9 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχει ανάπτυξη και πέρα από το μπετόν;

Η Δημοκρατική Αριστερά σε σχόλιό της για το ζήλο που επιδεικνύουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura αναφέρει:

"Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν αντικοινωνικά μέτρα για την οικονομία, που στήριξαν όλες τις ανατροπές στα εργασιακά, που δεν αντέδρασαν στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, «επαναστάτησαν» τώρα κατά του νομοσχεδίου της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα 10 στρέμματα στις περιοχές Natura και τις ελάχιστες διατάξεις που προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη στο χάος της αυθαιρεσίας σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος."

Έχει μήπως άδικο η Δημοκρατική Αριστερά?

Ξαφνικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον προηγούμενο καιρό φωνή είχαν και μιλιά δεν είχαν, ξεκίνησαν αντάρτικο εναντίον του μόνιμου στόχου που ακούει στο όνομα "Τίνα Μπιρμπίλη". Αλήθεια όταν θιγόντουσαν τα συμφέροντα σύσσωμου του ελληνικού λαού, που ήταν οι συγκεκριμένοι; Τότε ήταν αναγκαιότητα να συσπειρωθούν όλοι για το κοινό καλό, ενώ τώρα που μιλάμε για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι;

Είναι σοκαριστικό το γεγονός οτι δεν βρέθηκε ένας βουλευτής να πει οτι κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτεί η οποιαδήποτε δόμηση σε περιοχές Natura, αντιθέτως βρέθηκαν πολλοί να ειρωνευτούν, όπως ο Γιάννης Βούρος που ανέφερε μεταξύ άλλων πως: "Καλή είναι η οικολογία αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία", ενώ προσέθεσε ότι "δεν μπορεί να σκέφτεται που θα γεννήσει ένας πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα".


Ναι ναι τώρα που το σκέφτομαι ο Βούρος και όσοι άλλοι αντιδρούν έχουν δίκιο. Πως θα έρθει η ανάπτυξη αν δεν μπαζώσουμε τα πάντα και δεν βιάσουμε το περιβάλλον; Υπάρχει ανάπτυξη και πέρα από το μπετόν;
Πραγματικά πείτε μου, είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις από βουλευτές ενός υποτίθεται σοβαρού προοδευτικού κόμματος, που έχει κάνει σημαία του την πράσινη ανάπτυξη;


Να θυμίσω σε όσους τείνουν να ξεχνάνε, πως από τη στιγμή που ο Παπανδρέου, πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός, άρχισε να μιλάει για πράσινη ανάπτυξη, οι γνωστοί μπετολάγνοι που παρασιτούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, έλεγαν "πράσινη ανάπτυξη και πράσσειν άλογα". Μετά όμως που κατάλαβαν οτι υπήρχε κόσμος που δεν σκέφτεται τόσο πεζά, έκαναν κυριολεκτικά "τουμπεκί" και άρχισαν και αυτοί να επικαλούνται και να υποστηρίζουν αυτό που κορόιδευαν. 
Ίσως πολλοί να πίστευαν οτι με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι υποσχέσεις περι πράσινης ανάπτυξης θα παραμερίζονταν και θα συνεχιζόταν το party. Η Τίνα Μπιρμπίλη όμως φαίνεται πως έχει χαλάσει τα σχέδια κάποιων, καθώς επιμένει περιβαλλοντικά και καλά κάνει. Αν θέλετε την άποψή μου και πολύ light είναι.

Η αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στην Μπιρμπίλη όχι τόσο τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εξοργιστική, είναι πολύ μάγκες φαίνεται για να ανεχτούν οικολογικές πολιτικές, που είναι σε βάρος τοπικών μικροσυμφερόντων.


Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά μία κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν της και το περιβάλλον στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και η προσπάθεια υποσκάπτεται εκ των έσω!
Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να στηρίξει την Τίνα Μπιρμπίλη σε αυτή την προσπάθεια απέναντι σε όλους και επιτέλους να τρίξει τα δόντια σε όσους πολεμάνε κάθε προσπάθεια της Υπουργού.

Ευτυχώς που το περιβάλλον είναι στα χέρια της Μπιρμπίλη και δεν έχει περάσει στα χέρια Σουφλοειδών βουλευτών που παρασιτούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. 


ΥΓ: Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας



13 σχόλια:

nikos είπε...

Αυτοί που αντιδρουν προέρχονται κυρίως απο το εκσυγχρονιστικό μπλόκ ή εκφραζουν τοπικα συμφέροντα.
Καλα για τους Βουλευτες που δεν αντέδρασαν στις περικοπές μισθων και συνταξεων και αντιδρουν στο οτι μπαίνει ταξη στην αναρχη δόμηση. Ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει σπεύσει επανειλλημένα να υπερασπιστεί τον Παπακωνσταντίνου, οταν οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ (πολλές φορές δικαίως) τον ξέσκιζαν. Στη Μπιρμπίλη δε μπορεί να βάλει πλάτη προκειμένου να υλοποίησει τις αλλαγες που εχει αναγκη το φυσικο περιβάλλον και ο τόπος;
Ειλικρινα αν βγαλει τη Μπιρμπίλη απο το ΥΠΕΚΑ και βάλει κανεναν εκπρόσωπο του ΑΚΤΩΡΑ, δεν πρόκειται να ξαναδεί ψήφο. Ας τον στηρίξουν ο Μπένι, ο Λοβέρδος, η Μιλένα, η Αννούλα, ο Φλωρίδης και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Μεγάλου Καναλιού.

Τσούγδω είπε...

@nikos

Δεν ξέρω αν προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ ή όχι, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτοί που έχουν ακουστεί αυτοί που αντιδρούν. Τα μεγάλα ονόματα σίγουρα πιέζουν στο παρασκήνιο.

Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή τη δυσώδη κατάσταση. Αν ο Παπανδρέου πρέπει να τραβήξει τα χαλινάρια κάποιων, είναι αυτών που μόνιμα υποσκάπτουν.

τσότσος είπε...

Και όλοι αυτοί, τσούγδω, ρουμς το λετ θέλουν να φτιαχτούν γιατί αυτά ζητάνε οι βλάχοι γύρω από τις περιοχές αυτές (αν και δεν είμαι σίγουρος ότι οι Αθηναίοι έχουν άλλες προσεγγίσεις). Κανείς βέβαια δεν λέει ότι ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα έπρεπε να απαγορεύεται δόμηση εκτός σχεδίου ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, κανείς δεν σκέφτεται να φτιάξει οικολογικά σπιτάκια στις περιοχές αυτές...Τσιμέντο να γίνουν όλα λοιπόν...

Τσούγδω είπε...

@ τσότσος

Γι' αυτό λέω οτι η Μπιρμπίλη είναι light. Κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτεί η δόμηση μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Δηλαδή είναι κοινή λογική.

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα ότι δεν μπορεί, κάτι κακό θα υπάρχει στο νομοσχέδιο για να σκούζουν όλοι τους έτσι.
Ωστόσο, δεδομένου ότι είμαστε στην Ελλάδα όπου υπάρχει ο όρος "εκτός σχεδίου δόμηση" (μοναδικού παραλογισμού: αν το πείτε σε Γερμανό ή Γάλλο θα σας πει "μα, δόμηση μόνον εντός σχεδίου πόλεως νοείται!") και δεδομένου ότι η περισσότερη δουλειά του ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠΕΚΑ αφορά αυθαίρετα (άλλος παραλογισμός), ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας.

τσότσος είπε...

Υπάρχει όμως ένα θέμα: αν κάποιος αγόρασε προ καιρού 4 στρέμματα με το σκεπτικό ότι μπορούσε να χτίσει ΝΟΜΙΜΑ εκεί, δεν μπορεί το κράτος (υπάρχει συνέχεια) να του αλλάζει ΤΩΡΑ τους όρους. Πρέπει να τον αποζημιώσει (αλλά πού τα λεφτά;) και να πάρει την έκταση πίσω...
Μπορεί επίσης να βάλει αυστηρά πρότυπα δόμησης ώστε τουλάχιστον να χτίσουν (αφού δεν σκέπτονται τίποτα άλλο π.χ. βιοκαλλιέργειες) μα συγκεκριμένα σχέδια και υλικά...
Επαναλαμβάνω ΜΟΝΟ για αυτούς, οι μελλοντικοί να μην μπορούν να κτίσουν.

Τσούγδω είπε...

@ Κων/νος Καντακουζηνός

Πλάντως υπο αυτές τις συνθήκες, προφανώς υπάρχει κάτι καλό για να σκούζουν οι τοπικοί βουλευτές και να τάσσονται με το μέρος της Μπιρμπίλη περιβαλλοντικές οργανώσεις, Οικολόγοι και ΔΗΜ.ΑΡ.

@ τσότσος

Προσωπικά η εκτός σχεδίου δόμηση και η δόμηση μέσα σε προστατευόμενες περιοχές που φαίνεται αδιανόητη.
Τώρα το σωστό για να μην αδικείται και ο κόσμος θα ήταν να ισχύσει αυτό που λες, αλλά σε τέτοια ζητήματα όπως η δόμηση σε Natura πιστεύω οτι δεν χωράει ελαστικότητα, γιατί δημιουργεί παραθυράκια.

tzonakos είπε...

Διβερλέγκας. Βουλευτής λέει, Χαλκιδικής. Ομολογώ οτι δεν τον ήξερα. Ηταν όμως αυτός που πρώτος φώναξε κατά της Μπιρμπίλη αφου στην περιοχή του υπάρχει η σιθωνία, ενα απο τα λίγα μέρη που θυμίζουν φύση κι Ελλάδα με απέραντες εκτάσεις με δάση και φυσικά άχτιστες ακόμα, κρίμα για την "ανάπτυξη" σκέτη και η πράσινη ανάπτυξη πάει περίπατο.
Οπως πήγαν περίπατο και άλλα πολλά.
Πράγματι και light ειναι η Μπιρμπίλη και μετά την κα. Μπατζελή πάει να φαγωθεί κι άλλη μία γυναίκα.
Φροντίζουν να μας απογοητεύουν συχνά πυκνά και να δείχνουν οτι στην πραγματικότητα δεν άλλαξε κάτι και κυβερνά άλλο ενα κόμμα με παλιά μυαλά, που σε συνδυασμό με την οργή του κόσμου για τα οικονομικά μέτρα θα μείνει στην ιστορία ως λόγια, λόγια, λόγια και πράξεις αντίθετες με τα λόγια.
Καλημέρα.

Τσούγδω είπε...

@tzonakos

Δεν έχεις άδικο, αλλά καλό θα ήταν πριν πούμε οτι πήραν πίσω τα περι πράσινης ανάπτυξης, να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη με το νομοσχέδιο και κυρίως η αντίδραση Παπανδρέου. Η Μπιρμπίλη έχει την εμπιστοσύνη του και το γεγονός οτι δεν την τρώει από Υπουργό παρά τις επιθέσεις που δέχεται από την 1η μέρα που την υπουργοποίησε είναι παρήγορο.

Αλλά χρειάζεται και στήριξη, δηλαδή είναι σαν να την έχει πετάξει στο λάκκο με τα λιοντάρια και να της λέει κόψε το κεφάλι σου και βγες μόνη σου...

Όσο για τους οπισθοδρομικούς βουλευτές που φοβούνται μη χάσουν ψηφαλάκια, τι να πει κανείς. Μόνο να ευχηθούμε η επόμενη βουλή να είναι... πιο σοφά στελεχομένη από τους ψηφοφόρους...

Την καλημέρα μου!

Greco mascara είπε...

Έτσι όπως τα γράφεις είναι. Το ΠΑΣΟΚ εκτός από την ομάδα των κολλητών του ΓΑΠ και τους εναπομείναντες Σημιτικούς, έχει και κάποια υπολείματα λαϊκισμού (βλ. Βούρος, Πατουλίδου που πήρε δρόμο κ.α.). Η Μπιρμπίλη επιβιώνει όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχτεί τις απόψεις τις, αλλά γιατί ανήκει στη στενή ομάδα του ΓΑΠ και γιατί απ' όσω ακούω έχει και "τσαμπουκά".

Τσούγδω είπε...

@ Greco mascara

Δυστυχώς η κατηγορία των λαικιστών κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στον τόπο. Υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους υιοθετούν επαναστατική στάση και τελικά ζημιώνουν τον τόπο. Επειδή λοιπόν δεν τους παίρνει να κοντράρουν τον Παπακωνσταντίνου γιατί κάτι τέτοιο πολύ πιθανό να ισοδυναμούσε με διαγραφή (κι επειδή δεν είναι αυτόφωτες πολιτικές προσωπικότητες κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα το ήθελαν) κοντράρουν εκεί που τους παίρνει, απλά για να δείξουν οτι "Να αγαπητοί συμπολίτες εδώ είμαι κι εγώ, μάχομαι γι' αυτά που μπορώ".

Ανώνυμος είπε...

βρε έξυπνοι δεν την νοιάζει την Μπιρμπίλω η οικολογία. και 20 στρέμματα να βάλει όριο , ο λεφτάς θα βρει και λεφτά και οικόπεδα να αγοράσει. Το θέμα είναι να μη κτίσει κανένας φτωχοδιάβολος γιατί τα σκατά του ρυπαίνουν,από την πολλή φασολάδα, ενώ του λεφτά το χαβιάρι δεν ρυπαίνει!

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 9:22

Το θέμα είναι να μη χτίσει κανείς.
Κατά τα άλλα συμφωνώ οτι όποιος έχει τα λεφτά θα μπορέσει να αγοράσει μεγάλο οικόπεδο και να χτίσει.

ΥΓ: Μεγάλη ρύπανση η φασολάδα...