23 Φεβρουαρίου 2010

O Α. Βγενόπουλος στο Alter

Μία συνέντευξη που με το που άκουσα πως θα γίνει εχθές είπα : "Αυτή την συνέντευξη δεν θέλω να τη χάσω."

Όχι μόνο λόγω της “τυχαίας” συγκυρίας η συνέντευξη να συμπέσει με την ανακοίνωση της συγχώνευσης Aegean/Olympic Air, αλλά κυρίως διότι ο Βγενόπουλος είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν περνάει αδιάφορος, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, πολύ καλά δομημένη σκέψη και πολιτικό λόγο που αν και κάποιες φορές προσεγγίζει τα όρια του λαϊκισμού, καταφέρνει να μην περνάει σχεδόν ποτέ την "κόκκινη γραμμή".

Έκατσα λοιπόν να δω μία συνέντευξη έχοντας στο μπροστά μέρος του μυαλού μου ότι ουσιαστικά θα είναι ένας μονόλογος με τον Νίκο Χατζηνικολάου διακοσμητικό στοιχείο. Η αγιογραφία κράτησε τα 2 πρώτα λεπτά, μετά ο Βγενόπουλος φιλοτέχνησε το πορτρέτο του μόνος του.

Το μόνο που θα πω για τον Χατζηνικολάου για να περάσω στον Βγενόπουλο είναι πως τον βρήκα δημοσιογραφικά απαράδεκτο. Δεν ήταν μία συνομιλία δημοσιογράφου με επιχειρηματία, αλλά αφεντικού με υπάλληλο. Έτσι εξηγείται και η μόλις 5 λεπτών αναφορά που έγινε στο μείζον θέμα της συγχώνευσης Ολυμπιακής/Aegean που έκλεισε με μία ερώτηση και μία απάντηση που έμπαζε από παντού.

Όποτε ακούω τον Βγενόπουλο στα διαγγέλματά του ή όταν διαβάζω τις ανακοινώσεις του σκέφτομαι πάντα, τώρα αυτός που το πάει και γιατί τα λέει όλα αυτά...

Φυσικά δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει την πιθανότητα να πρόκειται όντως για έναν ευπατρίδη επιχειρηματία, για έναν φανατικό υποστηρικτή του κρατικού καπιταλισμού, φυλακισμένο στο σώμα ενός επιχειρηματία που αν και είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, πρωτοστατεί στην αγορά κάθε πτυχής του δημοσίου που εκποιείται.
Σκέφτομαι ώρες ώρες ότι είναι κακό να είμαστε συνέχεια καχύποπτοι, αλλά δε ζούμε σε κοινωνία αγγέλων...

Ένα άλλο ερώτημα που τριγυρνάει στο μυαλό μου, είναι τι ανάγκη έχει ο Βγενόπουλος να δίνει συνεντεύξεις. Δε θυμάμαι κανέναν άλλο επιχειρηματία του βεληνεκούς του να κάθεται σε τραπέζι με δημοσιογράφο on camera και να αναλύει τις απόψεις του για την κρίση, για τα νέα μέτρα, για την οικονομία. Σίγουρα είναι κάτι το ... διαφορετικό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αρκεί φυσικά να μην βγάζουμε από το μυαλό μας ούτε στιγμή ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι ένας οικονομικός αναλυτής, ούτε ένας απλός πολίτης που αποτελεί την φωνή του μέσου Έλληνα, αλλά ένας μεγάλος επιχειρηματίας με επικοινωνιακό χάρισμα που προμοτάρει με τον καλύτερο τρόπο τον όμιλό του.

Σε όλα όσα του προσάπτουν περί σκοτεινών κινήτρων, ο Βγενόπουλος απαντάει το πολύ έξυπνο, μην ψάχνετε να βρείτε τα κίνητρά μου, ακούστε αυτά που λέω και απαντήστε με επιχειρήματα και μάλλον αυτό θα έπρεπε να κάνουμε.

Προσωπικά με τρομάζει λίγο που εχθές ταυτίστηκα με πολλά από αυτά που είπε ο Βγενόπουλος και πολλά από αυτά αποτελούσαν και δικές μου σκέψεις...

Όπως για παράδειγμα η δημιουργία μίας επιτροπής αξιολόγησης της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Διότι ναι δεν είναι καλό να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Ή αυτά που είπε σε σχέση με τους εξοπλισμούς. Δεν γίνεται η Ευρώπη να μην μπορεί να εγγυηθεί τα σύνορά της και να χάνονται δις σε αμυντικές δαπάνες.
Επίσης ποιος όσο κακόπιστος και να είναι θα μπορούσε να διαφωνήσει με το “Μόνο ακολουθώντας την πορεία του χρήματος μπορείς να βγάλεις πόρισμα για την εντιμότητα των πολιτικών. Πόθεν έσχες για όλους και απάντηση στο που πήγαν τα λεφτά.

Είπε όμως και πράγματα με τα οποία δύσκολα ο μέσος Έλληνας θα συμφωνήσει, που σε βάζουν σε υποψίες επί των κινήτρων του. Σου λέει, ίσως θα έπρεπε να εξέλθουμε προσωρινά από την ζώνη του Ευρώ και αρχικά να έχουμε μία ισοτιμία 1:1 και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (αν και ο πληθωρισμός μας θα έχει εκτιναχθεί, θα είναι όμως ... για καλό) να επανεισέλθουμε με μία ισοτιμία 1:1,3.... Μέχρι κι εγώ που είμαι άσχετη επί των οικονομικών μπορώ να καταλάβω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό...

Επίσης μόνο ως ανέκδοτο φαντάζει ότι ο Βγενόπουλος είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Γιατί λοιπόν αγοράζει τα πάντα, για να τα σώσει από τα χέρια "κακών" επιχειρηματιών, όπως πχ. Ο Βασιλάκης, με προοπτική φυσικά να τα δώσει και πάλι πίσω στο δημόσιο, όπως έλεγε όταν αγόραζε την Ολυμπιακή;

11:10 έγινε η μία και μοναδική ερώτηση για την συγχώνευση Olympic Air/Aegean και η απάντηση ήταν πραγματικά τραγική. Δεν είναι και ερωτευμένοι λέει με τον Βασιλάκη, αλλά με τη συγχώνευση δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας... Μπα; Δηλαδή το προσωπικό 2 εταιρειών θα το απορροφήσει όλο μία εταιρεία; Αφού εχθές δήλωσε ότι ουσιαστικά κάποια περιττά δρομολόγια με μισοάδεια αεροπλάνα θα κοπούν, το προσωπικό που απασχολούνταν τι θα κάνει? Μήπως θα απορροφηθεί από τον όμιλο MIG?

Για να κλείσω θα δανειστώ ένα σχόλιο της Παραπολιτικής για τον Ανδρέα Βγενόπουλο μετά τη χθεσινή συνέντευξη:

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βγενόπουλος είναι μια χαρισματική προσωπικότητα με εκπληκτικό επικοινωνιακό ταλέντο. Είναι λιγότερο "καθεστωτικός" από τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες των οποίων την πορεία παρακολουθούμε εδώ και χρόνια. Χρειάζεται κι ένας τέτοιος επιχειρηματίας καμιά φορά, αρκεί όμως να μην ξεπερνά τα όρια...

Για να δούμε, τι θα δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: