26 Αυγούστου 2011

Πήρε μπρος η ατμομηχανή της Οικονομίας

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη των πύρινων μετώπων ανά την Ελλάδα.


Ο Έβρος καίγεται εδώ και 3 μέρες, η Ζάκυνθος 2 μέρες,  ενώ χθες το βράδυ μπήκε φωτιά  στην Άνω Γλυφάδα.
Και εάν οι δυο πρώτες φωτιές οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, σίγουρα η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, δεν είναι τόσο... αθώα.
Σε μία χώρα που έχει κλάψει πολύ για τις καμένες της εκτάσεις, που θρηνεί χαμένες ομορφιές, που πας ένα ταξίδι και σου λένε: "κάποτε εδώ ήταν δάσος" και βλέπεις πέτρα, πουρνάρια και μικρές αναδασωμένες λωρίδες, συνεχίζουν να γίνονται εμπρησμοί;
Πώς είναι δυνατόν;

Πολύ απλά το κράτος δε λέει να σοβαρευτεί. Ενώ συζητάμε για τις νέες φωτιές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνει τους κανόνες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.
Επιβραβεύονται έτσι οι καταπατητές που κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, απλά επειδή έτσι είθισται, κατασκευάζουν αυθαίρετα σε τοποθεσίες που δεν δικαιούνται και μετά το φιλεύσπλαχνο κράτος, δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, τους τα νομιμοποιεί για τελευταία φορά.

Όπως νομιμοποιεί πολλές άλλου τύπου παραβάσεις με περαιώσεις κλπ. Για τελευταία φορά και σε αυτή την περίπτωση. 

Το καθεστώς ατιμωρησίας επιβραβεύεται για μία ακόμη φορά και όπως είπε εχθές πολύ εύστοχα στο twitter ο χρήστης v_emman : ετοιμάζεται η Παραπάνω Γλυφάδα.

Άκουσα πριν στον ΣΚΑΙ δήμαρχο του νομού Έβρου, να λέει: "μας είχαν υποσχεθεί 11 αεροπλάνα και ο σχεδιασμός έγινε βάση αυτού, έχουν έρθει μόνο 3." 
Είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις όταν τα μέσα είναι περιορισμένα και τα μέτωπα πολλά. Όμως πόσες τυχαίες πυρκαγιές μπορεί να ξεσπάσουν σε μία μέρα;
Ποιός εγγυάται οτι ο κάθε είδους εμπρηστής δεν θα εκμεταλλευτεί το χάος για να κάψει ό,τι του γουστάρει;
Και δεν μιλάω για τον ψυχασθενή πυρομανή, μιλάω γι' αυτόν που δεδομένου του καθεστώτος ατιμωρησίας, θα βρει τη χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσει... νέους οικισμούς.

Αλλά είπαμε, όταν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα αναγνωρίζει την οικοδομή ως ατμομηχανή της Οικονομίας, τότε όλα επιτρέπονται.

Η αλληλουχία είναι απλή: Φωτιές-> Θρήνος-> Δηλώσεις του τύπου: "Όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος"-> Αυθαίρετα -> Νομιμοποίηση αυθαιρέτων -> Νέες φωτιές.
Όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό που απειλεί να καταστήσει την Ελλάδα κρανίου τόπο. Έστω κι αν δυσαρεστηθούν οι διάφοροι αυθαιρετούχοι. Να με συγχωρείτε αλλά έχουν παρανομήσει και σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε η πολιτεία να τους τιμωρεί και όχι να τους λυπάται.


ΥΓ1: Δεν πιστεύω να ξέχασε κανείς τις λυσσαλέες αντιδράσεις βουλευτών, στο νομοσχέδιο που προωθούσε η Μπιρμπίλη για τις Natura.


ΥΓ2: Φαντάζομαι το θέμα δεν πουλάει ακόμα για να ασχοληθούν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ. 

11 σχόλια:

nikos είπε...

Νομίζω οτι τουλάχιστον για την Αττική έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, πράγμα που σημαίνει οτι θα είναι δύσκολο να καταπατηθούν

Swell είπε...

