2 Νοεμβρίου 2010

Κριτήρια ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές


Στις αυτοδιοικητικές εκλογές όπως και σε όλες τις εκλογές ο κάθε άνθρωπος ρίχνει την ψήφο του σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, ανεύθυνο, υπεύθυνο, σημασία έχει πως η κάθε ψήφος κρύβει πίσω της έναν βαθυστόχαστο συλλογισμό....





Αυτοδιοικητικά κριτήρια
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι λιγότερο κομματικοποιημένες καθότι έχουμε αρκετούς ανεξάρτητους υποψηφίους ( που δεν είναι κατ' ανάγκη ακομματίκ) οι οποίοι συνήθως ασχολούνται ενεργά με τα κοινά, η τοπική κοινωνία τους γνωρίζει και πολλές φορές τους επιλέγει για δημάρχους. Αυτό βέβαια συμβαίνει περισσότερο σε επαρχιακές πόλεις όπου ο υποψήφιος δήμαρχος έχει προσωπική σχέση με τους ψηφοφόρους γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και γιατί όχι, μπορεί να κατεβαίνει για την καλή του την καρδιά, από αγάπη για τον τόπο του και με την ελπίδα να προσφέρει.
Με αυτοδιοικητικά κριτήρια ψηφίζουν και κάποιοι στις μεγάλες πόλεις. Δυστυχώς μιλάμε για τη μειοψηφία καθότι λίγοι ασχολούνται με το πρόγραμμα του κάθε υποψηφίου και η πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζει ούτε κατά που πέφτει το δημαρχείο της πόλης τους, εκτός βέβαια αν περνάνε συνεχώς από μπροστά στην απέλπιδα προσπάθεια εξεύρεσης parking.


Κομματικά κριτήρια
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ασχολούνται καθόλου με το τι συμβαίνει στην πόλη τους, δεν έχουν άποψη πάνω στους υποψηφίους και αρκούνται στο να ψηφίσουν τον άνθρωπο που στηρίζει το κόμμα τους. Πέντε λεπτά πριν πάνε να ψηφίσουν, ρωτάνε αδιάφορα: "να σου πω, του Πασόκ ποιος είναι;". Χωρίς φυσικά να τους ενδιαφέρει αν ο υποψήφιος του Πασόκ και πιθανότατα τέως δήμαρχος είναι κανένα μεγαλολαμόγιο, που έχει προκαλέσει ζημιά εκατομμυρίων στον δήμο.


Κριτήρια Διαμαρτυρίας
Όταν λέω κριτήρια διαμαρτυρίας εννοώ ψήφο διαμαρτυρίας σε σχέση με το δήμαρχο (η κομματική εντάσσεται στην άνωθεν κατηγορία). Αν είσαι ΝΔ και ο δήμαρχος (επίσης ΝΔ) με τις επιλογές που έχει κάνει σε έχει καταστρέψει οικονομικά (πχ επέλεξε να κάνει πεζόδρομο τον δρόμο μπροστά από το μαγαζί σου και τα έργα κρατάνε 2 χρόνια), ε τότε γράφεις εκεί που δεν πιάνει μελάνι και κόμματα και ιδεολογίες και δείχνεις τη δυσαρέσκειά σου στην κάλπη.


Κριτήριο "αγγαρεία κάνω, ποινή εκτίω" 
(All rights reserved Βύρων Πολύδωρας)
Νιώθεις την υποχρέωση να ψηφίζεις στο κάθε τι που πιστεύεις οτι σε αφορά. Σε όλες τις εκλογές, στο x-factor στη Eurovision. Δεν γίνεται να μην ψηφίσεις, έστω και αν δεν ξέρεις τι να ρίξεις... Πας και εφαρμόζεις την εξαιρετική τακτική του Αμπεμπαμπλομ ελπίζοντας το μπλομ να μην είναι πάνω σε ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Αν είσαι και λίγο πιο μάγκας, κάνεις χειροτεχνίες με τα ψηφοδέλτια και δείχνεις στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής το ταλέντο σου στην ζωγραφική, στην ποίηση και φυσικά το πόσο χιουμορίστας είσαι.


Κριτήριο είναι καλό παιδί και άξιο παλικάρι
Εντάξει... Ο γιος του φίλου σου βάζει υποψηφιότητα, από τόσο δα το ξέρεις το παιδί... Δεν μπορείς να μη το στηρίξεις, είναι τίμιο από καλή οικογένεια και σίγουρα θα προσφέρει... Έχεις βέβαια και στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως αν δημιουργηθεί κανένα προβληματάκι θα έχεις τον άνθρωπό σου μέσα, αλλά τι λέω; φυσικά δεν είναι αυτό το βασικό κριτήριο! Είπαμε είναι καλό παιδί!!!


Κριτήριο είναι ωραίος γκόμενος/ γκόμενα
Από τα πιο ειλικρινή κριτήρια... Βλέπεις τον Κικίλια και λες: “Να ένας γοητευτικός ομορφάντρας” και πας και το ρίχνεις και με τα 2 χέρια! Και γιατί λέω ειλικρινές.... Άμα πεις πως εκτιμάς τον Κικίλια που είναι νέος και άφθαρτος και σίγουρα κάτι έχει να προσφέρει (και γιατρός και μπασκετμπολιστας!ουαου)... θα σε περάσουν για "ιδιαίτερη περίπτωση"! Ενώ αν πεις πως ο Κικίλιας είναι γκόμενος από τους λίγους, τότε μπορεί να σε ψέξουν για το απαράδεκτο γούστο σου, αλλά θα δεχτούν το γεγονός οτι τον ψηφίζεις γι' αυτό.


