15 Δεκεμβρίου 2010

Οι πολίτες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους ...

...και είναι έτοιμοι να ξεσπάσουν επι δικαίων και αδίκων.

Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ μετά το σημερινό περιστατικό, όπου απλοί πολίτες και όχι κουκουλοφόροι κατ' επάγγελμα, προπηλάκισαν τον πρώτο πολιτικό που βρήκαν μπροστά τους.

Η ατιμωρησία των πολιτικών και η συγκάλυψη των σκανδάλων, έχει κάνει ακόμη και τον πιο φιλήσυχο πολίτη να κρυφοχαίρεται που οι πολιτικοί δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν υπο τον φόβο του λιντσαρίσματος και να κατακρίνει μεν τη σημερινή επίθεση στον Χατζηδάκη, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του να σκέφτεται πως ίσως μερικοί πολιτικοί να αξίζουν μία ανάλογη μεταχείριση.



Έχουμε βαρεθεί όλοι να φωνάζουμε, πως δεν είναι δυνατόν η χώρα να έχει διαλυθεί, να εφαρμόζεται ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα βίαιων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, κάποιοι να έχουν κατακλέψει/ καταχραστεί δημόσιο πλούτο και ΚΑΝΕΝΑΣ να μην έχει φυλακιστεί.


Πόσα και πόσα σκάνδαλα των οποίων τις λεπτομέρειες έχουμε παρακολουθήσει άφωνοι, δεν έχουν ουσιαστικά κλείσει, χωρίς να έχουμε μάθει που πήγαν τα λεφτά?
Υποτίθεται πως το ΠΑΣΟΚ θα ερχόταν στην εξουσία και θα έξινε τις πληγές του πολιτικού συστήματος, υποτίθεται πως ο Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να ματώσει και τώρα ακούμε κάτι απαράδεκτες φωνές που θέτουν ως προϋπόθεση για την συνεννόηση των κομμάτων, να κλείσουν όλες οι αμαρτωλές ιστορίες του παρελθόντος, δηλαδή να γίνει κουκούλωμα κανονικό. (Αυτό δυστυχώς ακούστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη του μονίμως κατατρεγμένου Ανδρέα Λοβέρδου.)
Όσο οι πολίτες αισθάνονται πως οι πολιτικοί συνεχίζουν να μην έχουν συναίσθηση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και επιχειρούν να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα όσο ακόμα προλαβαίνουν, κρυπτόμενοι πίσω από το “μαζί τα φάγαμε”, τόσο θα βγαίνουν εκτός εαυτού.


Ο Παπανδρέου φαντάζει πλέον ανίκανος να οδηγήσει το πολιτικό σύστημα στην κάθαρση καθότι τον εκβιάζουν από παντού. Θα μπορούσε να προσφέρει μία πολύ καλή υπηρεσία στον ελληνικό λαό: Να τα παίξει όλα για όλα, μετωπική σύγκρουση όχι με τους απλούς πολίτες, αλλά με τα πραγματικά καρκινώματα που συνεχίζουν να κάνουν παρτυ πάνω στο κουφάρι της Ελλάδας.


Αφού το πράγμα δείχνει οτι πάμε σε εκλογές, τουλάχιστον ας πάει με το κεφάλι ψηλά.
Του αναγνωρίζουμε οι περισσότεροι την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλει για να σώσει την Ελλάδα, αλλά τιμωρία των πολιτών και ατιμωρησία των πολιτικών πάει πολύ.
Για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ο Παπανδρέου θα έπρεπε να έχει σύμμαχο τον πολίτη και έχει κάνει τα πάντα για να τον βάλει απέναντί του.


Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τη συγκάλυψη όλων των σκανδάλων και την προκλητική προστασία που παρέχει το Κοινοβούλιο στα αρπακτικά, τότε πολύ φοβάμαι πως τον Χατζηδάκη θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη και το τραγικό είναι πως είναι πολύ πιθανό να μη φέρουν ευθύνη για την παρούσα κατάσταση, καθότι οι ηθικοί αυτουργοί της καταστροφής της χώρας, έχουν φροντίσει να είναι προστατευμένοι και "αόρατοι".


Το Κοινοβούλιο μπορεί να ανακτήσει το κύρος του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το ζήτημα είναι οτι οι βουλευτές φαντάζουν ιδιαίτερα απρόθυμοι... Τον σχηματισμό της επόμενης Βουλής κανείς δεν μπορεί να τον προβλέψει, οπότε με δεδομένο οτι πολλοί πολιτικοί ενδέχεται να τερματίσουν την πολιτική τους καριέρα στις επόμενες εκλογές, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν πολύ σοβαρά να κάνουν αυτό για το οποίο οι πολίτες τους έστειλαν εκεί, δηλαδή να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολιτών και εντολέων τους, κόντρα σε κομματικές γραμμές και λοιπά δικτατορικά απομεινάρια.

