14 Σεπτεμβρίου 2008

Γιώργος Παπανδρέου-Συνέντευξη Τύπου

  • Αρχικά να πω ότι είμαι πλήρως ικανοποιημένη από τη συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ειδικά αν τη δούμε σε αντιδιαστολή με τη συνέντευξη του Καραμανλή.
  • Δε μου κάνει καμία εντύπωση που αρκετοί δε σχολιάζουν το περιεχόμενο των λεγομένων του, αλλά την έκφραση του προσώπου του και το γεγονός ότι κόμπιαζε (δεν κοίταξε ούτε μία στιγμή σημειώσεις κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων). Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από πολλούς, όπως είμαι σίγουρη ότι δημοσιογραφικά κατακάθια, θα θεωρήσουν ως συνήθως, αποτυχία τη συνέντευξη και θα σχολιάσουν ότι ο Παπανδρέου δεν έπεισε. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν και δημοσκοπήσεις έτοιμες να βγουν αύριο που θα δείχνουν δυσαρέσκεια.
  • Πρέπει να πω ότι αλγεινή εντύπωση μου έκανε ένα πλάνο του Βενιζέλου, ο οποίος έκανε έναν μορφασμό περίεργο κουνώντας το κεφάλι του σα να λέει "τι μας λέει τώρα". Δε μου άρεσε καθόλου μα καθόλου αυτή η εικόνα. Πάντως "περίεργο" που η κάμερα της ΕΡΤ έπιασε το μορφασμό.
  • Επίσης εντύπωση μου έκαναν τα συνεχή προβλήματα με τον ήχο, σε περιπτώσεις που ο Παπανδρέου είχε πάρει φόρα, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν ούτε μία στιγμή στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού.
  • Όσον αφορά τα λεγόμενά του. Τρια σημεία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Η θέση του για την παιδεία, η θέση του για τους αγρότες και η θεμιτή εμμονή του στην πράσινη ανάπτυξη.. Διατύπωσε πρωτοποριακές και ρηξικέλευθες ιδέες.
  • Θα αναφερθώ στις προτάσεις του για την παιδεία που πραγματικά με εντυπωσίασαν. Όπως είπε, ένα παιδί στα 15 του δεν είναι ώριμο ώστε να επιλέξει το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθεί. Πρέπει τα πανεπιστήμια να είναι εκείνα που θα επιλέγουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φοιτητών που θέλουν και όχι το υπουργείο που θα καθορίζει πόσοι φοιτητές θα μπούνε σε κάθε σχολή, ούτε οι Πανελλήνιες που έχουν ως χαρακτηριστικό "εγώ είμαι καλύτερος από τον άλλον". Θα πρέπει το παιδί να μπαίνει σε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και το ίδιο να επιλέγει με ποιόν κλάδο θα ασχοληθεί (αφού έχει έρθει σε επαφή με το αντικείμενο) και να μπορεί να συνδυάζει διάφορες ειδικότητες, έτσι ώστε να μη βγαίνουν τυποποιημένοι απόφοιτοι, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι. Ως παράδειγμα έφερε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου κάποιος θα μπορούσε να αποφασίσει κατά τη διάρκεια της φοίτησής του με τι θα ασχοληθεί, πχ παιδαγωγικά και να συνδυάσει αυτή του την επιλογή με κάτι άλλο, πχ κοινωνιολογία, ψυχολογία (πάντα κατ' επιλογή), έτσι ώστε να μην υπάρχει η επαγγελματική τυποποίηση. Δε ξέρω κατά πόσο απέδωσα σωστά τις προτάσεις Παπανδρέου για την παιδεία, αλλά με βρίσκουν 100% σύμφωνη.
  • Και επειδή συνέντευξη χωρίς γραφικούς δημοσιογράφους δε γίνεται, είχαμε και μία ερώτηση άκρως προσβλητική, που λίγο πολύ έλεγε "θεωρείτε ότι η πτώση από το ποδήλατο σηματοδοτεί την ωρίμανση και την αλλαγή από Γιωργάκης σε Γιώργος"; Ο Παπανδρέου απάντησε με ευγένια, σε αντίθεση να θυμίσω με τον Πρωθυπουργό, που σε ερώτηση που δε τον έθιγε προσωπικά, έβαλε τα γέλια και σκούντησε τον Ρουσόπουλο, ειρωνευόμενος τη δημοσιογράφο.
  • Επίσης αρκετές φορές εισέπραξε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, σε αντίθεση με τον Καραμανλή.
  • Από εκεί και πέρα δε νομίζω να περίμενε κανείς να σχολιάσει το οτιδήποτε για τον Σημίτη ή το Βενιζέλο. Ο Παπανδρέου έχει μιλήσει με πράξεις και έχει διαγράψει το Σημίτη, αυτό αρκεί. Το οτιδήποτε και αν έλεγε γι' αυτά τα πρόσωπα θα εθεωρείτο κίνηση ρεβανσισμού.
  • Για όσους περίμεναν ότι θα αναφερθεί σε εξωθεσμικά κέντρα, ΔΟΛ κτλ, για άλλη μία φορά δε τους έκανε τη χάρη, αλλά έδωσε μία καθ' όλα σωστή απάντηση. Δε μπορεί να ποινικοποιείται η επιχειρηματική δράση, αλλά επίσης δε μπορεί επιχειρηματίες να είναι και πολιτικοί (και να κάνουν παρεμβάσεις) καθώς επίσης πολιτικοί να είναι και επιχειρηματίες.
  • Επίσης με την ατάκα "δεν κάνουμε συμβιβασμούς με συμβιβασμένους", θεωρώ οτι έδωσε την καλύτερη απάντηση σε σενάρια συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • Τέλος στη συνέντευξη είδαμε να μιλάει ο Παπανδρέου, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην αντίστοιχη του Καραμανλή, είδαμε να μιλάει ο Καραμανλής, υπάλληλος του Ρουσόπουλου και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

3 σχόλια:

Basil Lucas είπε...

Πολύ σωστή! Συμφωνώ με ότι έγραψες!

Το όλο "πρόβλημα" με τον ήχο ήταν πολύ "περίεργο". Κι ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε σε μια από τις αρκετές περιπτώσεις που τα μικρόφωνα κάνανε "τα δικά τους" , ότι "συμβαίνει όποτε ανεβάζω τους τόνους" ...

monahikoslikos είπε...

εύχομαι να δικαιωθούν οι εκτιμήσεις σου. τα άλλα τα είπαμε.

Τσούγδω είπε...

@νομικάριε
Περίεργο, αλλά δεν τον επηρέασε, ούτε οι συνεχείς διακοπές τον έκαναν να χάσει τον ειρμό του.

@Λύκε, δεν κάνω εκτιμήσεις και κατάλαβες ότι συμφωνώ πως είναι αρκετά τα στελέχη που πρέπει να απομακρυνθούν πάραυτα από θέσεις κλειδιά, για να μην πω από το κόμμα. Να σου αναφέρω ενδεικτικά ότι τα μόνα άτομα στο "σκιώδες υπουργικό συμβούλιο" με των οποίων την παρουσία συμφωνώ, είναι η Κατσέλη και ο Καστανίδης, άντε και η Διαμαντοπούλου σε άλλο πόστο.