13 Σεπτεμβρίου 2012

Όσο εμείς αηδιάζουμε με τη ΧΑ, υπάρχουν άλλοι που εμπνέονται

Μέρες τώρα είχα στο μυαλό μου να γράψω ένα κείμενο για τη Χρυσή Αυγή, τη δράση της και το μέλλον της έτσι όπως το βλέπω εγώ. Όχι οτι δεν έχει χυθεί άπειρο μελάνι για το θέμα, αλλά σχεδόν τίποτα δεν με κάλυπτε. Ελιτίστικες αναλύσεις που επικεντρώνουν κυρίως στο "είναι φασίστες, ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να το καταλάβει". Ανήρτησε σήμερα λοιπόν η Παραπολιτική ένα κείμενο με τίτλο "Το πρόβλημα είναι οτι η Χρυσή Αυγή έχει δίκιο" το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει πολλά επικριτικά σχόλια και με το οποίο τυχαίνει να συμφωνώ.
Και συμφωνώ διότι έχω βαρεθεί πραγματικά να διαβάζω για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και τον Χίτλερ... Σίγουρα η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει, αλλά δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά να ψάχνουμε να βρούμε ένα ιστορικό κουστουμάκι για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε το παρόν και να προβλέψουμε το μέλλον, οι συνθήκες και οι εποχές διαφέρουν. Η δε ιστορία δεν είναι κύκλος, είναι αρμονική συνάρτηση που παρουσιάζει ανά περιόδους ακρότατα.

Αντί λοιπόν να επικεντρώνουμε σε ιστορικά παραδείγματα που πιστεύουμε οτι μπορούν να περιγράψουν τη σύγχρονη πραγματικότητα μπορούμε να μιλήσουμε με γεγονότα που όλοι έχουμε ζήσει. Μπορούμε να μιλήσουμε για τα 37 χρόνια party με ξένα λεφτά, για την κατάληξη του party που ήταν το Μνημόνιο, για τη δαιμονοποίησή του, για τα σενάρια συνωμοσίας που υιοθετήθηκαν από μικρές και μεγάλες πολιτικές παρατάξεις, που γέννησαν τέρατα, για ανεύθυνους καρεκλοκένταυρους πολιτικούς που ρίσκαραν τη σταθερότητα της χώρας για να γίνουν είτε Πρωθυπουργοί είτε Πρόεδροι κομμάτων, για τους αγανακτισμένους της πάνω και της κάτω πλατείας που ενώ συνυπήρχαν τόσο όμορφα πέρυσι το καλοκαίρι, χωρίς να ενδιαφέρονται που οι "κάτω" ζήταγαν άμεση δημοκρατία και οι πάνω πήγαιναν στις συγκεντρώσεις αγανάκτησης με Ελληνικές σημαίες και σημαίες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (!), σε αυτά τα γεγονότα πρέπει να βασιστεί η όποια ανάλυση για την άνοδο της Χρυσής Αυγής κατά την άποψή μου.
Ναι η Αριστερά ήταν η πρώτη που ανέχθηκε τέτοια φαινόμενα, που σφιχταγκαλιάστηκε με τους Χρυσαυγοακραίους πέρυσι στο Σύνταγμα, γιατί δεν τους ενδιέφερε οτι ήταν φασίστες τότε, αλλά οτι κατηγορούσαν το Μνημόνιο και ήθελαν να κάψουν το μπουρδέλο τη Βουλή. Και τα δυο άκρα πάντως δεν μπορούν να έχουν παράπονο, τα σφιχταγκάλιασαν και οι πολίτες.

Οι πρόσφατες δράσεις της Χρυσής Αυγής έχουν πυροδοτήσει νέο κύκλο συζητήσεων. Αλήθεια, τι είχε υποσχεθεί η Χρυσή Αυγή στους ψηφοφόρους της; Φαίνεται σ' εσάς ανακόλουθη; Κάθε άλλο...
Το κόμμα αυτό δεν στόχευε και δεν στοχεύει μόνο στους φασίστες, στοχεύει στους πολίτες που επιθυμούν τάξη και ασφάλεια και που βλέπουν οτι κράτος δεν υπάρχει, βούληση δεν υπάρχει, αστυνομία δεν υπάρχει.
Όταν η Χρυσή Αυγή κάνει μία δράση στους 100 πολίτες οι 50 θα πουν "φασίστες", οι 30 θα κοιτάξουν με αποτροπιασμό αλλά και με ενδιαφέρον παράλληλα σκεπτόμενοι οτι εκεί που δεν υπάρχει κράτος υπάρχει Χρυσή Αυγή και οι 20 μπορεί και να γουστάρουν.

Ελοχεύει ο κίνδυνος η Χρυσή Αυγή να γίνει μόδα. Το καλοκαίρι δεν ξέρω πόσες φορές άκουσα "κάτι παιδιά Χρυσαυγίτες" που στο παρελθόν δεν υπήρχε περίπτωση να το ακούσω. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν με υπερηφάνεια οτι ανήκουν στον χώρο , που φοράνε t-shirt "Χρυσή Αυγή" που χτυπάνε tattoo σβάστιγγες...

Ναι οι άνθρωποι είναι φασίστες, ναι είναι επικίνδυνοι και όσο παίρνουν αέρα από την αποδοχή διαφόρων πράξεών τους τόσο θα κάνουν περισσότερα. Εδώ έβγαλαν ανακοινώσεις οτι η Νατάσα Μποφίλιου που είχε κάνει κάποιες δηλώσεις ήταν ανεπιθύμητη στον χώρο συναυλίας της και η συναυλία έγινε με αστυνομική προστασία (!).

Αλλά δυστυχώς όσο άλλες πράξεις υποκατάστασης του κράτους από τη Χρυσή Αυγή λαμβάνουν χώρα, τόσο οι πολίτες θα αρχίσουν να δικαιολογούν άλλες ενέργειές της, γιατί "επιτέλους κάποιος βάζει τάξη". Καιρός να βγούμε από αυτή την ελιτίστικη διάθεση του καναπέ του παρελθόντος και να δούμε τι συμβαίνει, πριν η Χρυσή Αυγή γίνει μόδα, γιατί τότε θα είναι πολύ αργά... Τότε θα ξυπνησουμε ξαφνικά και θα δούμε οτι νέα παιδιά, εντάσσονται σε αυτό που ορισμένοι αρέσκονται να αποκαλούν "συμμορία" νομίζοντας οτι κάνουν κάτι για τη χώρα.

Με βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις που διαβάζουν 500 άτομα, με δηλώσεις πολιτικών που στα μάτια του κόσμου είναι αναξιόπιστοι, με το να μιλούν "για τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής" την ώρα που η ΧΑ κάνει με τον τρόπο της τη δουλειά του κράτους, δεν θα πετύχουν τίποτα.
Αν η αστυνομία έκανε τη δουλειά της, αν υπήρχαν μηχανισμοί, αν αντιμετωπιζόταν αποτελεσματικά η λαθρομετανάστευση η Χρυσή Αυγή δεν θα υπήρχε.

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής που στις δημοσκοπήσεις λέγεται οτι έχει αγγίξει διψήφιο ποσοστό μπορεί να εξηγηθεί με ένα απλό τοπικό παράδειγμα. Κέντρο Αθήνας, Άγιος Παντελεήμονας, η Χρυσή Αυγή στις δημοτικές εκλογές παίρνει μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί; Γιατί η περιοχή είχε προβλήματα, όλοι κώφευαν, την είχαν παρατήσει στο έλεος του Θεού, η Αριστερά έκανε οτι δεν υπήρχε πρόβλημα μετανάστευσης, προσπαθούσε να εξηγήσει σε αγανακτισμένους κατοίκους με ψυχραιμία πώς έχουν τα πράγματα με τους μετανάστες, αλλά οι κάτοικοι γνώριζαν, το ζούσαν κάθε μέρα, όχι όπως τα κλιμάκια κομμάτων της Αριστεράς, ή χομπίστες σχολιαστές που πήγαιναν μία μέρα έβλεπαν την κατάσταση και έβγαζαν τα συμπεράσματά τους. Και στις δημοτικές εκλογές ήρθε η πρώτη πτώση από τα σύννεφα. Οι κάτοικοι της περιοχής ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή "γιατί μόνο αυτή ενδιαφέρονταν για τα προβλήματά τους κι έκανε κάτι".
Είναι προφανές για όποιον θέλει να καταλάβει, όσο δεν υπάρχει κράτος και η Χρυσή Αυγή το υποκαθιστά, τόσο θα ανεβαίνει από πολίτες οι οποίοι ούτε φασίστες είναι, ούτε ηλίθιοι, απλά βλέπουν οτι ένα κόμμα, φασιστικό; ναι φασιστικό, κάνει κάτι για το πρόβλημά τους.

