15 Φεβρουαρίου 2011

"50δις"

Ποιο "π", ποιο "φ" και ποιο "e", νέος αριθμός προς διερεύνηση στον ορίζοντα ακόμα πιο μυστηριώδης: 50δις!


Η συζήτηση τις τελευταίες μέρες περιστρέφεται γύρω από τα 50δις και πως αυτά θα εξευρεθούν μέσω αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης, εκμετάλλευσης ή πώλησης της δημόσιας περιουσίας.
Μία πρώτη αφελής ερώτηση που έρχεται στο μυαλό του καθενός, είναι που το βρήκαν αυτό το "50δις". Υπάρχει κάποια σχετική μελέτη που καταγράφει ας πούμε την αξία των ακινήτων φιλέτων που έχει στα χέρια του το δημόσιο; Αυτός ο αριθμός, αντιπροσωπεύει κάτι ή απλά το άκουσαν από τη νΝΔ_ , τους φάνηκε πειστικό (και αρκετά μεγάλο) και το υιοθέτησαν;


Η επόμενη απορία είναι αν έχουμε αναλάβει τη δέσμευση απέναντι στους δανειστές μας να συγκεντρώσουμε 50δις από αποκρατικοποιήσεις ή απλά έχουμε μιλήσει για μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα αποδώσει στο δημόσιο ένα σημαντικό ποσό. Γιατί όπως καταλαβαίνετε άλλο να έχουμε δεσμευτεί για 50δις νταν και άλλο να μην υπάρχει συγκεκριμένο ποσό το οποίο καλούμαστε να συγκεντρώσουμε.


Προσωπικά δεν έχω καταλάβει ακόμη τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση. Βγαίνει ο ένας υπουργός και λέει: "Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό", βγαίνει ο άλλος και λέει "μπορούμε να μαζέψουμε και πολύ παραπάνω", βγαίνει ο τρίτος και λέει "θα πουλήσουμε", ο άλλος λέει "θα αξιοποιήσουμε", ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλάει για ενδεικτικό ποσό (what?), το οποίο προφανώς και ανέφεραν "ενδεικτικά" Γιούνκερ και Τόμσεν.


Μιλάμε για γενικευμένο μπάχαλο. Ήταν που ο μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός και η ομάδα κρούσης υπό τον Ραγκούση θα εξασφάλιζε καλύτερο συντονισμό. Μήπως να κάνουμε και κανέναν ανασχηματισμό ακόμη, να εκχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον Ραγκούση μπας και συντονίσει καλύτερα;


Βλέποντας την Παρασκευή τον συμπαθή κύριο Σταικούρα, να κραδαίνει απειλητικά ένα φυλλάδιο με το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και να περηφανεύεται πως ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ ασπάζεται αυτά που αμφισβητούσε ως Χαριποτερίστικα κόλπα, αναρωτήθηκα πραγματικά, τι είδους σχέδιο είναι αυτό. Η συγκεκριμένη πρόταση και η εκτίμηση για τα 50δις ήταν στα πλαίσια του γνωστού προγράμματος “μηδενισμός του ελλείμματος σε 24 ώρες χωρίς νέα μέτρα”.
Αφού λοιπόν η πρόταση Σαμαρά ήταν τόσο καλή, γιατί δεν έσπευσαν να την υιοθετήσουν στην κυβέρνηση από τον Ιούλιο; Αν αυτό είχε γίνει θα είχε ξεπουληθεί.... ε συγνώμη... αξιοποιηθεί (να προσέχουμε και τι λέμε) ήδη, ένα μικρό μέρος της δημόσιας περιουσίας.


Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση και δεν ξέρουμε τι είναι προς εκμετάλλευση, τι είναι προς πώληση... Δεν θα πωληθούν οι μετοχές της ΔΕΗ, δεν θα πωληθεί ελληνική γη... Και τότε πού θα βρούμε τα 50δις?


Όπως λένε και οι Κραουνάκης/Νικολακοπούλου:
Άμα είσαι στην ανάγκη και "διά χειρός Βαράγκη"
θα πουλήσεις το τραπέζι και τη σάλα σου,
κι άμα τρέχουν οι πιστώσεις και τη μάνα σου θα δώσεις
προκειμένου να γλυτώσεις την κεφάλα σου.


Αυτά τα 50δις στάθηκαν ικανά για να πυροδοτήσουν νέα χωρίς λόγο σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εκεί που ο απλός πολίτης δεν ξέρει τι του ξημερώνει και απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, παρατηρεί έκπληκτος πως οι κοκορομαχίες συνεχίζονται. Το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται γιατί το κατηγορεί η ΝΔ, αφού η ίδια ουσιαστικά πρότεινε αυτό το μέτρο τον Ιούλιο, η ΝΔ λέει οτι μιλούσε για αξιοποίηση και όχι για ξεπούλημα και κάπου εκεί χάνεται το μέτρο και προχωράμε σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, στα πλαίσια του παιχνιδιού της κολοκυθιάς. Τι έκανε ο Καραμανλής και τα περιμένετε όλα από εμάς, έχουν περάσει μόνο 18 μήνες...
Μα φυσικά και τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση, από ποιον να τα περιμέναμε δηλαδή από την αντιπολίτευση? Δεν ενδιαφέρει κανέναν πια τι έκανε ο Καραμανλής, το γεγονός οτι ο προηγούμενος θίασος ήταν απαράδεκτος, δεν απαλλάσσει την τωρινή κυβέρνηση από τις ευθύνες της, ούτε δικαιολογεί καθυστερήσεις.


Εν τω μεταξύ και ενώ παρακολουθούμε με ανοιχτό το στόμα τις συζητήσεις για το που θα βρούμε τα 50δις, το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει 19.000 ευρώ για τα μάτια της Μιλένας, η οποία αισθάνθηκε την υποχρέωση, να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία, στα πλαίσια μίας αντιδικίας με τον πρώην σύζυγό της, τον οποίο και δικαίωσε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. (Εδώ περισσότερες πληροφορίες)
Η ατιμωρησία ακόμα και για ένα τέτοιο θέμα ήσσονος σημασίας συνεχίζεται, όπως επίσης και η προκλητική σιωπή των ΜΜΕ. Θα μου πείτε, Μιλένα είναι αυτή, να μην την καλύψουν?





10 σχόλια:

skatoarouri είπε...

Και να φανταστείς όποιος μιλούσε παλιότερα για ιδιωτικοποιήσεις, του έσουρναν τα χίλια μύρια....τότε δηλαδή που σίγουρα η αποτιμηση των μετοχών των εισηγμένων και μη δημοσιων επιχειρήσεων ήταν πολύ ψηλά και το δημόσιο είχε ασυγκρίτως μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα ώστε να πουλήσει σε τιμές που τώρα ούτε στο ονειρο μας δεν θα δούμε. Τώρα δεν υπαρχει καμια διαπραγματευτική ικανότητα και το ενστικτο της επιβιωσης θα μας κάνει να πουλήσουμε όσο-όσο, κοψοχρονιά, σαν κινέζικο κατάστημα. Αυτά τα 50 δις που λενε τώρα, τότε θα ήταν 150 δις. Δεν είναι πραγματικά θλιβερο ότι ποτέ δεν μπορέσαμε να δουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονταν ως εθνος επειδή είχαμε φοβικά και μετα-σοσιαλιστικά συνδρομα? Και θα είχαμε γλιτώσει και από ένα τσουβάλι ζημίες αν το είχαμε κανει εδώ και χρόνια. Λυπάμε πραγματικά για όλους τους και για όλους μας, συπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ που τόσο πολύ φανατιζε τον κόσμο εναντίον κάθε ιδιωτικοποίησης ή αγοραπωλησίας δημοσιων ακινητων και τωρα θα αναγκαστει να το κανει διασυρόμενο σε εξεφτελιστικες τιμες.

τσότσος είπε...

Τά'πες όλα...
Πού φτάσαμε, να αντιγράφουν τις μπούρδες του Σαμαρά που εξοικονομεί τα δις σαν στραγάλια...
Πέρα από τους άθλιους χειρισμούς, κανείς δεν μας λέει τί έχουν στο μυαλό τους: χτες στον Πρετεντέρη ο Σαχινίδης ήταν σαν χαμένος, ο Πεταλωτής σαν πρωτάρης βουλευτάκος δεν ήξερε τί να πει...
Σκέψου, τσούγδω, να μην τα καταφέρει η κυβέρνηση τί έχουμε να πάθουμε...

Τσούγδω είπε...

@skatoarouri

Εκ του αποτελέσματος, όσοι μιλούσαν για ιδιωτικοποιήσεις στο παρελθόν δικαιώνονται.
Έχεις δίκιο οτι είναι πραγματικά θλιβερό, γιατί αν όλα αυτά τα είχαμε κάνει μία ώρα αρχίτερα, δεν θα είχαμε φτάσει στον πάτο...
Το ΠΑΣΟΚ θα έρθει σύντομα προ των ευθυνών του γιατί οτι έσπειρε τόσα χρόνια σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις θα κλιθεί να το θερίσει, έχοντας απέναντί του κατά κύριο λόγο "δικά του παιδιά".

@τσότσος

Αυτό σκέφτομαι και τρέμω... Δεν μας παίρνει να πάμε πιο κάτω, δεν δικαιούται η κυβέρνηση να αποτύχει. Έβλεπα κι εγώ εχθές Πρετεντέρη και πραγματικά αγχώθηκα, ένας Σαχινίδης που ήταν σαν χαμένος. Πραγματικά αμέσως μετά μπήκα να δω το βιογραφικό του, σκέφτηκα οτι αυτός ο άνθρωπος για να απαντάει έτσι στις ουσιαστικές ερωτήσεις του Μάνου, δεν γίνεται να είναι οικονομολόγος, και όμως!
Ο δε Πεταλωτής χειρότερος από τον Αντώναρο. Επεδίωκε την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, ξεκίνησε κι αυτός την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.
Ελπίζω να συνέλθουν σύντομα.

nikos είπε...

Προσωπικα συμφωνω με την πώληση δημόσιας γης σε ιδιώτες, όπως σχεδιάζεται στην περίπτωση του Ελληνικού. Φυσικά κάτι τέτοιο προϋποθέτει σχεδιασμό και να γίνει κάτι προκειμένου να αποφευχθούν οι καταπατήσεις. Μη γίνει πώληση δημόσιας γης ξανα όπως με το Βατοπέδι.

Δυστυχώς με τις ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων χρόνων δε συμφωνω. Ούτε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ συμφωνώ και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε(κρίθηκε παράνομος απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ούτε με τον τρόπο που ιδιωτικοποιήθκε η Ολυμπιακή(το Δημόσιο θα επρεπε να διατηρησει ενα μικρό ποσοστό, λόγω άγονων γραμμών κ.α), σε αυτη την πείπτωση φάνηκε ξεκάθαρα οτι εγινε προσπάθεια να ευνοηθεί ο κολλητός της οικογένειας Μητσοτάκη, Βασιλάκης. Επίσης δε συμφωνω ούτε να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ ούτε η ΕΥΔΑΠ, ούτε οι αστικές συγκοινωνίες.
Δεν καταλαβαίνω όμως γιατι δεν ιδιωτικοποιείται ο ΟΠΑΠ , ορισμένες κρατικές τράπεζες, ορισμένα καζίνο κ.α

Τσούγδω είπε...

@nikos

Εν πολλοίς συμφωνώ μαζί σου. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ταμπού στην Ελληνική κοινωνία και η εποχή επιβάλλει κάποια ταμπού τέτοιου είδους να σπάσουν.
Σε ένα πράγμα θα διαφωνήσω, είναι καλό το κράτος να μην πουλήσει τις μετοχές του σε ΤΤ και σε Αγροτική...

nikos είπε...

Συμφωνω κι εγω να διατηρησει η Κυβέρνηση το μικρό ποσοστό που εχει σε αυτες τις τράπεζες. Λέγοντας ιδιωτικοποίηση τραπεζών αναφέρομαι στο καθεστως που υπήρχε πριν 15-20 χρόνια, όταν οι περισσότερες τράπεζες ηταν εξ' ολοκλήρου κρατικές(Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Ταχυδρομικο Ταμιευτηριο, Ιονική κ.α) Δεν υπήρχε κάνένας ιδιαίτερος λόγος να υπάρχουν τόσες κρατικές τράπεζες, εκτός φυσικά απο το να διορίζει καθε κόμμα τους δικού του. Η υπάρξη κρατικού τραπεζικου πυλώνα είναι απαραίτητη και το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτει γι΄αυτό προεκλογικα, τωρα αν κρατησει την υπόσχεση δεν ξέρω. Πάντως μέχρι στιγμής απέφυγε τις ισχυρες πιέσεις διαφορων να ιδιωτικοποιήσει Αγροτική και ΤΤ.
Πάντως γενικα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια. Χαρακτηριστικο παράδειγμα είναι ο ΟΤΕ, ιδιωτικοποιήθηκε υποτίθεται για να παρέχει καλύτερες και πιο φθηνές υπηρεσίες. Ειδε κανείς να βελτιώθηκε η ταχύτητα και οι τιμές στο Internet, που είναι απο τα χειρότερα στην Ευρώπη. Μη συζητήσουμε για το πόσο εύκολα και γρηγορα συνδέεσαι στο Internet, ή αλλάζεις εταιρεία...

ακυβέρνητος είπε...

Λυπάμαι Τσούγδω μου αλλά θα διαφωνήσω με το τελευταίο σου σχόλιο (10:55 μ.μ.).
Είσαι σίγουρη ότι αν είχαν ξεκινήσει από τότε το ξεπούλημα (συγγνώμη, ιδιωτικοποιήσεις το λένε για να ακούγεται καλύτερα, ή …αποκρατικοποιήσεις το λένε για να ακούγεται ακόμη καλύτερα, ή …αξιοποιήσεις της περιουσίας του δημοσίου το λένε για να ακούγεται θαυμάσια), σήμερα θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια;

Είσαι σίγουρη ότι αυτό το χοντρό κονόμι δεν θα το είχαν μοιραστεί μεταξύ τους οι πολιτικοί απατεώνες εις βάρος (ημών) των κορόιδων, όπως έκαναν πάντα;

Μπορείς να με διαβεβαιώσεις ότι αυτός ο πακτωλός χρημάτων θα πήγαινε στην αποπληρωμή του χρέους και στη μείωση των ελλειμμάτων, ότι από τότε θα είχαμε οικονομική ανάκαμψη, επενδύσεις, νέες δουλειές, μείωση της ανεργίας, κοινωνική πολιτική;

Εγώ πάλι γιατί θεωρώ βέβαιο ότι θα είχαν ξεπουλήσει και την άμμο της θάλασσας και θα βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στον πάτο απ’ ότι σήμερα;

Δεν είμαι κατά της πώλησης ακινήτων που αραχνιάζουν, δεν είμαι κατά της αξιοποίησης οικοπέδων-σκουπιδότοπων σε πάρκα, πλατείες, χώρων πρασίνου. Είμαι κατά του ξεπουλήματος νευραλγικών επιχειρήσεων του δημοσίου που δεν είναι ζημιογόνες, σε ντενεκέδες-απατεώνες, δήθεν επενδυτές που θα ‘ρθουν για να μας σώσουν, επειδή ξαφνικά μας αγάπησαν. Τόσα χρόνια δεν έτυχε να ακούσω για ενδιαφέρον από ξένες χώρες ή ιδιώτες επενδυτές για τα «φιλέτα» του δημοσίου. Τώρα μυρίστηκαν …«ψαχνό»;

Άκου «φιλέτα»!
Κρέας θυμίζει και προφανώς έτσι το βλέπουν…

Τσούγδω είπε...

@nikos

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν όντως να υπάρχει ένας ισχυρός τραπεζικός πυλώνας. Το θέμα είναι βέβαια, οτι αποκλείουμε το ένα αποκλείουμε το άλλο, στο τέλος μόνο το ελληνικό θα πωληθεί.
Ας πούμε η ΓΕΝΟΠ είναι έτοιμη για ανένδοτο σε περίπτωση που ανοίξει συζήτηση για τη ΔΕΗ. Κι εγώ διαφωνώ με το να ιδιωτικοποιηθούν κρίσιμες ΔΕΚΟ, βλέπε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ στις οποίες καλό είναι το κράτος να έχει πακέτο μετοχών και το management.

@ Πέτρος Κ.

Όχι δεν είμαι καθόλου σίγουρη... Αν οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν γίνει με διαφάνεια, χωρίς υποεκτιμήσεις και χωρίς τις must μιζούλες, τότε ναι θα ήμασταν οφελειμένοι. Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο ΑΝ, ειδικά αν σκεφτεί κανείς οτι σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν γίνεται με διαφάνεια.

Σε αυτή τη χρονική φάση είναι βέβαιο οτι όλοι θα πέσουμε από πάνω και θα έχουμε το νου μας για τυχόν απόπειρες (προκλητικού) ξεπουλήματος, ενώ στο παρελθόν θα αντιδρούσαν λίγοι και η υπόθεση θα έκλεινε. Βέβαια όπως λέει και το skatoarouri τώρα οι αξίες έχουν πέσει πάρα πολύ...

Αυτά για το αν θα έπρεπε να έχουμε προβεί σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στο παρελθόν ή τώρα.

Κι εγώ είμαι κατά του ξεπουλήματος κερδοφόρων ή νευραλγικών ΔΕΚΟ που είναι ελλειμματικές και υπέρ της αξιοποίησης ή της πώλησης ελληνικής γης, αρκεί να μη μιλάμε για παραλίες (που ούτως ή άλλως νταβατζίδικα περιφράσουν οι διάφοροι γνωστοί αγνωστοι) ή για εκτάσεις κοντά στα σύνορα.
Πάντως η εξαγγελία νόμου περι απαγόρευσης πώλησης ελληνικής γης είναι πραγματικά για γέλια.

Political Anaimal είπε...

Τσούγδω, νομίζω κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα 50 δις. Από που θα έρθουν, τι περιουσίου θα πωλήσουμε, με τι διαδικασίες κτλ.

Ως συνήθως ακούγονται να συνήθη στερεότυπα περί ξεπούληματος κτλ.

Τσούγδω είπε...

@ Political Anaimal

Ο καθένας λέει ό,τι θέλει γιατί δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έχουν αισθανθεί ακόμη την ανάγκη να μας κάνουν πιο σοφούς πάνω στο θέμα... Μόνο αποκλείουν, δεν θα πουλήσουμε το ένα, δεν θα πουλήσουμε το άλλο...