13 Σεπτεμβρίου 2009

Η συνέντευξη Τύπου του Παπανδρέου σε Σφηνάκια

  • Ήταν ένας Παπανδρέου. Πειστικός, αποφασισμένος και με όραμα.
  • Με έκανε να χαμογελάσω, να ελπίσω σε καλύτερες μέρες που έρχονται, σε βαθιές τομές, σε ένα λειτουργικό κράτος.
  • Οι ερωτήσεις ήταν αναμενόμενες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν και βατές. Επικεντρωμένες κατά βάση στην οικονομία, έδωσαν τη δυνατότητα στον Παπανδρέου να ράψει τα στόματα όσων λένε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σαφείς θέσεις και προτάσεις. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ και κυρίως στη φοβερή Λούκα Κατσέλη ότι έχει κάνει πολύ προσεγμένη δουλειά.
  • Είναι γεγονός ότι σε μερικά ερωτήματα, απέφυγε να απαντήσει ή αρκέστηκε σε γενικολογίες. Θα μπορούσα κάτι τέτοιο να το δικαιολογήσω, λέγοντας ότι δεν έχει επαρκή εικόνα της κατάστασης (έλλειμμα, κατάσταση ασφαλιστικών ταμείων κτλ), αλλά δε θα το κάνω, γιατί πρέπει να έχει επαρκή εικόνα. Οπότε λαμβάνω ως δεδομένο ότι υπάρχουν νεφελώδεις ζώνες στην πολιτική που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, γεγονός αναμενόμενο κατ' εμέ.
  • Ο Παπανδρέου όμως απάντησε στην πλειονότητα των ερωτήσεων, οι οποίες δεν περιορίστηκαν μόνο σε 25 ερωτήσεις από φίλα προσκείμενα Μέσα, πειστικά, χωρίς περιττούς λαϊκισμούς και χωρίς να υψώνει τη φωνή για να καλύψει την τυχόν ανεπάρκεια επιχειρημάτων, όπως κάνει ο επικοινωνιακά πολύς, αλλά πολιτικά λίγος Καραμανλής.
  • Η εικόνα στην αίθουσα, δε θύμιζε χάβρα πολιτικών στελεχών, που πίστευαν ότι βρισκόντουσαν σε γήπεδο, όπως στην αντίστοιχη συνέντευξη τύπου του Καραμανλή.
  • Ο Βενιζέλος από κάτω είναι η αλήθεια ότι προσπάθησε πολύ να χαμογελάει και να το παίζει άνετος...
  • Ακούγεται τις τελευταίες μέρες ότι ο Παπανδρέου θέλει να τον τοποθετήσει σε μία τιμητική θέση (πχ Πρόεδρος της Βουλής) για να τον βγάλει από τα πόδια του.
  • Ελπίζω να είναι ψέμα. Θα ήταν εγκληματικό κάτι τέτοιο. Ο Βενιζέλος μετά την ήττα του, ότι και αν έκανε πριν, σιωπά. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι ένας άνθρωπος με κατάρτιση, γλώσσα που τσακίζει κόκαλα και ένας από τους καλύτερους ρήτορες.
  • Η τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου της Βουλής θα ήταν μία κίνηση ρεβανσισμού και ο πολιτικός του ευνουχισμός. Κάτι τέτοιο θα το καταδίκαζε και ο πιο σκληροπυρηνικός Παπανδρεϊκός.
  • Δε θα διαφωνήσω με όσους λένε ότι πολλά από αυτά που περιέγραψε ο Παπανδρέου, έμοιαζαν ουτοπικά, πολύ καλά για να είναι αληθινά. Έμοιαζαν να απευθύνονται σε Σουηδούς ή Δανούς πολίτες. Αλλά εμένα με έκαναν να ελπίζω ότι υπάρχει διέξοδος από το τέλμα, ότι είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει να τα κάνει πραγματικότητα.
  • Το να δίνεις όραμα στο λαό, δεν είναι κάτι περιττό, όπως πολλοί νομίζουν. Έχουμε ανάγκη από όραμα, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στα καλύτερα που έρχονται, έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από τη μιζέρια.
  • Όλοι ξέρουμε ότι θαύματα δε γίνονται, ούτε η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με βελούδινες αλλαγές, από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σαν λαός μέσα στην κατήφεια και στην απαισιοδοξία.
  • Ο Παπανδρέου έχει δημιουργήσει σε όλους εμάς που τον πιστεύουμε και τον στηρίζουμε, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά ακόμη και όταν ήταν κάτω και οι άλλοι τον χτυπούσαν σα χταπόδι, μεγάλες προσδοκίες. Και επειδή έχουμε χορτάσει υποσχέσεις στην πολιτική, θα είμαστε οι πρώτοι που θα βρει απέναντί του, αν μας απογοητεύσει. Και αυτό το ξέρει και ο ίδιος.

12 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Ήταν πολύ καλός για να ναι κι αληθινός κι αυτό με τρομάζει....
Αλλά κοντός ψαλμός...

tsaousa είπε...

Αηαπητή Τσούγδω με έβγαλες από τον κόπο να αναφερθώ στο θέμα. Άσε που τόσο καλά δεν θα το έγραφα.