Δεν έγινα ξαφνικά φαν της Χρυσής Αυγής, προφανώς και με αηδιάζει η δράση της, η πρακτική του "βρήκαμε κενό ας το εκμεταλλευτούμε", αλλά νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε σε άλλη βάση για το θέμα "Χρυσή Αυγή". Μη ξεχνάτε οτι μετά το περιστατικό με τη Λιάνα Κανέλλη και τον αποκλεισμό του κόμματος από τα κανάλια, έλεγαν κάποιοι οτι τώρα ο κόσμος θα καταλάβει τι εστί ΧΑ και θα ξεφουσκώσει... Δεν ξέρω αν έχουν πέσει από το συννεφάκι τους ακόμη... Όσο εμείς αηδιάζουμε, υπάρχουν άλλοι που εμπνέονται.

Η συζήτηση για το εάν η Χρυσή Αυγή είναι παράνομη εγκληματική οργάνωση ή όχι δυστυχώς είναι άκαιρη. Όταν πια είναι ένα κόμμα με διψήφια ποσοστά, εάν προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε να την αντιμετωπίσει έτσι, τότε είναι σχεδόν βέβαιο οτι τα ποσοστά της θα εκτοξευθούν και άλλο και θα βρει άλλους τρόπους να εκφραστεί....

Η λύση είναι μία: Κράτος που να λειτουργεί.

9 σχόλια:

grsalvatore είπε...

Όσο κάνουμε τραμπολίνο στα συννεφάκια μας, τόσο θα πέφτουμε από αυτά με έκπληξη μωρού παιδιού κάθε φορά.

Δεν υπάρχει γιατρειά...

Αλεξιάννα είπε...

Ακριβώς όπως τα είπες! Όσο υφίσταται κενό από πλευρά κράτους, αστυνομίας, ελέγχου λαθρομετανάστευσης, δικαιοσύνης, η αυτοδικία θα βασιλεύει. Και ποιος μπορεί να την επικαλεστεί καλύτερα από αυτή τη "συμμορία" (συγγνώμη που χρησιμοποιώ κλισέ όρο, αλλά τίποτα άλλο δεν ταιριάζει) που την εφάρμοζε, ακόμα και όταν έπαιρνε ποσοστά της τάξης του 0,1%?

Τσούγδω είπε...

@grsalvatore

Δεν είναι μόνο θέμα συννεφακίων, είναι και η άρνηση για απλή ανάλυση της πραγματικότητας χωρίς προσφυγή σε ιστορικά παραδείγματα ή σε περίπλοκους όρους. Υπάρχει μία απαράδεκτα ελιτίστικη διάθεση, μία διάθεση για υπερανάλυση γεγονότων που είναι ιδιαιτέρως απλά.

@ Αλεξιάννα

Ακριβώς, το κακό όμως είναι οτι η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει και... πουλάει.

χ.κ. είπε...

Τα αρθρα σου ειναι παντα τεκμηριωμενα και χωρις κομματικες φανφαρες,εισαι μια μικρη οαση στην καφρηλα της ενημερωσης των ΜΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΩΝ ΓΕΝΙΚΑ.Θα προσθετα οτι συσσωμη η αριστερα και κυριως ο Συριζα ηταν παρεουλα με ολους αυτους τους χρυσαυγητες στην μπαχαλοποιηση της κοινωνιας αντε τωρα που γιγαντωθηκε το θεριο να το μαζεψουν αυτοι που συγονταριζαν τα γιαουρτια και τις καρεκλιες, θα φανε τα γιαουρτια με τις πετρες. γιατι το τερας δεν ελεγχεται πλεον ας προσεχαν με ποιους εκαναν παρεα οι αγανακτησμενοι της πανω και κατω,πλατειας μαζυ με τους πελατες θεατρινους τραγουδιστες και ολων των χορηγουμενων καλλιτεχνων ηρθε η ωρα της ανταποδωσης .

Alekos Ch. είπε...

