8 Νοεμβρίου 2010

Η αποχή αλλοίωσε το μήνυμα

Οι εκλογές αυτές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον, κατ' εμέ πολύ περισσότερο απ΄όσο παρουσίαζαν οι περσινές εθνικές εκλογές όπου το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο.


Κάποιοι λένε πως ο Παπανδρέου μπλόφαρε και πως το δίλημμά του, τελικά δεν έπιασε... Θα διαφωνήσω. Πιστεύω πως ο πραγματικός πήχης που είχε θέσει ο Παπανδρέου είναι με βάση τα σχετικά ποσοστά (στις αυτοδιοικητικές με ανεξάρτητους υποψηφίους και συνεργασίες δεν υπάρχουν απόλυτα ποσοστά των κομμάτων), το ΠΑΣΟΚ να φαίνεται πως κερδίζει.
Το δίλημμα αυτό συσπείρωσε πολύ κόσμο. Αν ο Παπανδρέου δεν είχε σηκώσει το γάντι που του πέταγε κατ' εξακολούθηση η αντιπολίτευση, τώρα το Πασόκ θα έπρεπε να διαχειριστεί μία τραγική ήττα πρώτα πρώτα στην περιφέρεια Αττικής.
Όπως είπε και η Κύρα Αδάμ, προφανώς τα ποσοστά που λάμβανε το Πασόκ στις δημοσκοπήσεις που έφταναν στην Ιπποκράτους πριν το περιβόητο "δίλημμα" που μόνο δίλημμα δεν ήταν, πρέπει να ήταν τραγικά.


Το φαινόμενο Δημαρά δεν ήταν μία επικοινωνιακή φούσκα των ΜΜΕ.... Έτσι όπως ήρθε το πράγμα με τον Κικίλια (κατάφερε να συσπειρώσει τους Νεοδημοκράτες), αν ο Παπανδρέου δεν είχε επιλέξει το σκληρό πόκερ, είναι πολύ πιθανό να βλέπαμε ένα ντουέτο Κικίλια- Δημαρά στον 2ο γύρο κάτι το οποίο θα ήταν τεράστια ήττα για το Πασοκ... Απ' οτι φαίνεται ο Σγουρός την έχει άνετα την περιφέρεια στον β' γύρο, εκτός και αν οι ψηφοφόροι του Δημαρά πάσχουν από αυτοκτονικό ιδεασμό.


Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι το ΚΚΕ το οποίο κατέγραψε εντυπωσιακά ποσοστά. Βέβαια ίσως να φταίει πως η συσπείρωσή του είναι 101% σε αντίθεση με των άλλων κομμάτων. Πάντως οι πολίτες επιβράβευσαν την επιθετική του τακτική κάτι το οποίο δίνει άλλον αέρα πλέον στις κινητοποιήσεις του....


Για ακόμα μία φορά η αποχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή, αλλά θα επιλέξω συνειδητά να μην μπω στον λαϊκισμό του τύπου “έχει 40% επι των ψηφισάντων, άρα τόσο σε πραγματικό ποσοστό”. Αυτά είναι μετά συγχωρήσεως, παπαριές.
Στη δημοκρατία τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πλειοψηφίες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Οι υπόλοιποι ας κάτσουν να κράζουν μέσα από το twitter και να βρίζουν μπροστά στις τηλεοράσεις τους με μόνο κέρδος την "καθαρή" συνείδηση.


Το μήνυμα στην κυβέρνηση δεν ήταν ισχυρό. Πολύ απλά γιατί η αποχή είναι απόλυτα ρευστή και ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει όπως θέλει. Τεράστιο δώρο στα κόμματα η αποχή.
Οι έξυπνοι νομίζουν πως διαμαρτύρονται, αλλά στην πραγματικότητα δίνουν τη δυνατότητα στο Πασόκ να λέει πως αποχή = συνενοχή και στα άλλα κόμματα να λένε αποχή = αποδοκιμασία. Βέβαια αυτό το τελευταίο είναι λίγο παράλογο γιατί θα σήμαινε πως ομολογούν οτι ο κόσμος αποδοκιμάζει και τους ίδιους... Μάλλον δεν θα το έχουν κατανοήσει.