23 σχόλια:

kostas karampas είπε...

o tzefry να σωσει την ελλαδα?Τουσ γαλλους γερμανους και αμερικανους τραπεζιτες σωζει,που ζειτε ρε παιδια ξυπνηστε

Τσούγδω είπε...

@Kostas Karampas

Μπορεί να είναι κι έτσι, μπορεί και να μην είναι. Προσωπικά πιστεύω ( ή θέλω να ελπίζω) πως προσπαθεί να σώσει τη χώρα, εξυπηρετώντας παράλληλα και τα συμφέροντα των δανειστών μας, πράγμα αναπόφευκτο.

ΥΓ: Στο δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή δεξιά, ένας αριστερός πολίτης, απαντάει δεξιά?

Swell είπε...

Δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά. Το δίλημμα είναι Δεξιά (δηλ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία) ή άλλο.

Stendoras είπε...

καλημέρα,
αυτο το δίλλειμα που εξέφρασες είναι ψευδεπίγραφο, είναι καιρός να το καταλάβουμε, τα μέτρα που πήρε το ΠΑΣΟΚ δεν τα έχουν πάρει ούτε τα πιο τυρρανικά δικτατορικά δεξιά καθεστώτα στην χώρα μας, ούτε η χούντα του Πάγκαλου, ούτε η χούντα του Μεταξά, ούτε η χούντα του Παπαδόπουλου.

Για ποιό δίλημμα μιλάς λοιπόν τσούγδω? Δεν υπάρχει τέτοιο δίλλημα. δεξιά πολιτική ασκούν και τα 2 μεγάλα κόμματα, μπορώ να πω οτι το ΠΑΣΟΚ ακεί δεξιότερη πολιτική απο την ΝΔ τώρα με την τρόικα στην χώρα μας.

Φιλικά,
καιρός να ξυπνήσουμε γιατί θα μας γδάρουν ζωντανούς και θα πούμε κι ευχαριστώ...

Τσούγδω είπε...

@Swell +Stendoras

Προφανώς απαντάτε στην ερώτηση που έκανα στον πρώτο σχολιαστή επιρρεασμένη από το προφίλ του, γιατί η ανάρτηση δεν αναφέρεται σε κανένα δίλημμα.

Swell από πότε ο Κουβέλης συγκαταλέγεται στους δεξιούς πολιτικούς? Εκτός και αν όποια προοδευτική φωνή τη βαφτίζουν κάποιοι δεξιά. Και το ΚΚΕ είναι αν όχι δεξιό, τότε σίγουρα συντηρητικό κόμμα.

Stendora σε παρακαλώ τώρα, η υπερβολή έχει και τα όριά της. Δηλαδή θα προτιμούσες χούντα από το ΠΑΣΟΚ? Πολύ εύκολα ξεχνάμε, αυτό έχω να πω.

Stendoras είπε...

δεν είπα αυτό σε παρακαλώ μην με διαστρεβλώνεις,
είπα συγκεκριμένα οτι τα μέτρα εναντίων των εργαζομένων δεν έχουν παρθεί ούτε απο χούντες για να δείξω την αντιλαική πολτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ.
Και σου έγραψα αυτό για να καταλάβεις οτι και τα 2 κόμμματα ασκούν δεξιά πολιτική και δεν τίθεται τέτοιο δίλλημα δεξιάς και ΠΑΣΟΚ απλά γιατί το ΠΑΣΟΚ δεξιές πολιτικές εφαρμόζει.

Εσυ το έθεσες το δίλλημα ρωτώντας τον kosta karampa.

Θα μου πεις οτι είναι αναγκαιο διότι υπάρχει η τρόικα και το μνημόνιο, οκ το καταλαβαίνω, αλλά πάντα θα υπάρχει κάποιος λόγος και πάντα οι εργαζόμενοι θα είναι απο κάτω.

Αυτό θα πρέπει να σκεφτείς.

ακυβέρνητος είπε...

