20 Ιουλίου 2012

Περιμένοντας τη χρεοκοπία vol2.

Διάβαζα ένα κείμενο που είχα γράψει σχεδόν ένα χρόνο πριν με τίτλο «Περιμένοντας τη χρεοκοπία» και όμως ένα χρόνο μετά, ενώ έχουν μεσολαβήσει 2 εκλογικές αναμετρήσεις, 4 διαφορετικές κυβερνήσεις και 4 διαφορετικοί Πρωθυπουργοί, η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει (θα ήθελα να γράψω "παραμένει στάσιμη" αλλά θα ήταν μία παρατήρηση εκτός τόπου και χρόνου).

Ας δούμε λοιπόν τι έχει αλλάξει. Πλην του PSI δεν έχει συμβεί άλλο κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός που να σχετίζεται με το δημοσιονομικό μας πρόβλημα. Σε επίπεδο κοινωνίας έχουμε την υγιή κατά κάποιους αντίδραση των πολιτών που αποφάσισαν να ενισχύσουν την άκρα δεξιά και την άκρα κατά κάποιους αριστερά (κάποιοι άλλοι μιλούν για κεντροαριστερό Σύριζα λόγω της σωρείας πασοκικών μεταγραφών).

Τίποτε από όσα συζητάμε 3 χρόνια τώρα και λέμε κάθε φορά "είναι η τελευταία μας ευκαιρία" δεν έχει συμβεί. Αποκρατικοποιήσεις; Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε, κοντεύει να παραιτηθεί το μισό συμβούλιο. Περιορισμός του δημοσίου τομέα; Ακόμα συζητάμε αν πρέπει να γίνει έστω και μία απόλυση στο δημόσιο και δε μιλάμε για τυφλές απολύσεις, αλλά σε πρώτη φάση για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Εν ολίγοις ένα χρόνο μετά κι ενώ έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην κοινωνία, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Έχω πάψει να πιστεύω οτι η αδράνεια οφείλεται στην ανικανότητα των πολιτικών μας. Πλέον πιστεύω ακράδαντα οτι μιλάμε για αναποφασιστηκότητα μπροστά στον φόβο για το "μετά" που έρχεται. Κανείς δεν θέλει να βάψει τα χέρια του με αίμα εφόσον βλέπει οτι πλέον έχουμε μπει σε one way road προς τη χρεοκοπία, οπότε έχουν επιλέξει να τα φορτώσουν όλα στο παρελθόν, να μην κάνουν την ύστατη τεράστια προσπάθεια που απαιτείται μπας και τη γλιτώσουμε και περιμένουν στωικά το τέλος.
Προτιμούν να μην το παλέψουν και να την βγάλουν καθαρή, ρίχνοντάς τα στο παρελθόν παρά να χαρακτηριστούν συνυπεύθυνοι για την εξαθλίωση που ούτως ή άλλως θα έρθει.
Εντός ή εκτός ευρώ αυτό που μας περιμένει είναι εφιαλτικό, το θέμα κατ' εμέ ήταν να καταφέρουμε να διατηρηθούμε σε μία συμμαχία διεκδικώντας τουλάχιστον αυτό που χρόνια τώρα λέμε, να αναγνωρίσει δηλαδή η Ευρώπη τα σύνορά μας ως σύνορά της και να επέλθει πλήρης ενοποίηση όχι μόνο νομισματική, έστω κι αν μιλάμε για Ευρώπη δυο ταχυτήτων, κάτι το οποίο μπορεί να ήταν και προσωρινό.

Αυτή βέβαια είναι η δική μου άποψη, μία απομονομένη Ελλάδα, εκτός Ευρωζώνης, που θα έχει χάσει τις μισές της συμμαχίες, με εξαθλιωμένους κατοίκους που θα βγουν στους δρόμους, με φουντωμένα τα άκρα, τη φοβάμαι...

