14 Μαΐου 2011

Αλλαγή προσανατολισμού από τη ΝΔ_ με το ΖάππειοΙΙ

Φαίνεται πως οι δημοσκοπήσεις και η φωνή του κόσμου ερμηνεύτηκαν σωστά από τη Νέα Δημοκρατία, γι' αυτό και σήμερα στην παρουσίαση του Ζαππείου2, οι πατριωτικές κορώνες πήγαν περίπατο (με εξαίρεση το απαραίτητο κερασάκι στο φινάλε), το "μηδενίζω το έλλειμμα σε 18 μήνες" πήγε επίσης περίπατο και η ρητορική εναντίον του Μνημονίου καταλάγιασε απότομα.
Αν και ο Σαμαράς δεν απέφυγε τα γνωστά επιχειρήματα που επικαλείται τον τελευταίο καιρό η ΝΔ για να αποδείξει οτι η είσοδός μας στον μηχανισμό στήριξης ήταν προμελετημένη, εντούτοις ευτυχώς για τον ίδιο δεν συνέχισε σε αυτό το τρυπάκι. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα έχει ως εξής:

"Γνωρίζουμε ότι η προετοιμασία προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ξεκινήσει από καιρό, όταν οι διεθνείς αγορές δάνειζαν ακόμα άνετα την Ελλάδα.Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε τότε ό,τι άλλες χώρες προσπάθησαν να αποφύγουν. Και δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε. Έτσι, άλλες χώρες τονίζουν σήμερα ότι πέτυχαν «Μνημόνια» με καλύτερους όρους από μας."

Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν τι από τα δυο συμβαίνει: ή που όσο καιρό διαρκούσαν οι μυστικές συνομιλίες, η κυβέρνηση διαπραγματευόταν, ή που δεν υπήρξαν μυστικές συνομιλίες και η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε, το σενάριο που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό η ΝΔ, δεν πείθει κανένα και είναι αυτοαναιρούμενο. Επίσης θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει ο Σαμαράς να ασχολείται με το τι έκανε η Πορτογαλία και τι η Ιρλανδία, γιατί και την πρώτη φορά τις έφερνε ως παραδείγματα μη- προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης και στη συνέχεια το λούστηκε. Ας του πει κάποιος λοιπόν οτι έχουμε δανειστεί πολύ μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τις χώρες που επικαλείται συνεπώς και οι όροι είναι πιο σκληροί. Ας του υπενθυμίσει επίσης κάποιος οτι στην Πορτογαλία η αντιπολίτευση είναι συναινετική....


Στο επικοινωνιακό κομμάτι τώρα, ο Σαμαράς το έπαιξε σωστά το παιχνίδι, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κυβέρνηση, φυσικά αμέλησε να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική για τα χρόνια της ΝΔ υιοθετώντας το "για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ" και επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των θέσεων του Ζαππείου2.


Η αλήθεια είναι οτι το περίμενα πιο.. ουτοπικό, με περισσότερες αναφορές σε εθνικά θέματα καθώς και με διάφορα υπονοούμενα με... πατριωτικό υπόβαθρο, οπότε εξεπλάγην ευχάριστα, διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο πρόγραμμά του. 
Όλα αυτά που πρότεινε είναι λογικά και είναι φυσιολογικό να προέρχονται ως προτάσεις από ένα φιλελεύθερο κόμμα, ταυτότητα την οποία η ΝΔ είχε απωλέσει εδώ και καιρό. Βασίζονται όμως σε μία ατάκα που είχε χρησιμοποιήσει και ο Παπανδρέου στο παρελθόν, την οποία η ΝΔ κατακρίνει μέχρι και σήμερα, στο λεφτά υπάρχουν, δεν το είπε, το υπονόησε όμως. Νομίζω είναι περιττό να αναφέρω οτι κατά την πάγια τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δώσουν όραμα και αισιοδοξία, παρέλειψε να αναφερθεί σε "δύσκολα" μέτρα...


Μας έδωσε όμως μία ιδέα για το τι θα κάνει όταν θα γίνει Πρωθυπουργός ενημερώνοντάς μας οτι θεωρεί την οικοδομή "ατμομηχανή της Οικονομίας", ενώ πρότεινε κάποια μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, ξέχασε όμως το βασικό: να δεσμευτεί οτι η ΝΔ θα επιτρέψει τη δόμηση σε περιοχές Natura... Είπαμε ατμομηχανή της οικονομίας, όχι αστεία, να χτίσουμε παντού, καθότι και σε πείσμα κάποιων πράσινων ακτιβιστριών (ονόματα δεν λέμε), δεν υπάρχει ανάπτυξη πέρα από το μπετόν.


Πιστεύω οτι μετά το Ζάππειο2 και την απόφαση Σαμαρά να αφήσει το κατηγορώ στο Μνημόνιο, η ΝΔ θα ανακάμψει.
Eίναι πολύ θετικό που επανήλθαν μετά από ένα διάστημα φλερτ με τα άκρα και έφεραν προτάσεις που είναι εφαρμόσιμες και που θα πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει μπροστά.
Με μία αντιπολίτευση και με μία κυβέρνηση σκορποχώρι δεν είχαμε να περιμένουμε τίποτα, αν η ΝΔ συσπειρωθεί και μετά το Ζάππειο2 αποκτήσει αέρα και κάνει σοβαρές προτάσεις, τότε και η κυβέρνηση θα σοβαρευτεί και θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια του Μνημονίου. Ελπίζω εν ολίγοις η ΝΔ να βρει το βηματισμό της για να τον ξαναβρεί και η κυβέρνηση. Αν και με τις φάτσες που καθόντουσαν πρώτη σειρά πίστα δεν νομίζω να πείσει κανέναν ο Σαμαράς... Που πας με Μιχελάκη, Μιχαλολιάκο, Μειμαράκη, Πάνο- pizza boy- Παναγιωτόπουλο κλπ κλπ;


Καλά θα κάνει το Πασοκ να μη απαξιώσει την πρόταση της ΝΔ όπως το προηγούμενο Ζάππειο, αλλά να κάτσει και να τη μελετήσει προσεκτικά. Θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποια από αυτά τα μέτρα ως ένδειξη καλής θελήσεως, για να αποδείξει εμπράκτως οτι θέλει και επιδιώκει τη συναίνεση. Έχεις ένα πρόγραμμα μπροστά σου, μη βιάζεσαι να το απαξιώσεις και να μιλήσεις για ευχολόγια, όσο κι αν είναι εμφανές οτι πολλές από τις προβλέψεις είναι παρατραβηγμένες. Θα μου άρεσε να ακούσω οτι η κυβέρνηση υιοθετεί κάποια από τις προτάσεις της ΝΔ και πως η ΝΔ με τη σειρά της συναινεί σε κάποια μέτρα, μιας και στο εγγύς μέλλον αν δεν συνεννοηθούν οικειοθελώς θα τους το επιβάλλουν οι συνθήκες, ας αρχίσουν λοιπόν την ... προθέρμανση. Κάνε ένα βήμα, να κάνω εγώ το επόμενο που λέει και το τραγούδι.


Φαίνεται πως η ΝΔ κατάλαβε οτι για να αναπτύξει νικηφόρα πορεία θα πρέπει να απομονώσει τις ακραίες φωνές. Πιστεύω πως αν βλέπαμε τις συσπειρώσεις των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις τον τελευταίο καιρό, θα μέναμε με το στόμα ανοιχτό... Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων πρέπει να είναι εντυπωσιακές. Από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, από το ΠΑΣΟΚ σε Ντόρα/Κουβέλη/Δημαρά/Συριζα κλπ.
Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η ΝΔ τη διαρροή προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ντόρα που είναι κυρίως διαρροή φιλελεύθερων ψηφοφόρων που τόσο καιρό έβλεπαν με ανησυχία τη ΝΔ να μετατρέπεται σε ΠΟΛ.ΑΝ, είναι αυτός που φαίνεται οτι αποφάσισε να υιοθετήσει με το Ζάππειο2.
Ο δρόμος για τη ΝΔ θα είναι πολύ δύσκολος πάντως. Καλό το πρόγραμμα, όχι και τόσο ουτοπικό όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν, αλλά έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον εαυτό της με τους διάφορους καμμένους Φαήλους, την Αντιμνημονιακή ρητορική, τη μη ψήφιση του Μνημονίου και οι φιλελεύθεροι πολίτες που είχαν φρίξει με τη μετάλλαξη της ΝΔ, θα πειστούν πολύ δύσκολα....




ΥΓ: Τα σχόλια που υπήρχαν στην ανάρτηση, εξαφανίστηκαν λόγω του προβλήματος που αντιμετώπισε ο blogger..

9 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Επιμένω να βάλεις για βουλευτίνα. Θα τα καταφέρεις.

Τσούγδω είπε...

@ the elf at bay

Με ποιό κόμμα?

the elf at bay είπε...

Χωριό που φαίνεται....

Swell είπε...

Να απαντήσω κι εγώ; Νομίζω ότι σε οποιοδήποτε κόμμα από τα δύο μεγάλα, θα τα πήγαινες μια χαρά.

Ευτυχώς πάντως που υπάρχει το μπλογκ σου Τσούγδω. Δεν θα ξέραμε διαφορετικά ποιό είναι το σημαντικό θέμα της σημερινής μέρας.

Τσούγδω είπε...

@the elf at bay, swell

Όταν θα κατέβω υποψήφια θα σας ενημερώσω λοιπόν. Ως προς την ανάρτηση κάποιο σχόλιο ή κάτι τέτοιο κρίνεται περιττό;

Swell το blog μου δεν είναι ειδησεογραφικό και αποφεύγω να ασχολούμαι με θέματα που μου μαυρίζουν την ψυχή.

Swell είπε...

Ωραία, οι δύο παρατάξεις που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή τη "ζηλευτή" θέση, δεν σου μαυρίζουν την ψυχή. Παίρνεις κάτι;

Τσούγδω είπε...

@ Swell

Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημά σου. Δεν εγκρίνεις τη θεματολογία, θα ήθελες να διαβάσεις κάτι άλλο; Δεν έχω απόλυτη εικόνα της κατάστασης, δεν μπορώ να γράψω κάτι, γι' αυτό που θα ήθελες να διαβάσεις. Άσε που προς το παρόν με έχουν καλύψει άλλοι. Δες εδώ: http://www.politicalanimal.gr/archives/1258

Τώρα πες μου κι εσύ την άποψή σου για το θέμα που θίγει η ανάρτηση (εκτός κι αν σου είναι τόσο αδιάφορη) και άσε τις νουθεσίες.

andromedα είπε...

kala re tsougdw gia sena safti ti zoi mono pasok kai Noudou iparxei
gyro mas ginete panikos akrodexioi, lathrometanastes skotonoun ellines
kai i i kivernisi koimatai
mia frasi mono me kaliptei gia to giorgaki sou
otan o giorgos vgike ki eipe gia to thanato tou ellina, eimai sygklonismenos eipa "siga mi skiseis to kalson"
To mono pou tha mporouse na pei
NTREPOMAI GIATI eimai ANIKANOS

Τσούγδω είπε...

@ andromeda

Γύρω μας όπως σωστά λέτε γίνεται πανικός, γι' αυτό και ο καθένας ό,τι γράφει και ό,τι λέει πρέπει να το σκέφτεται και 2 και 3 φορές για να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Φαντάζομαι οτι αναγνωρίζετε σε όλους το δικαίωμα να είναι συγκλονισμένοι, δεν είναι δική σας αποκλειστικότητα.
Θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι όσοι άφησαν την κατάσταση να ξεφύγει και όλοι όσοι με τις πολιτικές τους έκαναν τα σύνορά μας να φαντάζουν ανύπαρκτα. Θα έπρεπε να ντρέπονται πολύ περισσότερο όσοι στήνουν πάρτυ πάνω στον ανθρώπινο πόνο.