4 Δεκεμβρίου 2010

Ντου ντου ντου, κατάληψη παντού...

Όσοι είχαν ακούσει τις εξαγγελίες της Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές στην παιδεία και έχουν την ελάχιστη ιδέα για το πως λειτουργούν τα Πανεπιστήμια και κυρίως οι φοιτητικές παρατάξεις, περίμεναν πως αυτός ο χειμώνας, θα είναι χειμώνας καταλήψεων. Αλλά και να μην ερχόταν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το μνημόνιο είναι επαρκής λόγος για να μπουν τα πανεπιστήμια στην περιπέτεια αυτή.
Μην ξεχνάμε πως το σύνθημα "εμπρός για τις γενιάς μας τα Πολυτεχνεία", που έχει γίνει καραμέλα των αριστερών παρατάξεων (πλην ΚΝΕ), καταδεικνύει την επιλογή τους, να μην ασχολούνται μόνο με ενδοπανεπιστημιακά ζητήματα, αλλά με όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.




Σε αυτή την κρίσιμη φάση, θα έπρεπε κανονικά να γίνεται στα αμφιθέατρα συζήτηση για το νομοσχέδιο που φέρνει η Διαμαντοπούλου και για το οποίο οφείλω να ομολογήσω πως θετικά εκφράζεται μόνο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ πολύ επιφυλακτική και αρνητικά προδιατεθειμένη είναι η ΠΑΣΠ. Αντ' αυτού έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνεται κινητοποίηση από όλες τις παρατάξεις, αλλά και από ανεξάρτητους φοιτητές, με μόνο στόχο να ψηφιστεί ή να εμποδιστεί η κατάληψη. Αντί να γίνεται διάλογος και να καταλήξουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε ψηφίσματα, αντί να καταθέτουν προτάσεις, επιδίδονται σε ένα απίστευτο, δυστυχώς κομματικό, ξεκατίνιασμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απαξίωση των φοιτητικών συνελεύσεων και για τα αισθήματα απέχθειας που τρέφουν οι φοιτητές για τις φοιτητικές παρατάξεις.


Το θέμα μου όμως δεν είναι οι φοιτητικές παρατάξεις αυτές καθ' αυτές, ό,τι και να γράψεις γι' αυτά τα "μορφώματα" είναι λίγο, αλλά η συνεχής απαξίωση του Πανεπιστημίου που οφείλεται και σε αυτές. Οι καταλήψεις κάνουν αποδεδειγμένα μόνο κακό, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στους ίδιους τους φοιτητές, που θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειές τους, στην καλλίτερη περίπτωση με αναπληρώσεις τα Σαββατοκύριακα, στην χειρότερη με χάσιμο της εξεταστικής τους ή και του εξαμήνου.


Κάποιοι θέλουν να αγωνιστούν (κάποιοι άλλοι όχι) και είναι δικαίωμά τους, αλλά η κατάληψη εκτός του οτι είναι παράνομη, δεν είναι μέτρο αγώνα, δεν στέλνει μήνυμα στην εξουσία, κάθε άλλο, οδηγεί την κοινωνία στο να πιστεύει πως οι φοιτητές "τα ξύνουν" (με το συμπάθιο) και ψηφίζουν διακοπές. Αν θέλουν οι αριστερές παρατάξεις ας οργανώσουν πορείες κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης χωρίς να προτείνουν και κατάληψη, ή επιτέλους ας συμμετέχουν στον εθνικό διάλογο για την παιδεία μήπως και καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάτι καλλίτερο, δεν είναι ντροπή! 
Αν φυσικά έχουν προτάσεις, γιατί κάτι άλλο πέρα από το ΟΧΙ σε όλα και τα τετριμμένα του τύπου: φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της εκκλησίας και αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, δηλαδή προτάσεις που μπορεί να κάνει και μία υποτυπωδώς σκεπτόμενη αμοιβάδα, όσο καιρό πηγαίνω σε συνελεύσεις, δεν έχω ακούσει.


Αλλά ξέχασα, αν τα ΕΑΑΚ πάρουν μέρος στον διάλογο, η ΚΝΕ θα τους κατηγορήσει οτι συνομιλούν με εκπροσώπους της τρόικας και του μνημονίου και το αντίστοιχο αν συμμετάσχει η ΚΝΕ.
Αν η ΠΑΣΠ συμμετάσχει και ψελλίσει πως είναι υπέρ έστω και κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η Διαμαντοπούλου, τότε σύσσωμη η αριστερά θα την κατηγορίσει πως όντως είναι η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ και παίρνει γραμμή από  αυτό, κάτι που η ΠΑΣΠ αρνείται πεισματικά (κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη το γιατί). Παράνοια!


