20 Απριλίου 2012

Πόλος ορθολογισμού υπάρχει

Όσο πλησιάζουμε προς την 6η Μαΐου τόσο αυξάνουν ο προβληματισμός και οι αμφιβολίες γύρω από την ψήφο του καθενός. Προσωπικά πιστεύω οτι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, θα το χαρακτήριζα για την ακρίβεια ποσοστό μη σίγουρων για την ψήφο τους.

Τον τελευταίο καιρό ακούω από ανθρώπους που ποτέ δεν το περίμενα "θα ψηφίσω Καμμένο που τα λέει καλά εδώ και καιρό", "θα το ρίξω στην Αλέκα που είναι σταθερή", άκουσα και "θα ψηφίσω Κουβέλη γιατί είναι ήπιος και ΟΚ εγώ είμαι αριστερός", άκουσα και πολλούς να είναι φοβερά προβληματισμένοι καθώς νιώθουν οτι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από κανένα. Θα μπορούσα να πω οτι κι εμένα κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν με ενθουσιάζει, καμία πολιτική πρόταση δε με καλύπτει πλήρως, από όλους κάτι μου λείπει, ο ένας χάνει σε μεταρρυθμιστικό λόγο, ο άλλος σε κοινωνική ευαισθησία.

Όταν δε σε καλύπτει κανείς επαρκώς η εύκολη λύση είναι να απέχεις. Καιρό τώρα πολλοί περίμεναν να ξεπηδήσει από το χώρο της κεντροαριστεράς μία μεταρρυθμιστική κίνηση που θα συσπείρωνε όσους ήθελαν και θέλουν κάτι να αλλάξει στη χώρα, να φύγουμε από τη στασιμότητα. Δυστυχώς οι όποιες κινήσεις δεν ανέπτυξαν καμία δυναμική, κάποιες εξαφανίστηκαν πριν καλά καλά δημιουργηθούν (Κοινωνικός Σύνδεσμος), η μάχη στο Πασοκ χάθηκε με τη μοναδική υποψηφιότητα, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά απογοητεύει όλο και περισσότερους οι οποίοι στράφηκαν προς το μέρος της ελπίζοντας οτι θα αποτελέσει κάτι το διαφορετικό.

Ο μεταρρυθμιστικός πόλος παρ' όλα αυτά υπάρχει, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι οτι δεν βρίσκεται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Σε μία χώρα που το 80% των πολιτών δηλώνουν οτι είναι αριστεροί ή με αριστερές καταβολές λες και κάτι τέτοιο αποτελεί παράσημο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να στηρίξει κάποιος σχηματισμούς που τοποθετούνται στον δεξιό-φιλελεύθερο χώρο μη και τον πούνε δεξιό. Οι περισσότεροι θεωρούν οτι τα πράγματα είναι μονοδιάστατα στο πολιτικό σύστημα, δεξιά, αριστερά τέλος. Το πρόοδος-συντήρηση το διώχνουν από το μυαλό τους ως κάτι που δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματική διαχωριστική γραμμή.

Το βλέπω αυτό σε πολλούς που περιμένουν να γίνει το θαύμα στη ΔΗΜΑΡ και να εκφράσει μετά τις εκλογές μεταρρυθμιστικό λόγο, να βγουν μπροστά στελέχη της, κάτι να αλλάξει. Δυστυχώς και η Δημοκρατική Αριστερά έχει πέσει στην παγίδα "Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο", ενώ η λέξη "περικοπές" φαίνεται να απουσιάζει από το λεξιλόγιό της, σε μία περίοδο που ψάχνουμε 11δις. Επιλέγει λοιπόν όπως και σειρά άλλων δυνάμεων να μην τοποθετείται ξεκάθαρα απέναντι σε διλήμματα, να μιλάει για ένα "άλλο Μνημόνιο" για μία "άλλη πολιτική" την οποία προφανώς θα χρηματοδοτήσει με κονδύλια από ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ στο οποίο ομνύουν οι "Αλλομνημονιακοί", μία νέα κατηγορία που λέει όχι στο Μνημόνιο, ναι σε ένα άλλο Μνημόνιο και προσεύχεται νυχθημερόν να εκλεγεί στη Γαλλία ο Ολάντ.

Το ΠΑΣΟΚ του αλλαγμένου Ευάγγελου Βενιζέλου που μόνος αυτός διαπραγματεύτηκε δεν έχει να μας προτείνει κάτι. Το άλλοθι "Ραγκούσης", δεν υπάρχει. Είναι ένας στους εκατοντάδες, σε ένα κόμμα με έναν αρχηγό που όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν Θεοί και δαίμονες οτι έχει αλλάξει, παραμένει ο ίδιος απολυταρχικός, αλαζόνας και εγωπαθής άνθρωπος. Ποιό το νόημα να ψηφίσει κάποιος Πασοκ απλά για να σταυρώσει τον Ραγκούση; Προσωπικά το βρίσκω απλά ένα άλλοθι για να μην απαγκιστρωθούν από το κόμμα. Ο Ραγκούσης όπως και διάφοροι μεταρρυθμιστές την ευκαιρία τους την είχαν, επέλεξαν να χαρίσουν το κόμμα, χωρίς να δώσουν έστω μία μικρή μάχη με την προσωποποίηση της συντήρησης που ακούει στο όνομα "Ευάγγελος Βενιζέλος". Η μάχη των σταυρών την ώρα που έχει χαθεί η πολιτική μάχη δεν έχει κανένα νόημα, εμένα ίσα ίσα με στεναχωρεί που ο Ραγκούσης κατεβαίνει στη Β' με αυτό το κόμμα.

Τι μένει λοιπόν; Δράση/Φιλελεύθερη Συμμαχία και Δημοκρατική Συμμαχία. Θα πρέπει κανείς να επιλέξει μεταξύ δύο ομοειδών κομμάτων που σε αυτές τις συνθήκες και με ποσοστά κοντά στο 2% επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να μη συνεργαστούν. Αν δεν καταφέρει κανένα από τα δυο κόμματα να μπει στη Βουλή με ποσοστά κοντά στο 2,5% είμαι σίγουρη οτι κανένας πολίτης που θα δώσει την ψήφο του κάνοντας ιδεολογικές εκπτώσεις στο όνομα του ορθολογισμού, δεν θα καταφέρει να τους συγχωρήσει που δε συνεργάστηκαν. Σε μία Βουλή με 7-8 λαϊκίστικα- συντηρητικά κόμματα, ένας μικρός πόλος ορθολογισμού, ένα κόμμα καθαρά μεταρρυθμιστικό και όχι διάσπαρτες φωνές, είναι απαραίτητο.

Δεν έχω καταλήξει προσωπικά ακόμη τι θα κάνω, θα το βασανίζω μέχρι τέλους. Άλλωστε αν δε βασανίσουμε την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές, πότε θα την βασανίσουμε;

ΥΓ: Αν για κάτι χαίρομαι είναι που τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι βγαίνουν μπροστά και στηρίζουν έναν από τους δυο σχηματισμούς (κυρίως τη Δράση), απο το Ελληνάκι μέχρι τον Απόστολο Δοξιάδη .

Διαβάστε επίσης: Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε πρόσωπα της Βάσως Κιντή

34 σχόλια:

Andreas είπε...

Επειδή εγώ είμαι έτοιμος να κάνω συναισθηματικές εκπτώσεις στο όνομα του ορθολογισμού, δηλώνω απερίφραστα πως δε βλέπω τη Δημοκρατική Συμμαχία να εκπροσωπεί τον ορθολογισμό για τον οποίον μιλάς στο άρθρο.

Χτισμένη πάνω στα ρουσφέτια που είχαν γίνει κυρίως στην Κρήτη τις εποχές των παχιών αγελάδων, ευαγγελίζεται τον φιλελευθερισμό. Όμως ο φιλελευθερισμός δεν είναι λόγια, αλλά πράξεις. Και τις πράξεις της Δημοκρατική Συμμαχίας τις είδαμε, γιατί πάρα πολλά στελέχη της ήταν κομμάτι του συστήματος που κατέστρεψε τη χώρα στη διακυβέρνηση Καραμανλή, στήριξε όλα τα νομοσχέδια που οδήγησαν στο δημοσιονομικό χάος και τώρα για λόγους συμφέροντος μεταπήδησαν σε έναν άλλο σχηματισμό.

Αν κοροϊδεύουμε τα ψηφοδέλτια της ΝΔ για την αποκατάσταση των Βατοπεδινών, κλπ κλπ, τι να πούμε για τα ψηφοδέλτια της ΔΗΣΥ που δίνουν καταφύγιο σε πολιτικές προσωπικότητες που πριν τελειώσουν πολιτικά κατάφεραν να τελειώσουν τη χώρα;

Η δε πρόεδρος του κόμματος αποτελεί την προσωποποίηση του παλαιοκομματικού τρόπου σκέψης, της μεθόδευσης και του ρουσφετιού. Το ότι συστηματικά καλλιεργούσε ένα προφίλ φιλελεύθερο ενώ παρασκηνιακά συμμετείχε στην φαυλότητα της παλιάς πολιτικής είναι άλλο ένα κόλπο στη φαρέτρα της προσωπικής πολιτικής της φιλοδοξίας.

Ανώνυμος είπε...

χαίρομαι τσούγδω που τουλάχιστον είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους αναγνώστες σου. αναγνωρίζεις ότι θα στηρίξεις δεξιό κόμμα. μπράβο σου. εγώ πάντως παραμένω στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς και είμαι περήφανος στηρίζοντας το πασοκ, το ραγκούση και τον παπακωνσταντίνου. ελπίζω μόνο εσύ να μην απογοητευτείς γρήγορα και ν` αντέξεις τις μετεκλογικές εξελίξεις.

υ.γ. πάντως όχι και ντόρα. δεν υπάρχει άλλο τέτοιο σόι στην κρήτη με τόσα ρουσφέτια και με σχέσεις με την τοπική μαφία. είπαμε, να είμαστε ειλικρινείς και να ξέρουμε τουλάχιστον τί μας γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τις προτάσει της ΔΗ.ΣΥ κι ακόμη περισσότερο της ΔΡΑΣΗΣ. Η ιδεολογική κουβέρτα λοιπόν δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά μου. Εκτός όμως από το "τί" στην πολιτική έχει μεγάλη σημασία και το "ποιός"!

1. Στη ΔΗΣΥ συμμετέχουν αποκλειστικά επαγγελματίες πολιτικοί. Άνθρωποι που είτε υπερψήφισαν είτε σιώπησαν όταν η παράταξή τους διόγκωνε το δημόσιο

2. Το "Μητσοτακέικο" είναι μία από τις τρεις οικογένειες που κυβερνάν τη χώρα εδώ και χρόνια. Χωρίς να έχω κάτι συγκεκριμένο εναντίον τους, θεωρώ πως "ακόμα και το πιο γάργαρο νερό, όταν λιμνάζει αρχίζει να βρωμάει"

3. Η ΔΗΣΥ, μόλις πρόσφατα, συνομιλούσε και διαπραγματεύονταν με όσους διέγραψε ο Σαμαράς, επειδή δεν υπέγραψαν το Μνημόνιο, την ώρα που η θέση της ΔΗΣΥ (και σωστά) ήταν ΥΠΕΡ του Μνημονίου! Σχιζοφρένεια; Όχι! Απλώς, παλαιοκομματικού τύπου παιχνίδια!

Ο Μάνος από την άλλη, είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στον Φιλελευθερισμό εδώ και χρόνια - δεν τον ανακάλυψε πέρυσι. Η πίστη του μάλιστα στις αρχές του, τον οδήγησε εκτός συστήματος, μια και επέμενε να προϋδοποιεί για τους κινδύνους του υπερδανεισμού, ακόμη κι όταν όλα έδειχναν να πάνε πρίμα.

Παρά τη σύντομη υπουργική του θητεία, άφησε έργο που λίγοι γνωρίζουν: ιδιωτικοποίηση ΑΓΕΤ, ΟΤΕ, Σπάτα, Αττική Οδός, Μετρό, Αντίριο... Και έπειτα, πεζόδρομοι, Πλάκα, χαμηλοί συντελεστές δόμησης, και τόσα άλλα. Και τέλος, παρά τη θήτευσή του σε "καυτά" Υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών) δεν βρέθηκε ποτέ ούτε ένας, ούτε καν εχθρός ή αντίπαλος, που να τον κατηγορήσει για οποιαδήποτε κατάχρηση. Είναι ΚΑΘΑΡΟΣ! Ίσως ο μόνος εν ενεργεία!

Για μένα δεν υπάρχει σύγκριση: Πλην του Μάνου, στη ΔΡΑΣΗ δε συμμετέχει κανένας άλλος επαγγελματίας πολιτικός. Συμμετέχουν άνθρωποι της δουλειάς, της επιστήμης, της επιχειρημαικότητας, που έχουν συγκεκριμένες λύσεις να προτείνουν.

Κυρίως, τους εμπιστεύομαι γι' αυτό που είναι. Αυτούς θα ψηφίσω!

ellinaki είπε...

Να ξέρεις πάντως, ότι ανάμεσα στα τρία μεταρρυθμιστικά (άντε ας πούμε "φιλελεύθερα") σχήματα (Δράση/ΦΣ, ΔΗΣΥ και ΔΞ), επέλεξα τους πρώτους διότι έμαθα τα καμώματα των άλλων σε πρότασεις συνεργασίας που είχε ξεκινήσει η Δράση.

Απλά θεώρησα άκομψο να βγάλω ξεκατινιάσματα στη φόρα.

fanis panagiotopoulos είπε...

Συμφωνώντας με τα συμπεράσματα του πρώτου σχολίου, θα προσθέσω ότι δεν θεωρώ τη ΔΗ.ΣΥ. προοδευτικό φιλελεύθερο κόμμα, αλλά έναν προσωποκεντρικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί η Ντόρα για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες αυτής, καθώς ίσως και του πατρός της.

Ανάμεσα σε μένα και αυτή υψώνονται τα 5,5 χρόνια σιωπής/συναίνεσης/συνενοχής της, σαν στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή. Τείχος αξεπέραστο...

Έβλεπε, ήξερε, αλλά δε μίλαγε, επειδή ήταν το Νο2 κι ετοιμαζόταν για την αρχηγία και στη συνέχεια την πρωθυπουργία. Πλέον είναι αργά για να την εμπιστευθώ.

Αντίθετα βλέπω θετικά τον συνασπισμό ΔΡΑΣΗΣ-ΦΙΛ.ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Αναγνωρίζω την ευθύτητα του Μάνου που εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία προτιμά να είναι χρήσιμος παρά αρεστός κι ας του κοστίζει πολιτικά. θα χαιρόμουν να τους δω στην επόμενη Βουλή!

Τσούγδω είπε...

@ Andreas

Η αλήθεια είναι οτι τα ψηφοδέλτια της ΔΗΣΥ είναι... κάπως. Η Κοινοβουλευτική της ομάδα απαρτιζόταν από ό,τι περίσσεψε από τη ΝΔ, αλλά δεν παύει να προσφέρει αυτό που προσωπικά επιζητώ: προτάσεις.

@ Ανώνυμος 6:37

Τα πράγματα όπως τόνισα ΔΕΝ είναι μονοδιάστατα, θα στηρίξω αν κάτι δεν αλλάξει στο σκεπτικό μου μέχρι τις εκλογές ένα προοδευτικό κόμμα. Το Πασοκ είναι το Πασοκ του Βαγγέλα, της Τόνιας και του Σαλαγιάννη, προσωπικά δε θα ήμουν υπερήφανη αν στήριζα έναν τέτοιο σχηματισμό επειδή έχουν μείνει 2-3 αξιόλογα στελέχη.
Σχέσεις με την Κρήτη δεν έχω...

@ Ανώνυμος 7:29

Δε νομίζω οτι συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες πολιτικοί στη ΔΗΣΥ αλλά και πάλι δε γνωρίζω ποιοί θα είναι υποψήφιοι... Αυτό το "οι 3 οικογένειες" που κυβερνούν πάντα με εκνεύριζε. Αρχικά δεν είναι μόνο 3 και είναι ιδιαιτέρως υποκριτικό να μας ενοχλεί ο νεποτισμός μόνο στην πολιτική. Δεν είναι επιχείρημα οτι ο τάδε είναι υιός ή κόρη του τάδε, όλοι εκλέγονται.

@ellinaki

Είχε γίνει πρόταση και στη "Δημιουργία Ξανά";

@fanis panagiotopoulos

Δεν έχετε άδικο...

ellinaki είπε...

Φυσικά!

Ανώνυμος είπε...

Δύο απλά ερωτήματα:
α) Αφού σε μεγάλο βαθμο Δράση-ΔΗΣΥ λένε τα ίδια, γιατί δε συμμάχησαν, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την είσοδό τους στη Βουλή; Με την επιλογή της χωριστής καθόδου, ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας ενός 5% ψήφων προς όφελος της Νέας Πολιτικής Άνοιξης.
β) Ο ΓΑΠ την πάτησε ΚΑΙ επειδή δεν μπόρεσε να ελέγξει τη σε μεγάλο βαθμό βενιζελική κοινοβουλευτική του ομάδα. Ας την πατήσει και ο Βενιζέλος με ανάλογο τρόπο. Δε νομίζω ότι η στήριξη σε Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου και λοιπούς συνιστά έκπτωση, ίσα ίσα, δείχνει ότι ο κόσμος στηρίζει πρόσωπα και πολιτικές, όχι μόνο κενά κομματικά σύμβολα.

Ανώνυμος είπε...

εγώ σήμερα είμαι χαρούμενος που ο σαρκοζί έχασε και ο ολάντ κέρδισε. για ρώτησε αγαπητή τσούγδω τους φίλους της δράσης και γενικότερα τους φιλελεύθερους της δεξιάς αν είναι εξίσου ικανοποιημένοι. τον κύριο δοξιάδη πάντως που έβλεπα το πρωί στο σκαι δεν τον είδα ιδιαίτερα χαρούμενο. κάθε άλλο θα έλεγα...
ε, λοιπόν εγώ με αυτούς δεν μπορώ να είμαι. και μη μου αρχίσεις τα περί βαγγέλα και σαλαγιάννη και τώνιας κλπ κλπ. η πολιτική, όπως λέει και η αγαπημένη σου η κιντή, δεν είναι τα πρόσωπα. είναι οι πολιτικοί φορείς που διαχρονικά εκφράζουν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. και οι δικές μου αναφορές δεν ήταν ποτέ στο δεξιό φιλελεύθερο χώρο που κάθε άλλο παρά προοδευτικό τον θεωρώ. ελιτίστικο ναι, ανεκτικό στα καπρίτσια των ομοίων ναι, προοδευτικό με ΤΙΠΟΤΑ

Ανώνυμος είπε...

και κάτι ακόμη που τώρα θυμήθηκα. ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ δήλωσε ότι θα στηρίξει ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο. λες και αυτός να κινείται στο χώρο του ανορθολογισμού και του παλαιοκομμάτισμού; δεν το νομίζω...

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Ανάμεσα στους παραπάνω σχολιαστές, είμαι αυτός που θεωρητικά βρίσκομαι πιο κοντά στη ΔΗΣΥ.

@Andreas
Αντρέα μου μη πέφτεις στη παγίδα της τακτικής του Γκέμπελς. Αν έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο να μας πεις, από ότι οι αναμεταδόσεις δημοσιογράφων της αξιοπιστίας του βρώμικου Κομιστή, είμαι όλος αυτιά.

Προσπάθησε τις εντυπώσεις σου να τις δημιουργείς από τα γεγονότα, από σοβαρές ενδείξεις ή καταγγελίες και όχι από δημοσιογραφικά πυροτεχνήματα. Το πρόβλημα της Μπακογιάννη δεν είναι το βρώμικο παρελθόν της, αλλά οι βρώμικες καταγγελίες που μόνιμα μετά από λίγο βρίσκονταν στο κενό, γιατί εξυπηρετούσαν μόνο τη στιγμή που εκτοξεύθηκαν.

Η Κρήτη μια ζωή ήταν πράσινη. Καθόλου φιλική ακόμα και την εποχή της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη. Νομίζω πως το πάθος σου αφαιρεί την αντικειμενικότητά σου.

@Ανώνυμος 20/4 6.37
Καλά κάνεις αφού σε εκφράζει. Μου αρκεί ότι μοιάζεις συνειδητοποιημένος.
Κοίτα μόνο κι εσύ μην απογοητευτείς.

@ellinaki
Ξεκατινιάσματα και χαζομάρες ακούγονται και από τις δύο πλευρές.
Πρόκειται για πολιτικούς σχηματισμούς που λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Και οι τρεις βρέθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και εκτέθηκαν στους ψηφοφόρους τους. Εν πάση περιπτώσει ας κατέβαιναν ενιαία και μετά τις εκλογές, ανάλογα με τα ποσοστά των μελών τους, θα το ξανασυζητάγανε.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

@Ανώνυμος 20/4 7.29

1. Στη ΔΗΣΥ συμμετέχουν αποκλειστικά επαγγελματίες πολιτικοί.
Δεν μπορείς να το λες αυτό. Πρόκειται για χοντροκομμένη ανακρίβεια. Τα στελέχη που αναφέρεις είναι 1/10. Το λιγότερο 85% της ΔΗΣΥ είναι νέα στελέχη, νέα άτομα και επαγγελματίες που δεν είχαν ποτέ οποιαδήποτε σχέση με τη πολιτική.

2. Το "Μητσοτακέικο" κυβερνά τη χώρα εδώ και χρόνια.
Δεύτερη χοντροκομμένη ανακρίβεια. Ο Μητσοτάκης κυβέρνησε 3 χρόνια και η Μπακογιάννη έγινε υπουργός μία το '92 και μία πρόσφατα για 2 χρόνια. Όσο για την ΝΔ από την εποχή του Έβερτ ήταν εχθρική με τον Μητσοτάκη. Αναρωτιέμαι που βρίσκεις αυτόν τον ισχυρισμό;

3. Η ΔΗΣΥ, μόλις πρόσφατα, συνομιλούσε και διαπραγματεύονταν με όσους διέγραψε ο Σαμαράς ... Σχιζοφρένεια;
Είναι τρομερό σε μία κοινωνία (πόσο μάλλον Δημοκρατία) να αρνείσαι να μιλήσεις. Μήπως σε αυτές τις συνθήκες "σχιζοφρένεια" είναι τελικά να ΜΗΝ θέλεις να μιλήσεις; Προσωπικά σε αυτή τη φάση θα επιθυμούσα ΟΛΟΙ να μιλήσουν με όλους (αν εξαιρέσω ίσως την Χ.Α) μέχρι να ματώσουν και να μη σταματήσουν αν δεν βρουν μία λύση για την πατρίδα μας.

Μοιράζομαι την εκτίμησή σου στο Μάνο. Είναι πράγματι ο πιο ικανός πολιτικός κυβερνητικής θητείας της μεταπολίτευσης, ΜΑΚΡΑΝ από οποιονδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία, ότι έχει πολύ φτωχό επικοινωνιακό. Κακά τα ψέματα: Πολιτικός χωρίς επικοινωνιακό είναι σαν τραγουδίστρια χωρίς φωνή. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους και όχι οι εφημερίδες.

Επειδή όμως στην αρχή έδωσες βάση στο "ποιος", αν θέλεις να είσαι συνεπής, ο ίδιος ο κ. Μάνος έχει και μεγάλες αντιφάσεις. Σε αντίθεση με την συνεπέστατη πολιτική του σκέψη, οι πολιτικές του επιλογές ήταν αλλοπρόσαλλες. Ειδικά μετά και τα τελευταία γεγονότα, νομίζω θα χαρακτηρίζεται ως ένας φιλελεύθερος που πιο εύκολα τα βρήκε με τον σοσιαλιστή ΓΑΠ, παρά με την φιλελεύθερη Μπακογιάννη.

Ο Μάνος αποδείχθηκε ένας ικανότατος τεχνοκράτης αλλά πολύ κακός πολιτικός. Ακόμα και σήμερα που η Δράση "πήρε τα πάνω της", αν δεν επικοινωνούσε το μήνυμα η Μπακογιάννη, από πόλη σε πόλη, κανάλι σε κανάλι, ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο, η Δράση και πάλι στα αζήτητα θα βρίσκονταν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Είναι απαράδεκτο να μην συνεργάζονται δύο κόμματα που λένε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράγματα, ειδικά στις μέρες μας. Εκθέτει εξίσου και τους δύο απέναντι στους ψηφοφόρους τους.

Η ψήφος σου πολύ φοβάμαι ότι θα πάει αντίθετα από εκεί που την προορίζεις. Η απουσία της δε, δημιουργεί αμφιβολίες και για την δική μου.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Επί του πιεστηρίου:

Ο κ. Μάνος αναφερόμενος στο ναυάγιο της συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμμαχία, έκανε λόγο για "μεγάλη διαφορά κουλτούρας" και δήλωσε πως: "Εάν το μέλημά μας είναι να πάμε στη Βουλή, θα ήταν πιο εύκολο να συνεργαστούμε με τον κ. Σαμαρά ή τον Βενιζέλο" (παρά με την ΔΗΣΥ)

Αυτό και μόνο νομίζω θεμελιώνει την άποψή μου για έναν σπουδαίο τεχνοκράτη πλην όμως κακό πολιτικό.

αθεόφοβος είπε...

Αυτό που διαπιστώνω είναι πως υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα για τον Μάνο από άτομα προερχόμενα από διάφορους πολιτικούς χώρους, παρά το γεγονός ότι τον έχουν ουσιαστικά αποκλείσει από την τηλεοπτική προβολή που έχουν όλοι οι άλλοι.

Komotinaios είπε...

Η ΔΗΣΥ & η Μπακογιάννη – δύναμη συνέπειας. Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τον Μάνο, ο οποίος –αν και συνεπής στα λόγια – στις πράξεις έχει δείξει άλλα δείγματα (συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, φήμες για υπόσχεση Σαμαρά να του δώσει Υπουργείο –Βηματοδότης πριν από 2 εβδομάδες)

Ανώνυμος είπε...

Δείτε τι κόσμο κατεβάζει η ΔΗΣΥ και μετά μιλάμε ξανά περί συνέπειας. Αφήνω περιπτώσεις τύπου Μαρκογιαννάκη, είναι βλέπεις και τα νέα φιντάνια, όπως ο μέγας Σπύρος Κωνσταντάς, που αφού βούλιαξε στα χρέη το Δήμο Παλλήνης, αποφάσισε να εμφανιστεί και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πού πάει η Ντόρα με τέτοιες υποψηφιότητες οι οποίες προσβάλλουν τη νοημοσύνη των στοιχειωδώς σοβαρών ψηφοφόρων και ακυρώνουν την όποια μεταρρυθμιστική της ατζέντα;

Τσούγδω είπε...

@Ανώνυμος 3:19

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τα βρήκαν. Αν τελικά το δίλημμά μου παραμείνει αυτό, θα ψηφίσω με γνώμονα ποιός μπαρούτιασε τη συνεργασία (αυτός δε θα λάβει τη στήριξή μου).

@Ανώνυμος 5:42

Είναι απίστευτο πώς καταφέρατε να διαστρεβλώσετε το άρθρο της Κιντή για να στηρίξετε την άποψή σας.
Η Κιντή δεν λέει φυσικά αυτό που λέτε εσείς! Τα κόμματα είναι δυναμικές δομές, πείτε μου τώρα λοιπόν ποια είναι η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, τι κόμμα είναι, πού το κατατάσσετε; Εδώ μιλάμε για πολιτικές προτάσεις, δεν ατενίζουμε το μέλλον από ιδεολογικά συννεφάκια.

@ Θεόδωρος Αθηναίος

Το δίλημμα στο οποίο εγκλωβίζουν είναι βασανιστικό, αν ο Μάνος καταφέρει να ανεβάσει ποσοστά που δεν αμφιβάλλω, προσωπικά προτείνω Δράση σε όσους είναι hater της Ντόρας και πάρει ποσοστό κοντά στο 3% χωρίς να εισέλθει στη Βουλή και συμβεί κάτι παρόμοιο και με τη Ντόρα, μετά θα χτυπάνε όλοι τα κεφάλια τους στον τοίχο.

@Αθεόφοβος

Υπάρχει, βέβαια δεν ξέρω κατά πόσον το ρεύμα που διαπιστώνουμε εμείς στο web και στους οικείους μας, είναι και ρεύμα που γενικά υπάρχει διάχυτο στην κοινωνία και όχι στο στενό μας περιβάλλον.

@κοmitinaios

Εμένα μου άρεσε η συνεργασία Μάνου με Πασοκ από την μεριά του Πασοκ το οποίο και στήριζα. Ο ΓΑΠ είναι αρκετά φιλελεύθερος οπότε δεν είναι κάτι αρνητικό. Ο Σαμαράς από την άλλη είναι βαθιά συντηρητικός.

Τσούγδω είπε...

@Ανώνυμος 5:50

Δυστυχώς έχετε δίκιο. Μερικές υποψηφιότητες είναι ό,τι να ναι. Θέλουν πολύ ψάξιμο τα ψηφοδέλτια και οι σταυροί και οι διάφοροι "Μπατίστα", "Μαρκογιαννάκηδες" κλπ δε βοηθάνε....

Γ.Σουρλάγκας είπε...

O Ολάντ πριν λίγες μέρες δήλωσε σχετικά με τις ρυθμίσεις στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο που πρόκειται να τεθεί σε αφαρμογή από του χρόνου, οτι σκοπεύει να αλλάξει την δομική του φιλοσοφία για μόνιμη λιτότητα.
"Δημοσιονομικά μέτρα ΝΑΙ, μόνιμη λιτότητα ΟΧΙ" είπε!

Ακριβώς σε αυτά τα μείζονα ζητήματα διαφέρουν οι μεταρυθμιστικές προοπτικές του Πασοκ, από τις θεσμικές δοξασίες των φιλελεύθερων "ορθολογιστών".

Το Πασοκ με άλλα λόγια ανέλαβε να κυβερνήσει μια καταρέουσα χώρα με τεράστια χρέη και ελλείμματα και οι αναγκαστικές πολιτικές που επεβλήθησαν από τους δανειστές όσο και αν ταιριάζουν γάντι με τις δοξασίες των ορθλογιστών, απέχουν μακράν από τις πολιτικές που θα ήταν δυματόν να εφαρμοστούν από μια μεταρυθμιστική σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση σε ομαλές οικονομικές συνθήκες με μικρά ή καθόλου πρωτογενή ελλείμματα.

Αντίθετα οι ορθολογιστές που θαυμάζετε, μονίμως αποτυγχάνουν να κυβερνήσουν ομαλά με αναπτυξιακές προοπτικές σε οποια χώρα και αν προσπάθησαν επί μακρόν, επειδή αγνούν σταθερά τις ανθρώπινες κοινωνικές ανάγκες και διαχωρισμούς, εκτός ίσως από την "μαύρη" περίοδο της Θάτσερ που διήρκεσε περισσότερο..

Με λίγα λόγια λαϊκά! Το Πασοκ είναι "προσωρινώς" και αναγκαστικά παρόμοιο με τους φιλελεύθερους οι οποίοι το έχουν στο ΔΝΑ τους ..

Ανώνυμος είπε...

Τσούγδω κορίτσι μου, από πότε ένα κόμμα ανήκει στον αρχηγό του και σε 3 - 4 άλλους? Μου θυμίζεις το περίφημο "Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του"!
Το τι θα ψηφίσεις είναι δικό σου δικαίωμα και κάνε ό,τι νομίζεις και ότι πιστεύεις ότι σε εκφράζει, όμως παραδέξου ότι έχεις φιλελεύθερες ιδέες και αν κάποτε ψήφισες ΠΑΣΟΚ ήταν από "μόδα" και όχι από άποψη. Μη με παρεξηγήσεις γι' αυτό, απλώς το αναφέρω αυτό σαν διαπίστωση και όχι ως μομφή ή κατηγορία!

