3 Μαΐου 2012

Γιατί όχι ΠΑΣΟΚ

Αυτές τις μέρες μετά την κοινοποίηση της επιλογής μου να μην ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, έχω λάβει διάφορα συγκινητικά σχόλια, είτε στο blog μου είτε ως απαντήσεις σε σχόλια στην Παραπολιτική. 
Ειδικά ένα σχόλιο- απάντηση στην Παραπολιτική κατέστη αρκετό να μου προκαλέσει ρήγη συγκίνησης και ανατριχίλα, το παραθέτω αυτούσιο:


"Μ` αρέσει που παρεμβαίνουν στη διαμάχη και οι οπαδοί της Δράσης και διάφορων άλλων "φιλελεύθερων" γκρουπούσκουλων. Αγαπητοί μου το μέλλον της χώρας για άλλη μια φορά κρίνεται στο εσωτερικό του πασοκ. Όσοι εγκατέλειψαν τη μάχη και μας άφησαν μόνους ας απολαύσουν τη σύγκρουση με μεγαλύτερη διακριτικότητα. Μπορεί να χάσουμε, αλλά τη βοήθειά τους την είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν τη θέλουμε"


Συγκινητικό σχόλιο από όλες τις απόψεις. Αρχικά διότι ακολουθεί την επιχειρηματολογία του τέως μελλοντικού αρχηγού, τέως μοναδικού υποψηφίου και νυν αρχηγού του Πασοκ ο οποίος είπε οτι "στο εσωτερικό της δικής μας παράταξης παίζονται οι εκλογές. Το μέλλον της χώρας".
Συγκινητικό επίσης γιατί ξαφνικά έγινα "οπαδός της Δράσης και φιλελεύθερων γκρουπούσκουλων". 
Αλλά το καλύτερο part ήταν το "τη βοήθειά τους την είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν τη θέλουμε". 


Φυσικά και η βοήθεια η δική μου και των "ομοίων" μου δεν είναι επιθυμητή από το νέο Πασοκ, που δεν κάνει αποκλεισμούς και δεν θα είναι ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα. Τι χρειάζεται ένα κόμμα με αρχηγό τον μεγαλύτερο ρήτορα που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη, ανθρώπους που στηρίζουν μεταρρυθμίσεις με όλο τους το είναι, που προσπαθούν να πάνε κόντρα στον λαϊκισμό χωρίς να τα καταφέρνουν πάντα, που δεν αφορίζουν τους πάντες και τα πάντα; Άχρηστα στοιχεία για ένα πολιτικό μόρφωμα που "ο ένας ξέρει τον άλλον". 
Ξένο σώμα λοιπόν είμαστε όλοι εμείς που στηρίξαμε μεταρρυθμίσεις ενώ άλλοι είχαν ενστάσεις και απειλούσαν να καταψηφίσουν νομοσχέδια όπως αυτό για το άνοιγμα των επαγγελμάτων ή για την ΕΡΤ, ξένο σώμα οι άνθρωποι που στήριξαν την δημοκρατική επιλογή του δημοψηφίσματος, ξένο σώμα οι άνθρωποι που γούσταραν opengov και Διαύγεια, ξένο σώμα οι άνθρωποι που στήριξαν "μη εκλεγμένους κηπουρούς" που είναι σχεδόν οι μόνοι που έχουν να επιδείξουν έργο.


Μα φυσικά και εγώ προσωπικά είμαι ξένο σώμα σε ένα κόμμα που απαρνείται το πρόσφατο παρελθόν του, που ζητά συγγνώμη για τα τελευταία δυο χρόνια και όχι για όλα τα προηγούμενα που κατάφερε να καταχρεώσει τον Ελληνικό λαό και να ... νομιμοποιήσει τη μίζα. Πάντα σε αυτό το κόμμα το μεταρρυθμιστικό ρεύμα ήταν μειοψηφικό, αυτό όμως δεν εμπόδισε έναν άνθρωπο σαν τον Γιώργο Παπανδρέου που μπορούσε να ενώσει βαθύ Πασοκ (λόγω επιθέτου) και άτομα με προοδευτικό/μεταρρυθμιστικό πνεύμα, να ηγηθεί και να γίνει Πρωθυπουργός.
Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι έφαγαν τον Γιώργο Παπανδρέου, που περιθωριοποιούν όλα τα στελέχη τα οποία ο ίδιος έπεισε να ασχοληθούν με την πολιτική, είμαστε μειοψηφία περισσότερο παρά ποτέ. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει λόγος αφού νικήθηκε και εξοστρακίστηκε αυτό που πιστεύαμε, να κάτσουμε σε έναν πολιτικό φορέα που ψάχνεις να βρεις αξιόλογους ανθρώπους που να πιστεύουν σε μεταρρυθμίσεις με το κυάλι. (Μιλάω στον πληθυντικό διότι ξέρω οτι εκφράζω και άλλο - λίγο- κόσμο).
Το μείζον ήταν να στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει σταθερότητα όσο υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση, για κάποιους όμως τότε το μείζον, ήταν να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Πασοκ, τώρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του.


Ακούω "ψήφισε τον Ραγκούση μόνο να βγει πρώτος σε σταυρούς να στείλουμε μήνυμα". Συγγνώμη αλλά αξιόλογοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Μπορεί να απεχθάνομαι τη νέα ηγετική ομάδα αλλά τακτικές όπως η εκ των έσω υπονόμευση και η τακτική του ωρίμου φρούτου είναι κατά την άποψή μου ανήθικες. Όποιος θέλει να μείνει στο Πασοκ δεν θα πρέπει να ποντάρει ούτε στην υπονόμευση, ούτε στην γρήγορη φθορά του νέου αρχηγού. Προσωπικά δεν θα μπορούσα ποτέ να στηρίξω τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την συμπαθητική ομαδούλα του. 
Τους εύχομαι καλή επιτυχία, μακάρι να καταφέρουν να φτάσουν το 15%.


ΥΓ: Την ανάρτηση αυτή την έκανα με αφορμή το σχόλιο που παρέθεσα στην αρχή, δεν είχα καμία όρεξη να ασχοληθώ με το Πασοκ. Η αλαζονεία και η αχαριστία όμως με εξοργίζουν και δεν δέχομαι από κανέναν που το προηγούμενο διάστημα υπονόμευε την προσπάθεια ή ήταν εξαφανισμένος όταν η χώρα έδινε μάχη με αυτοδύναμη κυβέρνηση, να λέει οτι δεν στήριξα την προσπάθεια. Λυπάμαι αλλά όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν, όλοι ξέρουμε πώς έπεσε ο ΓΑΠ.

41 σχόλια:

echthrosofer είπε...

Ποσο δικιο εχεις...
(και ποσο στημενο ειναι το εν λογω σχολιο)

Το παιδί της Πλατείας είπε...

To ΠΑ.ΣΟΚ αγαπητή Τσούγδω που σε μελετώ στην παραπολιτική έχει τελειώσει όχι πολιτικά αλλα ΗΘΙΚΑ...η πολιτική της απαξίωσης και της κωλοτούμπας με έχει αγριέψει, άκουσα στην Ζάκυνθο τον Λοβέρδο τον πετυχημένο κατα την Τροίκα Υπουργό δημόσιας Υγείας να ρίχνει υπονοούμενα στον ΓΑΠ και ότι πλέον έχει έρθει άνεμος αλλαγής και ανανέωσης ακόμα και το περί εκσυχρονισμού ξεστόμισε ο συγκεκριμένος κύριος...
Τέλος υπο σύγχυση απο τον λοβέρδο μπορεί απο τα 100 που ειπε τα 30 να ειναι αλήθειες αλλά τα 70 ειναι ασύστολα ψέυδη άσε που ειχε ρητορική σαν του Βουλευτή της Φθιώτιδας που ειχε πει για Τσάμπα Μάγκες(έτσι χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα)
Ειμαι ακόμα νέος δεν έχω αυταπάτες σε αυτές τις εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα θα πάρουν το 45% (έτσι υπολογιζω και τα δύο μαζί0 και θα κυβερνήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα(απο εσωτερική πληροφόρηση που έχω) αλλιώς πάμε στο plan b Παπαδήμος και Σαμαράς υπουργός Εξωτερικών...
Θα κλείσω αγαπητή τσούγδω όμως το γράμμα του αγωνιστή και πραγματικού Πατριώτη Δημήτρη Χριστούλια που με εκφράζει απόλυτα και ειναι το πράγματικο ΝΟΗΜΑ της πολιτικής συνειδηασιακής σκέψης.

Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά την δυνατότητα επιβίωσής μου, που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι' αυτή.

Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.

Πιστεύω πώς οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα του εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι. (πιάτσα Πορέτο του Μιλάνου)»

Καλό βόλι στις 6 Μαίου

Ανώνυμος είπε...

τελικά ρε τσούγδω μου φαίνεται ότι έχεις παραφρονήσει. διέρχεσαι μια σοβαρή κρίση ταυτότητας και κάνεις το ένα λάθος μετά το άλλο. δυο μέρες πριν τις εκλογές λοιπόν η τσούγδω έγραψε "μην ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ". να σε χαρώ εγώ μάτια μου! θα τα ξαναπούμε μετά τις εκλογές, αν βεβαίως έχεις βγει απ` το πολιτικό σου αδιέξοδο.
εγώ βεβαίως θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ. τα έχουμε ξαναπεί αυτά και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνω τα ίδια κουραστικά επιχειρήματα, ιδίως σε ανθρώπους που είναι πολιτικά ανεπαρκείς και συναισθηματικά ανώριμοι!
GROW UP MA CHERIE.

fanis panagiotopoulos είπε...

Πόσο συμφωνώ και πόσο λυπάμαι γι' αυτό...

alzap είπε...

Σωστή. Πολλές καλημέρες. Να είσαι καλά.

drama-town είπε...

δικιο εχεις ολοι ξερουμε πως επεσε ο ΓΑΠ αλλα εγω δεν μπορω να μην ψηφισω ΠΑΣΟΚ το σκεφτηκα πολυ σκεφτηκα να ψηφισω Δραση αλλα τελικα αποφασισα ξανα ΠΑΣΟΚ

Γ.Σουρλάγκας είπε...

Όσοι πιστεύουν στην σοσιαλδημοκρατική προοπτική της χώρας, ψηφίζουν πασοκ, έστω και αν διαφωνούν με τις παλαιοκομματικές πρακτικές του Βενιζέλου. Ο Μπένυ είναι ΣΗΜΕΡΑ πρόεδρος. Αυτό αλλάζει δύσκολα αλλά οχι ακατόρθωτα. Η "φυγή" όμως και η αποδυνάμωση ενός κόμματος περιέχει την δυνατότητα διάλυσης και κανείς πραγματικός φίλος του κινήματος αυτό δεν θα ήθελε να συμβεί με την δική του συμμετοχή. Το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται σε κανένα!

Ναι ο Βενιζέλος και οι περί αυτόν υπονόμευσαν τον ΓΑΠ, έβαζαν φρένο όποτε μπορούσαν στις μεταρρυθμίσεις και τελικά η "ομάδα κρούσης" τον έριξε με τον εκβιασμό της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου. Γνωστά και σχεδόν ομολογημένα από τους υπεύθυνους. ΨΗΦΟ λοιπόν στο πασοκ αλλά ΜΑΥΡΟ στους ένοχους. ΨΗΦΙΣΤΕ τους λίγους ηρωϊκούς μεταρρυθμιστές για να στείλετε το μήνυμα στην σημερινή ηγεσία. Αυτή θα είναι μια ψήφος τιμωρίας και οχι η αποδυνάμωση του πασοκ, η οποία εάν συμβεί θα φέρει τη χώρα μας σε αδιέξοδα που θα το πληρώσουμε όλοι. Η στάση μας πρέπει να είναι στάση αναμονής! Να δείξουμε οτι είμαστε ΕΔΩ και περιμένουμε!

Το παραπάνω ανάρτησα και στην Παραπολιτική και σε παρακαλώ να μην το εκλάβεις σαν υπόδειξη για σένα.

Ηλίας είπε...

Πες τα χρυσόστομη!

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Έλα στους Πειρατές :-)

Ανώνυμος είπε...

Τσούγδω καλημέρα.
΄Εχεις απόλυτο δίκηο. Δεν ξέρω αν πρόσεξες ότι ο γραφικός τύπος που έχει αναλάβει εργολαβία τα σχόλια υπέρ του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και εναντίον του ΓΑΠ και των "κηπουρών" του, απέφυγε στην ανάρτηση αυτή να ρίξει τους συνηθισμένους τόνους λάσπης στο Ραγκούση και αρκέστηκε σε μερικά λιγόλογα σχόλια ή κάποια σαρδώνεια "χε χε χε". Ο λόγος κατά τη γνώμη μου είναι ότι στη φάση αυτή τους συμφέρει να σφετεριστούν τους προσωπικούς σταυρούς που θα μαζέψει ο Ραγκούσης υπέρ του "όλου" ΠΑΣΟΚ τους, ανεβάζοντας τα πενιχρά ποσοστά τους (αν βέβαια χάσει και δεν καταφέρει να εκλεγεί, πράγμα που δεν πιστεύω, η ήττα θα είναι μόνο δική του, του Ραγκούση εννοώ).
Με τις ανήθικες αυτές τακτικές και έχοντας ρίξει στο πυρ το εξώτερο τόσο τον ΓΑΠ όσο και το έργο των ελάχιστων στελεχών του που προσπάθησαν και άφησαν κάποιο έργο (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Μόσιαλος, Γερουλάνος) ευελπιστούν να συσπειρώσουν το βαθύ ΠΑΣΟΚ του Ρέππα και του Παναγιωτακόπουλου για να μην αλλάξει ποτέ τίποτε ούτε στον τόπο ούτε στη δική τους πολιτική νιρβάνα, έχουν δε το θράσος να λένε ότι "υπονομεύτηκαν" δήθεν από κάποια "εκσυγχρονιστικά γκρουπούσκουλα" εννοώντας εσένα και μερικούς άλλους που επιμένουν για μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια. Ποιοί; Αυτοί που δεν δίστασαν να μεθοδεύσουν την απομάκρυνση εκλεγμένου πρωθυπουργού, που έπνιξαν εν τη γενέσει της και την παραμικρότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αυτοί που προτίμησαν να φορολογήσουν και τις πέτρες με χαράτσια και φόρους προκειμένου να προστατεύσουν τους δικούς τους με προσωπικές διαφορές και φαιδρές εφεδρείες. Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόϊδι. Σαφώς και δεν έχουμε καμμιά θέση σ΄αυτό το διεφθαρμένο κόμμα το οποίο επί δεκαετίες (οι μεγαλύτεροι) στηρίζαμε με τη ψήφο μας, παίζοντας το ρόλο των χρήσιμων ηλίθιων για να κάνουν πάρτυ οι Τόνιες, οι Λυντζέρηδες και λοιποί με την παρέα τους. Enough is enough. Κυριακή κοντή γιορτή.

Τσούγδω είπε...

@ echthrosofer @fanis panagiotopoulos @alzap @Ηλίας

Χαίρομαι που συμφωνείτε :-)

@ Το παιδί της Πλατείας

Προσωπικά πιστεύω οτι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και να συνεργαστούν ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να μην σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ευχής έργο θα ήταν να μπει και 3ο κόμμα (ΔΗΜΑΡ ή ΔΗΣΥ)...
Δεν είμαι υπέρ των Καλάσνικωφ, αλλά σίγουρα θα πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι μας έφεραν μέχρι εδώ και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση των 2,5 τελευταίων χρόνων.

@Ανώνυμος 7:09

Όπως είπα δεν εκφράζω μόνο τον εαυτό μου. Βγάλτε τις παρωπίδες.

@ drama-town

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, ακόμη το ζαλίζω...

@ Γ.Σουρλάγκας

Ένας αρχηγός δεν είναι διακοσμητικός, χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές, έχει τον πρώτο λόγο στο τι πολιτική θα ακολουθηθεί, επιλέγει στελέχη....

@ Vassilis Perantzakis

Στείλε link με το πρόγραμμα :-)

@ Ανώνυμος 10:39

Συμφωνώ απόλυτα!

Ανώνυμος είπε...

προς alzap kai fanis

δηλαδή ρε παιδιά εσείς που συμφωνείτε με την τσούγδω δε θα ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και θα ψηφίσετε δράση/ντόρα/δημιουργία ξανά ή μήπως τσιπρα; αυτό λέτε αλήθεια και στους γύρω σας;
να με συγχωράτε, αλλά αυτό είναι πολιτική αυτοκτονία. όχι για το βενιζέλο ή το πασοκ, αλλά για όλο το χώρο. και βέβαια άκρως ανεύθυνο για το μέλλον της χώρας.
αγαπητοί μου ο ορθός λόγος σταματά εκεί που αρχίζει η υστερία. και δυστυχώς την αντιπαπανδρεϊκή υστερία που έδειχναν και δείχνουν οι αντίπαλοί σας τη δείχνετε και εσείς σήμερα απ` την ανάποδη.
εγώ παραμένω ΠΑΣΟΚ κι ας μη σας αρέσει...

Ανώνυμος είπε...

αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου μια παραπομπή
http://politikiadeia.blogspot.com/

το απευθύνω και γω αυστηρά σε πασοκους και νομίζω ότι εξηγεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη στάση μου στις εκλογές που έρχονται και γιατί διαφωνώ με την ανάρτηση της τσούγδως.
καλώ και γω με τη σειρά μου όλους τους συντρόφους που πιστεύουν στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων να ψηφίσουν έστω και με βαριά καρδιά το πασοκ και να στηρίξουν πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράταξη του μέλλοντός μας. γιατί παρόλες τις διαφωνίες μας αγαπητή μου τσούγδω θα υπάρξει επόμενη μέρα και μετά τις εκλογές και ασχέτως του τι θα ψηφίσει ο οποιοσδήποτε και ποιό θα είναι το αποτέλεσμα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι αναγκαία η με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επανασυσπείρωση του κόσμου που πιστεύει στην ατζέντα που επαγγέλθηκε και ξεκίνησε ο Παπανδρέου το 2009. αφήνω κατά μέρους το κακό ενδεχόμενο όπου αυτή η επανασυσπείρωση θα επέλθει μετά από παραγματική καταστροφή. δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι αν και ο φασισμός που επελαύνει και από δεξιά και από αριστερά περιορίζει τα περιθώρια αισιοδοξίας μου. ιδίως όταν ο δικός μας χώρος (και δεν αναφέρομαι μόνο σε όσους ψήφιζαν ή ψηφίσουν πασοκ) είναι διαλυμένος...

Ανώνυμος είπε...

Τον ΓΑΠ δεν τον έριξαν μόνο οι Βενιζελικοί αλλά και οι παλαιοκομματικοί δικοί του, η θλιβερή κληρονομιά του ανδρεοπαπανδρεϊκού λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που αυτομόλησαν. Και δεν το έκαναν για πολιτικούς λόγους, πλην δύο ή τριών, δεν το έκαναν για λόγους αρχής, αλλά ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ επειδή δε γούσταραν την επερχόμενη νέα ηγετική ομάδα. Αυτό εγώ το λέω μικροπρέπεια και ιδιοτέλεια - παρόλο που δε γουστάρω ούτε εγώ τη νέα ηγετική ομάδα. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί η Κατσέλη, ένας άνθρωπος καταστροφικός για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και με εξωπραγματικές απόψεις περί οικονομίας, ανέκαθεν έχαιρε ασυλίας εδώ μέσα. Φαντάζομαι όχι για ιδεολογικούς λόγους, άρα μάλλον λόγω προσωπικής συμπάθειας. Αντιθέτως, το μνημονιακό εναπομείναν ΠΑΣΟΚ το πετάς συλλήβδην λόγω Βενιζέλου. Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι τι προκρίνεις: πρόσωπα ή πολιτικές. Γιατί, αν ισχύει το πρώτο, εφόσον επιλέξω να ψηφίσω π.χ. ΔΗΜΑΡ επειδή ο Κουβέλης είναι λιγότερο αντιπαθής από το Βενιζέλο, κοροϊδεύω τον εαυτό μου αφού η πολιτική πρότασή του είναι ασαφής και αδιέξοδη. Και πόσο ουσιώδεις διαφορές έχει ο αντιπαθής Μπένι από την εξίσου αντιπαθητική κόρη του Μητσοτάκη με τις σκιές σκανδάλων, την εμπλοκή με τη Ζήμενς, τη συμμετοχή στην απαράδεκτη κυβέρνηση Καραμανλή, τις τραγικές επιλογές υποψηφίων κατά τόπους;

Ανώνυμος είπε...

Τσούγδω περιμένω και το επόμενο άρθρο σου με τίτλο "Γιατί ναι στην Ντόρα, στο Μάνο και εν τέλει στο Σαμαρά", Σε παρακαλώ μην αργήσεις, το περιμένω για να αποφασίσω τι θα θα ψηφίσω...εν τέλει!

Ανώνυμος είπε...

πιστεύω στην σοσιαλδημοκρατία και είχα ψηφίσει πασοκ λογω ΓΑΠ. αυτό το βαθειά άρρωστο και γερασμένο πασοκ δεν έχει μέλλον και καλύτερα να διαλυθεί.

pterygosavros είπε...

Στην Ελλάδα σοβεί ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν να μην γίνουν αλλαγές και των δυνάμεων που παλεύουν γι΄αυτές. Και τα δύο σύνολα είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται ανάμεσα στους δύο. Οι μεταρρυθμιστές προπαγανδίζουν ανοιχτά τις θέσεις τους ενώ οι πολέμιοι στα λόγια θέλουν τις αλλαγές και στην πράξη τις πολεμούν λυσσαλέα με ποικίλες μεθόδους. Ελπίζω ο πόλεμος αυτός να μην πάρει φυσικά χαρακτηριστικά.

Ανώνυμος είπε...

αν θεωρειτε οτι ο βενιζελος ητανε αυτος που δεν αφησε τον γαπ να κανει μεταρυθμισεις τοτε ειστε οι εννοιες του βαθυ πασοκ!!σορυ αλλα βλεπετε εφιαλτες!!

Ανώνυμος είπε...

Συνιδρυτής το 1974 κι έκτοτε σταθερός ψηφοφόρος, στις καλές και τις άσχημες στιγμές κι εποχές, του ΠΑΣΟΚ,έχω πλήθος λόγων για να μην το ψηφίσω, τώρα.
Ο σπουδαιότερος: Δεν θέλω, με την ψήφο μου, να επιβραβεύσω τους "κατιλινιστές", τους άθλιους συνωμότες και σκευωρούς που οδήγησαν στην ταπείνωση και την πτώση έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό. Αυτή η πολιτική, συνταγματική εκτροπή όχι μόνο δεν στιγματίσθηκε, αλλά οι πρωταγωνιστές της επιβραβεύθηκαν αναγορεύομενοι σε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ας πορευτούν χωρίς την ψήφο μου,δίχως την συμμετοχή μου. Αρκετά πλέον.
Δημήτρης

Γ.Σουρλάγκας είπε...

Τσούγδω: "Ένας αρχηγός δεν είναι διακοσμητικός, χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές, έχει τον πρώτο λόγο στο τι πολιτική θα ακολουθηθεί, επιλέγει στελέχη.."

Ευχαριστώ για την πληροφορία και την ενημέρωση.. Παρακαλώ ξαναδιάβασε τι έγραψα..

Τσούγδω είπε...

@Ανώνυμος 2:39

Την ατζέντα αυτή προσωπικά την αναζητώ πλέον αλλού.

@ Ανώνυμος 5:01

Η Κατσέλη έχαιρε ασυλίας εδώ μέσα γιατί είναι από τα ελάχιστα άτομα που μπορούν να μιλήσουν για κοινωνικό κράτος χωρίς να λαϊκίσουν και να διολισθήσουν σε παροχολογία.
Δεν προκρίνω ούτε το ένα ούτε το άλλο αλλά έναν συνδυασμό. Αναγκάζομαι να επιλέξω μεταξύ αυτών που έχουν πρόγραμμα και σαφείς προτάσεις.

@Ανώνυμος 5:41

Θα δώσω τέλος στην αγωνία σας, βρίσκεται δυο post πιο κάτω :-)

@ pterygosavros

Όταν λέτε φυσικά χαρακτηριστικά;

@ Ανώνυμος 7:32

Προφανώς και δεν είπα κάτι τέτοιο. Δεν ξεχνώ όμως ποιά στελέχη μπλόκαραν μεταρρυθμίσεις, οι του βαθέως και οι του Βενιζέλου

@ Δημήτρης

Θα τα πει ο ιστορικός του μέλλοντος αυτά... Προς το παρόν ο Βενιζέλο είναι ο "εγώ διαπραγματεύτηκα"

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τόσο. Εξάλλου, το πιθανότερο είναι, όταν ο ιστορικός οτυ μέλλοντος αποφανθεί, να μην είμαι ζωντανός.
Μου αρκεί η ομιλία Πετσάλνικου στην 12η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο Κάραβελ, όπου παρουσία όλων-Παπανδρέου, Βενιζέλου, κ.λπ-αποκάλυψε τέρατα και σημεία και δεν τόλμησε ΚΑΝΕΙΣ να τον διαψεύσει.
Δηλαδή, πόσοι βουλευτές πήγαιναν στο γραφείο και πόσοι έστελναν επιστολές, απειλώντας να ριξουν τον Παπανδρέου. ΌΠως και έγινε μετ΄ού πολύ.
Ταύτα και μένω.
Δημήτρης

fanis panagiotopoulos είπε...

@Ανώνυμος 3 Μαΐου 2012 1:08 μ.μ.

Αγαπητέ σύντροφε,
δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσω στις εκλογές. Αυτή τη στιγμή ταλαντεύομαι ανάμεσα στη Δράση και το λευκό.
Στους γύρω μου δε λέω τίποτα, καθώς προσπαθώ κυρίως να συμφιλιώσω τον εαυτό με αυτή μου την απόφαση.

Από την άλλη, δεν μπορώ να ξεχάσω!
Δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο πίστεψα στη δυναμική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου!
Δεν μπορώ να ξεχάσω πόσοι πολέμησαν την πρόοδο μέσα από το ΠΑΣΟΚ!
Δυστυχώς πιστεύω ότι αυτοί οι πολέμιοι της αλλαγής της Ελλάδας, σήμερα ηγούνται του ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό δεν μπορώ να ψηφίσω ΑΥΤΟ το ΠΑΣΟΚ.

Στην τελική η πατρίδα είναι πάνω από το κόμμα...

Αυτός είναι ο δικός μου λόγος κι αν είναι ή όχι ορθός, ας το κρίνουν οι άλλοι.

Υ.Γ:
"εγώ παραμένω ΠΑΣΟΚ κι ας μη σας αρέσει..."
Φυσικά και δικαιούσαι να παραμένεις ΠΑΣΟΚ αφού το πιστεύεις. Σέβομαι απόλυτα την επιλογή σου. Ελπίζω να συναντηθούμε και πάλι στο πολιτικό μας σπίτι.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

http://www.pirateparty.gr/arxes-programma/

Μπες και στο φόρουμ. Έλα και να μας δεις. Δεν προλαβαίνεις μάλλον να αποφασίσεις για αυτές τις εκλογές να μας ψηφίσεις, σε δύο μέρες δεν θα το περίμενα, αλλά είναι ενδιαφέρουσα τουλάχιστον πρόταση γιατί απλά θα έχεις ψήφο που μετράει στις αποφάσεις των βουλευτών.

Ανώνυμος είπε...

προς fanis

και ποιό θα είναι το πολιτικό μας σπίτι ρε φάνη. η δράση του φιλελεύθερου δεξιού μάνου ή το λευκό; ή μήπως το πασοκ που δεν θα υπάρχει αν όλοι οι πασόκοι σκεφτούν όπως εσύ; ή μήπως αυτό που θα προκύψει απ` το πασοκ και θα κάνει σαράντα χρόνια να ξανασταθεί στα πόδια του; στην ελληνική ιστορία αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί τη δεκαετία του 30 και έπρεπε να φτάσουμε στο 81 με το πασοκ ώστε ο προοδευτικός και δημοκρατικός χώρος να ξαναβρεί το δρόμο. κατά τα λοιπά σε παραπέμπω στη σημερινή παρέμβαση παπανδρέου.

υ.γ. ειλικρινά στο λέω σε παρακολουθώ εδώ και χρόνια, συμφωνώ στα περισσότερα από αυτά που γράφεις, αλλά σήμερα πραγματικά με απογοητεύεις. στις εκλογές που έρχονται έχουμε τη δυνατότητα όλοι μας (δε συμβαίνει συχνά) να μιλήσουμε με την Ιστορία. καθένας έχει βεβαίως δικαίωμα να πράξει όπως καταλαβαίνει. το τι θα πώ εγώ στην Ιστορία και στα παιδιά μου νομίζω ότι το ξέρεις. ελπίζω να αναθεωρήσεις την άποψή σου...
για το "κοινό μας πολιτικό σπίτι"!

Unknown είπε...

συμφωνώ σχεδόν σε όλα,αλλά ακόμα κι αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντίπαλο!ποιον?αυτούς που το παίζουν αντημνημονιακοί για να αρπάξουν ψήφους?ή τον Σαμαρά?ή την Κόρη?ΠΟΙΟΝ?
ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΣΟΚ.(εκτός αν μας κάνει κάποια στιγμή τη χάρη ο ΓΑΠ και κάνει κάτι καινούριο)

Ανώνυμος είπε...

από όλα τα κακά ψηφίζω το λιγότερο κακό. ψηφίζω ΠΑΣΟΚ και νέους ανθρώπους. για να μπορούμε να καθαρίσουμε το κόμμα από τα παράσιτα. δεν φυγομαχούμε. δεν τους χαρίζουμε την παράταξη.

Ανώνυμος είπε...

Το μέτρησα πολύ , όλοι μου είπαν χοντρά ψέματα, το ΠΑΣΟΚ τα λιγότερα.Τελικά το τι θα κάνω το έβγαλα από το τι θέλω και θέλω την Δευτέρα η πατρίδα μου να κυβερνηθεί με προοπτική=αποφάσισα να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ.

Αννη είπε...

Τσουγδω,συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ...Χαθηκε η ευκαιρια να αλλαξει η Ελλαδα, το μεταρρυθμιστικο πνευμα του Γιωργου χαθηκε στη λαιλαπα τπυ παλαιοκομματισμου, επαρχιωτισμου και συνομωσιολογιας που διαχεεται χρονια τωρα στην ελληνικη κοινωνια!
Διαβασε,αν θελεις,τι εγραψε ο τσοτσος (tsotsos.blogspot.com) για τον Παπανδρεου...
Ωρα να μεταναστευσουμε, δεν υπαρχει γιατρεια...
Ειμαστε λιγοι, δεν μπορουμε πλεον να επηρεασουμε ουτε καν τους φιλους μας, δεν μας αξιζει αυτη η Ελλαδα...

Ανώνυμος είπε...

@ Αννη
Δεν είναι ακριβώς έτσι:
"Το 35% του εκλογικού σώματος δεν ψήφισε. Και το 19% όσων ψήφισαν δεν βλέπει αντιστοιχία της βούλησης του στη Βουλή. Ζούμε τη χειρότερη εκδοχή της πραγματικότητας. Ο νόμος του Μέρφυ στην ιστορία."
Το πρώτο βήμα έγινε. Η σκαρταδούρα, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και κυρίως όσοι είχαν τη φαεινή ιδέα να ρίξουν τον ΓΑΠ για να βγάλουν το Βενιζέλο, πήγαν σπίτι τους. Η δημοσιοϋπαλληλία βρήκε προσωρινό καταφύγιο στον Τσίπρα ο οποίος πιθανόν να κληθεί να κυβερνήσει και τότε θα είναι υποχρεωμένος να τους πληρώνει και μάλιστα σε ατόφια και σπαρταριστά ευρώ. Δεν ξέρω αν όταν τους σκάσει το παραμύθι ότι όταν έλεγε έξω από το μνημόνιο εννοούσε και έξω από το ευρώ ή ότι πού και πού λέμε και καμμιά μ.... για να περνάει η ώρα (όχι να μας βγάλετε και κυβέρνηση...), θα τον ξαναψηφίσουν με την ίδια ευκολία. Αν ήταν έτσι θα ψήφιζαν την Παπαρρήγα ως πιο ορίτζιναλ. Απλά, η βόλεψη των αργόσχολων της νέας αστικής τάξης (ΔΥ) με τις τζιπούρες, τα εξοχικά και τα 1500+ ευρώ το μήνα στο λογαριασμό στην τράπεζα βρέξει χιονίσει δεν απεμπολούνται τόσο εύκολα, όσο κι αν ξαφνικά αγάπησαν "παράφορα" τον Τσίπρα. Για τη ΧΑ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, τουλάχιστον όσον με αφορά. Στις επόμενες εκλογές που μάλλον σύντομα τις βλέπω, όταν κι άλλες μάσκες θα έχουν πέσει ή όταν για 1-2 μήνες τα φράγκα δεν θα είναι διαθέσιμα στο ΑΤΜ, η συμπαθής τάξη της δημοσιοϋπαλληλίας ίσως σκεφτεί περισσότερο λογικά. Παρά τα πέραν κάθε λογικής αποτελέσματα, η απογοήτευση και η παραίτηση δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Μένουμε εδώ και το παλεύουμε. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός - ψηλά το κεφάλι.

Ανώνυμος είπε...

@7 Μαΐου 2012 5:06 μ.μ
Με καλύπτεις απόλυτα.
Δυο κουβέντες μόνο προς την Τσούδγω:
α)Πώς θα ήταν τα πράγματα σήμερα αν η σύμπραξη φιλελεύθερων κεντρώων δυνάμεων εκπροσωπείτο με ένα 5-6% στη Βουλή;
β) Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτοί που έφυγαν για ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι λεγόμενοι εκπρόσωποι του βαθέος ΠΑΣΟΚ, τι πιθανότητες θα έδινες σε μια ευρύτερη προγραμματική σύγκλιση ενός υγιούς 7-8% που έχει απομείνει εκεί, των διάσπαρτων κεντρογενών και ενδεχομένως ενός μετριοπαθούς κομματιού της ΔΗΜΑΡ;

Μιρέλα είπε...

Η 6η Μαίου είναι η μέρα που όλοι εμείς που πιστέψαμε , στηρίξαμε και χειροκρατήσαμε τον ΓΑΠ ... ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ!!! Αποδείχθηκε περίτρανα η διορατικότητα και η σοφία του ακόμη μια φορά όταν έλεγε ότι μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να ξεμπλοκαρει την κατάσταση... Πικρή επιβεβαίωση αλλά πασιφανής! Οι επαναληπτικές εκλογες τίποτα δεν θα αλλάξουν , το σαπιοκάραβο θα μείνει ακυβέρνητο και θα τσακιστεί στα βράχια του λαϊκισμού , της αλαζονείας και της άρνησης να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη χωρίς μακιγιάζ ... Ο ΓΑΠ και οι κηπουροί του πέρασαν ήδη στην ιστορία ως τα πρόσωπα που κληρονομησαν την βόμβα της χρεοκοπίας και την κράτησαν μαλακά στα χέρια τους χωρίς να σκάσει , φύτεψαν σπόρους αξιοκρατείας, διαφάνειας και ελπίδας , προσπάθησαν να καθαρίσουν το ερείπιο από τα τσιμπούρια, τους ψύλλους και κάθε είδους έντομο που καταέτρωγε τους τοίχους και τελικά αυτοί και μόνο απέδειξαν έμπρακτα ότι αγαπούσαν τόσο αυτό το σαραβαλιασμένο αυτοκίνητο που λέγεται Ελλάδα που αδιαφορώντας για το αν θα το ξαναοδηγήσουν θέλησαν να το επιδιορθώσουν ώστε να μπορέσει και πάλι να κινηθεί στην Αττική οδό κι όχι στον χωματόδρομο , έστω και με άλλον οδηγό.... Αληθινοί πατριώτες!!!

X.K είπε...

Μπραβο,ακριβως το ιδιο αποφασισ.α και εγω ,για τους ιδιους λογους να μην ψηφισω για πρωτη φορα πασοκ.Ο Γαπ λοιδορηθηκε και πολεμηθηκε απο τους ιδιους του συντροφους κανοντας τιτανιο αγωνα. GAP KEEP WALKING.

Γ.Σουρλάγκας είπε...

Χθες βράδυ άκουσα για λίγο τον Παπαχελά στον Σκάϊ να ρωτά τον Μάνο αν θα δεχόταν πρόσκληση από τον αντωνάκη για επιστροφή στην ΝΔ τι θα έκανε.. Ο Μάνος απάντησε αμέσως και χωρίς κανέναν δισταγμό, φυσικά και θα δεχόμουν, δεν υπάρχει πρόβλημα...

Ερωτηματικό βέβαια είναι αν οι "σταυροί" που πήρε ως ΔΡΑΣΗ θα τον ακολουθήσουν στη μπλε πολυκατοικία;

Ανώνυμος είπε...

πόση πολιτική εμπάθεια μπορεί να έχει κάποιος και να μη βλέπει την πραγματικότητα.
ειλικρινά πλέον οργίζομαι με όλους αυτούς που δεν ψήφισαν πασοκ για να τιμωρήσουν το βενιζέλο. κύριοι ρίξατε την ελλάδα στα βράχια για ένα καπρίτσιο. είστε ελεεινοί και τρισάθλιοι.

υ.γ. χέστηκα για το πασοκ και το βενιζέλο. για το μέλλον αυτού του λαού και το δικό μου οργίζομαι που εξαρτάται από κάτι γελοίους σαν και σας

Ανώνυμος είπε...

Τσούγδω πού είσαι? Κατάπιες τη γλώσσα του?

Ανώνυμος είπε...

μπράβο ρε χ.κ.!
καλός μακάκας είσαι και συ

Ανώνυμος είπε...

Μπάβο Τσούγδω ο αγώνας σου έπιασε τόπο σήμερα χειροκρότησε κι ο σ.Φωτόπουλος τον σ.ΑΛΈΞΗ.
ΣΩΘΉΚΑΜΕ!!!!!!!!

Τσούγδω είπε...

@ Μιρέλα, Συμφωνώ

@Ανώνυμος 6:58

Χρειαζόταν πάντως μία "αριστερή εκτόνωση", ως προς το β' δίνω λίγς πιθανότητες αλλά αυτό περιμένω κι εγώ.

@ Ανώνυμος 3:05

Η χώρα είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση μέχρι που κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν τον ΓΑΠ, εκλογές θα είχαμε κανονικά το 2013, αυτοί που έριξαν τον ΓΑΠ ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο. Τώρα ακούω οτι ξαφνικά άρχισαν να λένε "δεν ήταν κακή ιδέα το δημοψήφισμα". Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει, το κοντέρ δεν μηδένισε με τον Παπαδήμο.
Δεν απαντώ στον χαρακτηρισμό, δεν μου "ταιριάζει" το επίπεδο.

@ Προς όσους βγάζουν το άχτι τους εδώ. Ας πρόσεχε ο Βενιζέλος και η ομάδα του. Εκλογές θα είχαμε όπω έγραψα και σε σχόλιο το 2013 αν άφηναν τον ΓΑΠ να κυβερνήσει. Αλλά έδωσαν τελεσίγραφα, εκβίασαν και τον έριξαν. Για τις πρόωρες εκλογές και το σημερινό αλλά και το μεθαυριανό χάος, ευθύνονται όσοι προκάλεσαν την πολιτική αστάθεια. Είναι σαφές νομίζω. Έχει περάσει πολύ λίγος καιρός για να επιχειρείται διαστρέβλωση.

Ανώνυμος είπε...

Άστο Τσούγδω δεν το σώζεις με το να υπερασπίζεσαι το ΓΑΠ ετεροχρονισμένα μετά από το "σφυροκόπημα" που του έκανες εδώ μέσα, πολύ πριν σηκώσουν κεφάλι οι "καλτσοδέτες" οι οποίες τιμωρήθηκαν γι΄αυτό τους το φέρσιμο από μάς που είχαμε τα κότσια να το κάνουμε. Μη το παίζεις λοιπόν τσάμπα μάγκας με τις δικές ψήφους ή μάλλον με το δικό μας το "μαύρισμα"! Είπαμε, μάλλον εσύ είπες: Ντόρα ή Μάνος που έμεινε...μόνος!
Α1 και κάτι άλλο, εγώ γιατί νομίζω ότι τις πρόωρες εκλογές τις προκάλεσε ο Σαμαράς, άρα ευθύνεται για το σημερινό αλλά και το μεθαυριανό χάος και την πολιτική αστάθεια! Το ξέχασες? "Έχει περάσει πολύ λίγος καιρός για να επιχειρείται διαστρέβλωση" που λες και σύ. Σε καταλαβαίνω όμως για την προσπάθεια που κάνεις να το αποκρύψεις...είναι κοντά (ποιος ξέρει?) στο να αγκαλιάσει τη Ντόρα άρα ίσως (ποιος ξέρει?) είναι ο εν δυνάμη αρχηγός σου! Επομένως καλά κάνεις και...προστατεύεις τον Αντωνάκη!

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 11:35

Φιλικά: Να πάτε να κοιταχτείτε. Λέτε σ' εμένα για σφυροκόπημα ΓΑΠ; Γελάνε και οι πέτρες.