12 Νοεμβρίου 2011

Τι έγινε ρε παιδιά;


Έστω συμπολίτης μας, που λείπει από την 25η Οκτωβρίου από τη χώρα και δεν έχει ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί, πώς του περιγράφεις τι έγινε αυτές τις μέρες; Αρκεί η φράση "απόλυτος παραλογισμός";

(Ακολουθεί υποθετικός διάλογος με στόχο την καταγραφή των γεγονότων.... Πάντα υποκειμενικά.)

- Κάτσε αναπαυτικά και άκου. Επετεύχθη μία συμφωνία για 50% κούρεμα του χρέους μας.
- Αυτό είναι καλό ή κακό τελικά;
- Μη βιάζεσαι. Την επόμενη ημέρα φαινόταν πολύ κακό. Μιλούσαν όλοι για εθνοπροδοτική σύμβαση, για χρεοκοπία, απίστευτες κραυγές... Κάπως έτσι φτάνουμε στην 28η Οκτωβρίου. Πάει ο Κάρολος Παπούλιας στην παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και αρχίζουν διαμαρτυρίες, τον λένε προδότη, αποχωρεί και η παρέλαση γίνεται με έναν περίεργο τρόπο. Σε όλη την Ελλάδα οι βουλευτές του Πασοκ αποδοκιμάζονται.
- Ωραία για τη συμφωνία σε ρώτησα εγώ.
- Περίμενε. Φτάνουμε Δευτέρα λοιπόν, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που κάποιοι μιλούν ανοιχτά για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα εκλογές. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν απαιτήσει βουλευτές, πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Παπανδρέου και ανακοινώνει δυο. Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης. Και αρχίζει η σφαγή. Ουρλιαχτά για το δημοψήφισμα, επικίνδυνος ανεύθυνος καιροσκόπος ο Παπανδρέου, γαντζωμένος στην καρέκλα. Η Ευρώπη δεν είναι ενήμερη. Τον καλούν λοιπόν στο G20. Εν τω μεταξύ ανεξαρτητοποιείται και η Μιλένα.
- Αυτός ο πολιτικός ογκόλιθος;
- Περίμενε, ανεξαρτητοποιείται η Μιλένα, αρχίζουν να απειλούν οτι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης η Καϊλή, ο Λιντζέρης, βγαίνουν και άλλοι μπροστά, ο Βενιζέλος που τη Δευτέρα εμφανίστηκε υπέρ του δημοψηφίσματος το μαζεύει, τα ΜΜΕ στριγγλάνε, εγκαλούν τον Παπανδρέου. Πάει λοιπόν στις Κάννες και Μέρκελ Σαρκοζύ φανερά εκνευρισμένοι πατάνε πόδι. Δημοψήφισμα ευρώ ή δραχμή.
- Μα καλά πάει καλά ο άλλος και το δέχτηκε;
- Δεν το δέχτηκε, περίμενε έχει πολύ ακόμη. Γυρνάει ο Γιώργος, όλοι μιλάνε για εξευτελισμό, η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του είναι στο φουλ και Πέμπτη πρωί βγαίνει ο Σαμαράς και χαρακτηρίζει τη σύμβαση... "αναπόφευκτη". Η σύμβαση την οποία διαπραγματεύτηκε ο Παπανδρέου και το οικονομικό του επιτελείο, αρέσει πλέον και στον Καρατζαφέρη. Εν τω μεταξύ τα ΜΜΕ αλυχτούσαν με τον καιροσκόπο τον ανεύθυνο, που έθεσε σε κίνδυνο την συμφωνία που ο ίδιος πέτυχε, την οποία πριν την εξαγγελία δημοψηφίσματος οι ίδιοι χαρακτήριζαν επαίσχυντη.
- Η απόλυτη υποκρισία δηλαδή...
- Ακριβώς, συνεχίζουμε, είμαστε Πέμπτη πρωί και κάποιοι διαρρέουν οτι ο Παπανδρέου είπε στο Υπουργικό πως είχε ως μόνο σκοπό να εκβιάσει με το δημοψήφισμα, ποιός ό άνθρωπος του "εκλογή από τη βάση" και του opengov, φυσικά μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η ομιλία του στο Υπουργικό, δεν ανασκεύασαν. Δεσμεύεται λοιπόν στο Υπουργικό οτι θα πάρει πρωτοβουλίες για συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής συνεννόησης αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης. Πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης κι εκεί που θα τον έριχναν, παίρνει 153.
-153;
- Ναι και η Κατσέλη. Διευκρινίζει λοιπόν οτι συζητάει για κυβέρνηση με άλλον επικεφαλής. Παρ' όλα αυτά δεν έγινε κατανοητό από όλους, ο Σαμαράς ένιωσε προδομένος και ζήτησε εκλογές, έχοντας στο πλάι του Αβραμόπουλο και Δήμα, δεν άκουσε λέει τη λέξη "παραίτηση". Υπό την πίεση όμως της κοινής γνώμης και των ηπίων φωνών, τα πράγματα φιάχνουν, οι πολίτες περιμένουν και ξεκινάει η συζήτηση. Αρχίζει λοιπόν να παίζει το όνομα του Παπαδήμου.
- Που έπαιζε και το καλοκαίρι για το Υπ. Οικονομικών;
- Ναι. Αρχίζει η συζήτηση και την Κυριακή συναντώνται τα οικονομικά επιτελεία των δυο κομμάτων στα οποία συμμετείχαν εκτός των άλλων, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Βενιζέλος και ανακοινώνεται οτι εκλογές θα γίνουν 19Φεβρουαρίου.
- Καλά με ποιό δικαίωμα;
- Σταμάτα μωρέ και άκου. Αρχίζουν λοιπόν Παπανδρέου και Σαμαράς να ψάχνουν για Πρωθυπουργό. Παίζουν δυνατά Παπαδήμος και Διαμαντούρος, ενώ κάπου στο βάθος ακούγεται και Βενιζέλος.
- Βενιζέλος; Έλεος!
- Δεν τα βρίσκουν τη Δευτέρα γιατί έγινε προφανές οτι έψαχναν για αχυράνθρωπο. Περιορισμένες αρμοδιότητες, συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, α και ξέχασα να σου πω η ΝΔ δεν ήθελε να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη.
- Και τι ήθελε δηλαδή, να έχει λόγο στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Πασοκ και στον νέο Πρωθυπουργό;
- Ε κάπως έτσι, εν τω μεταξύ ο Καρατζαφέρης έδωσε ρέστα όλες τις μέρες τη μία έλεγε Σημίτη, την άλλη Καραμανλή και γενικά επέμενε σε πολιτικά πρόσωπα. Ούτε την Τρίτη βρίσκεται λύση και φτάνουμε Τετάρτη να παίζουν έντονα Απόστολος Κακλαμάνης και Φίλιππος Πετσάλνικος.
-Τι εννοείς Φίλιππος Πετσάλνικος;
- Περίμενε, τέλος πάντων φαίνεται οτι ο κύβος ερρίφθη και ο Παπανδρέου βγάζει διάγγελμα και μιλάει για θεσμική λύση στο θέμα του Πρωθυπουργού, άρα Πετσάλνικος. Και αρχίζει ο πανικός ο ίδιος, επανάσταση σε ΝΔ και Πασοκ, ο Καρατζαφέρης πήγε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έκατσε 3 λεπτά και μετά φώναζε "δεν θέλω Πετσάλνικο, θέλω Παπαδήμο", όλοι εμείς έξω φρενών. Ναυάγιο λοιπόν. Εν τω μεταξύ ο Πετσάλνικος άκουσε όσα δεν έχει ακούσει μία ζωή... Αρχίζει λοιπόν και παίζει και πάλι έντονα ο Παπαδήμος.
- Να φανταστώ το διαπλεκομενοκάναλο, έχωνε άσχημα ε;
- Δεν μπορείς να φανταστείς. Έβριζαν νυχθημερόν για το δημοψήφισμα, μόλις ακούστηκε το όνομα Πετσάλνικος άρχισαν να χλευάζουν τον εμπνευστή του δημοψηφίσματος, δεν μπορείς να φανταστείς τι λεζάντες πέρασαν.
- Καλά γιατί τέτοια λύσσα;
- Έλα ντε άμα μάθεις πες μου κι εμένα! Και σήμερα να βάλεις να δεις, πάλι για το δημοψήφισμα θα λένε, έτσι ξεκινάει συνεχώς το δελτίο, διασύρουν όσους το εμπνεύστηκαν και απαιτούν από τον Παπανδρέου να ζητήσει συγγνώμη γι' αυτή του την πρωτοβουλία.  Τέλος πάντων και φτάνουμε Πέμπτη, ο Παπαδήμος πάει στο Προεδρικό Μέγαρο και είναι ο νέος μας Πρωθυπουργός.
- Κάτσε εννοείς οτι αλλάξαμε Πρωθυπουργό, χωρίς να ψηφίσουμε;
- Oh yes, λοιπόν άκου και το καλύτερο. Βορίδης είναι πλέον Υπουργός και Ροντούλης, Άδωνις υφυπουργοί.
- Μία ερώτηση έχω να κάνω: Ο Πάγκαλος τι είπε για όλα αυτά; Πες μου την ατάκα που περιμένω να ακούσω!
- Δεν θα το πιστέψεις αλλά είναι ο μόνος που δεν έχει μιλήσει, ήταν στην Κίνα!

Κάπως έτσι απλά και συνοπτικά θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς παραθέτοντας γεγονότα τι συνέβη στη χώρα τις προηγούμενες δυο εβδομάδες. Πλέον έχουμε νέα κυβέρνηση με entries από το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ, με νέο Πρωθυπουργό ο οποίος φαίνεται ιδιαίτερα αξιόλογος και θέλουμε όλοι να πετύχει.

Κάπως έτσι ορισμένοι ξεμπέρδεψαν από τον βραχνά που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Έναν άνθρωπο που κατηγορούσαν οτι είναι κολλημένος στην καρέκλα λες και δεν ήταν εκλεγμένος Πρωθυπουργός για 4 χρόνια, έναν άνθρωπο που παραιτήθηκε και κάποιοι το θεωρούν επιτυχία. Ο Σαμαράς το θεωρεί δική του επιτυχία, άλλοι θεωρούν οτι τον έριξε ο κυρίαρχος λαός, ενώ η πραγματικότητα είναι οτι είδαμε σε απευθείας μετάδοση ποιοί τον έριξαν, ή ορθότερο, ποιοί τον οδήγησαν σε παραίτηση.

Ένας άνθρωπος ηπίων τόνων που λοιδωρήθηκε όσοι λίγοι, για τα πάντα. Για τα Ελληνικά του, για το οτι έπεσε μία φορά από ποδήλατο, για το οτι κάνει κανό, για το οτι είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την πράσινη ανάπτυξη, για το γεγονός οτι μας έβαλε σε μηχανισμό στήριξης, για τις διαπραγματεύσεις που έκανε, για όσα δεν έκανε, για τις επιλογές σε υπουργούς και συνεργάτες, για τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που προσπάθησε να εισάγει στην άσκηση πολιτικής (εκλογή από τη βάση, opengov, διαύγεια, δημοψήφισμα). Και αυτή ήταν η πιο light κριτική.
Ποιά πράσινη ανάπτυξη Γιώργο στη χώρα του "οικοδομή, αγάπη μου";
Ποιό δημοψήφισμα στη χώρα που όλα τα λύνουν οι πρόωρες εκλογές;

Θα μπορούσε να είχε ένα πολύ άσχημο πολιτικό τέλος, παρ' όλα αυτά οι haters του, του χάρισαν χωρίς οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν μία αξιοπρεπή παύση.

Κάποιοι πολέμιοι του νεποτισμού χαίρονται, ας έχουν στο μυαλό τους οτι τα "ισχυρά" επίθετα, δημιουργούν τις λιγότερες υποχρεώσεις σε χορηγούς. Ας έχουν επίσης στο μυαλό τους οτι μιλάμε για έναν ακόμη Πρωθυπουργό τον οποίο οι αποκαλούμενοι νταβατζήδες, περιποιήθηκαν δεόντως με την ανοχή μας.

Στο δικό μου το μυαλό ο Παπανδρέου ήταν πάντα ένας προοδευτικός πολιτικός, υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το θολό τοπίο όμως που δημιουργούσαν οι διάφοροι συμβιβασμοί, δεν άφησε ποτέ κανέναν μας να καταλάβει σε ποιά "σχολή" ακριβώς ανήκε. Στα δύσκολα πίσω στους Παπανδρεϊκούς φρουρούς. Προσωπικά, προτιμώ τους "κηπουρούς", όπως αποκαλούν τα στελέχη που έχουν επιλεγεί από τον ίδιο διάφοροι απαράδεκτοι πεφωτισμένοι. Ήμουν και είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ποιοί το εισηγήθηκαν, με τι σκεπτικό (το ανέλυσε ο Καστανίδης) και ποιοί έμειναν στην απ' έξω.

Στήριξα τον Γιώργο Παπανδρέου, αναγνωρίζω οτι η κυβέρνησή του έκανε πολλά, οτι δεν του επέτρεψαν οι συνθήκες να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, οτι έχει φάει πολλή λάσπη χωρίς να την αξίζει, δεν ξέρω αν πρέπει να αποσυρθεί, αλλά σίγουρα πρέπει να ξεκουραστεί για ένα χρονικό διάστημα.

18 σχόλια:

panos75 είπε...

Ο Πάγκαλος μίλησε σήμερα το πρωϊ στη ΝΕΤ.

Όσο για τον ΓΑΠ, η απρέπεια με την οποία αντιμετωπίστηκε από τους διαφόρων αποχρώσεων και συμφερόντων Ελληναράδες θα παραμείνει για πάντα μια από τις πιο μελανές στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.
Δυστυχώς είμαστε ακόμη η χώρα του Μπέου, του Ψωμιάδη(και του νομάρχη, και του Big Mac) και του Γκλέτσου.

koulpa είπε...

χαχαχα πολύ καλή η σύνοψη.. δε μπορώ να φανταστώ τι σκεφτόταν ο γαπ όταν ζητούσε εκλογες.. ούτε τι φανταζόταν ότι μπορούσε να κάνει.. μια και η κατάσταση ήταν αδιέξωδη.. προφανώς δε μπορούσε να μας πει τι συμφωνίες τον κράτησαν.. και εδώ δε μαθαίνονται ποτέ.. δεν υπάρχουν κριφά αρχεία να ανοιχτούν μετά 30 χρονια.. από τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα των μεταπολεμικών κυβερνήσεων.. που έχω λίγο πολύ παρακολουθήσει.. βγάζω το συμπέρασμα.. ότι χωρίς σύγκρουση κι απομόνοση.. το οποίο θα σήμαινε μεγάλες πεινες.. ο γαπ δεν είχε τρόπο αντίδρασης.. το φοβήθηκε.. δεν τον αδικώ.. αλλά το να πέφταμε σε μεγάλες πεινες το 09.. θα μας γλυτωνε χρόνο.. και πόρους.. μια και δε βλέπω να γλυτώνουμε τις πείνες.. αλλά ίσως και να γινόμασταν κόσοβο.. έτσι επιλέγω να μην είμαι εμπαθής.. :) :)
αυτά που εγώ θα ήθελα.. αναγνωρίζω ότι είναι ουτοπικά.. κι ίσως απάνθρωπα.. δημοκρατία δικαιοσυνη παιδεία κλπ.. ανεδαφικά πράγματα.. :) :)
την καλησπέρα μου :) :)

Τσούγδω είπε...

@panos75

Ε τώρα δεν έχει έννοια, θα είναι ήπιος...

Δεν θέλω να τον αγιοποιήσω, αλλά η επίθεση που δέχθηκε αυτές τις μέρες, δεν έχει προηγούμενο. Δηλαδή μέχρι και ο Καραμανλής θα λέει: φτηνά τη γλίτωσα.

@koulpa

Έχω καταλήξει οτι ο Παπανδρέου δεν είναι τόσο ψύχραιμος όσο φαίνεται. Πράγμα που εξηγεί πολλά.

Καλησπέρα!

nikos είπε...

Προσωπικά απο τις 25 Οκτωβρίου και μετά δεν είχα στενή επαφή με την επικαιρότητα, επειδή είμαι στο στρατό και εχθές πήρα την πρώτη άδεια.
Ωστόσο είχα τακτική ενημέρωση, δεν έπεσα απο τα σύννεφα. Το γεγονός οτι ένας Πρωθυπουργός οδηγήθηκε σε παραίτηση απο γιγαντες της πολιτικής, του επιπέδου Μιλένα, Εύα, Λιντζέρης με κάνει να εξοργίζομαι. Εντελώς συμπτωματικά όλοι οι αμφισβητίες ανήκουν στο "ρεύμα" Βενιζέλου.
Ουδέποτε κατάλαβα γιατι δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, για να μη χάσουν την εξουσία τους κάποιοι βουλευτές;
Δε νομίζω οτι ετέθη θέμα ποτέ παραμονής στο ευρώ. Κι έτσι να είναι κάποιοι(και όδιος ο λαός ανάμεσα τους ) ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Μάλλον ενόχλησε πολλούς οτι τέθηκαν προ των ευθυνών τους.

Οπως και να ' ναι δε νομίζω οτι ο Παπανδρέου τελικά θα αποσυρθεί, ενδεχομένως να ξαναείναι Πρωθυπουργός μετα τις επόμενες εκλογές. Η ΝΔ θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα, γιατι ο Σαμαράς θα αμφισβητηθεί απο διάφορους Μανώληδες, Φαήλους και λοιπά μπουμπούκια που αποτελούν τη βάση του κόμματος.
Οσο για τη νέα Κυβέρνηση είναι ολοφάνερο οτι θα έχει απόλυτη αποτυχία. Το καλό με αυτό είναι οτι κάποιοι θα σταματήσουν να μας ζαλίζουν με τις "Κυβερνήσεις Συνεργασίας"

Τσούγδω είπε...

@nikos

Την επιλογή του δημοψηφίσματος την αμφισβήτησαν πολλοί. Οκ ήταν ισχυρό σοκ, δεν αντιλέγω.
Θέμα παραμονής στο ευρώ τίθεται σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες των τελευταίων χρόνων. Εάν δεν είχε ψηφιστεί το Μνημόνιο τώρα θα είχαμε δραχμούλες.

Ενόχλησε γιατί φάνηκε οτι ο ΓΑΠ ήθελε να εξαντλήσει την 4ετια και δεν ήθελε πρόωρες εκλογές. Προκειμένου να τις αποφύγουμε έκανε και τον προηγούμενο γελοίο ανασχηματισμό. Το δημοψήφισμα ήταν το τελευταίο του χαρτί.

Ο Παπανδρέου ίσως θα έπρεπε να απομακρυνθεί λίγο, είναι πολύ πιθανό να χάσει την αρχηγία αν ξαναείναι υποψήφιος τώρα.
Ελπίζω να μην αποτύχει αν και η σύνθεση είναι ό,τι να ναι, χρειαζόταν πράγματι μικρό και ευέλικτο σχήμα.

Unknown είπε...

να φανταστώ πως οι "αγανακτισμένοι" τώρα πια δικαιώθηκαν, το μόνο που ζητούσαν ήταν τον Βορίδη υπουργό.....

nikos είπε...

Η σύνθεση της Κυβέρνησης είναι ο,τι να 'ναι, πράγμα που σημαίνει οτι και η πολιτική θα είναι το ίδιο, ήδη ο Βορίδης ανακοίνωσε την απόσυρση του νόμου Ραγκούση για την απελευθέρωση των ΤΑΞΙ.

Με εξοργίζει το γεγονός οτι υπήρξε τέτοια αναταραχή επειδή η Κυβέρνηση εξήγγειλε τη διεξαγωγη δημοψηφίσματος , η οποια τόσο καιρό που κόβονταν μισθοι και συντάξεις δεν είχε υπάρξει.

Το δημοψήφισμα αφορούσε το αν θα παίρναμε ή οχι την 6η δόση και φυσικά τα μέτρα που θα επακολουθούσαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να αποβάλλει χώρα απο την Ευρωζώνη, πουθενα δεν προβλέπεται τέτοια δυνατότητα, αποτελει προπαγάνδα, μόνο εθελοντικά μπορούμε να φύγουμε απο το ευρώ.

Δε νομίζω οτι είναι κανείς άξιος απο το υπάρχον πολιτικό προσωπικο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες, μια παρατήρηση μόνο: είναι άμοιρος ευθυνών ο Γιώργος για τις (τουλάχιστον) άστοχες επιλογές συγκεκριμένων συνεργατών οι οποίοι και τον "κρέμασαν" μην πράττοντας ούτε τα στοιχειώδη για τα οποία τους εμπιστεύτηκε;

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα: Είναι άμοιρος ευθυνών για την -τραγική- επιλογή Πετσάλνικου, η οποία έδινε πάτημα στο Σαμαρά για μια κυβέρνηση της πλάκας και εξέθετε τον ίδιο εμφανίζοντάς τον ως έναν πολιτικό που ήθελε απλώς να τοποθετήσει έναν αχυράνθρωπο αντ' αυτού;

fanis panagiotopoulos είπε...