Η αποχή είναι το μεγαλύτερο δώρο στο παρόν πολιτικό σύστημα και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί.
Στον δήμο Αθηναίων πχ, έχουμε αποχή που αγγίζει το 60%. Αυτό δίνει στον αποτυχημένο και αλαζόνα δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη ένα ποσοστό της τάξεως του 35%. Ο Καμίνης καταγράφει ένα 28,5%. Στον δήμο της Αθήνας κατέβαινε και το ΚΚΕ με τον Σοφιανό και ο Συριζα με την Ελένη Πορτάλιου και ο Γιώργος Αμυράς με τα 5Π του... Έστω οτι θες να δείξεις τη δυσαρέσκειά σου για το πως έχει καταντήσει η Αθήνα... Τι είναι προτιμότερο να κάτσεις σπίτι σου, να αφήσεις τους άλλους να αποφασίσουν για σένα και να σου φορέσουν καπέλο τον Κακλαμάνη ή να ψηφίσεις “αλλαγή”? Αλλαγή δεν σημαίνει απαραίτητα Καμίνης, σημαίνει Αμυράς, σημαίνει Πορτάλιου.... Αλλά όχι προτιμάς να  αφήσεις τους άλλους να επανεκλέξουν τον Κακλαμάνη, ενώ βλέπεις πως ο Καμίνης και αξιόλογος είναι και έχει πιθανότητες να κερδίσει... O δήμος της Αθήνας αφορά όλους μας, γιατί μπορεί να μην είμαστε δημότες του, αλλά όλοι κινούμαστε στο κέντρο της πόλης σε καθημερινή βάση, το ζούμε και έχουμε γνώση των προβλημάτων.


Τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά αλλά κάποια πρώτα συμπεράσματα βγαίνουν...


  • Ο Ψωμιάδης έχει άνετα την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και ο Γκιουλέκας τον δήμο Θεσ/νικης.
  • Κατά πάσα πιθανότητα ο καλπονοθευτής Κώστας Αγοραστός θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας!
  • Ο δήμος της Αθήνας είναι πολύ πιθανό να φύγει από τον Ομέρ Πριόνη και να περάσει στα χέρια του Καμίνη καθότι Καμίνης + Πορτάλιου + Αμυράς > Κακλαμάνης.
  • Ο Μίχας στον Πειραιά φαίνεται να χάνει στον 2ο γύρο καθότι στο ποσοστό του Μιχαλολιάκου, αναμένεται να προστεθεί αυτό του Μαντούβαλου.
  • Ο υιός Μπακογιάννης εκλέγεται με την πρώτη δήμαρχος Καρπενησίου, ενώ ο Γιαννουλάκης στην περιφέρεια Κρήτης, έστειλε τον Πλακιωτάκη για βρουβες. Τα σιγουράκια της Ντόρας, παρέμειναν σιγουράκια...
  • Η κυρία Παγκάλου - Χριστοφάκη απέτυχε να εκλεγεί δήμαρχος Σαρωνικού... Ουτε καν 2ο γύρο δεν πήγε το πράγμα. Τελικά όλες οι Γιάννες, την ίδια μοίρα έχουν...
  • Ο Ψαριανός συγκέντρωσε ένα αξιοπρεπές ποσοστό στην περιφέρεια Αττικής στην επίσημη πρώτη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Να σημειώσω πως ήταν ο μόνος εκ των υποψηφίων που επέλεξε να παίξει στο αυτοδιοικητικό τερέν. Τεράστια εντύπωση μου έκανε και η ρητορεία των ανθρώπων της ΔΗ.ΑΡΙ. Επιτέλους και λίγη υπευθυνότητα από την αριστερά!
  • Οι ηττημένοι των εκλογών είναι ο Καρατζαφέρης και ο Τσίπρας. Ο μεγαλύτερος ηττημένος όμως είναι το Φίμωτρο! (το οποία κάνει μία ακόμη "πολλά υποσχόμενη" πρόβλεψη για την άλλη εβδομάδα)
  • Νικήτρια των εκλογών εκτός από το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, που με ένα ποσοστό της τάξεως του 5,3% στον δήμο Αθηναίων, εξασφάλισε έδρα στο δημοτικό συμβούλιο!
  • Με βάση το πως αναμένω να κινηθούν οι ψηφοφόροι σύμφωνα με αυτά που βλέπω ρισκάρω να κάνω μία πρόβλεψη για τις περιφέρειες την 2η Κυριακή: 8-5 υπέρ του Πασόκ. 