Για τον Βενιζέλο πιστεύω επίσης ότι ειναι καλός ρήτορας (αν και αυτό δεν είναι αρκετό στην πολιτική πράξη) θα μπορούσε να κάνει έργο σε μια σωστή θέση, αρκεί να απαλλαχθεί από το σύνδρομο "χαλίφης στη θέση του χαλίφη". Πιστεύω πως όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, με λίγη προσπάθεια θα το καταφέρει.

Θα μου επιτρέψεις να απαντήσω στον Μοναχικό Λύκο που εκτιμώ ιδιαίτερα;
Καλέ μου λύκε, όντως ενέπνευσε σοβαρή ελπίδα ο Παπανδρέου, αλλά όπως λες, κοντος ψαλμός και όπως λέει η Τσούγδω, πρώτοι εμείς του την έχουμε στημένη αν περεκλίνει. Στο χέρι μας είναι.

monahikoslikos είπε...

άρα είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου...

πρεσβυωψ είπε...

Μάλλον επειδή είμαι απο άλλο ανέκδοτο, δεν με έπεισε καθόλου. Επιμένω ΣΥΡΙΖΑ αν και τα κάνανε σκ.... Πιστεύω ότι θα δούμε άσπρη μέρα εμείς της μεσαίας και κάτω τάξης, αν η αριστερά στο σύνολό της φτάσει το 15-20%.
πρεσβύωψ

Τσούγδω είπε...

@ Λύκε, Τσαούσα

Βρισκόμαστε και οι 3 στην ίδια πλευρά του λόφου λοιπόν και είμαστε έτοιμοι να χουμήξουμε!
(Θα συμφωνήσω απόλυτα για τον Μπένυ Τσαούσα μου)

@Πρεσβύωπα,
αρχικά καλώς ήρθες! Θα προτιμούσα να άκουγα "επιμένω αριστερά". Όντως ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει σκ... και ευτυχώς ή δυστυχώς κρίνεται γι' αυτό. Το μεγάλο λάθος έγινε πριν 2 χρόνια, όταν ο Κουβέλης παραμερίστηκε.
Αν δεν υπήρχε αυτός ο εμφύλιος σπαραγμός στην αριστερά με 100 κόμματα και συνιστώσες και δεν αρκούνταν ένα μεγάλο μέρος της, στη στείρα άρνηση, τότε να είσαι σίγουρος ότι το 20% θα το είχε στο τσεπάκι.

tsaousa είπε...

Είναι ωραία να έχεις καλή παρέα στον λόφο.


Ο ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν απέδειξε ότι δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα. Κι αυτό θα το πληρώσει ακριβά. Δυστυχώς.

ασημωνης είπε...

Πολυ καλα τα ειπες παλι...αι συμφωνω και γω πως μοιαζουν πολυ καλα για να ειναι αληθινα αυτα που ειπε ο Γιωργος (παει το Γιωργακης , ειδες;;;)
Απο την αλλη ομως αξιζει να πιστεψεις σε ενα ονειρο, κι ας ειναι η φωτια του να σε καψει....

Ανώνυμος είπε...

Κάντε χώρο ρε εσείς κι ανεβαίνουν στο λόφο μιλούνια....
Ή που θα την δούμε παρέα την ανατολή από ΄δω πάνω, ή που θα πεθάνουμε απολαμβάνοντας μόνο ....δύσεις.

Τσαούσα αν "περεκλίνει" μαρή, θα του γαμήσω τον Ραγκούση που τον έκανε :))

αθεόφοβος είπε...

Όπως γράφω και στο σημερινό μου ποστ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ,ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
http://atheofobos2.blogspot.com/2009/09/blog-post.html
θεωρώ την εκλογή του ΠΑΣΟΚ αναπόφευκτη.
Ουσιαστικά δε είναι και η μοναδική ελπίδα για να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα που μας έχει οδηγήσει ο Καραμανλής ο Βους,κατά Καλαϊτζή.

Τσούγδω είπε...

@Ασημώνη

Όλοι το ξέρουμε ότι ήταν πολύ καλά για να είναι αληθινά, αλλά παραδόξως, δε μας πολυπειράζει...

@Φοράδα στ'αλώνι

Έλα βιάσου σου έχουμε φυλάξει καλή θέση!

@Αθεόφοβε

Δε θα χαρακτήριζα την εκλογή του ΠΑΣΟΚ αναπόφευκτη, μάλλον αναγκαία είναι...

Στέλιος είπε...

Δεν νομίζω ότι η θέση του προέδρου της Βουλής θα ήταν απαξιωτική για τον Βενιζέλο. Ενώ ως υπουργός δεν επέδειξε σημαντικό έργο (η αναθεώρησή του ως Υπ.Δικαιοσύνης ήταν ατυχέστατη ενώ ως Υπ.Πολιτισμού άφησε να αιωρείται το φαγοπότι της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη από Παπαγεωργόπουλο κλπ), ως Πρόεδρος Βουλής θα μπορούσε να αξιοποιήσει το επιστημονικό του κύρος. Εξάλου εξαρτάται από τον ίδιο να το δεχτεί.

Στέλιος είπε...

Σε ό,τι αφορά στο αν τα όσα είπε ο Παπανδρέου ήταν "πολύ καλά για να είναι αληθινά", έχω να πω το εξής: κααλύτερα να μας πει 10 πράγματα και να πραγματοποιήσει τα 5 προς όφελος του κοσμάκη, παρά να πει 20 και να μην κάνει τίποτε όπως ο απερχόμενος!