Κριτήριο πρόωρων εκλογών (New entry)




Κριτήριο τι??? Αχαχαχαχα






Τέλος θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση γιατί θα σκάσω: πείτε μου πως δεν έχει τύχει μόνο σε εμένα, να έχουν δεχτεί οι μισοί μου γνωστοί άκυρες προτάσεις να κατέβουν σε αυτές τις εκλογές!!!


Καθυστερημένο update: Το κείμενο αυτό αναδημοσιεύτηκε μερικώς από την Μαρία Μυστακίδου (που πάντα σέβεται την δουλειά των bloggers) στην Ελευθεροτυπία και την ευχαριστώ γι΄αυτό. Δημοσιεύτηκε όμως ένα απόσπασμα και από κάποιον του οποίου το όνομα αγνοώ, στο ΒΗΜΑgazino συνοδευόμενο από άκρως ειρωνικά σχόλια. Επειδή έχω καλή καρδιά και σε περίπτωση που το διαβάσει, θα τον συμβουλέψω άλλη φορά να κάνει copy paste και να μην γράφει από το μυαλό του, γιατί κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους, για παράδειγμα: Την ποινή την εκτίουμε, δεν την εκτίνουμε.

9 σχόλια:

Γ.Π. είπε...

Κριτήριο: Με έχουν βάλει εφορευτική επιτροπή και δεν ήθελα καν να πάω να ψηφίσω υπάρχει;

Τσούγδω είπε...

@ Εργοδέκτης

Θα το ονόμαζα, κριτήριο "ο ορισμός της γκαντεμιάς"!
Την πάτησες φίλε εργοδέκτη...

Καλό κουράγιο!

Ανώνυμος είπε...

Έχω την τύχη να μη ζω στην πρωτεύουσα και να γυρίζω όσο πιο τακτικά μπορώ την επαρχία.

Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν το κομματικό κριτήριο έχει πάει περίπατο. Δυστυχώς δεν έχει πάει περίπατο αυτό το "να ψηφίσω αυτόν που θα βγει για να διορίσει την κόρη μου" , "να ψηφίσω το Γιαννάκη που είναι καλό παιδί και γείτονας και έρχεται και εκκλησία την Κυριακή" και πάει λέγοντας.

Όσο για αυτό που λες ότι έχουν γίνει προτάσεις σε όοοοοοοολο τον κόσμο να είναι υποψήφιοι ισχύει και με το παραπάνω.

Σε μερικές περιοχές η αναλογία πρέπει να είναι 10 υποψήφιοι ανά οικοδομικό τετράγωνο!

Τσούγδω είπε...

@politikosxoliasmos

Αυτό το κριτήριο του καλού παιδιού και του γείτονα θα υπάρχει πάντα.... Και πάντα ο Γιαννάκης θα είναι ένα παιδί μάλαμα, που δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα κτλ...

Πραγματικά αυτό το πράγμα με τους υποψηφίους έχει καταντήσει κωμικό!!! Από τα κόμματα παίρνουν τηλ. όλους τους απίθανους και τους κάνουν πρόταση. Ξέρω πάμπολλα άτομα που έχουν δεχθεί πρόταση από το πουθενά...

Ανώνυμος είπε...

Και γιατι να μην ειναι ικανος να προσφερει ο Κικιλιας; Δεν καταλαβαινω γιατι τον απαξιωνεις.Και δεν το κανεις μονο εσυ.Γιατι τον σνομπαρετε; Εχει δωσει δικαιωματα;
Γιατι να καταδικαζετε καποιον εκ των προτερων; Με ποιο σκεπτικο;

the elf at bay είπε...

Ειδικά ο Κικίλιας είναι για πολλά χαστούκια. Όπου τον έχω δει είναι σαν να αποστηθίζει βιβλίο για λοβοτομημένους. Τι άλλο θα μας εύρει;

Swell είπε...

Γι΄ αυτούς που θα ρωτούν την Κυριακή ποιός είναι ΠΑΣΟΚ, η απάντηση ΕΔΩ

Τσούγδω είπε...

@anisixos

Ένα δίκιο το έχεις. Προσωπικά δεν έχω δει να κομίζει κάτι το καινούριο, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Επίσης δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο.
Βέβαια δεν γνωρίζω την πορεία του Κικίλια στην αυτοδιοίκηση και ίσως να είμαι άδικη μαζί του. Τι σίγουρο είναι πως δεν κάνει τη διαφορά και δεν ξεχωρίζει.

Θα μπορούσες ίσως να μας πεις τι τον καθιστά ξεχωριστό κατ' εσέ και για ποιον λόγο κάποιος που ψηφίζει με γνώμονα το καλό της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τον στηρίξει.

@the elf at bay

Πιστεύω θα έχει ενδιαφέρον να μας απαντήσει ο anisixos μπας και δούμε το φως το αληθινό σε σχέση με τον Κικίλια.

@Swell

Δυο απορίες έχω:
-Το ποσοστό του Παφίλη σε ποια κατηγορία ανήκει?
-Από που και ως που σχετίζεις τις υποψηφιότητες Αλαβάνου και Γεωργιάδη με το ΠΑΣΟΚ?

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη για το διαφορετικό, επείγον θέμα:

22 τώρα τα ΝΕA ΗΦΑΙΣΤΕΙA που ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ για ενδεχόμενο πολυετή ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ και οι θολωμένοι εγωμανείς πολιτικάντηδες εμποδίζουν ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ-ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ... ΩΣ ΠΟΤΕ;;;

http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw


http://news.yahoo.com/s/ap/20101101/ap_on_sc/as_indonesia_disasters

http://www.youtube.com/watch?v=NP2nOiWh4MU

http://www.youtube.com/watch?v=GoNHk_pJlRo