Αυτό που έρχεται το επέλεξαν πολιτικοί και πολίτες, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Θα συνεχίσω να επιμένω οτι το πρώτο Μνημόνιο ήταν μία ευκαιρία, η τελευταία μας, σπαταλήθηκε, η ύστατη εθνική προσπάθεια που θα μπορούσε να είχε γίνει όλον αυτό τον καιρό δεν έγινε ποτέ ή όποτε έγινε μία προσπάθεια, υπονομεύτηκε γιατί προείχε το μικροπολιτικό συμφέρον ατόμων που τελικά ήταν πολύ λίγοι για να καταφέρουν το οτιδήποτε. Τους ενδιέφερε απλά η θέση του καπετάνιου σε ένα βυθιζόμενο πλοίο...

Ελπίζω να γλιτώσουμε τα χειρότερα...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογραφω αν αυτο εχει καποια αξια γιαυτους που υπονοεις (των πολιτων συμπεριλαμβανομενων) αφου και σημερα ειναι ανικανοι να κατανοησουν τι εκαναν για προσωπικους πολιτικους λογους και ανημποροι συναμα να κανουν οτιδηποτε αυτοπαγιδευμενοι στις ιδιες τους τις μπαρουφες που ελεγαν οντως εκτος νυμφονος. Κυριως ομως οι του Πασοκ που τυφλωμενοι απο μισος εκαναν οτι εκαναν για να κανουν τον Σαμαρα Προθυπουργο, τον Τσιπρα αξιωματικη αντιπολιτευση και το Πασοκ τοσο δα μικρουτσικο. Τωρα θα εισπαξουν την αμοιβη τους ολοι και με τοκο.

χ.κ. είπε...

Συμφωνω,το θεμα ειναι οτι εχουν τον τροπο να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα και να ζησουν ανετα εν μεσω χρεωκοπιας,αλοιμονο σεμας που θα την πληρωσουμε αγρια,αλλα φταιμε και εμεις με τις ηλιθιες επιλογες μας ο Γαπ προσπαθησε να κανει κατι με τους [κηπουρους] που εγω θεωρω οτι ηταν κατα πολυ καλλιτεροι απο τους εκλεγμενους αλλα ειχαν πολεμο μεσα και εξω απο το Πασοκ με τα γνωστα αποτελεσματα η λυση ειναι να αναλαβει ο Γαπ γιατι μονον αυτος μπορει αρκει να εχει την απαιτουμενη υποστηρηξη ολοι οι υπολοιποι ειναι ολο λογια και απο τηγανητα τιποτα και το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η επανεκλογη τους.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
Τσούγδω εχω να σου γράψω σχόλιο πάνω από ένα χρόνο.
Μπήκα από περιέργεια ξανά στο ιστολογιό σου.
Βλέπω πάλι μετά από ένα χρόνο την ίδια μνημονιακή επιχειρηματολογία, ωσάν να μην έχεις καταλάβει τίποτα 2 χρόνια τώρα. Προσπαθείς ακόμα να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Θεωρείς ακόμα ότι ο Παπανδρέου έκανε το σωστό, έχεις και το θράσος να λες ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν ευκαιρία. Ούτε καν παραδέχεσαι ότι ήταν η αρχή της καταστροφής που μας έμπλεξε συνειδητά ο Γ.Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου (αυτό το παραδέχτηκε ο Στρος Καν, δεν το λέω εγώ). Ούτε καν παραδέχεσαι ότι η συνταγή της λιτότητας του νεοφιλελευθερισμού οδηγεί στην καταστροφή. Ούτε καν παραδέχεσαι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορούμε να το ξεπληρώσουμε. Ούτε καν παραδέχτηκες ποτέ ότι εκχωρήσαμε την εθνική μας κυριαρχία απ’ το μνημόνιο ευκαιρία, όπως το ονομάζεις, και απ’ την δανειακή σύμβαση, χωρίς μάλιστα να έχουμε υποστεί στρατιωτική ήττα. Ούτε καν παραδέχτηκες ότι η Γερμανοί μας χρωστάνε λεφτά απ’ το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, λεφτά που άμα συμψηφίζονταν με το Ελληνικό χρέος θα μίκραινε κατά πολύ, για να μην πω θα εξαφανιζόταν. Ούτε καν παραδέχεσαι ότι στόχος τους είναι το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου κτλ (άρχισε ήδη).

Τον ίδιο πασοκισμό που άφησα τον βρίσκω πάλι στο ιστολόγιό σου μετά από ένα χρόνο. Τις ίδιες ψευδαισθήσεις που άφησα ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση θα μας σώσει, βρίσκω και τώρα. Εν το μεταξύ οι αυτοκτονίες αυξάνονται, η φτώχια κλιμακώνεται, η ανεργία καλπάζει κτλ, για την υγεία της Μέρκελ και των τραπεζών της Ευρώπης.

Θα μπαίνω στο ιστολόγιό σου μια φορά τον χρόνο για να σε παρακολουθώ.
Θέλω να δω πότε θα έρθει η στιγμή αυτή που θα παραδεχτείτε εσείς οι μνημονιακοί Έλληνες ότι το μνημόνιο μας κατέστρεψε, κάτι που εμείς οι υπόλοιποι γραφικοί το φωνάζαμε απ’ την αρχή, γιατί το είχαμε δει το όνειρο της Ελλάδας του ΔΝΤ και του μνημονίου...

Το θέμα είναι τι φταίμε εμείς οι υπόλοιποι γραφικοί, όπως μας ονομάζετε εσείς οι έξυπνοι μνημονιακοί, που δεν ψηφίσαμε τα μνημονιακά λαμόγια, τους κλέφτες και τους λωποδύτες που μας κατέστρεψαν και τώρα ζητάνε τα ρέστα και μας κουνάνε και το δάχτυλο. Τι φταίω εγώ να υποστώ την ψήφο της tsougdw και της κάθε tsougdw που ψήφισε πάλι αυτούς που μας κατέστρεψαν, ώστε τώρα να μας σώσουν (στον αιώνα τον άπαντα).

Εν πάση περιπτώσει, ας είσαι καλά.

Τσούγδω είπε...

@ χ.κ.

Ο ΓΑΠ έπρεπε να το παλέψει τότε, δεν μπορώ να ξέρω πόσο το πάλεψε, αλλά θα ήθελα να το έχει φτάσει στα άκρα. Τώρα είναι ώρα για άλλους θα πάρει καιρό να αποκατασταθεί το όνομα του ΓΑΠ κάτι το οποίο δεν θα γίνει με τον ηλίθιο τρόπο που διάφοροι παρανοϊκοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν το όνομα του Καραμανλή...

@Ανώνυμος 11:46

Μάλιστα...
Η αρχή της καταστροφής ήταν το Μνημόνιο λοιπόν, για δες τι μαθαίνει κανείς. Καταστραφήκαμε λόγω του Μνημονίου και όχι λόγω της σπατάλης και του τεράστιου χρέους. Το Μνημόνιο ήταν η αιτία και όχι το αποτέλεσμα!

Δυο χρόνια μετά ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ και κανείς δεν έχει πει τι εναλλακτικές είχαμε τότε, μόνο όχι και καταδίκες. Κίνα; Ρωσία;
Αυτό το "μας έμπλεξε συνειδητά" το χρησιμοποιείτε λες και πρόκειται για κάτι σκανδαλώδες. Κρίση χρέους -> τρόποι αντιμετώπισης-> συγκρότηση μηχανισμού με συμμετοχή ΔΝΤ. Αν έχετε καταλάβει το σκληρό πόκερ και τις επιπλέον απαιτήσεις τις έχουν χώρες της ΕΕ των οποίων οι πολίτες μας δανείζουν και θέλουν εγγυήσεις.

Η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική, αλλά φταίει το παρτυ της Μεταπολίτευσης, όχι τα δυο χρόνια που γίνεται απόπειρα να μαζευτούν τα πράγματα. Συγγνώμη αλλά η αντιμνημονιακή μόδα δε μου ταιριάζει. Δε φταίνε για όλα σκοτεινές συνομωσίες.

Προφανώς και δε μου αρέσει η νεοφιλελεύθερη λογική, έχετε κάποια άλλη να προτείνετε; Οι δανειστές μας δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα, λογοδοτούν.

Σας περιμένω σε ένα χρόνο να ξανασυζητήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Καλα αυτος ο αντιμνημονιακος πρεπει να ητανε στην αρχη θαυμαστης του Σαμαρα και μετα την κωλοτουμπα αρχησε να καμαρωνει τον Τσιπρα και μετα φυσικα απο τις μπαρουφες που αρχησε και αυτος να μας ξεφουρνιζει οσο εβλεπε την πιθανοτητα να γινει κυβερνηση μαλλον ο φιλος αρχησε να κανει παρεα με τον Πανο Καμενο. Δεν θα απαντησω γραμμη προς γραμμη τις αηδιες που μας αραδειαζει αλλα μονος του λεει οτι το χρεος ητανε μη διαχειρισημο, τα ελλειμματα ξεχασε να μας πει οτι ητανε 15.5% και κατα την λογικη του επρεπε ο ΓΑΠ να μην κανει οτι εκανε. Να αφησει την χωρα να καταρευσει και να τον πανε κατευθειαν στο ΓΟΥΔΙ οπως μεχρι πριν λιγο καιρο τον απειλουσαν. Οχι ρε κουμπαρε. Ο ΓΑΠ εξασφαλισε τα απαραιτητα χρηματα για να σταθει ορθια η χωρα και την παρεδωσε οπως την παρεδωσε. Εαν ησαστε μαγκες και εχτε στα παντελονια ουμπαλα, να διωξετε εδω και τωρα την Τροϊκα, να στειλετε στον αγυρηστο την Μερκελ και να κανετε σταση πληρωμων και ετσι να ζησουμε με αυτα που βγαζουμε εμεις καλα και αυτοι καλλιτερα οπως λεει και το παραμυθι. ΓΑΠ, αργα μα σταθερα δικαιωνεται και ολοι οι δηθεν αντιμνημονιακοι του κωλου οσο ειναι στην απεξω, μολις ερχονται στην εξουσια ξεχνανε τα παντα και συμμορφωνονται με την πιατσα. Οριστε λοιπον διωξτε τους ολους και να μην παρουμε ουτε ευρω δανεοιο, δεν τα χρειαζομαστε. Μπρρρρρ.

Ανώνυμος είπε...

Κατι ακομη για τον θερμοαιμο 11.46
Μηπως ο ΓΑΠ εστειλε την Τροϊκα στην Ιρλανδια, στην Πορτογαλια, στην Ισπανια, στην Κυπρο και τα επωδυνα μετρα στην Ιταλια και οχι μονο?? Αν νομιζεις οτι ειμαστε ηλιθιοι να παρασυρθουμε με τις ανοησιες σας τις αντιμνημονιακες χωρις να λαμβανουμε υποψιν ολα τα αλλα τοτε καλλιτερα ψαξε να βρεις αλλους να τα πλασαρεις. Εδω η κατσικα δεν μασαει ταραμα και γνωριζουμε πολυ καλα ποιοι εφεραν την χωρα εδω που την εφεραν και επισης ακομη καλλιτερα ποιοι σαμποταρισαν την προσπαθεια του ΓΑΠ και δεν μπορεσε/δεν καταφερε να ειναι ποιο ανθρωπινα τα οντως σκληρα μετρα. Ας μην το αναλυσουμε, ειναι γνωστα ολα και ας μην κουραζουμε τον κοσμο.

χ.κ. είπε...

11.46 Ο Γαπ απο μισος για τους Ελληνες και κομπλεξ επειδη τον ελεγαν αμερικανακι μας εκδικηθηκε να ζησουμε φτωχικα μετα απο 40 χρονια κρεπαλης ,λαμογιας, ειδικα στις δημοσιες υπηρεσιες με τα ξεφρενα επιδοματα ,λαδωματα,και μισθους βασιλικους,χωρις αντεικιμενο εργασιας.Επιχειρησεις κρατικοδιαιτες βουτηγμενες στις υπερκοστολογησεις και στις αρπακτες,την φοροδιαφυγη στο ζενιθ και για ολα αυτα φταιει ο Γαπ που για να δανιστει και να σωσει απο την χρεωκοπια την Ελλαδα εκανε τον ευρωπαικο μηχανισμο μηχανισμο στηρηξης και με αυτα τα χρηματα μπορουμε και πληρωνουμε μισθους και συνταξεις,μηπως δεν θα επρεπε να τα κανει ολα αυτα και να ψαχναμε ολοι τα σκουπιδια μπας και βρουμε κατι να φαμε λεω μηπως μας μισουσε τοσο πολυ οΓαπ .

Ανώνυμος είπε...

ΔΜ
Ας τα δούμε με ψυχραιμία.
1.-Η Μεταπολίτευση και κυρίως η Ανδρεοπαπανδεική περίοδος βασίστηκε σε υπερδιόγκωση του Κράτους με δανεικά.
Ακόμη πολλές παθογένειες της Κοινωνίας μας θεμαλιώθηκαν τότε(αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου,Πανεπιστήμια που δεν επιτελούν το ρόλο τους,στρεβλή οπτική του Συνδικαλισμού)
2 .-Ο Μητσοτάκης γνώριζε τα προβλήματα και προσπάθησε αλλά μάλλον η κυβερνητική του ομάδα απέτυχε παταγωδώς.
3.-Ο Σημίτης ήξερε πως και που πρέπει να πλεύσει το καράβι,υποτίμησε την ηθική πλευρά της πολιτικής,ασχολήθηκε με κάποια θέματα και έβαλε στην άκρη κάποια άλλα·δεν έδωσε αγώνα να αλλάξει το κόμμα του,με τίμημα την οριστική περιθωριοποίηση σύντομα.
4.-Ο Κ.Καραμανλής ο νεώτερος,αν δεν έσπρωξε συνειδητά την Ελλάδα στον γκρεμό πιστεύω δεν κατάλαβε τίποτα.Ή ίσως έκανε κάποιες λάθος παραδοχές όπως τα κράτη δεν πτωχεύουν εντός της ΕΕ,ότι πάντα θα υπάρχουν δανεικά με μικρά επιτόκια κτλ.Κρίμα,γιατί έχει ασχοληθεί και με την Ιστορία ( το διδακτορικό του )και θα έπρεπε να είναι και πιό υπεύθυνος και πιό καχύποπτος.Σίγουρα η ανευθυνότητα του είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει στο μέλλον τους Ιστορικούς·αποδεικνύεται ότι πηγαίνει ακόμη στη Βουλή και χασκογελάει·αν ήταν Ιάπωνας,αν είχε ένα δράμι Τιμής θα είχε αυτοκτονήσει.
5.- Ο ΓΑΠ απαράσκευος και απροετοίμαστος για την Κυβέρνηση
με λαικισμούς και καραγκιοζίκια κατά τη Θητεία του στην Αντιπολίτευση υπονόμευσε την Πρωθυπουργία του.Χρειάζονταν ; Όχι διότι ο Καραμανλής έπεφτε ούτως ή άλλως · στο κάτω κάτω είχε αποφασίσει να δραπετεύσει (ας θυμηθούμε την επιβολή διοδίων προεκλογικά·δεν μπορούσε να περιμένουν 20 μέρες;)
Πήρε την κυβέρνηση τι έκανε;κάποιες παροχές·διορισμός της Κατσέλη η οποία έχει δικό της Θεό τον Αρσένη του 1982-5,και καθυστέρηση,πολλή καθυστέρηση και απραξία.Και Ατυχία(;)το Νοέμβριο του 2009 κατέρρευσε το Ντουμπάι.
Μία ευκαιρία είχε ο ΓΑΠ να πει στη Ευρώπη και να το επιβάλλει: πτώχευση εντός Ευρώ· ένα psi με κούρεμα 67%, αμέσως τους πρώτους μήνες του 2010.Τι,δεν θα το δέχονταν οι Ευρωπαίοι;δεν πειράζει το δέχονταν το ΔΝΤ·όλοι γνωρίζουμε τις εισηγήσεις του Στρος Καν.
Μεγάλοι ηγέτες πετυχαίνουν μεγάλα πράγματα·σ´ αυτόν δόθηκε η ευκαιρία να πετύχει μεγάλα πράγματα · δεν μπόρεσε. Ήταν ένας μέτριος πολιτικός,με μικρούς συνεργάτες,ανεύθυνος ( αν δούμε τη σπατάλη στο Κόμμα·κύριε το κράτος σε χρηματοδοτεί να πληρώνεις επιστήμονες,μελετητές για να κάνεις πρόγραμμα·όχι για πολυτελή γραφεία με σάουνες και γυμναστήρια).
Τι κοινό έχουν οι περισσότεροι απ´ αυτούς που μας κυβερνούν;
Γόνοι πολιτικών,είδαν την Πολιτική ως Επάγγελμα και ζουν απ´ αυτήν παιδιόθεν
(28 ετών έγινε βουλευτής ο ΓΑΠ, 26 ο Σαμαράς)
Υπάρχει ελπίδα;το Πολίτευμα της Προδρευομένης Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει· να γίνει ΤΏΡΑ Συντακτική Συνέλευση μετά απο Δημοψήφισμα και να εγκαθιδρύσουμε Προεδρική Δημοκρατία.

