7 Οκτωβρίου 2009

Σφηνάκια- Το νέο υπουργικό συμβούλιο

  • Ανακοινώθηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που συγκρότησε ο Γιώργος Παπανδρέου (άντε να συνηθίσουμε τώρα να τον αποκαλούμε Πρωθυπουργό!) και θεωρώ ότι πλέον μετά από αυτό, μπορούμε να μιλάμε για καθαρή επικράτησή του, σε όλα τα επίπεδα.
  • Πραγματική νίκη για εμένα, δεν είναι τόσο οι 160 έδρες και η τεράστια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, όσο η άνεση που εξασφάλισε αυτό το αποτέλεσμα στον Παπανδρέου, να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτός το ήθελε και να επιβάλει τις επιλογές του.
  • Αρχικά οι αλλαγές στα υπουργεία είναι εντυπωσιακές (συγχωνεύσεις, δημιουργία νέων υπουργείων) και πιστεύω ότι την ανανέωση αυτή, την επέβαλε η εποχή. Και μόνο από την ονομασία των νέων υπουργείων καταλαβαίνουμε ότι επιτέλους κινούμαστε σε προοδευτικά μονοπάτια.
  • Δυστυχώς παρά τις αρχικές πληροφορίες που μίλαγαν για μικρό κυβερνητικό σχήμα έχουμε 37 υπουργούς και υφυπουργούς. Παρότι τα υπουργεία μειώθηκαν παρατηρούμε ότι έχουμε πολλούς υφυπουργούς και μάλιστα τη νέα πρωτοτυπία, υφυπουργός με έδρα τη … Θεσσαλονίκη!
  • Γιατί βρε παιδιά; Για να μη ψυχεδελειάσει ο μελλοντικός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Πανίκας Ψωμιάδης που καταργήθηκε το Υ. Μακεδονίας-Θράκης;
  • Η πιο εντυπωσιακή κίνηση που επεδίωξε να κάνει ο Παπανδρέου, δεν του βγήκε, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσωπικά ο Νίκος Χρυσόγελος βρήκαν διάφορες προφάσεις για να μη δεχθούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Τους έπιασε στον ύπνο ο Παπανδρέου τους Οικολόγους, οι οποίοι λένε ότι δεν υπήρξε προγραμματική σύγκλιση και αν το ΠΑΣΟΚ θέλει τέτοιες φωνές στο Κοινοβούλιο, δεν έχει παρά να επαναφέρει… την απλή αναλογική!
  • Ο φόβος της ευθύνης είναι τεράστιος. Δε τους μίλησε κανείς για συγκυβέρνηση, για αξιοποίηση στελεχών μίλησε το ΠΑΣΟΚ.
  • Φοβήθηκαν ότι κάτι τέτοιο θα τους στοιχίσει… Πιστέψτε με, η άρνησή τους, θα τους στοιχίσει ακόμα περισσότερο, γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί την τακτική των μικρότερων κομμάτων: μόνο κριτική και όταν έρθει η ώρα να πάρουμε μία θέση ευθύνης, την κάνουμε με ελαφρά.
  • Ας επανέλθω στον σχολιασμό όσων μου έκαναν εντύπωση στο νέο υπουργικό συμβούλιο….
  • Ο Παπανδρέου αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό, πρόσωπα τα οποία ο ίδιος ανέδειξε, αναθέτοντάς τους κορυφαία υπουργεία.
  • Αυτό προκάλεσε βέβαια την αντίδραση σημαντικών ανθρώπων της κεντροαριστεράς όπως του Ιωάννη Πρετεντέρη, που θα προτιμούσε να δει υπουργό τη Μιλένα... Τι να κάνουμε, κάποιες φορές οι ικανοί και έντιμοι όπως η εν λόγω κυρία, ο Πρωτόπαπας και αρκετοί άλλοι, μένουν στην απ' έξω... (Αχ βρε άτιμοι ψηφοφόροι, μετά φταίει ο δολοφόνος...)
  • Η αρχική απορία "τι κάνει η Μαριλίζα στο Υγείας;" μένει να λυθεί εν καιρώ, αφού πρόκειται για μία δυναμική τεχνοκράτισσα που όπως λέγεται, μπορεί να βάλει τάξη στη δημόσια Υγεία.
  • Το μόνιμο πρόβλημα που ακούει στο όνομα "Βενιζέλος", άρχισε τα τσαλίμια του (ως συνήθως) και έτσι του ανατέθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ ο ίδιος είχε άλλα όνειρα. Ήθελε να ακολουθήσει τη διδυμούλα του... Προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Μπένυ είχαμε μετατόπιση υπουργών…
  • Ο Πάγκαλος που αν επιχειρήσουμε μία αντιστοιχία με στελέχη της ΝΔ, είναι ο Σουφλιάς του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος. Ελπίζω ο ρόλος του να είναι αποκλειστικά και μόνο εποπτικός. Αυτή την κίνηση του Παπανδρέου πάντως, αδυνατώ να την κατανοήσω, όχι τόσο για την επιλογή του εν λόγω προσώπου, όσο για την ύπαρξη θέσης αντιπροέδρου, ενώ υπάρχει ήδη ισχυρό Πρωθυπουργικο γραφείο.
  • Τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον Παπανδρέου με βάση το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ αξιόλογα και ελπίζω να μην ακολουθήσουν Ρουσοπούλιες τακτικές (συγνώμη για την προσβολή), αν και ο Παπανδρέου δεν είναι Καραμανλής.
  • Σε γενικές γραμμές το νέο συμβούλιο δεν με ενθουσίασε, πίστευα ότι από πλευράς προσώπων θα ήταν πολύ πιο ψαγμένο, όσον αφορά στα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Υγείας.
  • Εύχομαι καλή δουλειά και θυμίζω απλά, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.
  • Αν αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να μαζέψει έστω και ελάχιστα το δημόσιο χρέος, αν δεν προδώσει τις ελπίδες μας, αν βελτιώσει και εκσυγχρονίσει έστω και λίγο το κράτος και αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επιτρέψει προσωπικές πολιτικές, τότε είναι σίγουρο ότι η χώρα θα αρχίσει να κάνει βήματα μπροστά. (4 μεγάλα Αν)
  • Προς το παρόν ο Παπανδρέου έχει την αμέριστη εμπιστοσύνη μας.

10 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Όταν ακόμα και εσύ έχεις επιφυλάξεις για την κυβέρνηση που έφτιαξε ο Γιώργος... περιτεύει να πως τη δική μου άποψη...
Κουράγιο συντρόφισα... κι αυτό θα περάσει!

Τσούγδω είπε...

Συμβιβάστηκε και αυτό δε μου άρεσε καθόλου... Τους δελφίνους τους βόλεψε. Άντε να δούμε.

monahikoslikos είπε...

γι αυτό μ΄ αρέσεις γιατί είσαι καθαρή και χωρίς υστεροβουλίες...

tsaousa είπε...

Εγώ συμφωνώ με τους υφυπουργούς στη Θεσσαλονίκη. Θέλει κέντρο ελέγχου και στη Β. Ελλάδα. Καλά κάνει.

αθεόφοβος είπε...

Για τους οικολόγους έγραψα σήμερα ποστ.
Για τον Πάγκαλο θεωρώ ότι ήταν ακρως επιτυχής η τοποθέτηση του στην εποπτεία του έργου των υπουργών.
Φαντάζεσαι τι έχει να ακούσει όποιος κάνει καμιά μαλακία από το απύλωτο στόμα του Παγκαλου;

Τσούγδω είπε...

@Λύκε,
Νομίζεις! χαχαχα

@Τσαούσα
Η αλήθεια είναι ότι μου φαίνεται αρκετά "ξένο" αυτό, αλλά λογικά κάτι παραπάνω ξέρει για να το κάνει ο Παπανδρέου.

@Αθεόφοβε
Από αυτή την άποψη συμφωνώ κι εγώ, αλλά και πάλι... Δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπάρχει αντιπρόεδρος. Το μυαλό μου κατευθείαν πηγαίνει στο "υπαρχηγός" και δε μου αρέσει η σκέψη, οτι το Νο2 θεωρητικά είναι ο Πάγκαλος.

ασημωνης είπε...

Η καραμπολα στην οποια ναφερθηκες δεν μου αρεσε καθολου και μενα.....
(ασχετο, παρομοιο σχολιο εκανα πριν μερες σε αυτη την αναρτηση, αλλα δεν το βλεπω...)

Τσούγδω είπε...

@Ασημώνη

Σοβαρά μιλάς; Όπως καταλαβαίνεις, δεν τίθεται θέμα διαγραφής σχολίου... Τι να σου πω, είσαι σίγουρος οτι έκανες σχόλιο;

Ανώνυμος είπε...

Το να συνδυάσεις την τιμιότητα των των προσώπων, την αποδοτικότητα τους, την πολιτική τους ιστορία, την πίστη τους σ΄αυτά που θεωρείς προτεραιότητες αλλά και την επιλογή των ψηφοφόρων στα πρόσωπα,
είναι μια διαδικασία καθόλου εύκολη και που για κάθε κυβέρνηση κρίνεται όχι με την ανακοίνωση των ονομάτων αλλά με τα αποτελέσματά της μετά από καιρό.
Για κάθε πολιτική κίνηση θεωρώ ότι υπάρχει σκεπτικό, που δικαιώνεται ή όχι την ώρα του απολογισμού.

Καλημερούδια :)

Τσούγδω είπε...

Συμφωνώ απόλυτα.
Εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε!

Την καλησπέρα μου!