5 Φεβρουαρίου 2011

Denplironistas

Για μία ακόμη φορά, μία μικρή επανάσταση απειλείται από τον ευερέθιστο λαό μας, που αισθάνεται οτι το κράτος, του βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Φυσικά όχι από σύσσωμο τον λαό μας, αλλά από τους κατοίκους κυρίως των Αθηνών, που απολάμβαναν είτε σε κάποιους αρέσει είτε όχι, φθηνά εισιτήρια, ενώ είχαν και τη δυνατότητα να μην αγοράζουν, αφού για να πέσεις πάνω σε ελεγκτή το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θα έπρεπε να ήσουν ιδιαίτερα γκαντέμης. 


Για να μη μου χουμήξουν διάφοροι κατηγορώντας με που χαρακτηρίζω τα εισιτήρια φθηνά, ας μην πάμε πολύ μακριά, δηλαδή εις τας Ευρώπας, ας πάμε λίγο νοτιοδυτικότερα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα.


Η Πάτρα λοιπόν έχει ζηλευτές ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες. "Σύγχρονος" στόλος λεωφορείων και "πάμφθηνα" εισιτήρια συνθέτουν το σκηνικό. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, το φοιτητικό εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο κοστίζει 1,10 ενώ το κανονικό 1,60 και φυσικά σε αντίθεση με την Αθήνα δεν υπάρχει δυνατότητα λαθρεπιβίβασης (αν και δεν υπάρχουν λαθραίοι επιβάτες...) καθότι η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή είσοδο και ο οδηγός ελέγχει τα εισιτήρια και τις πλείστες των περιπτώσεων τα σκίζει, για να μη μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Αν δεν έχεις εισιτήριο κατά την είσοδό σου, αγοράζεις από τον οδηγό εισιτήριο αξίας 2 ευρώ! Επίσης το μόνο που δεν έχουν κάνει ακόμη, είναι να προσλάβουν ειδικό υπάλληλο για να σπρώχνει μέσα στα λεωφορεία τον κόσμο στα πρότυπα της Ιαπωνίας...


Θα συμφωνήσω με όσους λένε οτι η εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών δεν μπορεί να γίνει  στις πλάτες των τιμίων επιβατών, που αγνοώντας το σιωπηλό κίνημα "δεν πληρώνω" των τελευταίων ετών, αγόραζαν εισιτήριο. Διότι το κίνημα "δεν πληρώνω" δεν εμφανίστηκε τώρα ξαφνικά. Χρόνια τώρα ένα μεγάλο μέρος των επιβατών των ΜΜΜ δεν πληρώνουν εισιτήρια, απλά τώρα κάποιοι έχουν το θράσος να το φωνάζουν κιόλας, θεωρώντας οτι θα βρουν πολλούς συμπαραστάτες και μιμητές.


Δεν ξέρω κατά πόσον η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων θα μπορέσει να καλύψει τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ, αν δεν συνοδευτεί και από άλλες δράσεις από το Υπουργείο Μεταφορών. Αυξηθούν δεν αυξηθουν τα εισιτήρια, οι τζαμπατζήδες θα συνεχίσουν να είναι τζαμπατζήδες, κάνοντας τα τίμια κορόιδα να νιώθουν ακόμα περισσότερο κορόιδα.


Αν οι έλεγχοι δεν ενταθούν και δεν αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους λαθρεπιβάτες χωρίς παραθυράκια, αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να εμποδιστεί  η είσοδος των τζαμπατζήδων στα ΜΜΜ, τότε όσες αυξήσεις και να γίνουν, τα ελλείμματα δεν θα μαζευτούν και θα επακολουθήσουν νέες αυξήσεις και στο βάθος ... ιδιωτικοποίηση.
Γιατί ως γνωστόν όπου δεν πίπτει εξυγίανση, πίπτει ιδιώτης (και ακολούθως πιο σκληρή εξυγίανση). Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε και στον ΟΑΣΑ και στον ΟΑΣΘ φαινόμενα τιμών, αστικών συγκοινωνιών Πάτρας. Τότε να δω τι θα κάνουν οι denplironistas που θα έχουν απέναντί τους ιδιώτες και όχι το άκρως ελαστικό κράτος.


