28 Νοεμβρίου 2014

Who are these people?


Το ΠΑΣΟΚ εχθές εξέδωσε μία ανακοίνωση υπογεγραμμένη από τον διαστημικό αριθμό των 7 (επτά ολογράφως) βουλευτών οι οποίοι στηρίζουν το μόρφωμα "Δημοκρατική Παράταξη". Αμέσως μετά ξεκίνησε μία καμπάνια (;) με κεντρικό σύνθημα το γνωστό καραμανλικό (!) τσιτάτο "Καθαρές κουβέντες". Στο πάνω μέρος των διαφόρων εικόνων διακρίνει κανείς το ευειδές νέο logo της παράταξης που ακούει στο όνομα "ΠΑΣΟΚ, ΥΓ: Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη". Το όνομα αυτό αναμένεται να προκαλέσει την οργή προσωρινών μεγαλοστελεχών του εν λόγω μορφώματος καθώς έχει μέσα τον επάρατο όρο "πασοκ". Ο επάρατος όρος "πασοκ" είναι ο όρος τον οποίο προσπαθούν να ξεφορτωθούν, χωρίς όμως ακριβώς να ... ξεφορτωθούν, καθώς δε θέλουν μεν να είναι πασοκ, αλλά θέλουν και τα όποια ποσοστά μπορεί να φέρει το brand αυτό, καθώς ποντάρουν και σε ψήφους μη φίλων και συγγενών τους.

Αναρωτιέται κανείς εύλογα λοιπόν, ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι, που απαρτίζουν το εν λόγω μόρφωμα. Ποια είναι αυτά τα άτομα που ξαφνικά βρέθηκαν να κάνουν κουμάντο σε μία ιστορική παράταξη και που περιφέρουν την παντογνωσία τους εδώ κι εκεί χωρίς να έχουν συναίσθηση οτι εκπροσωπούν ένα κόμμα με βαρύ όνομα; Πού πήγαν τα "ιστορικά" στελέχη του κόμματος αυτού; Τα "δυνατά" ονόματα; Πώς γίνεται το πιο αναγνωρίσιμο στέλεχος του κόμματος αυτή τη στιγμή μετά τον Πρόεδρο να είναι το μέλος της ομάδας των αρίστων διαπραγματευτών, Χρήστος Πρωτόπαπας;

Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχω την ειλικρινή απορία: τι κατάλαβαν τελικά όλα αυτά τα στελέχη που το 2012 έκαναν πίσω και χάρισαν την προεδρία στον χαρισματικό Ευάγγελο, παρέχοντάς του μάλιστα στήριξη και τεκμηριώνοντας την επιλογή τους αυτή με δυο επιχειρήματα που από τότε προκαλούσαν τον γέλωτα. Να σας τα θυμίσω σε περίπτωση που τα ξεχάσατε: α) Μόνο έτσι θα διασφαλίζονταν η ενότητα και β) μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα είχε τη βέλτιστη εκλογική απόδοση. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν ελπίζω μέχρι σήμερα να έχουν καταλάβει οτι έκαναν ένα τραγικό λάθος, το οποίο έβλαψε όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ κάτι που είναι μικρής σημασίας, αλλά κυρίως τη χώρα, καθιστώντας έναν άνθρωπο με μόνο προσόν τη ρητορική του δεινότητα, τον Νο2 σε μία κυβέρνηση της οποίας γνώριζαν οτι θα ηγείτο ενας (ακρο)δεξιός τυχοδιώκτης.

Αναρωτιέμαι αυτοί οι άνθρωποι που απο το 2012 μέχρι σήμερα ψάχνονται σε ανθυποκόμματα, φορείς, οργανώσεις των 50βάλε ατόμων, ομάδες προβληματισμού και δίκτυα, κατάλαβαν οτι καμία από αυτές τις δομές δε θα μπορέσει να υποκαταστήσει εύκολα το ΠΑΣΟΚ καθώς είναι απόλυτα ευκαιριακές χωρίς βαθιές ρίζες και αναφορές στην κοινωνία; Κατάλαβαν οτι μέσα στην κρίση δεν μπορείς να χτίσεις κεντροαριστερές κοινωνικές συμμαχίες από την αρχή; Κατάλαβαν οτι οι μόνες συμμαχίες που μπορούν να χτίσουν από την αρχή είναι ελιτίστικου τύπου;
Από το 2012 και μετά έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει τόσα πρότζεκτ, με τελευταίο τη γλυκιά προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη, νομίζω έχει έρθει η στιγμή της συνειδητοποίησης, της αυτοκριτικής και ίσως της επανενεργοποίησης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εγκληματίσει σαν κόμμα. Τα στελέχη του και οι εκάστοτε πρόεδροί του είναι υπόλογοι για πολλά. Για σκάνδαλα, για τη διαχείριση των οικονομικών, για ρουσφέτια, για τη μη θωράκιση της κοινωνίας και της χώρας. Για τη μη σοβαρότητα που επέδειξαν στο δύσκολο έργο που ακούει στο όνομα "διακυβέρνηση της χώρας". Παρ' όλα αυτά παραμένει το πιο γερό brand στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το κόμμα αυτή τη στιγμή είναι ενα σαπάκι, ένα περιφερόμενο κουφάρι που δεν έχει ξεψυχήσει, αλλά είναι και η μόνη ελπίδα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Καμία διαδικασία όμως δεν μπορεί να προχωρήσει με αρπακολλατζίδικο τρόπο ή με "γιούρια να αλλάξει η ηγεσία", αν δεν γίνει πρώτα αυτοκριτική απ' όλους και για όλα. Αν δεν επισημανθούν λάθη κι εάν δεν υπάρξει νέο όραμα.

Ο κόσμος της σοσιαλδημοκρατίας, ή αν κάποιοι το προτιμούν, της κεντροαριστεράς, έχει βαρεθεί να περιφέρεται ανέστιος προσπαθώντας να στεγαστεί κάπου πολιτικά κάνοντας υπερβολικούς ιδεολογικούς συμβιβασμούς, απλά επειδή μία ομάδα ατόμων που δεν έχουν καμία ιδεολογία, έχει βρεθεί εξαιτίας της ατολμίας στελεχών να κάνει κουμάντο στον τέως ισχυρό κεντροαριστερό πόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: