώσει μόνο μπράβο έχω να της πω, δηλαδή αν και οι υπουργοί δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους, ποιος θα το έχει σε αυτόν τον τόπο?

Πάντως δεν νομίζω πως ο Παπανδρέου αδειάζει τον Λοβέρδο....

ασωτος γιος είπε...

καλα κι αυτη δεν ηξερε δεν ρωταγε?

Τσούγδω είπε...

@ άσωτος γιος

Μάλλον δεν πήρε την άδεια του Παπακωνσταντίνου για να μιλήσει... Ως γνωστόν μόνο αυτός και ο Παπανδρέου έχουν δικαίωμα να μιλάνε για την Οικονομία, οι άλλοι τουμπεκί. Άλλωστε τι είναι η Λούκα μπροστά στον Παπακωνσταντίνου?

nikos είπε...

@ tsougdw

Ενδεχομένως να είναι κι ένας τρόπος να φανεί η Κυβέρνηση ως θύμα που δε μπορεί να αντισταθεί απέναντι στην τρόικα και να συμφωνεί και ο ιδιος ο Παπανδρέου ενδεχομένως και να μην είναι αυτο που λέω. Πάντως η φθορα απο την καταργηση του βασικου μισθού θα είναι τεράστια και ανδιδρα δικαίως και η βάση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης είναι γνωστο οτι ούτε η Κατσέλη ούτε ο ΓΑΠ έχουν τις καλύτερες σχέσεις με το Λοβέρδο

Πάντως ούτε εγω είμαι σίγουρος για το αν την καλύπτει ο ΓΑΠ, μια εικασία κάνω(κανείς δε μπορέι να είναι σίγουρος γιατο τι θα κάνει, είναι πολύ απρόβλεπτος)
Εδω υποτίθεται οτι έφυγε η Λούκα απο το Οικονομίας, επειδή δήθεν καθυστερούσε, και πήγε ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος 3 μήνες σχεδόν τώρα δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο, περιορίζεται απλα σε κάτι λεονταρισμούς του στύλ "θα ρίξω τις τιμές κατα 30% μέχρι τα Χριστούγεννα", αν έλεγε κάτι τετοιο η Λούκα θα λέγαν οτι δεν ξέρει πως λειτουργεί η αγορά και τα γνωρίζει απλώς στη θεωρία, ότι είναι γραφική κ.α Ακόμα και ο περιβόητος αναπτυξιακός νόμος που είχαν φαγωθεί απο το Μάιο γιατι καθυστερεί, κοντεύει ο Δεκέμβρριος και δεν έχει ψηφιστεί αν και ήταν έοιμος μόλις ανέλαβε ο Χρυσοχοΐδης.

Τέλος, ποτέ δεν καταλαβα με ποια λογική ανέλαβε ο Παπακωνσταντίνου το Υπ Οικονομικών και όχι η Κατσέλη και ακόμα χειρότερα δεν καταλαβαίνω με ποια λογική παραμένει , αφού οτι πιάνει γίνεται κάρβουνο. Δηλαδη σε τι έχει πετυχει; Στην καλή εικόνα της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και τις αγορές, στα φορολογικά έσοδα, στις δαπάνες, στις ΔΕΚΟ, στην ανάπτυξη; Μιλάμε για τον ορισμό του άχρηστου.

Τσούγδω είπε...

@nikos

Αυτό που ξέρω είναι οτι εφόσον οι υπουργοί δεν έχουν ελευθερία κινήσεων, θα έπρεπε να είναι σκληροί διαπραγματευτές. Η Κατσέλη ανήκει σε αυτή την κατηγορία, σε αντίθεση με κάτι φελλούς που το μόνο που κάνουν είναι να κλαίγονται.
Η Λούκα θα έπρεπε να είναι υπουργός Οικονομίας, αλλά έχει ένα κακό, έχει άποψη και τη λέει. Γι' αυτό από την αρχή ενοχλούσε.

nikos είπε...

Λέτε να φύγει και απο το Εργασίας και να πάειη Μιλένα ή η Άννα Νταλάρα;

Επίσης δεν αποκλείω η Λούκα να έχει και ηγετικές φιλοδοξίες

Τσούγδω είπε...

@nikos

Δεν ξέρω αν θα φύγει από το Εργασίας, αλλά το να έχει αρχηγικές φιλοδοξίες, το αποκλείω.

tzonakos είπε...

Και μόνο επειδη ειναι στο ΒΗΜΑ εγω δεν τη διάβασα.
Θεωρώ την κα.Κατσέλη άτομο που θα παλέψει. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν πολιτικό πιά, μετά τις ασχήμιες που έζησα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το γεγονός οτι λέει πράγματα με άρθρο στο ΒΗΜΑ, ίσως σημαίνει οτι το άρθρο ειναι κατευθυνόμενο και θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς.

Γενικά οτι γράφουν ΒΗΜΑ και ΔΟΛ ειναι άκυρο.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά έλεος με το λιβανωτό στη Λούκα!!! Μπορεί κανείς να μου πει ένα θέμα που προώθησε τον ένα χρόνο που ήταν στο υπουργείο οικονομίας, ανάπτυξης ή όπως αλλιώς λέγεται. Το μόνο που έκανε είναι να πετάει μπηχτές γιατί δεν έγινε χαλίφης στη θέση του Παπακωνσταντίνου.
Κατά τη γνώμη μου η κα Κατσέλη όπως κ πολλοί άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα κ νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τους Ευρωπαίους για να μας δίνουν τα φράγκα κ αυτοί να συνεχίσουν να κλείνουν το μάτι στο κομματικό ακροατήριο κ να το παίζουν "σοσιαλιστές" στην πλάτη των άλλων.

ΣΧ

Τσούγδω είπε...

@tzonakos

Ε δεν νομίζω η Υπουργός Εργασίας να γράφει κατευθυνόμενα άρθρα! Πόσο μάλλον σε μία εφημερίδα του ΔΟΛ που και αν την έχει πολεμήσει!

@ΣΧ

Νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, νέος αναπτυξιακός νόμος που τον παρέδωσε έτοιμο στον Χρυσοχοίδη...
Την αδικείς την Κατσέλη....
Αντιθέτως ο Παπακωνσταντίνου μάλλον δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά.

Κατά τη δική μου γνώμη η Κατσέλη είναι από τους λίγους μέσα στην κυβέρνηση που έχουν απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα, πράγμα το οποίο φαίνεται από το άρθρο της. Όταν παίρνεις σκληρά μέτρα, πρέπει να έχεις προβλέψει και τις όποιες αρνητικές συνέπειες.

nikos είπε...

Τελικά μάλλον τα κατάφερε και δε θα υπερισχύουν κατα κανόνα οι επιχειρηματικές συμβάσεις εναντι των κλαδικών αλλα υπο προϋποθέσεις. Και την κάλυψε απόλυτα ο Πεταλωτής .
Ελεος με την καραμέλα οτι δεν έχει κάνει τίποτα στο Υπ Οικονομίας, σε όσα προανέφερε να προσθέσω και την αρση του καμποταζ και την απλοποιηση των διαδικασιών ιδρυσης των επιχειρησεων.


Επίσης η Λούκα όπως και οι άλλοι Υπουργοί αυτης της Κυβέρνησης δε διόρισαν ούτε ένα απο το Παραθυρο, εν αντιθέσει με κάποιους εκσυγχρονιστες(Φλωρίδη, Βασούλα, Αλευράς κ.α) που μας το παίζουν ειδήμονες

Επίσης αν θυμάστε σε ανύποπτο χρόνο η Κατσέλη όταν ηταν το ΠΑΣΟΚ στην ανυτιπολίτευση είχε πεί πως όποια ΔΕΚΟ είναι ελλειμματική και δεν παράγει εργο, πρέπει να κλέινει και τότε την είχαν αντιμετωπίσει περιπαιχτικά όλοι, με τα γνωστά περι κυρίας Καθηγήτριας, θεωρητικής οικονομολόγου κ.α. Ο Παπακωνσταντίνου φυσικά ως εκπρόσωπος τυπου του ΠΑΣΟΚ είχε πεί οτι αυτες είναι απόψης της ΝΔ

tzonakos είπε...

Το πόσους νόμους ψηφίζει ενας υπουργός, δεν τον κάνει απαραίτητα και καλό υπουργό. Νόμοι υπάρχουν, αλλα δεν εφαρμόζονται, μόνιμο ελληνικό κακό.
Το να μην κάνει κάποιος νέους νόμους δεν σημαίνει και οτι δεν έκανε έργο.
Το λεω αυτο επειδη αναφέρθηκε απο άλλους σχολιαστές πριν.
Τωρα το άλλο, το αν ειναι άρθρα κατευθυνίμενα ή όχι, προσωπικά εχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στα ΜΜΕ. Πώς να ξέρω ποιό ειναι αλήθεια και ποιό όχι ;
Ευχομαι πάντως η κα.Κατσελη να βρει μια θέση στην κυβέρνηση γιατι πιστεύω οτι αξίζει.