Θέλω να υπενθυμίσω το εξής σε όσους μιλάνε για νίκη ή ήττα του Πασόκ: Οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές, δεν μπορούμε να έχουμε ποσοστά κομμάτων. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι και οι συνεργασίες δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα.


Πάντως προσωπική μου άποψη είναι πως το όποιο μήνυμα έκρυβαν αυτές οι εκλογές, αλλοιώθηκε από την μεγάλη αποχή. 

12 σχόλια:

tzonakos είπε...

Σωστά, οι Εκλογές αυτές ηταν Αυτοδιοικητικές.
Και τα κόμματα τις έκαναν κομματικές και μετά ερμήνευσαν την αποχή και τα ποσοστά, με όρους καθαρά κομματικούς και τα ΜΜΕ άρχισαν -πάλι- να μιλάνε με τη γνωστή παπαροφιλολογία.
Ο δε κοσμάκης κάθεται τώρα και περιμένει να δώσει ερμηνεία στα αποτελέσματα ο Λαζόπουλος, ο Χατζηνικολάου, η τέτοια αυτη απ' το ΣΚΑΪ κλπ κλπ.
Ολοι ξεχνάνε και "ξεχνάνε" οτι εδω ηταν να εκλέξουμε δήμαρχους και περιφερειάρχες για τον τόπο μας.
Αλλά, ο έλληνας εκεί, επιμένει σε κομματικές ταμπέλες και το βράδι πιάνει το τηλεκοντρόλ.
Ενα σχόλιο μόνο ακομα, και τα άλλα θα τα γράψω στο μπλογκ μου :
Με εχει απογοητεύσει πολύ η συμπεριφορά όλων των κομμάτων σε αυτές τις Εκλογές ! ΟΛΩΝ !
Η έννοια της Δημοκρατίας μετατρέπεται απο λαϊκής βάσης, σε κομματικής βάσης.
Αυτο ειναι πολύ επικίνδυνο.
Καλημερα.

Τσούγδω είπε...

@tzonakos

Το πρόβλημα είναι κατ' εμέ τι κάνουν οι πολίτες. Οκ τα κόμματα τις έκαναν κομματικές γιατί έτσι θεώρησαν οτι θα συσπειρώσουν και το πέτυχαν.

Όταν κάποιος τόλμαγε να ψελλίσει πως δεν συζητήσαμε καθόλου για την αυτοδιοίκηση (συνήθως εκπρόσωπος της ΔΗ. ΑΡΙ.), οι δημοσιογράφοι τον ειρωνευοντουσαν και γελούσαν! Κακώς, γιατί αυτοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό γι' αυτό.
Όταν έχεις τους υποψήφιοους δημάρχους και περιφερειάρχες σε debate, δεν ρωτάς για το μνημόνιο και για άλλα θέματα που δεν αφορούν την αυτοδιοίκηση.

