22 Φεβρουαρίου 2011

"Το φίμωτρο ξέρουμε, το φίμωτρο εμπιστευόμαστε"

Πόσα blogs να υπάρχουν στην Ελλάδα, 10.000; Ένα είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει, ένα είναι το καμάρι των blogs, αυτό που διαμορφώνει απόψεις, ασκεί σκληρή κριτική και κρατάει ψηλά τη σημαία της αντικειμενικότητας, το blog φίμωτρο.
Θεωρώ πως πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (κλινική) περίπτωση blog και βυθιζόμενη μέσα στην λάσπη του, θα προσπαθήσω να αναδείξω όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν σήμερα το Νο2 blog στην Ελλάδα.


Ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του συγκεκριμένου blog είναι οι επιτυχημένες προβλέψεις του. Αν μία φορά διαβάσεις φίμωτρο σε περίοδο εκλογών, ξέρεις πραγματικά οτι δεν θα ξεκολλήσεις ποτέ, “το φίμωτρο ξέρουμε, το φίμωτρο εμπιστευόμαστε” κραυγάζουν εκστατικοί, οι ορκισμένοι λάτρεις του συγκεκριμένοι blog! Θα ξεχάσει κανείς τις άκρως επιτυχημένες εκτιμήσεις του διαχειριστή περι επικράτησης: Κακλαμάνη, Γκιουλέκα, Δράκου, Μίχα, Δημαρά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές; Θα ξεχάσει κανείς πως έδινε τον Σγουρό εκτός 2ου γύρου; Φυσικά και όχι!


Τον τελευταίο καιρό, ακολουθώντας το σερί των επιτυχημένων προβλέψεων, παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση για τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών, καθώς επίσης και για το τι παίζει εσωκομματικά στη νΝέα Δημοκρατία. Μάλιστα πριν λίγες μέρες, έβγαλε στον αέρα δημοσκόπηση της αξιόλογης VPRC, παρουσιάζοντάς τη ως την πλέον αξιόπιστη, που δίνει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ/ΝΔ στη 1 μονάδα, ενώ η ΝΔ παρουσιάζει, όπως διέβλεψε η άψογα κατηρτισμένη ομάδα του blog, ανοδική τάση. Σαν να λέμε ο Σαμαράς είναι Πρωθυπουργός εν αναμονή!


Ένας άλλος λόγος που το φίμωτρο ξεχωρίζει από όλα τα άλλα ελληνικά blogs, είναι ο μη σταθερός πολιτικός προσανατολισμός του. Ένα blog που κατά καιρούς το έπαιξε Παπανδρεικό, για λίγο Ντορικό και κατάντησε ακραιφνώς Σαμαρικό, δεν γίνεται παρά να προκαλέσει το ενδιαφέρον κάθε παρατηρητή, που μπορεί να εκτιμήσει μία καλή κωλοτούμπα. Η χαρά του printscreen το φίμωτρο, έχουμε όλοι ένα αρχείο “ΝΑ” με το συμπάθιο. Ορίστε άλλος ένας παράγοντας επιτυχίας του blog, σε κάνει να θες να αποθηκεύσεις τις μνημειώδεις αναρτήσεις του, γιατί είσαι σίγουρος/η οτι στο μέλλον κάπως θα τα γυρίσει. Μιλάμε για αρχείο Gbyte όχι αστεία.


Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά το φίμωτρο το Νο1 πολιτικό blog είναι οτι ποτέ δεν περιορίστηκε σε απλό, μη-πονηρό σχολιασμό. Κάθε σχόλιο και ένα ... υπονοούμενο, πάντα και παντού μία προσπάθεια να επηρεάσει εξελίξεις και να πουλήσει παραγοντιλίκι. Τον τελευταίο καιρό ο διαχειριστής του προσπαθεί να παίξει ρόλο στα εσωκομματικά της νΝΔ θάβοντας όσους δεν γουστάρει, επιτιθέμενος με αισχρό τρόπο στην Ντόρα Μπακογιάννη και γλείφοντας αηδιαστικά τον Σαμαρά. 


Μία από τις αγαπημένες μου αναρτήσεις ήταν αυτή στα δεξιά. Ο φίμωτρος βρίσκει οτι έχει βελτιωθεί ο χαρισματικός πατριώτης ηγέτης της ΝΔ και μάλιστα επισημαίνει οτι τον χειροκροτούν όλοι οι βουλευτές της νΝΔ_, ενώ και οι βουλευτές του Πασόκ αναγνωρίζουν την πρόοδό του! Μόνο που δεν του έγραψε σαν σχόλιο: Μπράβο Αντώνη, την επόμενη βδομάδα θα μάθουμε και την προπαίδεια. Προφανώς και δεν κατανοεί πόσο προσβλητικό είναι αυτό που κάνει για τον Σαμαρά. Είπαμε γλείψιμο γλείψιμο, αλλά μην κάνεις και κακό στον αρχηγό! Η οικειότητα έχει και τα όριά της.