Αλεξιάννα είπε...

Λαός παράλογα ξεχασιάρης,παρορμητικός αλλά όχι αυθόρμητος, βραχυπρόθεσμα στοχοπροσηλωμένος σε ότι κινείται ενάντια στο κράτος. Αν το κράτος επέλεγε τη γενικευμένη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών, θα ορμούσαν όλοι στους δρόμους φωνάζοντας ότι έπρεπε να είχαμε προσπαθήσει. Αν το κράτος επέλεγε να φύγουμε από το ευρώ, θα ούρλιαζαν οι δήθεν επαναστάτες ότι αυτό οδηγεί τη χώρα στην εξαθλίωση. Αν το κράτος επέλεγε να κάνει το μόνο σωστό κατά τη γνώμη μου, δηλαδή να αφήσει στην άκρη ισοδύναμα μέτρα και άδικες οριζόντιες περικοπές και να κοιτάξει να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά σε αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων, αξιολόγηση και απόλυση τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρατίας, ορθολογική χρήση των επιδομάτων χωρίς να δίνονται σε τυφλούς με μάτια κουκουβάγιας (όλα αυτά που εν ολίγοις λέει το μνημόνιο και που έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και τώρα βγαίνουν στις αγορές, γι' αυτό άλλωστε αναφέρεται και απο μερικούς ως ευκαιρία), τότε θα ωρύονταν οι βολεμένοι (και είναι πολλοί, εξ ου και το μαζί τα φάγαμε του Πάγκαλου) και θα έκαιγαν τη χώρα οι πολιτικοί μηχανισμοί που πατούν πάνω στην αναξιοπρέπειά της.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Κάθε τι που κάνει το κράτος, ο Έλληνας το γιουχάρει. Και το κράτος το ξέρει αυτό, άλλωστε κομμάτι του είναι. Φαύλος κύκλος. Ίσως εδώ εφαρμόζεται η ρήση πως κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν...