14 Μαΐου 2011

Παντού βία και η κυβέρνηση απούσα

Απέφυγα τις προηγούμενες ημέρες να γράψω για την όξυνση της βίας, για τις δυο δολοφονίες και τον τραυματία διαδηλωτή, γιατί πολύ απλά περίμενα, ήλπιζα δηλαδή, τα πράγματα να καταλαγιάσουν.... Η κυβέρνηση είναι εκκωφαντικά απούσα και μοιάζει να περιμένει το όλο θέμα να λυθεί μόνο του. Θα μπορούσε να ποντάρει σε αυτό αν όλα όσα παρατηρούμε εμβρόντητοι, ήταν ένα ξαφνικό ξέσπασμα και την έπιαναν απροετοίμαστη και όχι μία προαναγγελθείσα έκρηξη.


Όταν υπάρχουν γκετοποιημένες περιοχές, ξεχασμένες από το Θεό, που τις θυμούνται μόνο στις εκλογές και σε αυτές δραστηριοποιούνται φασιστικές ομάδες που έχουν αναλάβει τον ρόλο της πολιτείας, αστυνομεύουν και βοηθάνε είτε σε κάποιους αρέσει είτε όχι, πολίτες που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, τότε είναι θέμα χρόνου να γίνει η έκρηξη.
Ασχολούνται με το κέντρο της Αθήνας όποτε συμβεί κάτι τραγικό. Τώρα ξαφνικά, μετά τον θάνατο του 44χρονου, θυμήθηκαν το πρόβλημα πολιτεία, κοινωνία και ΜΜΕ. Η αμέσως προηγούμενη φορά ήταν όταν η Χρυσή Αυγή μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο, που το εξετάζαμε όλοι ως κοινωνικό φαινόμενο, αποφεύγοντας να συζητήσουμε γιατί συνέβη αυτό και που θα μπορούσε να οδηγήσει.


Είναι ιδιαίτερα υποκριτικό να προσποιούνται ορισμένοι οτι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Ελπίζω απλά τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην Αθήνα με επιθέσεις σε πολίτες και δράσεις της Χρυσής Αυγής, να μην επεκταθούν και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλο πρόβλημα, κάτι που η πολιτεία αγνοεί επιδεικτικά.
Δεν γίνεται να προσποιούμαστε οτι δεν συμβαίνει τίποτα. Όσο αντιρατσιστής και να είναι κάποιος, το βλέπει το πρόβλημα. Οι μετανάστες είναι τόσοι πολλοί που δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να ζήσουν όλοι αξιοπρεπώς. Εμπόριο ναρκωτικών, εγκληματικότητα, οι μισοί από αυτούς εκδίδονται για να επιβιώσουν και ένα κράτος να υποδέχεται καθημερινά 100αδες από τα τρύπια σύνορά του.
Η κυβέρνηση λειτουργεί με την πάγια τακτική της για ακόμα μία φορά. Δυστυχώς. Με αυτά τα πράγματα δεν μπορείς να παίζεις, δεν μπορείς να περιμένεις να λυθούν μόνα τους, δεν μπορείς να λες "ασ' το γι' αύριο". Όποιος έχει υιοθετήσει αυτή την πρακτική και σε αυτή την περίπτωση, έχει κάνει τραγικό λάθος.
Δεν είναι δυνατόν να ρισκάρουν την φασιστοποίηση μέρους της κοινωνίας. Το σαράκι δεν το καταλαβαίνεις, μπαίνει μέσα σου με το “δεν χωράνε άλλοι”, συνεχίζει με το “ήρθαν στη χώρα μου για να με κλέβουν”, εξελίσσεται με το "να ξεβρωμίσει ο τόπος" και συνεχώς γιγαντώνεται. Αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ επικίνδυνα για να τα αφήνει η κυβέρνηση να εξελίσσονται.


Πρέπει πάραυτα να περιοριστούν οι φασιστικές ομάδες που έχουν αναλάβει από μόνες τους να επιβάλλουν την τάξη και επιτίθενται εναντίον όποιου αυτοί κρίνουν οτι είναι διαφορετικός (μέχρι και σε Κινέζους επιτέθηκαν!), πρέπει άμεσα να ληφθούν δράσεις για να λυθεί το πρόβλημα της συνεχούς έλευσης μεταναστών και πρέπει επιτέλους να γίνουν απελάσεις.
Σίγουρα σε αυτό το δρόμο η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τους γνωστούς αντιρατσιστές που πιστεύουν οτι η μεγάλη αγκαλιά της Ελλάδας τους χωράει όλους, αυτούς που περπάτησαν πάνω στην κόκκινη γραμμή παρακινώντας τους 300 της Νομικής να προβούν σ' εκείνη τη δράση τους που είχε φέρει την κοινωνία και πάλι στο κόκκινο. 


Σε αυτή τη χώρα το τραγικό είναι οτι τα θέματα συζήτησης δεν ανοίγουν επειδή έχουμε αποφασίσει να τα λύνουμε ένα ένα, αλλά επειδή η εκάστοτε ατζέντα έρχεται στην επικαιρότητα με απότομο τρόπο. Αλήθεια μετά το περιστατικό με τους μετανάστες στη Νομική, τι ακριβώς έχει γίνει για να περιοριστεί η έλευση μεταναστών; Έχουν γίνει απελάσεις; Όσοι βρισκόντουσαν πίσω από την κίνηση αυτή που απείλησε να βάλει μπαρούτι στην κοινωνική συνοχή, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή;


Στην πραγματικότητα ο νέος κύκλος βίας δεν ξεκίνησε τώρα, απλά έφτασε στο peak του με την ανατριχιαστική δολοφονία του άτυχου 44χρονου από αλλοδαπούς (όπως όλα δείχνουν) και συνέχισε με τη δολοφονία του 20χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές στα Κάτω Πατήσια. Οι χρυσαυγίτες βρήκαν το πάτημα που χρειαζόντουσαν για να αρχίσουν τις απρόκλητες επιθέσεις και οι κάτοικοι του κέντρου, των οποίων η υπομονή έχει φτάσει στα όριά της, καλοβλέπουν κινήσεις τέτοιου είδους. Αυτό που ελπίζω είναι η κατάσταση να ηρεμήσει και να μην αποφασίσουν και οι μετανάστες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τότε θα έχουμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.


Παράλληλα μαίνεται και η άλλη διαμάχη, η χρόνια, αυτή μεταξύ αναρχομπάχαλων (προσοχή όχι αναρχικών) και αστυνομίας, την οποία πυροδοτούν συνεχώς ανεγκέφαλοι και από τις 2 μεριές. Αστυνομικός τραυμάτισε διαδηλωτή ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ πριν λίγο επίδοξοι δολοφόνοι επιτέθηκαν στο ΑΤ Εξαρχείων την ώρα που υπήρχε λαϊκή. Η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει ΚΑΙ σε αυτό το μέτωπο. 
Και αν κατηγορούμε τα μπαχάλια με μυαλό αμοιβάδας, τι να πει κανείς για τους αστυνομικούς οι οποίοι νομίζουν οτι είναι "τιμωροί", κλωτσάνε ανθρώπους στο κεφάλι, συλλαμβάνουν στο σωρό και δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στο δικαίωμα του άλλου να διαδηλώσει, να διαμαρτυρηθεί.


Μπαχάλια εναντίον αστυνομικών, αστυνομικοί εναντίον διαδηλωτών, χρυσαυγίτες εναντίον μεταναστών, μπαχάλια εναντίον χρυσαυγιτών και τούμπαλιν...Όλο αυτό πού οδηγεί αν όχι στο να κλειδωθούμε όλοι στα σπίτια μας περιμένοντας να δούμε που θα πάει η κατάσταση; Αν νομίζουν κάποιοι οτι αυτό το κλίμα βοηθάει ίσως την κυβέρνηση γιατί ο κόσμος θα φοβάται και να κυκλοφορήσει, πόσο μάλλον να πάει σε διαδηλώσεις, κάνουν μεγάλο λάθος.


Πλέον όπου και να κοιτάξεις υπάρχει βία και μίσος. Βία στα γήπεδα, βία στις πορείες, βία στις γειτονιές.
Βρισκόμαστε σαν κοινωνία σε επικίνδυνα μονοπάτια, οι διάφορες αγέλες, έχουν βγει στους δρόμους και κάνουν πάρτυ με μία κυβέρνηση απούσα που παρατηρεί όλα αυτά με τεράστια αμηχανία. Που δεν έχει το πολιτικό κουράγιο να πάρει μία απόφαση και περιμένει από την κοινωνία να απηυδήσει για να  απαιτήσει λύσεις τύπου "πονάει δόντι, κόβει κεφάλι".
Αλήθεια τι περιμένει η κυβέρνηση για να μαζέψει τα φασισταριά από τους δρόμους; Τι περιμένει η κυβέρνηση για να ξεκινήσει απελάσεις και να επιβάλλει μέτρα για τη λαθρομετανάστευση; Τι περιμένει η κυβέρνηση ή ο εκάστοτε δήμος για να βάλει περιπολίες σε περιοχές που βιώνουν έντονα την εγκληματικότητα; Περιμένει όλα αυτά να γίνουν από μόνα τους; Ή έχει αποφασίσει να δώσει χώρο στους διάφορους τιμωρούς να υποκαταστήσουν το κράτος;


ΥΓ: Πριν λίγο καιρό η Αστυνομία εξέδωσε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες δεν θα πρέπει να κυκλοφορούμε μόνες μας μετά τη δύση του ηλίου... Πραγματικά, που ζούμε; 
(Update: Άλλαξα το link με το ακριβές δελτίο τύπου το οποίο ομολογώ οτι δεν είχα ψάξει επαρκώς και ύστερα από παραίνεση φίλου σχολιαστή το βρήκα, τελικά οι οδηγίες της Αστυνομίας δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως παρουσιαζόντουσαν στο screenshot που είχα λινκάρει, οπότε ζητώ συγνώμη για την "παραπληροφόρηση")

14 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Αυτή η 'προστασία των γυναικών' θυμίζει παραμύθι από την μυθική Βαγδάτη.

Έλεος.

andromedα είπε...

xairomai pou diavazeis ta sxolia su

Τσούγδω είπε...

@ the elf at bay

Αυτό το "να μην κυκλοφορούν μόνες τους οι γυναίκες μετά τη δύση του ηλίου", προσωπικά με σοκάρει...

@ andromeda

Πάντα τα διαβάζω, τα λαμβάνω υπόψιν μου και απαντάω.

nikos είπε...

Νομίζω οτι γενικώς η Κυβέρνηση έχει χάσει το βηματισμό της.
Τα επεισόδια αυτα ήταν λίγο πολύ αναπόφευκτα απο τη στιγμή που χρόνια τώρα δε λαμβάνονται μέτρα για το πρόβλημα του Κέντρου. Αν οι ακροδεξιοί χτυπούσαν όποιο μεταναστη έβλεπαν, σε αυτο δε φταίει απόλυτα η αστυνομία. Μένει να κάνει συλλήψεις. Ενα μέτρο που εξαγγέλθηκε πρόσφατα αλλα δεν ξέρω ποτε θα υλοποιηθεί είναι ο φράχτης στον Εβρο. Τα θαλάσσια σύνορα λόγω της FRONTEX δεν τα περνάνε.
Η Κυβέρνηση πάει απο το κακό στο χειρότερο και απο πότε ξεκίνησε αυτή η κατρακύλα; Μαντέψτε;... Μετα τον ανασχηματισμό. Οι δε Υπουργοί έχουν φτάσει σε σημείο να μην κάνουν τίποτα και να τα βάζει ο ένας με τον άλλο.

Τσούγδω είπε...

@nikos

Νομίζω οτι και ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός να μην είχε γίνει, πάλι θα υπήρχαν σημάδια κόπωσης και δυσλειτουργίες... Σίγουρα χρειάζεται νέος ανασχηματισμός, αλλά δεν προέχει αυτό.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση.
Τι περιμένει δηλαδή η κυβέρνηση για να λάβει μέτρα ή σημαντικές αποφάσεις. Τι περιμένει για να δώσει την εντολή: μαζέψτε τα Χρυσά Αυγά κλπ, όλα είναι θέμα μίας απόφασης.

Πρώτα απ' όλα όμως πρέπει να παραιτηθεί ο Παπουτσής, μαζεύτηκαν πολλά και πλέον δεν είναι θέμα ευθιξίας, είναι θέμα τσίπας.

nikos είπε...

Δεν ξέρω αν πρέπει να φύγει, η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη, δε νομίζω πως με κάποιον άλλον Υπουργό στη θέση του θα ήταν διαφορετική η κατάσταση. Εξάλλου η αστυνομία έχει πολλές ελλείψεις και σε προσωπικό και σε υποδομές που δεν ευθύνεται μόνο ο Παπουτσής.
Πιο πολύ με ενοχλούν κάποιοι άλλοι Υπουργοί που αντί να ασχοληθούν με το αντικέιμενο τους το παίζουν ντίβες και κάνουν κριτική στους υπολοίπους

ασωτος γιος είπε...

δυστυχως η κυβερνηση αυτη εινα μια μεγαλη απογοητευση προς το παρον
φυσικα εχει ακομη ευκαιρια να μην γινει χειροτερη απο τον καραμαν αλη
ο δε σαμαρας ειναι τοσο ασημαντος τοσο θαμπος

the elf at bay είπε...

@ασωτος γιος

Ο Σαμαράς είναι κατάλοιπο της ίδιας κυβερνητικής ανοησίας που διέπει όλο το κοινοβουλευτικό σύστημα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.

ακυβέρνητος είπε...

Αν τολμήσεις να μιλήσεις για απελάσεις λαθρομεταναστών θα είσαι φασίστας νεοναζί, μαλακισμένο της χρυσής αυγής, ή ρατσιστόμουτρο της Κου Κλουξ Κλαν.
Αν τολμήσεις να μιλήσεις για νομιμοποίηση μεταναστών και ανθρώπινα δικαιώματα θα είσαι ανθέλληνας, θα επιθυμείς τη διάλυση της εθνικής μας ταυτότητας, θα αποβλέπεις στη μουσουλμανοποίηση της φυλής μας.
Μέση οδός δεν υπάρχει;
Πρέπει να σκοτώνουμε τους δυστυχείς που φαντάστηκαν ότι η Ελλάδα είναι παράδεισος (και γι’ αυτό είναι δυστυχείς), ή να ανεχόμαστε τα πάντα, από το παραεμπόριο μέχρι και τις εγκληματικές πράξεις, για να μη μας κολλήσουν την ταμπέλα του ρατσιστή;

Το πρόβλημα είμαστε εμείς, ως λαός. Και η αλλοπρόσαλλη πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων χειροτερεύει την κατάσταση. Φοβόμαστε (!) να ψηφίσουμε νόμους που θέτουν όρια, ή φοβόμαστε (!!) και να τους εφαρμόσουμε. Νομίζουμε ότι οι υπόλοιπες χώρες θα ασχολούνται συνέχεια με εμάς, λες και δεν έχουν δικά τους προβλήματα, πως οποιαδήποτε αντίδραση θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή!

Ας κάνουμε τον κόπο να αναζητήσουμε τους νόμους που εφαρμόζονται σε όλες αυτές τις χώρες που «κόπτονται» για ανθρώπινα δικαιώματα. Τότε θα ανακαλύψουμε ότι οι προσφιλείς τους πολιτικές είναι οι βυθίσεις πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες, οι γκετοποιήσεις σε ήδη υποβαθμισμένες περιοχές, οι συλλήψεις, φυλακίσεις και οι απελάσεις.

Αν δεν δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ανοχύρωτη, αν δεν ομονοήσουν τα κόμματα έστω και στα αυτονόητα, τότε δεν θα αργήσει να ξεσπάσει η φωτιά.

Πολύ φοβάμαι ότι η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη ήταν η σπίθα…

Τσούγδω είπε...

@ nikos

Το θέμα είναι κατά πόσον μπορούν να συνεργαστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς μεθοδικά για να λύσουν ένα τόσο περίπλοκο θέμα, οπότε υπό αυτή τη σκοπιά όποιος και να πάει στη θέση του Παπουτσή δεν θα αλλάξει κάτι. Είναι όμως ζήτημα πολιτικής ευθιξίας. Μέσα σε λίγες μέρες έχουμε 2 δολοφονίες, έναν σοβαρά τραυματία και τη Χρυσή Αυγή να επιτίθεται σε μετανάστες και να έχει στείλει γύρω στους 20 στα νοσοκομεία.

@ Ασωτος γιος
Η κυβέρνηση αυτή όντως έχει αρχίσει να απογοητεύει... Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν ξέρω πόσες ευκαιρίες θα έχει ακόμη...

Τσούγδω είπε...

@ Πετρος Κ.

Ακριβώς, μέση οδός δεν υπάρχει καθότι μερικοί δεν σου αναγνωρίζουν το δικαίωμα να κινείσαι στο μέσον. Όλα τα ζητήματα τα θέτουν σε διλημματική μορφή.
Συμφωνώ απόλυτα οτι το πρόβλημα είμαστε εμείς και η νοοτροπία μας και αυτό αντικατροπτρίζεται και στους πολιτικούς μας.

Η φωτιά ξεκίνησε και δεν ξέρω κατά πόσον θα είναι εύκολο να μαζευτεί το πράγμα, αν δεν ληφθούν αποφάσεις άμεσα. Είδαμε που φτάσαμε με το να χαιδεύουμε τα αυτιά των άκρων. Οι μεν κάνουν εκστρατείες εναντίον μεταναστών και οι δε πηγαίνουν τους μετανάστες μέσα στη Νομική για να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους, ενώ η πολιτεία κοιτάει αμήχανα.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν κινείται στα άκρα και καλό θα είναι, αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά να αγνοήσουμε και να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές.

Ανώνυμος είπε...

Τσούγδω το "δελτίο τύπου" δεν ξέρω που το αλίευσες αλλά μοιάζει περισσότερο με κακόγουστο αστείο (δεν είναι γραμμένο σε letterhead κτλ, και ύστερα θα περίμενε κανείς link από επίσημη πηγή)

Τσούγδω είπε...

@grecomascara

Έχεις δίκιο ευχαριστώ για την παρατήρηση, δες εδώ: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=130&Itemid=123&lang=

Αλλάζω και το link...

chessman είπε...

Απλά είναι τα πράγματα, έξω ΟΛΟΙ οι ξένοι ΤΩΡΑ από την Ελλάδα. Δεν μπόρεσαν να ριζώσουν και να ... ευδοκιμήσουν στη χώρα που τους γέννησε και έχουν γονείς κλπ, θα ευδοκιμήσουν στη χώρα ΜΟΥ ; Ούτε το ένα άκρο ούτε το άλλο, η μέση οδός που ψάχνετε αυτή είναι. Από πού προκύπτει δηλαδή ότι όποιον απίθανο καβαλάει τα σύνορά μας και μας κατσικώνεται εδώ εμείς πρέπει να αναζητούμε τον τρόπο να τον "φιλοξενήσουμε" κλπ ; Λοιπόν ας ξεμπλοκάρουμε από τυχόν διεθνιστικές, ανθρωπιστικές, σοσιαλιστικές και λοιπές αηδίες και ας καθαρίσουμε τη χώρα από τα σκουπίδια που μας πέταξαν έξω από την πόρτα μας μπας και σώσουμε τίποτα πόρους να στηρίξουμε τη ΔΙΚΗ μας κοινωνία που σπαράσεται από τη φτώχεια, την ανεργία και την κατάργηση του Κοινωνικού Κράτους.