Η αναφορά σου στο "σφιχταγκάλιασμα" της Αριστεράς με τη ΧΑ πέρσι στο Σύνταγμα είναι τελείως άτοπη. Όποιος ήταν εκέι θα θυμάται ότι δεν υπήρχαν σημαίες και ταμπέλες που θα χώριζαν διακριτά τον κόσμο σε Αριστερούς και Δεξιούς, δικομματικούς και εξωκοινοβουλευτικούς.
Οι συμπεριφορές ήταν αυτές που κρίνονταν. Και τέτοιες ακροδεξιές/ρατσιστικές συμπεριφορές δεν έγιναν ποτέ αποδεκτές αλλά απομονώθηκαν άμεσα όποτε έγιναν αντιληπτές.

Επίσης να σε ενημερώσω ότι η ΧΑ είναι ήδη στη μόδα, δε χρειάζεται να περιμένεις.

Όπως είναι επίσης της μόδας, κυρίως στο νεοφιλελεύθερο χώρο, να προσπαθεί να εξισώσει ώς άκρα την Αριστερά με τους Ναζί.
Άσχετα αν η Αριστερά τα βάζει με τουε "εμίριδες" και η ΧΑ με τους "κακομοίριδες".
Αλλά όπως και να το κάνεις είναι μία βολική εξίσωση, δεν πιστεύεις?

Λες: "Είναι προφανές για όποιον θέλει να καταλάβει, όσο δεν υπάρχει κράτος και η Χρυσή Αυγή το υποκαθιστά, τόσο θα ανεβαίνει από πολίτες οι οποίοι ούτε φασίστες είναι, ούτε ηλίθιοι, απλά βλέπουν οτι ένα κόμμα, φασιστικό; ναι φασιστικό, κάνει κάτι για το πρόβλημά τους".

και: "Το κόμμα αυτό δεν στόχευε και δεν στοχεύει μόνο στους φασίστες, στοχεύει στους πολίτες που επιθυμούν τάξη και ασφάλεια και που βλέπουν οτι κράτος δεν υπάρχει, βούληση δεν υπάρχει, αστυνομία δεν υπάρχει".


Αν το πρόβλημα "των πολιτών που επιθυμούν τάξη και ασφάλεια" είναι ο πάγκος του μετανάστη στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι, το κουρείο του μετανάστη στη Μεταμόρφωση κτλ και επικροτούν το σπάσιμο και το κάψιμο των παραπάνω, όταν ζητούν "να ξεβρωμίσει ο τόπος" και επικροτούν τα μαχαιρώματα των μεταναστών τότε είναι φασίστες με περικεφαλαία. Δε χρειάζεται να τους κρύβουμε ούτε να τους δικαιολογούμε.
Και όταν "οι πολίτες που "επιθυμούν τάξη και ασφάλεια" έχουν χάψει το παραμύθι ότι αυτά είναι τα βασικά τους προβλήματα, τότε είναι και ηλίθιοι.

Τσούγδω είπε...

@ χ.κ.

Δεν νομίζω οτι είχαν συναίσθηση και δεν πρέπει να είμαστε χαιρέκακοι ούτε να το χτυπάμε. Θα το μετανιώνουν για χρόνια, όπως και όλοι μας θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο γι' αυτό που επιτρέψαμε να εκκολαφθεί κάτω από τη μύτη μας.

@Alekos Ch.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά σημαίες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πέρυσι στο Σύνταγμα, αν βρω και το link γιατί το στιγμιότυπο το είχα κάνει print screen εγώ θα σας το ποστάρω. Είχα γράψει κείμενα σχετικά από τότε, δεν το λέω τώρα ξαφνικά.

Όχι δεν πιστεύω πως είναι μία βολική εξίσωση, βολικό είναι όποιον δεν συμφωνεί μαζί μας να τον λέμε "νεοφιλελεύθερο" και καθαρίσαμε. Δεν είναι έτσι όμως. ΠΟΤΕ δεν εξίσωσα την Αριστερά με τα Χρυσά Αυγά, ποτέ. Πάντα τονίζω οτι η Αριστερά πρέπει να προσέχει και ΟΦΕΙΛΕΙ να καταδικάζει πάντα και παντού τη βία και να μη την ανέχεται. Ούτε ταξική βία, ούτε τίποτα, η Αριστερά από την κουλτούρα της και μόνο οφείλει να καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται κι επειδή δεν το κάνει γι' αυτό πολλοί άνθρωποι παίρνουν αποστάσεις από την Ελληνική Αριστερά.