Δυστυχώς όμως και εδώ έρχεται η δυστυχία του φιμώτρου και η ευτυχία των αναγνωστών του, τα κόμπλεξ του διαχειριστή του και ο χονδροειδέστατος τρόπος που προσπαθεί να πουλήσει παραγοντιλίκι και να επηρεάσει εξελίξεις, έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Άμα δεν το έχεις αγαπούλη, μη το παίζεις παράγοντας, κάτσε εκεί να αναπαράγεις αναρτήσεις άλλων, να κατασκευάζεις ανύπαρκτα περιστατικά και να συκοφαντείς συναδέρφους σου. Το παραγοντιλίκι θέλει περισσότερο στυλ και τακτ.


Μιάς και το ανέφερα, πάμε στο άλλο συστατικό της επιτυχίας...
Ο δημοσιογραφικός κατιμάς που βρίσκεται πίσω από το φίμωτρο, αρέσκεται τον τελευταίο καιρό στο να προσβάλει και να κολλάει ταμπέλες σε συναδέλφους του, προσπαθώντας να τους απαξιώσει και κυρίως να τους στοχοποιήσει. Βασικοί του στόχοι είναι όλοι οι συντελεστές του δελτίου του Mega και η Έλλη Στάη.
Το πρόβλημά του δεν είναι φυσικά ο πολιτικός προσανατολισμός ή η ... ηλικία των σχολιαστών, αλλά η τραγική δική του κατώτερη δημοσιογραφική ύπαρξη και τα κόμπλεξ που αυτή του έχει δημιουργήσει.


Αυτοί τους οποίους υβρίζει καθημερινά είναι τα μεγάλα ονόματα, στα μεγάλα κανάλια και όχι σε κάτι περιθωριακούς σταθμούς τύπου Κόντρα και “Επιπλέον τρια”. Βρίζει τον Καψή, βρίζει τον Χασαπόπουλο τους κατηγορεί ως πρασινοφρουρούς, που μπορεί να είναι, αλλά πραγματικά εγώ προσωπικά, δεν έχω ματαξαναδεί γλείψιμο σαν του διαχειριστή του φιμώτρου σε οποιονδήποτε πολιτικό.
Τον τελευταίο καιρό βέβαια ο Παπαφίμωτρος έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού η νέα παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς συκοφαντικούς λιβέλλους.
Ασχολείται λοιπόν συνεχώς, με το κατά την εκτίμησή του πιο απαράδεκτο, ανούσιο, παλαιολιθικό και πράσινο δελτίο στην Ελλάδα που τυχαίνει να το παρουσιάζει μία “ανύπαρκτη δημοσιογράφος” ονόματι Έλλη Στάη, που τι να του κλάσει του Φιμώτρου δηλαδή. Μέχρι και οι παρουσιαστές του καναλιού “επιπλέον 3” θα ήταν καλύτεροι για την παρουσίαση των ειδήσεων της ΝΕΤ, ε;


Το τελευταίο συστατικό της επιτυχίας, είναι αυτό το πέπλο μυστηρίου που πλανάται γύρω από το πρόσωπο του διαχειριστή. Πολλά έχουν ακουστεί, αλλά έχουν διαψευστεί και δεν έχω προσωπικά κανέναν λόγο να μην πιστέψω τις διαψεύσεις. Αν ο "χ" δημοσιογράφος διαψεύδει σε όλους τους τόνους οτι βρίσκεται πίσω από το blog σημαίνει φυσικά οτι: α) δεν βρίσκεται πίσω από αυτό και β) θα ντρεπόταν να βρίσκεται πίσω από αυτό. Πάντως ο συγκεκριμένος "χ" δημοσιογράφος πρέπει αν είναι πολύ υπεράνω, για να επιτρέπει να δημοσιεύονται εικόνες ή βίντεο που σχετίζονται με αυτόν στον συγκεκριμένο ιστότοπο.


Θα πρέπει όμως να πω, με παράπονο είναι η αλήθεια, πως παλιότερα το φίμωτρο (κυρίως ως pressmme) είχε μία πιο σικ παρουσία στην blogoσφαιρα. Ο διαχειριστής ως γνήσιος bon viveur /παράγοντας, δημοσίευε φωτογραφίες από τα στέκια στα οποία σύχναζε, θέλοντας να δείξει στις οχτάντζες που συχνάζουν στο blog του, οτι δεν είναι όποιος κι όποιος, καθότι πίνει καφέ στο ίδιο μαγαζί με τον "Ψ" ή τον "Ζ". 