Τί περιμένεις Τσούγδω όταν ο υπουργός περιβάλλοντος έχει φτιάξει πισίνα στο σπίτι του στη Σέριφο και η μητέρα του έχει αυθαίρετο στο Πόρτο Ράφτη; Όλη η Ελλάδα θα γίνει οικόπεδα. Τα λατομεία στην Πεντέλη θέλεις να κλείσουν;

Ανώνυμος είπε...

Περιμένεις απ'τα πασοκικά media να υπερπροβάλουν τις φωτιές; Τσ τσ τσ...

Τσούγδω είπε...

@nikos

Καλά ΟΚ. Δεν είδα καμία μπουλντόζα να γκρεμίζει κανένα αυθαίρετο (πλην Φαντασίας) για παραδειγματισμό. Είδα μόνο νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη που έδωσε κίνητρα για να καεί άλλη μία φορά η Ελλάδα.

@ Swell

Στην παρούσα φάση με τόσο βιασμό που έχει δεχθεί το περιβάλλον από φωτιές και δόμηση, μόνο άτομα όπως η Μπιρμπίλη θα έπρεπε να βρίσκονται στο ΥΠΕΚΑ. Και σημειολογικά να το πάρει κανείς δεν μπορεί ο ΥΠΕΚΑ να έχει αυθαίρετο, το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και με το Σουφλιά.
Τι σχέση έχουν με το συγκεκριμένο θέμα τα λατομεία;

@ Ανώνυμος 5:04

Δεν συμφωνώ με τον όρο "πασοκικά media" και ναι περιμένω να τις προβάλλουν, αλλά μάλλον δεν έχει ακόμα αρκετό σασπενς το θέμα.

nikos είπε...

Στάχτη και μπουρμπερη να γίνουν όλα, αν πρόκειται για τα έσοδα του κράτους και να ερθει "ανάπτυξη"...
Η Μπιρμπίλη 2 χρόνια τώρα στεκόταν εμπόδιο, γι' αυτό έφτασε στα ύψη η ανεργία

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Τις προάλλες, πηγαίνοντας προς Σούνιο, είδα σε διάφορα σημεία αυθαίρετα δάση να έχουν ξεφυτρώσει ανάμεσα στις βίλες.
Απαράδεκτο.

Τσούγδω είπε...

@nikos

Είναι πολύ ανησυχητικό το περιεχόμενο που δίνει μεγάλο μέρος των πολιτικών στον όρο "ανάπτυξη". Το περιβάλλον γι' αυτούς αποτελεί εμπόδιο.
Η Μπιρμπίλη κράταγε τα μπόσικα.

@Κων/νος Καντακουζηνός

Με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων η πολιτεία διορθώνει αυτή τη στρέβλωση, επιτέλους δίνει κίνητρα για ανάπτυξη και για την καταστροφή αυθαιρέτων δασών που πιάνουν επιπλέον χώρο και διαταράσσουν την αρμονία του τσιμέντου.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ καιει το παρασινο Κυριε ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟ?
ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΣΑΙ?

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 12:43

Είναι παρήγορο που αυτή τη φορά δεν ακούστηκαν τέτοιες τραγικότητες. Ίσως να φταίει που οι συνομωσιολάγνοι κινούνται σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

nikos είπε...

Οι φωτιές δεν επεκτάθηκαν,γιατί τις φωτιές στην Ηλεία το 2007 και στην Αττική το 2009, τις έβαζε το ΠΑΣΟΚ και ο Λαλιώτης, μαζί με τους Αμερικάνους, επειδή ήθελαν να ανατρέψουν το μεγάλο ηγέτη Κωστάκη Καραμανλή, που προώθησε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που εγκατέλειψαν τελικά όλες οι χώρες πλήν της Ελλάδας, ακόμα και η Ρωσία

Τσούγδω είπε...

@nikos

Απόλυτα λογικός ο συλλογισμός σου, προσυπογράφω και περιμένω την επιστροφή του Μαρμαρωμένου.