Αλλά μέχρι το κράτος να σοβαρευτεί και να αυστηροποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, οι τζαμπατζήδες θα κάνουν party, οι καπνιστές θα καπνίζουν παντού παρά την "αυστηρή απαγόρευση", τα γαϊδούρια θα παρκάρουν όπου γουστάρουν και οι ασυνείδητοι θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν. 


Ποιος θα φταίει όμως για την συνεχιζόμενη ανομία, οι θρασείς ή το κράτος που είναι όλο μέλι μέλι κι από τηγανίτα τίποτα, φοβούμενο οτι οι ευερέθιστοι συμπολίτες μας, που είναι κράτος εν κράτει, θα εκνευριστούν έτσι και θιχτεί το "δημοκρατικό τους δικαίωμα στην ανομία"?


ΥΓ: Αφιερωμένο σε όλους όσους χρησιμοποιούν ΜΜΜ, το κατά Νίκο Χατζηνικολάου "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω αμαρτίες αλλονών"...





Διαβάστε επίσης:
Τι πληρώνω... πώς πληρώνω
Για το κίνημα "Δεν πληρώνω"



16 σχόλια:

Swell είπε...

Συμφωνώ, το κράτος πρέπει να σοβαρευτεί και ν' αρχίσει να πιάνει τους τζαμπατζήδες. Και πριν αυτούς, να πιάσει όσους τα "έπιαναν" από τη SIEMENS. 2% αποδεδειγμένα. Και μετά να πιάσει αυτούς που δεν μαζεύουν τα σκατά των σκύλων τους από τα πεζοδρόμια.

ασωτος γιος είπε...

το κρατος? οταν λετε κρατος? ειμαι εναντια 100% στις αυξησεις , τα εισιτηρια ηταν ηδη σε μια λογικη τιμη, ας τα επιστρεψουν αυτοι που τα φαγανες στα ΜΕΤΡΟ και παντου
ο κοσμακης δε φταιει σε κατι.
αν θελουν να κανουν σοβαρους ελεγχους η να βαλουν πιο συχρονα συστηματα μπορουν, ολα τα πακιστανα και τα νιγηριανα μπαινουν παντα τζαμπα ασε που κουβαλουν και τις πραματιες τους μαζι
ε να βαζω και γω το ποδηλατο μου τοτε στο τρολευ

Τσούγδω είπε...

@ Swell

Ας επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο. Ναι να πιάσει τους τζαμπατζήδες ή ακόμα καλύτερα να τους αλλάξει μυαλά και να κάνει σαφές οτι το τζάμπα πέθανε.

@ασωτος γιος

Συμφωνώ οτι τα εισιτήρια ήταν σε λογική τιμή. Οι αυξήσεις γίνονται με βάση την πάγια τακτική, δεν πληρώνουν, αυξάνω κι άλλο τις τιμές να τα πάρω τουλάχιστον από τα κορόιδα. Διότι που να φιάχνεις τώρα ελεγκτικούς μηχανισμούς και πως να εξασφαλίσεις οτι οι ελεγκτές θα κάνουν τη δουλειά τους σωστά? Δύσκολα πράγματα...

Δεν ξέρω αν οι αλλόεθνοι μπαίνουν τσάμπα, γιατί εγώ έχω δει οτι πχ οι περισσότεροι ξένοι αγοράζουν εισιτήριο σε αντίθεση με κάτι καλόπαιδα, που κάθονται αγκαλιά με την πόρτα και έχουν ανιχνευτή ελεγκτών. Μόλις μπει μέσα κάποιος την κάνουν με ελαφρά.

Νομίζω οτι το γεγονός οτι κάποιες ΔΕΚΟ είναι ελλειμματικές μόνο στους μετανάστες δεν οφείλεται.

αθεόφοβος είπε...

Καλά βρίσκεις λογικό να πληρώνουν αυτοί που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ πριν να πιάσουμε αυτούς που έφαγαν λεφτά από την SIEMENS;
Εγώ βρίσκω λογικότερο να πληρώνουν μέχρι τότε το κόστος μετακίνησης των Αθηναίων εκτός από τους Πατρινούς, οι νησιώτες που δεν έχουν αστικές συγκοινωνίες, γιατί αλλιώς τι σκατά πρωτεύουσα είμαστε;

ακυβέρνητος είπε...

Αποκαλύφθηκε ότι το 1 στα 4 εισιτήρια σε όλα τα μέσα ΜΜΜ είναι πλαστό. Αυτό σημαίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαρροή εσόδων – ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο - για τις αστικές συγκοινωνίες και κατ’ επέκταση για το κράτος. Ας βάλουν λοιπόν Τσούγδω μου μηχανήματα ανίχνευσης γνησιότητας των εισιτηρίων και δεν χρειάζεται καμία αύξηση, ίσως μπορεί να γίνει και μείωση. Όταν ο περιπτεράς ή ο ψιλικατζής αγοράζει το εισιτήριο από τους απατεώνες στη μισή τιμή (αλλά το πουλάει στην κανονική) εννοείται ότι συμμετέχει στην απάτη. Το κόστος γι’ αυτή την υποδομή θα καλυφθεί άμεσα αφού θα σταματήσει η χασούρα και δεν χρειάζεται να πληρώσει για ακόμη μια φορά ο κοσμάκης την πουστιά των απατεώνων…

Τσούγδω είπε...

@αθεοφοβος

Σκεπτικό:

"Αν δεν πάνε φυλακή οι μισοί εν ενεργεία πολιτικοί και όλοι οι πρών Υπουργοί και Πρωθυπουργοί, δεν πληρώνουμε τίποτα! Ούτε λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ούτε ΜΜΜ και γενικά δεν δίνουμε λεφτά στο κράτος που μας ... ξεζουμίζει. Να πάνε να βρουν τα λαμόγια που τα έφαγαν και δημιούργησαν τα ελλείμματα... Δεν τα φάγαμε μαζί!"

Ο λαικισμός στα καλύτερά του!

@Πέτρος Κ.

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση. Αλλά ένα κράτος που δεν έχει μάθει να αναζητά τη ρίζα του προβλήματος, τα αντιμετωπίζει όλα έτσι ... χοντρόπετσα. Αν υποθέσουμε οτι 1/4 αγοράζει πλαστά χωρίς να το γνωρίζει και 1/4 δεν αγοράζει καν εισιτήρια, θα ήθελα να μάθω πως το κράτος θα βγάλει τα σπασμένα, από αυτές τις 2 κατηγορίες.

Αλλά να μου πεις, που καιρός τώρα για οργάνωση ελεγκτικών μηχανισμών και που χρήματα για νέα μηχανήματα που θα αναγνωρίζουν τη γνησιότητα των εισιτηρίων... Μία ζωή προχειροδουλειές.

ανεστης είπε...

Βλέπεις πόσο διάχυτη είναι η άποψη "πρώτα να πληρώσουν όσοι τα έπιασαν απο τη Siemens και μετά ο λαός"; Βλέπεις πόσο βολικός είναι ο συμψηφισμός της λαμογιάς;
Κανένας δε λέει όμως οτι αν ΟΛΟΙ μας πληρώσουμε αυτά που πρέπει να πληρώνουμε τότε θα διαμορφωθεί και στην κοινωνία η μηδενική ανοχή σε όσους "τα τρώνε".
Γιατί τώρα... πιάσ΄το αυγό και κούρεφ' το. "Αφού έκλεψαν αυτοί θα κλέψουμε κι εμείς" μέχρι να γίνουμε καθολικά μια κοινωνία κλεφτών (που έχουμε γίνει απο καιρό δηλαδή).

ellinaki είπε...

