27 Νοεμβρίου 2008

Βατοπέδι- Ι.Μ. Εσφιγμένου

Όσο περνάει ο καιρός τόσο αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες πτυχές του σκανδάλου Βατοπεδίου... Πριν λίγες ημέρες ο Ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της εξεταστικής επιτροπής και κατέθεσαν με υπόμνημα. Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό ότι η Μονή Βατοπεδίου έπαιζε στο χρηματιστήριο, είχε ετήσια έξοδα 4εκατ ευρώ και όλα τα ωραία που ακούμε αυτόν τον καιρό και μας γίνεται η τρίχα κάγκελο...

Όλη αυτή η πλύση εγκεφάλου με τη Μονή Βατοπεδίου με οδήγησε δε ξέρω για ποιο λόγο στο να ενδιαφερθώ για τη Μονή Εσφιγμένου.
Μπαίνω λοιπόν στο επίσημο side της Αθωνικής Πολιτείας που υπάρχουν καταχωρήσεις για όλες τις Μονές (εδώ).

Ρίχνω και μία κλεφτή ματιά στη Μονή Βατοπεδίου και μπαίνω στη Μονή Εσφιγμένου... Τελείως διαφορετική δομή θα έλεγα από τα links των υπολοίπων Μονών... Βρίσκομαι μπροστά σε ένα κείμενο, συντεταγμένο από όλες τις υπόλοιπες μονές, ιδιαίτερα μακροσκελές, το οποίο προσπαθεί να κάνει πλύση εγκεφάλου για το θέμα της Μονής Εσφιγμένου και να καθοδηγήσει τη σκέψη των αναγνωστών. Σε κάποιο σημείο αναγράφει "δείτε και το επίσημο side της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου(εδώ)", που όμως δεν είναι το επίσημο side το οποίο βρίσκεται εδώ...

Οι μοναχοί της πραγματικής Μονής Εσφιγμένου λοιπόν εξαιτίας της διαφωνίας τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με τις υπόλοιπες Μονές και της άρνησής τους να δεχθούν τα κονδύλια της ΕΕ, έχουν χαρακτηριστεί ως σχισματικοί και μάλιστα διώκονται.

Η ελληνική κυβέρνηση απέκοψε την προμήθεια σε φαγητό, φάρμακα και καύσιμα από το Μοναστήρι, τους έκοψαν τα τηλέφωνα και το ρεύμα, τους απαγόρεψαν να ψαρεύουν και μάλιστα μοναχοί πέθαναν, αυτά μπορείτε να τα δείτε και στο κανονικό side της Μονής (Το εμπάργκο σταμάτησε τον περασμένο Ιούνιο από ότι διαβάζω).

Ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό κείμενο φιλοξενείται επίσης στο olympia.gr

Με αφορμή την επιστολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ.Β.Φλωρίδη (αριθ.πρωτ.2008 / 20.05.08 ) σε 13 ανώτατους φορείς του τόπου, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο συγκεκριμένος λειτουργός της Δικαιοσύνης εκφράζει πολιτικά συμφέροντα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα της Ιστορικής Μονής Εσφιγμένου ως «όπλο» σε πολιτική φαρέτρα για την όποια πολιτική διαμάχη ιδίου οφέλους ή συγγενών του, με την κυβέρνηση. Έτσι θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς τρεις σελίδες με ανακρίβειες δια χειρός του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που καταδικάζουν 107 μοναχούς σε βέβαιο θάνατο εντός Αγίου Όρους. Ελπίζουμε όμως με ένα θαύμα στο τέλος η λογική να πρυτανεύσει. (εδώ θα το βρείτε ολόκληρο)

Την ίδια ώρα ο Εφραίμ και το παρεάκι του κυκλοφορούσαν με Mercedes και ελικόπτερα για "να έχουν περισσότερο χρόνο για προσευχή" και ξεπουλούσαν δημόσια γη. Την ώρα που το ΥΠΕΞ και η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρονταν με αυτό τον τρόπο στους μοναχούς μίας Μονής, ο Εφραίμ μπαινόβγαινε στα υπουργεία, είχε ραντεβού με τον ευσεβή προσκυνητή και κανόνιζε τις ανίερες business.

Διάφορα ερωτήματα γεννώνται στο μυαλό μου...

Ποιος θα έπρεπε να έχει αυτή τη στιγμή την αντιμετώπιση που έχει η Μονή Εσφιγμένου;
Τι αντιμετώπιση θα έχουν μετά από όλα αυτά, όχι μόνο ο Εφραίμ αλλά και όλοι οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου και η ίδια η Ιερά Μονή;
Γιατί οι υπόλοιποι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου δεν αντιδρούν;
Για ποιο λόγο οι Μονές του Αγίου Όρους οι τόσο αυστηρές με τη Μονή Εσφιγμένου, αρκούνται στην περίπτωση Βατοπεδίου στο να λένε δεν είμαστε όλοι ίδιοι;
Για ποιο λόγο ο Βαρθολομαίος σιωπά;
Για ποιο λόγο οι υπεύθυνοι που πάντα τους ψάχνουμε και ποτέ δε τους βρίσκουμε, δεν έχουν επέμβει ακόμη;
Για ποιο λόγο ο Εφραίμ είναι ακόμα Ηγούμενος και μάλιστα έχει συμπεριφορά όμοια με της Madonna;

Γιατί μάλλον ο Εφραίμ κρατάει πολλούς, αυτή είναι η μόνη λογική απάντηση...

Δείτε την εκπομπή που είχε κάνει το 2007 ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη Μονή Εσφιγμένου την οποία ανακάλυψα εδώ.

ΥΓ: Ας μου συγχωρεθούν οι όποιες ανακρίβειες και τα όποια λάθη, δυστυχώς δε γνωρίζω καλά το θέμα με την Ι.Μ. Εσφιγμένου, οπότε όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας με βοηθήσει!!!

1 σχόλιο:

Wolf είπε...

Είναι βλέπεις τεράστια η διαφορά ανάμεσα στο Βατοπέδι και τους Εσφιγμενίτες που ωχριούν οι λέξεις...

Άρχισα να ανακατέυομαι με το να μελετώ το Βυζάντιο, από ένα άρθρο στο National Geographic, βλέπεις τόσο καλά μας έμαθαν Ιστορία (όσο ήξεραν και οι ίδιοι) που κατέφυγα στους ξένους για να την μάθω, τουλάχιστον κάποιες πτυχές της.

Καθ'όλη την ιστορία της 2ης Ρώμης, ήτοι του Βυζαντίου, πάντα κάποιος είτε νεωτεριστής θες, είτε ωφελιμιστής προσπαθούσε να αλλάξει το δόγμα της Χριστιανικής θρησκείας. Το γεγονός πώς, αντιδρούσε μια μικρή μειοψηφεία η οποία τελικώς "κέρδιζε" παρ'όλο που το τίμημα ήταν η καταστροφή του Βυζαντίου, με κάνει κάπως διστακτικό για να καταδικάσω τους Εσφιγμενίτες.
Με μια μικρή -γούγλειο- αναζήτηση, θα δεις μερικούς εξ αυτών.
Θυμάμαι τη φράση ενός από τους γέροντες: "Εγώ εδώ, ήρθα για να πεθάνω, όχι για να ζήσω"
Τέτοια νομίζω είναι (κατά την γνώμη μου) η ελευθερία που δίνει ο Χριστός, η απαλλαγή από τα δεσμά του θανάτου.