Δεν καταλάβατε ένα πράγμα,δεν τους δικαιολογώ, το σκεπτικό τους προσπαθώ να αναλύσω. Στην Ελληνική κοινωνία το ακροδεξιό στοιχείο είναι ΠΟΛΥ έντονο και το χουντικό, άσχετα αν τόσα χρόνια έβρισκε ζεστασιά στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας ή άλλων μορφωμάτων όπως το ΛΑΟΣ. Υπάρχουν όμως και πολίτες που δεν είναι φασίστες ή ναζί, έχουν όμως αυτό το "ησυχία/τάξη και ασφάλεια" και ο κίνδυνος είναι οτι αυτό τους το παρέχει η Χρυσή Αυγή.

Η Χρυσή Αυγή δουλεύει πολύ ύπουλα και προφανώς έχει χρηματοδότηση. Αν δεν αναλυθεί το γιατί έχει απήχηση και αν δεν κάτσουμε νε σκεφτούμε χωρίς να βρίζουμε και να λέμε τους άλλους ηλίθιους τι είναι αυτό που ωθεί κόσμο στη Χρυσή Αυγή, αν δεν σκεφτούμε πώς θα σταματήσει αυτή η ροή, τότε θα την πατήσουμε πολύ άσχημα.

Ανώνυμος είπε...

Χ.Κ, Συγκυνονουντα δοχεια ειναι φιλε γιαυτο ριχνουν λευκο. Τα ιδια δεν εκαναν και τοτε που κατηγορουσαν τους Συριζαιους για τους τραμπουκισμους και τα γιαουρτια?? και τοτε ποτε δεν καταδικαζαν ποτε αυτους που τα εκαναν!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Τσούγδω και AlekoCh,
τη λέξη "αριστερά", όταν αναφέρεστε σε κόμματα, πρέπει να τη βάζετε σε εισαγωγικά (εκτός αν πιστεύετε ότι είσαι ό,τι δηλώνεις, ή αν το προσδιορίζετε τοπολογικά, πχ σε ποια έδρανα της βουλής κάθονται).
Κατά τα άλλα, η πολιτεία τόσο του ΚΚΕ όσο και του Συριζα, σε όποιους χώρους (πχ ΑΕΙ) ή δραστηριότητες (πχ διαδηλώσεις) έτυχε να έχουν το πάνω χέρι, ήταν ακριβώς όμοια με της χρυσαβγής.
Δεν είναι θεωρία εξίσωσης των άκρων, γιατί πρόκειται για τα ίδια μυαλά με άλλο χρώμα σημαίας.
Εκτός αν υποστηρίζει κανείς ότι οι χούλιγκαν αξιολογούνται διαφορετικά ανάλογα με το χρώμα της φανέλας που υποστηρίζουν.
Πέραν αυτού, μερικές χύμα σκέψεις ακόμα:
- Ο καιρός που έλεγες κάποιον αντικομμουνιστή ή φασίτα και τον απαξίωνες έχει παρέλθει, τουλάχιστον προς το παρόν. Ας ψάξουμε για άλλα επιχειρήματα για να αποστομώνουμε τους αντιπάλους.
- Όταν κάποιος παίζει χωρίς να ακολουθεί τους κανόνε,ς δε μπορείς να τον εξουδετερώσεις επικαλούμενος τους κανόνες
Ειδικά για τον Αλέκο, που φαίνεται να ορίζει την Αριστερά από το με ποιους τα βάζει: δεν τόξερα ότι κακομοίρηδες είναι οι ταξιτζήδες, για να μην πηγαίνουμε πολύ μακριά, κι όχι οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι επίσημα είχαν ταχθεί υπέρ των μεταβολών που προωθούσε ο Ραγκούσης. Αλλά όταν το κόμμα (το Κόμμα) υποτάσσει τις προτεραιότητές του για υπεράπιση των "κακομοίρηδων" στη γενική πολιτική του στρατηγική (όπως ο Στάλιν ας πούμε), τι μένει από την "αριστερωσύνη" του;
Φιλικά,
κμ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη για ολα φταιει η Αριστερα; Ενω τα δυο μεγαλα κομματα που κυβερνησαν δε φερουν καμια απολυτως ευθυνη;
Με τη λογικη σου τσουγδω, εξισου ευθυνη πρεπει να εχει και το ΠΑΣΟΚ που εβαλε το ΛΑΟΣ στην Κυβερνηση, καθως και το σοου Λοβερδου τον Μαιο με τις ιεροδουλες που ειχαν AIDS