Σε σχέση με το τελευταίο σου σχόλιο εχθές σε κάποιο πάνελ ακούστηκε το εξής και το παρατήρησα κι εγώ με μεγάλη έκπληξη... Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να πει το κλασικό ψέμα: "Κέρδισε η αυτοδιοίκηση"!

ΕλίΖα είπε...

Μεγάλη απογοήτευση η αποχή πρέπει να είναι για όλους εμάς... αυτοί θα την ερμηνεύουν πάντα κατά πως τους συμφέρει. Ας σκεφτούν σοβαρά όσοι είδαν την αποχή ως ένδειξη δυσαρέσκειας λοιπόν και ας την εκφράσουν αυτή την Κυριακή με την ψήφο τους.

ασωτος γιος είπε...

ο μεγαλος νικητης ηταν οι ακροδεξιοι που απο 1000 γινανε 10000

Στην Α’ Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές του 2009 η οργάνωση Χρυσή Αυγή είχε πάρει 1.542 ψήφους και ποσοστό 0.51%. Σ’αυτές τις εκλογές πήρε σχεδόν 10.000 ψήφους και ποσοστό 5,3%! Αυτά είναι τα νούμερα που κόβουν την ανάσα και θα έπρεπε όλοι να συζητάμε σήμερα.
Επισης πιστευω οτι μπλοφαρε παιδικα ο γιωργακης , μεταξυ μας "δε το χει" το παιδι και στα λεωεγω που τον ψηφισα για να φυγει ο μπουχεσακος
αστα κριμα

Τσούγδω είπε...

@ Βικυ Μ.

Θα συμφωνήσω απόλυτα, αν και αυτή την Κυριακή είναι πιο δύσκολο να στείλουν το μήνυμα που θέλουν με την ψήφο τους... Την 2η Κυριακή έχουν 3 επιλογές... Το δίπολο των υποψηφίων που πέρασε στον β' γύρο και το άκυρο...

@ασωτος γιος

Πιστεύω πως σήμερα πολλοί κλείνουν τα μάτια στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής, αλλά η ραγδαία άνοδός της στο κέντρο της Αθήνας σε συνδυασμό με την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Ο όποιος δήμαρχος δεν πρέπει να συνεχίσει να εθελοτυφλεί γιατί πολύ φοβάμαι πως τα πραγματα θα αγριέψουν.

Τώρα σε σχέση με τον Παπανδρέου, μπορεί να μπλόφαρε παιδικά όπως λες, αλλά του βγήκε, με βάση τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων το Πασόκ παραμένει πρώτο κόμμα.
Εγώ που ψήφισα Παπανδρέου όχι για να φύγει ο Καραμανλής, αλλά γιατί πίστευα σε αυτόν, σου λέω οτι "το έχει".

tzonakos είπε...

Κι εγω έλεγα οτι "το έχει" και τον ψήφισα και τον στήριξα και μάλιστα σε εποχές που ειχε πολύ χαμηλά ποσοστά και κανείς δεν πίστευε οτι θα βγει πρωθυπουργός.
Ομως αυτά τα κόλπα, οι μπλόφες και τα διάφορα με κάνουν και αμφιβάλλω.
Εχω και άλλους σημαντικούς λόγους να αμφιβάλλω.

ακυβέρνητος είπε...

Ειπώθηκε ότι «το ΚΚΕ βγήκε ενισχυμένο και δυναμωμένο από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση».
« Όλοι είχαν τις αναμενόμενες φθορές, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να μιλήσει για νίκη».
Και σε λίγες μέρες θα έχουμε τη Νοεμβριανή επανάσταση αλά ελληνικά, νέο σοβιέτ και άλλα εξίσου φαιδρά.