Λυπάμαι που το λέω, αλλά το Πανεπιστήμιο χρόνια τώρα πάει κατά διαόλου, όχι μόνο λόγω της υποχρηματοδότησης και της κακοδιαχείρισης των πόρων, αλλά και του συνεχούς διαγκωνισμού  μεταξύ των αριστερών παρατάξεων, για το ποια είναι πιο αριστερή, πιο αγωνιστική και λιγότερη διαλλεκτική.
(3 μέρες κατάληψη λέει η ΚΝΕ? Μία βδομάδα τα ΕΑΑΚ.)


Δυστυχώς έχει ξεκινήσει μεγάλο κύμα καταλήψεων.... Τη μία για το μνημόνιο, την άλλη για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση....
Το κύμα αυτό, πρέπει να σταματήσει, πριν πάρει τις διαστάσεις του 2006. Με τη σκληρή στάση που έχουν υιοθετήσει οι αριστερές παρατάξεις δυο πιθανότητες υπάρχουν, ή να μην περάσει το νομοσχέδιο, που δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ή να περάσει ως έχει.


Ο "στημένος και προσχηματικός διάλογος", όπως τον χαρακτηρίζουν κατά την προσφιλή  τους τακτική, δεν γίνεται έτσι για να έχουμε να λέμε, για τα μάτια του κόσμου (δηλαδή έτσι θέλω να ελπίζω). Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω, το γεγονός οτι κάποιοι έχουν αποφασίσει τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση στο θέμα "παιδεία", βγαίνουν στους δρόμους και σαμποτάρουν με τη στάση τους τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, προβαίνουν στην έσχατη μορφή πάλης που είναι η κατάληψη, σημαίνει πως σε όλα αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, έχουν κάποια αντιπρόταση, διαβλέπουν κάποιον άλλο δρόμο...
ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ?


Βαρέθηκα να χάνω μαθήματα και εργαστήρια για το γαμώτο των παρατάξεων και για τον ατέρμονο αγώνα τους απέναντι σε όλα. Αν πραγματικά θέλουν το καλό του Πανεπιστημίου και της παιδείας, ας κάνουν επιτέλους εφαρμόσιμες προτάσεις και ας σεβαστούν τους συμφοιτητές τους που θέλουν ανοιχτή σχολή, αλλά λόγω του ευαίσθητου του στομάχου τους, δεν παρίστανται σε συνελεύσεις.


Είναι τόσο αστείο να βλέπεις παρατάξεις να επιχαίρουν που κέρδισαν συνελεύσεις μειοψηφίας. Σχολές με 700 και 800 άτομα κάλπη, κάνουν συνελεύσεις των 150 ατόμων... 
Η αποχή από τις συνελεύσεις έχει το αποτέλεσμα και την αντίστοιχη ερμηνεία, που έχει και η αποχή από τις εκλογές.  Με το να απέχεις δείχνεις οτι δεν ενδιαφέρεσαι και πως περιμένεις να βγάλουν οι άλλοι το φίδι από την τρύπα για σένα. Σιχτιρίζεις που έχεις κλειστή σχολή, αλλά δεν πας και να ψηφίσεις.


Η συμβουλή μου είναι, όποιος φοιτητής θέλει να κρατήσει ανοιχτή τη σχολή του, να πηγαίνει στις συνελεύσεις και να μην ψηφίζει παρατάξεις, εάν δεν το θέλει. Μπορεί να στηρίξει ένα "πλαίσιο αντικατάληψη" ή να ψηφίσει λευκό στον 2ο γύρο εμποδίζοντας τον σύλλογό του να πάρει απόφαση. Γιατί σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, για να πάρει απόφαση ο σύλλογος πρέπει το πρώτο πλαίσιο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.


ΥΓ: Η ωραία εικόνα, είναι μία δημιουργία των ΕΑΑΚ.

2 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Συμφωνώ μαζί σου. Οι καταλήψεις και οι κομματικές αλχημείες και αντιπαραθέσεις έχουν θέσει τα πανεπιστήμια σε χειρότερο χάλι από το αναμενόμενο. Ειλικρινά με λυπεί η εικόνα τους, εγκατάλειψη και αφίσες από κόμματα μοστράρονται σε κάθε τοίχο σχολής. Τι να πεις....

ασωτος γιος είπε...

συμφωνω και γω , μαζι σου ειμαι, τελεια η αφισσα χαχα