Δυστυχώς αυτό που πουλάει το φίμωτρο και ο διαχειριστής του, κάποιοι το αγοράζουν και δεν εννοώ οι αναγνώστες. Αυτοί οι κάποιοι, καλό θα ήταν να δουν ποιά είναι η αντιμετώπιση του φιμώτρου στους προηγούμενους "κάποιους" και να πάψουν να συντηρούν και να γιγαντώνουν αυτό το... 'πράγμα'. Κάποιοι έχουν δώσει στο φίμωτρο περισσότερη δύναμη απ' όση του αναλογεί.


Και τώρα μερικά screenshots από τα συλλεκτικά:





20 σχόλια:

koulpa είπε...

που ζώ ο χρυσός σας;;; ουτε ακουστά δε το είχα το φίμωτρο.. και το τροκτικό μόνο ακουστά από σας το είχα.. για να πάω κάπου.. πρεπει να δω ένα σχόλιο κάπου που να μου κινήσει το ενδιαφέρον.. ή να με επισκεφτεί και να ανταποδώσω.. :):)
αντε τώρα να σχολιάσω εντός θέματος.. δε πειράζει διάβασα τα πρωηγούμενα που είχα χάσει.. :):)
που να πρωτο πάω που μου αρέσετε πολλοί; :):)
την καλησπέρα μου :):)

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Θα προσφύγω εις την Επιτροπήν Ανταγωνισμού για αθέμιτον ανταγωνισμόν από το φίμωτρον: δεν μπορώ να συνεχίσω, αν με ανταγωνίζονται εις την μπουρδολογίαν τέτοια μεγέθη.

ασωτος γιος είπε...

δε το ξερα ουτε γω
διαφημιση του κανες
το ξερεις?

Τσούγδω είπε...

@koulpa

Καλησπέρα και από εμένα.
Μου κάνει εντύπωση που δεν το είχατε ακουστά...

@Κωνσταντίνος Καντακουζηνός

Το φίμωτρο είναι εκτός συναγωνισμού μεγαλειότατε, αφήστε που εσείς δεν είστε μπουρδολόγος!

@άσωτος γιος

Ε οχι βρε άσωτε, δεν περίμενε από εμένα να διαφημιστεί το φίμωτρο. (Σοβαρά δεν το ήξερες?)

koulpa είπε...

χαχα τώρα πλέον το έχω ακουστά.. αν και με αυτά που βλέπω δε βιάζομαι να το επισκεφτώ.. :):)
μα αφού εξήγησα πως λειτουργώ.. κι εσένα δε θα σε είχα ακουστά αν δε μου τραβούσε τη προσοχή κάποιο σχόλιο σου κάπου.. ασε που μου αρέσει και το νικνειμ.. και δε θα ξαναερχόμουν αν δε μου άρεσαν αυτά που διάβασα.. :):)
την καληνύχτα μου :):)

Greco mascara είπε...

Τσούγδω, και γω πρώτη φορά το ακούω από σένα.

ellinaki είπε...

Από τότε που ψόφησε το τροκτικό, ξεπήδηξαν φίμωτρα, τρομακτικά, τρομπακτικά και το κακό συναπάντημα.

Ειδικά αυτό το design με τα τεράστια bold γράμματα, όποτε το βλέπω μου γυρνάνε τα άντερα...

Stefanos είπε...

Oύτε εγώ το χα υπόψη το συγκεκριμένο. Μόνο το άλλο ήξερα με τα ποντίκια.

Πάντως ένα έχω να πω :
ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ-ΠΕΦΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ. :P

skatoarouri είπε...

Εχει φαση που πολλα άτομα που καναν το κόπο να αφησουν ενα σχόλιο εδώ δεν ξέρουν το φιμωτρο. Τσουγδω μάλλον μαζεύεις newcomers και ερασιτέχνες της μπλογκοσφαιρας...καλό αυτό

Τσούγδω είπε...

@koulpa

Αφού τόσο καιρό δεν διαβάζατε φίμωτρο μη το ξεκινήσετε τώρα, δεν θέλω να είμαι εγώ η υπεύθυνη για την διατάραξη της ψυχικής σας ηρεμίας!

@ Greco mascara + Prophet Estarian

Πραγματικά εντυπωσιάζομαι!!

@ellinaki

Το φίμωτρο υπήρχε παράλληλα με το τρωκτικό, απλά ποτέ δεν ήταν τόσο θρασύ όσο τώρα. Το τι συρφετός έχει βγει στην επιφάνεια μετά το κλείσιμο του τρωκτικού δεν λέγεται...

Λέγαμε για το τρωκτικό, αλλά η διάδοχη κατάσταση είναι τρισχειρότερη. Ειδικά κάτι ψυχανώμαλοι τύποι τους οποίους ανέφερες και ευθύνονται για τον μετριασμό σχολίων που έχουμε βάλει πολλοί bloggers.

@skatoarouri

Κι εμένα μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός οτι οι περισσότεροι δεν γνώριζαν το φίμωτρο. Δυστυχώς το έμαθαν μέσω εμού!

koulpa είπε...

xaxa όσο κι αν σε συμπαθώ δε θα σου έκανα τη χάρη ακόμα κι αν το ήθελες.. περισσότερο με θέλγουν προσωπικά ιστολόγια.. και ευρήτεροι κοινωνικοπολιτικοοικονομικοι προβληματισμοί.. η "είδηση" το life style και η επικαρώτητα.. δεν είναι του γούστου μου.. :):)

καλά νιουκαμερ δε θα με πω.. μάλλον στο τέλος του κύκλου μου είμαι.. αν δε βρώ νέους φίλους πρως αντικατάστασην αυτών που αναχώρησαν.. αλλά ερασιτέχνης μέχρι τέλους.. :):)

την καληνύχτα μου :):)

nikos είπε...

Την αναρτηση με τη Μαριλίζα και τη Φωφη την αγνοούσα. Δε μπορεί παντως να πεί κανείς επιβεβαιώθηκε σε όλα...

Τσούγδω είπε...

@nikos

Αγνοούσες αυτό το συλλεκτικό κομμάτι;
Παπαφίμωτρος ---> Ο σύγχρονος Κάλχας

panos75 είπε...

Ξέχασες να αναφέρεις την τελευταία πρόβλεψη/εκτίμηση του Παπατζόνη: πως ο Καμίνης είναι τελειωμένος μετά την ανταρσία των αντιδημάρχων του.
Φαίνεται τα παρακάλια για μια θεσούλα στον 9,84 δεν έπιασαν τόπο.

Stefanos είπε...

Ρε παιδιά, ως newcomer/ερασιτέχνη/χτεσινό/άκυρο δηλαδή ορίζουμε όποιον δε διαβάζει μαλακίες; για να ξέρω δηλαδή :p

Τσούγδω είπε...

@panos75

Θα περιμένω πρώτα να διαψευστεί! Πραγματικά η μόνη πρόβλεψη που έχει κάνει τόσο καιρό και έχει πέσει μέσα, είναι για την επικράτηση Ψωμιάδη (ουαου) και για την υπουργοποίηση Παπουτσή.

@ Prophet Estarian

Χαχαχα όχι φυσικά!

Ανώνυμος είπε...

http://toblogtonkirion.gr/2011/02/άκης-τσοχατζόπουλος-πορεία-διαμαρτυ/
=>
http://fimotro.blogspot.com/2011/02/1500.html

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος

Χαχαχαχα δεν αντέχω γαμώτο! Χορηγός Επικοινωνίας το "Επιπλέον 3"!
1500 άτομα μόνο ο Παπαφίμωτρος τα είδε. Ο επόμενος πολιτικός που θα επισκεφθούν θα είναι ο Σημίτης.

Προτείνω στο "Επιπλέον 3" να οργανώσει μία πορεία έξω από το σπίτι του Σαμαρά, να πάμε όλοι εμείς που στηρίζουμε τον αρχηγό και να δείξουμε τη στήριξή μας.

skatoarouri είπε...

περισσότερο αστείο ηταν αυτό που ανέφερα με το newcomer, μην παρεξηγείστε. Απλά είναι καπως περιεργο (μπορεί και αξιοθαυμαστο) να μην ακουσε καποιος για το συγκεκριμένο blog. μαγκια σας

Stefanos είπε...

Αδερφέ αν αναφέρεσαι σε μένα φυσικά και δεν παρεξηγήθηκα.. Άμα ήταν να παρεξηγιόμασταν έτσι... :p

Προσωπικά, το χα σαν αρχή από τότε που ξεκίνησα να γράφω, να αποφεύγω την ψηφιακή χαζομάρα. Έτσι δεν ανοίγω ποτέ "δημοσιογραφικά" blog οπότε και τα ονόματα των περισσοτέρων μου διαφεύγουν εντελώς.
Λος Καλημέρας :D