Παραβλέποντας το γεγονός ότι στην πόλη μου δεν είδα κολλημένες αφίσες από κανέναν υποψήφιο ή κόμμα, παρά μόνο από το ΚΚΕ, (το μόνο που βρώμισε τους δρόμους, λες και περιμένουμε τον χαρτοπόλεμο για να σχηματίσουμε άποψη) θα σταθώ σε τούτο: έγραφε ο ανεκδιήγητος υποψήφιος του ΚΚΕ «για να πούμε όχι στο μνημόνιο, για να πούμε όχι στο χρέος»!!!
Όχι στο χρέος;;;
Δηλαδή, είστε μαλάκες που μας τα δώσατε, καλά να πάθετε. Ξεχάστε τα!

Αυτός ο απίστευτος, ψεύτης και σαχλαμάρας, αποφάσισε ότι πρέπει να πούμε «ΟΧΙ» στο χρέος με την ψήφο μας στο κόμμα του, στηριζόμενος προφανώς στο αλτσχάιμερ κάποιων ηλικιωμένων. Σου λέει «κάποιοι θα πιστέψουν ότι με την ψήφο σε εμάς θα πάψουν και να χρωστάνε».

Το γαρ πολύ της έπαρσης, γεννά παραφροσύνη…

Τσούγδω είπε...

@ tzonakos

Εγώ συνεχίζω να πιστεύω σε αυτόν. Έχω τις αμφιβολίες μου βέβαια, με έχει απογοητεύσει σε αρκετά πράγματα, αλλά η άποψη που έχω γι' αυτόν παραμένει θετική.

@ Πέτρος Κ.

Πραγματικά το ΚΚΕ δεν έχει αφήσει κολώνα ανα την Ελλάδα χωρίς αφίσσα.

Αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν έχουν λογική. Δυστυχώς όμως αρκετός κόσμος το ρίχνει στο ΚΚΕ, "μήπως αλλάξει κάτι"....
Μην ξεχνάμε πως η επανάσταση εναντίον του καπιταλισμού, θα ξεκινήσει από την Ελλάδα, γιατί ως γνωστόν το ΚΚΕ, είναι το μόνο αληθινό κομμουνιστικό κόμμα που έχει απομείνει στον πλανήτη.

ασωτος γιος είπε...

απο το στομα σου και στου -πατερα τ-ακουσες-τα-νεα- τ αυτι

nantia είπε...

Η ενισχυση του ΚΚΕ οφειλεται σε ψηφοφορους του Πασοκ που δεν συμφωνουν με το μνημονιο .Η μεγαλη αποχη παλι εχει να κανει κυριως με ψηφοφορους του Πασοκ που δεν θελησαν να ψηφισουν οτιδηποτε αλλο .
Αν και στη δικη μου περιφερεια και δημο,οι υποψηφιοι του Πασοκ ηταν μακραν καλυτεροι των αλλων, μια πικρη γευση μου εμεινε.
Κι αυτο γιατι αφου τεθηκε διλλημμα απο τον πρωθυπουργο, πολυ θα ηθελα να ξερω ποια θα ειναι τα μετρα που θα ανακοινωθουν ( ΟΛΑ ομως ! )
Γενικα ...τι μας ετοιμαζουν .Κι αυτο γιατι εχουν διαλεξει μια μεθοδο "βημα-βημα" ανακοινωσης για να μην υπερθερμανθει η χυτρα.Εν μερει σωστο...

Τσούγδω είπε...

@nantia42

Συμφωνώ σε όλα εκτός από την εκτίμησή σας για το ποσοστό του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ έχει πάντα μεγάλη συσπείρωση... Επίσης, δύσκολα ένας ψηφοφόρος του Πασόκ θα επιλέξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Πιο εύκολο έχουν το να ψηφίσουν Δημοκρατική Αριστερά.

nantia είπε...

Εχει παντα μεγαλη συσπειρωση ,ναι.
Αλλα το ποσοστο του αυξηθηκε κατα 3 περιπου μοναδες σε σχεση με τις εθνικες εκλογες του 2009.
Και ...συμφωνω οσον αφορα τη Δημοκρατικη Αριστερα.