ΥΓ Κάνεις λάθος να πιστεύεις ότι ο ΓΑΠ είναι φιλελεύθερος. Ο ΓΑΠ κορίτσι μου είναι "ανοικτό μυαλό" και βαθύτατα δημοκράτης, γι΄αυτό δεν τον σήκωσε το κλίμα στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας και της...τραβεστί δημοκρατίας.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

@Γ.Σουρλάγκας

Θα σου απαντήσω ως φιλελεύθερος.

Διαφωνούμε στα εξής σημεία:

Ο Ολάντ είναι πολιτικός. Επειδή είπε κάποια πράγματα για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της Γαλλίας, δεν σημαίνει τα λέει καλά ή τα λέει λάθος.

Αν νομίζεις ότι οι "φιλελεύθεροι ορθολογιστές" προτείνουν αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ ή αυτά που προδιέγραψε το Μνημόνιο 2, φοβάμαι ότι δεν έχεις την παραμικρή επαφή με τις απόψεις τους, οπότε δεν είσαι σε θέση να τις κρίνεις. Αν όπου βλέπεις ακραία μέτρα λες "νεοφιλελευθερισμός", έχεις μαύρα μεσάνυχτα.

Το ΠΑΣΟΚ εισέβαλε στα εισοδήματα, στις συντάξεις και τους φόρους. Αυτά είναι τα πλέον ΑΝΤΙ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν.

Όχι μόνο η ΔΗΣΥ, αλλά και οι φιλελεύθεροι της ΕΕ, αντίθετα που δεν πιστεύουν ΟΥΤΕ σε ένα μέτρο παραπάνω από όσα υφίστανται. Αντίθετα που ήδη αυτά θεωρούνται περισσότερο από υπερβολικά. Οι φιλελεύθεροι δεν ζητάνε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ. Αντίθετα που εισηγούνται ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ και ενίσχυση των ευπαθών ομάδων.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει τη ψήφο μας έχοντας την φοροδιαφυγή ως μοναδική επιδίωξή του. Κατά τη γνώμη μου ματαιοπονεί, όπως εδώ και δύο χρόνια κυνηγώντας τα φαντάσματα του ΜΙΝΙΟΝ, του Κατράτζου κλπ.

Οι φιλελεύθεροι πιστεύουν μεν στη πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και στις περικοπές των δαπανών του δημοσίου και στη μείωση του κομματικού κράτους. ΕΚΕΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ & ΤΗΝ ΝΔ, οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά ούτε θέλουν την μείωση του δημόσιου τομέα, γιατί εκεί εργάζονται οι κομματικοί τους στρατοί.

Εδώ και 30 χρόνια είναι δεδομένο από που μπάζει στην Ελληνική οικονομία. Είμαστε ήδη στην ΟΝΕ και αυτοί οι δύο μας έχουν κολλήσει στη δεκαετία του '70.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

@Ανώνυμος 26 Απριλίου 2012 7:34 μ.μ.

Μου φαίνεται έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις για την Τσούγδω.

Όσο η Τσούγδω σκέφτεται και τεκμηριώνει τις απόψεις της, τόσο θα οδηγείται στον ολισθηρό δρόμο που απομακρύνει από τα φερέφωνα και οδηγεί στη λογική.

Επίτηδες απέφυγα τις ταμπέλες του σοσιαλισμού, του φιλελευθερισμού, το κομουνισμού, του φασισμού κλπ.

Μου αρκεί αυτό που γράφω πιο πάνω, ανεξάρτητα σε ποια ταμπέλα το βάζει κανείς.

Γ.Σουρλάγκας είπε...

Η απάντησή σου Θόδωρε, απλά επιβεβαιώνει την κρίση μου για τους φιλελεύθερους. Το "δεν δικαιούσαι διά να ομιλείς" που μου "έριξες" αρκεί!

Αλλά εκτός από το ύφος και επί της ουσίας βλέπω οτι προβάλλεις ένα πρόγραμμα μείωσης φόρων την ίδια ώρα που η αγωνία για τα υπόλοιπα στα δημόσια ταμεία, είναι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ εφιάλτης. Ξαναδιάβασε τι έγραψα.

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς ο κόσμος του πασοκ και της δημοκρατικής παράταξης είναι πολύ πιο σοβαρός από την τσούγδω και τους φίλους της. δυστυχώς αγαπητή μου τσούγδω, παρότι αναγνωρίζω έναν πηγαίο και αυθεντικό (θέλω να πιστεύω) ενθουσιασμό, με απογοητεύεις. και επίτρεψέ μου το αλαζονικό σχόλιο ότι θεωρώ την πολιτική σου ανάλυση απλοϊκή και παιδαριώδη. ελπίζω να μην παρασυρθούν πολλοί στο δικό σου τρόπο ανάλυσης που οδηγεί σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία.
κάποτε ήμασταν μαζί. τώρα είμαστε αντίπαλοι. πραγματικά λυπάμαι

Γ.Σουρλάγκας είπε...

Διαβάζω στο πρόγραμμα της "Δράσης":
"Βασική Εθνική Σύνταξη (ΒΕΣ) 700 ευρώ το μήνα για όλους στα 67, κατευθείαν από τον κρατικό προυπολογισμό, χωρίς ένσημα και ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα θέσπιση φορολογικών κινήτρων για συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση σε όσους επιθυμούν."

Δεν γράφουν όμως καθαρά οτι ο "ευτυχισμένος συνταξιούχος των 700 θα πληρώνει από την τσέπη του τους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τα φάρμακα κλπ
Προτείνω να διορθώσουν την σχετική σελίδα στο πρόγραμμα με την αλήθεια ώστε να τους ψηφίσουν ακόμη περισσότεροι..

pterygosavros είπε...

Είμαι, ήμουν και θα είμαι αριστερός. Η αριστερή τοποθέτηση είναι πρώτα από όλα στάση ζωής. Αυτό δεν το χαρίζω ούτε στον Αλέξη, ούτε στην Αλέκα ούτε σε κανέναν από αυτούς που κάνουν διάλογο με γιαούρτια, πέτρες και προπηλακισμούς.
Είμαι υποψήφιος με τη Δράση στην Α' Αθήνας, πιστεύω πως είναι το πιό προοδευτικό κόμμα που κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές και γιά τις άλλες βλέπουμε.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Ευτυχώς υπάρχει "ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, που είναι σοβαρός". Κι αν κάτι στράβωσε στην τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι γιατί "ο ΓΑΠ είναι ανοικτό μυαλό και βαθύτατα δημοκράτης για αυτό δεν τον σήκωσε το κλίμα".

Για να σωθούμε χρειάζεται να μαζέψουμε τα λεφτά που χρωστάει το ΜΙΝΙΟΝ, ο Κατράτζος, η Βιοκαρπετ και τα υπόλοιπα φαντάσματα που έχουν χρεοκοπήσει από την εποχή που ήμουν νιος και γέρασα. Οι γνωστοί άγνωστοι που κατακλέβουν τις εφορίες, μπορεί να μην πρόλαβε ο ΓΑΠ τα τελευταία δύο χρόνια να μαζέψει ΕΣΤΩ και έναν, όμως μείνετε ήσυχοι. Ο Βαγγέλας θα τους μαζέψει ΟΛΟΥΣ!

Από την άλλη μεριά, όποιος βλάκας πιστεύει ότι δεν μπορεί άλλο ο ιδιωτικός τομέας, οι συνταξιούχοι και ο φτωχός κόσμος να αντέξει τους δημόσιους κομματικούς μισθοφόρους της εκάστοτε συμμορίας (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ), ούτε τις υπερ-καταχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις που επί δεκαετίες έως σήμερα πληρώνουμε δις κάθε χρόνο, ούτε την παιδαριώδη οργάνωση της κακιάς συμφοράς και του παράλογου, όποιος ισχυρίζεται ότι για να έρθει ανάπτυξη χρειάζεται λιγότερη φορολογία, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, λιγότερη ρεμούλα και "γρηγορόσημα", είναι νεοφιλελεύθερος, ισχυρίζεται αδιέξοδα, γιατί αυτές οι λογικές οδηγούν στην ανεργία και τα λουκέτα.

Μπορείτε να δείτε ανάγλυφα τα αποτελέσματα αυτής της απεχθούς νεοφιλελεύθερης λογικής, σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ που σήμερα μας δανείζουν. Δείτε τί ανεργία και λουκέτα έχουν! Αν εμείς χρεοκοπήσαμε, είναι επειδή μέχρι σήμερα είχαμε νεοφιλελεύθερες λογικές! Για αυτό γρήγορα κρατικοποιήσεις, μεγαλύτερο κράτος και επιστροφή στην συντήρηση του μοντέλου με το οποίο ζούσαμε πλούσιοι! Και όσοι αρνούνται να μας δανείσουν για να το κάνουμε πράξη, να μας δανείσουν πάραυτα! Είναι διαταγή!

Τσούγδω είπε...

@ Γ. Σουρλάγκας

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας στο σημείο που αναφέρεστε στο γεγονός οτι αδυνατούν να κυβερνήσουν ομαλά και αυτό γιατί αγνοούν την κοινωνία, ενώ το άνοιγμα της ψαλίδας το βλέπουν ως παράπλευρη απώλεια...

@ Ανώνυμος 7:34

Ο ΓΑΠ είναι σοσιαλφιλελεύθερος κατά την άποψή μου. Προφανώς κι έχω ΚΑΙ φιλελεύθερες ιδέες γι' αυτό στήριξα το ΠΑΣΟΚ του νεωτεριστή ΓΑΠ, του ανθρώπου που πίστεψε στη Διαύγεια, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στα δημοψηφίσματα, στην Διαβούλευση. Θα δούμε πώς θα είναι το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, τον γνωρίζουμε καλά οι Έλληνες πολίτες.

@ Ανώνυμος 12:53

Συγγνώμη αλλά δεν ήμουν ποτέ ΠΑΣΟΚ, στήριζα απλά ένα κόμμα λόγω κυρίως του αρχηγού του. Τι να κάνουμε που πλέον διαφωνώ δηλαδή. Χαίρομαι που διαφωνούμε, η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, "ένα κόμμα για μία ζωή". Είμαι ευτυχής που μπορώ να ψηφίσω κάτι άλλο και δεν βρίσκω δικαιολογίες στον εαυτό μου.

@pterygosavros

Πολύ το χάρηκα το σχόλιό σας, καλή σας επιτυχία και ελπίζω η Δράση να μπει στη Βουλή!

Ανώνυμος είπε...

"στήριζα ένα κόμμα λόγω κυρίως του αρχηγού του". τάδε έφη τσούγδω! απαύγασμα φιλελεύθερης πολιτικής σκέψης...

Τσούγδω είπε...

@Ανώνυμος 9:49

Τρολάρισμα χωρίς λόγο. Το πρόβλημά σας δεν καταλαβαίνω ποιό είναι, οτι δεν αναγνωρίζω στο πρόσωπο του Βαγγέλα τον τεράστιο ηγέτη που θα μας βγάλει από την κρίση; Θα σας πρότεινα να μη συνεχίσετε το τρολάρισμα, καθώς ήδη η παρουσία Βενιζέλου και των υποστηρικτών του στα social media είναι για κλάματα.

Σε περίπτωση που επανέλθετε θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι συνέβη κατά την άποψή σας τον Ιούνιο που πέρασε και οδήγησε στην ανάληψη του Υπ. Οικ από τον Βενιζέλο, για ποιό λόγο αποτελεί διαπραγματευτική του επιτυχία το φευγιό της τρόικας, τι σκεφτόταν προωθώντας την προσωπική διαφορά, τι σκεφτόταν όταν διαπραγματευόταν τις Φινλανδικές εγγυήσεις, τι συνέβη και τελικά δεν πέρασαν οι υπόλοιπες υποψηφιότητες και γιατί κατά την άποψή σας ο Ανδρέας Λοβέρδος πήγε με το μέρος του.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Ανώνυμος είπε...

τρολάρισμα και μπούρδες. μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότροια! σκασίλα μου για τον βενιζέλο. το ΠΑΣΟΚ, η ελληνική σοσιαλδημοκρατία και βέβαια πάνω απ` όλα η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μ` ενδιαφέρει. πορεία που χωρίς ένα πασοκ γύρω στο 25%, είτε σ` αρέσει είτε δε σ` αρέσει, υπονομεύεται έτι περαιτέρω.
όσο για το τί έγινε τον ιούνιο και διάφορα άλλα τέτοια η άποψή μου είναι πολύ ξεκάθαρη. μετά από μια μακρά πορεία υπονόμευσης από την ομάδα βενιζέλου ο γιώργος υποχώρησε. και έπραξε σωστά αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι πάντα έβαζε το δημόσιο και εθνικό συμφέρον πάνω απ` το δικό του! μακάρι δε αντί της υποχώρησης στο βενιζέλο να τα είχε βρει με το σαμαρά ήδη από τον ιούνιο και να είχαμε κυβέρνηση παπαδήμου από τότε. η πορεία της χώρας θα ήταν ήδη πιο ασφαλής. δυστυχώς όμως τότε ο σαμαράς αποδείχτηκε λίγος με συνέπεια να χρειαστεί η ριψοκίνδυνη πρόταση περί δημοψηφίσματος που επανέφερε όλους στην τάξη. με τον τρόπο αυτό ο γιώργος έφυγε μένοντας...

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 11:19

Λαμβάνετε ως δεδομένο οτι τα κόμματα δεν αλλάζουν ανάλογα με το τι αρχηγό έχουν, διαφωνώ. Λέτε οτι η ομάδα Βενιζέλου υπονόμευσε, φυσικά και συμφωνώ, εγώ λοιπόν αυτό το κόμμα δεν μπορώ να το στηρίξω.
Το Πασοκ όπως και κανένα άλλο κόμμα δεν είναι στατικά.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσω ότι τον ΓΑΠ δεν τον έχω άχτι (όπως οι περισσότεροι θερμόαιμοι), αντίθετα τον εκτιμούσα γιατί εκείνη τη χρονική στιγμή, σε εκείνες τις συγκυρίες, ήταν ο μόνος που μπορούσε να συνομιλήσει με την ΕΕ και να τους πείσει να μας βάλει στο μηχανισμό στήριξης. Σήμερα επιπλέουμε χάρη στις τότε προσπάθειές του.

Αν και προσωπικά δεν αμφιβάλω ότι μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010, όπως τον κατηγορεί η ΝΔ (στα νούμερα αυτό δεν κρύβεται), ωστόσο καλά έκανε, γιατί κέρδισε ζωτικό χρόνο και χώρο για να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τον Χειμώνα του 2010, η γνώμη μου ήταν θετική για τον ΓΑΠ και το επιτελείο Οικονομικών. Θα το δείτε αυτό και στις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Από το 2011 και μετά όμως, οι δικαιολογίες τελείωσαν. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν, χάσαμε αδικαιολόγητα πολύτιμο χρόνο κατά τον οποίο χρεωνόμασταν διαρκώς χωρίς λόγο. Όταν παίρνεις την απόφαση να δανειστείς, πρέπει όσο μπορείς να εξασφαλίσεις την αποπληρωμή. Διαφορετικά δάνεια χωρίς μεταρρυθμίσεις, είναι χειρότερο από χρεωκοπία! Αυτό ζούμε τώρα! Η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας χάθηκε ουσιαστικά, όσο σταδιακά χάναμε την αξιοπιστία μας επειδή η κυβέρνηση ΓΑΠ δεν έκανε μεταρρυθμίσεις.

Ένα δημοψήφισμα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για τον τόπο, γιατί θα σταματούσε την δικαιολογία των καταστροφολάγνων, πως δήθεν δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση για όσα αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση. Χρήσιμο, εφόσον κατέβαινε στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο, κρατώντας στα χέρια του τη βούληση του λαού να αλλάξει. Προς Θεού όμως, όχι κατόπιν των διαπραγματεύσεων! Αυτό είναι εμπαιγμός στα μούτρα των Ευρωπαίων. Δεν μπορείς να ζητάς εγγράφως από εκείνους να δεσμευθούν, να δεσμεύεσαι κι εσύ και κατόπιν να επικαλείσαι τη βούληση του Ελληνικού λαού την χειρότερη στιγμή της οργής.

Αποτέλεσμα: Μηδένισε την ισχυρή του αξιοπιστία, έχασε τους συνομιλητές του και δημιούργησε άμεσα αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, το οποίο αρνητικό κλίμα έγινε συμπαγές κατόπιν της εξυπνάδας Βενιζέλου να το παίξει τσάμπα-φράγκα-μάγκας με τους τροϊκανούς.

Λυπάμαι, αλλά ΓΑΠ και Βενιζέλος αποδείχθηκαν επικίνδυνα ερασιτέχνες με τις τύχες μας και να μου επιτρέψετε όσοι σχολιάζετε τις μέσες και τις άκρες αυτής της ιστορίας προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, πως στερείστε αντικειμενικότητας και μοιάζει η παράταξη του ΠΑΣΟΚ να σας ενδιαφέρει περισσότερο από την πατρίδα σας.

Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε τον Ολυμπιακό κόντρα στον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΣ-Γιάννενα, αλλά ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας. Αν δεν είστε σε θέση να καταλάβετε ότι το κομματικό κράτος δημιούργησε το τεράστιο χρέος και γεμίζει τον τόπο χαράτσια, συντάσσεστε με τους υπεύθυνους της καταστροφής μας. Το ίδιο αν δεν καταλαβαίνετε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έχουν τη δύναμη να αυτοκαταργήσουν το κομματικό κράτος που δημιούργησαν. Χρειάζονται κάποιον να τους ελέγχει ότι θα το κάνουν και αυτός σίγουρα δεν είναι ο Τσίπρας, ο Καμμένος, η Παπαρήγα, ο Καρατζαφέρης και οι "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις".

Χρειάζονται καθαρά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως της ΔΗΣΥ, της ΔΞ και της Δράσης/ΦΣ και κατά προτίμηση η πρώτη επειδή μάλλον μπαίνει στη Βουλή.

Ανώνυμος είπε...

τα κόμματα προφανώς και δεν είναι στατικά. οι πολιτικές παρατάξεις και οι ιδεολογικές θέσεις όμως έχουν μια ιστορικότητα η οποία υπερβαίνει την εκάστοτε συγκυρία. η μικρή εικόνα είναι ο βενιζέλος και ο παπανδρέου. η μεγάλη εικόνα είναι ο χώρος της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα στον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει παίξει τον κεντρικό ρόλο εδώ και 40περίπου χρόνια και δεν βλέπω πως ο χώρος αυτός μπορεί να μετεξελιχθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει έστω και με την αυτοαναίρεσή του. και η μεγαλύτερη εικόνα βέβαια είναι η χώρα και το μέλλον του ελληνικού λαού το οποίο χωρίς ζωντανή κεντροαριστερά, δηλαδή χωρίς ζωντανό ΠΑΣΟΚ, μου φαίνεται μάλλον...

ευχαριστώ για τη φιλοξενία και να μη βγάζεις βιαστικά και εύκολα συμπεράσματα. και μένα συμπαθείς μου είναι και ο μάνος και η δημιουργία ξανά (η ντόρα πάλι όχι). αλλά δεν καλύπτουν το σύνολο των προβληματισμών μου, ούτε δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες που, σύμφωνα με τις δικές μου εκτιμήσεις, αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία σήμερα.