Ο Γιώργος είναι ο πολιτικός που με έκανε να ονειρεύομαι μια άλλη Ελλάδα.
ΠΑΣΟΚ ψήφιζα και πριν τον Παπανδρέου. Όχι γιατί ήταν κάτι ιδανικό, αλλά γιατί ήταν ότι καλύτερο (θεωρούσα ότι) "κυκλοφορούσε στην αγορά" της πολιτικής.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 90, όμως και κυρίως από το 2004 και μετά, είδα στον Γιώργο Παπανδρέου τον πολιτικό που δεν είναι απλά ικανός για το λιγότερο κακό για την Ελλάδα, αλλά ονειρεύεται μια άλλη, εντελώς διαφορετική από αυτή που ζούσα ως τότε Ελλάδα. Πού έχει όραμα κοινό με το δικό μου! Που δεν τον ενδιαφέρει η εικόνα, αλλά η ουσία!

Από αυτό το σημείο και μετά, άλλαξα κι εγώ.
Δεν θα ξαναψηφίσω το λιγότερο κακό κόμμα ποτέ ξανά.
Τώρα πια έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους πολιτικούς στην Ελλάδα.
Θέλω την Ελλάδα του 21ου αιώνα και απαιτώ τους πολιτικούς που θα μας πάνε σε αυτή. Αλλιώς, λευκό!!!
Γιώργο Παπανδρέου σε ευχαριστώ που με έκανες να ονειρεύομαι.
Θαυμαστής και οπαδός σου όσο κρίνεις ότι έχεις να προσφέρεις στην Ελληνική πολιτική.

Φάνης Παναγιωτόπουλος

panos75 είπε...

Ο μπουχέσας της Ραφήνας φυσικά και τη γλίτωσε φτηνά. Είχε όλα εκείνα τα φολκλόρ στοιχεία του βλαχοδήμαρχου που τον έκαναν συμπαθή στο εκλογικό σώμα και τους δημοσιογράφους που στέλνουν στη βουλή και μας ταΐζουν καθημερινά με Λιντζέρηδες, Ντινόπουλους, Λιάνες και Τσίπρες.

Κανείς δεν πιστεύει ότι ο ΓΑΠ ήταν τέλειος. Όμως αλάνθαστος είναι μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτε. Και λόγω των περιστάσεων ο ΓΑΠ αναγκάστηκε να κάνει πολλά και πρωτοφανή. Το γεγονός ότι μέχρι και το Jumbo θεώρησε πρέπον να λοιδορήσει την καταγωγή του μέσω των διαφημίσεων του, δείχνει την ηθική χρεοκοπία αυτής της χώρας.

Εν πάση περιπτώσει, αν κάποτε εκδώσει την αυτοβιογραφία του, αναμένεται με τρομακτικό ενδιαφέρον το κεφάλαιο που θα καλύπτει την περίοδο 2009-11.

spacefreak είπε...

>Στο δικό μου το μυαλό ο Παπανδρέου ήταν πάντα ένας προοδευτικός πολιτικός, υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων.

Θα μπορούσατε παρακαλώ να με ενημερώσετε για μία που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του;

Ευχαριστώ.


ΥΓ. Δυστυχώς η άποψή μου είναι ότι ουδεμία σοβαρότητα (ούτε καν πρωθυπουργική) είναι δυνατόν να υπάρξει σε μια χώρα της οποίας ο λαός ουδέποτε ήταν σοβαρός από μόνος του. Και ο κύριος Παπανδρέου δεν απετέλεσε ουδέποτε εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα.

Τσούγδω είπε...

@ nikos

Αφορμή ήταν το δημοψήφισμα.

@ Ανώνυμος

Φυσικά και είναι ο κύριος υπεύθυνος για τους τραγικούς ανασχηματισμούς, τις τραγικές επιλογές και τις καθυστερήσεις. Δεν επιχειρώ να τον αθωώσω.

@panos75

Διαφωνώ, τώρα βλέπω πόσο έχω αδικήσει τον Καραμανλή. Πήγε να μπει δυναμικά με τον βασικό μέτοχο και τον έδεσαν χειροπόδαρα.

@ spacefreak

Φυσικά αγαπητέ: Μεταρρύθμιση στην Παιδεία, Νέο Λύκειο, Καλλικράτης, αλλαγές στο Ασφαλιστικό. 4 θέλετε κι άλλες; Μη με βάζετε να ψάχνω. Έγιναν και πολλές αλλαγές, αλλά οκ κατανοώ ψιλά γράμματα.