Χαίρομαι που ακούγεται άλλη μία φωνή λογικής μέσα στο γενικότερο φάλτσο της νεοελληνικής κακομαθημένης νοοτροπίας.

Keep tsougding!

Τσούγδω είπε...

@ανεστης

Πραγματικά όποτε ακούω τέτοιες τοποθετήσεις του τύπου "πρώτα να πιάσουν όσους τα φάγανε" εντυπώσιάζομαι με το πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του λαικισμού στην ελληνική κοινωνία. Οι φαφλατάδες που μεταχειρίζονται τέτοιου είδους επιχειρήματα έχουν καταλάβει οτι περνάνε πολύ στον κόσμο, αφού πολώνουν και φυσικά δίνουν το πολυπόθητο άλλοθι για πράξεις ανομίας εκ μέρους του "εξαπατημένου" λαού.

Να συμπληρώσω σε αυτά που λες πως κανείς δεν λέει, οτι αν πληρώναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό που μας αναλογούσε δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

@ellinaki

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Stefanos είπε...

Σωστήηη!!

Πολλοί τα λέμε, αλλά...

μου είπαν προσωπικά "αφού δεν είσαι μαζί μας θα αντιμετωπιστείς ως μαζί τους και εχθρός"... άντε βγάλε άκρη τώρα..

Τσούγδω είπε...

@ Prophet Estarian

Κλασσική νεοελληνική οπαδική τακτική, ή μαζί μας ή εναντίον μας, 3ος δρόμος δεν υπάρχει... Πραγματικά πιστεύω οτι ο μετριοπαθής κόσμος που δεν ονειρεύεται επαναστάσεις, θα έχει πρόβλημα.
Δηλαδή σκέψου να μπει τώρα ένας άνθρωπος μέσα σε λεωφορείο να υπάρχουν μέσα denplironistas και να πάει να επικυρώσει εισιτήριο...

Stefanos είπε...

Η πλάκα ξέρεις ποια είναι;
Έστω ότι πάω να χτυπήσω εισιτήριο.
Πες ότι με μουντάρουν 2 άτομα πχ, με κανα καδρονάκι (αειθαλές αξεσουάρ)
Και πες ότι εγώ δεν είμαι ο αλκοολικός σάπιος τύπος που είμαι τώρα αλλά το χω, και τους δένω κόμπο.
Μετά, τι θα πουν; Του την πέσαμε αλλά την πατήσαμε και μας είχε;
Ή "αήθης επίθεση ακροδεξιού παρακρατικού σε αγωνιστές της δημοκρατίας-εδώ και το βίντεο;"

Τσούγδω είπε...

@ Prophet Estarian

Βασικά πιο πιθανό το κόβω να πούνε: καμουφλαρισμένος οπαδός του ΠΑΣΟΚ, έμμισθος της Ιπποκράτους σαμποτάρει το λαικό κίνημα. Ή να σε κατηγορήσουν ως προνομιούχο που δεν αντιλαμβάνεται, δεν σέβεται και σαμποτάρει τον αγώνα του λαού, εναντίον του ανάλγητου κράτους, των λαμογιών και του ΔΝΤ.

Stefanos είπε...

Στο τέλος θα μου πουν και "οουυυυυ σιξ χάντρεντ σίξτι σίξ" ; :p

the elf at bay είπε...

Γιατί δεν βάζεις υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ να βγεις βουλευτίνα;

Τσούγδω είπε...

@ Prophet Estarian

Πιθανόν!

@the elf at bay

Έλα κάνε μας τη χάρη.
Από εξυπνάδες χορτάσαμε, έχεις κάτι να πεις επι του θέματος ή είσαι ικανοποιημένος με το σχόλιο που άφησες?