Η σημερινή ανάρτηση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το μόνο που με χαλάει είναι το τίτλος: «Οι πολίτες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και είναι έτοιμοι να ξεσπάσουν επι δικαίων και αδίκων». Ο συγκεκριμένος αντιπαθέστατος πολιτικός δεν κατατάσσεται σε αυτούς που δεν έφταιξαν. Είμαι όμως ΚΑΘΕΤΑ αντίθετος με τη βία, τον ξυλοδαρμό και το αίμα. Με τέτοιου είδους προβοκατόρικες ενέργειες, οι ένοχοι γίνονται συμπαθέστεροι. Αυτό που όλοι θέλουμε είναι ο καταλογισμός ευθυνών, οι δημεύσεις περιουσιών και οι φυλακίσεις. Μας κατάντησαν να ζούμε σαν τα ζώα στη ζούγκλα, αλλά επιμένω, το ξύλο δεν είναι λύση, δεν είναι απάντηση και δεν λύνει και ΚΑΘΟΛΟΥ το πρόβλημα. Βοηθάει μόνο κάποιους να εκτονώνονται από το δικαιολογημένο μίσος, ενώ μέσα σ’ αυτούς παρεισφρείουν και τα μαλακισμένα ακροδεξιά και ακροαριστερά στοιχεία με τα κράνη και τα ρόπαλα.

Τσούγδω είπε...

@ Stendoras

Έθεσα το δίλημμα γιατί μου έκανε εντύπωση η τοποθέτησή του Κώστα στο προφίλ του επι του θέματος.

Δεν ήταν στις προθέσεις μου να διαστρεβλώσω τα λεγόμενά σου. Αλλά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη χούντα με μία δημοκρατία, εκτός από άτοπο είναι και επικίνδυνο.

Πάντως δεν θεωρώ οτι έψαχνε κανένας αφορμή για να πάρει αυτά τα μέτρα, κανείς δεν θέλει να γίνει το κόκκινο πανί μίας ολόκληρης χώρας.

@Πέτρος Κ.

Συμφωνώ απόλυτα. Και όχι μόνον αυτό, το ξύλο στον Χατζηδάκη θα δώσει αφορμή στους εθνοπατέρες να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, προσθέτοντας ίσως επιπλέον άτομα στην φρουρά τους...

Ανώνυμος είπε...

Η Κούβα του Κάστρο απολύει 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Δεν ξέρω αν κι ο Κάστρο είναι απολογητής του καπιταλισμού (αν και σίγουρα θα βρεθεί κάποιος ανεγκέφαλος κνίτης να το πει), αλλά η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα αυτονόητα κι αναπόφευκτα για να ξεφύγει από την κρίση!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΟΚ ή ΔΕΞΙΑ?το πασόκ δεν ειναι δεξιά αγαπητή τσούγδω?σας δικαιολογώ λόγω του νεαρού της ηλικίας σας γιατί ήταν θρασύτατο ψευτοδίλλημα αυτό που γράψατε....

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος 3:56

Και η Τυποεκδοτική απολύει εργαζομένους, αλλά δεν έχει σημασία, όταν σε απολύει προλετάριος, έχει άλλη γλύκα η απόλυση.

@Ανώνυμος 3:58

Ουσιαστικά δεν το έθεσα εγώ, διαβάστε τα υπόλοιπα σχόλια και θα καταλάβετε. Δεν είμαι υπέρ των διλημμάτων, τα θεωρώ επικίνδυνες απλουστεύσεις.

the elf at bay είπε...

Ο Jeffrey δεν προσπαθεί να σώσει την χώρα. Το Ελλαδιστάν έχει μηδενίσει το κοντέρ. Πλέον η αλλαγή επαφίεται στους ίδιους τους πολίτες. Οι οποίοι βέβαια έχουν λουφάξει από τον φόβο. Είμαι περίεργος να δω πού θα καταλήξει αυτό το γαϊτανάκι....

nikos είπε...

Η τρόικα δεν είδε φως και μπήκε. Την εφεραν συγκεκριμένες πολιτικες. Για την έλευση της τρόικας η σημερινη Κυβέρνηση δεν εχει απολυτως καμια ευθυνη, εχει ευθυνη ομως για το πως διαχειρίζεται την κατασταση και για το τι πολιτικές ακολουθει εκτος του μνημονιου.
Το γεγονος οτι υπάρχει μηχανισμός στήριξης ειναι επιτυχια προσωπικη του Παπανδρέου, γιατι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες σε περιπτωση κρίσης χρεους ενος κρατους μελους δεν προέβλεπαν βοηθεια.
Τωρα αν πιστευει κανείς οτι μπορει να υπάρξει μηχανισμός στήριξης χωρις σκληρα μετρα που πλήττουν τα μεσαια και χαμηλα στρωματα ειναι για γελια. Τέτοιες μπαρούφς μόνο ο Σαμαράς και ο Λαζόπουλος τις λέει.
Επίσης τους πρώτους μηνες της Κυβερνησης Παπανδρέου, η πολιτικη ηταν απολυτα συνεπης με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και κοντα στα μεσαια και χαμηλα στρωματα, πριν ξεσπασει η κρίση δανεισμου

Τσούγδω είπε...

@the elf at bay

Με πολύ μεγάλη ευκολία δεν λέγεται οτι ο Παπανδρέου δεν προσπαθείνα σώσει τη χώρα? Ας μην είμαστε ισοπεδωτικοί. Εσύ ας πούμε τι αλλαγή ακριβώς περιμένεις να γίνει, είμαι πολύ περίεργη να ακούσω...

@nikos

Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά δυστυχώς πολύς κόσμος έχει αρχίσει και ξεχνάει, γιατί χάνει τη βολή του.

Stendoras είπε...

καλησπέρα, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, Τσούγδω έχεις καλό μυαλό αλλά βλέπω κάποιες πράσινες παρωπίδες στην σκέψη σου, δεν σε κατηγορώ, έχω περάσει κι εγώ από αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζω την ηλικία σου αλλά σίγουρα όσο μεγαλώνεις θα τα βλέπεις πιο αντικειμενικά τα πράγματα.

Ο Παπανδρέου δεν δανείστηκε αμέσως όταν ανέλαβε, αυτό ήταν το λάθος του.
Τα σπρέντς πόσο ήταν όταν ανέλαβε;
αποδεικνύεται ότι έχει ευθύνη σοβαρή που ανέβηκαν μια μια σειρά δηλώσεων του ιδίου και του Παπακωνσταντίνου και με αυτό τον τρόπο κατέστησε μονόδρομο την είσοδο της τρόικας και του ΔΝΤ στην χώρα μας. Βλέπω ότι είσαστε λίγο ανυποψίαστοι σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στις διάφορες χώρες που μπήκε, και την κατάληξή τους.
Όταν ο λαός αποκτήσει την πλήρη εικόνα του τι σημαίνει ΔΝΤ και τι ρόλο παίζει, θα αλλάξουν όλα,

κι εσύ θα αλλάξεις τσουγδω!

Τον Παπανδρέου τον πίστευα πολύ και τον εμπιστευόμουν πριν καιρό, αλλά πλέον είμαι πολύ επιφυλακτικός μαζί του λόγο των ισχυρών δεσμών που έχει με την Αμερική.

μην με πεις πάλι συνομωσιολογο αλλά γιατί τάχθηκε υπέρ του σχεδίου ΑΝΑΝ στην Κύπρο;

ΥΓ: ένα βιβλίο σου είχα πει να διαβάσεις, μήπως ασχολήΘηκες;

τα λέμε

Τσούγδω είπε...

@ Stendoras

Καλώς ή κακώς όλοι στην κρίση μας επιρρεαζόμαστε από την ιδεολογία μας και τα πολιτικά μας πιστεύω, αντικειμενικός κριτής της κατάστασης δεν υπάρχει.

Τα πράγματα τα βλέπω εντελώς ωμά: Ανέλαβε ο Παπανδρέου και βρέθηκε ενώπιον μίας τραγικής κατάστασης. Σίγουρα θα μπορούσε να είχε δανειστεί με ευνοικά επιτόκια και μετά να είχε αποκαλύψει σε όλους την κατάσταση στην οποία βρισκόταν και βρίσκεται η χώρα. Αλλά τότε δεν υπήρχε περίπτωση να ανακτήσουμε ποτέ την αξιοπιστία μας, θα ήταν ένας ακόμη Έλληνας Πρωθυπουργός που θα είχε παραπλανήσει τους Ευρωπαίους και θα βρισκόταν αυτόματα σε δινή διαπραγματευτική θέση.

Τότε ήταν που η μόνη μας διέξοδος θα ήταν το ΔΝΤ, σκέτο, χωρίς την ΕΕ μαζί. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκε το ΔΝΤ, ο μηχανισμός στήριξης είναι Ευρωπαικός και το παιχνίδι δεν παίζεται με τη δραχμή, αλλά με το Ευρώ.
Αν ήμασταν εκτός Ευρώπης θα καταλήγαμε σαν όλες τις άλλες χώρες που επισκέφτηκε το ΔΝΤ.

Έχω πει οτι τον Παπανδρέου σε ένα θέμα τον φοβάμαι, στα Εθνικά ζητήματα, γιατί έχει αποδειχθεί πολύ διαλλακτικός και συζητήσιμος σε θέματα που θα έπρεπε να αποτελούν για εμάς κάτι σαν casus belli.

ΥΓ: Δεν έχω επισκεφθεί ακόμη βιβλιοπωλείο, αλλά είναι στη λίστα βιβλίων που θέλω να πάρω.

Stendoras είπε...

Χαίρομαι για το μέρος της απάντησής σου που αφορά τους φόβους σου (όσον αφορά τον Παπανδρέου) για τα εθνικά θέμα.
Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι πολύ συζητήσιμος για θέματα που θα έπρεπε να ήταν απευθείας casus belli για μας. Αυτό εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ και μου είναι αρκετό ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΩ. Γι αυτό και σε ρώτησα γιατί είπε ναι στο σχέδιο ΑΝΑΝ όταν ήταν φανερό ότι οι Αμερικάνοι ήθελαν την Κύπρο για ΒΑΣΗ (αβύθιστη) για τα πολεμικά τους σχέδια στην Μέση Ανατολή. Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι έπιασε τους Αμερικάνους η πρεμούρα για να δώσουν την λύση στο Κυπριακό! Είχαν (και έχουν φυσικά ακόμα) σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή αυτή λόγο μέσης Ανατολής.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο μέλλον και εύχομαι να πετύχει ο Παπανδρέου στην οικονομία για το καλό της χώρας, αλλά επέτρεψε μου να πω ότι έχω τεράστιες αμφιβολίες για το αν όλη αυτή η υπόθεση του μνημονίου και της τροικας και του ΔΝΤ θα οδηγήσει την χώρα μας σε "γιατρεία".

Καταθέτω αυτές τις σκέψεις μου όπου μπορώ και όποτε μπορώ για να τα έχω καλά με την συνείδησή μου.

Τα λέμε.

the elf at bay είπε...

Ο Jeffrey ο οποίος έβαλε την υπογραφή του για τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία, σαφώς και είναι συνυπεύθυνος για το χάλι της χώρας ή μήπως δεν ήξερε τι γινόταν στα τόσα χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ; Όσον αφορά στην αλλαγή που περιμένω εγώ είναι ξεσηκωμός και κάψιμο της βουλής. Κάτι θα αναδυθεί από τα αποκαΐδια, να είσαι σίγουρη.

bgt είπε...

Εγω ξερω οτι βλεποντας τον βουλευτη μεσα στα αιματα χαρηκα. Και χαρηκα πολυ.
Κι αυτο ακριβως ειναι που με κανει να τρεμω...

Τσούγδω είπε...

@the elf at bay

Δηλαδή με το να καεί η Βουλή ας πούμε ή με το να γίνει γενικός ξεσηκωμός, πιστεύεις οτι θα αλλάξει κάτι? Αν επικρατήσει το χάος, τι το καλλίτερο μπορεί να γίνει για τη χώρα, εκεί και αν θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Μία πολιτική αποσταθεροποίηση μας έλειπε τώρα, ξέφραγο αμπέλι θα γίνουμε.

@bgt

Χμμμ δεν μπορώ να σου πω κάτι πάνω σε αυτό... Κι εμένα με κάνει να τρέμω το γεγονός οτι χαίρεσαι. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να χαιρόμαστε που ανοίξανε το κεφάλι ενός συμπολίτη μας (όποια και αν είναι η ιδιότητά του) σημαίνει πως οδεύουμε σε πολύ μαύρες εποχές. Υπάρχει πολύ μίσος και αυτό με κάνει να φοβάμαι περισσότερο.

the elf at bay είπε...

Ενώ τώρα δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι, όλα κυλούν ρολόι!

ασωτος γιος είπε...

ελπιζω πολλοι πολιτικοι να παρουν συνταξη γρηγορα, ξερεις αυτην την σνταξη που κανεις τους δεν ειχε τ αρχιδια να μειωσει ενω μειωθηκαν ολα σε ολους τους πολιτες
κανενα οικτο για αυτους

ο γιωργακης δε μπορει να σωσει καμια χωρα, καμια αριστερα σοβαρη στη χωρα δεν υπαρχει για να αρθρωσει λογο, η δημοκρατια ειναι απλα μια λεξη στο λεξικο
λυπαμαι αλλα επιστρεφουμε πισω
πολυ πισω

Τσούγδω είπε...

@Ασωτος γιος

Λες οτι ο Παπανδρέου είναι ανίκανος να σώσει τη χώρα, η αριστερά δεν αρθρώνει σοβαρό λόγο (φαντάζομαι ισχύει και για τη δεξιά), δηλαδή τι, το χάος?
Ποιος είναι ικανός να σώσει τη χώρα?

ΥΓ: Μεγάλο πράγμα το να μπορείς να αποφασίζεις για τον μισθό σου και την σύνταξή σου...