Είναι άποψή σας, θεωρώ τον Παπανδρέου σοβαρό πολιτικό.

@ Προς όλους, μη κάνετε μνημόσυνο στον Παπανδρέου. Επίσης δεν είναι λατρευτικός χώρος εδώ!

panos75 είπε...

Σοβαρά ο Βορίδης είπε ότι θα αποσυρθεί ο νόμος για τα ταξί, τη στιγμή που μέχρι και η Μέρκελ μας ξεμπρόστιασε δημόσια για να τον ψηφίσουμε; Και θα το δεχτεί αυτό ο Παπαδήμος; Εγώ νόμιζα ότι είχε ψηφιστεί ήδη.

Μην ψαρώνεις tsougdw με τον βασικό μέτοχο. Ακόμη και πρωτοετής φοιτητής της νομικής ήξερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν είχε καμία τύχη να περάσει στην Ευρώπη. Ένα θέατρο ήταν από την πλευρά του μπουχέσα για να λέει μετά ότι "πήγα να τα βάλω με τους νταβατζήδες αλλά δε μ'αφήσανε". Αν ήθελε υπήρχαν πολλοί πιο πρακτικοί τρόποι να το κάνει. Επιπλέον, με το Ρουσόπουλο και το Σουφλιά στενότερους συνεργάτες δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να γίνει κάτι ουσιαστικό στο συγκεκριμένο τομέα.

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα, από την εποχή του Σωκράτη και του Περικλή, προχωρώντας στον Κολοκοτρώνη και στον Καποδίστρια, μετά στον Τρικούπη , τον Ελ. Βενιζέλο, μετά στο Γέρο της Δημοκρατίας το Γεώργιο Παπανδρέου , τον Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα στο Γιώργο Παπανδρέου, οι Έλληνες συνήθιζαν να θεωρούν αυτούς προδότες, ή άλλο ,και να τιμούν τον Καραμανλή που έφυγε νύχτα με ψεύτικο όνομα [βλέπε Τριανταφυλλίδης], ονομάζοντάς τον Εθνάρχη, καθώς και τον ''καταλληλλότερο''.

Khlysty είπε...

Εξαιρετική η περιγραφή του πολιτικού χάους στην Ελλάδα. Η μόνη μου διαφωνία αφορά στον Παπανδρέου: νομίζω ότι, ενδεχομένως χωρίς να το θέλει ο ίδιος, έβγαλε εαυτόν εκτός πλάνου και, ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να αποχωρήσει, δρομολογόντας τη διαδικασία αντικατάστασής του και λειτουργωντας ως εγγυητής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να παρέμβει στην επιλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Αυτό, κατά την άποψή μου, θα ήταν και η τελευταία σημαντική παρακαταθήκη του.

Τσούγδω είπε...

@ panos75

Μίλησε για τα πληθυσμιακά κριτήριο. Εντάξει δεν έχει άδικο.
Δεν ξέρω αν ήταν κόλπο αλλά διαφάνηκε μία αρχική πρόθεση.

@ Ανώνυμος

Δεν είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε κάπου τον Γιώργο Παπανδρέου, ακόμη. Πρέπει να επέλθει ψυχραιμία για να κρίνουμε σχετικά αντικειμενικά.

@khlysty

Συμφωνώ αλλά και διαφωνώ. Πιστεύω οτι δεν είναι εποχή για διάσπαση του Πασοκ λόγω της τωρινής ηγεσίας της ΝΔ. Άρα ο Παπανδρέου ίσως δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Περιμένω από αυτόν μία εντυπωσιακή κίνηση όπως μας έχει συνηθίσει, δηλαδή να προτείνει και να στηρίξει κάποιον ως αντικαταστάτη του που θα είναι αξιόλογο πρόσωπο, ίσως κάποιον με μεγάλη αποδοχή...

Khlysty είπε...

Αυτό λέω κι εγώ: να αποχωρήσει, εγγυούμενος την ενότητα και να διασφαλίσει ότι το κόμμα, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, θα εκλέξει αρχηγό αυτόν που θα κριθεί ως ο καλύτερος. Απλώς, θεωρώ ότι ο ίδιος "κάηκε" κι ότι θα ήταν σωστότερο να μην είναι υποψήφιος.